ACEST ARTICOL APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI
A fost o dată ca niciodată o familie frumoasă, formată la acel moment din 3 persoane: 2 mari şi una mică, de 5 luni jumătate, aflată încă în pântece.
Până când bebelușul meu a avut 5 luni jumătate, totul a fost perfect: ecografii o dată la 3 săptămâni, morfologie, planuri de cum o să fie în 3, dacă o sa fim părinți buni, răbdători și dedicați în întregime lui, lui „Bobiță”.
Zilele treceau și, pe 19 decembrie 2015, ne-am dus la morfologia de dublu trimestru. Am așteptat o jumătate de oră până am intrat în cabinet, într-un final m-am văzut în cabinet, întinsă în pat pentru ecografie. Uite-i inimioara, rinichii funcționează perfect, ficatul are dimensiunile normale, DAR (groaznicul „dar”) văd ceva ce nu-mi prea place, zice doctorița care se ocupa de morfologie. S-a dus în cabinetul doctorului care mi-a urmărit sarcina și în cateva secunde s-a întors cu el.
Discuții ca între doctori, termeni medicali, eu, întinsă, așteptând „verdictul”.
În câteva momente am aflat că puiul de om are chisturi pe creier, două în lobul din partea stângă și două în partea dreaptă. Este nevoie de amniocenteză.
Doctorul a plecat și eu am rămas în continuare la „puricat”. Atunci mi s-a explicat ca acele chisturi pot da sindromul Down. Atât am înțeles, apoi n-am mai priceput nimic și nici nu m-a mai interesat, știu doar că eram întinsă și plângeam. Soțul asculta explicații, teorii.
Într-un final, m-am ridicat și m-am dus cu teancul de foi în cabinetul doctorului meu. Acolo, el mi-a explicat că din punctul lui de vedere, în proporție de 70% nu sunt probleme, dar totuși să fac amniocenteza.
Am avut și am un doctor care m-a încurajat și înțeles de la prima ecografie. Mi-a spus că știe că e scumpă analiza (1.900 lei), că e perioada sărbătorilor de Crăciun și că sunt și alte cheltuieli, dar că pentru liniștea noastră ar fi bine să facem acest lucru. M-a pus în legătură cu un doctor care se ocupa de acest lucru și uite așa, a doua zi eram programată.
Ce a urmat din momentul în care am ieșit din cabinet a fost horror. Am ajuns acasă, tot drumul nu am discutat unul cu celălalt, eu și soțul, doctorul îmi explicase ce înseamnă această intervenție. Prietenii apropiați știau ca în ziua aceea aveam morfologia și spre seara m-au sunat să mă întrebe ce face bebe. N-am răspuns nimănui, doar surorii mele. A încercat să mă încurajeze.
A doua zi, am luat-o la pas împreună cu soțul spre spital. Ce gânduri îmi treceau prin cap va puteți imagina. Citisem seara tot felul se tâmpenii despre amniocenteza, mai avem doar sa mă uit pe YouTube la filmulete și era meniul complet.
Am ajuns acolo, doctorul mi-a explicat care sunt pașii pe care o să-i urmeze, am semnat zeci de foi prin care îmi dădeam acordul, m-a încurajat şi mi-a făcut din nou ecografia pentru a vedea exact unde sunt localizate chisturile. Mi s a făcut un no spa injectabil pentru relaxarea mușchilor. Și dintr-odată am văzut acul ce urma să intre în abdomenul meu, în căsuța copilului. N-a durut, pot spune ca la dentist e mai dureros. Am simțit o senzație incomodă doar atunci când mi-a extras lichid, atunci am simțit și inima cum a început să galopeze.
Toată procedura a durat 3 minute. Mai mult a durat ecografia pentru a se vedea poziția copilului și alte elemente ce trebuiau luate în calcul. Mi s-a recomandat repaos absolut 3 zile, mi s-a explicat ca riscul de avort spontan este 1%, dar dacă sunt cuminte, totul o să fie bine. Ușor de zis…
Primul rezultat (care era în mare și rezultatul final) avea să vină în 3 zile, care pentru noi au fost ani de emoții, plânsete, reproșurile mele ca n-am fost o mamă bună pentru copilul meu.
Și a venit a treia zi, soțul dormea, am zis să sun în call center să văd dacă analiza este gata, nu vroiam să fie lângă mine când mi dă vestea. În secundele în care am așteptat să verifice dacă rezultatul e gata am crezut că mor. Plângeam, tremuram și mă plimbam dintr-o cameră în alta, ca într-un final să mi spună să revin a doua zi că încă nu sunt gata. Am închis. Mii de gânduri îmi treceau prin cap, ce o să fac dacă copilul pe care mi l-am dorit dinainte sa mă căsătoresc este bolnav, cum o să reușesc să-l integrez în colectivitate, cum o să fiu eu ca mamă…
M-am liniștit puțin și m-am așezat în pat, am reușit să adorm puțin și ca prin vis am auzit soțul vorbind la telefon. Eram cu ușa închisă. Am pus urechea pe ușă, n-am avut curaj să mă duc la el. Sunase, la rândul lui, să vadă dacă e bebe bine. Ghici! Lui i-au spus că sunt gata analizele. La mine nu erau gata, cu o jumătate de oră maid evreme. Eram frustrată, plângeam, mi-era frică, nu înțelegeam de ce lumea în care trăim minte, de ce nu mi-au spus mie dacă copilul meu, pe care îl purtam de 5 luni jumătate e sănătos.
N-am putut să aștept lângă ușa, m-am pus în pat cu plapumă pe cap, așteptam să primesc vești. Inima, galop galop. Am simțit plapuma luată de pe mine și o strângere puternică în brațe și o sărutare pe frunte. „E totul bine”, mia spus el. „Ți am spus ca Bobiță e un luptător”.
Ulterior, ca sa ne liniștim definitiv, am sunat pe medic, care mi-a confirmat că e totul în regula.
Acum, după un an jumătate, suntem 3. Doi adulți și un copil vesel.
Ella
Sursa foto: amniocenteză via Shutterstock.com
Ce frumos!!!! Am lacrimi in ochi!!!!
Am făcut și eu amniocenteza pe data de 6 februarie 2020 pt că rezultatul de la dublu test a ieșit destul de rău. (1 la 99). Însă când am primit acest rezultat am refuzat amniocenteza zicând că este un rezultat statistic, însă când am fost la ecografia lunara medicul mi-a spus că bebe are un chist pe canalul care face legătura între creier și coloana. Auzind acest lucru m-am panicat foarte tare și am acceptat in cele din urma sa fac amniocenteza.( Țin să precizez că am 33 de ani și este primul copil). Am așteptat 3 sapt până au venit rezultatele, 3 sapt in care numai eu știu ce era în sufletul meu, câtă teamă și disperare era în inima mea. Astăzi 28 februarie mi-au ajuns rezultatele. Când m-au sunat sa mă anunțe că sunt gata rezultatele am rugat-o pe doamna asistență să îmi spună dacă sunt bune sau rele. Doamna asistență mi-a spus că trebuie sa merg la cabinet pt rezultate, că nu îmi poate spune nimic telefonic și că astăzi nu mă poate primi pt interpretarea analizelor și că abia luni mă poate programa. Am închis telefonul și eram plina de emoții, apoi am luat telefonul in mână și am sunat înapoi la cabinet și am insistat să mă primească astăzi deoarece nu pot aștepta până luni. Într-un final au acceptat să mă primească peste vreo două ore. Nu mi-am putut stăpână emoțiile și temerile așa că am plâns continuu. Am ajuns la cabinet și îmi așteptăm cumintica rândul, au trecut 10 min lungi și a venit și rândul meu. Domnul doctor mi -a zis sa iau loc pe scaun și a început să citească de pe foaia cu rezultatele de la amniocenteza. Dumnezeu a făcut ca rezultatele sa fie bune. Bebelușul meu este sănătos. O să am un băiețel .
Doamne, ce bine că este copilul sănătos.
Dar în astfel de cazuri, dacă se constată că are sindrom Down sau o altp boală gravă ce se poate face? Există posibilitatea de întrerupere a sarcinii la 5 luni și jumătate??
Sau testul se face doar e pentru a afla mai repede dacă copilul e sănătos sau nu?
Exista posibilitatea de avort medical pana la 20-22 saptamani.Nu stiu cine se incumeta insa in cazurile medicale se poate.
In Romania se poate face avort terapeutic pana la 24 de saptamani, insa sunt tari in Europa unde se poate face si dupa aceasta data, in unele chiar pe tot parcursul sarcinii, daca viata mamei este in pericol sau fatul are probleme iremediabile/incompatibile cu viata.
Cum sa renunti la un copil doar pentru simplu fapt ca e bolnav? Ce vina are el? Sunt sigura ca nu e alegerea lui sa fie bolnav. Nu contrazic faptul ca e greu sa cresti un bolnav, e o tragedie sa afli asa ceva, dar asta nu inseamna ca nu are dreptul la viata! Multumesc lui Dumnezeu ca am un copil perfect sanatos, nu stiu cum reactionam sa primesc o astfel de veste, dar sigur nu faceam intrerupere!
Se face avort
http://www.ziare.com/stiri/maternitate/femeie-insarcinata-abandonata-in-timpul-avortului-maternitatea-neaga-acuzatiile-1087609
Si eu am lacrimi in ochi! Dar ma bucur mult pentru voi! O poveste frumoasa, citita chiar de ziua mea 🙂 multa sanatate va doresc!
Buna tuturor,
Am avut si eu nevoie de amniocenteza si desi am stat cu frica in san o luna (pana cand am facut-o efectiv), procedura a fost destul de usoara si, mai ales, scurta.
Intai am fost bine hidratata cu o perfuzie si cand aceasta a fost gata, mi s-a facut o injectie cu xilina in burta, s-a urmarit bebelul pe ecograf si cand a fost gasit un loc liber, doamna doctora a facut procedura. mentionez ca la mine s-au luat cam 20 ml lichid necesar efectuarii testelor pentru mai toate anomaliile genetice, nu numai pentru Sindrom Down. Dupa, am primit din nou o perfuzie si am fost sfatuita sa ma hidratez foarte bine in urmatoarele zile. Plus No-Spa timp de 5 zile, repaus total 3 zile si activitati fara efort fizic ridicat timp de 2 saptamani.
Primele rezultate au sosit dupa 48 ore si setul complet dupa 21 zile.
Am avut de asteptat si recunosc ca nu a fost usor. Dna doctor a facut imediat o ecografie sa urmareasca miscarile bebelului (dupa ce a luat lichid). Iar la morfo 2 lucrurile s-au prezentat foarte bine.
Multa sanatate!
Nici acum nu reusesc sa-mi dau seama ce sperie mai mult: amniocenteza sau rezultatul ei?
Interventia in sine (care, desi invadenta dureaza cateva minute) sau scenariile care se tes in mintea noastra (si au loc de cand auzim de ea pana la realizarea ei)?
Am facut si eu amniocenteza, la ambele sarcini, pe motiv ca aveam peste 30 de ani si era recomandata in aceste situatii. Mi s-a explicat procedura, dar aproape ca nici nu ma interesa ce si cum va face, gandul meu era doar asta: dar daca va fi ceva in neregula cu copilul? Si de acolo, da-i framantari si stres, pana cand, coplesita de gandit si razgandit, m-am abandonat lui „ce va fi, va fi; vom vedea si vom actiona in consecinta”. Cu multe rugaciuni si cu multa speranta in suflet, totul a fost bine.
Inclin sa cred ca nu amniocenteza in sine e bau-bau, ci faptul ca te forteaza la constientizarea unor variante care pot schimba radical totul, te forteaza sa-ti imaginezi ceea ce constient stii ca se poate intampla, insa sufletul ascunde in cel mai intim si nevazut sertar acel continut. Te forteaza sa te lupti cu monstrii neprevazutului, cred ca de asta e bau bau 🙂
Amniocenteza doar pt ca mama are peste 30 de ani? Asta chiar ca n-am mai auzit-o. E o procedura invaziva cu risc de avort. Se face daca exista banuieli ca ceva e in neregula, ceva grav.
Da, aici asa este. Desigur, ai libertatea sa alegi, sa refuzi daca vrei, insa cum majoritatea vor sa se asigure ca e totul ok, o fac.
Unde se face amniocenteza de rutina? Sunt foarte curioasa deoarece in Romania pare a fi un abuz de investigatii, in multe tari nici macar nu ajungi la ginecolog daca totul pare in regula, doar moasa si 3 ecografii facute de specialisti in imagistica. O prietena din afara s-a mirat ca am facut triplu test la 27 de ani, indicatiile reale fiind peste 35. Sigur, e vorba de un test fara riscuri si care te poate orienta, dar amniocenteza chiar nu e lipsita de riscuri si nici pretul nu e mic, ma intreb ce tara deconteaza atatea proceduri( avand in vedere ca varsta la care femeile fac copii tot creste).
De Italia vorbesc (Sicilia mai exact) aici am nascut ambii copii, si aici este recomandata tuturor femeilor insarcinate peste 30 de ani. Nu este obligatorie, ai libertatea de a alege, dar cand auzi ce-ti spun, parca nu mai stai prea mult pe ganduri sa decizi.
A facut-o si o mama care a facut fecundatie in vitro.
Serios?si eu locuiesc in Italia (Venezia mai exact). Am nascut in luna ianuarie a acestui an . Am 33 de ani si am facut fix 3 ecografii in timpul sarcinii, de amniocenteza nici nu a fost vorba. Mi s a spus ca se recomanda femeilor peste 35 de ani. Da se poate face si mai devreme aceasta analiza dar in cazuri speciale ex: femei cu un trecut clinic special .
Da, serios 🙂 Multe lucruri sint diferite de la nord la sud, dar daca vrei te pun in contact cu medicul meu. 🙂
Cred ca tine de doctori si de pacient. Dar nu , amniocenteza nu se recomanda in Italia tuturor femeilor over 30 de ani . Doar pentru ca tu ai facut aceasta analiza mai devreme nu inseamna ca in toata Italia se procedeaza la fel. Sa nu vorbim ca si cum am detine adevarul absolut. Nu am nici un interes sau nevoie sa vorbesc cu medicul dvs.
” Sa nu vorbim ca si cum am detine adevarul absolut.”
Subscriu.
„Nu am nici un interes sau nevoie sa vorbesc cu medicul dvs.”
Ne putem tutui, ca si pana acum 🙂
Da, se recomandă și în România la mamele cu vârsta peste 35 ani și suspiciuni.
Eu am facut acele analize de sange din primul trimestru la Sanador. Aveam 33 ani. Rezultat: Risc crescut de trisomie (sindrom down). Recomandare imediata: amniocenteza. Soc emotional, plans, disperare. Cand am reusit sa vorbesc cu doctorul care-mi urmarea sarcina m-a intrebat unde le-am facut si mi-a zis sa uit si sa le refac la Medsana. Acelasi sange, eu tot 33 ani. Rezultat: risc scazut (adica in parametri normali). Nu am reusit sa fim oameni linistiti toata sarcina, dar avem un baietel perfect sanatos. Am aflat atunci ca este o industrie si o practica pentru a mai castiga niste bani. Cinic!
Se recomanda daca mama are peste 35 nu peste 30 🙂
Eu știam ca dupa 35 de ani se face amnioceneza (acolo unde este cazul) pentru ca dupa aceasta vârsta sarcinile sunt considerate cu risc. Eu am născut la aproape 32 de ani (in Spania) si nu mi-au zis niciodată de amnioceneza.
După vârsta de 30 de ani se face la Elias obligatoriu. Sarcină pierdută ulterior din cauza acestei intervenții… Riscul de 1% la sută de a pierde copilul nu înseamnă că nu ți se va întâmpla ție. Dar ce știu eu?!
Am făcut și eu amniocenteză. Vârsta și un precedent de sarcină oprită din evoluție la 35 săptămâni a cărei necropsie nu a evidențiat nimic au recomandat procedura.
Mi s-a explicat în detaliu de către medic și de către anestezist cum va decurge totul, s-a făcut o anestezie cu efect foarte scurt, s-au făcut două ecografii, una înainte și una după amniocenteză. A durat câteva minute de la instalarea pe masă până la trezire, am avut senzația de ușoară presiune în abdomen în primele ore a zilei următoare.
Rezultatul l-am primit peste două săptămâni, am avut emoții teribile, nu uit ziua aceea cât trăiesc. Am și acum e-mailul cu analiza.
Anestezie pentru amniocenteza? E prima data cand aud.
Da. Exista un anestezic local. Mie mi-a explicat dr. ca se poate face, daca vreau, dar asta presupune 4 intepaturi in burta, in locuri diferite si ca nu merita…mai bine suporti una singura 😀
La asta ma gandeam, mi se parea mai complicat :))
Felicitari!
In cazul meu analizele de sange din triplul test indicau o probabilitate de risc sindrom down de 60:1 !!! Ecografic era totul ok pana atunci.Am repetat morfologia cu un alt specialist,impreuna cu doctorul meu am cerut si o alta opinie si a lor personala a fost ca eu sa nu fac amniocenteza.Am ales cu inima si nu am facut-o insa totul a fost ok.Bubuletz are 1 an si 3 luni si este bucuria tuturor.Cand am ramas insarcinata aveam a doua liniuta si emotionata am mers la un ecografist aproape de casa pentru a vedea punctuletul.Numai ca sarcina nu se vedea inca si madam m-a trimis de urgenta suspecta de extrauterina la spital.Intr-o saptamana internata degeaba a aparut si bulinuta.Daca ar fi nevoie de certitudine in situatii limita as face amnio fara sa clipesc.Poate se intampla ceva in tara asta si procedura in cazuri dovedite sa fie gratuita.
Ioana nu te supi pe mine dar ceva nu este in regula. Amniocenteza pe 19 dec 2015, iar la un an jumatate totul este ok? Pai ori era anul 2014 ori dupa jumate de an totul este ok. Zi frumoasa la familie si prichindei. Mi-e drag ce scrii :).
Inteleg ca articolul este despre amniocenteza si despre o situatie din viata unui cuplu in asteptarea primului copil, dar eu tot as corecta putin: chisturile nu pot da sindrom Down. Poate apar in acest sindrom, asa cum pot sa apara din multe alte cauze, dar nu sunt specifice Down si in niciun caz nu il provoaca. Vorbim de un sindrom genetic. Pentru unele femei ce se pregatesc sa devina mame aceasta informatie poate fi importanta. Ori medicii s-au exprimat in cel mai nefericit mod, ori parintii au inteles gresit. De asemeni, mai exista si alte masuratori ce se fac pentru sdr Down, acestea se coroboreaza cu rezultatele de la dublu si triplu test si apoi se decide necesitatea amniocentezei. Chisturile sunt una, Down e altceva.
A, si ar fi fost bine sa spuna mamica si care a fost treaba cu chisturile, totusi. S-au rezolvat spotan? Inteleg ca bebe e ok si nu a facut investigatii suplimentare dupa nastere, deci se deduce ca acele chisturi s-au resorbit. Ar fi fost informatii importante si utile.
Am avut si noi aceleasi emotii pe timpul sarcinii, cu totate ca lucrurile au fost un pic diferite. La 9 saptamani a aparut suspiciunea din cauza transluciditatii nucale, medicul meu m-a trmis la un alt medic specialist care a recomandat o procedura similara amniocentezei, CVS, dar care se poate face mult mai devreme si pe care am facut-o pe la 12 saptamani. Rezultatele au venit ca fiind normale si baietelul nostru s-a nascut perfect normal. Tot in urma CVS-ului am aflat si sexul copilului. Acelasi medic specialist mi-a facut ecografiile de morfologie pe parcursul sarcinii si la un moment dat au fost prezente si la noi aceste chisturi la nivelul creierului depre care medicul a spus ca apar uneori si ca se resorb si ca nu reprezinta motive de ingrijorare. Nu a specificat ca ar fi legate de suspiciunea de sindrom Down, poate ca sunt, dar la noi au aparut dupa ce am facut testul genetic si s-au resorbit dupa cateva saptamani. Nu au fost necesare alte investigatii dupa nastere.
Buna, Ana Maria. Suntem si noi in situatia de susoiciune TN. AI putea sa ne dai detalii despre TN – ce valoare avea? noi avem 4.4mm, o a 2-a masuratoare (alt doctor) spune 3.05mm si maine mergem sa mai cerem o parere a unui al 3-lea doctor. Suntem confuzi. Multumesc.
Buna Azaleea. Si la mine a iesit translucenta nucala marisoara, imi poti spune te rog ce s-a întâmplat mai departe. S-a dovedit ca medicii au masurat gresit si copilasul e sanatos? Si eu sunt blocata acum si nu știu ce să fac. Mulțumesc frumos si sper ca a fost totul bine intr-un final.
Poate ar trebui clarificat faptul ca sindromul Down apare in momentul diviziunii gametilor (celulelor sexuale) in faza de meioza. Materialul genetic de la mama (cel mai des) sau tata poarta o copie suplimentara a cromozomului 21. In momentul instalarii sarcinii, sindromul Down exista deja. Nu exista niciun motiv pentru a gandi ca mama sau tatal au facut ceva gresit sau nu au fost parinti buni. Din pacate nu se cunosc cauzele acestei „intamplari genetice”.
Eu am nascut la 39 de ani.Am o fetita de 6 luni sanatoasa si voioasa. Noi locuim in Irlanda.Am facut triplul test si rezultatul a fost de 1 la 400. Avand cu un an in urma o sarcina oprita din evolutie la 6 saptamani, as fi facut orice test ca sa stiu ca bebita este bine. Era decizia noastra a parintilor daca ne multumim cu acest rezultat de 1 la 400. Am decis pe loc sa facem si ” Panorama test”( se ia analiza de sange si se trimite in State pentru analiza ADN ului bebelusului.).Din cate am inteles este o analiza care inlocuieste amniocenteza. Asadar am facut aceasta analiza la 12 saptamani emotii mari pana a sosit rezultatul.L am lasat pe sot sa raspunda la telefon.Mare bucurie cand mi a spus ca este totul ok. Se poate afla si sexul bebelusului noi nu am vrut.Analiza este mai scumpa stiu ca se face si in Romania nu mai retin insa denumirea acestui test in romana.Dar il recomand , reprezinta un risc mai mic comparativ cu amniocenteza.
intr adevar , se fac si in Romania testele genetice Harmony si Panorama. insa se pare ca nu sunt atat de cunoscute si discutate. iar riscul este 0. pentru ca se ia sange din bratul mamei, ca la orice analiza. cel mai devreme se poate face incepand cu saptamana 10 si rezultatul soseste in 2 saptamani – din SUA -Ariosa Diagnostics. eu l-am facut (Harmony) la prima sarcina, 32 ani, desi nu era nici o suspiciune. a fost pentru linistea noastra. in loc de dublu test am ales aceasta analiza care acopera mai multe sindroame genetice (T21, T18, T13) si rata de detectie este >99%. da, am dat 2900 lei, in 2015, insa vad ca si pretul amniocentezei nu e de neglijat. iar amniocenteza are niste riscuri…
Da, cunosc fete care au facut in Bucuresti testul Harmony. Inlocuieste „complicata” amniocenteza
In SUA, dacă mama are Peste 35 ani este considerată AMA (Advanced maternal age) si se fac teste suplimentare plus un test genetic by default. Eu am născut anul trecut, am avut peste 35 de ani si îmi amintesc ca mi-au făcut MaterniT21. Este scump ($2762) dar asigurarea mea a acoperit 100%. Se face intre 10-12 saptamâni si se poate afla si sexul copilului. Mi se pare absolut normal ca sa afli dacă sunt probleme cu fătul in timp util, de obicei pana in 3 luni, nu când sarcina este foarte avansată si nu mai poți lua decizii. 🙂
Ma bucur ca am totul este bine, dar recunosc ca m-a răscolit rau acest articol, anul trecut pe 22 septembrie cand am fost pentru a-mi face amniocenteza (pentru ca la 12 saptamani nu a fost bine la eco) am aflat ca se oprise din evolutie…dezastru, suferinta, invinovatire, toate sentimentele le-am trăi, acum in feb am ramas iar, fix in luna in care trebuia sa nasc, am 12 saptamani, morfologia a fost perfecta acum, dar tot imi voi face amniocenteza si doar ma rog la bunul Dumnezeu sa aiba grija de noi si anul acesta sa-mi pot tine bebelușul in brate!
Anamaria, citeste despre testele Panorama sau Harmony; sunt la fel de precise ca amniocenteza, dar fara riscul de pierdere de sarcina pe care il cauzeaza amniocenteza (1-2%).
Multa sanatate si un bebelus sanatos si fericit!
multumesc, stiu si despre aceste teste, dar pana la urma sunt tot teste de screening si in urma discutiilor cu medicul am hotarat sa fac amniocenteza, singurul dezavantaj este ca se face destul de tarziu, riscul de avort nu il consider un pericol, am foarte mare incredere in doctorul meu. Multumesc oricum de sfat.
Si eu am facut acum 2 saptamani testul Panorama, deoarece la dublu test mi-a iesit risc intermediar la down. Rezultatul a iesit in 10 zile si a indicat un risc scazut, <1/10000. Pretul a fost 2400 lei, insa rezultatul m-a linistit, sigur mi-as fi facut diverse ganduri daca doar asteptam ecografiile viitoare.
Si la noi i s a descoperit bebelului la o eco 2D un chist nu stiu cum. Medicul nu a parut foarte ingrijorat, a mentionat ca poate fi simptom de sindrom Down, dar se poate la fel de bine resorbi. Nu mi a recomandat amniocenteza, ma gandesc ca era cazul daca erau mai multe chisturi. La morfologie, cateva saptamani mai tarziu, dupa multe griji, s a dovedit ca nu mai e nicio urma de chist.
Offf si eu am trecut prin emotii,plansete si reprosuri pana aproape am nascut! La fel,chisturi pe creier sau acumulari de lichid cum le mai numesc ei! Plexurile coroide erau pline de chisturi! La 23 de saptamani s a pus problema avortului… Am refuzat,am mai cerut pareri ai alte morfologii! Bebe are acum 1 an si 3 luni si e perfect sanatos,chisturile s au retras inainte sa l nasc!
Si eu am stat destul sa cuget asupra rostuli amniocentezei si am văzut doua variante:
1. Sa descoperi o boala genetica – si atunci exista varianta avort sau acceptarea situatiei, cu stresul si neliniștile inerente sau
2. Sa descoperi ca e sanatos dar tot in urma unei perioade de stres si griji, cauzate si de riscurile interventiei in sine printre care si avort spontan.
Deci, am ales sa nu fac nicio analiza de genul dublu/ triplu test, nici atât amniocenteza, sperând, rugandu-mă si bucurandu-ma de minunea din burtica toata sarcina. Vreau sa cred ca, desi puiul nostru a fost sanatos, l- as fi primit la fel de bucuroasa si pe un bebe bolnavior. Stiu despre SD si alte tulburari, lucrez cu copii cu nevoi speciale si probabil tocmai de aceea consider ca fiecare copil sanatos sau bolnav are un scop in viata si noi nu avem dreptul sa i-o curmam. Sănătate tuturor si multa intelepciune in alegeri!
Exista testul Harmony și Panorama, care înlocuiesc complet amniocenteza, sunt 100% safe pentru ca se fac din sângele mamei, la fel ca glicemia sau ce teste de sânge se mai fac în sarcină.
În era informației și a internetului ma întristează ca sunt atâtea femei care se arunca cu capul înainte la amniocenteza sau la ce le mai recomanda doctorii ( care trăiesc și ei în secolul 18 dpdv profesional cred) fără sa se informeze.
E mai scumpa analiza, da, dar sincer, contează banii sau viata copilului? (riscul de avort la amniocenteza e real, nu e poveste)
Buna ziua.Si eu sunt o mamica cu 2 amniocenteze la activ.Le-am facut in urma rezultatelor de la dublu test.Prima oara am fost tare prapastioasa.Ma gandeam de ce ar putea avea asa ceva primul meu copil avut vreodata,atat de dorit!Cred ca am plans vreo 2 saptamani incontinuu.Rezultatul bun!!La a doua sarcina am zis ca nu ma mai intereseaza dublul test,dar din nou a iesit cu risc mare.In sinea mea am stiut ca totul va fi bine,insa din nou,macinata de gandul unui copil cu posibile probleme,am repetat amnio.De data asta am asteptat linistita rezultatul.Doamne ajuta am 2 copii frumosi si sanatosi.Procedura in sine este ok.Am vazut chiar cum extrageau lichidul in seringa.Cred ca panica cea mare este pana la venirea rezultatelor.Si da ,este bine de investigat acolo unde sunt posibile riscuri.Ca e Panorama sau amniocenteza ,ramane de ales.Sanatate multa sa aveti!
As recomanda viitoarelor mame sa repete analizele de sange, in caz ca acestea ridica oareşce „suspiciuni”.Noi nu am repetat analizele, am avut incredere in laboratorul spitalului, desi ecografiile erau perfecte, si cei trei doctori care m-au consultat nu au spus nimic de posibilitatea unei erori. In fine, nici noi nu ne-am gandit. Rezultatul : pana la patru luni si jumatate sarcina perfecta, dupa aceea „pumni” de medicamente si risc de avort considerabil. Amniocenteza este o procedura extrem de invaziva, recomand total evitarea ei, sunt alte metode mai destepte care sa lamureasca starea de sanatate a micutului.
Cred ca analizele de tip dublu/triplu test, ecografii repetate daca e nevoie, sunt utile chiar si in cazul deciziei prealabile ca, orice ar fi, oricum se pastreaza sarcina. Screeningurile si investigatiile timpurii pot indica afectiuni grave, dar pentru care uneori exista remedii sau posibilitatea interventiei inca din perioada vietii intrauterine, pe cand depistate prea tarziu pot fi mult mai greu sau imposibil de abordat si tratat.
Din ce am inteles eu legat de amniocenteza, ea ar trebui sa fie recomandata atunci cand riscul unei boli grave este mai mare decat riscul de avort provocat de amnio, adica > 1%. La mine era cazul, dublul test iesise dezastru, existau si alte riscuri. Am ales Panorama; pana la urma totul a fost perfect. Totusi, nu am idee cum se explica multimea de rezultate catastrofale la dublul test, care se dovedesc a fi alarme false. Cunosc mai multe cazuri, poate schema de calculare a riscului ar trebui regandita, nu stiu, nu-s medic…
Am facut amniocenteza. De fapt eu nici nu am facut triplul test, am facut direct amnio. Aveam 37 de ani, prima sarcina, tatal cu doua „Defecte” genetice, sanse ca puiul sa le ia–existau.
Am ales sa fac aceasta analiza in urma discutiei cu medicul care imi urmarea sarcina.
Ce vreau eu sa spun, ca om care a trecut prin asta, eu cred ca lucrul cel mai IMPORTANT este o relatie buna cu medicul. Sa discuti cu el (in cazul meu era o ea), sa intelegi, sa ai incredere ca iti ofera informatii complete si nedenaturate si apoi, IN CUNOSTINTA DE CAUZA, sa alegi. Dar sa alegi functie de toate astea, nu functie de ce „citesti pe net” (no ofense, oameni buni, cititul pe net la nshpe subiecte -nu doar la sarcina- este cel mai nociv cu putinta!). Netul nu inlocuieste medicul curant, iar ce gasesti nu face de cele mai multe ori decat sa te sperie si sa te capieze…
Mi-a fost frica? Da. De ambele: de durere (caci nu suport prea bine durerea fizica), dar mai ales de rezultat. Am stat tremurand, iar la mine 3 zile nu au dat rezultat conlcudent, asa ca am asteptat toat perioada cea lunga…NU, nu mi-a fost frica sa nu-mi nenoroceasca medicul copilul, pt ca procedura a facut-o medicul meu curant si aveam mare incredere in ea. Nu mi-am pus mai mult de cateva minute problema ca ar putea sa patesca ceva sarcina-bebeul in urma procedurii. Am mers cu incredere, am tremurat de frica cand am vazut acul ala…am tremurat de frica cat am asteptat rezultatul. Dar si acum consider ca am facut o laegere buna, as alege la fel.
Eu imi stiu mintea, nu as fi putut sta linistita toata sarcina daca nu faceam asta…
(repet, tatal copilului avea spina bifida si stenoza pilorica -operata la 6 luni-). Nu as fi stat linistita!!!
Sincer..ce recomand..gasiti unh medic bun, un medic cu care sa puteti discuta ORICE si sa fie deschis ..Stiu ca sunt putini, dar..exista.. Totul e mult mai usor asa..
Imi poti spune te rog numele medicului care ti-a făcut amniocenteza??In curand va trebui sa o fac si eu,si caut un medic bun ,cu experiență!
Am 23 de ani și sunt însărcinată în aprox 13 săptămâni. Chiar e necesară amniocenteza la vârsta asta? Analizele la sânge au ieșit bune. Îmi e prea frică să o fac și mi se pare prea riscantă..
Buna.eu am 24 de ani si 18 sapt de sarcina iar la ecografia de trim 1 mi-a iesit ca am risc crescut de sin.down in urma masurarii pliului nuclal fiind destul de mare(3,5mm) pt aceea perioada mai exact 14 sapt si 1zi …a doua zi m-a chemat pt a face un test de sange dublu test …rezultatul mi-a venit dupa o saptamna ..acelas lucru,risc crescut pt sin.down 1:72 de aici medicul m-a indrumat sa fac intrerupere de sarcina … insa fiica dumnealui insistand sa fac amniocenteza,tin sa anunt ca si fiica doctorului fiind rezidenta la ginecologie …o draguta care imediat mi-a facut rost de un doctor din bucuresti si a doua zi fiind programata la amnio. gratuit la spitalul polizu doar pt riscul de trisomnie…in conditiile in care tatal ei fiind sigur ca 80% copilul meu are probleme si nu are rost sa fac amnio… intr-un final amnio a iesit bine … tin sa anunt ca si acum sunt putin speriata..dar este total nedureroasa aceasta procedura sper sa fie si sigură…eu am avut dubii in privinta doctorului deoarece stiam ca masurarea pliului se face intre 11-13 sapt si 6 zile ceva de genul si la mine a fost facut la 14s1z iar analiza la sange dublu test fiind facuta la 14s2z iar cand rezultatul a venit pe acea fişă scria ca sangele mi-a fost luat la sapt 13 si 5 zile,total gresit …poate ca nu are nicio relevanta aceste 2,3 zile plus si poate doar eu cautam nod in papura si nu voiam sa cred ca mi se intampla mie… dar acum amniocenteza spune ca e bine …dar am trecut prin momente foarte grele …multa sanatete tuturor si va pup ..
Am nevoie de ajutor urgent!!!!!! Va rog! Am facut amniocinteza si cariotipu fatului e 47,XXX Medicii recomanda intreruperea sarcinii. Avem 20 de saptamini de sarcina. Analiza am dato in a 16 saptamina. Rezultatul am luat pe 3 mai 2017. Sotia a fost internata in spital pentru a efectua intreruperea miine 08.05.2017. Noi ne-am dorit aceasta sarcina. Mai avem 2 copii unul din ei are malformatii la piciorus, al doilea e sanatos .Ce sa facem in acest caz? Va rugam datine o parere……
Nu sub nici o forma intrrupere de sarcina
Povestea mea. Sunt insarcinata cu doi bebelusi, am facut dublu test si nu a iesit deloc bine.Risc varsta 1:123, risc biochimic 1:50 trisonomia 21, 13/18ĺp , Papp-a 0,01; fb-hgg 0,55; Mom translucenta nucala 0,53, os nazal prezent, ecografic ok. Recomandare amiocenteza. Am fost programata la 17 saptamani. Procedura: Mi s-a pus o perfuzie apoi m-au monitorizat ecografic si mi s-a introdus usor un ac in burtica si s-a extras lichid amniotic din placenta(recomandarea mea este sa nu stati incordate sa poata extrage lichidul usor).Procedura a durat 15 -20 min. Dupa 2 saptamani si jumatate a venit si rezultatul mult asteptat – 2 bebelusi perfect sanatosi.