Asistent medical SMURD: Dragi părinți, vă rog, vă implor, citiți asta! Scaunul auto pentru copil îi salvează viața!

ACEST TEXT APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI

Unul dintre cele mai emoționante momente din viața oricărui parinte e momentul în care aude primele bătăi ale inimii copilului său. E un moment în care o furtună de emoții îți străbate fiecare fărâmă a ființei, răvășindu-te într-un fel unic. Acel moment nu îl uiți niciodată și acel om care devii în acel moment nu ai mai fost vreodată…

Mă numesc Ana și simt exact ce am descris mai sus, doar că la celalalt capăt al vieții copiilor dumneavoastră și într-un mod pentru care acum fac terapie… Sunt asistent medical la SMURD din 2009. De-a lungul anilor am văzut multe, am simțit multe, am învătat multe. Sunt lucruri cu care m-am obișnuit, lucruri care au devenit o rutină pe care o respect riguros, dar mai sunt și imagini cu care nu am să pot face pace vreodată.
Era o zi rece de toamnă, iar eu mă gândeam că poate pentru că e duminică, garda mea va fi liniștită… De câte ori nu calculăm superficial șansele de dinainte și ne gândim: “N-are ce să se întâmple rău”? Ei, bine, același gând probabil că l-au avut si părinții Ei, cea despre care știu atât de puține, dar cu toate astea nu o voi uita niciodată!
Nu sunt cel mai bun prieten al vremii reci, așa că mă îmbrac bine și merg să îmi verific ambulanța. Termin de verificat și pornesc spre camera de gardă cu gândul la un ceai fierbinte. Liniștea zilei mele (aproape) perfecte de duminică e brăzdată de sunetul asurzitor al alarmei. Avem solicitare. Urcăm în ambulanța din care coborâsem cu câteva secunde în urmă. Întreb medicul: “Ce avem?” “Accident rutier!” Se întunecase deja, dar traficul era aglomerat. Pe drum, ni se transmite din dispecerat ca sunt 2 mașini implicate si 5 victime, dintre care 2 copii. Ni se mai spune că noi ne vom ocupa de pacientul cel mai grav și că pentru ceilalți s-au trimis ambulanțe din localitatea cea mai apropiată. Ajungem la locul accidentului și coborâm din ambulanță. Mașina de descarcerarea era deja acolo. Primul semn că accidentul a fost extrem de grav e locul de impact al mașinilor. Fiind afectate părtile din față, realizăm că impactul a fost frontal. Luam monitorul, guler cervical și targă metalică si mergem spre câmp, locul unde au fost proiectate mașinile în urma impactului. Zăresc pe bancheta din spate a unuia dintre automobile două scaune de copil și mă indrept către ele gândindu-mă naiv (pentru a doua oară în seara aceea) că poate copiii sunt bine (chiar daca scaunele sunt fixate cu fața la sensul de mers) și trebuie să ne ocupăm de un adult.
Apropiindu-mă, observ că scaunele sunt fără copii în ele și întreb pompierii unde sunt copiii. Îmi răspund repede cei care au sunat că o fetiță a iesit singura din mașină. Pompierii îmi spun că a preluat-o deja un echipaj medical, numai că e cam confuză și i-a fost greu sa o convingă să accepte gulerul și targa metalică. Bun, zic, ăsta e un copil, dar al doilea? De ce nu e în scaun?
Întreb părinții care erau conștienți, în față, încă în centurile de siguranță, dacă sigur aveau doi copii pe bancheta din spate. Cu privirile înmărmurite, în stare de șoc, îmi zic că da, o fetiță de cinci ani cu autism și una de trei ani jumatate. Nu întelegeam cum Dumnezeu ar fi putut să dispară copiii aia din scaunele lor, din centuri. Până sa apuc să verbalizez nedumerirea, tatăl îmi spune că dormeau în scaunele lor fără centuri puse și fixate. Găsim fata de trei ani inconștientă, în stop cardio-respirator, făcută ghem cumva sub scaunul șoferului. Îi punem guler, o așezăm pe targa metalică și începem manevrele de resuscitare în câmp la lumina lanternei.
Începe să plouă, afară e frig, așa că hotărâm să o urcăm în ambulanță pentru a o feri de factorii externi care ne-ar putea împiedica să îi repornim inima. În momentul în care am urcat cu ea în ambulanță, la lumina puternică, realizam că fata este lipsită de orice urmă de traumă, nu are nici o picatură de sange pe ea, dar mai presus de toate că e de neimaginat de frumoasă… mărunțică, delicată, cu o fățucă care mi-a adus aminte de felul în care mi-o imaginam mereu cand eram copil pe Albă ca Zăpada.
Atunci am zărit pe pulovărul ei pufos, tăiat de sus pana jos de noi pentru a-i putea monitoriza inima, o mică etichetă autocolantă pe care scria cu marker negru ANASTASIA. Recunosc etichetele, sunt cele care sunt lipite pe hainutele copiilor la locurile de joacă. După zeci de minute de resuscitare reușim să îi facem inima să bată din nou. Cu speranță pornim spre spital, rugându-ne să nu intre în stop din nou… Pe drum o țin de mână și o mângâi pe creștet. Mă gandesc că poate mă simte și nu mai e speriată… Mă gândesc ca poate chiar o să se trezească din comă… O privesc și văd pe fața ei pace… Rezistă până la spital, o predăm plini de speranță unui medic din UPU. Mergem să completăm materialele consumate și medicația în UPU în care au fost aduși părinții fetelor. Mama lor mă recunoaște și mă întreabă de starea lor. Deși nu am voie să fac asta, îi spun ca a ieșit din stop și că o investighează la spitalul de copii. Mă întreabă dacă o să se facă bine. Îi spun că nu sunt eu în măsură să îi dau această informație, dar faptul că a ieșit din stop e semn bun. Îmi zâmbește și îmi mulțumește. Luăm tot ce ne trebuie și pornim către bază.
Pe drum sunăm la spitalul de copii pentru a ne interesa de starea fetelor. Ni se spune că cea mare are ruptura de splină și este in sala de operații, iar cea mică a făcut stop în timp ce era la computer tomograf. Pe imaginile ce au reușit să le obțină până să i se oprească inima se vedea coloana cervicală ruptă, cu măduva secționată. Din nefericire, de data asta inima ei se oprește pentru totdeauna.
Spune-le, Ioana, că nu vorbești de dragul de a te afla în seamă! Spune-le că nu pentru a scăpa de o eventuală nenorocită de amendă ar trebui să pună niște scaune proaste și să pună niște amărâți de copii acolo ca în fotoliul de acasă pentru ca mai apoi să între într-o depășire nebună și să intre frontal în amărâtul care mergea regulamentar pe banda lui și care a fost găsit de noi cu leziuni incompatibile cu viața, iar tu să scapi cu câteva zgârieturi și o fractură de stern de la centură! Spune-le că în momentul în care îi așază altfel decât cum trebuie, poate fi ultima oară când își văd copiii în viață! Am acceptat să scriu asta (deși știu că mulți vor găsi motive să fie cârcotași) pentru că am o prietenă care merge cu copilul la operație pe cord în Germania și indiferent cât am rugat-o să nu îl pună în landou, că are 1 an și 2 luni și nu aia nu e centură în 5 puncte și nu e ok, ea îmi zice ba că în scaun stă incomod, ba că stă în landou f bine și că omologat de la nu știu ce firmă… Mă simt neputincioasă…
Mulțumesc pentru șansa de a scrie asta aici, pentru cei care te citesc! Sper să facem o diferență.

Photo by KIM JINHONG from Pexels

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

60 comentarii

  1. Da, mor oameni nevinovati si copii, pentru ca niste inconstienti cred ca nu se poate intampla nimic rau. Multa prostie si indiferenta… In Iasi, am vazut pana acum doar cateva masini (pana la 5 masini) in care copilul era asezat in scaun special, cu spatele la sensul de mers. In rest, copii asezati pe bancheta din fata, din spate, direct in bratele adultilor, sau fara scaun special, direct pe bancheta. Urmarile pot fi…morti nevinovati.

    • Tot in Iași și noi ne îngrozim. Cel mai cinic mi se pare când văd doi adulti in fata, cu centuri, iar in spate umblând de la un geam la altul un copilaș mic. Sa zicem ca cei ce țin in brate tot au o urma de instinct de protejare al copilului, cumva cred ca îl țin suficient pentru un mic drum in oraș ( poate a fost o urgentă de s-au urcat intr-o mașina fără scaun), dar aia care stau in centuri in fata ce scuza au? Aia nu e tentativa de omor?
      In continuare am însă niște dileme apropo de circulație in oară și scaunele de mașina: ce facem cu taxi-urile? Câte îsi pun, la comanda, un scaun de copil? Am mers de multe ori cu taxi și cu copiii, nu au nici centuri multe dintre ele in spate, de scaun ce sa vorbim.

    • Noi avem un booster care se transforma in rucsac. Il deschizi, il pui pe bancheta ca pe un inaltator si pui centura copilului. Problema ca taxiurile nu au nici centuri in spate, ce scaun auto…

      Noi refuzam masinile care vin fara centuri si comandam alta pana vine una cu centuri. Altfel nu calatorim!

    • Te rog îmi spui ce model de booster ai. Pentru fata cea mare nu mai este ok scaunul și caut un înălțător bun și de calitate. Mulțumesc!

    • Doamne ferește ! Nici măcar booster nu se folosește pana la o anumită vârsta , la un impact centura poate face mai mult rău decât bine ! Scaun de mașina cel mai sigur !!

    • Stiu si eu un caz urat de tot, soferul a facut stop cardiac in timp ce conducea. El a murit, pasagerul din drepata cu ruptura de bazin, doi copii mici in spate, dormeau linistiti in scaunele de masina, frumos legati- nu au patit nimic! Acest lucru s-a intimplat acum 10 ani. Eu am 2 doi copii…de la nastere au stat in scaune omologate, nici nu se pune problema a se porni masina . La noi , pe langa parinti si politia are o vina mare. Ar trebui sa isi faca datoria si sa dea amenzi celor care nu folosesc scaune pt. Copii in masina.

    • Nici măcar pana la colțul străzii nu se merge fără scaun de mașina si centura prinsă! Am mai auzit cazuri in care copilul era prins in scaun dar scaunul era doar pus pe bancheta din spate, fără a fi prins in centura! Chiar si așa a protejat copilul la impact! Dar hai sa nu mai fim cârcotași, legile nu sunt făcute pt a fi încălcate! La noi e o moda: daca e reglementat, eu nu o sa fac, e mai “cool” așa! Nu e cool sa mori!!!!

    • Am postat pe grup de mămici o fotografie cu un copil ținut în brate pe locul din fata. Mesajul era „asa NU” plus câteva observații de bun simt cu privire la viata copilului.
      Nu se vedea fata copilului, a mamei, nr mașinii, nimic de genul asta.
      Știți câte mămici mi-au sărit în cap? Deja ma transformau intr-o nebună disperata, care a căzut în capcana producătorilor de scaune auto… Plus încălcarea intimității (deși nu se vedea absolut nicio față sau detaliu al mașinii, doar geamul dreapta fata și capul copilului din profil printr-un geam care reflecta lumina)
      Mai ciudat, postarea mi-a fost ștearsă de admini fără vreo explicație….
      Trist!

  2. Acum 15 ani aproape, o colega de munca a avut un accident asemanator: fara scaun, copilul de 1 an i-a zburat din bratze la impact, si a fost proiectat prin geam si aterizat pe sosea. Devine proiectil – e momentul cand am inteles lectiile de mecanica din clasa a 9a. Copilul azi e bine.

    Eu am luat avut scaun de masina din timpul sarcinii (primul, scoica, imprumutata de la o prietena, apoi celalalt cumparat), si nici nu am masina, dar imprumutam/inchiriem. Cu cateva zile inainte sa nasc florareasa de la berceni plangea ca i-a murit nepoata intr-un accident banal – au ajuns doar in shantz dar copila nu era in centura ca avea rau de masina. Copila de 5 ani. M-a impresionat. Apoi am discutat cu un medic pe ambulanta – a zis ca daca e cineva in indoieli ii invita voluntar la Bagdazar, sigur va vedea cel putin un caz aseamanator. Alt caz: acum 8-9 ani, o amica se rastoara cu masina – toti cu centura, copil in scaun, masina daune totale, pasagerii doar in stare de soc.

    Din pacate am avut si presiune de la rude/cunostinte: „lasa-l fara scaun ca sunt doar 5min”, sau „da-i drumul ce il tii legat, nu vezi ca plange?” Am auzit de zeci de ori ca pe vremea mea….. din pacate sunt mult mai multe masini pe strazi decat pe vremea mea, motoare de cateva ori mai puternice, si dragostea mea pt copil e mare.

    • Ma burzuluiesc la oricine (tata, ruda, prieten etc) care imi tot sugereaza sa ii las fara centura ca „…” sau sa nu il mai pun in scaun pentru ca „…” , sau „las nu o mai pune in scoica sa nu se trezeasca”. Nici nu imi mai bat capul sa explic pt ca am obosit, asa zic eu si gata!

    • Ah, de cate ori n-am auzit asta…ca sta rau, ca mai stiu eu ce. Soacra mea chiar l-a scos in timp ce mergeam, ca incepuse sa planga (mai aveam vreo 10 min pana la destinatie). Cand am vazut, am zis ca innebunesc. Am facut ca toate alea prin masina, am certat-o, nu am mai tinut cont. Sustinea ca nu are ce se intampla ca il tine ea bine in brate. EXCLUS!!

  3. Buna! Mai e un aspect:after-school-urile! E plin orasul de masini care preiau copiii de la scoala si ii duc la after. In cazul copilului meu luau mai multi copii in masina fata de cate locuri are masina, scaune fara centuri… Am cumparat un inaltator pentru copilul meu. L-au folosit 2-3 zile, apoi fara sa ma previna l-au scos sub pretextul ca plodul meu e prea mare pentru scaun de masina (6 ani!)! Protestez si imi argumenteaza ca lor le-a aprobat primaria mijlocul de transport… Bineinteles ca eu am renuntat la after-ul respectiv, dar ma intreb cate din masinile alea sunt chiar sigure si cum s-au dat aprobarile?

    • Oricat de sigure ar fi masinile alea (ce o fi insemnand asta, de fapt), copiii nu sunt deloc in siguranta fara scaunel si centuri. Am auzit si eu cazuri, am avertizat cândva o mămica, ce a spus ca nu e distanta mare, oricum. Dar nu am avut personal copilul la afterschool.
      Pe langa schimbat afterschool-ul, trebuie facuta si reclamatie la politie, deoarece copiii ramasi nu trebuie sa fie expuși riscului din cauza inconștienței adulților.
      Eu am fost privita ca ciudata cand am pus in vedere gradinitei sa foloseasca doar autocare cu centură pentru deplasările prin oraș (pe distante scurte) si sa aiba grija ca cei mici sa si le puna.
      Iar cand proprietarul gradinitei a luat cativa copii, vreo 4, între care si al meu, in masina proprie, impreuna cu ai sai, ca nu mai incapeau in microbuz, nu a inteles de ce m-am suparat ca nu mi-a fost cerut acordul si ca nu aveau scaunel si nici centura. Doar facuse un gest frumos. Avea masina mare si tablete in tetiere. Copiii fusesera incantati…

    • o daa! Al meu copil inca nu e la after, dar stiu cum sunt microbuzele acelea! Imi doresc nespus sa schimbe legea pentru că microbuzele și taxi-urile sunt considerate mijloace de transport in comun si ca atare, sunt exceptate de la obligatia de a avea scaun special pentru copii. O prostie! Eu chiar am initiat o petitie in acest sens, sper din suflet sa reusim sa schimbam ceva. Din pacate, parcul auto greu se schimbă, pentru că stim si noi cum functioneaza primariile. Dar macar mentalitatile parintilor sa le schimbam.

  4. Pecineaga, acum câteva luni, tătic, mama lui (a taticului) în brațe cu bebelușul. Au făcut accident. Copilul a murit, bunica copilului a fost in coma, ulterior a murit. Tăticul a scăpat. Pentru mine aceste întâmplă sunt tot un fel de selecție naturală, copiii părinților iresponsabili si care refuza sa se educe, mor. Ceilalți rămân. Ma doare pentru acei copii, pentru acei părinți. Totuși, ca ei sa nu fi murit degeaba, noi trebuie sa învățăm. Totuși, ne strângem noi aici, oameni care simțim si credem la fel. Cum ajungem la ceilalți? Ioana face bine ce face, totuși eu știu pe cineva care îi citește blogul, iar fetița ei nu poartă centura in mod regulamentar.

  5. poate că acest articol ar putea fi începutul unei campanii pornită de medici, asistenți, paramedici, etc cu cazurile pe care le-au avut (anonimizate) de copii care n-au fost ținuți în scaune, regulamentar.
    și nu cu limbaj medical, ci d-ăla să-l înțeleagă ultimul analfabet. doamna asistentă spune ”copilul avea coloana cervicală ruptă, cu măduva secționată”. din câte știu eu asta însemna că dacă acel copil ar fi supraviețuit n-ar mai fi putut mișca nimic mai jos de gât. poate nu știu bine, dar dacă știu bine, câți știu ce însemna asta?!
    câți știu ce înseamnă ”tetraplegie”?!
    câți știu că nu e problema doar că nu-ți poți mișca membrele, ci e problemă și la respirație (cu complicații nasoale la cea mai mică răceală pt că nu poți mișca diafragma, nu poți tuși și expectora natural) și probabil la multe alte organe, etc. (astea le-am aflat dintr-o carte de beletristică, nici măcar dintr-una medicală).

  6. Articolul acesta este atat de suficient si cuprinzator, incat efectiv nimeni nu poate adauga ceva in plus. Pusul in scaune in masina ar trebui sa fie o conditie esentiala, masina NU pleaca de pe loc pana cand copii nu sunt instalati si prinsi corespunzator. PUNCT.
    Stau in afara Bucurestiului, merg pe DN 1 in fiecare zi, accidente de masina (din fericire nu grave, dar totusi accidente) se intampla frecvent. Am vazut in 8 ani de cand fac asa naveta zilnic, toate tipologiile de nebuni: cei care scriu SMS la volan in timp ce ruleaza cu 70-80km/h, cei care fac „slalom” in trafic, ca sa mai castige 20 m in plus fata de noi restul prostilor ce mergem regulamentar, cei care se bucura de fiecare metru liber intre masini (distanta de siguranta ca sa putem frana toti corect si sigur) si care se baga si apoi iti pun frana in fata….
    In orice moment se poate intampla ceva, atat cu noi cat si cu copii nostri. Fetita mea are aproape 9 ani, 1,35m si vreo 28kg. Sta inca in scaun, prinsa in centura, fara discutii. Nu ii place, deja imi spune ca vrea sa renuntam, ii e teama ca rad colegii de ea la scoala cand ajungem si o vad.
    Nu sunt dispusa si nu voi face asta, o voi tine atat cat e nevoie, apoi in inaltator, obligatoriu in centuri.
    Pretul pe care il putem plati este atat de mare incat nu se poate cunatifica. Nu va ganditi niciodata ca noua nu are cum sa ni se intample. Se pot intampla accidente in fractiuni de secunda, am vazut (tot pe DN 1) SUV BMW X5 (o masina mare si sigura) evitand in ultima secunda un impact cu un biciclist imprudent …iar pretul a fost ca masina s-a rasturnat in camp cu rotile in sus. Un copil in masina isi rupe gatul in secunda doi si apoi stai ca prostul si te uiti cum viata ta nu va mai fi niciodata la fel.
    Purtati centuri, tineti copii in scaune; orice argument in plus (ca nu vrea, ca nu ii place, ca urla) nu are nicio valoare.
    G.

    • Ioana V: iti dau aici linkul, sper sa nu se considere reclama. Este un Maxi Cosi pentru max 36 kg. se ridica si tetiera muult, ca sa poata „creste” odata cu copilul. Il avem de ani de zile, este un scaun bun, am dat vreo 900 lei pe el acum cativa ani cand l-am luat, acum vad pe Bebe Tei ca e mai ieftin.
      Dar e un brand de incredere, nu am luat un ieftisug ca sa scap ieftin.
      https://comenzi.bebetei.ro/transport-bebe/scaune-auto-copii/scaune-auto-15-36kg/scaun-auto-rodi-air-vivid-red-15-36-kg-maxi-cosi-p340120
      G.

    • Maxi Cosi vrem sa cumpărăm și noi, dar mai sigur mi se pare modelul rodifix, care are isofix, un sistem de clești cu care scaunul se prinde direct de caroseria mașinii, formând astfel un tot unitar cu mașina.
      La acesta, rodi air, atat scaunul cat și masina sunt prinse doar de centura mașinii, ceea ce nu mi se pare sigur în caz de impact. Într-adevăr, scrie ca are acea ancoră de prindere în spate, dar nu este ceva fix, sigur, probabil este buna sa tina scaunul la locul lui când copilul nu este în el, altfel trebuind sa prinzi scaunul cu centura.. Eu asa ma gandesc…
      Oricum, studiind nitel problema, pentru segmentul de mărime 2-3, 15-36 kg, nu inteleg de ce este voie comercializarea unor astfel de scaune care, nefiind echipate cu propria centura pentru copil, se prind doar cu centura mașinii, aceeași cu care se prinde și copilul.
      Intr-adevar rodifix este mai scump, am gasit la 900 lei cel mai bun pret, plus vreo 100 sistemul isofix pentru masina, fiindca masina noastră nu are asa ceva, plus ceva la mecanicul care trebuie sa ni-l instaleze, dar macar nu stau cu stresul ca am dat 650 lei pe un scaun pe care trebuie sa îl ori d in centura sa nu zboare de acolo, dacă copilul nu este în el..

    • Mihaela: noi avem un model cu Isofix. Nu se prinde doar in centura masinii, poate nu am cautat eu exact modelul ala….
      Dar da, ISOFIX este foarte bun pentru ca se prinde si el in sistemul acela de clesti si scaunul sta fix.
      G.

    • @GABITZA_STA
      Am înțeles. E foarte ok ca aveți asa cu ISOFIX.
      Eu am fost și la showroom-ul Bebetei de la Sun Plaza și acolo am văzut mai multe modele, inclusiv acesta de la maxi cosi care nu se prindea decât cu centura copilului. Asa mi-a explicat și personalul de acolo de pe raion.
      Am rămas nitel interzisa la chestia asta, omul a înțeles ce vreau sa zic, dar a zis ca astea sunt modelele și prețul este în consecință mai mare la cel cu isofix, fiind mai sigur.

    • Buna.

      Verificati daca scaunul auto este compatibil cu tipul masinii. Poate sa nu fie. S-a deschis un Centrul pentru Siguranta Auto Copii unde puteti merge si pt 30 de lei verifica si va invata cum sa puneti scaunul.

      De ce il monteaza un mecanic? Va referiti la sistemul isofix? Eu v-as sugera sa adaptati scaunul la masina si nu invers. Eu nu am auzit pana acum de montarea unui sistem isofix la o masina care nu are asa ceva. Nu degeaba se fac teste pe scaune si masini in anumiti parametri.

  7. Felicitari pt articol si pentru acuratetea descrierii . Se vede ca e un strigat de disperare si ar fi bine sa fie perceput ca atare . Din pacate …….nu vrem sa fim constienti de riscuri si inconstienta UCIDE , suflete nevinovate ,de cele mai multe ori ……

  8. Sincer, mi s-a strans stomacul si mi s-au umplut ochii de lacrimi doar citind..dar sa vezi asa ceva cu ochii tai cred ca este groaznic. Sa fii parinte si sa iti lasi copilul prada mortii in orice moment mi se pare crunt, pur si simplu.
    Fiica mea de cand a iesit pe poarta maternitatii a mers cu masina doar in scaun, fie ca era masina noastra, a prietenilor, inchiriata sau taxi. Ea nu stie de alta posibilitate asa ca nici nu o cere. Ea stie ca trebuie sa stea in scaun cu centurile stranse pentru ca asa este in siguranta si nu are inca nici 5 ani impliniti.
    Acum 2 zile am ajuns in vacanta si am luat un microbuz pana la compania de inchiriat masini. Tati a uitat sa isi puna centura iar copila cand l-a vazut l-a atentionat instant.
    In aeroport am fost placut surprinsa sa vad mai multi parinti cu scaunele auto dupa ei, chiar si pe cei cu 2 copii. Trebuie doar sa vrei, ca de putut sa poate sa iti tii copilul in siguranta peste tot.

  9. Si noi am avut un accident grav acum 2 ani, dar fiind toti cu centuri si fetita de 3 ani in scaun cu centuri, am scapat doar cu cateva vanatai. Masina – dauna totala. Si inainte, dar mai ales dupa aceasta experienta, recomand tuturor sa tina copiii doar in scaunele speciale cu centurile montate. Nu vreau sa ma gandesc ce ar fi fost daca nu le aveam atunci.

  10. Doamne, cat auzim si noi fraza aia cu “nu pateste domnule nimic”. Cunoastem si noi un tatic care a intrat intr-un cap de pod si copila de 3 ani a fost proiectata prin parbriz la cativa metri in fata masinii, cu dubla fractura craniana. A scapat cu viata, dupa multe ore in sala de operatii, dar nici acum nu e recuperata complet din punct de vedere fizic. Pana sa soseasca ambulanta tatal ii spunea fetitei inconstiente sa il ierte. Jesus, cum sa contribui cu buna stiinta la asa tragedie? Am mai spus asta aici, dar o sa mai repet de cate ori am ocazia, pentru ca asa, daca vorbim, poate se mai gandesc unii la “prostia” cu centurile.

  11. Sunt medic si parinte a doi copii, traim in Germania. Aici toti merg in scaunele speciale pentru copii, parca e de la sine inteles. Cum scria altcineva inaintea mea, si copiii mei au mers doar in scaun de cand au iesit de pe usa maternitatii, ei nu cer alta varianta, pentru ca nu cunosc alta. Altfel de parinti ar trebui condamnati pentru ucidere din culpa…

    • Da asa e! Este responsabilitatea parintilor sa i puna in scaun si sa le prinda centurile. Bine spus!

  12. Spune-i asistente-i că sunt una dintre mamele care le pune centură și pentru 100 m de condus.
    Și mai spune-i că sunt una dintre mamele care le atenționează pe toți cunoscuții să folosească centura la copii.

    • Eu locuiesc in Austria. Aici nu se pune problema să nu pui copilul într-un scăunel adecvat. Fiica-mea are mult mers cu masina la activ. Primul an în scoică, următorii 3 in reborder (in directia inversa de mers). Acum are 7 ani. Si clar ca are scăunel adecvat. Stie ca nu e voie să pornească masina pana nu are si ea centura pusa. Pentru cazuri de urgenta (daca mai trebuie sa iau vreun copil cu noi) am si înălțător (copiii din cercul nostru sunt deja maricei si inaltatorul e suficient ca sa nu ii zugrume centura). În România însă te îngrozesti. Nu am cuvinte pentru iresponsabilitatea părinților dar si a politiei

  13. Dragilor am imprumutat carucior, lucruri, jucarioare, scaun de masa etc pt fetita mea ca sa mai scutesc niste bani, dar am luat si am dat mult bani pe cel mai bun scaun de masina. Mi se pare cel mai important de fapt vital lucru pt copilul meu!!!!!!! E comod, e pe categorie de varsta relativ mica pana in 4 ani dar e fff bun. Si o sa i iau ce i mai bun in continuare si pentru varsta ei!!!
    Parinti nu va zgarciti ca scaune plus folositi le cum trebuie, e viata copilului vostru in joc. Decat tablete si alte minunatii mai bine investiti in ce e vital. Asta daca va iubiti copiii.

  14. Am citit de atâtea ori aici despre scaunul de mașină pentru copil, ca mi-se părea ca exagerezi. Nu puteam pricepe cum scaunul nu vine automat, ca si patutul sau caruciorul copilului in mintea părinților. Dar, din păcate chiar nu exagerezi de loc. Nu in România.
    Nu înțeleg cum vine treaba asta cu copilul care plânge in scaun si de aia părinții ii iau centura sau ca are rău de mașină si il lasă sa zburde cum vrea pe bancheta din spate? Nu am avut niciodată probelele astea, pentru ca, copilul mi-a stat de la început in scaun, iar daca i-a fost rău si a vărsat pe drum (s-a mai intamplat), i-am pus un castronel in maini si a varsat in el, si asta a fost. Si cand a varsat in scaun a fost tot mai bine, pentru ca l-am spalat mai usor, decat as fi spalat intreaga masina.
    Cat despre depasiri aiurea, am avut parte de cateva situatii foarte neplacute in scurta vacanta facuta in Romania, cand efectiv m-am oprit, pentru ca in fata mea masina depasea coloana vesela pe partea mea de carosabil, fara intentia de a frana sau a se reintoarce pe banda ei.

  15. Fiecare masina cu scaunul ei. Nu concep sa pornesc fara sa fie echipat de plecare. Am fixatia cu centura ca spusul „buna ziua”. Mai ceva ca reflexul aprinsului farurilor. Si cand ii e rau in spate oprim masina (la drumetii), il dau jos, ia aer si isi mai revine. Si o facem de cate ori este nevoie. Dar acolo in scaun ramane apoi. Taica-su l-a mai dus pe scaunul din fata cu centura de adulti, m-am buricat toata. „Doar nu era mult, pana la gradinita.” Nu am cu cine vorbi. Si cand iesim din curte in retur ne poate izbi unul. Ce vorbim? Centurile si scaunele pt copii sunt esentiale. Vecina mea are 2 copii. Are un scaun tinut afara in ploaie, zapada, numai in masina nu. Ai ei copii se joaca si bat in spate, fara vreo centura, desigur. Si pot sa va spun ca este un sofer dezastruos.
    Eu nu as putea trai fara copilul meu si fac tot posibilul sa il tin in siguranta.

  16. Canada. Acelasi lucru, nu te lasa nici sa iesi cu copilul din maternitate daca nu verifica ca stii sa-l prinzi cum trebuie in scaun si ca ai scaunul corespunzator pentru copil (da, chiar si pentru super-prematuri, fetita prietenei mele s-a nascut la 700 de grame, cand a iesit din spital a iesit in scaun de masina). Amenzile sunt infioratoare daca nu ai centura. Politia are anual ziua usilor deschise, cand iti arata de toate despre ei. Cea mai tare chestie, unde se inghesuie toti, e urmatoarea: pun la bataie una din masinile lor vechi care oricum urmeaza sa fie in curand scoasa din uz si simuleaza un accident la 40 de km la ora, in diverse configuratii (folosesc crash test dummies, mama, tata, copii mari, copii mici, bebelusi, caine, cu si fara centuri, in diverse locuri prin masina). In aproape toate simularile, primul care zboara prin geam e bebelusul fara centura. Dupa ce vezi asta, nu te mai bate gandul sa circuli fara. Da, cand erau bebelusi copiii mei normal ca nu le placea in centura, dar s-au obisnuit si au inteles foarte repede ca nu e negociabil. Nu le place in vizita in Romania ca nu au taximetristii centuri in spate, intotdeauna ne roaga sa inchiriem o masina sa putem merge in siguranta unde avem treaba. Am avut cand eram mai tanara un accident, ciocnire frontala la 120km/h, mi-am rupt doar clavicula din cauza centurii, masina a ramas o gramada de fiare contorsionate (nu, n-a fost vina mea, din care cauza incerc sa le explic celor care spun „dar eu conduc cu grija” ca nu sunt doar ei in trafic), am fost ca noua in cateva saptamani, dar putea fi mult mai rau…

  17. Pe cel mare,când ne-am cumpărat prima mașină,nu-l obligam să poarte centura până într-o zi,când inevitabilul s-a produs,intre noi(care mergeam regulamentar)și unul foarte „experimentat”într-ale șofatului(care iesise la depășire într-o curbă periculoasă,de după o coloană imensă de mașini).Mare a fost minunea lui Dumnezeu,că am rămas în viată și noi și pasagera pe care o aveam cu noi,deși mașina luase foc și arsese în câteva minute ca o torță.Au trecut 11 ani de la acel eveniment urât,care a fost pentru noi(ambii șoferi în prezent)o lecție de viață,și acum niciunul dintre noi,nu pornește din loc,până ce toată lumea nu-și pune centurile de siguranță.De acasă până la școală (sunt vreo 7 minute de mers)și înapoi,până pa magazin sau piață,copiii mei,merg doar cu centura pusă.

  18. Pitica mea de aproape 9 luni urăște scaunul de mașină. Dar oricât ar plânge și urlă în scaun nu plecăm de pe loc până nu e așezată bine și prinsă în centuri. Prefer să plângă până obosește și adoarme plângând decât să o desfac din centură și să pățească ceva.
    Mi s-a sugerat de multe ori să o iau în brațe sau îi defac centura, sau să o las mai relaxată nu așa fixă „că poate se calmează”. Nu. Nu relaxez centura, nu o desfac și nu iau copilul în brațe în mers. Dacă chiar plânge/ urlă mai mult de jumătate de oră fără oprire găsim un loc unde să parcăm în siguranță și apoi o scoatem din scaun, ne jucăm un pic cu ea, eventual ii dau să mănânce și pornim din nou doar după ce stă bine și fixată în scaun.
    Nu îmi place să joc ruleta rusească cu viața copilului meu. Plânsul în scaun sau „disconfortul” de la centura prinsă bine sunt mai puțin importante decât viața. Se va obișnui și cu scaunul la un moment dat

  19. Semnal de alaram. Am senzatia ca noi in romania nu avem cultura scaunelor pentru copii. Din pacate am constientizat abia la al 2 lea copil importanta acestuia si din fericire pentru noi nu a fost prea tarziu. Ma gandesc de fiecare data cand oprim de multe ori si trebuie sa dau copiii jos din masina si trebuie sa ii pun la loc si ma cumprinde asa o ignoranta gandindu-ma ca nu se intampla nimic, ma gandesc ca daca se intampla… nu as putea trai stiind ca din vina mea mi-am pierdut sau ranit copilul 🙁

    • Nu avem cultura respectului fata de regulile de circulatie:
      – se pisca semaforul
      -se claxoneaza /incalca trecerile de pietoni
      -se incalca linii continuu
      -viteza 90km/h? nu e bai, mergem cu 100 la ora!
      -ne-a prins politistul? spagutza repede….

      Si tot asa. Centura e doar un alt punct. Centura la copil un subpunct.

      Am facut observatie socrului ca a depasit viteza. M-a apostrofat ca el conduce asa de 40 ani si nu a avut niciodata accident, ca a condus fabrica si stie ce face etc. in timpul asta calca banda continua si mergea pe 2 benzi. A 2a oara nu am mai avut curaj sa ma urc cu el la volan.

  20. In timp ce citeam articolul, pe scaunul din dreapta fiind, in intersectie era o masina in care era o fetita de maxim 3-4 ani care vorbea linistita cu tatal care conducea. Ma ingrozeste ca vad asta la tot pasul.
    Noi suntem acum in punctul de a cumpara scaune din grupa 3, 15-36 kg si imi e greu sa iau o decizie. Ai idee unde pot gasi un top in functie de siguranta conferita de scaun? Acesta a fost principalul criteriu pe care l-am avut la alegerea primelor scaune

  21. Din pacate, mor copii si pietoni fiind. Noi nu avem masina si nici macar carnet. Folosim des taxiul. Nu o tin in brate, e si mare pentru asta deja. In taxi nu am folosit niciodata centura in spate, nici nu sesisez daca sunt sau nu sunt. Mie mi-e teama de participantii la trafic. Fata de doua ori era sa mi-o accidenteze/omoare, nici un bou nu a oprit sa vada daca a comis-o. Am ajuns sa urasc iubitorii de masini, aia care isi cumpara masina fara sa ia in considerare daca au unde s-o parcheze, daca au cum s-o foloseasca fara sa stanjeneasca alti oameni. La mine masinile au ajuns sa circule pe trotuar (da, da) si pe aleile din fata blocurilor. Si sa parcheze oriunde, in balti, in noroaie, in fostele locuri de joaca ale copiilor, dupa ce nu stiu cine le-a distrus. Sa-i ia dracu’.

  22. Foarte emoționant articol! Chiar as fi curioasa sa vad un studiu real pe tipuri de accidente cu copii cu diferite scaune de mașină. Eu scoica n-am pus-o niciodată cu spatele, mi se pare mai stresant sa nu vad ce face copilul, și dacă e fixata mi se pare cam tot atât de sigur. Iar scaun, nu știu ce înseamnă unul bun și unul prost, dacă scaunul e fixat în masina și copilul în scaun, cel puțin nu va zbura prin mașina. Acum nenorociri se pot intampla oricum, dar părerea mea e ca în primul rand modul de a conduce (viteza, depășirile, distanta între mașini, a fi prevăzător fata de ceilalți din trafic) contează mai mult decât tipul de scaun sau de centura.

    • Ia-ti o oglindă care se pune pe tetiera din spate. Asa vei putea vedea copilul în oglinda ta când e RF. Si da, RF adică pus cu spatele la direcția de mers e mult mai sigur, mai ales pentru bebelusi si copii mici.

    • Scoicile auto se monteaza exclusiv cu spatele la sensul de mers. Eu nu stiu sa existe scoici care conform indicatiilor producatorului se monteaza cu fata la sens.
      E o diferenta uriasa intre cele doua pozitii (cu fata sau cu spatele la sensul de mers). Un copil prea mic intr-un scaun cu fata la sens, desi ramane in scaun la impact si este fixat, poate fi decapitat intern din cauza impactului frontal. Asta pentru ca bebelusii / copiii mici nu au coloana suficient de dezvoltata. Sunt nenumarate surse care confirma ceea ce spun. Puteti cauta pe youtube simulari la impact (ambele pozitii comparativ). Simplist pusa problema, un copil are de aproximativ 5 ori mai multe sanse sa scape nevatamat intr-un impact daca este pozitionat intr-un scaun cu spatele la sens (rear-facing). Avantajul pozitiei este esential in primii ani de viata. In Suedia, spre exemplu, este obligatorie montarea cu spatele la sensul de mers a scaunelor auto pentru copiii sub 4 ani.
      Scaunele auto sunt supuse mai multor teste pentru a vedea cum se comporta la impact. Un scaun bun trece aceste teste cu brio si prezinta o garantie mai mare de siguranta fata de un scaun netestat. Exemple de teste: ADAC, Folksam, testul suedez Plus

  23. Nu mai stiu in ce tara nu iti dau voie sa pleci cu copilul din maternitate daca nu ai adus scoica. Dar e una dintre cele mai bune reguli auzite vreodata. Pacat ca la noi nu se respecta regulile elementare pentru siguranta noastra si a copiiilor. Si da, se vor obisnui si in scaun chiar daca tipa jumate de ora. Mai bine prins in centuri, urland, decat zburat prin parbriz. Cu cat le explicam si copiiilor necesitatea acestei masuri de siguranta, cu atat vom avea generatii viitoare cu alte conceptii si cu mai mult resprect pentru tot ceea ce ii priveste pe ei si pe cei din jur. Excelent articol. Cutremurator.

  24. Orice scaun ar fi, RF, FF, isofix sau nu, ce conteaza cel mai mult e sa aiba copilul centurile puse corect, pe umeri, stranse la maxim. Atat de stranse incat sa ai incredere ca ai putea intoarce scaunul ala cu copilul in el fără să cadă copilul! Nu lăsați centurile lejere, nu puneti copilul în scaun cu geaca sau costum de iarnă, nu prindeti copilul in doar 2 centuri daca scaunul e in 5 puncte…
    Las linkul asta aici.
    https://www.facebook.com/ProjectHotMess/photos/a.1384430578316373.1073741828.1384391474986950/1452036831555747/?type=3

  25. Buna ziua,
    Stie cineva legislatia privind obligativitatea centurii/scaunului de masina in microbuzele care transporta copii la gradinita, teatru etc?

  26. Sotul meu abia plecase cu masina cand i-a iesit in fata, dintre masinile parcate pe marginea aleii de cartier, un tip cu castile pe urechi care nu s-a uitat stanga dreapta. Ce viteza putea sa aiba? Cel mult 20 km/h. Rezultatul? Fiica-mea s-a izbit cu fruntea de scaunul din fata, pentru ca… desi era in scaun, nu-i pusese centura.
    Fiecare zice „doar n-o sa mi se intample tocmai mie”. Iar dupa accident, te plangi „de ce mi s-a intamplat tocmai mie?”. E suficient sa se intample doar o data. Nu mai ai o alta sansa la viata. Iti permiti sa risti?

  27. Incredibil cât de ignoranți pot fii unii! Eu nu îmi las niciodată copii fără scaun și centură. Băiatul(care e mai mare, are 11 ani) plânge că îl văd colegii și râd de el. Fetița mea(4 ani) se plânge că e incomod.

    Dar nu mă las! Jocuri de cuvinte, de mașină, cărți, păpuși, glume, carioci, planșe magnetice etc etc. Orice ca să îi țin protejați! Dacă am putea publica articolul ăsta în întreaga lume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *