Răceala și gripa

Ambele sînt cauzate de virusuri. Nu există răceală provocată de frig sau de băutul de lichide reci, asta ca să ucidem din fașă un prim mit. Gripa e cauzată de virusul Influenza de tip A, B sau C. Răcelile sînt infecții virale ușoare, adulții fac cam 1-2 pe an, copiii mici pot răci chiar și o dată pe lună sau mai des, pînă capătă anticorpi la majoritatea virusurilor care circulă în comunitate. Nici răceala nici gripa NU SE TRATEAZĂ CU ANTIBIOTIC. Sînt infecții virale, antibioticele au afect doar în cazul infecțiilor bacteriene.

Cum le deosebim înainte să ajungem la medic?

În mare cam așa: la răceală te simți rău cîteva zile și ai muci lichizi sau nas înfundat, la gripă te simți groaznic multe zile și nu ai neapărat probleme cu mucii. Sezonul gripei începe toamna și se termină primăvara, acum sîntem fix la mijlocul sezonului.

Gripa vine cu dureri musculare intense, frisoane, febră mare din prima, dificultăți respiratorii, dureri cumplite de cap.

Răceala vine cu stări de oboseală, disconfort, nas înfundat sau curgător, febră moderată. Începe cu dureri în gît care trec după 1-2 zile. Mucii devin din transparenți galbeni sau verzi și mai groși, iar asta nu înseamnă neapărat suprainfectare bacteriană, ci arată că organismul a început lupta cu virusul (celulele moarte ale sistemului imunitar dau culoarea închisă a mucilor).

Răceala e contagioasă în primele trei zile de simptome. La fel și gripa.

Cînd e de dus puiul la doctor?

La prima răceală sau gripă, cînd nu ai experiență și ești foarte stresată. În timp o să te mai relaxezi. E bine totuși să mergi la pediatru:

– dacă febra nu scade cu antitermic și persistă mai mult de trei zile (semn de suprainfectare bacteriană, care trebuie tratată cu antibiotic specific, nu cu orice antibiotic ai prin casă)
– dacă tusea devine foarte gravă sau copilul are dificulăți în a respira (pericol de bronșită, bronșiolită, pneumonie)
– dacă cel mic refuză solidele și lichidele mai mult de 24 de ore
– cînd cel mic acuză dureri groaznice în gît
– dacă bănuiți dureri de cap sau de urechi (posibilă sinuzită sau otită)
– amețeli, stare confuză, stări de vomă

Cum tratăm gripa și răceala?

În mod normal, răcelile nu au nevoie de tratament. Gripa vine cu simptome mai agresive și uneori se recomandă tratament antiviral, recomandat de medic (există la noi sub formă de plicuri, pastile sau pulbere pentru inhalații).

Pentru a reduce starea de disconfort cauzată de gripă sau răceală, putem interveni cu antifebrile, antiinflamatoare și calmante (noi folosim Nurofen pentru copii, suspensie orală, am mai scris despre asta în articolul despre febră aici și despre accidentul cu căzătura, aici).

Multe lichide călduțe cu miere și lămîie, fructe și legume proaspete, doze mari de Vitamina C și D, propolis, cătină, ceapa tăiată la capul patului (n-a mers niciodată, dar nu mă las, poate am noroc), mult ulei esențial de eucalipt presărat peste tot (are proprietăți antivirale).

shutterstock_234405886

Cum prevenim gripa și răcelile?

Evităm pe cît posibil spațiile închise aglomerate (locurile de joacă indoor, mersul cu autobuzul cu cel mic). Ne spălăm pe mîini des cu apă caldă și săpun, măcar 20 de secunde la fiecare spălat, la fiecare intrare în casă, înainte de mese și de somn.

Despre muci

La debutul bolii, mucii sînt de obicei transparenți și lichizi, plini de particule virale, acum boala este cel mai contagioasă. Asta e și ideea, de fapt: nasul curge, te mănîncă, te scarpini la nas, virusul ajunge pe mînă, apoi pe toate lucrurile pe care le atingi, de acolo pe mîinile și imediat în organismul altora.

Peste cîteva zile, cînd mucii devin galbeni sau verzi, semn că organismul luptă deja cu virusul, boala nu mai e contagioasă.

Eu nu sînt mare fană a sticluțelor și flacoanelor anti-muci, le-am încercat pe toate măcar o dată de-a lungul timpului, nici unul n-a avut nici un efect, așa că am învățat să aștept și să intervin doar cînd situația e gravă, respectiv copilul se sufocă în somn. Cînd nasul e înfundat, lucrez să-l desfund: cu picături de eucalipt picurate pe așternuturi, aerosoli cu ser fiziologic, spray cu apă de mare, băi cu mult abur cald. Dacă nasul curge, îl șterg des și o invit pe Sofia să sufle.

Nu sînt înnebunită nici după aspirat. Am observat la amîndoi copiii că, cu cît aspir mai mult cu atît am mai mult de aspirat, e un cerc vicios firesc dacă stăm să ne gîndim că mucii sînt o formă de apărare, iar organismul face orice să se apere. Batista bebelușului mi se pare horror, am încercat-o pe mine și apoi am aruncat-o la gunoi. Cînd treaba e ultra serioasă și cel mic nu poate respira, pun cîteva picături de ser fiziologic, aștept cîteva minute, apoi trag cu un furtunaș care la un capăt se fixează în nara copilului iar pe la celălalt capăt trage părintele. Nu e zgomotos și funcționează foarte bine, Ivan se amuză cînd îl aspir (el are muci de la 6 săptămîni, adica de mai bine de trei luni, l-am aspirat atunci la început, acum îl las în pace, nu-l deranjează nici la somn nici la supt). Nu aspir mai des de trei ori pe zi și nu mai mult de cîteva zile la rînd. Sofia deja își suflă nasul, așa că la ea e mai ușor. Cresc umiditatea în camere.

Unii medici recomandă medicamente antialergice pentru a reduce producția de muci, eu una nu am dat niciodată (și am avut muci mulți de toate culorile, unii au ținut trei luni la Sofia anul ăsta). La fel cum unii medici recomandă antibiotic pentru mucii galbeni. Dacă bănuiți infecție bacteriană, un exudat nazal ar trebui să vă lămurească dacă e cazul să interveniți cu antibiotic ori ba. În majoritatea cazurilor trece de la sine.

Cam astea sînt teoria și practica noastră cînd vine vorba de gripe și răceli. Sper să experimentăm cît mai puține sezonul ăsta, vă dorim și vouă la fel. Dacă aveți întrebări sau alte sfaturi, le aștept în comentarii.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

94 comentarii

  1. A mea inca nu a racit. Am fost eu de doua ori racita (am un sistem imunitar de nota 10 :)) de cand s-a nascut si nu a luat niciodata, chiar daca doarme cu mine si e bot in bot cu mine toata ziua. Nu am stranutat/tusit peste moaca ei si m-am spalat pe maini de fiecare data cand mi-am dus mana la nas. De 100 de ori pe zi, daca a fost nevoie.

    Si io cand mantra asta ca raceala nu se ‘face’ de la racoare, se ia de la un ‘binevoitor’, dar o anumita categorie de oameni is prea caposi sa bage la cap. Asa ca ii lasi in durerea lor cand iti spun a mia oara sa infofolesti un copil, care de altfel este FOARTE calduros si face crize daca se incalzeste prea tara, ca, altfel, raceste 😀

    • Frigul sau lichidele reci scad temperatura corpului ceea ce creaza conditii propice virusilor (la fel cum febra ajuta corpul sa lupte cu infectiile, temperatura scazuta il face mai vulnerabil).

  2. O singura observatie: diagnosticul de infectie bacteriana nu se pune pe exsudat nazal sau nazofaringian. Risti sa-ti creasca in cultura bacterii care doar colonizeaza tractul respirator.

  3. Ce bine a picat articolul asta, il salvez la favorites dar sper sa nu am nevoie de el curând . Mi-e super teama de răceli inclusiv aspirat:))) si eu am la fel ca ține o pompita dar inca nu am folosit-o, si hopefully va rămâne in cutie:D

    • Ei, de vreun an ii tot spunem sa sufle si nu a mers pina cind intr-o zi a suflat si gata.

    • As face o precizare foarte importanta, nasul se sufla acoperind o nara, suflat, apoi cealalta.
      Daca puiul invata devreme lucrul acesta e bine.

    • Buna mămici! Eu ma lupt de câteva săptămâni cu Sophia!! Răcita cu muci și strănută foarte des plus și tușește in același tmp ce și strănută! La doctor degeaba merg! In ultima luna i-am disperat deci soluții dacă aveți helpp!!!

  4. Eu as avea de comentat mai multe, insa cel mai important sfat este ca fiecare mama sa urmeze recomandarile pediatrului care cunoaste cel mai bine copilul si care il urmareste de-a lungul timpului, cu toate predispozitiile sale.
    Un singur exemplu: unii copii au particularitati anatomice care le ofera o predispozitie pentru otite. Si exista otite (seroase) care nu dor, care se fac din cauza neaspirarii corespunzatoare a mucilor sau chiar a lipsei tratamentului (un antialergic este foarte util copiiilor care au polipi, de exemplu, fara el ar ajunge la complicatii precum otite si astm). Revenind, niste muci de cateva zile/saptamani/luni, fara alte simptome, pot fi tratati cu indiferenta in timp ce se instaleaza o otita seroasa care creeaza hipoacuzie si care poate ajunge sa supureze ( la otita seroasa nu e musai nevoie de antibiotic, dar daca ajunge supurata se recomanda mereu antibiotic). Asa ca, pe unii copii, batista bebelusului ii salveaza de la treburi mai grave (iar mie nu mi se pare deloc oribila, am folosit-o insa o singura data, nu ma pot pronunta :P).

    Stiu ca propriu zis tu nu spui nimanui sa nu aspire mucii si sa nu mearga la medic, mentionezi doar practica si experienta voastra. Insa interpretarea articolului de unele mame ar putea fi in detrimentul copilului.
    Iar eu, pana la urma, vreau doar sa spun ca articolul e foarte bun, cu adaugarea ca doar medicul copilului e in masura sa stabileasca cum/daca sa trateze sau nu, chiar si banalii muci.

    Si ca acelasi sfat, aplicat la 2 copii diferiti, poate sa faca unuia bine, altuia foarte rau. Sa nu mi-o iei in nume de rau, am experimentat ceva mai multe situatii si am observat lucrurile astea pe propriul copil.

    • Are dreptate OanaC, baiatul meu a racit la inceput usurel, tratat numai cu homeopate si rar antitermice pentru ca nu a fost cazul de febra, dar ultimele doua raceli au fost urmate imediat de otite medii (seroase). Asa ca presupun ca tine si de copil, poate pt unii e doar o raceala dar cand istoricul devine grav eu insist pt consult pediatric sau direct ORL.

    • Acum e randul meu sa imi dau cu parerea, dupa doi copii, gemeni, cu o multitudine de raceli, pneumonii (la fetita la 3 luni), cu baietel cu astm bronsic alergic (care se manifesta mai degraba in viroze). Ceea ce vreau sa subliniez e ca nu toti doctorii sunt ok cu privire la atitudinea descrisa de printesa referitoare la raceli/viroze/gripe. Copiii mei au racit foarte mult, cum cred ca se intampla aproape la fiecare copil. Din pacate, din cauza ca eu eram destul de neinformata si ca aveam incredere mare in doctor, am ajuns de dadeam cate 5-6 cure de antibiotic fiecarui copil pe sezon de toamna-iarna. Ceea ce e mult si ceea ce sunt sigura ca trecea fara. Uneori, la telefon, ma intreba ce antibiotic am in casa sau ce gust de antibiotic prefera copilul si asa primeau copiii mei tratament. Din pacate cu baietelul am ajuns la 3 ani si jumatate la debutul astmului bronsic (ceea ce aud la fooooarte multi copii si din pacate tot mai des – manifestare e tusea seaca si iritativa, noaptea in special, pana ajungem la adevarate crize – ) astfel ca am ajuns pe mana specialistilor pneumologi/alergologi care mi-au explicat si m-au luminat in privinta antibioticelor. De atunci au luat doar dupa o analiza care sa certifice existenta bacteriilor.
      In concluzie, mamici dragi, mergeti la doctor, ascultati ce va zice, dar daca va spune ca are rosu in gat sau muci, sau parca se aude ceva la plamani si primiti ca tratament antibiotic, pentru binele copiilor vostri mai cautati si alt doctor. Mie mi-au trebui cativa ani (vreo 3) si multe tratamente care au daunat copiilor ca sa inteleg ceea ce zice azi printesa in articol.

      Multa sanatate!

    • Cami, sunt de acord cu tine. Articolul e f ok, dar merge doar la copii normali 🙂 si nu foarte sensibili si in niciun caz la gemeni. Si eu am 2 fete gemene de 1 anm si 10 luni. Le-am dus din vara la cresa si le-am nenorocit .Raceli dupa raceli, care mereu se transmit de la una la alta, indiferent cum am incercat sa stopez asta, nu am reusit. Toate racelile la noi se suprauinfecteaza, adica facem febra mare, muci verzi in cantitati industriale. Acum cateva saptamani am dat direct in pneumonie, apoi injectii in spital si ne-am reintors acasa si am luat-o de la capat. Un cosmar care nu se mai termina.

    • Este foarte adevarat ce spun mamicile ca nu antot-deauna functioneaza cu antibiotice eu am o fetita de7luni si an iarna asta a fost racita mereu de nu mai stiu ce sa-i mau dau acum e plina de muci ancerc fara antibiotic de la atata antibiotc a facut afte an gurita si e iritata la fundulet Astept sfaturi.

  5. Batista bebelușului e dispozitivul pentru aspirator ? Dacă da , draga prințesă, te rog salvează copii a căror mame îl folosesc…poate pe tine te asculta prin felul în care scrii.

    • Buna. Noi folosim batista bebelusului pt copil, si am testat-o si eu si mi se pare mult mai putin dubioasa senzatia decat cand folosesc un spray cu apa de mare. Cand copilul face cel putin o otita ajungi sa te imprietenesti si cu batista bebelusului. La noi acum copilul(1 an 11 luni) isi scoate singur mucii cu aspiratorul, asistat si ajutat de catre noi.

      Daca ar baga si bunicii la cap ca nu raceste de la frig/lichide mai reci(aparent temperatura camerei, 20-21 grade, e prea mica), ar fi foarte frumos…

    • noi fara batista bebelusului am fi fost internate in spital de mai multe ori pana acum, deci sa nu generalizam, sunt cazuri in care nu-i nevoie de ea si cazuri in care e imperios necesara

    • Ce incerca Adina sa zica (si subscriu si eu) e ca se pot aspira mucii si cu metode mai light (asta daca cel mic protesteaza la batista bebelusului, unii o accepta).

    • Desigur, ca se poate si cu metode mai „light” decat una care este deja „light”! Insa nu este vorba despre garde de comparatie. Am o propunere: incercati pe nasul propiu sprayul cu apa de mare si batista sugarului. Sunt curioasa care e mai „light”. Stiu ca sunt folosite pentru scopuri diferite, dar ma intereseaza aici comfortul operatiei ci nu rezultatul. Din punctul meu de vedere, batista este o minune pentru copilasii care nu au invatat sa-si sufle nasul. Dupa ce invata, bineinteles ca batista nu mai este necesara. Insa, inducerea ideii ca este batista ar fi o barbarie sau ceva foarte incomfortabil pentru copil este, cel putin, complet nefondata.

    • eu folosesc sprayul cu apa de mare si nu ma deranjeaza deloc. nici pe sofia. batista la aspirator o speria de se inverzea de urlet, nu o puteam tine. am aspirat-o insa bine cu furtun fara aspirator. mie si multor mame aspiratul cu aspiratorul ni se pare agresiv (repet, mie mi s-a parut horror senzatia, sprayul e muuult muult mai soft).

    • Uite completarea pe care am uitat sa o fac: consultarea medicilor specialisti si investigatii inainte de tratamente cu antibiotice sau substante puternice (cortizon). Prin specialisti ma refer si la medici ORL, pneumologi, etc.

    • Eu am folosit batista bebelusului fara aspirator:) Adica trageam eu cu gura, si mergea. Ii puneam inainte ser fiziologic sau apa de mare.
      In rarele ocazii cand a racit, de doua ori in aproape 2 ani si o data o pneumonie atipica, singura tratata cu antibiotic, am folosit la recomandarea doctorului numai homeopate si antitermice la nevoie (ultima data I-am dat Influcid). Din cate vad sunt norocoasa ca am un copil care raceste rar si medical nu-mi baga antibiotice pe gat decat daca e imperios necesar.
      Multa sanatate va doresc puiutilor!

    • Buna, nu prea inteleg cum poti aspira cu gura ta.. Mucisorii copilului ajung in gura ta?:p e cam scarbos:p

    • Multumesc pt raspuns. Stiu cum arata batista bebelusului, am folosit o si noi , dar ma intrebam daca in loc de aspirator iti folosesti gura, nu ajung mucisorii unde nu trebuie?:)

    • Aha, acum am vazut linkul. Nu stiam ca exista mai multe tipuri de batiste:) oricum nu mi se pare prea igienic :)seara buna!

  6. Pe e-lactancia scrie ca eucaliptul pana la 2 ani nu e recomandat. Acum nu stiu daca nu e recomandat sa fie folosit intern sau deloc, noi am folosit cu succes ulei esential de la hapciu, ulei esential de pin si faimoasa ceapa. Cat mai mare si mai usturata. Ce a mai ajutat-o pe micuta mea au fost aerosoli cu ser fiziologic si sinupret.

  7. Foarte bine punctat! Da, noi muci cu aerosoli cu ser il tratam sau mai adaugam dexa si vibrocil in aparat de aerosoli. Aerosoli ii fac doar in somn, nu ii place altfel.
    Noi ne luptam in prezent cu o tuse productiva, dar nu expectoram nimic :(. Avem 1 an si 1 luna. V ati confruntat cu astfel de tuse?
    Sanatate!

    • Doamne de ce corticosteroid în aerosoli așa ptr muci?? Citiți un pic vă rog efectele corticosteroizilor pe termen lung (și dexa în special) și nu mai dați așa aiurea

    • Vai de mine. Dexa in aerosoli la copil de 1 an?? Ii produceti modificari hormonale grave! Pana si la pacientii bolnavi cronici se incearca evitarea steroizilor, iar in caz ca nus e poate se da doza minima necesara, iar noi dam unui copil pentru raceala?? Iar Vibrocilul.. niciun spray nazal nu se administreaza la copii mici, ci doar dupa 6 ani! Cel putin asa scrie la carte.

    • Tratamentul cu dexametazonă a fost urmat in urma a controale medicale la dr de specialitat atat la stat cat si la privat. Tratamentul cu aersoli 1 ml Dexametazonă cu 2 de ser se face pe 3 zile./ 2 ori pe zi.
      Vibrocil am intalnit recomandat si la copii de sub1 an de diversi pediatri .

    • DA, dexa la copil de 2 luni chiar. Baietelul meu a facut la 2 luni bronsiolita+laringita, pe baza unor virusi adusi de sora lui de la gradi. Inflamatia laringelui la un bebelus atat de mic poate produce moarte prin sufocare – baietelul meu respira de parca ii pusese cineva o punga pe fata. Asa ca intre „modificari hormonale grave” (whatever that is…) si insuficienta respiratorie, alegi sa respire copilul (nu e vorba de muci si nas infundat, pur si simplu aerul nu mai are loc sa patrunda in caile respiratorii). Asa ca sa nu ne mai indignam atat, mai ales daca nu suntem medici.

    • multa sanatate piticului! asta ziceam si eu, ca nu e ok daca nu e recomandat de medic. in caz de insuficienta respiratorie, corticosteroizii sint life-saving!

    • Pai nu varsta e problema ci faptul ca cine a scris mai sus a zis dexa ptr muci ceea ce nu este ok deloc. Plus ca parintii tind sa dea sa zicem dexa sau adrenalina sau altele doar ptr ca la un moment dat au fost date si de medic. Si cum au deja acasa reteta si stiu camtitatile de aerosoli sau au tinut minte cum se combina e suficient ptr multi parinti ca sa nu mearga din nou la medic. Desi la momentul respectiv poate era un motiv ptr care le-a fost recomandat. Da, se da dexa in aerosoli in anumite situatii dar e de decis ptr medic la momentul respectiv daca este ok sau nu, nu de tinut minte acasa si dat de la sine putere aiurea cand poate nu este nevoie. (Eu sunt medic, Delia, si am vazut atat de multa automedicatie absurda incat nu ma pot abtine sa nu comentez)

    • Dovada ca am dreptate, mamaica de mai sus a scris: tratamentul cu dexa se face cu 1 ml plus … Etc de 2 ori pe zi. Ei bine, ea a retinut asta, ce o opreste sa aplice tratamentul asta de cate ori are copilul muci si stie ca i-a fost cadnva recomandat de medic si are exact si doza ? In plus ca tratamentul se calculeaza doza pe kilogram in functie de fiecare afectiune, numarul de doze etc…

    • Care carte, Larisa? Noi am dat la 6 luni dexametazona, pentru ca bebe are polipii mariti de la nastere si a fost singura metoda sa poata respira normal in momentul acela – pentru ca nu mai putea sta nici 2 secunde la orizontala. Intotdeauna, medicul va face raportul risc/beneficiu inainte de a prescrie un medicament. Iar spray-uri nazale avem vreo 3 pe care le rotim si mai avem si vreo trei picaturi, pentru ca de la nastere si pana acum, la un an jumatate, nara dreapta e aproape obturata din cauza polipilor, asa ca micutul meu e ca un purcelul ce abia respira….

  8. In principu, e ok, sunt insa si situatii care necesita atentie suplimentara (pt care este bine sa se apeleze si consultul unul specialist ORL). Daca trompa lui Eustachio este infundata, riscul de a face otita in cazul in care nasul nu e curatat corespunzator, este foarte mare. Iar polipii usor mariti impiedica copilul sa sufle nasul.

    La noi, nu a functionat nici un tratament alopat sau chirurgical (am scos polipii). In schimb, s-a rezolvat cu ajutorul unor remedii homeopate (tratament personalizat).

    • Si noi am scos polipii acum 7 luni, de atunci nu a mai racit deloc. Ma bate gandul si pe mine de homeopat, dar sa vad intai cum se manifesta racelile dupa ce a scapat de polipi.

  9. Ai fost deliiiiicioasa: ceapa tăiată la capul patului (n-a mers niciodată, dar nu mă las, poate am noroc) – I second that by the way! :)))

  10. „Nu există răceală provocată de frig…” Rar, dar exista. Am patit si eu si altii. Am mers cu bunelul la pescuit si am cazut in apa. Era si toamna tarzie, eu in palton. Pana acasa, evident ca am racit. Cazuri rare, dar sunt. Serul fiziologic picurat in nas cat mai mult si cat mai des, nu este contraindicat.
    Multumim pentru articol!

    • Din cate stiu eu, nu frigul provoaca raceli ci le faciliteaza. Adica un organism expus la frig devine mai vulnerabil la virusi/bacterii.

  11. foarte,foarte bun articolul!!! de mare pret in aceasta perioada! si eu am o fetita de 2 ani si 7 luni si o data pe luna ne batem cu niste muci galbeni care nu mai vor sa treaca.dar nu folosesc altceva inafara de apa de mare(din belsug) si in caz de tuse niste homeopate(granule) care ii plac f mult pt ca nu are acces la dulciuri si i-am spus ca sunt „bombonele” pt fetite:)).imi place ca tot mai multe mame renunta la obiceiul des si prost de a-si ” hrani” copiii cu toate medicamentele din casa si incep sa folosesca tot mai multe remedii naturale.articolul asta ar trebui printat si agatat pe toate” gardurile” mai ales ca incepe sezonul de reclame la TV cu mame grijulii care dau medicamente copiilor pt ca „a venit iarna”….

  12. Lucrurile nu-s mereu asa simple cum par. Fi-mea a avut muci transparenti apoi galbeni timp de 2 saptamani fara alte simptome. Am pus ser, am aspirat, am facut aerosoli cu ser si adrenalina sau acc cand mai si tusea si degeaba, dupa 2 saptamani diagnostic otita in toata frumusetea ei la ambele urechi + amigdalita pultacee, febra mare (peste 39,4) care nu scadea nici cu novocalmin pt mai mult de 3 ore, antibioticul luat oral (Klacid) n-a fost bun de nimic, micuta a stat 7 zile cu branula si a facut Gentamicina si Ciplox dimineata si seara ca sa ii treaca. Daca nu as fi aspirat mucii am fi ajuns aici mult mai devreme de 2 saptamani.

    • Din pacate uneori apar complicatii orice ai face, nu cred ca ai cum sa stii ce s-ar fi intimplat daca nu aspirai, poate nu s-ar fi intimplat nimic diferit.

    • Cred ca fiecare caz e diferit. Noi suntem la primul an de colectivitate, are 2 ani si3 luni, 5 raceli din septembrie, 5 otite seroase. Efectiv ne chinuim la raceli sa nu ii dam antibiotice, ORL-istul ne tot spune sa aspiram serios ca face otita, e extrem de vulnerabila la asta, ne chinuim o sapt si apoi apare otita, febra din nou si vine antibioticul….Pt fiecare raceala ajungem de cel putin 3 ori la medic care confirma in final ca e bine si urechea si tot. Am zis ca poate degeaba aspiram, otite tot face. le face insa la cateva zile de la debutul racelii, se suprapun imbolnavirile si e groaznic. Pe rand, le mai duce cumva…. Am incercat aerosoli cu de toate naturistele, efectiv nasul curge ca din galeata si daca nu o aspiram nu poate nici dormi o ora legata noaptea. Flixo-tide ajuta, in cele din urma. Cu ce faceti voi aerosoli pt desfundat?

    • majoritatea otitelor sint virale, ati facut analize inainte sa dati antibiotic? ca daca nu e inf bacteriana, antibioticul nu face decit sa slabeasca sistemul imunitar si uite asa face copilul otita iar si iar si iar e un cerc vicios periculos.
      flixotide e.un steroid, nu se face pt muci si in nici un caz nu se face fara recomandare de la medic. se rec in caz de bronsiolite si laringite. pt muci, ser si eucalipt sau cel mult vibrocil 2 pic.

    • Nu este vorba de otita virala sau purulenta. E lichid (mucozitate) ajuns prin trompa lui E. din caile nazale, la raceala. Urechea interna se inflameaza, in timp, lichidul (adica mucozitatile) se pot infecta si apare febra, infectia, etc. Nu as fi crezut ca poate face otita atat de usor, insa da… Si prima data primim antiinflamatoare, daca trece asa, bine, daca febra persista inseamna ca lichidul deja este infectat si primim antibiotic. Evident ca nu dam flixotide de capul nostru, intr-un centru medical universitar…

  13. Buna ,
    Am si eu un sfat cu uleiuri esentiale recomandare primita de la tatal unei fetite din parc doctor de origine greaca care la primele simtome de gripa/raceala ale fetitei foloseste urmatoarea reteta:
    Se ia o sticluta goala curata de culoare inchisa de la magazine naturist in care se face urmatorul amestec de uleiuri esentiale: ulei essential de cuisoare-40 picaturi, de lamaie-36 picaturi, de scortisoara-20 picaturi, de eucalypt-16 picaturi, de rozmarin-10 picaturi. Totul se amesteca bine se pun 4-5 picaturi in mana adultului cu care se maseaza DOAR talpitele copilului cateva secunde se pune soseta; de preferat sa se faca seara inainte de culcare masajul. Eu folosesc de 2 ori pe zi si la somnul de pranz. Am observant ca da rezultate la noi. este si un Ghid al uleiurilor esentiale l-am vazut in magazinele Diverta pe care as dori sa il cumpar pentru mai multe informatii despre aceste uleiuri.
    Success si sanatate

  14. Baiatul meu a inceput sa tuseasca „urat” (din „piept” cum ar zice bunicile) de sambata dimineata. fara niciun alt simptom. Am fost cu el la medic, care dupa un consult amanuntit i-a pus diagnosticul de bronsita acuta, i-a dat tratament cu aerosoli pentru diminuarea inflamatiei si ne-a recomandat sa ii facem o hemograma ca sa vada daca este vorba despre ceva viral sau bacterian. In urma analizei, concluzia a fost ca nu este nevoie de antibiotic fiind de natura virala. Oricine l-ar fi auzit cum tuseste ar fi zis „CLAR, ANTIBIOTIC!”, dar uite ca nu a fost asa.
    Prin urmare in multe cazuri, mai ales unde se recomanda antibiotic din prima, ar fi bine sa se faca si o hemograma (care ajuta si la depistarea anemiei de exemplu).

  15. Elisa (1 an) tocmai ce a terminat cu o raceala dupa vreo 2 sapt de muci. Am folosit ser fiziologic pt nas si vibrocil pt ca nu putea sa respire noaptea. Si sinupret. Apoi am citit ca are 19% alcool, si in prospectul din germania de unde se aduce e trecut la contraindicatii sa nu se dea copiilor sub 2 ani. In prospectul in romana nu e specificat, iar medicii il recomanda de la un an 🙁 Nu dau copilului nimic fara sa consult pediatrul dar de acum am sa fac research inainte de a da copilului un medicament, chiar si din plante sau homeopat.

  16. Un singur lucru am de precizat. Exista raceala provocata de frig, cum exista si raceala provocata de lichide reci. La nivelul cailor aeriene superioare, datorita aerului sau lichidelor prea reci, se produce un dezechilibru la nivelul mucoasei si a florei bacteriene iatrogene. Astfel, bacteriile devin patogene, rezultatul fiind inflamatie si infectie. Tot cam acelasi lucru se intampla si daca stai in frig sau curent sau la schimbarile de temperatura, te dor ochii, te doare capul, salele, maseaua etc. Totul tine de un mecanism complex declansat la nivel nervos, la nivel de tesut si la nivel bacterian.

    • As zice mai degraba ca vasoconstrictia locala data de frig scade nivelul macrofagelor si rapiditatea raspunsului imun si bacteriile patogene care pot ajunge acolo nu mai intalnesc rezistenta. Nu se transforma bacteriile saprofite brusc in patogene….dar nu e neaparat obligatoriu sa arspunda toti in acest fel si nu e ceva generic valabil.

  17. am citit recent un articol despre frig si raceli, nu-l mai gasesc acum, dar in esenta, zicea ca nu frigul in sine ne da raceala, dar ca nu e chiar atat de simplu de explicat de ce totusi racelile si gripele sunt mult mai frecvente in timpul sezonului rece (asta e un fapt)

    niste motive pentru care aerul rece din sezonul rece duce la cresterea ocurentei racelilor erau ca oamenii aerisesc incaperile mai rar iarna si ca oamenii stau mai mult inautru si sunt mai multi oameni inauntru pentru mai mult timp, ceea ce favorizeaza pasarea virusurilor de la o persoana la alta

    • Citisem si eu si ca acelasi virus are forme diferite vara si iarna, iarna are nu stiu ce „carapace” care il face mult mai rezistent si mai usor de pasat de la un om la altul.

    • da, parca imi amintesc si eu ceva de carapacea virusurilor, se modifica din cauza modificarii umiditatii aerului iarna fata de vara.

  18. Am auzit despre uleiul de susan ca ar fi f eficient in caz de muci. Se aplica local, 1-2 pic in fiecare nara
    Nu am incercat imca? Dar good to know.

    • am incercat si eu, si la mine si la copii, nu am vazut efecte din pacate, de-aia nici n-am mai scris despre el.

  19. Mor cand aud de acest remediu, ceapa taiata la cap 🙂 nu functioneaza, dar la fel ca tine, ma incapatanez.
    Noi folosim batista b. simt cum trage din strafunduri, dar nu abuzam. Mai si sufla nasul.

  20. Buna Ioana,
    la acest subiect as vrea sa va povestesc o minunatie ce ni s- aintamplat noua in camera de garda a unui spital de copii din Brasov, cand ne chinuiam cu o bronsiolita urata, saturatie de oxigen scazuta, 2 ani :). Nu reuseam deloc sa ii suflam nasucul(batista bebeluslui, ser, eucalipt.. you name it!). si o doamna minunata Dna Dana – asistenta sefa de la Boli respiratorii a facut o magie. Ne-a intrebat daca copilul sufla : sufla doamna saracu .. sufla 🙂
    Avea doua seringi cu ser fiziologic , a luat copilul si jucandu-se la asezat culcat in brate, ca pe un bebe, i-a picurat cateva picaturi de ser(5 la numar) intr-o nara, apoi in cealalta. A mai numarat ea invers de la 10 si la rugat sa sufle. A suflat.
    Aceasta procedura s-a repetat de vreo 5 ori , timp in care… din micul nasuc au iesit balauri cum nu mai vazusem in viata mea. Copilul s-a distrat, i se parea un joc de-a elefantii si de-a numaratul.
    Am invatat si noi, si facem mereu asa la toate racelile… este incredibil cat de mult ajuta. Un nas liber , si hidratarea excesiva , scurteaza o raceala la jumatate (acum avem 5 ani).
    Incercati si voi , pe copilasi care se amuza sa sufle… e magie 🙂

    Ah si inca ceva ne-au invatat doamnele .. niciodata ser simplu in aerosoli, nu face decat sa transporte toti microbii din aparat in nasuc.

    • aparatul de aerosoli se curata bine dupa fiecare folosire, nu au ce sa caute microbi in el.

    • Buna fetelor,sunt noua pe aici cautam in disperare ceva remedii ptr micutu meu de 2 anisori care de 6 luni nu scapa de muci,citind comentariile voastre am gasit ceva foarte important la dra care explica de acea dna ca a pus micutului ser in fiecare nara cu seringa si a functionat foarte bn,foarte adevarat pediatrii spanioli spun asta de fiecare data,intorci copilu pe o parte nu ii pui ser cu fata in sus,si bagi seru cu seringa apoi sa sufle nasucu,eu nu am procedat asa ptr ca nu sta nici sa ii mai suflu nnasu,cred ca sa saturat si el, dar promit ca am sa incerc. De foarte mult timp nu mai stie bietu cum e sa respiri pe nas doarme cu gurita deschisa. Aa si inca ceva aici se gasesc spray-uri cu apa de mare recomandat de la virsta de un an,noi am folosit dar nu vad eu mare rezultat,cred ca il ajuta crema mea de nivea ce i-o pun la nasuc. Sanatate

  21. Pentru tusea copiilor peste 2 ani eu folosesc sirop de muguri de pin, pe care l-am gasit la o babuta care vinde tot felul de ceaiuri de plante la noi in piata. Pot sa spun cu mana pe inima ca dupa 2 zile de luat cate o lingurita de sirop inainte de masa, baiatul meu cel mare nu a mai tusit deloc, si de obicei cu sirop de tuse de la farmacie il tinea cam o saptamana. I-am mai dat si sirop de miere cu catina, de la un apicultor vecin cu bunicii, si a fost super. Cat despre picaturi de nas, pediatrul ne-a recomandat Protargol – o solutie preparata in farmacie pe baza de ioni de argint cred, care si dezinfecteaza. Se da cate o picatura in fiecare nara de 2-3 ori pe zi.
    Cat despre mituri legate de raceli, maica-mea e campioana: dupa parerea ei, copiii mei au racit pentru ca diferenta de temperatura de 1-2 grade dintre momentul in care scade temperatura din casa si cel in care porneste centrala e de vina!

  22. Buna! despre ce furtunas este vorba? se gaseste la farmacie? eu folosesc o pompita ciudatica care nu face mare lucru.. de sprayul cu apa termala se cam sperie, momentan sunt cam stresata cand il folosesc, pare mai usor cu furtunelul p care il descrii tu

  23. Noi locuim la malul marii si din mai pana-n octombrie suntem la baie zilnic! Si totusi, mucii-s la ordinea zilei 🙁 Am primit de doua ori de la pediatru ceva picaturi cu antibiotic – cica era nevoie! dar in general prefer chestiile „babesti”: abur cu frunze de eucalipt si musetel, uleiuri, ceapa (ceaiul de ceapa face minuni in cazul tusei!!!) plus un sirop gros de ghimbir+lamaie+miere (pe care il iau si eu cu placere) Eu ii mai pun seara, pana citim si ceva caldut pe piept (am o punga cu niste bilute pe care le incalzesc la cuptor, recomandate in cazul colicilor;) In rest, rabdare… 😉

  24. Uite ca nu sunt de acord cu faptul ca Batista bebelusului e horror. Cine a folosit-o stie ca a fost salvat de multe otite complicate si sinuzite. Si eu o folosesc de 10 ani ! E super ! Copiii mei se aspira singuri deja si raceala trece mult mai repede pt ca aspirarea mucilor cleiosi si greu de eliminat prin suflat conduce la curatarea cailor respiratorii eficient, si fara efort, nu exista riscul infundarii urechilor de la prea mult suflat sau de la suflat in forta pt a scapa de secretii. Orl-istul o indica. Nu se pot secreta mai multi muci doar pt ca SUNT ASPIRATI. Nu poti sta cu nasul bocna de infundat de muci si sa zici ca e ok, ti-e bine. Am testat-o si pe mine si nu e deloc horror. Nu e nici macar traumatizanta. Nu iti intoarce nasul pe dos, stati linistiti. As recomanda-o oricui are copil racit. Pt noi e o ustensila importanta iarna si a fost si mai importanta cand copiii erau mici si oboseau sa isi mai sufle nasul intruna.

    • Pentru copilasii speriati de sunet- fi-mea de exemplu se isteriza la propriu de cand era bebelus si daca cineva isi sufla nasul langa ea, ii este foarte teama de sunetul ala in sine, de nas suflat- exista acelasi dispozitiv (batista bebelusului) si pentru utilizare prin „tragere” cu gura. Este mult mai efficient decat cel conectat la aspirator, ai control mult mai bun, copilul nu se mai sperie si de aspirator si e facut cu cap astfel incat sa nu-ti ajunga nimic in gura. Mai ales pentru copiii care urla pana la lesin cand incerci sa le scoti mucii, dispozitivul asta este mult mai bun. Iar fi-mea a facut niste raceli oribile de la gradinita si pur si simplu nu reusea sa sufle halul ala de muci de-I avea. Dar mi-e atat de frica de otite incat am trecut mereu peste plans si I-am curatat nasul.

    • De acord cu Lia. Batista bebelușului ne-a salvat de la complicații. Alexandra a iubit aspiratorul când avea colici (aspiratorul si foehnul au ajutat-o în multe nopți să adoarmă). Mai târziu, la prima răceală serioasă, când pediatrul ne-a povestit despre batista bebelușului, am încercat-o cu succes și fără să-i fie teamă. Oricum, este importantă și abordarea, noi ne jucăm de-a „eu curăț nasul tău și tu pe al meu” și abia așteaptă să manevreze ea dispozitivul.
      Despre suflat nasul, noi am învățat-o să miroasă florile fără să știm cât de util va fi ca etapă ce precede suflatul nasului. Dar deși ea suflă, nasul rămâne încărcat, nu se compară cu ceea ce reușește să facă batista.

  25. Aleluia!! In sfarsit o abordare sanatoasa a problemei! As mai adauga si ca nu e nici o tragedie daca copilul raceste, ba chiar e ok pt ca isi formeaza sistemul imunitar (sigur trebuie supravegheat sa nu dea in altele). Febra timp de 3 zile, chiar si de 39+ (Atentie insa la varsta copilului!) iar nu e un capat de tara, e reactia normala si sanatoasa a corpului impotriva virusului.. Am vazut aici mai multe mamici care de plang de pneumonii in urma racelilor..o fi, nu zic! Dar chiar nu inteleg de ce se intampla atat de des?! Oare copiii sunt vaccinati impotriva pneumococ?! (Si stiu ca aici ating un alt subiect f sensibil 🙂 )
    Al meu baiat, de 2 ani jumatate chiar azi, merge la gradinita de la 8 luni (ca asa e pe aici 🙂 ).. A avut saracutul raceli cu carul, niciodata care sa degenereze in pneumonii sau bronsite, niciodata tratate cu antibiotice. A facut doar 2 otite tratate cu antibiotic si o criza astmatica reactie a unei laringite, tratate cu aerosoli (by the way, aerosolii nu sunt atat de periculosi pe cat umbla vorba, pt ca sub forma asta actioneaza local, la nivel de bronhii si nu ajung in sange si organism ca sa provoace reactiile secundare de care se vb mai sus).
    Aspiratul (nu cu aspiratorul!!! Oooo, Doamne!!!) mi se pare bun tocmai pt a evita otitele (pana 5 ani datorita dimensiunilor organelor la copii si proximitatii urechilor de caile respiratorii racelile pot degenera f usor in otite..daca nu se curata bine nasul!). Dar asta doar cand copilul e deranjat la respiratie..in rest ser fiziologic si aia e!
    Sper sa devina virala 🙂 aceasta abordare a ta, ca e nevoie de mamici mai relaxate care sa nu se panicheze la fiecare stranutat al copilului!

  26. Nu mi-s mamica si nici in viitorul apropiat nu voi avea acest status (single girl) dar mi-s citita tare pe Internet si mai stiu si eu una, alta. Apropo de antibiotice, aveam o colega al carui copil racea non-stop. Stateau la parter, subsolul neizolat, ea cu imunitate sub zero (racea si ea la fel de des), copilul cu mucii verzi non-stop. Nu stiu cine i-a recomandat pediatrul, dar nu auzeam de alt tratament in cazul racelii/mucisorilor decat antibiotic. Avea 2 ani si deja luase doze si doze intregi de antibiotic. Acum vin cu o intrebare (+ sugestie de articol) = de la ce varsta un bebe poate trece pe medicatia alopata?! Stiu, de exemplu, ca minunata catina este inamicul racelii si al sistemului imunitar slab. Iarasi, propolisul crud am inteles ca face minuni. De la ce varsta un pitic poate trece pe astfel de medicatie?!

  27. Din cate am vazut nimeni nu a zis nimic de rgintul coloidal. Eu am luat si in timpul sarcinii, l-am da pe copil pe buric ca sa i se cicatrizeze frumos, si la a doua raceala (la varsta de 1 an si o luna) argintul l-a ajutat sa ii treaca in 2 zile. Noi avem argint de 45 pp, destul de tare, asa ca i-am dat doar 2 ml seara cu seringa de nurofen, si cate o picatura in fiecare nara. Si pe mine m-a pus pe picioare in 3 zile, fata de vesnicile 2 saptamani de pana acum.

    • Hm… eu nu as da argint coloidal copilului. Din ce am citit, nu e chiar ok. Stiu si ca in multe tari e interzis.

    • Colargolul-picaturele pentru nas- contine argint colloidal in concentratie de 0,1-0,5%, foarte eficiente si recomandate pe scara larga de medicii pediatric de la noi.

    • Doar pt ca medicii invechiti din Romania il recomanda nu inseamna ca e si bun. Uite ce zice Mayo: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/consumer-health/expert-answers/colloidal-silver/faq-20058061

      Manufacturers of colloidal silver products often claim that they are cure–alls, boosting your immune system, fighting bacteria and viruses, and treating cancer, HIV/AIDS, shingles, herpes, eye ailments and prostatitis.

      However, no sound scientific studies to evaluate these health claims have been published in reputable medical journals. In fact, the Food and Drug Administration has taken action against some manufacturers of colloidal silver products for making unproven health claims.

      It’s not clear how much colloidal silver may be harmful, but it can build up in your body’s tissues over months or years. Most commonly, this results in argyria (ahr–JIR–e–uh), a blue-gray discoloration of your skin, eyes, internal organs, nails and gums. While argyria doesn’t pose a serious health problem, it can be a cosmetic concern because it doesn’t go away when you stop taking silver products.

  28. Imi aduc aminte de mine acum cativa ani, cand eram prospata mamica: citeam tot ce imi iesea in cale si ma bucuram cand gaseam un astfel de articol ca si cand as fi descoperit becul. Asa ca nu I-am dat copilului corticosteroizi – si a tusit luni de zile, pana in prag de astm; nu i-am aspirat nasul, pentru ca citisem ca aspirarea intensa mareste cantitatea de muci – si a facut otita dupa otita, antibiotic dupa antibiotic; nu l-am dus la doctor doar pentru niste muci si ceva tuse – si am vazut ce inseamna pneumonia. Si tot asa. Acum e prea tarziu sa mai fac ceva: polipii cresc pana la sufocare, otita revine cel putin o data pe sezon, luam montelukast ca sa scapam de astmul care bate la usa iar vizita la doctori e mai frecventa decat iesirile la distractie.
    Sunt de acord ca sunt doctori si doctori, ca ar trebui sa intrebam de doua (chiar trei!) ori inainte sa incepem un tratament agresiv, ca nu ar trebui sa ne mai speriem asa tare de bolile trecatoare ale copiilor. DAR, cine suntem noi aici sa dam sfaturi, sa postam teorii nelicentiate?!?! Inca mai sper ca genul asta de actiuni in spatiul public al internetului sa fie cenzurate macar de cititori, daca autorii nu isi dau seama cat rau pot face…

  29. Am si eu o intrebare, posibil sa fi raspuns prin alte posturi. Daca e asa, iertare. I-ai dat Sofiei pana acum vreun sirop pentru imunitate? Daca da, ce?

  30. Benefic articol!Am citit aproape toate tratamentele naturiste a fiecareia dintre voi;).Fetitei mele dupa o raceala in diferite forme,timp de o luna,i-am facut exudat nazal.Si i-a iesit stafilococul auriu.Dr.pediatru mi-a recomandat picaturi nazale Floxal,fara antibiotice.S-a vindecat de raceala ,dar dupa o saptamana a inceput iar sa tuseasca.V-ati confruntat cu acest virus?Ce remedii v-au insanatosit copii?Va multumesc!

    • Floxal e antibiotic. Am luat ceva timp Floxal pt un orjelet al ochiului si stiu sigur ca e antibiotic.

    • Claudia imi spui, te rog, daca a scapat fetita de stafilococul auriu din nas? Daca da, in cat timp a scapat de el si ce tratament a luat? Multumesc!

  31. Sa nu mai fie atat de horror atunci cand il aspiri pe cel mic cu batista bebelusului, achizitionati un aspirator silentios.L-am incercat si eu.Nu mi se pare de groaza.Poate avea efecte benefice, insa exagerand in utilizarea acesteia, bineinteles si efecte adeverse.Mai terifiant mi s-a parut sonda folosita de cadrele medicale in spital sa aspire secretiile.Cea pe care o folosesc si la nastere.Acel furtunas lung si subtire.

  32. Bună ziua!eu nu mai știu ce să mă fac cu fetiță mea de 4 l și 2 s de la 2l îmi răcește conținu iar med Fam mia dat antibiotic ,pediatrii tot antibiotic ,iam facut și ex faringian și nazal iau ieșit bine , cum term antibioticul răcește înapoi! Acum mia fost răcită bineînțeles mia dat antibiotic în schimb am terminat de o săptămână și nouă tot ne curge nasul! Ce să fac? Numai știu ce săi mai fac? Ajutati-ma!!!!!!

  33. Eu am dat la recomandarea pediatrului fetitei mele de 3 ani siropul Prospan si ridiche cu miere. Ne-a ajutat rapid sa scapam natural de tusa. In apr 4-5 xile. din fericire nu am ajuns la febra. Mai rau stam cu mucisorii. Ii aspir si folosesc apa de mare. Dureaza cam 2 saptamani.

  34. Eu cand eram mica imi facea bunica ceai de ceapa (iacs, iacs, iacs). Acum am descoperit capsule pentru raceala de la Fares care isi fac efectul, insa nu stiu sa spun daca sunt ok pt copilasi. Inainte de Fares, cu multi ai in urma luam Oscilococcinum, luam si preventiv si am avut o perioada de 7 ani in care nu am racit DELOC. Nu stiu ce sa zic…homeopatia e cotroversata, acum nu as mai lua, dar atunci chiar si-a facut treaba.

  35. Am cunoștințe care se duc la anumiți doctori doar pentru ca recomanda antibiotic, adrenalina și dexametazona. În situația în care înainte de multiplele tratamente copii nu prea au avut nimic și acum trec din răceală în răceală ma întreb dacă nu era mai bine sa nu fie bombardați cu o tona de pastile din toate categoriile. Sunt doctori și doctori! În alte tari pentru răceli banale nu se recomanda decât paracetamol la febra mare. La noi industria farmaceutica e în floare. De cate ori mergem la doctor (doctori diferiti) pentru răceală primim o lista lunga de medicamente, unele interzise copiilor sub 12 ani. Citesc prospectul medicamentelor și ma îngrozesc. La o banala răceală primești medicamente ce se dau la operații chirurgicale…și ne mai miram când după doua trei răceli tratate agresiv, organismul copilului nici nu mai poate sa lupte și chiar se ajunge la lucruri foarte grave.

  36. Bun articolul! Pentru mucisori din punctul meu de vedere cel mai safe este lavajul nazal. Ce iese acolo,nu iese nici la aspirat,nici cu nimic. E testat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *