În unele zile aș ucide pentru o idee despre ce să mai fac de mâncare. Gătitul de patru ori pe zi mă termină psihic, nu mai știu ce să le mai pun în farfurii mâncăilor mei, care o dată la două ore mă întreabă mieros:
– Maaami, ce mai mâncăm bun?
M-am gândit să vă povestesc ce fac de mâncare, poate vă mai dau idei, și apoi îmi povestiți voi ce mai faceți de mâncare. Chestii pe cât posibil sănătoase, dar e pe permis să mai călcăm pe bec cu o amandină de casă din când în când (și când spun să călcăm mă refer la adulții casei).
Îmi cer scuze pentru calitatea pozelor, majoritatea sunt făcute în timp ce un om mic mă trăgea de pantaloni să-i dau lui farfuria.
Iată ce mâncăm noi de-a lungul unei zile:
Dimineața
Omletă cu telemea, cașcaval, parmezan sau mozarella și verdeață, plus roșii, coaptă în tigaie
Lapte sau iaurt cu fulgi de ovăz, goji, merișoare uscate, nuci și migdale pisate
Tartine cu unt, pate de casă (rețeta mai jos, la cap. Gustări), guacamole
Măsline, salată de roșii, legume crude
Prânz
- Supe creme (de cartof, rețeta aici, de linte, după rețeta asta, de legume amestecate și pasate, de roșii)
- Ciorbe acre cu zeamă de carne și toate legumele, uneori cu perișoare
- Supă de pui cu găluște
- Ardei și roșii umplute (cu sau fără carne)
- Spaghete cu sos ragu de vită (călesc carnea tocată de vită în puțină apă, cu 3 căței de usturoi zdrobiți, adaug 500 ml suc de roșii și las să scadă aproape de tot)
- Chiftele de somon cu legume și sos de iaurt cu soia
Chiftelele le fac așa: 300 gr file de somon crud se amestecă la robot cu 2 cartofi fierți, două gălbenușuri de ou, un ou și o ceapă fierte înainte, verdeață, se fac chiftele, se dau sau nu prin pesmet, se coc la airfryer sau la cuptor sau în tigaie, cu sau fără ulei.
Sosul de iaurt: iaurt grecesc, o linguriță de sos de soia, ulei de măsline, verdeață multă
- Caneloni umpluți cu spanac și somon sau cu ștevie și brânză, varianta fast-cook
Amestec o sticlă de 750 ml pasata de roșii cu tot atata apă și busuioc și oregano, torn pe fundul tăvii jumătate din amestecul ăsta, apoi aștern în tavă caneloni umpluți cu spanac sau ștevie amestecată cu tot felul de brânzeturi și smântână plus verdeață, uneori pun și somon mărunțit, peste caneloni torn restul de zeamă de roșii, să îi acopăr bine. Deasupra pun o plapumă de 2-3 ouă bătute cu iaurt sau smântână, peste care rad cașcaval sau pun parmezan. să facă o crustă delicioasă.
- Lasagna
Aici iar fac o variantă rapidă, nu am timp de bechamel și alte minuni. Fac sosul de carne din carne tocată de pui sau vită (500 de gr), ceapă, usturoi, țelină tocate și mult sos de roșii și apă, las la fiert cam o oră, să rămână multă zeamă. În tavă pun pe rând foi, sos de carne, foi și tot așa, termin cu sos de carne, deasupra ou bătu cu smântână și cașaval ras deasupra, mai torn sos pe laterale, să fie din abundență, lasagna e gustoasă dacă e moale, dacă se usucă foile nu mai e savuroasă deloc.
- Pilaf moale cu legume
Uneori fac pilaful în zeamă de carne, alteori în apă, copiilor le place mult mai ales când pun și o lingură de sos de roșii cu ardei copt, făcut de bunica. Devorăm cu salată de roșii.
- Somon la cuptor cu piure de mazăre și cartof
La piure pun unt, iaurt, un praf de sare, somonul simplu, ne place mult gustul lui natural.
- Cartofi prăjiți la airfryer cu pui la cuptor și sos de usturoi cu iaurt
Puiul îl pun în vasul iena cu capac, alături de o căpățână de usturoi. Fără apă, fără ulei, are puiul tot ce trebuie. Noi folosim puișorii Coquelet de la Edenia, sunt crescuți la sol, cu hrană bio, costă cam 17 lei cel mic și nouă ne ajunge la toți patru, e fraged și foarte gustos.
Sosul de iaurt: 7 căței de usturoi zdrobiți, frecați cu sare și ulei de măsline, puțină lămâie, mult iaurt grecesc
- Mămăligă cu brânză și smântână
- Ghiveci de legume fără carne
- Iahnie de fasole fără carne
- Șnițele de pui sau curcan în crustă de porumb cu sos de iaurt și pătrunjel (rețeta pentru șnițele e aici)
Gustări
- Pate de casă
Fierb 500 gr ficat de pui în apă sau lapte cu cimbru și rozmarin. Spăl ficatul, apoi îl pasez împreună cu 3 gălbenușuri fierte, câteva linguri de apă caldă, 50 grame de unt, sare, cimbru, tarhon. Iese super cremos și aromat!
- Guacamole
Amestec 2-3 bucăți de avocado copt cu ceapă tocată sau usturoi zdrobit, ardei verde, telemea de oaie, mult pătrunjel, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Merge cu chipsuri de legume sau pâine prăjită.
- Humus de casă
O conservă mare (800 gr) de năut fiert se pasează cu 2-3 căței de usturoi, 2 linguri de pastă de susan (tajini, găsiți la raionul de produse internaționale în toate hiper și supermarketurile), zeamă de lămâie, ulei de măsline si zeama din conservă, în funcție de cât de cremos vă place.
- Chiftele de năut (folosesc rețeta asta, doar că le fac airfryer)
- Crochete de mămăligă cu sos de iaurt
- Ciocolată pentru copii
- Un avocado copt, o banană coaptă, mixate cu jumătate de linguriță de carob și câteva picături de lămâie. Aproape mai bună ca Nutella! 🙂
- Budincă de macaroane cu 3-4 feluri de brânză
Amestec trei sferturi de cutie de spaghete cu ce brânză am prin frigider (făgăraș, telemea, dulce de vacă, burduf), adaug multă verdeață, o cană mare cu lapte, să nu iasă uscată budinca, trei ouă, cașcaval ras deasupra și gata!
- Mutabal (salată libaneză de vinete, mai bună ca orice salată de vinete cu ceapă sau maioneză)
De ceva vreme merg special la piață să iau vinete să fac salata asta demențială, de când am făcut-o prima oară nu am mai mâncat niciodată clasica salată de vinete cu ceapă. Sunt multe rețete pe net, eu fac așa:
3 vinete mijlocii, coapte pe aragaz
2 linguri tajini
un iaurt mic, gras
2 căței de usturoi
puțină zeamă de lămâie, puțin ulei de măsline
sare după gust
- Tartine cu zacuscă de la bunica
- Fasole bătută
O conservă mică de fasole se pasează cu 2 căței de usturoi, puțin ulei de măsline, oleacă de sare, puțină zeamă din conservă.
- Pizza de casă
Rețeta de aluat e cea a lui Adi Hădean, de aici.
Pun pe ea ce am prin frigider, pui rămas din friptură, ton din conservă, legume de toate felurile, măsline, porumb, capere, orice fel de brânză care se topește.
- Chiftele de legume tăvălie prin sussan, cu sos de muștar sau de iaurt
Folosesc rețeta asta, dar cu morcovul fiert, altfel rămâne tari și nu ne plac.
Pentru sos, amestec o linguriță de miere cu 3-4 linguri de muștar și puțină lămâie.
- Salată de avocado cu ton
Amestec 2-3 avocado copt cu tonul scurs dintr-o conservă, ceapă verde tocată, puțin piper, lămâie și ulei de măsline.
- Quiche cu somon, praz, mazăre sau alte minuni (rețeta e pe-aici)
- Mini pizza (rețeta la fel ca mai sus)
- Șuncă de curcan, de casă
Pun la cuptor piept de curcan bine bătut, uns cu ulei de măsile, usturoi și mirodenii, leg cu sfoară, dau prin boia sau susan și pun la cuptor în vas de iena cu capac vreo 2 ore la 160 de grade. O mâncăm în salate sau alături de măsline și legume, pe tartine, la micul dejun.
- Gaufre sărate cu telemea și spanac
Amestec 3 ouă cu 50 gr unt topit, 100 gr telemea, 100 gr spanac decongelat, două căni cu lapte, verdeață multă, jumătate de plic de praf de copt și făină până obțineți un aluat grosuț. Folosesc aparatul de gaufre, îmi ies multe, crocante și gustoase, le mâncăm cu sos de iaurt sau goale, copiii le adoră.
- Clătite cu umplutură sărată (brânză cu verdeață) sau dulce (banane cu miere și nuci)
Ronțăieli
- Mix de migdale, nuci, caise uscate, goji, semințe de tot soiul
- Popcorn la ceaun
- Sărățele cu brânză (rețeta e cea de la biscuiții cu telemea, de aici)
- Prăjitură din fulgi de ovăz, fără făină
Amestec, din ochi, cam 3 cani de lapte cu 2 cani de fulgi de ovaz (las la înmuiat o oră), adaug 50 gr unt topit, nuci si migdale coapte si maruntite, merisoare, stafide, goji), la cuptor cam 40 de minute.
- Cheesecake cu blat de fulgi de ovăz
- Biscuiți din fulgi de ovăz cu zeamă de portocală (rețeta în lista asta)
- Umflățete (rețeta aici)
- Prăjituri răsturnate cu mere, pere, caise, fructe de sezon (rețeta de clafoutis, dedesub pun felii de fructe)
- Biscuiți cu muștar (aici)
- Banana bread (rețeta aici)
Adăugați voi la rețete câtă sare vă place, noi ne-am obișnuit să mâncăm mai nesărat, nu pun aproape niciodată sare în mâncare, mi se pare suficientă sarea din restul ingredientelor. 🙂
Poftă maaare! Acum e rândul vostru! 🙂
-Broccoli cu fulgi de migdale facut la tigaie cu capac in ulei de samburi de struguri-mare hit
-mazare cu parmezan
-frittata cu orice vegetale, branze si alte leftovers prin frigider
-naut din conserva uscat la cuptor cu parmezan, ulei de masline si rozmarin
-inghetata din banana inghetata, pudra de cacao si o lingura de frisca lichida puse la mixer(cel mai mare hit in casa)
N-am copii, dar tot nu stiu ce sa mai mananc sanatos. Cateodata raman in pana de idei.
Am sa adopt cu placere sugestiile tale.
Doar la pastele alea, unde ai scris ca, calesti carnea de vita in apa (mie imi pare ca e fiarta, nu calita), am strambat din nas.
Am sa raman la calitul meu in 2 linguri de ulei de masline :))))
Ma inspira mult retele tale, Ioana, multumesc!
Din ce fac eu imi vin in minte urmatoarele:
-brocoli desfacut in florete mici-mici, amestecat cu zeama si coaja de lamaie, ulei, sare, piper, usturoi si pus intr-un strat la cuptor(200C). Eu il tin pana se face bine-bine. Ca i se pierd vitaminele, nu stiu ce sa zic…
-salata de conopita cruda: se taie marunt conopida si se amesteca cu ulei, sare, ceapa verde, masline, zeama de lamaie si capere prajite in ulei pana se fac crocante bine si incep sa se desfaca putin.
-legume la cuptor: cartofi, dovlcei, vinete, morcovi, ceapa, usturoi, cateva rosii cherry taiete toate cuburi micute de 1-1.5 cm; se amesteca cu ulei si sare si se pun la cuptor.
-fasole galbena fideluta proaspata (apare prin mai- iunie) o bag la cuptor cu ulei si sare (stratul sa u fie foarte mare) . O las pana se face crocanta si apoi o amestec cu usturoi maruntit si lamaie.
-fasole verde congelata/mazare le fac in tigaie cu putin ulei si usturoi si la final adaug putin sos de soia.
-papanasi fierti dupa reteta asta:http://www.lauraadamache.ro/2016/01/papanasi-fierti.html cu mai putin unt si pesmet; mie mi se par deliciosi.
„cracker” din seminte:
210 g migdale macinate, 3 linguri seminte de susan, 3 linguri seminte de dovleac, 6 linguri seminte de in, 3 linguri seminte de floarea soarelui, 2 linguri ulei de masline, 100 ml apa calduta, condimente dupa gust (chimen, rosmarin, garam masala….go nuts) un praf de sare si eventual parmesan ras. Pus aluatul in forma de biscuiti pe o hartie de copt si la 170° 20-25 min la cuptor. Great snack that is. Merg super si cu iaurt (de oaie in caz de copil sensibil la cel de vaca)
Mmmm ce bine suna, ia sa vad daca am ingredientele toate, ca nu-s de ici de colo.
Poti ameti ingredientele, am amestecat de-a lungul timpului toate variantele. Daca nu ai susan, pui mai multe seminte de in sau de floarea soarelui, daca nu ai migdale macinate poate ai nuca sau alte chestii mici si bune din aceeasi familie
Printeso, ma uimesti de fiecare data, cum faci tu sa gatesti cu doi copii langa tine? Mandra mea de 2 ani nu ma lasa sa fac nimic, se tine de mine scai si nu pot sta mai mult de 10 min legate in bucatarie. E drept ca avem si bucatarie mica si nu am unde sa o ocup langa mine…
„Fur” si eu cateva retete pt un sot cu diabet. Multumesc!
P.S. la mic dejun noi mai mancam ardei rosii umpluti cu branza de vaci slaba si marar ( sau in loc de gustare), cand venim tarziu de la serviciu mai coacem niste pastravi in folie cu lamaie si portocala, iar cand am timp de bibilit, dovlecei umpluti cu tot felul de minunatii pe care le ai prin casa.
Noi mai facem si chec cu sunca, ciuperci si masline negre. E foarte bun dimineata cand esti prea chior de somn ca sa-ti mai faci un sandwich
Hei!
Eu ma pregatesc sa aduc pe lume o fetita dar am incercat intotdeauna sa gasesc variante sanatoase de mese pt familia mea. Iata cateva:
-batoane de telina apio si morcov taiate subtire cu lamaie pe care la mancam cu pasta de masline, humus, iaurt grecesc cu verdeturi sau branza de vaci cu verdeturi…
– dovlecei pe gratar cu sos de smantana/iaurt cu usturoi
-quiche cu legume de toate felurile sau briose cu legume si branza
-ardei grasi umpluti cu telemea si verdeata
– paste din zuchini cu pesto si seminte de care ai prin casa cand te simti vinovat ca ai mancat multi carbohidrati in ultima perioada de genul
-…painii de casa cu masline, telemea, fulgi de usturoi/ceapa/chilli , bagheta
cu lapte sau chifle cu mac/susan -oricare din ele mancate fierbinti, proaspat scoase din cuptor cu unt
-shake uri care mai de care cu lapte de soia/migdale sau cocos si fructe, dar in special shake cu dovleac copt, scortisoara, cuisoare si miere
-sandwich ul lui Elvis: cu paine prajita, unt de arahide, felii de banana, miere si scortisoara sau
-sadwich cu paine prajita cu mustar, spanac sau baby spanac , ou, sos de hrean si putin sare si piper
1. Cartofi (dulci) fierti cu avocado pasat (+ulei, condimente, verdeata, ceapa sau usturoi, spanac, ridichi, oua fierte, sunca, ardei … Orice in funcție de sezon)
2. Tartine morcov si telina. O telina, 2 morcovi razuite mărunt, un cartof fiert, unt, condimente. Se amesteca, se unge pe pâine, la cuptor până se prajeste pâinea. Sau se fac chiftele si se coc.
3. Chiftele pui + legume. Carne pui măcinat, condimente. 1 morcov, câteva bucati broccoli, 1 păstărnac fierte in abur. 1/2 dovlecel razuit si stors f bine. Toate blenduite se amesteca cu carnea. Chiftele. Se dau prin susan. Se coc la cuptor.
Multumesc pentru dublul efort facut. Imi este de MARE ajutor!!!
La tanc a venit articolul asta! Sa se adune cat mai multe retete sanatoase si delicioasa ca ale mele de o vreme mananca numai cartofi prajiti si snitel. Desi variante am destule si pana acum a fost foarte bine, dar de ceva timp, nu-mi dau inca seama exact de ce, s-a dus cheful lor de a manca ce le dau. Snitel si cartoooofi sa fie!
Asadar, adaug si eu la lista:
– legume dulci la cuptor (cartof dulce, sfecla, ceapa rosie si cativa catei de usturoi, cu ulei de masline si sare la cuptor pana ce prind o crusta caramelizata)
– risotto cu ciuperci (in sfarsit am aflat si eu cum se face risotto si care-i diferenta intre textura acestuia si cea a pilafului)
– banana bread
– Salad Bar – dureaza putin mai mult pana ce adun toate ingredientele (salata, rucola, spanac, rosii, telina, castraveti, masline, crutoane, branza, ulei de masline, de canepa, seminte, etc) si le tai, dar satisfactia e garantata. Cu siguranta vor vrea sa isi faca salata si apoi iau macar o gura, doua si tot e un castig. In plus, se distreaza si facand meniuri tip check-box pentru toata lumea.
God bless you pentru postul acesta!!!
Pe noi ne salveaza gradinita care are mancare f buna si variata. Pe seara sau la gustare cand nu gatestc folosesc f mult legume crude: morcovi, ardei, castravete cu branza. Mancate asa simplu sau salata.
Multumim. Ramasesem in pana de idei.
Pot sa adaug la reteta de pate de casa cateva sugestii? Eu pun impreuna cu ficatul si o bucatica de carne (piept de pui), un morcov taiat bucati si o ceapa. Pun si putin ulei si las sa scada la foc mic pana sunt fierte toate ingredientele. Apoi le mixez pe toate si uneori adaug si unt. Pate-ul se poate pastra si in congelator in cazul in care iese cantitate prea mare. Altfel nu tine prea multe zile.
Tarta cu somon
– aluat de tarta sau 1 foaie de aluat foietaj cand nu avem timp sa facem aluatul de tarta.
– 2 cutii branza Ricotta de 250 g, 2 oua, 2 linguri smantana 15%, un pachet somon afumat de 100 g, sare, oregano, piper si 4 linguri spanac congelat.
Se amesteca branza cu cele doua linguri de smantana, se adauga somonul taiat bucatele, spanacul si ouale, sare, piper si oregano. Se intinde foaia in forma de tarta. Se adauga compozitia de mai sus si se da la cuptor la 180 grade cam 40-50 minute pana se rumeneste. Este delicioasa.
Foarte fain articolul, ma bucur sa vad variante de papa sanatoase pentru copii si adulti 🙂
Eu am o fetita de aproape 2 ani, tot Sofia o cheama, cu alergie la lactate deci exclus lapte, unt, iaurt, etc (nici macar kefirul facut de noi in casa nu e ok). Inlocuiesc cu iaurt de soia dar mai rar, tofu rar, lapte de nuci sau cocos. Sofia e innebunita dupa salate de tot felul.
Multe din retetele voastre le facem si noi, as adauga doar cate ceva ce facem noi
– quinoa/hrisca sau cus cus cu castravete, usturoi sau ceapa tocat, rosie, putin tofu uneori, ulei de masline sau de cod, oregano si un strop de cidru de mere sau suc lamaie- she loves it!
– broccoli la abur, amestecat cu usturoi pisat, o lingura iaurt de soia in cazul nostru, putin ulei de masline
– salata greceasca
– salata de radacinoase razuite: sfecla, morcov, telina, ridiche alba, gulie, rosie, putina zeama de lamaie si ulei de masline
– ficat de cod la micul dejun
– mancare de linte scazuta: ceapa, ardei, usturoi, rosii, linte verde, suc de rosii
– spanac scazut (cu iaurt de soia) cu paste de porumb (evit glutenul pe cat posibil)
– sfecla fiarta/coapte cu iaurt, usturoi zdrobit si patrunjel verde tocat, sare dupa plac
– budinca de orez cu lapte de cocos si scortisoara
– clatite de banane cu faina de ovaz/orez cu miere/sirop de artar/pasta de curmale deasupra
– tot a doua zi shake din lapte de cocos facut in casa, seminte de chia, seminte de in, pudra de roscove, seminte de dovleac & floarea soarelui, putina miere
– chec cu dovleac, razuiesc dovleac 1 cup, 2 oua, pasta de curmale facuta in casa, 1/2 cup iaurt de soia, 2 linguri ulei de masline, 150g faina integrala, 75 g fulgi de ovaz; se amesteca ingredientele si se da la cuptor pt cca 40 min la 180gr– cantitatile sunt aproximative, compozitia trebuie sa fie ca la banana bread, nu lichida
–
Foarte utile Rețetele. As avea o recomandare, sa nu folosești niciodată apa din conserva de năut, eu trăiesc in Liban, patria lor si aici toți o arunca, oricum conservele nu sunt indicate copiilor, dar dacă facem excepții măcar apa sa nu o folosim, noi punem apa plata!
Rețeta mea recomandata este mancarica de spanac: călesc 2 cepe in apa, adaug spanac, proaspăt sau congelat, las sa se înăbușe, la sfârșit dreg cu 2 căței de usturoi, unt sau ulei de măsline si bat 1-2 oua deasupra. Iese delicios.
Mai servim ușor si sănătos supa crema de broccoli sau conopida gratinata, cartofi franțuzești.
Sa avem pofta!
Ahh super! Cred ca azi deja incerc reteta aia de pate, ca prea suna super si usor 🙂
N-am copii, dar am un mandru acasa care n-a vazut un pastarnac in viata lui (am mai scris despre asta in niste comentarii) Asa ca ma distrez enorm descoperind retete cu gusturi si arome noi. Pana acum, au avut succes:
– broccoli taiat florete mici, amestecat cu ulei de masline, un pic de sare si cateva picaturi de otet balsamic, pus la cuptor in tava intinsa la temperatura mare (cam 230 grade) si lasat pana se inmaroneste un pic. Datorita temperaturii mari, ramane relativ tare, dar are si aroma aceea de copt
– cartofi la cuptor, fierti in prealabil, taiati cubulete si aruncati pe tava intr-un strat, presarati cu ulei de masline (noi ne infuzam singuri uleiul cu ce avem prin casa, cel cu coriandru si rozmarin are deosebit succes aici), sare si verdeata – mai ales rozmarin si salvie.
– tocanita de peste alb cu fenicul: http://www.bonappetit.com/recipe/fish-stew-with-fennel-and-baby-potatoes Vai ce buna e asta.. Si fierbe suficient de mult incat alcoolul din foarte putinul vin sa se evapore complet, ramanand doar aroma.
– tacos de peste cu salata de varza si mango, si sos de avocado cu iaurt: http://www.annies-eats.com/2015/04/24/fish-tacos-with-mango-salsa-and-avocado-cream-sauce/
– acest pui la ceaun, cu pastarnac si fenicul: http://www.bonappetit.com/recipe/skillet-roast-chicken-with-fennel-parsnips-and-scallions Legumele acelea ascunse sub pui prind o aroma incredibila, si se topesc asa tandru.. A doua oara cand am facut, am dublat portia de legume iar mandrul le-a mancat pe toast a doua zi la pranz.
– in plus, aceasta supa de pui koreana, cu sosulet alaturi si, cand avem timp, si cu taiteii facuti in casa: http://www.koreanbapsang.com/2015/06/dak-kalguksu-chicken-noodle-soup.html (mie imi place la nebunie site-ul asta, scris de o mama pentru copiii ei facuti mari si mutati la casele lor, dar care o sunau in continuare sa o intrebe cum se face mancarea. Asa ca si eu, incepatoare maxim, pot sa mesteresc ceva palatabil.)
La final, nu stiu daca stiti deja de aceasta aplicatie, dar eu m-am indragostit. Se numeste Pepperplate, si ea in sine nu are nici o reteta. Dar te lasa sa iti culegi retete de peste tot, le input automat pe unele (gen bonappetit), dar pot sa le input si manual de pe site-uri nesuportate (gen al lui Adi Hadean) sau sa adaugi ingrediente/ pasi la retete. Pot sa le transformi in shopping lists si sa bifezi ingrediente pe masura ce le cumperi. Si pot sa le share cu mandrul, dar cu conditia sa fim amandoi logati pe acelasi cont (sper ca in curand or sa enhance aplicatia).
Distractie placuta la bucatarit!
Mulțumesc, Ioana! De câte ori sunt în pană de idei privind potențiale rețete, la tine mă gândesc! Ar trebui să lansezi o crate de rețete, by the way, combinate cu povești despre copii și cu implicarea lor directă.
Din ce sursa luati ardei si rosii proaspete in perioada asta? Eu incerc sa le evit pe perioada iernii, dar tot ar merge niste ardei umpluti. Merci.
Eu iau de la Mega.
Micul dejun preferat al juniorului: mei fiert cu banana pasata deasupra. Cui ii place, si cu scortisoara si optional miere.
Terci din fulgi de ovaz fierti in apa/lapte cu mar maruntit la robot sau orice alte fructe, plus scortisoara, chia, miere.
Biscuiti/briose/prajitura: o banana+un mar fara coaja la robot cu apa/lapte, scortisoara/vanilie, optional fulgi de cocos, fulgi de ovaz pana se obtine o compozitie mai groasa. In formele preferate si la cuptor 15-20 minute la 170 grade, pana se intaresc usor deasupra. Raman moi in mijloc, merg servite simple sau cu sos de ciocolata (miere, apa si praf de roscove) sau ciocolata din reteta Ioanei. Daca le este prea foame copiilor, compozitia se poate manca si inainte sa ajunga la cuptor 🙂
Supa crema de broccoli: cartof +dovlecel+morcov+ceapa fierte, la final se adauga broccoli si se mai fierbe 5 minute. Pasat si servit cu chimen.
In week-end am descoperit si covrigii facuti in casa: http://www.jamilacuisine.ro/covrigi-de-casa-reteta-video/ Deliciosi, mai ales ca se pot face impreuna cu copiii.
Nu stiu cat de compatibile sunt aceste retete cu alimentatia copiiilor, dar las si eu cateva din mancarurile mele preferate:
– Somon preparat asa http://www.adihadean.ro/2013/12/somon-mazare/ impreuna cu dovlecei la tigaie (sare, piper, usturoi si niste patrunjel tocat la final).
– Pateul de ciuperci mi se pare mult mai gustos decat cel de pui si il fac dupa reteta aceasta http://mazilique.ro/2010/12/pate-de-ciuperci/
– Tartine cu sardine in sos de rosii cu un fir de ceapa verde, patrunjel, sare, piper proaspat macinat, zeama de lamaie, eventual si fulgi de chili sau un catel de usturoi copt
– Aceste oua pe care eu le consider divine http://www.adihadean.ro/2015/08/oua-aproape-benedict/
Trebuie sa pun un bookmark la postarea ta, multumesc!
Doua idei rapide/sanatoase/gustoase, invatate de pe mazilique.ro
-Catrofi dulci copti, taiati pe jumatate, continutul pasat putin, umpluti cu ton din conserva, patrunjel/coriandru proaspat, iaurt grecesc, ceapa rosie, ardei iute (probabil doar pentru adulti)
-Salata de couscous cu de toate (eu pun patrunjel, naut, rosii, ceapa, telemea/feta, masline, vinete calite, ardei gras, stafide etc)
Chifteluțe de legume și carne de pui la cuptor- un deliciu pt cei mici și mari, dispar foarte repede de pe farfurie ?
Morcovi, pătrunjel, păstarnac, țelină (optional) răzuite pe răzătoarea fina și călite foarte puțin în tigaie cu o lingura de ulei (doar cat sa se inmoaie). Adaugi cam 400 grame piept de pui tocat (se pot adauga dacă se dorește și aprox 100 g carne porc-optional), unul sau doi cartofi răzuiti (se stoarce zeama), o felie de pâine înmuiată și stoarsa și un gălbenuș, foarte putina sare și piper și frunze mărunțite de pătrunjel dacă e.Daca aveți puțin praz tăiat mărunt e delicios, dar se poate și fără. Se fac chifteluțe mici care sunt puse la cuptor (când sunt rumenite pe o parte, se întorc pe cealalta). După aprox jumătate de ora ai chifteluțe delicioase pe care le adora chiar și copiii pretențioși ?
Bune ideile si ne prind bine ca tare am nevoie de inspiratie, mai ales ca sotul nu mananca deloc lactate, asadar nu prea pot face legume gratinate sau pizza, sau altele ca lui nu-i plac si ar trebui sa fac inca ceva pentru el. Prea mult de munca asa ca evit sa fac din astea!
Eu am noroc ca ciorba o cam iua de la socrela, uneori si felul 2 (oricum cioba mea cam tot timpul e fara gust 🙁 )
Noi mai mancam asa (cel mai des folosesc cuptoru ca sa scap repede, pun 2-3 feluri odata):
-paste cu spanac, ciuperci sau canepa (alea care au ingredientele astea in aluat, de la plafar le iau) cu parmezan, super rapid si simplu
-peste cu legume la cuptor
-budinca de orez, mei sau gris cu piure de fructe sau dulceata de casa
-salata orientala, salata verde (cel mai des cu rucola, rosii, castraveti si sos de rodii -dementiala) + garlic bread
-piadine din lipii din alea de la lidl (nu libaneze) cu cascaval, carne daca se doreste, verdeturi (cel mai des rucola) + sos de rodii. O nebunie daca e si pus putin asa la tigaie fara ulei, cat sa se topeasca cascavalul ca sa tina ingredientele pe loc
-mai fac cate un chec sau clatite unse cu mascapone + miere + carob sau cacao sau cu cioco pt copii sau cu dulceata de casa
-pandispan cu fructe
-pizza cu blat de conopida
-cartofi copti umpluti cu diverse
-dovlecei, vinete sau ardei umpluti
-chiftelute de legume/carne ( cu sos)
-betisoare de dovlecei cu parmezan la cuptor, sau betisoare de legume la cuptor (radacinoase in special ca ies dulcegi)
-salata de paste, ciulama, mancarici cu diverse, ostropel.
Cam astea imi vin in minte acum!
Daca sunt cam fara gust ciorbele, incearca sa le pui in oala pe masura ce le tai, asa cum faci de obicei, dar intr-o lingura de ulei, fara apa, sa se inmoaie putin „pe sec”. Cand termini de taiat radacinoasele si ardeii, fasolea, conopida etc., pune apa si abia apoi pui cartofii, dovleceii si rosiile, care fierb mai repede. Nu-ti fie teama sa pui de toate legumele in ciorbele obisnuite.
Bomboane Rafaello – crema de braza tartinabila bio La Dorna( are gustul cel mai „curat”), miez de nuca pisat, miere, ulei de cocos(optional). Se amesteca toate de mai sus si se formeaza bilute. Le tavalesc prin fulgi de cocos si gata. Mi se par mai bune decat cele originale 🙂
p.s bineinteles se pot pune si migdale ca miez, dar eu de obicei sar peste pasul acesta
As vrea sa fac si eu pate de casa dar nu stiu de unde sa iau ficat de pui sanatos. Ma gandesc ca cel din comert de la pui crescuti intensiv, cu hormoni, etc. Ai vreo sugestie? Multumesc mult!
Nemaipomenit articol! a venit cand credeam ca sunt intr-o fundatura de idei! Facem si noi o mare parte din ce ai scris tu acolo, dar in afara de astea, mai preparam rapid si sanatos, pentru micul dejun:
– smoothie-uri din lapte de orez/ovaz/migdale, banana, miere, seminte de chia/canepa, afine/pasta de alune (uneori si iaurt daca merge);
– briose sau chec cu mere;
– salam de biscuiti cu fructe uscate si seminte, suc natural de mere si gem fara zahar (merge si ca gustare);
pentru pranz:
– avocado in toate formele, cu ceapa, zeama de lamaie, patrujel, masline/ton/galbenus de ou fiert, iar cu crema se umplu jumatatile de oua- asta e preferata fetelor langa o frittata sau somon la cuptor;
– broccoli crud pasat nu f fin in tocator/blender cu ceapa/usturoi, zeama de lamaie si maioneza vegetala sau de avocado;
– paste gratinate cu legume-cu ardei, rosii cherry, dovlecei, broccoli, sos de smantana, parmezan ras;
– rissoto cu dovlecei, rosii cherry, creveti/peste;
-tarte cu branza si spanac, sau branza si praz;
-radacinoase la cuptor si putina sare si cimbru, fara ulei, in vas yena;
– pilaf de quinoa cu legume-morcovi, ardei, dovlecei, telina apio, cartof dulcxe, verdeata, sau varianata salata cu legume crude si seminte;
-pateuri de migdale/caju cu ardei, ceapa, verdeata.
Sper sa te inspire! si iti multumesc mult!
Briose cu spanac
Ingrediente:
400 gr spanac proaspat sau congelat(de preferat proaspat pt ca e mai bun)
3 fire ceapa verde sau 1 ceapa galbena medie
200 gr ciuperci proaspete sau din conserva, taiate sau tocate cum le preferi
1 ardei gras
200 gr mozzarella sau alta branza, feta, telemea data le razatoare
3 oua
70 gr faina
1 varf cutit de praf de copt
2 lunguri smantana
Sare, piper cimbru sau alt condiment pe care il preferi
Preparare:
Pui apa la fiert, cand a inceput sa fiarba adaugi spanacul spalat si curatat de codite, il lasi 5-7 minute sa se inmoaie apoi il scoti intr-o strecuratoare. Apa unde a fiert nu o arunci. Cat timp se scurge spanacul pui la calit ceapa in putin ulei, adaugi ardeiul si ciupercile cu 2-3 linguri din apa unde a fiert spanacul. Dupa ce s-au calit legumele si s-au inmuiat adaugi spanacul tocat in tigaie adaugi sare piper si cimbru si mai lasi pe foc inca 5 min dupa care dai tigaia la o parte si lasi continutul sa se raceasca un pic. In timpul asta intr-un bol amesteci oualele cu mozzarella si cele 2 linguri se smantana. Dupa omogenizare adaugi legumele din tigaie amesteci bine si la final adaugi faina cu praful de copt.
Compozitia se toarna in forme de briose sau in orice alta forma daca nu ai cu mentiunea sa folosesti hartie de copt sau sa ungi cu unt sa nu se prinda. Lasi la cuptor 20 de min la 180 de grade sau pana observi ca a iesit din forma si s-a rumenit.
Pofta buna
Prințesă mănâncă și cel mic din toate astea ? Eu m-am ferit până acum de fasole, sosuri cu usturoi și somon . Mi se par foarte grele pentru un copil de nici 2 ani . Al meu a depășit 2 ani și parcă tot nu mă încumet să îi dau . Cel puțin somon am început să îl evit mult . Rar se mai găsește unul pescuit în mediul natural și nu în crescătorie unde vai de noi cum sunt crescuți și hrăniți.
Eu iau somon salbatic de la Mega, congelat. Ii dau din toate, nu se omoara cu mancatul, nu cred ca doua guri de somon pe saptamana il vor dobori pe micut. Noi mancam toti aceleasi lucruri. Am grija ce si de unde cumpar si gata.
Eu nu sunt fană produse cumpărate gata congelate absolut deloc. Foarte rar cumpăr câte ceva . Excepție face înghețata pe care oricum nu o consumă el. Încă ii gătesc separat . Oare să fiu un pic cam exagerată?
Ce bine ti-au iesit chiftelutele de naut! Ma bucur mult ca ti-au placut. Sa le incerci si pe alea de linte de pe blog, sau cele cu quinoa care sunt preferatele mele. 🙂 Auzisem de airfryerul asta de ceva vreme si chiar ma batea gandul sa imi iau. Ies crocante la suprafata chiftelutele? La cartofii prajiti la airfryer simti vreo diferenta notabila fata de cei in ulei? Mi-ar placea sa pot renunta complet la prajeli. Nu prajesc in baie de ulei, cartofii ii fac de obicei „prajiti” la cuptor, iar chftelutele usor rumenite in tigaie, dar treaba asta cu airfryerul suna chiar interesant.
Salut, depinde de compozitie, unele ies crocante, altele ies uscate. Cartofii nu-s ca cei prajiti in ulei, ca aia au gust de ulei prajit, iar astia au gust de cartof, clar nu e acelasi lucru, sunt buni insa, ies cam la fel ca cei facuti la cuptor, doar ca mai rapid. 🙂
O sa incerc si chiftele cu linte, quinoa nu cred ca am prin casa, multumesc!
Ce bine de tine ca ai timp sa gatesti! Crochetele de mamaliga trebuie sa le incerc urgent!!
Draga printesa, te urmaresc de mult timp. Imi place foarte mult cum gatesti si toate articolele tale. Eu sunt mamica de gemene. Micele mele au 3 ani si incerc ca toate mamicile sa le gatesc sanatos, gustos si in fiecare zi altceva.
Iti adaug cateva retete care noi le facem in fiecare saptamana si sunt pe placul nostru.
Fasole verde cu piept de pui, usturoi si putin unt. Calesc puiul cu o lingura de unt si apa care si-o lasa carnea, adaug fasolea verde si pun apa calda cat sa acopere fasolea cat de cat. Apoi adaug 3-4 catei de usturoi bucatele si las sa scada. In 30-40 min ai o mancare delicioasa.
Pui la cuptor cu legume. Puiul alaturi de morcovi, ciuperci si cartofi, stropite cu ulei de masline si oregano, busuioc, plus putina apa. Dupa o ora e o nebunie. Fetelor le place cu parmezan razuit deasupra.
Peste alb la cuptor in vas de yena. Pestele stropit cu putin ulei de masline si sub capac. Langa o salata verde cu putin piure.
Crevetii la tigaie in unt si cu putin usturoi feliat sunt preferati lor.
Eu le fac fetelor si chiftele marinate. Carnea o toc, o amestec cu usturoi si putina sare. Formez chiftelutele, le pun in vasul de yena, adaug passata amestecata cu apa. Le las sa fiarba o ora sub capac si gata chiftelutele.
Iti doresc multa inspiratie si articole minunate. Sper ca intr-o zi sa apuc sa iti scriu cam ce inseamna sa cresti gemene. Numai bine.
Salut, multumesc!
Astept cu maaare interes articolul de la tine! 🙂
La retetele de clatite, as adauga clatitele cu sunca si cascaval: pe foaia de clatita facuta pe o parte, in tigaie, pui la mijloc o felie de sunca si deasupra o felie de cascaval. Impaturesti clatita peste ele si mai intorci odata pe cealalta parte…se face usor si copiii o adora. O poti servi cu smantana deasupra.
Buna. Ai putea sa imi spui de unde cumperi carnea tocata si ficateii? Multumesc tare!
carnea o iau de la macelarie, rog sa mi-o toace, ficatei iau de la supermarket.
Multumesc!
Noua ne plac foarte mult gustarile Prajitura din fulgi de ovaz, fara faina. o sa incercam si biscuitii cu mustar. Ni se par interesanti dupa nume 🙂
Compozitia pentru piftelute cu somon iese foarte moale si nu se leaga nici prajite in ulei, nici coapte la cuptor. Am impartit compozitia pentru ambele variante sa vad care da rezultate, am adaugat chiar si putina faina, dar tot cam degeaba…