Scriu despre mâncare, ca să-mi iau gândul de la ce ne preocupă fără încetare și ne întristează zilele astea.
Așadar, ce mâncăm de când suntem în carantină?
Am făcut la începutul lunii un plan al meselor (îl găsiți AICI pe cel pentru următoarele cinci săptămâni, dacă vreți să vă inspirați), ca să ne putem organiza cu aprovizionarea, să nu gătesc în fiecare zi, să nu aruncăm mai nimic și să variem ingredientele, astfel încât să mâncăm cât putem de sănătos.
Mai întâi am făcut o listă cu mâncărurile agreate de toți cei patru membri ai familiei. Nu sunt foarte multe, pentru că cel mic e foarte selectiv. Nu mănâncă roșii, brânzeturi, legume, în fine, complicat.
Micul dejun și cina nu trebuie planificate la noi, mâncăm cam același lucru. Dimineața omletă cu brânză, ouă fierte sau ochiuri, tartine cu humus și unt, lapte cu cereale și fructe uscate. Seara, ne luăm din frigider ce dorim fiecare: roșii, castravete, unt, telemea, avocado, măsline etc. Din acestea încercăm să avem mereu rezerve.
La prânz, fac pe rând aceste ciorbe și felul doi:
- Ciorbă cu perișoare de vită
- Ciorbă din aripi/oase de cocoș
- Supă cremă de morcov
- Supă cremă de cartof
- Ciorbă rădăuțeană de pui (eu fac din curcan, evit puiul din comerț)
- Ciorbă de văcuță
- Supă de pui cu taieței/găluște
O ciorbă ne ține cinci zile (cel mic nu mănâncă decât supă cremă), Sofia mănâncă, dar jumătate de porție, fac un oloi mai de 4 l și ne ajunge uneori și a șasea zi. Gătesc ciorba seara sau într-o zi în care nu am de gătit felul doi, ca să nu mă aglomerez.
Felul doi, din care mâncăm toți două zile la rând, dacă rămâne și pe a treia zi, mâncăm noi adulții la gustare sau la cină:
- Ardei umpluți
- Ostropel de pui
- Lasagna
- Pui sau vită sau creveți cu sos korma
- Pilaf cu vită sau curcan și legume
- Spaghete cu sos ragu
- Pene cu curcan și sos de roșii și smântână
- Mazăre cu curcan sau cu vită
- Mâncare de fasole cu mămăligă
- Pește cu mămăligă
- Carne la slow cooker cu cartofi la cuptor
- Pui cacciatore cu sos și piure
- Tocăniță de vițel (merge cu piure, orez sau paste)
Precizez că nu folosesc multă carne, la orice gătesc pun multe legume, mâncăm cu murături, sfeclă, ridichi, ceapă alături.
La gustarea de la ora 5 fac pe loc ceva rapid (fără carne, cu excepția pateului de casă, care are și multe legume):
- tartine cu zacuscă
- pate de casă
- clătite americane sau cu gem (mai ales când se coc prea tare bananele, reteța pentru clătite cu banane prea coapte e aici)
- paste cu sos pesto (la borcan)
- plăcintă cu măr
- pizza (congelată, cea de la Edenia are ingrediente destul de ok și este gustoasă, apelăm la ea o dată pe săptămână, când sunt epuizată și nu am resurse să mai gătesc)
- paste cu brânză
- lapte cu Inka și pâine prăjită cu gem de prune fără zahăr
- salată cu ton și porumb
- salată de avocado cu ton sau telemea
Mai avem gustări de fructe la 11 și la 16.00, avem în casă mere, banane și citrice, își aleg singuri, spală, curăță,
Am început să fac și pâine în casă, mai fac biscuiți.
Ah, supa cremă o mâncăm cu puțin parmezan, crutoane și ulei bun de măsline. Neapărat vreau să vă arăt acest ulei de măsline, care este atât de dens și de gustos… Este puțin picant, dar e cel mai bun ulei de măsline pe care l-am gustat vreodată. Are mulți polifenoli, de asta e așa aspru, dar e mega sănătos. Îl găsiți aici. E 99 de lei 500 de grame, e o delicatesă, merită fiecare bănuț.
Dacă vreți un ulei de calitate pentru copii, acestea sunt foarte bune:
Ivan îl preferă pe acesta, Olivastro, îl mănâncă seara gol, cu pâine. Este 37 de lei sticla de 250 de grame.
Ceva mai soft este Ghiglione, 89 de lei litrul.
Folosesc din plin oala electrică One Pot de la Tefal, la ea fac ciorbele, bazele pentru sosuri, pilaful, ardeii copți. La slow cookerul Crock Pot fac carnea, sosurile lente, cum e cel cacciatore, dar și ardeii copți.
Sper să vă fie de folos!