Poze cu copiii pe internet? Nu, de opt ori nu

Copiii noștri sînt prezenți pe internet înainte să aibă organe. Nu mai departe de ieri am văzut în feedul de Facebook un test roz cu două liniuțe pe el. Nu e zi să nu văd cîte-o poză de ecograf a unui viitor bebeluș, săptămînal văd și cîte-un film de la morfologia de trimestru 2 sau 3. Și eu am pus o poză de la ecograf, majoritatea prietenelor mele o fac. Fotografii cu burți și conțiunutul lor curg vreme de nouă luni, apoi vedem nou-născutul la trei secunde după ce-a ieșit din mumă-sa, cu cordon ombilical netăiat sau și mai bine, direct cu placenta-n brațe, că ce-ar fi internetul fără placente… urmează sute de poze în fundul mai gol sau mai plin, adorabilități dormind sau rîzînd sau vomitînd, pe oală, în cadă, alergînd goi pe plajă, cu pălării caraghioase, cu haine prea mici sau prea mari… Publice. Toate la dispoziția oricui.

Iar asta, din punctul meu de vedere, nu e în regulă.

Dacă un străin ar vrea să facă poze cu copilul tău în parc pentru că i se pare frumos, i-ai da voie? Aș zice că nu. În schimb postezi tu singur/ă poze cu copilul tău, pentru că da, e frumos, iar după ce le publici, orice străin le poate salva în laptopul lui cu un click dreapta și le poate folosi apoi cum dorește. Iar asta e ok?

Americanii au deja un cuvînt pentru cele descrise mai sus: sharenting. Adică mania părinților de a posta la tot pasul poze și informații despre copiii lor pe internet. Unii se tratează deja la psihoterapeut, alții nici nu se gîndesc că au o problemă. Avem un copil tare frumușel, de ce să nu-l arătăm lumii pe Facebook? De ce să nu-l înscriem și noi la concursul ăla de la televizor? Poate cîștigăm și noi un bax de margarină cu el…

Ar trebui să nu punem poze pe internet cu copiii noștri pentru că odată ce-am pus lucruri pe internet, ele nu mai sînt sub controlul nostru. Pentru că ce ni se pare drăguț acum s-ar putea peste 20 de ani să li se pară lor ridicol (în cel mai bun caz). Pentru că e periculos (pentru copii, pe termen scurt, mediu și și lung), pentru că nu e elegant să ignori dreptul altei persoane la propria imagine, pentru că îi construiești fără să vrei un întreg profil online care s-ar putea să nu-l bucure cînd va crește și pe care, surpriză, s-ar putea să nu-l poți șterge în întregime niciodată. Pentru că nu e în regulă să iei în numele lui astfel de decizii cu efecte permanente și parțial necunoscute.

shutterstock_203277604

Conform unui studiu realizat în 2010 de AVG, 81% dintre copiii de pe planetă apar pe internet înainte să împlinească 2 ani. Eu cred că acum, în 2015, cifra e deja și mai mare (sursa).

De ce cred eu că n-ar trebui să postăm pe internet poze cu copiii noștri?

1. Pentru că nu e etic s-o facem. Copiii noștri sînt dependenți de noi multă vreme. Mai toate deciziile pe care le luăm pentru ei le luăm și în numele lor și sperăm, de fiecare dată, să facem alegeri pentru care ne vor mulțumi mai tîrziu. Eu una, din perspectivă de adult, îi mulțumesc cerului că acum 35 de ani nu exista tehnologia de acum. M-aș fi simțit cel puțin jenată să știu că toți prietenii maică-mii m-au văzut în fundul gol acum trei decenii și, mai rău, că poze cu mine din uter și pînă acum, împreună cu tot soiul de povestiri jenante, sînt publice pe internet, la îndemîna oricui le caută.

De fiecare dată cînd public ceva despre copiii mei, citesc textul și din această perspectivă: este vreun cuvînt aici care, peste 20 sau 40 de ani, îi poate deranja pe copiii mei? Se vor simți ei altfel decît bine citind aceste amintiri despre ei? Dacă am și cea mai mică bănuială că da, nu public.

Cînd luăm decizii în numele lor, trebuie s-o facem asumat. Iar dacă veți citi rîndurile de mai jos, veți vedea că a publica poze cu copiii pe internet le pune în pericol siguranța și binele în multe feluri.

2. Pentru că nu știi unde vor ajunge pozele cu copiii tăi.

O familie din SUA a găsit o poză dintr-o vacanță de-a lor (publicată pe internet) tranformată în afiș publicitar pentru un magazin alimentar din Cehia (sursa).

Jessica Gwozdz, fotograf, a găsit poze cu fiica ei Gracie pe un site brazilian de dating. Cineva crease un cont fals cu o mulțime de poze de-ale ei (preluate dintre cele postate de mama ei pe Flickr) și posta texte senzuale pentru a racola bărbați.

Gretchen White, o bloggeriță din Westminster a descoperit că o tînără posta ca fiind ale ei poze cu fetița bloggeriței, pentru simplul motiv că se prefăcuse gravidă și acum avea nevoie și de un copil pentru a duce minciuna pînă la capăt (sursa)

Și încă una: o bloggeriță din SUA s-a trezit cu poliția la ușă. Se pare că în laptopului unui pedofil proaspăt arestat s-au găsit inclusiv poze cu fetița bloggeriței, pe care ea le posta frecvent pe blogul personal. Femeia a avut un șoc și a declarat că nu s-a gîndit niciodată că așa ceva s-ar putea întîmpla, pentru că pozele pe care ea le posta cu fetița ei erau complet nevinovate. Ăhm… serios? Așa s-a gîndit ea? Că un pedofil găsește erotice doar pozele pe care autorul pozelor le consideră erotice? Super.
(nu mai găsesc acum știrea, să vă dau link, îmi cer scuze, am citit de pe telefon și am uitat să salvez)

3. Pentru că nu vei putea șterge cu adevărat pozele cu copiii tăi de pe internet niciodată. Toate site-urile au arhive la care noi nu avem acces. Site-uri mari de poze (picassa, flickr, instagram), deși protejate de parole, pot fi accesate ușor de un hacker. Toată informația de pe internet se stochează în zeci de locuri ca back-up. Chiar dacă ștergi o poză de pe Facebook, nu ai de unde să știi cine a salvat-o și a repostat-o, pe cîte site-uri.

4. Pentru că le răpești dreptul la anonimat. Pentru totdeauna!
Iar acest drept este al lor, nu al tău! Degeaba va decide puștiul tău la 14 ani că el nu vrea să se știe care-i muzica lui preferată, ce dimensiune avea penisul lui la 2 ani și cum își turna oala cu pipi în cap la grădi. Tu deja ai pus pe internet totul despre el și chiar dacă vei dori să ștergi, ei bine… vezi punctul anterior. În acest moment, cam tot ce facem pe internet se memorează undeva, de la mașina la care visăm la restaurantele în care intrăm, oamenii cu care facem poze, filmele pe care le vedem, totul.

5. Pentru că poate fi periculos pentru ei.

Nu știu dacă știți, dar există deja programe care, pe baza informațiilor oferite de voi către Facebook, de exemplu, de localizare, tag cu prietenii, detalii de interese, vă pot spune exact cine sînt prietenii voștri cei mai apropiați și unde-s locurile pe care le frecvențați cel mai des. De aici pînă la a vă transforma în victimele unui jaf, ca să nu mă gîndesc prea departe, e extrem de puțin.

Facebook are deja implementtat sistemul de face recognition. Adică dintr-un grup de 30 de persoane, Facebook știe sigur care ești tu, pentru că i-ai arătat deja atît de multe poze cu tine și pentru că știe deja care sînt prietenii tăi, identificați și ei în poză.

La furt de identitate v-ați gîndit vreodată? Cîte sute de oameni știu la ce dată și în ce loc s-au născut copiii noștri, cum îi cheamă, unde locuiesc? Niște sute, poate mii de oameni relativ necunoscuți? Cîtor dintre acești oameni le-am lăsa copilul în brațe o oră, măcar?

Adunînd toate datele de mai sus, un hoț de identitate își poate face acte false cu datele copilului nostu, pe care le poate folosi apoi să păcălească bănci, companii, poate chiar să omoare oameni sub indentitatea copilului nostru.

6. Pentru că pentru ei poate fi penibil mai tîrziu.

7. Pentru că motivele pentru care alegem să publicăm poze cu copiii noștri sînt, de cele mai multe ori, stupide.

Sîntem mîndri că i-am făcut? Majoritatea ființelor de pe planetă au capacități reproductive, ăsta chiar nu-i motiv de laudă. Sîntem mîndri că sînt frumoși? Ăsta nu-i meritul nostru, am avut noroc la combinarea de gene și a ieșit un copil frumușel. Sau poate nici măcar nu e frumos, dar spune-i asta cioarei, să vezi cum îți scoate ochii…
Avem nevoie de confirmări că sîntem părinți buni? Să mergem la un specialist atunci.
Avem nevoie să ne comparăm în frumuseți de copil cu foștii colegi, iubiși, șefi? Din nou, astea-s probleme care se rezolvă pe canapea la doctor, nu expunînd copiii pe internet.

8. Pentru că ei nu-și pot da acordul pentru asta.

Revin la situația din introducere: cum te simți cînd un necunoscut vrea să facă o poză copilului tău? Exact, vrei să afli de ce. Ca s-o pună pe internet? Așa-i că o să chemi poliția? Nu e ciudat? E, sigur, doar eu am voie să pun poze cu copilul meu pe internet, să le vadă toată lumea…

Știu, bunicii sînt departe, la fel și unchii din Australia. Nu-i nimic, le poți trimite emailuri. Nu, nu e același lucru cu postatul de poze în spațiu public. Dacă nu ai altă variantă, poți face un grup privat pe Facebook și poți posta acolo, doar pentru cei apropriați, poze cu copiii tăi. Dezactivează setările care permit afișarea locului în care ai făcut poza. Pe cît posibil, redu volumul de informații factuale (inclusiv poze) pe care-l postezi despre copiii tăi.

Am publicat și eu cîteva poze cu Sofia, cînd era bebeluș. Apoi tatăl ei m-a rugat să n-o mai fac. Nu mi-a dat argumentele pe care vi le-am dat eu mai sus, doar m-a rugat să n-o mai fac. N-am mai făcut-o, întîi pentru el. Apoi pentru că m-am gîndit bine și mi-am dat seama că are dreptate. Am șters tot, verific din cînd în cînd, pare că nu sînt poze cu moaca ei nicăieri. Dar… cine știe, de fapt? Nu mai detaliez și despre amenințările pe care le primesc din cînd în cînd, doar așa, pentru că scriu, iar asta se pare că e motiv de agresiune pe stradă pentru alții… Mi s-a întîmplat de atîtea ori să mă recunoască pe stradă persoane necunoscute mie, nici nu vreau să mă gîndesc că li s-ar putea întîmpla asta copiilor mei cînd nu sînt cu mine. Cred că e înfricoșător să ți se întîmple asta și să nu știi cum și de ce. Cînd vor crește, și ea și Ivan, vor alege singuri ce vor să publice despre ei.

În concluzie, vă rog să vă gîndiți de două ori înainte să publicați poze cu copiii voștri pe internet.

Definiția sharenting pe wikipedia, aici.

Sursa foto: cyber bullying, de pe Shutterstock

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

141 comentarii

  1. Mi-ai dat tema de gandit. Eu le pun pe FB pentru prietenii mei cu care ma vad mai rar, pentru rude, sa nu stau sa trimit fiecaruia in parte. Dar cred ca da, ar fi o idee buna sa nu mai postez, intr-adevar, odata postate, nu mai pot fi retrase

  2. Nu cred ca dintr-un cont inchis de FB poate cineva lua poze. Si pentru ca am un cont in care am doar prieteni si cunostinte din real life atunci chiar nu cred ca Bau Bau e pe FB. Asa cum am alarma la casa deci poate veni oricine pe la mine in vacanta, il invit sa vada ce repede suna ea 😀 Oricine vrea poate vedea ORICE poze in calculatorul tau care e legat la Internet. Oricand. Sa fim bine intelesi! Atata vreme cat esti legat la net tot ce ai in calculator e bun public! N-o zic eu ci specialistii IT 🙂

    • Sigur, tu poti sa crezi ce te face sa te simti bine, dar adevarul este ca singurul lucru cu adevarat sigur despre facebook, de exemplu, e ca habar nu avem ce se intimpla cu informatiile noastre personale odata ce le urcam acolo si ca nici se va intimpla cu ele in viitor nu avem habar. ne punem informatiile personale (chipurile in conturi inchise) in miinile unor straini care pot face cu ele absolut tot ce doresc.
      cit despre accesul in calculatorul meu de-acasa, sigur, e posibil, dar cam citi vor scormoni in calculatorul tau de-acasa si citi pot folosi un google ca sa caute poze cu copiii tai?

    • Pai atunci si pozele puse „ascuns” in FB sunt la fel de accesibile, nu? Daca FB e un evil total…Nimic nu ma face sa ma „simt bine” absolut nimic…eu cred sicer (cu ajutorul unor prieteni IT-isti) ca in momentul in care calculatorul meu e online tot ce am pe el e accesibil pedofililor si nebunilor la o adica. Pentru ca toate informatiile din calculator sunt la indemana unor „straini” care pot face ce doresc cu ele. Fie ca le trimiti pe mail, fie ca le pui pe youtube intr-un film, fie ca orice faci cu ele. Sunt acolo, sunt gasibile! La ultima intrebare eu raspund asa: cine cauta poze cu copii din motive perverse nu foloseste google 🙂 Au programe de spargere care cauta in orice fel de site imagini cu copii si iau ce vor ei de la tine din calculator la o adica…Si evident ca nu tre’ sa ai poze cu copii dezbracati in calculator…eu una la asta ma gandesc mereu! Sa nu ii fac foto prea goala pentru ca da, pedofilii nu cauta poze cu copii in costume de ski, sa fim seriosi…nu i-am vazut pe partie la Predeal dar ii vad mereu pe plaja la 2 Mai 🙂

    • ”eu cred sincer (cu ajutorul unor prieteni IT-isti) ca in momentul in care calculatorul meu e online tot ce am pe el e accesibil pedofililor si nebunilor la o adica”

      1) prietenii tăi IT-iști au fumat ceva dubios dacă ți-au spus asta, 2) pedofilii și nebunii nu sunt neapărat genii sau hackeri, dimpotrivă, de cele mai multe ori au iq sub medie și își rezolvă „nevoile” prin metode simple

      ”Daca FB e un evil total…Nimic nu ma face sa ma „simt bine” absolut nimic…”

      Păi îngrijește-te un pic de tine dacă în afară de FB alte chestii nu te fac să te simți bine. Seriously.

    • In facultate(drept) am „cunoscut” un pedofil. Avea casa plină de poze cu copii,sute d DVD uri,in care nu toti erau dezbrăcați.deci…nu poti stiu c e in capul lor

    • Alexandra,

      Ca sa merg pe analogia facuta de tine, e mult mai usor sa intri intr-o casa daca e usa deschisa (Facebook-ul), decat daca e incuiata si are alarma (laptop-ul tau). As putea spune ca e chiar de n ori mai greu sa intri pe calculatorul personal al cuiva din alta retea decat tine, dar asta e o discutie prea lunga de purtat aici.
      In rest, o sa iti dau doar cateva citate din politica „imbunatatita” a Facebook, am indoieli ca ai citit-o pana acum (cu accent pe „worldwide license” si „allowing everyone, including people not on FB”) :
      „For content that is covered by intellectual property rights, such as photos and videos (IP content), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide licence to use any IP content that you post on or in connection with Facebook (IP Licence). This IP Licence ends when you delete your IP content or your account, unless your content has been shared with others and they have not deleted it.
      When you delete IP content, it is deleted in a manner similar to emptying the recycle bin on a computer. However, you understand that removed content may persist in backup copies for a reasonable period of time (but will not be available to others).
      When you publish content or information using the Public setting, it means that you are allowing everyone, including people not on Facebook, to access and use that information, and to associate it with you (i.e. your name and profile picture).”
      https://www.facebook.com/legal/terms

    • Nu e atit de simplu sa intri pe calculatorul cuiva de acasa. Sigur, pentru un hacker experimentat cu toate uneltele la dispozitie este relativ usor. Dar nu se leaga nimeni la cap sa iti ia info din PC daca nu esti o tinta prestabilita cu un scop anume. Insa pozele puse public pe facebook sunt practic la dispozitia oricui cu cunostiinte minime de utilizare a unui PC si navigare pe internet.

      Pozele puse pe FB le pot vedea numai acei prieteni? Sau sunt publice? Multi nici nu stiu ca se pot face setari de securitate la albume iar setarea implicita e ‘Public’ 🙂

      Un cont inchis de FB nu inseamna ca informatia a disparut. El poate fi gasit pe Google niste luni bune (pina la 6) dupa inchiderea lui pentru ca dureaza pina iese din rezultate.

    • Acest articol este un alt exemplu al unei mamici, romance, care a Ajuns la o concluzie de viata Si a luat o decizie personala. Apoi a gasit proverbialul „high horse” care necheza in apropiere, s-a urcat pe el Si dai bice.

  3. Uite de aia am renuntat eu de aproape un an la facebook. Prea eram tentata sa pun tot felul de poze. Acum impart poze dragi si momente speciale cu prietenii mei, cu oamenii importanti din viata mea, doar pe whatsapp. Sper ca sunt persoane de incredere (de fapt sunt sigura) si nu vor publica nicaieri pozele noastre. Tot la rugamintea prietenului meu am incetat sa fac si eu acest lucru….si bine am facut…. Sa-i respectam pe copiii nostri!!!

    • Hai sa-ti spun un „secret”: whatsapp e detinut de facebook . Adica facebook are acces la toate numerele tale de telefon din agenda.

    • Sa nu devenim paranoici. Orice aplicatie care comunica pe baza numarului de telefon are nevoie sa citeasca agenda, altfel nu poate functiona. Pe principiul asta, nu mai folosim telefonul nici pentru dat telefon. Pentru ca aplicatia din Android OS care te ajuta sa dai telefon are nevoie de acces la agenda. Deci putem spune ca toate numerele ajung la Google, proprietarul Android 😀

  4. Nu mai am cont de fb (in opinia unora, nu mai exist :)) si urasc tendinta asta de a arata lumii tot ceea ce faci, tot timpul. Am impresia ca s-a pierdut dreptul la intimitate si ca nu vom mai reveni la normal. Pe vremea cand eram mica, doar prietenilor foarte apropiati le aratai pozele tale. Acum, chiar si pozele din telefon si aplicatiile instalate sunt un privacy risk pentru ca majoritatea iti cer acces la datele personale si tot ceea ce ai tu in telefon. Cat despre prieteni, daca au chef si timp sa ma vada, stiu unde ma gasesc.

  5. Am botezat recent in America. Bunica-din partea tatalui american-nu s-a putut bucura de moment pentru simplu fapt ca, certificatul de nastere era la preot si i se putea fura identitatea copilul…no comment

  6. Va rog sa stergeti comentariu meu. N-am vrut sa supar pe nimeni – va citeste multa lume – inclusiv cei la care am facut referire. Muktumesc

    • eu nu sunt adepta pozelor pe internet mai ales cu copilul meu, dar nici nu pot sa spun ca nu am postat nici una, faza e ca unii parinti chiar exagereza in postari, in plus de ce postezi des de ce dai mai mult interes,dar daca adaugi acum o poza la nu stiu cat timp nu cred ca e o problema asa mare, iar daca cineva chiar vrea sa se foloseasca de pozele tale sau de identitatea ta e foarte usor indiferent unde postezi fie ele si pe telefon sau alte surse. Eu am patit-o cu yahoo mail, cineva era pe mail-ul meu si m-a sunat o prietena de ce nu raspund daca sunt pe chat si atunci nu aveam copii.

  7. Am foarte multe mamici in lista de prieteni.95 % dintre acestea posteaza poze cu copiii lor fara incetare.Daca e bosumflat, daca e fericit, daca rade, daca s-a inecat, daca are febra si ii e rau etc etc etc…cu descrierile aferente, gen „fix dupa stranut”. Nu am copii, nu stiu care e sentimentul, dar pot sa-mi dau seama ca ce e prea mult, e prea mult si gata! Sa le dau hide la postari? Poate e doar o faza si le trece…poate facem o companie prin care sa se mai potoleasca lumea…

  8. Eu nici macar nu am cont de facebook si niic nu imi doresc sa am.Si da nu sunt de acord sa postez nicaieri fotografii cu copilul meu.

  9. Si eu m-am oprit dupa ce m-a rugat sotul meu sa nu mai postez. Mi-a dat niste argumente asemanatoare cu cele enumerate de tine mai sus. Asa ca am stat si am gandit putin si mi-am dat seama ca are dreptate. In ceea ce priveste textele pe care le public, si-l au ca personaj principal, cred ca-i va fi drag sa le citeasca atunci cand va fi mare (cu vreo doua exceptii, dar mai am timp sa sterg pana cand invata el literele 🙂

    • Sa stii ca aceste lucruri se aplica in mare parte si pentru pozele pe care le publici pe blogul tau. De curiozitate m-am uitat pe tag-ul copil 🙂

  10. Sunt foarte de acord cu tot ce ai scris printesa!!!
    Eu de cand am bebe mic, am redus lista prietenilor la circa 100 si un pic, sunt doar familie, fosti colegi scoala, munci si cam atat, persoane musai pe care le cunosc in real, nu am un profil public, nu am un nume real, nu am alte date gen loc de munca, scoala, bla bla, nu primesc invitatii de prietenie decat daca esti friend cu cineva deja in lista mea , nu am activat butonul follow, nu ma gaseste dupa nr tel sau mail, cu toate astea, exista posibilitatea sa iti faci foldere cu grupuri de prieteni, si sa selectezi cine vede ce postezi pe grupuri si cine nu, sau chiar pe persoane, deci, din 100 si un pic la mine vad circa jumatate pozele cu copilul, un articol, o melodie ..le las pentru pentru toata lista!
    In lista mea am o prietena prof de engleza care are o fetita, si e foarte activa pe fb..pune poze cu fetita in trezire in dormire in plimbare etc, m-am abtinut o perioada dar pana la urma i-am zis, avea profil public, a percutat , il are doar pt prieteni dar si asa are circa 600 prieteni..deci nu a rezolvat nimic….

  11. Total de acord, poze pe internet cu copilul = big no-no ! Și aș mai adăuga nici poze cu tine însăți în ipostaze ridicole sau care te vor face sa te simti prost peste câțiva ani… Ce poți să crezi despre cineva care își face jumătate din poze cu limba scoasă iar cealaltă jumătate cu buzele țuguiate ??

  12. Eu pe fb nu pun, dar trimit prietenilor pe aplicatii whatsup. De ceva timp le-am limitat totusi, trimit doar la cerere si insistente, dar ma gandesc si acolo ca se salveaza ceva pe vreun server undeva..nu? Of, ce ti-e si cu tehnologia asta…revenind la fb ma gandesc cati prieteni am care pun poze de la serbari cu copiii lor si ai altora si dau si locatia…gradinita „x si z”…hmm…

  13. lasati, va rog, paranoia cu „oricine iti poate intra intr-un calculator conectat la internet”.calculatorul, cand nu-l mai folosesti, il inchizi.contul de facebook, chiar daca te deconectezi, ramane la indemana tuturor.si eu eram linistita ca am profil privat.pana m-am trezit taguita de un necunoscut si injurata.cat despre pose m

  14. *cat despre poze….orice prieten care te taguieste intr-o poza, face poza respectiva vizibila oricui.indiferent de profilul tau privat.

  15. De acord… insa hai sa le lasam copiilor si liberul arbitru sa decida ei daca se vor crestina sau nu sau vor adera vreodata la vreo religie, de asemenea, la fel sa decida ei singuri mai tarziu daca e cazul sa se vaccineze sau nu si mai sunt si alte exemple…

    • Botezarea copiilor nu este publica, ci intima. Nu este cea mai potrivita comparatie. Cand esti adult nu te intreaba nimeni daca esti sau nu botezat. Dar, fiind destul de nou termenul de social media, nu au trecut cateva generatii peste ca sa stii exact efectul pe termen lung al expunerii copiilor. Un copil crestinat poate alege oricand alta religie sau chiar nici una. Vaccinarea tine de sanatatea copiilor, deci mi se pare potrivit ca parintii sa faca aceasta alegere.

    • Si botezul tine tot de alegeri personale. Iar acesta se bazeaza pe alegerea spirituala a parintilor, nu a copiilor. Eu am fost botezata ca orice copil, insa nu le impartasesc deloc convingerile alor mei. E drept ca nu este ceva ce ma deranjeaza, obiceiul fiind fix nul pentru mine, insa eu nu as vrea sa-mi botez copilul, iar singurul lucru care ma face sa ma gandesc de 2 ori ar fi maica-mea, si faptul ca m-ar bate la cap cum ca las copilul nebotezat. Cred ca la momentul ala voi trece peste „gura lumii”.
      Cat despre poze cu copiii pe internet.. Eu una sunt impotriva pozelor cu copiii nud, nu mi se pare ok sa le postezi pentru motivele punctate deja de printesa si pentru ca e totusi ceva ce numai familia ar trebui sa vada/stie. In rest, poze cu copiii in ipostaze frumoase mi se par chiar simpatice, chiar daca copilul este intr-o postura mai hazlie si care pentru un adult ar fi ridicola. E un copil, adultul de mai tarziu va privi la fel, nu cred ca va judeca „de ce ai pus poze cu mine cand am mancat lamaie si ma strambam?”.
      Desigur insa, ce-i prea mult strica.

  16. Dap, asa este, si eu ma lupt cu tentatia. Acum postez cate o foto-doua din cand in cand, am setari de vizibilitate astfel incat doar persoane selectionate le pot vedea, iar dupa o anumita perioada sterg fotografiile

  17. Offf…tentatia e foarte mare…Eu am pus cateva poze cu piticul meu, nu prea concludente, una dupa nastere, pe diagonala, alta la o luna, si inca vreo 2-3 cu spatele si mereu cu grija sa nu se vada urechile (sau fata evident) (deja exista sisteme de recunoastere a amprentei urechilor, care sunt la fel de unice ca si cele de pe degete). Lumea pe facebook ma mai abordeaza „da mai pune si tu poze cu copilul! Sa-l mai vedem si nooooi!” Le spun ca nu le public (desi profilul meu e privat), le trimit pe mail daca vor sa vada (desi nici asa nu e 100% ok…google a semnat cu yahoo acum vreun an si urmaresc inclusiv mail-urile private, cuvinte cheie, destinatari frecventi, etc), si cel mai des le spun ca o sa il vada cand ne vedem, sau le arat poze pe telefon, fara sa intre ei efectiv in posesia pozelor.
    Majoritatea cred ca sunt paranoia, dar chiar nu ma intereseaza. Eu ma mai gandesc si faptul ca publicarea pozelor copilului meu s-ar putea sa il impiedice sa isi aleaga anumite meserii care e posibil sa si le doreasca…nu am de unde sa stiu. De exemplu, nu ar putea fi agent sub acoperire, daca pozele lui si tot istoricul l-ar lega de adevarata identitate. Sau mai sunt meserii diplomatice, afaceri externe, unde nu e ok daca e plin internetul de poze cu tine. Sau poate o sa fie chiar o persoana publica, si nu i-ar placea sa tot apara in presa poze si informatii pe care le punea maica-sa de la nastere si pana la insuratoare.
    P.s m-a distrat maxim aia cu baxul de margarina :)))

  18. aplaud acest articol, sper ca unele femei sa`l citeasca si sa se gandeasca de 2 ori inainte de a pune pe internet toate momentele haioase, intime sau banale din viata unui bebelus.
    am 2 fete gemene, va dati seama cate ocazii de poze numai bune de pus pe facebook am? o tona. am vreo poza pe facebook cu bebelusii mei? nu. le fac poze si le tin pentru mine si familie, puse in album. nimeni nu e atat de interesat de copilul tau incat sa se bucure la a 5-a poza cu un bebe manjit cu mancare si pentru cateva like`uri nu merita sa violati intimitatea copilului.

    • Sa-ti traiasca, nu stiam! Sa fiti bucurosi si fericiti cu totii! Ce-au trecut anii, eram bloggeri mici si ne comentam toate cele :).

    • Multumesc de urari, Cristi! Uite cum ne ‘intalnim’ 🙂 sa stii ca eu iti citesc periodic blogul culinar! Chiar ca trece asa repede timpul…

  19. In UK e o moda (poate si prin alte parti) sa-i faci copilului un cont de email, unde sa trimiti tot felul de poze cu el. De la prima ecografie pana la ce vrei tu, oale in cap, puțe-n nisip… Și îi dai parola la un moment dat, îi faci surpriză.

    • Înainte de toate, excelent articol! Acum, întrebarea mea este: cum o faci pe mama / bunica sa înțeleagă (repet sa înțeleagă, nu doar sa facă “de dragul tău” ceva) ca nu-i Ok sa posteze poze cu bebele tău de 1 luna jumate cand tu nu postezi niciodată o poza cu fața copilului?

  20. Sunt de acord cu multe din cele mentionate aici, insa nu mi se pare nimic tragic si asa de speriat in afisarea unor fotografii cu copiii mei. Nu recomand nici eu sa anuntam de fiecare data cand plecam de acasa, ca sa dam curs rauvoitorilor sa ne faca o vizita, dar nici nu pot fi atat de obtuza gandindu-ma ca pozele mele vor fi luate de cineva si…vor fi folosite ca reclama la margarina:) So what? Nu ma deranjeaza:)! Sunt doar imagini, totusi! Le poate lua un pedofil. De acord! Are acces la o poza, nu la copilul meu, nu-l maltrateaza. Poate sa fie atat de nebun incat sa imi caute adresa si sa-mi rapeasca copilul? Este cat se poate de posibil, dar sa nu mergem atat de departe cu logica. Sunt destule motive pentru care sa nu o faci, dar nu mi se pare atat de grav ca o faci. E adevarat ca mult mai normal ar fi ca cei mici sa decida daca vor sa apara in spatiul public, dar nu cred ca ne vor purta pica toata viata ca am aratat fotografii cu ei altor persoane, gen prieteni, bunici, etc, mai ales daca nu sunt pusi in ipostaze jenante. Trebuie sa recunoastem ca multe decizii sunt luate de noi in numele lor, si atunci haideti sa nu ne limitam doar la problema fotografiilor. Cineva a spus si despre religie si despre vaccinare, etc. Eu sunt fotograf si traiesc in lumea imaginilor si mi-e greu sa fac aceasta meserie fara sa arat si celorlalti parte din munca mea. Mai mult de atat, fac fotografie de copii:) Sunt parinti care ma roaga sa nu postez poze cu copiii lor si le respect decizia, dar daca nu as posta nimic niciodata, nu as fi vizibila si nu as putea sa mai profesez o meserie atat de frumoasa:)

  21. Hai ca exageram putin… furt de identitate? pedofili?! Sigur ca exista, dar cate cazuri au fost la noi sau prin preajma in ultimii 10 ani? Toate exemplele pe care le-ai dat au fost din SUA… Si pe mine ma enerveaza wall-ul plin de copii in toate ipostazele, dar mi se pare ca deja o dati in paranoia… auzi, vaiii, nu stiu cine a pus poze de la serbare si a publicat numele gradinitei..Prea aveti impresia ca toti copiii vostri sunt printul George al Marii Britanii, desi iata, ca si cu el a publicat ma-sa niste poze de curand!

  22. Cata dreptate ai!!! nici noi nu punem pozele copiilor peste tot din acelasi motiv. Nici eu nu-i inteleg pe cei ce-si pun poze cu ei in toate ipostazale si cu bune si cu rele. Am impresia ca numarul fotografiilor postate e invers proportional cu IQ-ul celui ce posteaza.

  23. Eu am pus fotografii pe facebook. E adevarat ca nu am 5000 de prieteni si pentru cei din lista bag mana in foc ca nu se ocupa de magarii. Nu am pus poze de la primul pipi, primul stranut, prima boaba de strugure. Doar fotografii care mi s-au parut importante intr-un anume moment. Si cel mai important, fotografii de care mai tarziu copilul sa nu se jeneze. Poze cu cainele, poze din parc, poze cand picteaza, astea da.

  24. mai, pe mine m-a lovit dureros o constientizare dupa ce am recunoscut, a doua oara intr-o saptamana, intr-un parc din Bucuresti, copii necunoscuti de altfel, din poze peste care dadusem pe facebook. creepy rau de tot, ma uitam la copilasii aia si eu stiam- fara sa fi cautat informatia- la ce gradinita merg si cateva detalii, daca eram vreun obsedat era nasol… eu am fost mereu atenta la ce expun public, insa dupa acea faza am cam sters si din contul personal de fb unde am doar cunoscuti, si de pe blog orice fotografie in care i se vede explicit chipul. pt familia aflata departe eu fac albume in picasa, cu acces la link, il las activ o perioada sa se uite, apoi sterg

  25. Pe contul de fb am vreo 2 poze cu baietelul cu spatele, iar cu fata am pus tot vreo 2 pe grupul nostru pumos, din aceleasi considerente enumerate de tine. Daaaarrr….pe whatsapp, messenger-ul de pe fb, mail am trimis o gramada de poze cu el unor persoane apropiate care tot insistau cu intrebarea „De ce nu pui si tu pe fb mai multe poze cu el? Esti secretoasa?” . Nu mi-am batut capul sa dau explicatii, dar nici nu m-a dus mintea ca nici macar asa nu e prea safety. Offff….tehnologia asta…e cu 2 taisuri.

  26. Eu sunt de acord in totalitate cu acest articol. Am multe prietene pe FB care au copii adorabili si posteaza mereu poze cu ei. Le dau like, imi place sa ii vad, dar eu nu as pune poze cu fata copilului pe FB (picioruse, manute da).
    Cred ca rolul parintelui este de a lua decizii in ceea ce priveste educatia, sanatatea si siguranta copilului atunci cand cel din urma nu are capacitatea sa o faca singur. Crearea unei imagini online nu intra in atributiile parintelui. Parintele ar trebui sa ii explice copilului pericolele Internetului (atunci cand copilul poate sa inteleaga). Este dreptul copilului sa decida daca si cat vrea sa se afiseze pe Internet.
    Sa ne punem si noi in situatia lor, sa ne amintim cat de penibile ni se pareau uneori pozele noastre de cand eram mici si incercam sa le ascundem. Eu sunt printre putinii norocosi care nu au poze dezbracati pe canapeaua din sufragerie – un must acum 20, 30 de ani. Dar cum s-au simtit cei care aveau aceste poze cand parintii lor le aratau tuturor cunoscutilor?

  27. Problema zilelor noastre, cred eu. Acum, nu stiu exact ce aspect doreste sa sublinieze articolul: poze ce includ si identificarea copilului( numele atasat, anumite date ale parintilor) sau absolut orice poza a unui copil. cazul cu copil identificabil este periculos deoarece poate fi supus unei rapiri , asta e varianta tragica la care ma pot gandi. In rest, faptul ca este folosita poza pe anumite site-uri, in anumite reclame, aceste lucruri sunt inevitabile in ziua de astazi. Mai concret: la gradinite si scoli iti dai acceptul, ca parinte, pentru ca poze cu al tau copil sa apara public. Nu doresti, nu semnezi si sigur copilul nu va aparea in pozele acelei institutii. La noi asa s-a intamplat. Pe alta parte, copilul meu a participat si participa la multe evenimente, spectacole, ateliere, in general multe activitati pentru copii de varsta ei. La absolut toate se fac poze, iar pozele sunt postate. Nu am semnat niciodata ca vreau sa ii apara poza, pur si simplu se subintelege ca, odata ce il inscrii la acea activitate, esti de acord sa fie fotografiat. Asadar, am gasit poze cu fata mea pe diverse pagini de FB si site-uri. In acelasi mod, nu pot interzice tuturor prietenilor sa posteze poze in care apare si al meu copil. Mie mi se pare mult prea greu si o pierdere de timp si de prieteni, pana la urma. Si eu am poze cu alti copii, unele sunt postate ( profil privat, dar inteleg ca e relativa treaba). Ce nu fac eu: evit sa dau nume, la poze au acces doar anumiti prieteni, niciodata nu pun poze in timp real ( genul acela ” acum suntem toti in X loc si vom mai fi Y ore/zile).
    Ce mi se pare mie mai periculos, iar asta poate ar trebui sa controlam: noua ne este frica ca nu respectam dreptul la intimitate al copiilor nostri, dar mie imi pare ca acesti copii, ai zilelor noastre, nici macar nu isi doresc intimitate. Fata mea de cativa anisori ma roaga regulat sa o filmez si sa pun filmul pe net ” dar sa vada cat mai multi, mama, si sper sa le placa de mine”. A vazut si ea la altii, a auzit, are in cercul ei de copii cativa ce au participat deja la diverse emisiuni, concursuri televizate. Vad zilnic pe Fb profiluri de copii, mult prea mici sa se ocupe cu asa ceva, au mii de prieteni, poze publice, date intime facute public. Culmea mi se pare ca in lista de prieteni se afla si parintii, care dau like si aplauda cate o poza sexy a fetei de 12 ani. Poate totusi asa spera sa supravegheze activitatea copilului. Imediat ce incep sa citeasca si sa scrie, copiii isi fac cont pe retele de socializare si mie aici mi se pare adevarata problema? Telefon cu acces la internet si camera foto performanta, tableta, parinti depasiti de tehnologie ( nu ii pun in calcul pe cei ce nu dau doi bani pe educatie). Cum rezolvam problema dupa varsta de 7 ani? Cum ii facem pe ei sa isi respecte dreptul la intimitate?

    • e problema institutiei respective daca isi permite sa puna poze explicite cu copiii… eu m-am mutat in Olanda de 6 luni, scoala noastra are site public, insa ce poze sunt puse acolo sunt facute intr-un anume fel, nu poti identifica nici un copil, nu le poti descarca, etc. si primim mereu emailuri de atentionare ca nu avem voie sa postam poze de la activitati. mi se pare corect si civilizat. prietenii mei nu posteaza poze cu noi sau copilul nostru nicaieri, si nici noi cu ei, si asta fara sa fi discutat vreodata asta, e bun simt, pur si simplu

    • Se numeste educatie, asa ii invatam, printre altele, si sa-si respecte intimitatea…

  28. Bună, Ioana!
    Când am început să-și citesc blogul, m-am bucurat să descopăr că sunt mămici care vorbesc despre copiii lor și fară să adauge poze doveditoare.
    Cred că ce-ai scris în articol, se aplică și în cazul nostru vis-a-vis de părinții noștri, pe care putem să-i putem în situații jenante față de alți colegi lor de muncă, prieteni sau rude. Putem să ne punem în pericol siguranța și nu ne dăm seama că, deși ținem fiecare la intimitatea noastră, renunțăm singuri la ea.
    Foarte bun articolul! Sper să aibă un efect asupra tuturor, nu doar a mămicilor.

  29. Partial sunt de acord cu tine.
    Insa daca aduci in discutie argumentul etica, faptul ca ei nu-si dau acordul, ca le rapesti anonimatul – ma rog – ca ii expui fara voia lor – cum e asta diferit de a face publica o conversatie pe care tu o ai cu copilul, o situatie care tie ti se pare amuzanta etc. Mi se pare ca intra in aceeasi categorie, ii expui acum fara voia lor; intr-un fel sau altul, toti am inceput sa expunem din spatiul personal al copiilor, din diverse motive.

  30. Daca o faceam o vom face si de acum inainte. Ca e facebook, instagram, e-mail sau ce o mai fi, e in mediu virtual deci accesibil. Cum altfel tinem legatura cu oameni dragi la distanta daca nu asa? Am un profil privat si limitez accesul in lista de prieteni. Dar nu poti sti niciodata care e om si care nu, chiar daca crezi ca stii.
    Postul acesta nu va opri postarea pozelor cu bebei dar probabil o va limita si o va „peria”, ceea ce e bine 😉

  31. De acord in situatia in care profilul tau este unul fara privacy prea mult, adica accesibil oricui. Dar daca accesul la profilul tau este dat doar unor oameni in care ai incredere, ii consideri prieteni si ti se pare normal sa le arati copiii cum cresc, mai ales ca cu multi nici nu apuci sa te vezi prea des sau sa iti vada copiii?

  32. Buna Ioana,
    Iti las un link ce cuprinde poze dintr-in articol mai vechi referitor la pericolul pedofililor, nu stiu cum iti pot trimite altfel pozele, sau daca consideri ca se potriveste articolului tau, ori daca il doresti postarea ta insa imi e greu sa cred ca cineva nu poate crede ca pericolul pedofililor este prezent in Romania. Precizez ca este un articol din 2010, postat pe un forum
    http://www.culinar.ro/forum/continut/Pentru-cei-mici/26755/Sa-punem-sau-nu-pe-internet-poze-in-care-apar-copiii-nostri-/
    -nu doresc sa fie public comentariul meu, doar, daca este interesata de articolol din ziar ce apare in link…

  33. Îţi dau dreptate doar parţial, poţi pune poze cu copiii dar trebuie să te gândeşti înainte dacă poza pe care ai pus-o îi poate afecta mai tarziu (aşa cum spui că faci şi cu textele de blog), deci, în ipostaze normale, decent îmbrăcaţi, fără informaţii prea multe, nu prea des că sare în ochi, şi nimic din ceea ce cred unii părinţi că este cool (ai enumerat mai sus). În fond apar poze cu copii şi pe unele site-uri ale grădiniţelor, ale şcolilor, spitalelor etc., dar (important!) nu trebuie tag-uit nimeni.
    Aici e o mare problemă nu numai a părinţilor ci in general, mulţi au în lista de fb zeci de mii de prieteni din toate ţările, oameni prietenoşi tare dom’ne!, care explică şi arată mapamondului cam tot ce fac nu copiii ci de multe ori ei (cam aşa vad genul asta, vedeţi pe ce plajă am facut poză copilului? vedeţi ce rezoluţie de aifonsix are poza cu copilul din Austria? vedeţi ce hainuţe cool i-am cumpărat? vedeţi ce cuminte stă el pe bancheta maşinii noi? şi etc).
    Eu de ex. am în listă de prieteni 38 de persoane, nu este niciunul străin, şi refuz să dau ad friend unui necunoscut, consider lucrul ăsta important. Şi îmi place mult să vad copiii celor apropiaţi, normal.
    P.S. – Mi-am adus aminte, când mi-am deschis contul de fb ăsta a fost de departe principalul motiv.

  34. Sincer, mie mi se pare mult mai periculos sa publici pe un blog accesabil de oricine numele intreg al copiilor tai, decat poze – ca la varsta asta mutritele lor se schimba de la o luna la alta, pe baiatul meu de un an cred ca nici bunicii nu l-ar mai recunoaste in pozele din martie…
    Eu pe blog nu am pus nici numele meu, nici al membrilor familiei, si nici poze in care sa putem fim recunoscuti, si de frica, dar mai ales din respect: ce drept am eu sa expun toate detaliile vietii lor, fara sa le dau sansa la anonimitate macar, daca de povestit povestesc multe din ce spun, ce cred, ce simt, etc…?

    • Si ce ai putea sa faci cu numele, mai exact, daca ai fi un raufacator? Sa-l cauti pe net? Pai daca nu ai imagini de care sa il legi, la ce folos?
      Iar la faza cu schimbarea fetei gresesti amarnic. Suntem in secolul 21!!!!! Politia din tarile civilizate deja foloseste de multi ani programe de recunoastere a fetei, chiar daca are poza cu copilul care acum e adult. Sunt trasaturi unice identificabile care raman toata viata. Daca tie ti se pare ca s-a schimbat, sau doua babe de pe strada nu-l mai recunosc de cand l-au vazut luna trecuta nu inseamna ca nu-l poate identifica nimeni

  35. Afișarea pozelor este doar vârful icebergului. Pentru că eu sunt actualmente la curent cu o grămadă de informații care îmi apar via FB în feed și de unde aflu o grămadă de detalii despre copiii prietenilor. Ce mâncare au, la ce grădiniță merg, ce parcuri sunt faine, ce jucării au, ce povești au mai spus, ce perle etc. Nu zic nici că e bine nici că e rău. Dar mai apoi aceleași persoane dau vina pe rețeaua Facebook că ne ia cu de-a sila intimitatea (în condițiile în care nu cred că FB automat te pune să postezi poze sau statusuri). Părinții dau vina pe răii de pe net, dar ei pun informațiile în primul rând ca să fie împărtășite cu alții. Mie îmi plac poveștile despre ce peripeții mai au copiii dar sincer, la 12 13 ani, cum va reacționa o fetiță sau un băiat să afle că toată lumea știe de primele lor vorbe, de primele jucării, de o grămadă de informații care înainte făceau parte dintr-un cerc restrâns, familie și prieteni. Și probabil la 12 13 ani dacă vrea să își deschidă propriul cont de FB (sau ce o mai fi la modă pe vremea aia) părinții vor teoretiza că e periculos și că nu e ok să își expună viața că sunt oameni răi pe net. Asta în condițiile în care ei au pus acolo de la primele liniuțe, prima oliță, prima etc.

  36. Cand ai publicat pozele cu Sofia, m-am gandit sa-ti spun sa nu, apoi am considerat ca este decizia voastra si voi stiti ce vreti sa publicati. M-am bucurat insa tare mult cand ai anuntat ca nu mai publici poze.
    Desi am cont de fb, nu am publicat poze cu copilul niciodata (nici cu mine, dar asta este alta treaba). Motivul principal a fost ca nu stiam daca el se va bucura peste ani sa stie ca a fost vazut de toata lumea intr-o gramada de ipostaze mai mult sau mai putin avantajoase. Am vrut sa-i lasam lui dreptul de a alege. Sigur ca mi se pare frumos, haios, dragut, ii facem mii de poze, dar le pastram pentru noi. Cine vrea sa-l vada, ne viziteaza. Cine este prea departe, primeste cateva poze pe mail, cu rugamintea de a nu le face publice. Cand prietenii fac poze, ii rog sa nu le publice pe cele in care apare si copilul nostru. Niciunul nu s-a suparat si toti au inteles dorinta noastra.

  37. Dupa cateva luni de la nastere, timp in care am pus doar poze pe spranceana, mi-am dat seama ca oricum sunt prea multe. Apoi, mi-am pus o intrebare si am intrebat si pe altii: http://saptepietre.ro/2012/01/respecti-intimitatea-copilului-tau.html
    Daca ai sti pe cati mi-am ridicat in cap!
    Multa perioada n-am mai aratat nicio poza, apoi foarte rar si cu mici exceptii am mai pus cate ceva pe blog. Imi dau seama ca prunca imi aduce gramezi de vizitatori, like-uri si comentarii – dar, asta ma convinge si mai mult sa nu fac abuz de imaginea ei si sa-i respect, cat pot eu, intimitatea!

  38. Draga Ioana, articolul tau are mult adevar, toate cele enumerate se pot intampla fara doar si poate, corect: paza buna ar trebui sa treaca primejdia rea, insa, faptul ca vine de la tine mi se pare taman in contradictoriu cu obiectul muncii tale: blogherita care publica zilnic informatii despre copiii ei ne indeamna sa nu mai publicam informatii despre ai nostri. Ok, tu zici c-o faci asumat, eu cred ca orice parinte responsabil si cu capul pe umerii lui o face asumat; stiu, nu e intotdeauna cazul, insa, plec de da aceasta premiza. Nimic nu garanteaza ca dragii tai copilasi nu vor gasi peste ani publicarea atator informatii despre ei ridicola, invadarea intimitatii si alte cele puncte mentionate de tine mai sus asumata insa nelalocul ei. Ca mama inteleg perfect scopul acestui articol, insa, grozav ma nelamureste unde te afli tu in calitate de blogher vis-a-vis de acel articol…?Pura curiozitate din partea mea!
    Subiectul despre facebook, stoacarea pozelor, informatiilor personale in mediu virtual, etc. cred ca poate fi mult dezbatut. Cert e ca intimitatea noastra poate fi abuzata oricand, nimic nu mai este doar al nostru din monent ce dispozitivul a fost conectat online.
    Si dragilor, Nu va amagiti : nu pun poze pe Facebook, folosesc Whatsapp! whatsapp ul a fost recent cumparat de Facebook! Aceeasi Marie cu alta palarie! Sau amagiti-va, ce nu stii nu te doare! Informatiile/ pozele de pe Whatsapp sau email sunt doar la mai multe click uri distanta de vizualizare decat cele facute de noi public pe Facebook, Istagram si alte platforme media. Vedeti recentul scandal Sony…

  39. Ce ziceti de pozele in care apar copiii si sunt postate tocmai de gradinitele sau scolile care le frecventeaza, cer acordul cuiva pentru a fi postate oare ? Sau ce ma fac daca intamplator apare si copilul meu intr-o poza care a facut-o un parinte copilului sau la joaca, sau poate cineva imi pozeaza copilul fara sa observ si o posteaza pe internet doar pentru ca i s-a parut frumos, deci…
    Sau aici intra doar categoria „parintilor iresponsabili” care posteaza o gramada de fotografii incepand de la stadiul de ovul si spermatozoid ?

  40. eu nu prea pun poze nici cu noi si nu as pune poze nici cu copiii.
    nici poze cu casa, nici check in de acasa, nici nici nici…
    nu imi anunt pe fb reusitele, nici cele personale, cine imi e suficient de apropiat le va afla de la mine.

  41. Hei! Ce bucurie sa citesc exact ce gandesc si simt si eu despre subiectul asta. Words of wisdom. Si noi suntem dovada ca se poate trai fara sa postezi poze cu copiii pe net, n-am urcat nicio poza pe net cu fetita noastra care in curand implineste 6 luni, nici cu mine in perioada sarcinii :-). In mare masura si din cauza excesului (putin zis) de poze cu kinderi pe care le vad la amicele de FB, dar in special pentru a o proteja pe micutzenie am ales sa procedam asa. Zi placuta !

  42. Ioana, din exact aceleași considerente voiam sa te rog sa scoti o poza cu fetița mea de pe blogul tau (de la ziua ta). E fetița de 6 luni cu mult par negru, e in brațele unei prietene si sunt doar ele 2 in poza. Multumesc 🙂

  43. Excelent articolul, in sfarsit am si o alta arma de a-mi convinge rudele si prietenii sa nu mai posteze poze cu cei mici! Ma lupt de ceva timp, si e tot degeaba …

  44. Stii ce ? Mi se pare foarte exagerat ce ai scris si pana la urma poate ca nu aveau chef sa se nasca si iata ca I-am adus pe lume fara acordul lor…vai ce ne facem cand la 15 ani o a ne tranteasca o replica de genul „De ce m-ai mai nascut?!” . O sa o tranteasca si o sa ii treaca si o sa intelega ca nu e unicul copil si nu e cu nimic mai special decat alte miliarde de copiii care apar pe facebook , pe net si pana la urma o sa inteleaga ca ii iubim si ne mandrim cu ei , ca ei sunt viata noastra si pentru ei traim si ei sunt tot ce poate fi mai minunat pe lumea asta…si nu are rost sa ne stresam ca nu stiu de pedofil o sa puna o poza cu cea mica nu stiu unde si ce o sa faca cu ea…LA ce tehnologie avem in ziua de azi , ei bine daca cineva chiar vrea sa ne faca poze copiiilor nostri nici nu trebuie sa ne mai ceara voie .Pe facebook exista totusi optiuni de siguranta si poti face ca imaginile cu cei mici sa fie vazute doar de persoanele pe care le doresti si atat. Ce sa mai zica copiii de vedete..sa inteleg ca toti copiii vedetelor sunt virtual abuzati de pedofili , iar copiii vor creste mari devenind niste depresati incurabili si isi vor uri de moarte parintii …

  45. Fara sa par rautacioasa sau ceva…. am o intrebare (chiar mai devreme vazusem pe FB ca mai intrebase cineva acelasi lucru si mi-am facut curaj sa spun): cum ramane cu pozele de la ziua ta de ex… cu o gramada de copilasi adorabili?

    Imi cer scuze daca ofensez cumva pe cineva cu intrebarea mea, dar daca spunem NU cu indarjire pozelor cu copiii nostri, nu putem publica poze cu copiii altora.

    • Buna Ioana…dar parintii si-au dat acordul ca tu sa postezi acele poze? Daca tot propovaduiesti ceva, ar fi bine sa iei in calcul si pozele acelor copilasi postate de tine pe blogul tau. Adica…sa fie principiul aplicat pana la capat.

    • Mamele si copiii lor care au venit la ziua Ioanei, au venit in cunostinta de cauza, stiind ca ea are un blog public, ca a pus si poze de anul trecu, si asa mai departe.
      Si din moment ce vii la ziua omului, si interactionezi, e asa de greu sa spui de la inceput ca nu vrei poze cu copilul pe blog, sau ca vrei sa aiba fata blurry?!?!? Ioana are adresa de mail, pagina de facebook, unde raspunde promt.

  46. Eu iti dau dreptate pe jumatate.
    Odata cu dezvoltarea informaticii suntem expusi 100% acestor pericole.
    Oricine are un cont de email care poate fi atacat…

    Cine nu stie sa folosesca cu cap..isi trage ponoasele.

    Eu am vazut multi parinti care se laudau cu odraslalele care stiau sa butoneze la telefon sau calculator. Eu spun ca asta trebuie sa preocupe parintii: educatia copilului nu o poza pe facebook.

    Multumesc

  47. Sunt intr-un fel dezamagita de trendul/discutia asta. Mi se pare inutila, chiar demagogica.

    Ok alegi sau nu sa postezi pe Fb. Foarte bine.

    Dar nu as merge atat de departe incat sa ma gandesc la repercursiunile pe care o sa le aiba asupra copilului. Mi se pare uneori ca nu mai avem ce sa inventam, sau la ce sa ne gandim. Totul a devenit atat de complex. Ne facem griji si pentru cele mai mici … Eu una am ales sa ma concentreze pe alte lucruri: sa fim sanatosi si sa ne bucuram de prezent atat cat e posibil.

    Si cat despre siguranta? Nu exista asa ceva. Lucruri rele se intampla si fara interventia noastra.

  48. Anonim dar nu prea, sunt sotul unei pumoase, referitor la articolul tau, e un mare paradox, articolul de pe blog cu cerinta ta de publicare a pozelor cu copii si sotii … in interiorul grupului asta, le vei sterge nu ? acele postari, asta daca esti coerenta cu articolul de mai sus!
    Si imi vei publica si comentariul ! 🙂

    • Si cu un simplu click pot fi descarcate de catre membrii grupului. Care sunt vreo mie si ceva. Nu e ok…. sincer nu e ok. Una zicem, alta facem…..

    • Draga domnule Anonim, in acea postare, Printesa a spus daca vrem sa punem poze cu PARTENERII nostri!! Faptul ca unele mame au poze si cu copiii lor, e strict alegerea lor! Tot alegerea lor este si daca pun sau nu poze cu partenerii in postare, ca nu era cerinta obligatorie pentru ramanerea in viata. Si frumos ar fi fost sa le ceara si acordul, ca doar sunt adulti si ei.

  49. Toate pozele postate pe facebook sunt cu scopul laudei. Si eu fac la fel. De multe ori imi zic ca pun niste poze frumoase sa le vada si altii, dar se gasesc o suta mult mai frumoase pe internet. Iar cine-i interesat de un anumit loc, ori ma intreaba personal, ori cauta pe net. Simtim nevoia sa ne laudam, sa ne vada lumea, sa ne admire. La cat de rar ne mai vedem fata in fata, nu mai avem aceleasi relatii de prietenie ca pe vremuri, multi nu mai stiu nimic de noi si pe multi nici nu-i mai intereseaza. Dar asa printr-un like, parca simti ca nu esti singur. E doar o iluzie. Iar pe copii prietenilor ii vad in pozele de pe facebook. Nici nu stiu cum ma cheama. Exista mereu scuza lipsei timpului. E doar o fuga de responsabilitati. Timp exista, macar intr-un weekend pe an. Dar asa ne place noua, sa traim singuratici si sa postam pe facebook. E cel mai simplu.

  50. Buna,
    Insfarsit scrie cineva despre asa ceva. Majoritatea colegelor din liceu si prietene au copii si pun poze cu ei pe FB si eu raman stupefiata de fiecare data cu cata usurinta isi expun copiii.
    Baietelul meu are aproape un an si nu am postat nici o poza cu el pe net. Insa toata lumea ma bate la cap sa pun poze cu el pe FB ca sa il vada, iar raspunsul meu e mereu acelasi: Cine vrea sa il vada e binevenit oricand la noi acasa. Cu toate acestea bineinteles ca cineva i-a facut o poza si l-a pus pe Fb. 🙁
    Felicitari pt articol!

    • O intrebare am pt tine,copilasul tau a fost la zile de nastere? La aniversari cu multi alti copii,cu 10 sa spunem. Ce faci,nu lasi nici o mama din cele 10 sa puna poza cu copii pe facebook,sau cand se face poza ,iti iei copilul de acolo si nu ii dai voie sa apara in poza?

  51. eu sunt foarte mirat de unele reactii la acest post, respectiv unii oameni par sa aiba ceva sa-i reproseze autoarei, ba ca nu e chiar asa, ba ca exagereaza, ba ca e paranoia, ba ca nici ea nu face ce spune etc

    oameni buni, sa ne intelegem. acest articol a fost scris ca sa dea de gandit, atat.
    nu a zis nimeni nicaieri ca daca pui poze in exces cu copilul esti o persoana mai nu stiu cum decat una care nu pune.
    desigur ca este o alegere personala si fiecare e responsabil pentru alegerile lui.

    dar poate unii nu s-au gandit pana acum ca absolut tot ce pui pe internet este pus acolo pentru totdeauna, deci uite ca articolul asta-i ajuta. poate ca altii stiau deja si au ales intr-un fel sau altul. este perfect in regula, nu se dau premii nici pentru pus, nici pentru ne-pus poze cu odrasla pe internet, pentru ca e vorba de siguranta personala si fiecare decide pentru el.

  52. Ioana, adevărul este că nu poţi spune despre Sofia şi Ivan că sunt din cale-afară de protejaţi, în condiţiile în care pe tine te ştiu mii de oameni, ştiu şi-n ce zonă stai, şi prin ce parcuri te plimbi, şi dacă-s stalkeri de-a binelea, pot afla de pe blogul tău şi la ce restaurante mănânci (unde, nu-i aşa, se mai întâmplă să vii şi cu copiii) etc.
    Nu poţi avea şi una, şi alta. Adică nu prea merge să arăţi cu degetul spre cei care expun copiii (deşi un copil de 2 ani prea puţin mai seamănă cu cel de la 6 luni), şi-n acelaşi timp să-i expui tu însăţi, fie şi indirect.

    • Nu arat cu degetul pe nimeni, vreau doar sa invit oamenii sa se gindeasca de doua ori inainte sa faca una sau alta. Eu sint in hora asta asumat, incerc sa fac lucrurile cit mai ok pentru copiii mei fara a nega felul in care am ales sa ma exprim. Pina la urma, daca nu ar fi fost blogul, copiii mei n-ar fi existat, so… 🙂

  53. Asa-i doamna, n-ar trebui sa punem poza cu ei. In schimb, putem vorbi public toata ziua despre ei, despre preferintele lor, hainele cu care se imbraca, parcul in care merg, reactiile si gusturile lor, ii putem transforma in eroi de blog si de carti, iar apoi sa facem serios bani din publicitate de pe urma lor.

    • pai decat sa-i expun pe copii pe gratis cum fac toti netotii care cred ca daca a facut plodul un partz prietenii de facebook sunt foarte interesati si nu pot trai fara sa afle chestia asta, mai bine sa-i expun pe bani, macar sa castiga si gura mea ceva. nu?

    • Din tot ce s-a comentat până aici am înțeles că ai premeditat tot. Ai stat la pândă la colțul site-ului și cum ai aflat… ai acționat rapid. Ai comentat pe blogul domnișoarei Ioana cu intenția clară să îți facă doi cozonăcei pumoși, de pe urma cărora să vă îmbogățiți. Mama cozonăceilor, văzând acum că este rentabilă afacerea cu cozonăcei, (vrea să-și deschidă patiserie) ne ”amenință” cu unul nou. Sunteți adorabilicioși.

    • Normal. Eu gandesc intotdeauna pe termen lung si strategic, nu fac nimic la intamplare. Asa am reusit sa ma imbogatesc din blogul nevestei, exploatand imaginea bietilor mei copii si profitand de buna credinta a saracilor cititori, pe care i-am fraierit.

  54. Vai, te iubesc :))))
    De ieri pana azi era sa uit cum sta freza a 15 bebei necunoscuti, care arata exact la fel numa ca-n alte pozitii, descrierile nu le-am citit da erau si din acelea. Fiecare facea evident, ceva important.
    Semnat: aia rea care „n-are copii” 😉

  55. Adevarul e ca sunt mult tampiti care chiar pun pe Facebook datele lor personale. Singurele mele date reale de acolo sunt data de nastere si numele. Asta ar fi una. Apoi, am refuzat intotdeauna sa pun acolo poze cu fetita mea, cu exceptia cazurilor in care nu i se vede fata. Am doua asemenea poze (in una e cu fesul pe nas, in a doua o tin in brate, iar e din spate) si una singura in care i se vede fatza. Vad ca altii pun poze peste poze cu copiii in diverse ipostaze.

    Desigur, am setarile de siguranta pentru Facebook si doar prietenii imi pot vedea pozele (apropo de „prieteni” nu e niciunul pe care sa nu-l cunosc si refuz intotdeauna cererile alea penibile din partea unor indivizi de care n-am auzit in viata mea), dar asta nu inseamna ca am incredere oarba in siguranta acelui site sau siguranta internetului. Pana la urma, cum spunea cineva mai sus, atata timp cat esti conectat la net, tot ce ai in calculator devine public. Daca nu te duce capul atata lucru, iti meriti (posibila) soarta.

  56. Din când în când un post cu scântei.. hi hi..E un subiect bun, e de gândit. Adevărul este undeva la mijloc.. Aveam poze cu copila împărțite cu prietenii, dar pentru că erau din perioada în care era mai rotunjoară, mi-a cerut chiar ea, pe la 12 ani, să le șterg/ascund. Ceea ce am și făcut. Am o singură poză cu soțul, să știe lumea al cui este contul. Folosesc Facebook doar pentru că pot citi 15-20 de site-uri într-un loc. Dacă mi se pare interesant, apăs share. Mai trimit diverse linkuri prietenilor. În rest nu văd utilitatea FB. (Înafară de faptul că poți avea pagină/blog…o dăm în publicitate/marketing șamd.) Tumblr, Picassa, și altele asemenea…nu folosesc.

  57. Asta cu Facebook-ul nu e noua. Cum ca detaliile personale, poze si asa mai departe sunt publice iar nu-i nou, si sincer e deja iritant ca deja de ani de zile….
    Cine simte ca nu e in siguranta, in 60 de sec poate sa-si stearga contul. Da stiu, datele tale raman intr-o baza de date si la un moment dat pot sa mori din cauza asta.

  58. Cred ca ai prea mult timp la dispozitie de ai ajuns sa gandesti asemenea bazaconii.Dar ce ma mira ca doar suntem romani si asta ne este modul de gandire.Intotdeauna ne gandim la rau si mai apoi la bine,increderea in alti oameni nu a fost niciodada punctul nostru forte.

  59. Articolul mi se pare…asa ca sa mai discutam ….discutii
    Subiectul asta este de mult timp un loc comun.
    Mie mai grave mi se par fricile parintilor care nu pun poze:
    – ba ca ma vor judeca atunci cand vor creste
    – ba ca li se vor parea pozele jenante
    – ba ca textele insotitoare nu sunt inspirate
    Come on…..cresteti-va copii cu dragoste, mai faceti ceva terapie si veti ajunge sa priviti cu incredere viata.
    Evident ca e foarte probabil ca niste copii cu parinti cu asemenea labilitati vor primi mostenire cel putin o parte dintre ele, nu pozele cu ei pe net le vor face rau, ci neincrederile, fricile parintilor.

  60. Nu sunt de acord cu genul de parinti care pun poze cu copilul lor dezbracat complet,la baie sau mai stiu eu cum. In rest asta este viata din ziua de azi,nu iti poti ascunde copilul. Sa fim seriosi,de ce as face asta? Ce ar trebui sa facem ,sa cumparam film pt aparat ,sa scoatem pozele pe hartie(unde si acolo este probabil sa iti opreasca filmul) si sa pui pozele in album. Tot ce ai in calculator,daca este sa fie ceasul rau,cineva iti va vedea tot. Poate te duci la evenimente cu copilul,poate cineva ii ia un interviu. Si apar poze,la tv ,pe facebook de la respectivul eveniment. Acum ce ar trebui sa facem sa ne acoperim copii cu val pe cap sa nu ii vada nimeni,sa nu le faca nimeni poze. Si ce daca se posteaza poze cu burtica gravida? Nu inteleg care este deranjul si pt cine asta? Sa nu vada lumea sau vreun raufacator ca esti gravida sau …. Traim in lumea tehnologiei,unde poti sa faci ce vrei ca tot esti urmarit daca cineva vrea sa te urmareasca,nu asta este problema ,ca postam poze cu copii nostri pe facebook. Sincer,articolul asta l-ai scris la plictiseala,daca asta este propria ta parere ,nu cred ca trebuie sa te uiti asa de sus la cei care au facut ce ai scris tu in articol. Eu mi-as fi dorit sa vad poze cu mine si olita in cap la gradinita. Nu ma mai plac prietenii daca apare vreo poza cu mine in curul gol cand eram mica,sau ma rusinez? Ti se par jenante pozele cu un copilas care face o nazbatie,alergand pe plaja cu chilotii plini de nisip sau cu fundul plin de nisip. In fine…

  61. Ce pedofili la 2Mai? Adica cititoarea care spune de ei, sta frumos la plaja, vede omu’ dubios care se incadreaza in descriere si apoi il lasa sa faca poze copiilor care se joaca in nisip? Adica cum? Io nu inteleg, astept lamuriri de la dna care a vb despre asta. this is really not a joke.

    • Cum adica ii lasa sa faca poze? Ia opreste-ma pe mine sa fac poze cu copii tai cu-n aparat destept de la 500 de metri in parculet. Cred ca e foarte clar despre ce vorbeste si sunt de acord cu ea. Asteptati sa faca 10 ani si lasati-i sa joace booble nu stiu ce pe FB si sa-si faca ei cont. Nu, nu vreau sa vad 10 poze intr-o zi cu acelasi copil pe wallul meu, pentru ca in a treia ii sta freza altfel.

  62. Buna Am citit articolul si mi-a placut Poate usor exagerat pe alocuri, dar scris cu intentia clara a trezi pe cei din jur L-am distribuit pe pagina mea si deja au aparut postari de constientizare Am postat si eu un articol similat pe blogul meu, cu ceva timp in urma, ptr ca am fost in capcana asta si mai sunt uneori. Te felicit si e super initiativa (www.emilia-ilie.ro/facebook-ul-si-copilul)

  63. De acord cu excesul de vizualuri, insa nu tot despre o maxima expunere vorbim si cand faci public un profil fie el si povestit? Cred ca de cele mai multe ori, vorbele spun mai mult decat pozele, oricat de sugestive ar fi ele.

  64. Eu cred ca asa ne îmbătăm copiii sa se rusineze. Pai cum adica sa ii punem in postura cable va fi jena de ei? Noi am fost invatati gresit ( e rusine sa faci una sau alta), nu va invatati copii sa se rusineze de ei, de trecut, de ceva natural, normal cum este nasterea, alaptatul etc. Adevărul este ca eu nu postez poze cu copii mei dezbracati asa din principiu. Mi se pare exagerat ceea ce se scrie si o sa va scriu cuvintele fetitei mele de 10 ani care a repoatat la comentariile unor persoane…voi trăiți-vă viata voastră noi trăim acum si nu in trecutul vostru…viitorul niste este fb, calculatorul dar si sportul, bicicleta si barbie. Cand renunțați voi la masina debspalat automată, la masina etc voi renunta si eu la tehnologia din prezentul meu acesta fiind viitorul si viziunea noastră. Si bineinteles ca am inteles atunci ca incercam sa îmi ingrop copilul in trecutul meu si asa facem foarte multi. Legatura cu ceea ce a scris doamna aici este ca copii singuri vor posta poze cu ei mai devreme sau mai târziu si ca trebuie sa ii educam in acest sens iar aceasta educatie trebuie sa înceapă cu noi ca prea ne legam de trecut.

  65. In multe comentarii ma regasesc pe mine, mama naiva care traieste intr-o lume buna si nimic nu poate sa se intimple copiilor mei. Anul acesta am avut un soc – sotul coafezei mele a fost arestat si condamnat pentru detinere si fabricare de poze pornografice cu copii. Ofiter de politie…. Merg la ei in casa de ani de zile, oricind mi-as fi adus copiii sa se joace cu copiii lor…. Si da, raspund unei comentatoare de mai sus, traiesc in Nord America – „numai aici se intimpla”. Aici sint prinsi si condamnati, asta e diferenta….

  66. Iar apropo de pus in locul loc si publicat doar ce credem noi ca le-ar face placere ( sau macar nu i-ar face de rusine) : nu putem face asta, nu suntem in locul lor, e mama de peste 30 ani nu se poate pune in locul unui baiat de 8 ani, apoi 15 , apoi 18, nici in locul unei fete de 7 ori 10 ori 16 ani. Pentru noi, majoritatea mamelor, e aproape induiosator cand vorbim despre supt cu orele, parturi, ragaieli, pipi/caca. Nu pot insa sa ma gandesc cum va fi pentru micuta ale carei parturi vor fi celebre intre colegii de la scoala, atat de celebre incat va sti de ele si baiatul de care se va indragosti. Nici nu cred ca poti sti cum se va simti baietelul despre care vor sti toate fetele cum sugea el de la sanul mamei. Sigur, pot fi educati in asa fel incat sa aiba un simt al umorului si autoironiei, dar sunt unele perioade dificile.

  67. Nu mai dramatizati atat!!!…..Si atunci devetele care sunt tot timpul pe net, la televizor, in reviste???…Apar multi cu copiii lor….Dana rogoz, ConectR..etc…nu mai zic vedetele din strainatate….si ce???….Acum este netul, dar inaine au existat revistele….Asa ca nu mai dramatizati…pedofilii au ei sursele lor, si poate chiar ei ii fotografiaza, mai bine aveti grija cd mergeti la mare, si nu lasati copilul dezbracat total (am vazut cazuri)…Iar cu facebook-ul, normal ca la setari, poti seta cine sa vada, si cine nu!!! ..Facebook.ul este un mod de a comunica cu cei dragi, fosti colegi, rude…asa ii simtimai aproape, dar nicidecum sa fie public, sa poate vedea oricine. Parerea mea!

  68. E prima data cand intru pe acest blog si articolul citit imi place foarte mult. Eu sunt de acord in totalitate cu el si, desi odata demult, cand copilul era bebelus, am intret in acea frenezie a unui forum de copii in care se posta tot ce facea copilul ( pe atunci nu exista FB), zic eu ca intre timp m-am trezit la realitate, initial din acelasi motiv, ca m-a rugat sotul. Poate n-am inteles la inceput, dar am inteles mai tarziu.
    Mai inteleg ca e dreptul fiecaruia sa faca asa cum considera in ceea ce-l priveste pe el si pe familia lui, in special copii personali. Vrei sa impartasesti cu absolut toti fiecare pas pe care il face copilul tau, ok e problema ta. Fa-o daca asa ti se pare tie corect. Dar reiau si eu intrebarea din articol, daca vrea cineva in parc sa-ti pozeze copilul, il lasi?
    Tu, mamica care decizi sa postezi pozele cu copilul tau, sti ca intr-o perioada erau interzise fotagrafierea si filmarea copiilor in scoli si gradinite? Se putea face doar cu acordul scris al parintilor, tuturor parintilor. Acum ni se pare anormal sa mergem la serbarea de Craciun de exemplu si sa nu pozam sau sa filmam. Problema e ca in pozele alea nu apare doar copilul tau, apar si colegii de clasa, iar pozele alea tu decizi sa le pui pe internet, pe FB, sau pe orice alte retele de socializare. Te-ai gandit macar chiar si o secunda inainte de a posta poza in care apare si copilul meu langa al tau, te-ai gandit daca eu sunt de acord sa-mi expui copilul in spatiul public? Pe mine nu ma deranjeaza ca pui poate mult prea multe poze cu copilul tau, dar ma deranjeaza cand nu te gandesti la copilul de langa el, care poate fi al meu.
    In incheiere amintesc doar de o stire din ultimele saptamani cand s-a decis in instanta ca orice postezi pe profilul tau personal de Fb este considerat a fi public, declaratie publica, chiar daca profilul este privat. Oricare din prietenii tai care iti poate vedea pozele, comentariile si tot ce faci tu pe FB, poate in acelasi timp sa distribuie public, ceea ce ai postet tu, inclusiv pozele. Asa ca e amagire cand spuneti ca doar prietenilor ati postat acea poza.

    PS: Doamna autoare a acestui articol, v-as cere permisiunea de a reda articolul dvs si pe blogul si forumul meu. Consider ca ati punctat foarte motivele pt care ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a posta poze cu copii si as vrea ca articolul sa fie citit de cat mai multi parinti. Multumesc.

  69. Stai putin, sunt confuza. Vorbesti despre o problema pe care o au multi oameni… constientizezi ca este o problema…. Dar inca din primul paragraf spui ca faci acelasi lucru si dai de inteles ca daca si prietenele tale o fac totul e ok.

  70. Auzi,doamna printesa,dar dumitale ti se pare normal, ca tot vorbești de copii si mai ales de ai altora, sa vezi copilasii chiar in momentul in care se nasc,înainte sa ii vadă mama si chiar fără acordul acesteiea? Ia spune,sa stie si cele care te adoră!

  71. Ce te faci cand iti duci copiii la un curs,ceva,si te trezesti ca vezi poze cu ei pe net? Eu n-am pus vredata poze cu ai mei pe net,cu buna stiinta,de fapt nici su al meu sot,profilul de FB e doar al meu si deci pun numai poze cu mine (si alea rare) si conturi prin alte parti nu am.Insa mi-am vazut copiii pe FB dupa ce au fost la un curs de pictura in tara,pe pagina scolii.Din intamplare.Le-am scris,le-am zis ca eu evit sa pun vreodata poze si au fost suficient de draguti sa stearga pozele cu ei,desi erau poze de grup si multe.

    Ultima data am vrut sa-i duc la un curs de pictura la Muzeul de Arta din oras,unde mai fusesera acum vreo 2 ani.Pana la urma nu i-am mai inscris pentru ca una din cerinte,obligatorie la inscriere,pe internet,era sa accept pozele cu ei in spatii publice,FB si altele.
    Uite incotro ne indreptam.

  72. Ioana, eu stiu mai multe despre copiii tai decat stie oricare dintre contactele mele de pe FB despre copilul meu, ale carui poze (in ipostaze normale) le public.

  73. Eu recunosc pun poze si filmulețe cu copilul din dotare pe facebook . Nu zilnic desi s-au adunat ceva. Nu am căzut in extrema cealalta sa il izolez desi in mare parte este adevărat ca traiam intr-o lume nebuna ,nebuna de tot. Am si prieteni care nu accepta sub nici o forma ca al lor copil sa fie postat . Am si prieteni pe care nu ii interesează subiectul dar cărora le cer permisiunea daca pot posta fotografiile unde apar si odraslele lor . Dar eu nu inteleg totusi acele persoane care isi dau acordul sa faca poze dar sar dupa ca arsi ca x ulescu a postat pozele respective pe facebook & co . Stii ca exista posibilitatea ca acele poze sa fie postate refuza sa ” stai la poza” . Totusi am in lista persoana ca ma uimeste efectiv cu numărul filmuletelor si al pozelor pe care le poate posta zilnic . Si sunt cu zecile daca ma credeți de genul …. Happy , flamand , supărat , sare , zboară , crize …..zilnic …zeci …..Cand am remarcat chiar incepusesem sa imi pun întrebări despre Viețile copiilor respectivi .

    • Alina, eu sunt una din persoanele care sta la poze dar nu doreste sa i se puna pozele pe internet. Daca nu vrei sa apari pe facebook sau pe oricare alt site de socializare nu inseamna ca nu vrei sa ai amintiri cu prietenii tai, familia ta. Imi place sa imi fac albume cu poze sau pur si simplu sa pastrez pozele pe un hard disk si sa ma uit din cand in cand la ele.
      In concluzie, eu cred ca e politicos ca inainte sa postezi poze cu alte persoane sa le intrebi daca sunt de acord cu asta.

  74. Mdaa…un subiect interesant sa zic asa. Desi postez poze cu copilul, nu ma mustra absolut nimic. Am prieteni care nici nu vor sa auda, nu vor sa posteze nici o poza, ii respect pe fiecare. Stand de vorba cu o amica la telefon, ma roaga sa-i trimit pe E-Mail poze cu copilul meu, caci ea nu vrea sa intre sa se uite pe Facebook sa vada…..ok…..la care imi trimite si ea tot pe E-Mail. Stand la tel. aud deodata „DAca nu te dai jos , iei bataie” Upsss…..Daca asta e un subiect f. dezbatut, ce sa mai spunem de „mamicile care isi bat puii, ca fac rele”, ce sa spunem de mamele care „din a doua saptamana de viata le pun cercei fetitelor?”

  75. Si locuind intr-un oras foarte turistic, intr-o cladire pe o strada foarte ingusta, cum iesim din casa vedem doar blituri, ce sa fac sa-mi acopar copilul de fiecare data, sa fim seriosi !

  76. Poze de la ecografii nu am vazut inca pe FB, dar am intalnit pe cineva care m-a intrebat cand postez eu una. Am ramas socata: nici macar prin cap nu-mi trecuse asa ceva. Pana la urma interiorul uterului meu e personal, privat, doar al meu! Nici poze cu mine prea multe nu am…
    Iar cu copila am decis ca nu punem. Cine vrea sa vada, dintre prieteni, putem sa facem un album foto traditional si sa le aratam.

  77. Parca cea care a postat articolul asta spune ca facebook.ul nu e sigur. dar aici oare de ce au nevoie de adresa de e.mail? Aici unde postam o fi sigur? auci scrie, adresa ta de e-mail nu va fi publicata, insa probabil va fi data mai departe!

  78. Nu va cunosc personal si este prima oara cand citesc vreun articol de pe acest site. O cunostinta a pus linkul la postarea aceasta intr-un comm la o postare de a mea de pe Facebook in care eram nemultumita de zecile de poze cu copii mici in diferite ipostaze postate de mamele din lista mea de prieteni.
    Cateva zile la rand ne-am tot contrazis prin comentarii, fiecare si-a spus punctul de vedere si binenteles ca unii nu au fost de acord cu mine iar pana la jigniri personale si aruncat cu pietre a fost doar un pas. Au fost si persoane care mi-au scris in privat, nevrand sa intre in discutie sau sa-si bata capul cu asta si la fel, parerile sunt impartite dar stiu ca sunt si multi cei de acord cu mine.
    Sunt de acord cu tot ce scrie in acest articol, parca mi-ati ghicit gandurile si daca ar fi fost sa scriu mai detaliat la postarea mea pe Facebook, exact asa as fi scris!
    Pe mine multi m-au criticat pentru faptul ca nu am copii si de aceea gandesc asa dar si cand o sa am un copil la fel o sa gandesc si nu o sa mi-l expun excesiv pe Facebook in conditiile in care Facebook s-a schimbat foarte mult si mai mult s-a transformat intr-un site de rautati, jigniri, laude etc. Daca lumea se strange la razboi pe facebook inseamna ca deja e o problema….
    In final, ca sa evit comentariile rautacioase din partea unora am incercat sa o dau la pace si am zis sa incheiem subiectul. Oricum eu raman cu parerea mea, iar ei cu a lor. Si asta doar pentru faptul ca nu s-au intalnit cu o situatie neplacuta ca daca ar fi asa, ar regreta ziua in care si-au expus copilul excesiv pe site-urile de socializare.
    Multumesc pentru articol. Foarte bine scris si la subiect!

  79. O critici la sange pe bloggerita din statele unite, presupui cu reavointa ca parintii care isi inscriu copiii la un concurs o fac pentru ‘un bax de margarina’, dar recunosti ca, alaturi de si aidoma tuturor tampitelor plictisite, ai demonstrat PROSTUL GUST extrem de a posta poze de la ecografie, ‘din burtica’. De ce sa stea salamandra aia mica linistita in anonimat la 2 luni de la conceptie?! As fi ridicat o spranceana la critica pe care le-o rezervi altor parinti chiar si daca nu ai fi postat ‘din burtica’, dar in cazul asta chiar ca trebuie sa taci la subiect si sa te concentrezi pe bunul-gust care ti-a mai ramas. Sau poate nu te credea internetul ca esti gravida, care e faza, ca nu inteleg?!

  80. Data viitoare toti astia care postati ‘din burtica’ poate va puneti o camera in fund, sa ne transmiteti live poze din momentul conceptiei, ca doar atat a mai ramas din viata copilului ‘unshared’ pe FB. Cat despre mine, nu am nevoie de lectii de la printese despre pozele cu serbarea de la gradi pe care aleg sau nu sa le postez. Singurul motiv pentru care am comentat aici e ca m-am trezit cu articolul pe wall, luind din timpul meu de vizualizare a unor chestii care chiar imi plac. Poze de la gradi cu serbarea copiilor prietenilor mei, de pilda. Ca fetusii alb-negru nu ma induioseaza prea tare.

  81. Din punctul meu de vedere, a-ti face un cont pe FB cu date reale este cea mai mare tampenie. Nu mai zic sa si postezi evenimente, poze, etc. din viata ta reala.

  82. Cât adevăr ai spus! Vad atâția cunoscuții care-și pun poze cu copiii lor și chiar cu nou-născuți de m-am plictisit. Pe Facebook, cred ca din cei 1.000.000 de utilizatori, mai mult de jumătate sunt minori. Iar părinți nu spun nimic. Li se pare ca e o joaca. Dar nu e așa. Pentru ca e spațiu public. Oricine îți poate vedea pozele. Și pentru adulti e periculos, dar pai pentru copii?? Pe Facebook de la 13 ani poți avea cont. Dar la 13 ani nu esti major! Au timp și de la 18 ani sa socializeze.

  83. De regula esti mai echilibrata de atat. Cu articolul asta nu ti a iesit f bine. De exemplu: cineva iti fura identitatea copilului ca sa comita o infractiune sau sa faca tranzactii bancare. Serios? Cu datele copilului meu? Pt ca unui copil de 7 ani ii si da banca bani.
    Eu public poze cu copiii mei pe contul meu. Am facut o si o voi face mereu. Regulile mele si t simple: profilul meu e privat (nu public), nu public poze cu copiii dezbracati sau in ipostaze umilitoare (gen: pe olita. Am vazut odata o poza pe un grup cu 2 fete gemene una stergand o la fund pe cealalata dupa ce facusera caca la olita :(), nu am sute de prieteni pe fB necunoscuti (majoritatea prieteni/persoane pe care ii cunosc si cu care interactionez).
    Baietii mei au acum 7 ani si ii intreb daca sunt de acord sa le public anumite poze. Dar de aici pana la paranoia e cale lunga. Evident ca o persoana publica ar trebui sa fie muuuult mai atenta cu pozele pe care le publica dar o persoana “normala” cu cateva reguli de bun simt chiar nu cred ca e cazul sa si faca harakiri pt ca a pus 3-5-10 poze cu copilul.

  84. Astea-s griji de vedetă 🙂 În realitate, pozele cu copii abia dacă îi interesează pe cei apropiați. Pariez că o persoană care a văzut poze cu un copil pe Facebook nu-l deosebește de un altul nici măcar peste o oră, decât în funcție de fundal sau dacă merge pe frânghie între doi zgârie nori. Există un safety in number, sunt miliarde de poze cu copii. Probabilitatea ca poza unui copil să fie furată pentru o reclamă e mai mică decât ca părinții lui să câștige de două ori la rând câte un milion de euro la loterie. Cât despre intimitate, ai auzit cam câte camere de supraveghere există pe lume? Cum ai pășit juma de oră afară, cum există o sută de imagini cu tine, pe care nu le poți controla. Și, la o adică, mai degrabă mi-e ușor să-mi închipui un paznic pervers care urmărește în cămăruța lui anumete lucruri de pe stradă pe camera de supraveghere, decât un pedofil tâmpit care are miliarde de poze la un click distanță, chitit să horbocăie pe site-ul lui Ghiță de la sculărie ca să-i fure pozele cu copiii lui 🙂
    O falsă problemă, părerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *