O ELEVĂ DIN CONSTANȚA A FOST ACCEPTATĂ LA OXFORD, DAR ARE NEVOIE DE BANI PENTRU TAXELE ȘCOLARE

Am primit această scrisoare deschisă de la o elevă de clasa a-12-a din Constanța. Pe scurt, a fost acceptată la Oxford University, UK, dar familia ei nu are bani pentru taxele școlare. Profesoara de română Adina Holban, cu care mă cunosc de mulți ani, m-a rugat să public aici scrisoarea ei, poate o companie sau o fundație vede acest text și dorește să o ajute. Mai sunt doar câteva zile până trebuie depuse taxele (termenul limită e 25 iunie).

LE: Pentru că am primit multe mesaje de la voi, iată acestea sunt datele Antoniei, cont Revolut, se poate dona in orice moneda:
RO83 BREL 0005 5046 5137 0100, Antonia-Florina Pănescu

Stimată doamnă Ioana Chicet-Macoveiciuc,

Mă numesc Pănescu Antonia Florina, sunt elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanța, și am fost acceptată să studiez Biochimie la Oxford University, Magdalen College, pe unul din cele 4 locuri disponibile, începând din octombrie, 2021.

Din cauza contextului politic (Brexit), fiind cetățean al uniunii Europene, nu voi putea beneficia de împrumutul guvernamental, iar taxa școlara nu va mai fi de 9,000 de lire pe an, ci de 37,500 de lire pe an, ultimul fiind în program de masterat. Astfel, este estimat, cu tot cu prețul de trai, că voi avea de plătit 200,000 de lire pentru cei patru ani de studiu, la sfârșitul cărora voi avea diploma Master of Biochemistry.

 Suma precizată este atât de mare încât niciun serviciu privat de împrumuturi nu acoperă măcar un sfert, iar finanțarea proprie nu este o variantă pentru mine. Datorită doamnei profesor Holban, care predă limba și literatura română în liceul meu, v-am descoperit blogul și tot sub îndrumarea dumneaei vă scriu acum. Până pe data de 25 iunie trebuie sa trimit o declarație financiară către facultate, prin care confirm că dețin fondurile necesare pentru finanțarea studiilor mele, în primă fază pentru anul întâi, prin aceasta asigurându-mi locul primit. Îmi cer iertare pentru timpul scurt rămas la dispoziție. Până acum am făcut eforturi să obțin suma necesară, contactând fundații educaționale și companii din industrie atât din țară, cât și din străinătate, însă rugămințile mele nu au primit vreun răspuns favorabil.

De când eram mică, atât mama, cât și cadrele profesionale cu care am avut contact, fie în cadrul școlii, fie în diversele proiecte extrașcolare în care m-am implicat, mi-au insuflat ideea că prin muncă și devotament, orice este posibil. Că educația este cheia spre succes, iar dacă mă dedic unui subiect și excelez, rezultatele vor veni de la sine. În acest scop, am început să particip la Olimpiadele Naționale din clasa a 7-a, învățând să îmi structurez timpul și să urmez cu disciplină un program autoimpus pentru a-mi asigura rezultatele dorite, având în vedere că într-un singur an școlar participam la mai multe materii și doream să mențin și media generală școlară de 10 din anii trecuți. Inițial, nu eram hotărâtă ce disciplină să urmez la nivelul învățământului superior, așa că am încercat să mă familiarizez cu toate științele la care aveam acces. Astfel, de-a lungul timpului, am participat la etapele naționale la disciplinele Chimie, Biologie, Fizică, și Astronomie și Astrofizică, calificându-mă în total la 14 naționale. Pentru cea din urmă materie, fiind în afara programei școlare, am participat la Cercul Județean de Astronomie și Astrofizică din Constanța, înființat de 3 colegi de clasa a 12-a, care aveau experiență cu olimpiada și care ne predau din studiul lor individual. În ultimii doi ani, eu însămi am preluat rolul de mentor, împărtășindu-mi cunoștințele acumulate și pasiunea pentru subiect, pe care îl tratez, în prezent, ca pe un hobby.

Am descoperit că îmi face să plăcere să fiu de partea cealaltă a informației, să fiu eu cea care explică un concept și care are o audiență dornică de cunoaștere. Astfel, din martie 2020 m-am decis să devin tutore pe site-ul TeachU.ro, unde ofer lecții gratuite la biologie și chimie elevilor care se pregătesc pentru examene, de admitere sau bacalaureat, olimpiade, sau vor doar să înțeleagă lecția de la clasă, întrucât poate au fost afectați de pandemie. Faptul că mă clasasem pe locul 4 la Olimpiada Națională de Chimie și pe locul 3 la Olimpiada Națională de Biologie în anul precedent le oferea elevilor certitudinea că în timpul orelor de meditație vor primi informații corecte, concrete, care se testează la examene, printr-o metodă care se dovedise a fi eficientă.

Am ales aceste două discipline întrucât, în ultimii doi ani de liceu, am realizat că pasiunea mea adevărată se află în biochimie, o îmbinare elegantă a celor două științe, responsabilă pentru înțelegerea funcționării organismelor la scară moleculară. Întrucât organizarea olimpiadelor a fost compromisă de răspândirea virusului Covid-19, m-am decis să tratez aplicația mea la Oxford drept o ultimă competiție în cariera mea de licean, una puțin diferită, cu două probe orale, interviurile, și pentru care a trebuit să mă familiarizez cu o materie cu totul diferită față de cea prezentată în România. Pregătirea propriu-zisă pentru interviu am început-o cu aproape două săptămâni înaintea acestuia, când am primit mail-ul de invitație de la două colegii: Magdalen, cel la care aplicasem, și Lady Margaret Hall. În acest timp, am parcurs întregul material de nivel A-Levels din UK pentru disciplinele Chimie și Biologie, am citit articole privind cercetările actuale în domeniu, și am recapitulat conceptele învățate în vară, când urmasem un curs online de Biochimie de la Harvard. Anii de muncă grea pentru Olimpiade mă pregătiseră pentru această provocare, întrucât îmi clădisem fundația necesară pentru a putea aprofunda în detaliu domeniul, informațiile acumulate ajutându-mă să înțeleg logic conceptele de nivel de facultate, din care am fost intervievată.

Am reușit, astfel, să fiu acceptată la universitatea la care visasem încă de când am auzit de existența ei. Și acum? Am muncit din greu, m-am dedicat, am făcut sacrificii, iar rezultatul a venit, conform poveței. Însă aici se oprește călătoria mea?

În prezent, fac parte din echipa de voluntari a proiectului BIOcamp, înființat de Laboratorul de Oportunități prin asociația 11even, ce are ca scop prezentarea oportunităților de studiu în București în domenii ale biologiei ce se axează pe munca în laborator. Eu însămi am participat la acest proiect în vara anului 2019, când am petrecut o săptămână la Platforma de Cercetare în Biologie și Ecologie Sistemică din București făcând experimente și întâlnind alți elevi pasionați de știință. Terminasem clasa a 10-a atunci, iar această tabără a reprezentat un prilej de a intra în contact cu protocoalele care se urmează în studiul practic al biochimiei.

Pe de o parte, experiența m-a ajutat în decizia mea de a urma acest domeniu mai departe, aplicarea informațiilor teoretice și materializarea rezultatelor sub ochii mei (sau, mai bine spus, sub lentila microscopului) dându-mi satisfacție. Realizarea că procedeele la o scară atât de mică pot avea un impact atât de mare prin interconectabilitatea reacțiilor biochimice mi-a potențat fascinația față de domeniu. Pe de altă parte, am fost dezamăgită când am realizat limitarea posibilităților de cercetare: aparatura era depășită, iar experimentele pe care le făceau studenții, învechite de mai mulți ani. Deși puteam simți pasiunea cadrelor didactice și dorința lor de a aprofunda cât mai mult o anumită topică sau de a ne arăta o tehnică descoperită recent, lipsa fondurilor și a resurselor ne limita entuziasmul la nivel teoretic.

Vă rog pe dumneavoastră să mă ajutați să continui pe drumul ales de mine, drumul excelenței, pentru a-mi putea atinge visul de a participa în cercetările pentru tratarea bolilor genetice cu ajutorul biotehnologiilor la cea mai bună universitate din lume. Vreau să pot să duc mai departe învățătură primită, să pot asigura un elev că aspirațiile sale sunt realizabile dacă și le dorește îndeajuns încât să depună toate eforturile și să facă toate sacrificiile necesare pentru a le realiza.

Consider că posibilitatea de a urma cursuri la o universitate dotată, fruntașă în domeniul cercetării, îmi va deschide orizonturile și mă va putea pregăti pentru a reveni în țară. Îmi doresc să aplic toate informațiile pe care le voi putea acumula la Oxford pentru a genera o schimbare în modul în care sfera cercetării este percepută în România. Experiența de a fi în frontul dezvoltării domeniului biochimiei, cât și cunoștințele și relațiile pe care le-aș întemeia cu această ocazie, mă vor ajuta să dezvolt un proiect de modernizare a laboratoarelor din țară, astfel încât tinerii să vadă în meseria de cercetător în România o opțiunea viabilă și atrăgătoare.

În speranța unui răspuns pozitiv, vă mulțumesc pentru timpul acordat.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

98 comentarii

  1. Nu înțeleg de ce n-a ales o facultate din țările nordice sau Olanda, unde n-ar fi platit nimic. Și au facultăți la ani-lumină distanță față de ale noastre, de același rang cu Oxford. E o sumă exorbitantă.

    • Ce trist și ce păcat de visele acestui copil. Nu poate încerca sa găsescă sponsorizare la companie mai mare ? Sau sa incerce sa scrie mai multor companii. Poate ceva in domeniul farmaceutic ? Off

    • Draga E., cand nu ai nimic bun de spus, alege sa nu spui nimic.
      E atat de usor sa ranim si sa distrugem visul unei fiinte.
      Daca nu poti / vrei sa ajuti, cu o donatie sau cu vorba buna, o incurajare, un share, etc., poate ca tacerea ta ar ajuta mai mult.

      Draga Antonia, felicitari pentru parcursul tau. Crede in tine si in fortele tale, in steaua ta norocoasa.

    • Ei, bine, Lucian, e vorba de managementul resurselor financiare. Hai să-ți explic altfel. Ai 2 opțiuni: 1. O facultate foarte bună, gratuită, din cadrul UE sau dintr-o țară nordică, cu un sistem educațional prietenos 2. O facultate din UK, care, uimitor, nu mai face parte din UE, și care costă o căruță de bani. Îți amanetezi viitorul ținând morțiș să alegi opțiunea 2? Dacă știi că n-ai resurse și e foarte posibil să nici nu le accesezi, alegi în continuare opțiunea 2, cu riscul să rămâi efectiv fără nicio opțiune? Tot ce am spus e că ar fi fost acceptată la oricare facultate foarte bună din UE/țările nordice și problema s-ar fi simplificat exponențial.

    • Sunt de acord cu E.
      Mirajul facultatilor „de renume” ca Oxford e doar atat, un miraj, aceasta este parerea mea.
      Sunt facultati extraordinare in Europa, fara taxe, cu burse accesibile si cu un cost de trai mult sub UK.
      E frumos sa ai vise dar visele trebuie urmate de un plan pentru a ajunge la ele.
      Sper ca a aplicat la mai multe facultati.
      Mult succes!

    • Comentariul poate ca pare malitios, dar nu e o idee rea si poate sa fie luata in considerare daca nu reuseste sa stranga banii pentru taxa de la Oxford.

    • Absolut. Știu ca din perspectiva unui copil aceasta poate părea o situație disperată de tip “totul sau nimic”, dar tocmai de aceea adultii din jurul lui ar trebui sa îl ajute sa găsească soluții realiste pentru a își împlini visele. Sunt de acord cu cine a spus ca Oxbridge e un miraj, dar cei care chiar au experiența universităților din străinătate pot explica mai bine cum stau lucrurile. Exista universități de top internațional in Olanda sau alte țări pe bani mult mai putini și cu o calitate a vieții mult mai bună. Pentru un copil de 18 ani plecat dintr-un mediu călduț și iubitor cum e stilul la noi, un mediu dur ca Oxford e extrem de greu de dus. Sigur, asta poate părea o observatie subiectiva, dar daca e sa ne limitam doar la aspectele obiective si pragmatice, concluzia e aceeași: copilul trebuie îndrumat către o varianta fezabila dpdv financiar. Și trebuie sa mai știe si ca daca nu reușește sa finanțeze studiile acum și ajunge sa facă o facultate in România, asta nu va fi un eșec, bazele de la Bachelor sunt f ok si aici, iar ulterior va avea multiple oportunități sa facă Master, doctorat, si cercetare in străinătate pe burse și, ulterior, salarii. Va fi mai matur pana atunci si sufletul ii va fi mai puțin sfărâmat de greutățile pe care viața asta de expat in mediu elitist o presupune. Lucrurile nu-s chiar așa roz cum ne imaginam noi din reviste si un discurs mai moderat in spațiul public cu privire la realitățile vieții din strainatate vs calitatea educației romanesti nu ar strica. Va spun asta nu din perspectiva de vulpii cu “strugurii sunt acri”, ci a unui om care de mai bine de 15 ani activeaza in mediul academic de top din Europa. Fetița aceasta am fost eu. Deci: nu dispera dacă nu găsești fondurile necesare acum, continua cu învățatul și oportunități vor mai fi, poate mai mari și mai potrivite!

    • „E” sti out of the topic. Daca ai fi citit ce scrie in acesta scrisoare ai fi inteles. Citez

      „Vă rog pe dumneavoastră să mă ajutați să continui pe drumul ales de mine, drumul excelenței, pentru a-mi putea atinge visul de a participa în cercetările pentru tratarea bolilor genetice cu ajutorul biotehnologiilor la cea mai bună universitate din lume.”

      Asa ca apucate sa intelegi ce inseamna o institutie de invatamant. Ti-am adaugat acest link pentru cultura ta generala „https://www.georgebutunoiu.com/blog/universitatea-pe-care-ai-facut-o/”

      Multumesc Domnului Butunoiu pentru acest articol.

  2. Eu înțeleg… Si fiul meu a ales o universitate din Marea Britanie.. Fiecare universitate are un punctaj pe cercetare și este diferența mare între universitățile din MB si cele din țările nordice (care pun accentul pe lucrul in echipă si implementare practică). Și eu am trimis acum doi ani zeci de mailuri la companii pentru finanțarea cheltuielilor de trai, care nu sunt deloc de neglijat nici ele, fără rezultat însă.
    De curând am participat la o prezentare online a unor soluții de finantare a studiilor în strainatate oferită de FINS, poate ajută. Noi vom aplica pentru anul 3 si master, să vedem ce iese…

    • In mare marte , studentii muncesc pentru a-si asigura traiul, va asigur. eu am facut la fel.

  3. Are posibilitatea să încheie contracte de bursă privată cu societăți mari, plătitoare de impozit pe profit. Suma respectivă se scade din impozitul pe profit datorat de societate.

  4. Să încheie contracte de bursă privată cu societăți mari, plătitoare de impozit pe profit. Societățile își scad suma direct din impozitul pe profit și nu reprezintă un cost suplimentar.

  5. Oricine poate sa aleaga o facultate in strainatate, nu au ales- o ei pe ea. Am trait in UK si stiu . De aceea e aceasta taxa. Daca fata era foarte buna probabil ii ofereau o bursa .

    • Exact…Si multi din studenti muncesc pentru a si asigura traiul … (in week-end , seara etc)

    • Ce usor e sa jignesti. Parerea poate fi pro sau contra. Jignirea doar jignire.
      Felicitari, fata! Decide tu ce parere te coafeaza! Oricum aici este despre donat sau despre solutii pt. strangere rapida de fonduri.
      Un share este tot ce pot face. Succes!

    • Mai Bia, inainte sa fii atat de incredibil de rautacioasa, ce ar fi fost sa cauti si tu pe google ce inseamna Oxford? Cum se intra acolo, care e procesul etc. Eu inteleg ca trebuie sa fim empatici cu toata lumea, inclusiv cu persoane care scriu astfel de comentarii, sa intelegem ca unii sunt frustrati, ca multi nu pricep ce e aia o facultate de elita, ca multi sunt distrusi de tara aia nenorocita numita Romania, dar mi se pare ca totusi acces la internet ai. Pai foloseste-l. Nu oricine poate sa aleaga o facultate, Bia. Nici macar una mai amarata, ce sa mai vorbim despre una de asemenea nivel. E nevoie de foarte multe lucruri pe care sunt sigura ca tu ai fi complet incapabila sa le furnizezi – foarte multe procese de admitere includ un interviu in care comportamentele de ura si ignoranta agresiva sunt taxate dur.
      Acum, ca tu, Bia, scrii comentarii veninoase la un articol in care un copil destept si intr-o situatie delicata pana la urma isi expune cauza dar nu te forteaza pe tine cu nimic sa o ajuti, tine de o lipsa de educatie, formala si emotionala. Nu inteleg cum de nu ti se pare deplasat ce ai scris. Dar raspunsul e ca nu are cum sa ti se para cand acesta iti este nivelul. Trist!

  6. Cata rautate manifestata la un asemenea articol, cu scop nobil pana la urma. Avem soarta pe care o meritam, cei care ne conduc sunt peste media decerebratior din aceasta tara. Imi este rusine ca exista oameni ca voi pe planeta asta, care se gandesc numai la intestinul lor gros si la nimic altceva, care nu au aspiratii, visuri, dar in schimb au grija sa le distruga pe ale altora prin dispretul afisat si rautatea gratuita. Am fost si eu in situatia fetei respective, si pentru ca nu mi-am permis la momentul acela, am ramas sa ma lupt cu mediocritatea de aici. Dar totul are o limita, vom pleca toti, rand pe rand, sa va scaldati fericiti in mocirla care va place atat de mult. Nu merita sa te sacrifici pentru niste capete goale, pana la urma tu sfarsesti nefericit, nu idiotii care prin prostia lor supravietuiesc acestei vieti din ce in ce mai superficiale.

    • Un comentariu cu care sunt de acord 100%. Eu m-am mutat in UK acum 1 an, dar termin facultatea din Romania. Imi e mult mai bine aici fata de tara aia infecta unde gasesti in cea mai mare parte hateri si slobozi din-astia care daca vad ca iti este bine, fac tot posibilul sa iti fie rau 🙂

  7. Eu zic să nu dispere şi să aştepte să vadă ce note ia la Bac. Ştiu pe cineva care a fost admis tot în UK si tot pe acelasi domeniu cu condiţia să ia notă peste 9 la Bac. La Bac nu numai că a avut media generală peste 9 dar a avut două note de 10 (la chimie şi matematică parcă). I s-a oferit bursă pe baza celor două note de 10 în condiţiile în care el nici măcar nu-şi pusese problema. Si nici măcar nu avea atâtea activităţi cum are fata asta, doar că învăţa bine. Mă rog, asta era acum vreo 2 ani.

  8. Buna,
    Vin cu 2 recomandări de la fiica mea care studiază la Oxford:
    1. Sa scrie direct colegiului Magdalen despre dificultatea ei, exista suport și fonduri interne cu care sa o ajute intern, bine înțeles este la latitudinea lor insa un email precum articulul de mai sus scris și către ei nu strica
    2. In plus exista o bursă completa la nivelul OX pt copiii care au studiat în sistemul RO, merită să aplice

  9. Mi-e tare greu sa inteleg comentariile de aici….

    Antonia iti doresc succes sa gasesti ajutor pt studii sa iti poti indeplini visul si sa nu te mai intorci aici, n-ai la ce, natia asta e pe duca si nu merita nimic.
    Sa nu te afecteze comentariile, tu ramai focusata pe visul tau!!

    • Natia pe duca e datorita persoanelor ca dumneavoastra si le vad de cate ori vin in vacanta …plec deprimata cad vad ca dupa atatia ani nimic nu s-a schimbat…care asteapta sa vina de la stat…ca ne da statu…sau cersim pe fb ca e la moda …ca daca toti cei ca dumneavoastra s-ar orienta altfel…(la munca) nu ar mai fi o natie pe duca…din contra…oamenii care au ceva…muncesc…si peste tot studentii muncesc fac cum pot…nu cersesc bani sa se duca la Oxford…daca era chiar o „lumina” o cautau ei …cu bursa etc…multi fac ceea ce face ea…asa ca…multe puncte de suspensie…
      Dar e mai usor…cerem si astemptam poate pica ceva…nu?

    • Eu lucrez de la 18 ani si mi-am platit singura facultatea si in prezent sunt manager intr-o corporatie, deci nu, nu am treaba cu statul, nu astept pomana si nici nu am apreciat vreodata oamenii care nu muncesc dar cer.
      Insa aceasta fata nu intra in aceasta categorie, daca imi permiti. Este adevarat ca va trebui sa munceasca, sa faca niste sacrificii daca tine mortis sa termine Oxford, dar trebuie sa ai de unde pleca, sa ai un fond pentru inceput, ca doar nu ajunge in UK si e angajata a 2-a zi.
      Si da, poti aplica la multe alte facultati gratis, mai ieftine, cu bursa, etc, dar poate asta e visul ei, de ce ai tu dreptul sa spui ca nu are voie sa incerce sa-l realizeze?
      Poate exista o companie sau o fundatie dispusa sa doneze, daca nu, se va reorienta. Banuiesc ca are si un plan B, dar de ce sa renunti fara sa incerci?
      Si de ce ai jigni un student de 10, care si-a tufut copilaria si tineretea doar invatand si pregatindu-se pentru viitor? Imi imaginez ca pentru a ajunge sa fie de 10 pe line si sa aiba toate realizarile de mai sus a invatat si s-a dedicat studiului foarte mult, in timp ce altii isi traiesc frumusetea si libertatea tineretii. Fiecare cu alegerea lui, eu nu mi-as sfatui baiatul sa invete sa ajunga la Oxford, as prefera sa-si traiasca adolescenta liber si frumos. Dar de ce sa nu admir un tanar cu atata dorinta de a se autodepasi si a excela in ceva?

  10. Nu pot să nu observ cum orice comentariu care îndeamnă la realism este catalogat drept răutăcios. Nu mai poți să spui un adevăr că imediat se cheamă că încerci să curmi visul fetei.
    Nici vorbă de așa ceva, ba din contră. Fără realism, visele rămân la stadiul de vis și tocmai o doză de realism este cea care o poate ajuta să găsească soluția pentru ea. Îi doresc multă baftă, să realizeze acolo ce-și dorește și să nici nu se mai întoarcă în România!

    • Foarte bien spus …mie mi e si frica sa mai spun ceva…oare unde traim?… toti facem ce putem in functie de posibilitati…si eu ii doresc bafta…dar o doza maaaare de realism e foarte necesara in cazul ei. Realismul nu inseamna a curma vise…inseamna a realiza ceea ce vrei sa faci…Visele sunt vise si realitatea e alta intotdeauna…la 18 ani suntem capabili sa vedem si relitatea…

    • Realismul e ceva subiectiv, foarte dependent de convingerile personale si experientele noastre. Nici acum 100 de ani nu era realista ideea de aselenizare, si cu toate acestea lumea a ajuns pe luna. Nu mai folositi termeni care va depasesc conceptual. Realismul de care vorbiti nu se rezuma doar la bani, realismul inseamna si suflet, dar nu cred ca mai exista vreo picatura de suflet dupa afirmatiile pe care le faceti.

    • Realismul este subiectiv si dependent de convingerile si experientele personale.Dar realismul este subiectiv si in functie de realitatea pe care o traiestiIar, iar intr-o realitate in care se fura si se cerseste in halul asta (si nu vorbesc despre acest caz nefericit) se observa mentalitatea de roman.

    • Realism a fost să-și dea seama că are șanse mult mai mari să aibă cariera la care visează în străinătate pentru că țara noastră nu are baza materială necesară pentru așa ceva.

      Realism însemna ca ea să evalueze în care țară europeană cu universități foarte bune pe domeniul ei are posibilitatea cea mai mare să se susțină și să se întrețină financiar. Asta însemnând să ia în considerare țări în care facultatea ar fi fost gratis, urmând să găsească soluții (job, sponsorizări) doar pentru traiul de zi cu zi. Deși e de admirat orice student care și muncește, ca să te ții ca lumea de o școală grea e nevoie să ai timp pentru studiu serios după ore, nu doar să alergi de nebun de la un job la altul și să trăiești mereu cu o povară de sute de mii de euro în cârcă. Având doar costuri de trai zilnic, i-ar fi mult mai ușor să jongleze cu școală și un job part time.

      Realism este că UK este un loc foarte prost de ales momentan din cauza situației politice (și pandemice aș zice, dar asta sperăm să treacă).

      I-ar fi fost mai ușor financiar să aleagă o altă universitate de top din Europa și cu studiile de acolo – după cum bine a sugerat cineva pe facebook – să se fi înscris la un doctorat la Oxford unde ar fi plătit-o ei pe ea, nu invers.

      Sper să reușească și poate revine să ne spună ce și cum a rezolvat!

    • Unii critica fetita ca cerseste taxa de scolarizare, in acelasi timp probabil isi joaca salariul/pensia la pacanele….

  11. Acum voi fi rautacioasa… aveti idee cati studenti fac credite si platesc ani de zile pt a rambursa ce au imprumutat? pt a plati taxele scolare…si muncesc de le sfaraie calciiele sa aiba ce manca…stau la cozi la cantina sociala si se imbraca la second hand…sunt si alte universitati mai iefine, une s ar putea duce si munci pt traiul de zi cu zi…ca toti studentii nevoiasi…chiar si cei care au nationalitatea tarilor respective muncesc…numai in Romania e o rusine sa muncesti ca student…in alte tari toti muncesc…oare chiar credeti ca pt ca suntem romani ne vine totul pe tava? e o rusine si pentru mine este egal cu cersit…punem pe fb tot felul de cereri…

    • Daca aveti atat curaj, postati cu nume si prenume, altfel sunteti o persoana anonima, mica, nesemnificativa si care nu are curaj de a se afilia cu propriile frustrari. Sa va fie rusine ca nu sunteti o persoana asumata, desi pretindeti ca sunteti „realista”.

    • Mi se pare de o ipocrizie de proportii astronomice ca cineva cu numele „Reply” sa faca acest comentariu. Nu ai curaj sa iti sustii argumentul cu numele si prenumele tau?

  12. De ce se sterg comentariile? Care e scopul acestei reviste, de fapt? Denigrarea acestei fete? Mi-e jena cu asemenea moderatori

    • Draga „Reply”
      Care postati cu numele adevarat, deci nu sunteti o persoana anonima, din contra una importanta,
      asumata, moralisatoare.
      Comentariile sterse sunt cele care nu au ce cauta pe aceasta pagina, si acesti moderatori stiu ce poate fi publicat si ce nu.
      Eu vad numai comentarii realisate cu bun simt, ceea ce este normal, datorita moderatorilor

    • Si tot pt Dvs draga „Reply”…

      In loc sa ne acuzati ca punem comentarii, donati fetei 200 000 de lire sa se duca la scoala, daca sunteti mai realist (a) ca noi .
      Noi am spus doar ceea ce gandim si cum fac altii sa se descurce.

  13. Felicitări Antonia! Sunt onorată că pot contribui la îndeplinirea visului tau! Sper din tot sufletul să reușești!

  14. Din nou pt „Reply”

    De ce m am uitat pe post? pt ca de obicei donez si dau sume mari anual…dar dau la cei care chiar nu au cum se descurca…imi pare rau pt aceasta fetita dar 200 000 ? e enorm…si a facut calculul ca si cum n ar munci nici o zi acolo?!…
    Ceilalti studenti platesc 9000 si ea aproape 40 000 (trebuie luate in calcul si cartile etc) care costa…
    Normal ca Oxford o accepta daca plateste de patru ori taxa care o platesc ceilalti.

    Daca problema era alta…de exemplu …a fosta acceptata la Oxford cu bursa …ii trebuie bani de acomodare…de trait pana gaseste de lucru de transport…donam si eu…dar in acest caz nu consider ca e necesar… e chiar ridicol…

    • Nu ati citit articolul? Scrie foarte clar ca s-a modificat taxa, nici vorbă de 9000 de lire.

  15. O gramada de romani ar fi acceptati la Oxford daca sunt de accord sa plateasca 40 000 pe an
    nu toti…dar multi ar fi acceptati..

  16. Articolul este scris de fata respectiva? Verificat? Nivelul limbajului si faptul ca nu a facut o minima corectie inainte de a fi trimis si publicat pe site, chiar daca este olimpica la materii reale, ma fac sa am dubii. Cred ca o olimpica este mai atenta si citeste de 3 ori inainte sa trimita un material.

    • Da, sigur ca e scris de ea. Ce este in neregula cu nivelul limbajului?

  17. Imi pare rau pentru situatia in care se afla aceasta eleva. Este o oportunitate extraordinara. Nu mai comentez despre contextul politic care a adus-o in acest punct.

    Sugerez sa luati legatura cu domnul Dragos Patraru de la Starea Natiei. Este un sustinator al educatiei si in multe emisiuni a prezentat tineri cu potential si a incurajat telespectatorii sa ii sustina.

    Sper sa reusesti sa strangi acesti bani, macar pentru primul an. Cauta sa aplici la cat mai multe burse odata ajunsa acolo. Ia legatura cu biroul de burse/departamentul international. Poate din momentul in care vei deveni studenta lor, se vor ivi alte oportunitati de finantare.

  18. Îmi pare rau ca nu o pot ajuta pe aceasta minunăție de fata, însă o sugestie tot as putea sa ii dau, căci dacă musai, musai dorește sa facă aceasta facultate, mai este o varianta. Ca sa i se plătească studiile de către stat cât și cele de trai, poate sa vina in Anglia sa lucreze 3 ani de zile. După acești 3 ani de istoric in aceasta tara, primește fără doar și poate finanțare. Locuiesc in Anglia, am 3 copii, însă mai am și părinți de ajutat financiar și o surioara care va începe și ea facultatea in România. Ma gandesc la dezamăgirea ce o va primi acesta minunata fata care merita cu siguranta un loc la acesta facultate prestigioasa, însă de obicei, noi, oamenii de rând suntem mai înclinați sa dăruim probabil celor in necazuri. Ma bucur ca a avut curajul de-a cere ajutor și sper sa îl și primească. Dacă nu, probabil Dumnezeu, sigur are ceva pregătit pentru viitorul acestei tinere. Numai bine!

    • Dacă se putea, nu apărea acest articol. Taxa nu este acoperită nicicum. Înainte de a se publica aceste date, s-au incercat si alte variante. Puteti da un share, puteti ajuta. Nu ajută doar să comentăm pe baza unor supoziții negative.

  19. Draga Ada

    Plateste 40 000 pt ca nu mai face parte din CE si nu are nici o bursa nimic…cei de acolo (adica din UK) platesc 9 000 …sau nimic …pe basa de burse in functie de merite etc…cu taxa ei…se acopera costurile la inca 3 elevi…care sunt acceptati fara a plati nimic…40 000 ii plateste doar pt ca nu i au acordat nimic i au zis doar „ok”…taxa e de aproape 40 000 avem nevoie de garantii ca platiti …garantiile trimise innainte de 25 iunie…ca daca nu…vor alege altul care isi permite sa plateasca…sau daca nu vrea nimeni sa plateasca vor alege unul cu bursa…dar care are intr-adevar rezultate exceptionale. I-au propus un loc taxat la maxim…atat…cei de la Oxford pentru elevii exeptionali nu propun taxe de 40 000 pe an…din contra le trimit informatiile pentru programele de ajutorare etc…nu garanteaza nimeni ca va avea diploma sau ca va reussi cei 4 ani …i au cerut doar garantia ca plateste…

    • Sunteti sigur că, după Brexit, nu sunt alte condiții? Imi spuneti că a fost admisă doar pentru a plăti? E bine de stiut, daca este asa, pentru că nici unui copil din România nu i se oferă bursă, nu doar acestuia.

  20. la Oxford sunt mai multe categorii de elevi:

    -cei exceptionali…primiti cu bratele deschise care nu platesc taxe scolare si au burse de studii
    -cei care platesc pretul 100% pt a acoperi costurile celor exceptionali
    -cei care sunt la nivelul mediu si parintii au economisit o viata pt a plati aceasta facultate si mai fac si credite…si copii mai muncesc in timpul studiilor cum am scris mais sus..etc

    Din care categorie face parte aceasta fetita?

    • Nu stiu sigur. Imi spuneti dumneavoastră? Se pare că știți totul. Un detaliu scăpat, totuși. Ceea ce povestiri era valabil până anul trecut. Pe baza a ce era valabil anul trecut, trageți concluzii legate de p admitere de anul acesta.

  21. Dar va asigur ca numai cei din categoria cu plata 100% isi calculeaza traiul la 1000 de lire pe luna sau plus …platit de altcineva…
    Nici un student in situatie medie nu se gandeste ca va primi de la parinti sau de la sponsori… donatii etc..1000 de lire pt trai…pe luna…nici un parinte care munceste…in Anglia Olanda oriunde…nu va avea bani sa plateasca costurile scolare 40 000 si sa dea 1000 de lire bani de buzunar…
    Aceasta este realitatea…care vad ca nu convine…

  22. Draga Ada

    Deci nu s-a modificat taxa…e taxa pr neresidenti care i au propus – o …cazul ei…dupa Brexit deci nu in CE…
    Mai simplu spus…”taxa pt bogatasii care vor cu orice pret sa isi trimita copii la Oxford”

  23. Pentru G

    Mai treceti pe la scoala si invatati sa scrieti corect si lasati-ne cu lectiile „moralisatoare”. Chiar nu ne intereseaza ce donati dumneavoastra si felul in care categorisiti oamenii, vedeti-va de propria zgarcenie si lasati frazele de valoare.

    • valentin…
      pt o persoana care a pleact din romania la 14 ani…scriu destul de corect…cu cateva greseli poate…dar e ok cred eu

    • Si pt „zgarcenie”…e de ras…m am uitat tocmai pt ca in momentul de fata ajut pe cineva…un student roman…nu dau nume si nici scoli etc…n are rost…dar nu cere 200 000 munceste seara la un restaurant…are bursa pt minerval…si il ajut cand are nevoie…asa ca Valentin…e de ras cersitul pe fb…

    • Incepand cu anul viitor acest student va munci deci nu va mai avea nevoie de ajutorul meu…ma uitam sa vad daca pot ajuta…dar ce se cere e de ras…poate nu mai scriu corect…romaneste…poate scriu corect alta limba…m am uitat sa vad despre ce este vorba si am cautat si rezultatele ei online…sa vad despre cine este vorba…doneaza tu 200 000 si se termina articolul daca poti asuma…

    • nu mai scriu romaneste de mult dar ced ca este corect „catalogati” nu categorisiti

  24. si ma voi opri aici cu toate comentariile…vad ca se pout lungi la infinit…cei care acuzati….gasiti voi 200 000 donati si apoi comentati…

  25. Sa inteleg ca fata nu stia ce reguli se vor aplica in UK din 2021 sau ce? Si nu inteleg totusi cum a fost acceptata ,dar trebuie sa plateasca in continuare 37000 lire? A fost acceptata la locurile cu plata unde sunt acceptati toti oricum sau cum? Apropo: exista ajutor financiar in continuare si dupa brexit , vedeti aici conditiile. Daca nu , are totusi un pasaport UE, sunt atatea universtitati de renume mondial in tari precum Germania, Franta, Olanda, etc, in multe din ele nu o costa absolut nimic studiile, nu inteleg de ce vrea neaparat la cea mai scumpa facultate din Europa….

    • Cand primiti scrisoare de la oxford ca ati fost acceptat sa o postati va rog. Daca tot sunt acceptati toti la locurile cu plata nu cred ca veti avea probleme.

    • Buna Garcia…
      Nu o ajuta cu nimic acest ajutor financiar
      Acest ajutor financiar este maximum 9250 lire pe an…ei ii trebuie 50 000 si o alta conditie este sa fie rezident in Uk (3 ani) sau settle status …nu le are.
      Dar da..a fost acceptata la locurile cu plata si taxa de scolarizare este 37 500.
      Daca chiar nu poate beneficia de nici une fel de ajutor sau reducere a taxelor…sunt locurile taxate .

    • pt C.
      Cu plata integrala se poate merge pur si simplu pt a urma cursurile…si fara diploma de bac…:)
      Vi se da o hartie la mana ca a -ti urmat cursurile si gata…domnisoara presupun ca nu are rezultatele la bac…deci a fost admisa pe locurile cu plata…

  26. Buna seara!
    Am vazut multe comentarii in care se trag concluzii eronate pe baza unor informatii incomplete si am decis sa intervin pentru a oferi niste detalii care consider ca ar putea clarifica situatia. Din cauza Brexitului, Antonia face parte din prima generatie de studenti UE ce se incadreaza la taxele de studenti internationali, care mereu au fost 30.000-40.000£/an. Vestea a venit in mod neasteptat in vara, dupa ce deja visul si pregatirea pentru admitere erau de mult conturate.
    Totodata, la Oxford nu exista “trepte de taxe in functie de <>”. Treptele de taxe sunt alocate strict dupa tara de resedinta a studentului.
    In prezent, cat timp nu au locuit in UK inainte de 31 Dec 2020, studentii romani nu au niciun sprijin de la guvernul britanic.
    Situatia este extrem de delicata, si mentionez aceste lucruri din propria experienta, intrucat si eu ma aflu intr/o situatie similara cu a Antoniei, fiind admisa pentru a studia matematica.
    Procesul de admitere, cel putin in cazul meu, a fost foarte dificil, concurenta fiind extrem de mare, incomparabila cu orice alta universitate din Europa (exceptand poate Cambridge). Toata munca si sacrificiile financiare merita, nivelul educatiei fiind de asemenea mult superior fata de alte institutii.
    Este usor sa judecam cand nu cunoastem toate datele. De aceea ar fi bine sa utilizam internetul pentru mai mult decat a critica pe cei din jur si sa ne informam inainte de a lasa un comentariu, mai ales daca acesta are tente malitioase.
    Tot binele si multa sanatate!

    • Un strop de normalitate! Încercând să aflu încotro se îndreaptă această situație, am tot citit comentarii. Doamne, câte minuni, câte răutăți gratuite! Ana, binevenită și atât de utilă intervenția ta.

  27. Ok, vad ca nu am explicat cum trebuie ce voiam sa transmit. Toata viata auzim oameni repetand ca trebuie sa-ti urmezi visurile. Nu-i ca n-as fi de acord cu asta. E chiar frumos sa-ti tot urmezi visurile. Dar in mod cert ar fi mult mai usor sa faci asta daca n-ai vedea la tot pasul oameni care-si urmeaza visul pana ajung sa masoare cata paine mananca-n ziua aia. Ca avem viata reala, aia in care te duci la supermarket si stai la casa si privesti cum ti le baga-n sacose oamenii care si-au urmat visul. Si nu-nteleg de ce fac asta oamenii astia. De ce-si pastreaza jobul pana-si pun pe picioare “visul”. De ce nu se arunca ei asa cu capul inainte, fara vreo plasa de siguranta, fara nimic.
    Nu zic “lasati visele si prostiile”, ca nu-s atat de batrana inca. Dar, bai, un pic de bun-simt n-ar strica. Nu prea mult, dar macar asa, cat sa te intrebi “cat visez eu la o facultate de sute de mii de lire, cat timp astept sa iau potul cel mare, eu din ce platesc chiria?”.

  28. Mult succes Antonia, iti doresc sa iti indeplinesti visele !!! Un lucru important sa il inveti in viata: in momentul in care se inchide o usa, mai mult ca sigur undeva se deschide o fereastra. Depinde de tine sa o vezi; si n’ai idee cata lumina poate intra pe freastra aia, asa micuta cum ar fi. Capul sus si curaj ! Iti doresc sa iasa Oxford, dar daca nu, sunt atatea alte posibilitati si alte universitati excelente in UE, pana si in US taxele sunt mai rezonabile (banuiesc ca le cunosti deja: https://worldscholarshipforum.com/fr/Les-meilleures-universit%C3%A9s-du-monde-10-%C3%A9tudient-la-g%C3%A9n%C3%A9tique-en-biologie-mol%C3%A9culaire/; https://www.bachelorstudies.fr/Licence/Biochimie/Europe/)

  29. Unii critica fetita ca cerseste taxa de scolarizare, in acelasi timp probabil isi joaca salariul/pensia la pacanele….

    Sau abia au terminat liceul…

    Sau abia au terminat 3 clase…

    Realitatea-i dura, nu-i asa?

    • Mda … D…
      dar jucam la pacanele ce muncim noi…nu ce cerem la altii…asa cu trei clase cum suntem
      Poate mai stim si care e realitatea asta „dura” …nu? ca din cei ce au ecris aici…nici unul nu sta la pacanele…te asigur…daca era cazul nu mai aveau si timp sa se uite la aceste cazuri…dar poate tu cunosti mai bine…ai intrat pe site intre doua pauze de pacanele si ai pus repede un comentariu in doua fraze.

  30. Hello everyone,

    Sper ca mesajul me sa gaseasca pe toata lumea bine, in aceste vremuri incercate. Pentru fiecare problema exista o solutie. Chiar daca UK a parasit blocul comunitar s-au pastrat anumite legaturi. Din cate stiu eu poti sa aplici pentru un imprumut acordat de catre guvern. Am adaugat acest link (https://www.gov.uk/student-finance/eu-students) care poate fi gasit si intr-o postare anterioara.

    EU students – You may be able to get a Tuition Fee Loan and help with living costs if you’re from an EU country, Iceland, Liechtenstein, Norway or Switzerland.

    Esti speriata pentru ca visul tau se naruie. Este normal. Cele mai multe sfaturi primite aici adauga-le la rubrica diverse, pentru ca visul tau nu are nimic de a face cu acestea.

    Nicio tara care are conducatori maturi nu scapa sansa de a accepta o persoana care are pregatirea ta. Sunt diferite organizatii in UK care te pot ajuta sa razbati usor in hatisul legislativ, chiar si acum odata cu Brexitul. Stiu ca ai termen pana cand te poti inscrie. Asa ca sfatul meu, NU PIERDE TIMPUL.

    Apucate de scris email-uri in engleza si spuneti povestea ta si ce doresti. Ataseaza CV tau in care sa adaugi toate realizarile personale. Societatea britanica functioneaza diferit fata de România, dar si fata de Europa continentala.

    Succesuri,
    M

    • Imprumutul asta (caci este un imprumut trebuie dat innapoi scrie clar) este de 9250 lire maxim …ei ii trebuie aproape 40 000 numai pt taxa scolara fara sa -si calculeze traiul..

  31. si mai scrie su urmatoarea fraza:

    „If you’re starting a course on or after 1 August 2021, you must have settled or pre-settled status under the EU Settlement Scheme to get student finance.”

    Nu are aceste statuturi…

    Nu este nimic nou…aceste reguli existau si innainte…doar ca innainte UK facea parte din EU… acum nu mai face parte…sunt reguli publicate si cunosute de ani de zile…este regula pt studentii internationali cu plata integrala cunoscuta de ani de zile.

  32. Sunt mama unei fete care a studiat la Oxford, din fericire in perioada in care UK era in UE si am beneficiat de finantare.
    Admiterea la Oxford este extrem de dificila. Si sunt copii, ca si Antonia, care muncesc pe branci ca sa ajunga acolo. Copii ca Antonia trebuie incurajati si ajutati. Mediul de invatamant de acolo este cu adevarat de top si este pacat ca, un copil care poate si vrea sa nu aiba sansa aceasta.
    Sunt sigura ca oamenii de bine vor domina si o vor ajuta pe Antonia sa-si implineasca visul. Si atunci cand ea va fi pe picioarele ei va putea si ea sa-i ajute pe altii. Aceasta este o practica printre absolventii de la Oxford. Mult succes Antonia!

  33. Hello everyone (again),

    Well . . . Pentru cei care nu au calatorit, si nu numai, dar care nu au locuit, muncit si invatat in Marea Britanie, va rog sa nu mai scrieti nimic aici pentru ca sunteti asa cum spune englezul „Out of the subject”. Voi sunteti asa numitii „HABARNISTI”. Nu stiti mai nimic, dar va dati cu parerea.

    O sa va dau un exemplu simplu ca sa intelegeti din ce categorie faceti parte. In Marea Britanie s-a desfasurat un eveniment important numit vot pentru a ramane sau a parasi UE, asa numitul Brexit. Ei au ales sa fie liberi si sa decida cum isi conduc tara. România este una dintre tarile cu cei mai multi sustinatori ai UE. Romania este tara care voteaza aceeasi oameni de 75 ani, care conduc acest taram catre supunere, catre un pantof numit asa cum doriti sa il numiti. Au fost romanii la inceputul sec. I cu sandalele pretorienilor, apoi au venit hunii si barbarii, au continuat tatarii si turcii cu papucii lor, rusii in bocanci la sfârsitul sec. XX si acum la inceputul sec. XXI exista un pantof pe care Marea Britanie nu la acceptat.

    Acest copil are dreptul sa isi indeplineasca visul. Voi restul inotati in mocirla post comunista, si va rog, nu mai deschideti gura decat daca subiectul despre care se vorbeste il cunosteti la un nivel cel putin acceptabil.

    Antonia, daca citesti acest mesaj, sa nu te dezamagesti. Ai parcurs un drum lung pana acolo unde ai ajuns, si este doar o parte din lungul drum al implinirii profesionale. Merti sa studiezi la Oxford.

    Citez „Universitatea pe care ai facut-o iti atarna de coada toata viata… de George Butunoiu”

    Cu sinceritate,
    M

    • „Acest copil are dreptul sa isi indeplineasca visul.”. Bineinteles ca are dreptul, la fel ca toti ceilalti. Dar, vezi tu, una e sa ai dreptul, si alta e sa ai banii necesari ca sa poti sa ai dreptul, sesizezi nuanta? Si faza e ca poti sa stai si sa astepti pana-ti vine acru ca sa-ti indeplinesti visul de sute de mii de lire, ca doar ai dreptul. Ori asta, ori faci compromisuri. Go figure.
      In tarile cu apa calda, parintii aduna 18 ani bani, ca sa poata sa-si trimita copiii la facultate. Nu iti da nimeni moca bani de Oxford, Harvard, sau ce o fi. Daca esti extrem de bun, in cazuri norocoase, primesti vreo bursa, dar in rest trebuie sa muncesti pe rupte ca sa-ti platesti facultatea. Nu asteapta nimeni sa se realizeze international pe spinarea altora. Vezi tu, e o eleva exceptionala, dar nu suficient de exceptionala incat sa primeasca bursa. Si asta cam spune ceva.
      In rest, ramane cum am stabilit. Strugurii sunt acri, noi suntem comunisti inraiti etc.

    • Excelent. Mai are de 3 ori pe atat. Probabil va face credit, ca restul muritorilor admisi la facultati cu staif. <3

    • Se poate angaja in primul an, mai face credit, mai castiga o bursa, se descurca ea!

    • Draga Antonia,
      In primul rând, felicitări pentru aceasta realizare personală.
      In al doilea rând as vrea sa îți spun ca eu nu găsesc cazul tău o prioritate pentru a face o donație.
      Migrația creierelor este un fenomen cu consecințe extrem de negative pentru țara noastră și ar trebui contracarat sau măcar echilibrat.
      Singura excepție care m-ar determina sa te ajut ar fi un motiv personal întemeiat pentru a pleca, ceva ce te-ar împiedica sa urmezi cursurile unei universități aici dar nu legat de calitatea învățământului românesc ci legat de propria ta persoana (de exemplu un handicap care ar face foarte dificil accesul la resursele de studiu sau de exemplu un risc de neadaptare socială).

      Îți urez mult succes in acest demers personal.
      Cu drag,
      Un om

  34. well, congrats pentru ca s-au strans banii pt primul an dar nu e plauzibil sa te angajezi si sa inveti in acelasi timp la Oxford.
    din pacate, in urma cu aproximativ 2 ani, chiar un roman a fost dat afara din cadrul universitatii pentru ca lucra in timpul liber ca barman
    ca sa citez de pe site-ul universitatii: ”Study at Oxford is very demanding. We would strongly advise against you relying on income from employment to fund your studies as this may have an adverse effect on your ability to complete your course to your full potential.”
    burse cat sa iti platesti taxa de studiu nu se gasesc, si multe sunt limitate la living costs (majoritatea mentionand si faptul ca nu se pot utiliza acesti bani din burse pentru acoperirea costurilor universitare)
    credit la fel nu par foarte plauzibil, mai ales pentru a acoperi restul de peste 120.000 de lire

    so, desi toata lumea isi da cu parerea cum ar putea sa faca sa castige bani extra, cum sa faca rost de imprumuturi sau alte prostii, cea mai buna varianta pe care o are antonia, de fapt si singura varianta, este sa stranga suma in intregime din donatii

    deci good luck, desi nu prea pare realizabil

  35. Hello,

    This is a great news! Ma bucur nespus ca a reusit sa depaseasca acesta treapta. De acum incolo depinde numai de ea cum vor evolua lucrurile. By the way. Nu trebuie sa se angajeze.

    In Marea Britanie sunt nenumarate forme de finantare. Nu plateste £37 000 anual ca sa se angajeze la supermarket pe un salariu de £8.91 orar. Tot ce trebuie sa faca este sa studieze, sa studieze si inainte de studiu zilnic sa studieze.

    Forme de finantare sunt insa cele mai multe depind de rezultatul sau la sfarsit de an. Sunt companii care finanteaza anii de studiu si ii ofera posibilitatea de a se alatura companiei respective dupa ce isi termina studiile. Cand intrebat unde ai studiat si pronunti Oxford Univeristy oamenii din jurul tau incep sa murmure pentru ca stiu ce reprezinta. Incepand cu procesul de preselectie si continuand cu admiterea totul se incadreaza intr-un standard, unul dintre cele mai inalte din lume. Sa obtii o diploma pe care scrie Oxford University este una dintre cele mai mari realizari a unui om.

    Maiestatea Sa Regala Printul de Wales patroneaza o organizatie nonguvernamentala care cred ca o poate ajuta, atata timp cat este la studiu. Am adaugat un link in randurile ce urmeaza.

    https://www.princeofwales.gov.uk/prince-of-wales-charities

    Ii doresc cat mai multe succese in tot ce va realiza de acum inainte. Am speranta ca voi citi si pe viitor numai lucruri bune depsre Antonia.

    Cu sinceritate,
    M

    • Un răspuns echilibrat, competent. Mulțumim frumos pentru detalii. Cu drag, unul dintre profesorii care au crezut în acest copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *