Bine cu lapte (P)

Când văd prin filme oameni ridicându-se din pat noaptea pentru un pahar cu lapte rece, mi se balonează nu doar burta, ci și ochii, urechile, părul. Shake dens de ciocolată. Cappuccino cu spumă multă. Căni grase pline ochi cu lapte călduț, cu un praf de scorțișoară deasupra. Pentru mine, astea nu-s scene aspiraționale, ci surse de disconfort intestinal.

Nu știu exact în ce moment al copilăriei mele organismul meu a decis că nu mai vrea și nu mai poate să suporte laptele. Mama m-a alăptat câteva luni, apoi a trebuit să se întoarcă la serviciu, iar eu am aterizat în curtea bunicii, care făcea rost zilnic de lapte proaspăt muls de la vecina, pe care-l devoram cu plăcere (povestește bunica, eu nu-mi mai aduc aminte). Am tot băut din el, mai întâi la biberon, apoi cu lingura din ceaunul cu coji de mămăligă, apoi de la un punct, n-a mai intrat. Am continuat să mănânc lapte prins, brânză cu smântână, burduf iute, uneori cu ceva sacrificii digestive, alteori fără. Lapte însă n-am mai putut bea niciodată fără să-mi supun burta la chinuri semnificative. Se pare că am dezvoltat în copilărie o intoleranță la lactoză cu care-am învățat să trăiesc, că vorba ceea, sunt destule delicii pe lume și multe nu conțin lactoză, așa că se putea mult mai rău, mă gândesc.

La un moment dat am suspectat că fetița mea suferă de ceva similar, pentru că voma mult și nu lua deloc în greutate. Era alăptată, așa că am exclus din dieta mea toate lactatele, în speranța că-i va fi mai bine. N-am observat îmbunătățiri după trei săptămâni, așa că am renunțat, mai ales că mare parte din dieta mea de atunci (dar și de acum) era formată din lactate. Ea avea reflux, nu intoleranță la lactoză, însă în lunile acelea am citit mult despre digestia laptelui, să înțeleg cu ce-o pot ajuta, iar asta mi-a fost de folos să pricep și de ce burta mea se războiește așa zgomotos cu orice picătură de lapte, oricât de gras, de proaspăt sau de cald e. Asta e, fac parte din cele două treimi de persoane de pe Glob care suferă de o formă de intoleranță la lactoză, o afecțiune predeterminată genetic de faptul că pe măsură ce crești consumi tot mai puțin spre deloc lapte, deci nu mai ai nevoie de lactază, cel puțin teoretic (omul e singurul mamifer care mai consuma lapte și derivate după vârsta copilăriei mici, el e și singurul mamifer care s-a adaptat în timp la consumul prelungit de lapte, de aceea o treime dintre noi încă mai pot digera corect și complet laptele îngurgitat).

Vă povestesc și vouă, sigur mai sunt adulți ca mine, care habar n-au de ce-i ceartă burta după fiecare cafea cu lapte, sigur sunt și copii ca mine, cu intoleranță mai gravă sau mai ușoară, care-ar fi mai bucuroși de mâncare în general dacă părinții ar afla cum îi pot ajuta să evite neplăcerile digestive, pentru că lactoza nu e doar în lapte, ci și în pâine, mezeluri, supe la plic, muștar și-n multe alte alimente la care nici nu te gândești. Vestea bună e că intoleranța asta e ușor de depistat și nici foarte complicat de gestionat nu e. Să fie asta singura voastră problemă!

Nu uitați că aici citiți strict opiniile mele personale, nu sunt medic. Pentru un diagnostic corect și recomandări de analize și tratament, mergeți la medicul de familie sau la cel specialist.

Așadar, ce e intoleranța la lactoză?

Pe scurt, este incapacitatea organismului de a digera și asimila lactoza, o glucida conținută în mod obișnuit de toate tipurile de lapte și de alte produse derivate. Digestia lactozei se petrece cu ajutorul lactazei, o enzimă secretată de intestinul subțire care desface lactoza în glucoză și galactoză, iar acestea sunt absorbite în intestinul subțire. Unele organisme nu secretă suficientă lactază, ceea ce înseamnă că parte din lactoza ingerată de noi odată cu laptele sau cu produsele lactate rămâne nedescompusă, ajunge în intestinul gros, unde, sub efectul bacteriilor din zonă, fermentează, rezultând astfel gaze, dureri de burtă, diaree.

Care sunt simptomele intoleranței la lactoză?

Cam la 30 de minute după ce ai consumat produse care conțin lactoză, începe foiala abdominală: crampe, greață, balonare, multe gaze, senzație de burtă foarte plină, diaree, greață sau vărsături. Dacă asta se întâmplă ocazional și fără alte probleme, nu e cazul să te grăbești la doctor. Dacă însă situația se repetă la majoritatea produselor lactate, zilnic, dacă începi să te simți slăbită sau bănuiești o deficiență de calciu, atunci e bine să mergi la medic.

Există trei tipuri de intoleranță la lactoză:

Intoleranță primară – ea apare în timp, pe măsură ce în alimentația sugarului sunt introduse solidele, iar organismul produce tot mai puțină lactază, suficientă pentru a digera laptele, insuficientă pentru a o face fără un minim discomfort. Toate mamiferele manifestă acest tip de intoleranță, omul s-a adaptat în timp, dar mare parte din populație suferă de o formă ușoară a ei (mulți o au fără să știe). Asta s-a întâmplat în cazul meu, am băut lapte o vreme, apoi de pe la 5 ani am început să-l tolerez tot mai puțin, iar acum, la maturitate, am ajuns să nu mai beau lapte deloc și să iau calciul necesar din alte lactate. Acest tip de intoleranță, care este și cea mai ușoară, este predeterminată genetic.

Intoleranță secundară: ea apare atunci când intestinul subțire nu mai produce suficientă lactază în urma unui episod de boală care afectează intestinul subțire (boala celiacă, enterocolite grave, boala Crohn). În general poate dispărea în timp, după ce afecțiunea care a provocat-o este tratată.

Intoleranță congenitală la lactoză: unii copii (procentul lor e destul de mic, prematurii sunt mai predispuși) se nasc cu această afecțiune, intestinul lor subțire nu produce deloc lactază. Această formă mai gravă, predeterminată genetic și ea, se manifestă prin scaune dese și apoase imediat ce nou născutul începe să sugă.

Ce e de făcut dacă bănuiești că tu sau copilul tău suferiți de intoleranță la lactoză?

Ține un jurnal în care notează ce alimente anume provoacă reacții digestive neobișnuite. Fii atentă la orice ar putea conține lactoză, nu doar la lapte, ci și la unt, cașcaval, înghețată, iaurt. Verifică etichetele produselor ambalate pe care le cumperi, pâinea, dulciurile, chipsurile conțin și lactoză.

Încearcă să faci pauză de la toate produsele care conțin lactoză, dieta prin eliminare e cea mai bună metodă de diagnosticare la domiciliu. Notează dacă și când mai ai disconfort digestiv în lipsa lactozei.

Atenție însă, dacă elimini complet lactatele s-ar putea să te confrunți cu hipocalcemie (lactatele sunt principala sursă de calciu în alimentație). Compensează cu portocale, broccoli, spanac, sunt bogate în calciu și nu conțin lactoză.

După ce îi arăți concluziile tale, medicul te va trimite la analize. Există patru tipuri de teste pe care le poți face (tu sau copilul, dacă el e cel suspect de intoleranță).

  1. Testul genetic de sânge: îți spune dacă ai intoleranță primară sau secundară, fără să trebuiască să consumi lactoză înainte
  2. Testul de toleranță la lactoză: mai întâi trebuie să bei un lichid care conține multă lactoză, două ore mai târziu ți se va recolta sânge pentru a verifica nivelul glucozei. Dacă glicemia nu crește, înseamnă că organismul nu digeră și nu absoarbe corect lactoza
  3. Testul hidrogenului expirat: ca și la testul de sânge, mai întâi bei un lichid cu conținut ridicat de lactoză, apoi medicul măsoară la intervale regulate nivelul de hidrogen din aerul expirat. Dacă intestinul tău nu digeră corect lactoza, aceasta fermentează în colon, eliberând mult hidrogen (printre alte gaze), care este absorbit de intestine și apoi eliberat prin expirație.
  4. Testul de aciditate al scaunului: în cazul sugarilor sau copiilor mici se practică această variantă, se recoltează din scaun o probă care este apoi testată pentru urme de acid lactic, semn de lactază nedigerată

Cum scăpăm de neplăcerile cauzate de intoleranța la lactoză?

Din păcate, nu s-au inventat încă metode de a crește producția de lactază în intestin, dar există multe feluri în care poți evita disconfortul provocat de proasta digestie a lactozei. Primul este să ai răbdare cu tine și să fii atentă la ce-ți priește. Uneori, secretul constă în doză: puțin lapte în cafea trece neobservat, mult lapte e nenorocire pentru burtă. Vezi la ce reacționezi și în ce cantitate, apoi evită alimentele și dozele care-ți fac rău.

Nu bea laptele simplu, combină-l la masă cu alte alimente, ca să încetinești digestia și să dai timp lactozei să fie digerată.

Caută și folosește lapte cu mai puțină lactoză sau lipsit de lactoză, am pus la finalul textului o idee de marcă de lapte fără lactoză care mie îmi place mult.

Ia probiotice, ele sunt culturi vii de bacterii necesare unei bune digestii, în unele cazuri ajută.

Înlocuiește laptele din dietă cu iaurt sau brânză mai uscată, gen cașcaval sau Cheddar, acestea conțin mai puțină lactoză.

Dacă ai probleme serioase cu multe dintre lactate și nu poți renunța la ele, există la farmacie picături cu lactază, pe care le poți lua înainte de masă. Pentru copiii mici cu intoleranță gravă la lactoză, există fie varianta de picături de lactază în cazul bebelușilor alăptați, fie cea a laptelui praf fără lactoză, care e recomandat și în cazul unor gastroenterite grave, în care flora intestinului e afectată serios, iar pentru a permite refacerea ei, se recomandă un lapte fără lactoză, pentru a nu solicita prea mult intestinul subțire.

Pentru adulți există lapte fără lactoză sau cu un conținut redus de lactoză. Eu consum LaDORNA Zile Ușoare, un lapte fără lactoză, cu 1,5% grăsime, cu care-mi pot prepara o ciocolată caldă fără să mă tem de crampe și gaze ulterioare. Într-o cană de lapte cald pun puțină miere, două linguri de cacao și un praf de scorțișoară, sau, dacă am poftă de un nes decaf, amestec două lingurițe de Inka și o linguriță de miere și am o băutură perfectă, fără stres și balonare. Îl pot folosi și la gătit, la clătite și budinci, e gustos, are toți nutrienții laptelui normal, lipsește doar lactoza.

la dorna fara lactoza printesa urbana

Mănânc și eu cot la cot cu copiii lapte cu cereale, miere, nuci și fructe uscate dimineața, până de curând eram consemnată la omletă. Și ce bun e laptele dimineața!

Îl găsiți în toate supermarketurile mici și mari, e potrivit nu doar pentru persoanele intolerante la lactoză, ci și pentru cele aflate în recuperare după vreo afecțiune digestivă sau un tratament cu antibiotic (care destabilizează flora intestinală, pentru că antibioticul ucide nu doar bacteria cauzatoare de infecție, ci și parte din bacteriile bune din intestin, cele care ajută la digestia și absorbția nutrienților), dar și celor sănătoși, care-și doresc o digestie mai ușoară.

Sper că v-am fost de folos.

 

Sursa foto preview: lapte via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

21 comentarii

  1. Exista doua probleme majore in ceea ce priveste laptele. Una este intoleranta la lactoza. A doua, mai frecventa la bebelusi si copii, este alergia la proteina din laptele de vaca. Din fericire, intoleranta la lactoza e rara la nou-nascuti si bebelusi. Spun din fericire deoarece laptele matern contine lactoza, multa lactoza, iar de multe ori singurul tratament este intarcarea si folosirea unei formule pe baza de soia. Aplv, pe alta parte, e frecventa si simptomatologia se amelioreaza prin excluderea lactatelor din dieta mamei ce alapteaza sau trecerea pe o formula cu proteine extensiv hidrolizate. E bine de stiut ca trebuie exclus si laptele de capra sau bivolita. Inclusiv alimentele ce contin proteina din lapte, deci dieta stricta. Simptomele dispar dupa minim 2 sapt, la 4 sapt se face evaluarea situatiei si se decide daca e asta sau nu. De asemeni e util de stiut ca aplv se asociaza si cu alergie la proteina din soia, uneori la peste si la ou. O mama cu antecedente de alergii( sau tata), al carei sugar are colici puternice, reflux, ia putin in greutate, are scaune proaste, trebuie sa suspecteze alergiile. Uneori lucrurile se aseaza de la sine, alteori lucrurile se complica.

    • Alergia la proteina lv e alt subiect cu totul, n-am vrut sa le amestec, dar e bine ca ai completat tu, thx!

    • Sigur, mi-am dat seama ca articolul este strict pentru cei ce doresc sa stie mai multe despre intoleranta la lactoza. Din pacate, prea multe persoane diagnosticheaza folosindu-se doar de articole gasite pe internet si se grabesc sa aplice direct tratamentul. Vizita la medic devine optionala.
      Baiul, in acest caz, este ca intoleranta la lactoza este date de un deficit enzimatic, se manifesta digestiv, se trateaza asa cum e scris mai sus. Alergia la proteina din laptele de vaca, pe alta parte, este o patologie complet diferita- vorbim de alergie, ce in unele cazuri poate fi fatala. Este esential un diagnostic corect.

    • daca iti spun ca am intalnit un medic care nu facea diferenta intre alergia la proteina si intoleranta la lactoza ma crezi? i-am explicat eu cum sta treaba, din informatiile pe care le am gasit si eu pe net….m-a contrazis constant, pentru el alergia la proteina din lapte si intoleranta la lactoza ( care este zaharul din lapte) e fix acelasi lucru..mi-a zis si ca lactoza este Nu zaharul din lapte, ci proteina din lapte…MEDIC…m-a facut PAF…doamne fereste sa cazi pe mana la asa oameni la nevoie ..

    • Hahaha, draga doamna Tincuta, daca ar sti ea ce scriem noi aici. :))

  2. Da, cred ca multă lume este intoleranta (inclusiv eu), dar fiindcă simptomele sunt ușoare le ignoram si trăim cu ele…
    In perioada sarcinii am băut lapte fara lactoza si mi-a fost bine, dar uite ca am ignorat si am trecut înapoi la cel normal; măcar e organic…:)

    Nu locuiesc in țara, dar imi plac mult produsele Dorna, mi-e dor…
    Mulțumesc de articol

  3. Asa cum zicea DEEA mai sus, e bine sa se stie care e diferenta intre intoleranta la lactoza (o chestie sistem digestiv) si alergia la proteinele din lapte (in special cazeina care se gaseste in anumite procente in laptele tuturor mamiferelor, deci si cel uman) – o chestie de sistem imunitar. Nu de putine ori ma intreba lumea „pai fiul tau nu poate sa bea laptele asta? Ca doar e fara lactoza!”…iar el e alergic la proteinele din lapte. Nu are nimic de a face una cu alta

  4. Cred ca si eu am o usoara intoleranta la lactoza, dupa simptome. Desi am crescut la coada vacii si beam zilnic lapte proaspat muls direct in cana, si cu drag imi amintesc de asta. Nu e insa alergie, pt ca sunt anumite produse lactate ce le tolerez.
    Ne poti spune unde ai facut testele de intoleranta la lactoza? si cat dureaza/cat costa? (e nevoie sa imi iau zi de concediu?).

    Ca o remarca personala, eu ma simt mult mai bine dupa iaurt decat dupa lapte. Si mai bine cu lapte de taran decat cu cel de magazin. Si cel mai bine il tolerez lapte de capra. Asa ca iau de la taranii mei lapte de vaca si il pun la cald, in ulcica de lut. Iar laptele de capra il beau cu o bucata de paine proaspat facuta, aburinda, pe care am pus o bucata de unt (de la aceeasi tarani).

    • Poti face analizele la orice laborator privat (si cred ca si la cele de stat), cel genetic de sange dureaza putin, doar recoltezi, cele cu ingurgitare de lactoza dureaza cateva ore, ti se verifica nivelul glicemiei, respectiv cel de hidrogen expirat din 30 in 30 de minute. Cel de sange e insa cel mai comod și mai relevant, eu insa nu l-am facut pe asta. La Synevo costa 280 de lei. https://www.synevo.ro/intoleranta-la-lactoza-test-genetic/

  5. Si baietelul meu are alergie la proteina din lapte, insa un medic mi-a explicat ca proteina din laptele de vaca este mai mare si mai greu digerabila, si mi-a recomandat lapte de capra ce are proteine mult similare cu cele din laptele de mama. De 4 ani bea lapte de capra si ii merge foarte bine. Alergia la proteina se manifesta diferit fata de intoleranta, apar pe corp bubite, roseata, si ignorata poate duce la dezvoltarea altor alergii.
    Produsele din lapte gen iaurt, lapte batut, smantana,chefir sunt fermentate, adica au niste enzime ce ajuta la digestia lactozei si proteinei si de aceea pot fi consumate

    • In cazul alergiei nu se pot consuma produse din lapte. Asta inseamna si iaurt, branza sau unt. La alergici trebuie eliminate complet din dieta laptele si produsele lactate. Partea buna e ca in jur de 90% din copii se „vindeca” de alergia la lapte pana la varsta de 5 ani. Mai rare sunt cazurile in care persista si la maturitate.

  6. Foarte util, mulțumim! E o chimie ciudată cu lactoza, observ și din ce au comentat celelalte cititoare. Eu sunt înnebunită după brânzeturi, atât după cele tari și maturate, cât și după cele moi, eventual cu mucegai.
    Cu iaurtul sunt so-so, problema apare la laptele dulce. Cel gras, de țară, sare din discuție, mi-e rău numai de la gustul specific. Cel semidegresat e ok pentru mine, dar doar cu cereale sau în diverse prăjituri. Dacă îl beau seara (cum ziceai și tu… e un mister pentru mine cum beau oamenii in filme lapte înainte de culcare), mi-am semnat condamnarea la o noapte fără somn.

  7. Se mai gaseste si la Kaufland marca lor proprie de lapte fara lactoza (si integral si degresat) dar si smantana delactozata! Si cei de la Zuzu au o varianta de lapte delactozat!

  8. hm, se pare că tata are o ușoară intoleranță la lactoză. laptele dulce, mai ales rece îl balonează și alte simptome din zonă. așa că îl bea cald, dar de obicei preferă iaurt, lapte bătut, brânzeturi cu care se împacă bine.
    din fericire pt mine, n-am nicio problemă (sau dacă am, este foarte-foarte ușoară). fac parte din grupul celor care beau lapte înainte de culcare. de obicei fac asta dacă am mâncat ”devreme” și mi se face foame până la culcare, dar e prea târziu pt a mai mânca ceva. laptele e perfect pt a combate cât de cât foamea, fără să încarce stomacul prea tare. cel puțin pentru mine. (iar cafeaua este o ceașcă de cafea combinată cu o cană cu lapte 🙂 ).

  9. Imi explicati si mie ce fel de pregatire aveti dumneavoastra ca sa elaborati astfel de articole pline de indicatii medicale? Sau cel putin imi puteti indica articolele medicale pe care le citati aici? Va multumesc

    • 1. Imi pare rau dar nu asa se citeaza corect articolele medicale de specialitate. Mi-ati enumerat 3 site-uri, eu as fi vrut sa citesc chiar articolele pe care le-ati studiat in prealabil inainte sa emiteti pareri. 2.Orice informatie medicala transmisa de o persoana fara pregatire medicala prealabila, este o greseala, nu credeti? 3. Nu gasesc ” recomandarea principala” de a merge la medic

    • Eu am oferit informatii primare, in ideea de a ajuta cititorii sa identifice o posibila conditie medicala. Iata si articolele cu pricina: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/basics/definition/con-20027906
      http://www.uptodate.com/contents/lactose-intolerance-clinical-manifestations-diagnosis-and-management
      http://www.pediatrucluj.ro/2015/02/28/intoleranta-la-lactoza/

      Nu le-am precizat in articol pentru ca nu le-am citat si nici nu le-am tradus, de-a lungul timpul le-am folosit pentru a-mi intelege simptomele.

      Repet intrebarea mea, dupa ce am raspuns, cred, la ale dvs: exista informatii gresite in articol?

    • Da, exista informatii inexacte si invechite. Dupa cum am spus, nu sunteti medic, nu puteti fi acuzata de malpraxis, nu e corect sa scrieti asa ceva. Va rog sa mentionati, de preferinta cu bold la inceputul articolului faptul ca emiteti doar pareri personale, nu recomandari medicale si va rog sa subliniati necesitatea consultatiei medicale pentru ca, repet, eu nu o gasesc in text.

    • Aveti dreptate, voi face precizarile la inceputul articolului. Despre care informatii spuneti ca sunt inexacte si invechite? Chiar as vrea sa stiu, au comentat medici la articol si nu au contestat informatia. In plus, inainte de publicare am verificat articolul cu medicul nostru pediatru, care nu a formulat obiectii, asa cum fac de fiecare data cu articolele cu tema medicala. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *