Sînt responsabilă, știu. Am o putere pe care trebuie s-o folosesc. Dar nu știu cum. Trebuie să FAC și eu ceva, pentru că așa nu mai merge. Dar nu știu ce.
Puterea mea este scrisul aici, mică sau mare, n-am habar, dar pentru că mă citesc totuși oameni pe care poate vreodată i-am convins de ceva, trebuie să încerc să-i conving să FACĂ ceva.
Am citit de zeci de ori în ultimele zile că lumea nu este și nu va mai fi la fel după noaptea de vineri. Așa e. S-a schimbat totul. Am înțeles cum corupția ne poate ucide copiii, prietenii. Ne e frică. Trebuie să facem ceva să ne apărăm. Dar nu știu ce.
Putem ieși în stradă, în fiecare zi. Mi-e rușine să vă cer asta, cîtă vreme eu nu ies. Nu pot să ies în stradă cu doi copii de 1 și 3 ani, bolnavi. Știu, e ridicol să nu poți face revoluție că n-ai cu cine lăsa copiii, dar asta e nenorocita mea de realitate. Pot să vă îndemn pe voi să ieșiți, dacă aveți cu cine lăsa copiii.
Putem convinge oameni buni, curați, în care avem încredere, să intre în politică. Să construim o alternativă. Să cîștigăm alegerile cu ea.
Să nu mai permitem abuzuri, să fim dispuși să plătim costul corectitudinii noastre. E greu, știu, cum naiba să nu mai dai șpagă cînd e copilul tău acolo pe masa de operație? Cum să ceri chitanță de la preot, cînd riști să nu-ți mai îngroape tatăl? Să nu mai intrăm în locuri nesigure. Să nu mai cumpărăm produse de la corupți și hoți. Să nu mai dăm bani dacă nu primim chitanță sau bon.
Să ne strigăm nemulțumirea, să sancționăm public orice încălcare a legilor și normelor. Avem internet, să ne folosim de el și altfel decît exclusiv pentru like și share (lucru de care mă fac vinovată și eu). Să-i facem de rușine pe ciocoii ăștia care se cred dumnezei.
Eu încă nu am curajul să povestesc ce ni s-a întîmplat în spital. Voi nu aveți curajul să povestiți ce-ați pățit la administrația financiară. Ar trebui să-l avem de azi înainte, să îi arătăm cu degetul pe toți cei care nu vor, nu pot, să spunem nume de firme, de restaurante, de oameni care nu vor să facă ce trebuie.
Altceva nu văd ce-am putea face noi, ăștia micii, în afară să fim mulți și să nu-i mai lăsăm să scape cu nimic. Să îi lăsăm să știe că știm și că de azi înainte nu mai închidem ochii. Știu, poate nu le pasă, dar dacă îi arată cu degetul mii de oameni în spațiul public, o să li se facă rușine nevestelor lor, copiilor lor, șefilor, vecinilor lor. Poate așa scăpăm de ei. Ce punem în loc? Păi… pe noi. Pe prietenii noștri, pe copiii noștri, nu e țara asta plină numai de troglodiți. Sînt și oameni buni aici, niște sute de mii, ca să nu zic că vreo două milioane. Măcar 10% dintre ei trebuie să vrea să se implice cumva.
Mergeți în stradă, se anunță proteste în fiecare seară de la ora 6, la Universitate.
Ce mai putem face?
Coruptia este o plaga ce-a cuprins societatea noastra de sus in jos. Omul intotdeauna va face ceva ilegal doar atunci cand stie ca si cei mari, de la putere, de la conducerea(institutiei) au facut. Pe principiul”ce, eu sunt mai prost?”. Daca ei pot, pot si eu, zic cei care vor cauta repede sa le fie lor bine fara sa tina seama de faptul ca altora le este rau.
Sistemul acesta de societate corupta si coruptibila este intretinut , la cap, de catre justitie care este cea mai corupta. Cat se da la dr.? 100 de euro? Cat se da la judecator/procuror ca sa te scape de un omor? Nu stiu, dar stiu cat a platit cineva cunoscut careia i s-a pus o bancnota de 100 marci (pe vremuri) in buzunar: o masina Mazda. Inchipuiti-va cat se da pentru omor, ca sa scape?
Stiu, Printesa, o sa-mi spui ca nu asta este subiectul, ai zis si tu coruptia ucide si asta e plaga cea mare care nu ne lasa sa traim normal. Ce-i de facut? Un lucru foarte simplu dar nu din partea noastra ci a conducatorilor acestei tari: sa nu tolereze/musamalizeze/ nimic din ceea ce este ilegal, sa demisioneze daca au facut ilegalitati, sa-i dam noi jos daca nu vor singuri, strigandu-le, la poarta, ilegalitatile pe care le-au facut , zi de zi (daca ne lasa jandarmeria) si daca capul pestelui nu va mai puti, se va curati si restul. Atata timp cat pentru ei, cei mari si tari, legile nu functioneaza, oamenii simpli nu le vor respecta nici ei.
Romania este segmentata ca o piramida: o treime de la varf reprezinta Statul si el, Statul, lucreaza doar pentru ei, doua treimi de la baza suntem noi de care se folosesc. Daca dupa accidentul provocat de oprea nu s-a intamplat nimic, Printesa draga, pot eu spera ca tara asta este perfectibila?
Cred ca tu cu puterea ta mai poti face ceva- sa educi pe cei ce te citesc. Oricum faci asta cu teme referitoare la parenting, poti avea si educatie pe teme de siguranta.
Sa pornesti discutia despre ce sa faca omul cand vede un foc mic sau mare, despre cum trebuie sa aiba in casa un stingator de ex, o alarma de fum ( chiar daca mai pornesc si de la aburul din bucatarie) etc. etc.. Poti lua interviuri oamenilor din domeniu, poti organiza cate un brunch, un concurs pe blog si sa dai premiun un stingator, etc. Am vazut articole zilele astea pe teme asemanatoare si e clar ca lumea efectiv nu stie ce sa faca.
In partea asta de lume unde sunt eu de ex am fost educata la servici de mai multe ori ce sa fac daca e incendiu/ foc/ alarma de siguranta/ mai ales cutremur. Si ce sa fac in general- eg cand ajung la un hotel sa ma uit pe plan unde e iesirea de siguranta si apoi sa fac orice altceva. Copilul are la gradinita in fiecare luna ‘fire drill’ – sa nu uite ce sa faca, sa nu se panicheze daca aude o alarma, etc.
De cateva zile imi arde sufletul din cauza celor intamplate in club. In prima fază eram revoltată impotriva proprietarilor clubului,urmarind stirile am ramas socata de declarațiile acelui primar incompetent care afirma ca responsabilitatea primăriei este de a verifica valabilitatea sticlei de bere cand vine in control si emite autorizația de funcționare. Mi-am dat seama ca in primul rand trebuie anchetata primaria,autoritatea care a permis functionarea clubului,care nu este singurul care functioneaza impropriu,dovada cazul de la constanța. Apoi simt revolta fata de preoți , acesti oameni care au transformat biserica intr-un SRL si credinta intr-un kitsch de pus la mână, lipit de frigider,agățat de parbrizul masinii , plătiți din banii nostri sa inmormanteze,care afirma ca nu pot fi alături de acei copii minunați si deștepți pentru ca erau in club si ascultau un anumit gen de muzică! !!!!! Cu toții trebuie sa fim uniți si cum putem arăta asta mai bine daca nu la necaz sau bucurie,deci acesti oameni fățarnici si imbuibați nu au ce căuta printre noi,jos cu ei,rusine lor!!!!!!
Prințesă! Te iubesc fiindcă scrii bine si un om deosebit! Dar nu sunt deacord cu ce scrii mai sus. E daramatic ce s-a întâmplat, dar gandeste ca totul s-a întâmplat in 60 sec. Se putea întâmpla oricui si oriunde. Ce legătură are corupția cu accidentul de vineri? Crezi ca in 60 se putea găsi extinctor? Lăsa indemnul de a ies in strada la latitudinea fiecărui cititor. Sa ieși in strada ca sa ce? Schimbi ceva?
Acel concert in acel club a existat pt ca s-au dat spagi.
deci chiar exista lume care nu intelege legatura; legatura este ca acel club nu putea functiona fara spagi; nu se dau avize si autorizatii fara spaga in aceasta tara, cine a avut legatura cu institutiile statului stie asta; povestea un patron de restaurant ca i s-au cerut 10mii eur spaga pentru avize de functionare, nu a dat si nu le-a primit nici acum, dupa luni de zile de la cerere.
Toate avizele se dau fara nici un fel de cobtrol: dai banu’ ai hartia.
Asa merge treaba, iar aceasta „treaba” este sustinuta si incurajata de la cel mai marunt functionar pana la cel mai mare…este un parteneriat stat-privat care omoara…la propriu!!
Nu, acel incendiu s-a intamplat pentru ca niste indivizi s-au gandit doar la cum sa castige multi bani fara sa investeasca prea mult, pentru ca nu s-au gandit decat la ei, pentru ca o firma specializata nu a tinut cont de nici o regula de protectie si pentru ca niste functionari s-au lasat manjiti cu bani .
Parerea mea este ca patronii sunt primii vinovati, era raspunderea lor sa respecte legile in vigoare.
Pacat de amaratii morti si raniti . Dumnezeu sa ii ierte pe unii si sa ii ajute pe ceilalti
Incendii izbucnesc si in alte părți, dar oamenii nu mor pe capete arși de vii, ci sunt evacuați, ca exista cai de evacuare. Dar e scump sa faci uși, mai ales când nu le vezi utilitatea imediata, așa ca „lasă, bă, ca nu luam tocmai noi foc, avem grija”… Asta a omorât oamenii aceia, pricepi?
cum ce legatura are coruptia cu accidentul? chiar nu realizezi?
cred ca sunt oameni care nu le-a ajuns coruptia in os, ci le e normala.
Este si mai mai grav: e ca matusa care e convinsa ca perioada comunista era buna doar pt ca a avut ea o situatie calduta.
Eu sunt convinsă că mulţi dintre cei care ies acum în stradă nu înţeleg ce legătură are corupţia cu accidentul.
Dar despre asta se preferă să nu se vorbească.
„Nu pot sa ies…” in acest caz trimiti un reprezentant ;), sau ramane tatal acasa cu copiii!
Tatal e la serviciu.
La serviciu suntem şi noi.
Nu e la serviciu pînă la 10 noaptea, prinţesă. Şi dacă e pînă la 10, la 11 cînd ajunge în centru se opreşte lîngă noi o oră, că şi pentru copiii voştri o face.
Sau e mai aproape cămaşa decît haina?
Alina, aici nu e vorba de capra vecinului, ci de numere. Un număr mare de oameni se face auzit. Un număr mic, nu. Degeaba stă lumea în casă şi-şi doreşte să conteze.
Pina la urma am iesit dupa ce au adormit copiii. Cind nu pot iesi eu, o sa mearga el.
Nu, in acet caz faci cum poti. Fiecare isi cunoaste posibilitatile si prioritatile.
Cat de sacaitoare poate fi atitudinea asta in care in loc sa privesti problema si sa rumegi la o rezolvare tu te iei la harta pe motiv de capra vecinului!
Cel mai important lucru pe care il putem face e sa recunoastem cum este majoritatea romanilor ca si popor, pentru ca numai cine isi cunoaste tarele are sanse sa le corecteze. Caracteristicele principale ale majoritatii romanilor sunt indiferenta si frica.
Atata timp cat nu i se intampla lui sau apropiatilor lui, romanul ridica din umeri la cam orice. Nedreptati in justite, furturi colosale, retrocedari ilegale, coruptie, evaziuni fiscale, caini vagabonzi, gropane in sosele, minciuni electorale, mita, spitale inchise, abuzuri, oameni aruncati in strada in urma abuzurilor ? Cui ii pasa, nu vrem sa stim, ia sa mai dam un like si un share la poza cu inimioare si fluturasi. Daca cumva ii pasa cuiva, se va gandi de doua ori daca sa faca ceva, in fond are doar de pierdut, nu il afecteaza direct si deci decide sa nu faca nimic chiar cand are ocazia. Solidaritate zero.
Trebuie sa moara oameni ca lumea sa se trezeasca din somnul dulce, apoi se va enerva pe absolut tot, va reactiona pur emotional iesind in strada cu furcoaie si torte sa pice ceva, nu conteaza ce, dupa modelul: Capul lui Motoc vrem! Probabil in cazul asta vor sa aduca guvernul blaga, ca tare ne e dor de ei.
Pacat ca odata cu reactia emotionala nu se trezeste si ratiunea, ea inca doarme linistita facand loc manipularii, care e extrem de evidenta. Sigur se va gasi cineva sa speculeze tragedia pentru beneficii proprii si in acelasi timp sa dea senzatie poporului ca a primit ce a cerut.
In final, totul va fi uitat, si o vom lua de la capat cu like si share, cu indiferenta si frica omniprezenta pana vor muri altii si altii. Sau nu?
La ce bun sa cautam manipulari evidente si parti negative? Intrebarea era ce facem. Ce facem? Nu ce putem sa dezbatem si cum ne putem arunca inca o data cenusa in cap, de pe margine. Cu ce esti tu diferita de toti romanii pe care ii descrii, avand in vedere ca te referi la ei si nu te incluzi? Ce poti sa faci ca sa fie mai bine, in afara de pareri si dezbateri? Cam asta era ideea aici, cred eu si asta e cheia. Raspunsul poate sta in ceea ce ai scris tu, dar intr-o alta nota si cu un alt ton.
Din pacate, momentan, ai ilustrat o alta „calitate” a romanilor, daca tot suntem la generalizari. Parerologia.
Eu una nu am un raspuns cert la intrebare, dar o sa ma gandesc in liniste cu ce pot eu fi mai buna. Stiu sigur insa ca a avea doar certitudini in ceea ce gandim e un inceput gresit.
Asa e! La ce bun sa observam manipularile si partile negative, cand putem sa se facem ca ploua? La ce bun sa dezbatem evidente care clar nu sunt asa de evidente majoritatii?
La ce ar ajuta sa ma includ si eu in oamenii despre care observ anumite lucruri? Ar schimba ceva asta? Chiar crezi ca nu e important sa se atraga atentia cand lumea e manipulata si folosita pentru alte interese? Sau e mai bine sa ramanem in noaptea mintii.
Scuza-ma ca nu ma indentific cu gloata de oi cu capete de dovleac care cred tot ce scrie pe facebook, ca s-au furat banii de inmormantare, ca arafat trebuie sa isi dea demisia, ca ambulantele au venit mult prea tarziu etc etc si ca vad manipularea clara, care te zgarie pe ochi. Cu ce sunt eu diferita? Pai uite ca se pare ca sunt diferita pentru ca as vrea sa opinez si sa dezbat aceste teme si sa atrag atentia, mi se pare important, dar se pare ca nu am cu cine.
Daca raspunsul se afla in ce am scris eu, de ce sa le lasam la o parte? Nu iti place tonul? Poti sa nu o iei personal. Am spus ce am spus bazat pe ce am observat eu de-a lungul anilor ca s-a intamplat in Romania, si nu am probleme cu memoria sa uit cine ce rau a facut.
Nu stiu daca ai citit bine ce am scris, dar eu chiar am scris concret care e solutia, la ce sa facem: primul pas e constientizarea indiferentei si a fricii majoritatii populatiei cand e vorba de sentimentul civic. E destul de clar.
Si mersi pentru remarca gen Captain Obvious: ai opinat deci demonstrezi ca ai „calitatea” de a-ti da cu parerea! Nu zau? Asa cum tu ti-ai dat cu parerea la ce am zis eu, asa cum e normal. Datul cu parerea e chiar o calitate, cel putin asa cred eu. Nu cred ca parerea mea o fi mai de mana a doua…
Ciresica de pe tort e „Stiu sigur insa ca a avea doar certitudini in ceea ce gandim e un inceput gresit.” Deci stii sigur, e o certitudine sau…?
E greu tare sa acceptam ca unii oameni nu sunt de acord cu ce credem noi sigur sau ne sugereaza (foarte politicos) ca poate suntem prea agresivi in ce zicem si ne concentram prea tare spre negativ. Atata vreme cat consideri ca nu ti-am citit atent mesajul (desi crezi gresit), incearca sa il citesti si tu pe al meu la un moment dat cand nu iti mai curge atata adrenalina prin vene, poate chiar o sa intelegi ce am vrut sa zic, chiar nu e asa complicat.
Uneori e evident ca doua persoane nu pot comunica, e unul din cazurile astea, asa ca ma retrag. Poate am eu un cap de dovleac sau poate tu crezi prea mult ca nu ai unul. Poate cei care tine care (sustin ca) nu au capul de dovleac pot sa fie mai iscusiti in a se exprima, sa ne faca si pe noi astia mai saraci cu duhul sa intelegem.
Succes cu toate!
Ar trebui interzis fumatul in locurile publice si montate sisteme anti-incediu. Chestiile alea chiar functioneaza!
Si eu susțin interzicerea fumatului in spațiile publice, dar in cazul de fata fumatul si incendiul nu au avut nici in clin, nici in mâneca. Oare ar fi reușit un sistem anti-incendiu sa salveze situația?
ba aveau ceva in clin si in maneca: daca era interzis fumatul, se montau stropitoare din alea care ar fi pornit in caz de incendiu….
Alea se pot monta și în locuri în care se fumează.
daca e concentratia de fum peste o limita acestea pornesc automat.
Sa fim si realisti… spatii mic pt un nr atât de mare de oameni, scantei de artificii, burete, fuuuum, vapori de alcool, era evidenta o songura iesire, cam multi factori de risc. Durerea pierderilor e mare, coruptia e in floare dar sa fim si obiectivi si sa invatam o lectie responsabila sa avem grija de noi si sa fim mai atenti la riscurile ce ne pândesc la orice pas cam oriunde am fi in lumea asta.
Există și sisteme anti-incendiu pe senzori de caldură, care n-au treabă cu fumul. Asta nu înseamnă că n-ar trebui interzis fumatul, ci doar că există soluții.
Sunt insomniaca de felul meu si am citit de vineri noaptea, pe hotnews, despre nenorocire! Abia sambata dimineata insa am realizat ce tragedie a fost acolo, inca in desfasurare (daca nu stiti ce inseamna un ars, ce dureri insuportabile are, prin ce traume trece, cat de lung ii e drumul pana sa fie stabil – sunteti norocosi!). De atunci nu pot sa mai respir – pur si simplu nu mai am aer! Si nu mi-e jena sa recunoasc ca plang intr-una: cand citesc articole despre tragedie, cand am vazut aseara cati oameni s-au adunat in Bucuresti si aiurea, cand vad ca nu vor sa renunte!
Niciodata nu m-a durut mai mult ca nu sunt in tara – sa fiu si eu acolo, ca acum!
Si pentru cine mai crede ca a fost doar un incident si de vina sunt doar niste proprietari de club, o mica si modesta trecere in revista:
– cand sunteti in masina pe strada, uitati-va in jur si intrebati-va cate din masinile din jurul vostru au ITP-ul facut pe bune, au cauciucuri de iarna conforme, soferul va respecta regulile de circulatie, nu veti da peste o groapa nesemnalizata corespunzator, nu va trebui voi sau cel din fata voastra sa faca o manevra brusca pentru a evita vreun parcat aiurea pe prima banda! Din cauza coruptiei se intampla toate astea! Si noi ne lasam prinsi in razboiul soferi vs. pietoni vs. biciclisti in loc sa ne intoarcem catre cei platiti de noi sa isi faca treaba!
– cand mergeti la spital, uitati-va la ce medici au mai ramas, la cate asistente mai sunt si ganditi-va ca de acreala adunata in ani si in salarii de nimic si-au pierdut omenia. Ce om ar vrea sa atarne de plicul dat de oameni in suferinta? Da, ajung unii sa nu mai aiba pic de empatie si compatimire – e modul in care ajung sa faca fata situatiei! Si nu doar ca asteapta plicul – dar trebuie sa te trimita cu lista de cumparaturi la colt, ca sa poata sa iti bandajeze o rana, sa iti dea un calmant! Si noi dam voie sa fim manipulati si intram inca intr-un razboi pacienti vs. medici si uite asa mor oameni cu zile, pentru ca listele de medicamente nu s-au mai actualizat, pentru ca spagile trebuie sa circule, pentru ca alesii nostri sa se trateze la Viena sau in Turcia sau naiba mai stie unde!
– in fiecare an, ne plangem de scolile si dascalii copiilor nostri si scoatem bani din buzunar pana si pentru hartie igienica si ne facem calcule la ore mici din noapte sa vedem daca nu ne permitem totusi o gradinita/scoala privata. Si nu ne intereseaza ce salariu ia omul care trebuie sa ne indrume copilul la scoala, ca avem de dus alt razboi – parinti vs. profesori!
Si ar mai fi, dar imi e rau fizic sa le mai trec cu linie de la capat, destul mi-au otravit viata, pana am plecat (ba nu, am fugit!).
Dar aici am ajuns – sa ne lasam prinsi in atatea lupte mici, ca sa poata ei fura in liniste! Desi suntem de fapt toti de aceeasi parte a baricadei! Divide et impera a functionat magistral, la nivelul unei tari intregi! Deci da – CORUPTIA UCIDE!
De-aia imaginile de aseara m-au miscat profund – eram iar uniti! Iar parazitii astia care au transformat o natie intreaga intr-un cancer generalizat sa plece!
Si sa se schimbe legea partidelor ca sa ne putem organiza, sa avem ce pune in loc, sa ne gasim singuri optiunile – dintre oameni normali, nu dintre monstrii care ne capuseaza de atata amar de vreme!
Iesim in strada, ii schimbam pe ce
Iesim in strada, ok. Ii schimbam pe cei care sunt la putere acum si pe cine punem?
Avem dovada vie ca nu se va schimba nimic. Ce a facut Iohannis intr-un an? Acuma ce face? Instiga la iesiei in strada pe facebook. A castigat atunci alegerile cu fb si blogarii.
Sunteti multumiti de ce ati ales?
Si ce ar putea sa faca? Intreb. Ce ar putea presedintele Romaniei, in limitele atributiilor si drepturilor sale, sa faca?
Putea da o lege extraordinara prin care sa interzică functionarea tuturor cluburilor din tara pana nu vor fi verificate corespunzator. Si multe alte lucruri putea face…daca e presedinte, cu drepturi limitate, e adevarat, asta nu înseamnă că e un mameluc inchis in serai cu dreptul doar de a tăcea frumos
Cum poate presedintele sa dea o lege extraordinara? Presedintele? Stii sigur cum functioneaza treaba asta? Ca eu cred ca multi dintre noi habar nu avem care sunt posibilitatile, atributiile si limitele unui presedinte.
Nu sustin neaparat ca e alesul cel minunat, vad doar ca multa lume se concentreaza in directia asta, pentru ca ne place sa gasim un „vinovat” in loc sa ne dam seama ca fiecare dintre noi poate sa faca o schimbare. Si de aia intreb, ce putea sa faca, practic, pentru a nu mai fi in situatia in care sa il condamnam ca nu face nimic? Nici sa taca frumos nu e bine, dar nici sa vorbeasca cretinopat cum fac(eau) altii. Limita asta este extrem de fina si eu una chiar nu stiu ce ar putea sa faca pentru a nu mai avea senzatia asta….
Citeste mesajul lui Adrian Rugina, postat in turul al doilea al alegerilor din nov 2014.
Nemultumirea oamenilor din aceste zile arata ca institutiile statului nu mai functionea in scopul pentru care au fost create. Nu doar clasa politica trebuie schimbata ci si sistemul in sine, institutiile regandite pentru un scop in slujba oamenilor nu a propriilor angajati!
Si eu simt acelasi lucru ca si tine. Ca ar trebui sa fac CEVA, dar nu stiu ce. Nu pot sa donez sange pentru ca alaptez inca. As vrea sa ies in starada dar nu am cu cine sa las copiii la ora de culcare, mai ales pe alaptata mica. M-am gandit sa o pun in manduca si sa o iau cu mine, si probabil asta voi face, iar pentru celalalt copil gasim o solutie cateva ore intr-o seara.
Ma gandeam sa donez bani…dar am citit numai porcarii despre antene zilele astea…nu mai sti ce se intampla cu banii. Au pormis ca vor plati inmormantarile…dar trebuie oamenii indurerati sa sune sa ii ceara? (ma abat de la subiect, e foarte usor pentru ca sunt muuulte de comentat).
Sa va dau un exemplu ce a facut sora mea: a vorbit cu majoritatea parintilor de la gradinita fiicei ei si cu directoarea sa fac o sedinta si sa discute ce se intampla in caz de dezastru. daca personalul este instruit si stie ce are de facut cu copiii, daca exista extinctoare in termen si unde sunt puse…si daca stie cineva sa le foloseasca etc. Un plan de incendiu afisat pe o usa nu inseamna nimic in momentele de panica.
haideti sa incepem cu asta, ce parere aveti?
Corina, este o idee foarte buna.
La scoala unde merge fiul meu au organizat o sesiune de informare si pregatire in caz de cutremur, chiar ma gandeam zilele trecute sa propun directoarei sa mai faca si pt incendiu, inundatie, etc. Iar la varste mai mari, un curs de prim ajutor nu ar fi, cred, de lepadat.
Solutia este emigrarea.
Puneti bani deoparte, alegeti tara, invatati bine limba tarii respective si plecati din Romania.
Este adevarat ca in alte parti de lume nu curge lapte si miere si intalnesti alte probleme, dar siguranta copiiilor si viitorul lor au prioritate.
Plecati.
Nu merita tara aia.
Prefer sa platesc impozite aici si sa am acces la servicii medicale si invatamant de calitate, decat sa muncesc ca o nebuna in Romania, sa nu primesc nimic si sa ma simt „stinghera”, fata de spagari.
Si da, Gabitzu avea dreptate: trebuie inceput cu educatia copiiilor – ce faci daca auzi o alarma de incendiu, unde este iesirea de siguranta, etc.
Da, trist si dureros, f dureros, dar da
In ultimele saptamani in ro, anul 20 14 nu 1900, ni s-a cerut spaga ca sa ne dea un certificat. Pe site, la tel exista regim de urgenta. La fata locului nu.mi s-a intors stomacul pe dos si am dat. Ca sa scapam
Am scapat
Prima iubire ti-o amintesti mereu, dar nu e adevarul, nici etalonul absolut
Eu mai am zvacuri izolate ☺dar nu cred ca revolutiile in strada sunt solutii viabile, doar inceputuri. Da ca aia 25k nu-si mai bat copiii, nu mai lasa rahati de caine in drum, daca toti 25k pun piciorul in prag spagii mici si mari, mamaii de la magazin care iti face o favoare ca-ti vinde ceva, invatatoarei care-ti face copilul prost, well, da, there is still hope
Si chiar e
Ba poti sa faci ceva si inca multe!!!. Poate te inspir din cate facui eu:
– nu mai da spaga si sa ceri dreptul sa fii respectata si tu si copiii dar si cei de langa.
-poti sa faci reclamatii (acum, sa nu ajungi ca mine, cu zeci de emailuri la bucuresti@opc.ro 😀 )
-in magazine/in spitale/in institutii daca remarci ceva in neregula sa ceri angajatilor. Cu ton frumos. Eu faceam de genul: „am vazut vreo 2 produse expirate, va rog, verificati, vad eu prost, dar mai vin si miine cu ochelarii!”
-la trecerea de pietoni sa nu mai alergi. Da, claxoneaza, dar e si dreptul nostru sa trecem, ba sa ajutam sa treaca si altii.
-de oprit fumatul in locuri publice. Ok, nu ca in new york, unde e interzis si in parcuri. Tu nu mai fumezi, dar poti atrage atentia discret sau dur: „v-a cazut tigara/chistocul”, ” va rog sa nu aprindeti tigara, sunt oameni aici carora le-au ars rudele/copiii/vecinii”
-de intrebat de sistemul anti-incendiu pe unde treci. Cand 10 vor intreba, or sa inceapa sa se intrebe si ei.
-sa mergi sa votezi. Nu am votat pana la 30 ani, si regret. Apoi am fost sa votez pe toti, ca nus tiam pe cine, dar cum stiam de la rude cum se fraudeaza, m-am dus si pus stampile la toti sa nu se supere.
Si apoi scrie ne ce ai facut. Ne va da idei.
Suntem aici si s-au intamplat atatea din cauza coruptiei. Oamenii nu mai au incredere in legi, oamenii ce aplica legile nu mai au incredere in ele si ii cam doare in c*r de ele. In Colectiv au fost mia multe nereguli care s-au suprapus. La fel si cu politistul mort in coloana oficiala. Si copilul mort muscat de caini in parc. Si copiii prematuri arsi la spital. Si cu alte mici si multe nereguli. Ok, taiem un cap (toate capetele) ale coruptiei (Ponta, Oprescu, cine naiba o mai fi) dar e nevoie de noi UNITI sa taiem fiecare tentativa de coruptie de peste tot. De noi sa nu mai ne batem joc de simularile anti incendiu si protectia muncii facuta la job. De noi care permitem copiiilor sa ramana la scoli/gradinite cu 1 usa la cladire…si aia partial blocata.
Etc.
Mi-am zis oful. Te pup.
Toti aia 25k din piata tb sa faca asta. Si aia 19 mil care mai sunt
Eu am facut tot ce-ai zis tu, zeci de ani si m-au infrant. Dar pierderea nu e a lor, e a tarii. Mie mi-e bine si sunt apreciata in alta tara. Ar fi putut sa fie tara mea. ..
eu fac in continuare, coloana vertebrala mi se trage de la bunici. Nu, nu mi-a fost usor in Bucuresti cu acshent moldovinesc si fara pile si relatii dar m-am descurcat bine si demn.
Nu doar 25k fac asa, sunt multi care fac dupa normele morale, dar ca nu ies in fata. Am impresia ca presa romaneasca nu ne reprezinta ( tv-ul mai exact). Si mai grav e ca o fapta proasta e mai ‘faimoasa’ decat una buna.
Putem deci !… : http://mcscrib.blogspot.ro/2015/11/ponta-si-dat-demisia.html
Buna, te rog daca ai timp sa imi raspunzi pe fb, referitor la Ranidil. Scuze deranjul. Multumesc!
din pacate pe marginea acestui carnagiu si revoltei populare va specula si beneficia cealalta tabara politica care este la fel de putreda ca si aceasta care a demisionat in bloc
Un mare blogger e deranjat de prezenta ta: http://arhiblog.ro/guvernarea-participativa-mizerie/
Vorba lunga, saracia omului! Multumim pentru apelul la mobilizare. Mergem.
Am firma de 5 ani,autorizatia de functionare are valabilitate 1 an asa ca anual prezint documentele pentru a o reînoi, obligatoriu avizele :sanipid si mediu (au valabilitate 10 ani avizele) dar eu le prezint sub formă de copie la dosar anual,dupa ce depun dosarul vin in control 2 agenți in uniformă se legitimează si apoi verifică,la sediul firmei:daca intr-adevar respect codul caen declarat,programul,grupul sanitar,sala de asteptare si daca am 4 locuri de parcare pentru masinile care așteaptă la rand,imi lasa o notificare,îi rog cu o cafea,ceai-refuză. Apoi primesc autorizatia de functionare,taxa e de 80 de lei. Asta intr-un oras mic cum este Tg-jiu. Activitatea mea nu e de club sau bar,nu necesit aviz pompieri. Este clar ca in clubul Colectiv s-a facut un control superficial,n-am auzit in cei 5 ani de firma sa ceri autorizația de functionare pe propria raspundere,daca nu as avea avizul de mediu de ex nu as funciona. Normal ca oamenii au iesit in strada: primarul zice ca a controlat si ca de vina sunt proprietarii,proprietarii ca au inchiriat la formație si nu au fost de acord cu artificiile,formația a angajat firmă responsabila cu pirotehnicul si biserica zice ca nu mai poate indura D-zeu îndepărtarea tinerilor de biserica si ce cautau in club si sa asculte astfel de muzica si uite asa se incheia ancheta. Ca s-a iesit in strada da sa aratam ca nu permitem sa se termine oricum si sper sa fie doar inceputul.
Unul dintre prietenii mei cei mai vechi a fost unul dintre cei 32. Mi s-au taiat genunchii cand am primit telefonul, nu puteam sa percutez ce tot zicea prietenul bulversat de la celalalt capat al firului. De atunci, de la 2300 km distanta, urmaresc aproape cu foame tot ce se poate gasi pe canalele media. Ieri m-a pufnit plansul cand am vazut pozele cu cei 3 km de oameni. Mandrul nu intelegea, cand eu nu puteam sa balmajesc printre muci decat „I’m so proud of them, of that country”.
Pentru ca tara asta suntem noi, si s-o ia dracu de treaba daca pe noi, pe tara asta, a reprezentat-o cineva cu sufletul pe care o merita in ultimii 25 de ani. Ce legatura are incendiul cu coruptia? Buna intrebare asta.
Orice dezastru soldat cu victime fix degeaba (ca in cazul Colectiv) are o vina mica si o vina mare. Vina mica e a fiecaruia dintre noi. Eu nu ma duc intr-un loc gandindu-ma „unde o fi iesirea de urgenta” sau „la cati centimetri unul de altul or fi spatiate sprinkler-ele”. Si mai recunosc si ca fumez cu gusto prin toate barurile cand sunt in Bucuresti. Dar vina mea mica este ca inchid ochii, ca nu imi pun problema sigurantei mele si a celor din jurul meu, ca nu trag pe nimeni de maneca sa le relevez chestii pe care le vad clar ca nu sunt ok (gen buretele ala, fir-ar toata mama buretilor non-ignifugi).
Vina mare este a celor care promulga si apoi sunt mandatati sa protejeze respectarea legilor in frumoasa noastra tara. Pentru ca legile alea au o logica, au un motiv pentru care exista, nu de-ai dracu le-au formulat unii mai destepti inaintea noastra. Dar principiul „merge si asa” ne ajuta de fiecare data sa luam scurtaturi, sa ignoram chestii care ne incurca pe moment. Si faptul ca lucrul asta e posibil, si permisibil, si chiar cumva incurajat si aplaudat in societatea noastra, e de neiertat. Un fel de – uite-l ma si p-asta ce baiat descurcaret e el, cum si-a deschis atelier de sudura construit numa din lemn, dar e ok ca e cu declaratie pe proprie raspundere. Wait, what?!
Iar vina asta mare trebuie sa si-o asume cineva. Cand am citit azi dimineata ca Ponta in sfarsit si-a dat seama ca e cazul sa se reorienteze in cariera, nu mi-a venit sa cred. Ca niste oameni frumosi, care cautau doar closure pentru imensa nedreptate care s-a abatut asupra altor oameni frumosi si nevinovati, au reusit sa faca ce nu au reusit un scandal international de plagiat si altul de coruptie. Cum scria si cineva mai sus, nu sunt convinsa ca avem cu cine sa ii inlocuim. Nu sunt convinsa ca presedintele de acum nu e mult prea molcom si moale pentru the show of character strength care se cere in momentul de fata. Dar ce au facut oamenii aia frumosi ramane in picioare. Deci #iesitidincasadacavapasa 😉
Daca s-ar interzice fumatul in locurile publice gen cluburi, ar da faliment aceste cluburi pt ca nu le-ar mai calca pragul decat fff putina lume. Daca s-ar da amenzi tuturor gradinitelor, saloanelor de cosmetica, cluburilor, scolilor, mall-urilor, unde nu se respecta normele de protectie si evacuare in caz de calamitati, incendii, inundatii etc. si daca s-ar da autorizatii cf cu norme clare, daca nu s-ar permite accesul in institutii decat in numarul maxim admis per mp de spatiu….. daca, daca si numai daca….In scoli sunt scoli, gradinite, fabrici sunt populatii de oameni supradimensionate doar pt ca nu se construiesc suficiente institutii. In cluburi …ce sa mai zic, e calcare in picioare probabil. Nu ca nu ar fi destule cluburi, dar… concerte de lansare in interior cu 400 de oameni intr-o locatie ce ar trebui sa admita numai max 100 ??? La noi se semneaza protectia muncii numai asa, ca sa fie…nu e luata in serios de nimeni.
Lia, eu te contrazic si iti dau exemplu New York sau Scotia sau Iranda. Ok, New York e exagerat ca au interzis fumatul si in parcuri!! dar in final au scazut nr de fumatori la 13% ( cand in restul americii e de 25%, iar in Romania undeva peste 34%). Cand au dat regula asta proteste au fost DOAR de la distribuitorii de tigari: ca o sa piarda la incasari, se inchid cluburi etc etc. Dupa 1 an s-au facut rapoarte financiare si s-a demonstrat.
– Iese lumea la fel, putine au fost inchise, a fost o situatie de cadere in prima luna dupa dar apoi si-au revenit
– incasarile de taxe sunt la fel ( nu au pus new yorkezii banii la ciorap, aia cheltuitori i-au cheltuit altfel)
– a scazut rata la heart disease morbidity
– a scazut nr de internari cu crize de astm
– din primele 2 luni !!! de la asemenea decizie au scazut numarul de persoane de la urgenta cu raceli, tuse, probleme respiratorii, inflamatii orl
In rest, acele probleme exista, le remarc si eu. Sunt cu inima mica de cate ori duc fata la scoala pentru ca… da, are 2 usi amarate, si alea pe o parte blocate…
Si unde s-ar duce oamenii care fumează, ar renunta la iesit in oras, întâlniri cu prietenii etc? Cand sunt la munca si nu au voie sa fumeze in birou ce fac? Cand merg in alta tara intr-o cafenea, pub, bar, club (unde, la nivel de tara, fumatul este interzis ) ce fac? eu una vad multi oameni in puburi/cafenele/restaurante/cluburi si in tarile unde fumatul este interzis. Am prieteni fumători care nu vor sa mergem in locuri unde se fumează, ies afara sa fumeze o țigară, două, trei.
Pai sa ii intrebam pe new yorkezi. Sau Scotia. Irlanda. Belgia. Franta.
Din ce am remarcat e ca se duc in aceleasi locuri cu nefumatorii. Pot rezista 2 ore fara o tigara; iar daca e gasca faina si discutia aprinsa si jocul de carti la limita rezista si 4-6 ore
si nici nu se mai gandesc la tigareta.
eu sunt fumatoare si nu-mi plac locurile in care se fumeaza, ma ustura ochii, gatul, imi miros hainele si parul. eu fumez pt ca-mi place si e treaba si placerea mea proprie si personala
locuiesc in Olanda, cand ies in oras – chiar si la terase, unde se fumeaza- eu ies afara/ma indepartez de terasa de cate ori am chef de tigara
la birou cobor frumusel in fata cladirii, acasa ies in curte, cand suntem cu masina oprim. asa am facut mereu, mie nu mi se pare o mare chestie, e cumva deja si un obicei
Tu știi ca exista tari care au interzis fumatul in locuri publice (baruri, cluburi, restaurante), nu? Ai cumva senzația ca oamenii nu mai ies in locurile respective? Nu dau faliment pt ca nu mai vin oamenii, ci fumătorii se muta ciorchine la intrarea in stabiliment (așa cum ar trebui sa se întâmple si la noi). Deci daca e sa ne gândim la rece, incendiul din Colectiv tot ar fi avut loc, doar ca unii dintre spectatori ar fi fost afara, la fumat, si implicit ar fi fost salvați.
Prințesă, ți-am mai scris ca mi-ai fost draga, te iubeam. Toată ziua eram cu „prințesă a zis, prințesă a făcut…” Abia așteptam sa vina ora 9 sa citesc ca scrii, dar cu acest indemn, m-ai dezamăgit. Chiar nu puteai sa te abții ca si in cazul naștere naturala vs naturala, pro sau nu vaccin.? Cate indemnuri de a ieși in strada ai scris când s-au închis spitale, tăiat pensii/ salarii? Ai zis ca nu urmărești tv. De unde te informezi ce se întâmpla in lume? De pe fb? Chiar nu vezi ca se dorește conducere cat mai slaba in tarile Eu, in condițiile in care tensiunea pe plan extern creste( vezi Ucraina, Rusia, samd). Îmi pare rău ca te-ai băgat unde nu trebuia.
„Daca s-ar interzice fumatul in locurile publice gen cluburi, ar da faliment aceste cluburi pt ca nu le-ar mai calca pragul decat fff putina lume” -> aha, deci in Europa de Vest in ziua de azi dupa parerea ta nu mai exista niciun club, niciun loc public, pentru ca toate au dat faliment?! Nu cunosc absolut nicio discoteca din vest care sa fi dat faliment pentru ca s-a promulgat o astfel de lege. Si s-a promulgat de ani buni.
Bravo romanilor din strada pentru aseara, sunt cu inima la voi!
S-a început bine u ieșitul în stradă, reacțiile nu s-au lăsat prea mult timp așteptate, dar nu va fi suficient să continuăm doar cu asta. din păcate nimeni nu pare a avea un răspuns mai clar la întrebarea ta, deci rămâne să așteptăm, să vedem, că valul nu va mai rezista mult în condițiile astea. apreciez că în weekend va atinge cotele maximale, după care probabil va stagna, ca mai apoi să se retragă, în funcție de cu ce ne vor mai surprinde pe noi demnitarii..
Ai dreptate, ar trebui facut ceva. Ar trebui sa spunem lucrurilor pe nume, sa nu tinem pentru noi ceea ce ne deranjeaza.
Mie mi se pare ca tot ce trebuie sa facem e sa dam tot ce avem mai bun in tot ceea ce facem. Asta inseamna pentru mine patriotismul: sa imi fac meseria cu toata seriozitatea, sa vorbesc si sa scriu corect in limba romana, sa nu las gunoi in urma, sa nu dau si sa nu iau spaga, etc. Ganditi-va ce bine ar fi daca toti, de la cel ce spala strada la cel ce conduce tara, ar face asta.
Corect. Cu cât gândeşte (şi acţionează) tot mai multă lume aşa, cu atât mai bine.
Lio, asa cum spui e Romania mea draga!
Bun Simt, asta cred ca lipseste in mod cronic societatii. Cred ca ar trebui sa fie o institutie in cadru dreptului astfel incat sa se reglementeze bunul simt dar in special sa pedepseasca lipsa acestuia. Daca toti vom incerca sa fim Oameni si sa avem nimic mai mult decat bun simt fata de toti ceilalti si de tot ce ne inconjoara atunci o sa vedem schimbari radicale.
O institutie a „bunului simt”? In Romania? Cred ca glumesti….
Ce s-a intamplat in „Colectiv” nu este un caz izolat.
Peste ceva timp, poate o alta fabrica, un alt club sau un alt camion transportand azotat de amoniu (Mihailesti) va exploda…
Si la ce a ajutat ca s-au strans 25.000 de oameni in Pta.Universitatii? Sau ca un PM si-a dat demisia? La nimic..
Pana ce nu va exista un organism de control inter-institutional, la care orice cetatean de rand sa se poata adresa pentru a reclama abuzurile din administratia publica, nu se va intampla nimic.
Ganditi-va doar cum era (des)considerat clientul inainte de OPC… Dupa ce firmele au inceput sa fie amenintate cu amenzi, procese, etc, lucrurile au inceput sa se schimbe, gradual si incet.
Coruptia nu incepe de la Primar sau seful de divizie/birou. Ci de la functionara care scuipa in sila pe deget ca sa intoarca pagina registrului….
Coruptia in administratia publica este o hidra cu prea multe capete.
Solutie posibila: cetatean de rand ai primit numar de oridine pentru cererea ta la Primarie, nu s-a aprobat in 30-45 de zile sau este refuzata, PAC- reclamatie. Daca este intemeiata- PAC amenda usturatoare, desfacerea contractului de munca de la functionar pana la sef de birou, inchisoare….
Ia sa vezi atunci ce ar tremura de frica: functionarii nu ar mai lua nimic de la nimeni! Cu frica se educa romanul…. Altfel nu…
In ce Romanie vor trai copiii nostri? Degeaba ii invatam engleza, ii dam la Montesori sau ii hranim bio, daca la 22 ani vor accepta umili aluziile unei functionare abjecte de la orice Primarie, ca trebuie sa dea „ceva”, ca altfel nu ii aproba hartia…sau ca il baga in fata pe manelistul cu Mercedes, care ii arunca bancnotele pe birou…
Nu ma intelegeti gresit, plang pentru copiii aia din Colectiv si pentru parintii lor, dar sunt prea indignata de tot ce s-a intamplat….
E interesant de cuantificat bunul simt si de explicat exact ce inseamna. Asta ar avea legatura cu educatia civica, care ar trebui sa spuna clar si raspicat cum trebuie sa ne comportam ca cetateni intr-o societate sanatoasa. Plus chestii de genul: domeniul public inseamna ca e al tuturor, nu al nimanui, asa ca nu strica si nu distruge tot ce nu e proprietate personala; ca cetatean ai anumite drepturi, cere-le!; ca cetatean ai anumite obligatii, ca totul sa mearga bine, nu te fa ca ploua cand e nevoie de reactia civica etc.
Normal astea ar trebui sa vina natural, la majoritatea, pentru ca sunt niste reguli logice, iar pentru restul oamenilor, exista legi, si chiar si Romania are legi, dar pica la partea practica, atunci cand e momentul sa se aplice. Mai e si problema cand statul, in loc sa functioneze ca stat social, in care oamenii platesc taxe si beneficiaza de diverse servicii: invatamant, sanatate, drumuri, armata etc etc.,functioneaza de fapt pe legea junglei (cine fura si calca pe capetele altora isi face 10 case) si atunci dispare si sentimentul de coeziune sociala, omul nu se mai simte cetatean pentru ca „fiecare-i pentru el”. Asa apar si enunturi de genul: „Da eu nu mai vreau sa platesc asigurare la stat, eu vreau sa fiu liber sa imi fac doar la privat, ca si asa la stat e naspa si tot la privat ajungi, iar aia care nu isi permit, nu ma intereseaza de ei, pot sa moara daca nu au bani!” si tot asa lumea devine indiferenta la problemele altora fara sa se gandeasca ca o sa ii afecteze intr-un final. Ca de exemplu:
„Au iesit doctorii si asistentele in strada ca vor salarii mai mari! Nu le rusine la cata plicuri primesc? Sa plece in alte tari daca nu le place, ca ce, noi avem mai multi bani? Cine i-a pus sa se faca doctori? Nu stiau cum e?” ca mai apoi: „Aoleu, s-au inchis spitale, nu sunt doctori, au mai ramas putini si sunt demotivati si obositi..am probleme medicale si nu stiu unde sa o apuc, ce ne facem?”
Sau
„Au iesit profii in strada sa faca greva! Nu le e rusine la cata vacanta de vara de 3 luni au?! Si in rest merg la scoala 4 ore pe zi, iar noi muncim 9-10 ore pe zi, cum adica nu le ajung banii? Asa si eu as vrea sa fiu profesor! Plus ca nu fac materie cu copiii ca sa le dea ore” ca mai apoi: „Naspa mai e educatia acum, fata de cum era inainte, uite ce rezultate sunt la bac, tot mai demotivati elevii si profesorii nu mai fac fata, ii bat elevii in clasa si filmeaza cu telefonul”.
Exemplele de mai sus nu sunt inventate de mine, le-am auzit iar si iar de la oameni cu educatie superioara, cu venituri peste medie si care, sincer, considera ca au mult bun simt. Si totusi, pare ca le scapa cate ceva la partea cu simtul civic, nu se gandesc ca daca la o bucata de societate (doctori, profesori, politisti etc) ii merge rau, se va rasfrange asupra toturor, chiar si asupra celor care lucreaza la privat, pentru ca ei tot in acelasi stat traiesc.
Eu cred ca bunul simt ne va salva si asta porneste de la o educatie sanatoasa primita in primul rand de acasa. Parintii ar trebui sa te invete sa fii cinstit si sa ai respect pentru ceea ce ai in jur (nu doar pentru oameni) si sa iti insufle dorinta de a deveni tot timpul mai bun si mai invatat. Daca am porni de la o educatie sanatoasa (cred ca aici e ceva pleonasm), am fi o tara de oameni in care se poate trai civilizat. Pentru ca atunci nu am mai accepta nimic ce contravine valorilor si am avea valori, nu ne-am mai uita in gradina vecinului pentru ca nu ne-ar pasa de cat de necivilizat este sau de cat de rau sau bine ii merge. Ar trebui sa ne uitam in primul rand la noi, sa ne dorim sa ajungem noi niste valori de care sa fim mandri, cu o traiectorie a vietii bazata pe ceea ce putem si ce stim, nu pe ceea ce am putea manipula sau „smecheri”.
Am si eu o idee. De ce nu facem noi o demokratie ca la grecii antici? Toti oamenii cu drept de vot pot vota astazi cu ajutorul Facebook de ex. Sau, ca sa simplificam, Cate un esantion de un milion timp de cateva luni, urmatoarele luni un alt esantion. Am vazut ca deja sunt propuneri inteligente pe fb in privinta anumitor lucruri. De ce nu ne-am putea organiza asa? Ar trebui sa fie si angajati tehnocrati care sa formuleze legi si tot ce are legatura cu juridica de ex, dar restul sa il facem noi care avem acces la net si timp sa stam o ora doua in fiecare zi ca sa construim tara pe care ne-o dorim. Cine le are cu matematica si informatica, este o propunere fezabila?
Adica sa votam pe internet? Si eu m-am gandit la asta.
Iti dai seama ce tare ar fi sa poti consulta oamenii pe internet?
E clar ca asa vom ajunge sa facem, doar ca nu stiu cand, in 100 de ani?
Nu ma pricep dar cred ca astazi problema cea mai mare este faptul ca identitatea nu poate fi verificata 100%. Si 2: riscul de securitate asupra rezultatelo e mare.
Desi bancile fac odentificarea asta, deci ar putea si statul sa ne dea un dispozitiv criptat de access cu care sa ne logam in aplicatia lor si sa votam pe diferite teme. Ar mai trebui insa un sistem electronic care sa tina evidenta celor care au votat si in offline, ca sa nu voteze cineva de 2 ori.
Propunerea este perfect fezabila, dar… nucleul dur al problemelor acestei tari complet esuate trebuie abordat pe un palier mult mai larg.
A vota fara a merge la cabina de vot functioneaza de ani buni in Estonia, tehnic este perfect posibil a se implementa un sistem de acest fel si in Romania in maxim 10-12 luni. Dar nu se doreste asta pentru ca ar insemna ca va exista unicitatea votului. Nici o tabara nu vrea sa schimbe modalitea curenta de a efectua alegerile, pentru ca se pot „ajusta” rezultatele. Daca s-ar schimba cartile de identitate cu unele noi, cu cip, ca la carduri, atunci in sectia de votare ai fi verificat automat de un dispozitiv gen POS daca ai votat deja sau nu. Trebuie sa le dai cetatenilor posibilitatea sa voteze in sectia de vot, (in special in provincie sau la tara) sau de pe laptop sau de pe tableta/telefon mobil. Deci, tehnic este perfect fezabil.
In Argentina, niste cetateni ce nu se simteau reprezentati de partidele existente si de ce numim generic „establishment” au creat o platforma online numita democracyOS (http://democracyos.org/) prin care conecteaza alegatorii cu omul pe care l-au votat, poti urmari ideile lor aici (si in lb. romana) exprimate la TED talks.
Pia Mancini: How to upgrade democracy for the Internet era – https://www.youtube.com/watch?v=NXfYNdapq3Q
Noi ar trebui sa putem vota mult mai des, pentru orice problema importanta, sa putem sa ne exprimam optiunile si sa se tina cont, nu doar vorbe.
De exemplu, desi cred in Dumnezeu, eu doresc un stat complet laic, fara ore de religie in scoli, licee sau facultati. Fara politicieni ce umbla dupa voturi pe la biserici, moaste sau pelerinaje. In plus, vreau sa se impozitete corect toate averile bisericilor si cultelor religioase din tara. Nu vreau sa aud de hotarari de guvern prin care se transfera cu titlu gratuit nu stiu ce bloc sau hotel sau propietate de la Stat la Biserica. Biserica Ortodoxa SRL isi face mall, sus in deal, inoata in bani, si asta nu de azi de ieri…
Revenind la Romania, fara o abordare solida, strategica lipsita de istericale si pozitii exagerat de partizane nu vom face nici un progres, nu este vorba doar de Parlament, ci de o buna parte din sectorul public, si ma refer la: primarii, consilii judetene, prefecturi, ministere, casa de sanatate, casa de pensii publice, armata, politie, servicii secrete, pompieri, salvare, 112, companiile de stat, cnadnr, bnr, asf, tvr etc.
Un singur exemplu, in ministerul de finante in .RO lucreaza 40.000 de functionari. Cred ca sunt mai multi decit in Franta. DAR, cine face reorganizarea? cine concediaza mii de oameni si modernizeaza acest mamut?
Asa ca pentru a aseza pe un fagas de normalitate acest Stat, ai nevoie de foarte multi cetatateni de calitate inalta, onesti, usor idealisti, patrioti in sensul corect, ce sa se apuce sa faca o munca infernal de dura si grea, adica tot ce nu s-a facut utimii 75 de ani.
Legat de tehnocrati, nu inteleg de ce ar fi de dorit sa formeze ei exclusiv parlamentul si guvernul. E nevoie de specialisti ca si consultanti, dar ca si politicieni, ei ar trebui sa aiba si alte caracteristici, de exemplu sa fie buni negociatori si sa fie foarte sociabili si carismatici. E la fel cum un doctor chirurg foarte bun, poate ar fi pus gresit sa fie managerul unui spital pentru ca nu are abilitati de manager, desi e un specialist in domeniul lui. Trebuie sa tinem cont ca politicienii exista cu un anumit scop si doar poporul e vinovat ca a votat cu x si y politician care s-a dovedit ca nu are etica si valori morale.
Teoretic se poate face o platforma digitala care sa ofere dreptul la vot dar trebuie luat in calcul ca:
1. Nu toata lumea are access la internet (sau facebook), si nu pot fi exclusi de la vot, asa ca va trebui organizat votul si in mod traditional.
2. Orice platforma digitala poate fi hack-uita si deci rezultatul votului poate fi alterat.
Mai e o problema cu internetul la nivel global: multe din informatiile care circula nu sunt deloc verificate, exista multa dezinformare si manipulare, mai ales in probleme care au un mare impact emotional, si care apoi genereaza reactii foarte urate din partea unor utilizatori. Multa lume crede orice e scris, fara sa verifice surse si nu e vorba de persoanele mai in varsta, care ar putea crede ca daca e scris, atunci e adevarat, ci e vorba si de persoane tinere. Exista zicala: Se minte poporul, cu televizorul, sau ceva de genul. Ea se aplica si la internet si inca e si mai adevarata.
Ce exemple imi vin acum in minte ca si minciuni care au explodat pe net:
– miscarea anti-vaccin, care zice ca vaccinurile provoaca autism
– mircare anti parabeni, cum ca ar fi cancerigeni
– miscarea tot ce natural e sanatos, toate chimicalele sunt otravuri
– miscarea soarele e sursa vietii, produsele cu spf dau cancer
Exista si locuri cu informatie documentata, cum e acest blog, mai sunt si altele dar per total, locurile cu informatie gresita primeaza, de aceea eu nu consider internetul ca o sursa sigura de informare si de formare de opinii, mai ales pentru cei care nu sunt obisnuiti sa isi puna intrebari.
EU ma gandesc ca totusi ar fi posibil. Aici in Suedia avem carti de identitate electronice bancare cu care putem semna pe net. In loc sa semnam dokumente pe hartie le accesam varianta digitala si cu ajutorul unui diapositiv mic care e in relatie cu banca pe care am ales- o putem semna. In ceea ce priveste faza ca nu toti au internet dc persoana isi doreste cu adevarat sa voteze isi va face rost de tot ce trebuie. Sau poate fi asta prima masura a noii administratii, inceperea asigurarii net-ului peste tot. Dar pe mine ce ma intereseaza este ca administratia sa includa cat mai multi citateni pt ca in felul asta puterea este intr-adevar in mainile poporului si el nu mai poate sa se planga de politicieni sau ca nu are putere. EU sper ca dc acest sistem e vreodata pus in practica va insemna ca oamenii or sa faca insfarsit ceea ce trebuia de facut de multa vreme pt ca oamenii obisnuiti sunt mult mai interesati ca tara sa mearga bine decat niste politicieni corupti si bogati. Ma gandesc ca ar putea veni si multe idei interesante de la atatia participanti. Cat despre voturi offline, nu cred ca e nevoie. Dc se lasa propunerea de voltat pe net o saptamana si in timpul acelei saptamani se voteaza si abia la sfarsit se numera toate voturile exprimate. Dc sunt foarte multi participanti nici nu cred ca e important ca toata lumea sa isi exercite dreptul de vot absolut tot timpul. Asta nu se intampla nici acum in parlament. Singurul lucru la care ma gandesc este ca cu un numar mare de administratori sau guvernanti sau cum s-ar putea numi o asa administratie exista danse ca cei care sunt cu adevarat bine intentionati vore fi mai multi decat cealalti.
Si tehnocratii nu ar avea decat rolul sa asigure functionarea sistemului, nu ar fi ei majoritarii. Cativa specialisti in juridica ar fi necesari pt formularea anumitor legi al caror continut l-ar putea explica pe site pt cine vrea sa inteleaga.
Noi cu respektiva identitate bancara semnam pe tot felul de documente. La casa de sanatate cand semnam pt concedii parentale pe care aici (Suedia) i poti repartiza cum vrei, la gradinita copilului unde orarul trebuie semnat, la imprumuturi pe care le poti face prin formular. Iar dc la o anumita lege e posibil doar un sg. vot pe o anumita identitate atunci nimeni nu va putea vota de doua ori. Doar sa sa gaseasca un sistem ca nici o persoana sa nu isi poata face rost de mai multe identitate. Dar chiar si asa dc numarul de administratori e extrem de mare cativa utilizatori nu ar conta mult. Ceea ce ar putea fi in schimb periculos posibilitatea de influentat a anumitor campanii care sa manipuleze opinia publica, cu dezinformare.
Scuze ca am scris multe cm. Asta e ultimul azi. De fapt cea mai mare problema a unui astfel de sistem ar fi securitatea. Dc cei care intretin sistemul, informaticienii, nu sunt onesti, rezultatele votului sunt usor de manipulat. Asta ar fi greu de urmarit.