La noi se mănâncă sandvișuri și tartine cu mare bucurie, în principal pentru că ele conțin pâine, iar copiii iubesc pâinea. Serios acum, ați văzut vreodată un copil care să refuze ceva cu pâine?
Dacă îi întreb pe ai mei cu ce e sandvișul lor preferat, voi afla cu siguranță că e cu pâine. Și cu mai ce? Cu pâine. Și la mijloc ce să fie? O felie mai mică de pâine. Cu muștar.
Evident, eu nu le dau ocazia să își prepare singuri acest sandviș preferat, pentru că sunt pe lume o mulțime de lucruri mult mai gustoase și mai hrănitoare decât trei straturi de pâine. Păzesc bine raftul cu pâine și am în casă mereu material variat pentru stratificarea delicioasă. Am și pâine cu maia de la brutăria din cartier, dar și toast cu semințe de la supermarket.
Cel mai adesea nu avem răbdare să facem sandvișurile ca la carte, etaj peste etaj. Când venim înfometați din parc, ne așezăm în jurul mesei, punem în mijloc pâinea caldă, scot din frigider și cămară ce-și dorește fiecare, rupem din pâine, mușcăm din castravete și gata-i cina.
Când e timp și răbdare pentru o masă mai artistică, atunci îmi place să mă joc cu ingrediente. Sofia iubește mult brânza, roșiile mici și măslinele. Lui Ivan îi plac porumbul, tonul și untul. Eu mănânc orice are și ceva ceapă și sos, dar prefer avocado, somonul, salata, cașcavalul. Omul iubește carnea.
Ce nu consumăm deloc este mezel. Nu cumpărăm, nu avem în casă și evităm salamurile, șuncile, mușchiul file, crenvurștii și jamboanele. Când e nevoie de puțină carne în sandviș sau salată, fac un piept de curcan la cuptor, ca un fel de șuncă de casă. Iese delicioasă și are doar carne și condimente puse de mine. O păstrez la frigider și tai din ea felii 2-3 zile la rând. Revin cu rețeta pentru șuncă în zilele următoare, promit.
Azi e despre sandvișuri. Hochland a aflat care e rețeta Țcelui mai bun sandviș din România” în urma unui studiu propiu. Aveți mai jos infograficul simpatic rezultat în urma completării unui chestionar online în luna mai 2015 de către 356 de adulți din mediul urban.
Pe scurt, aflăm că toți membrii familiei iubesc sandvişurile cu caşcaval: 8 din 10 părinţi şi 9 din 10 copii folosesc acest ingredient. Când vine vorba despre pâine, 50% dintre părinţi şi 63% dintre copii o preferă de cea albă, urmată de pâinea integrală şi cea multicereale. Mamele (89%), tații (85%) şi copiii (85%) preferă să folosească o bază pe care să adauge celelalte ingrediente, preferatele lor fiind untul şi crema de brânză.
Vestea bună e că 9 din 10 părinţi şi 8 din 10 copii îşi doresc ca sandvişurile să conţină legume: roşiile sunt cel mai des folosite, iar acestea sunt urmate de castraveţi, în topul mămicilor şi al celor mici, şi de ardei, în cel al taților. Carnea este un ingredient aproape nelipsit din gustările românilor: 92% dintre părinţi şi 86% dintre copii preferă ca sandvişurile lor să conţină şi acest ingredient.
Ne încadrăm și noi, din ce observ, în majoritate. Cu legume, cu carne, cu brânză. Am pus mai jos pentru voi, întru inspirație, trei dintre sandvișurile noastre preferate. Scuzați platingul, se pare că nu m-am uitat suficient la Masterchef, doar cât să știu ce înseamnă plating (așezare pe farfurie) și să aflu că nu se mai poartă decor din pătrunjel. Ce vă pot garanta e că sunt gustoase și hrănitoare!
Eu prefer pâinea rustică, din aceea cu coaja tare și multe găuri, sau pe cea din secară cu muulte semințe, dar merge orice fel de pâine doriți.
Sandviș cu salată de somon la grătar
Pe o felie de pâine am pus două felii de cașcaval Hochland feliat, am dat la cuptor 5 minute, până s-a topit cașcavalul.
Deasupra am pus o felie de salată, peste care am așternut mixul cu somon.
La salată am pus:
– somon la grătar (gătit simplu, fără nici un condiment și fără ulei, are el destulă aromă și grăsime sănătoasă) mărunțit, ales de oase
– un pumn de capere
– o mână de ceapă verde tocată
– pătrunjel tocat
– 3 linguri de iaurt gras
Deasupra am presărat condiment Pil-Pil, dar merge și piper sau alt condiment care vă place.
Pâinea e moale de la cașcavalul topit la cuptor, salata e crocantă, salata rece de somon e fresh și puțin acrișoară de la capere, acesta e, de departe, sandvișul meu preferat.
Sandviș cu avocado
Am pasat cu furculița un avocado copt, l-am amestecat cu ardei roșu și ceapă verde tocate, am pus lâmâie și puțin ulei de măsline, pătrunjel tocat, și puțină telemea (de capră) mărunțită. Merge și cu tofu, dacă doriți o variantă vegană.
Pe felia de pâine am pus o felie de cașcaval feliat, deasupra salata de avocado și gata! Sofia a ras totul în mai puțin de un minut! Cred că i-a plăcut și aranjamentul, pentru ea nu fac de obicei așa arhitectură… 🙂
Sandviș cu șuncă de curcan făcută în casă
Pe o felie de pâine toast cu semințe am pus un strat generos de dulceață de ceapă albă cu stafide, am adăugat felia de cașcaval feliat, deasupra am pus câteva frunze de baby spanac (nu ratez nici un prilej să mai strecor niște verdeață în peisaj), deasupra șunca de curcan și apoi sosul de muștar cu mac.
Pentru sos, amestec o linguriță de muștar normal, 4 lingurițe de iaurt gras, adaug puțin mac, piper negru și un dram de zeamă de lămâie. E foarte gustos!
Nu vă poftesc la masă înainte de a vă spune câteva vorbe și despre cașcavalul feliat Hochland, care m-a invitat să scriu acest frumos articol despre bunătăți stratificate. E făcut din lapte românesc în fabrica de la Sovata, procesat după o rețetă fără conservanți sau alte minuni. Partea bună e că e gata feliat, ceea ce îl face ușor de folosit și de mâini neîndemânatice, inclusiv de către copii. E foarte gustos, iar partea faină e că pachetul se poate resigila după folosire, ceea ce înseamnă că veți avea felii de cașcaval proaspete mai multe zile la rând.
Speranța mea e ca foarte curând Sofia să-și facă singură sandvișurile, iar cașcavalul deja feliat ne va fi de folos în acest sens.
Gata, acum pot să vă zic poftă mare la supraetajate! 🙂
Somon de care folosesti Ioana? Cel proaspat e de crescatorie si am citit si vazut documentare despre cum e crescut, cum sunt folositi coloranti pt a face carnea rosie si am cam zis pas…pe de alta parte cel de captura, congelat(Lidl) parca are un gust fad dupa ce il decongelez
Majoritatea somonului din comert (si nu numai in Romania, ci peste tot in lume) este de crescatorie -doar ca aceste crescatorii sunt de fapt arii incercuite in ocean, si multe din ele sunt certificate atat referitor la utilizarea de antibiotice, cat si din perspectiva mediului. Asa ca poti cauta o marca certificata, si totul este in regula, parerea mea. Somon „wild” nu cred ca se gaseste usor in Romania.
In crescatorii sunt crescuti multi pesti in niste bazine.. chiar daca e arie incercuita. Cineva care a cercetat problema ( prof universitar in vestul Canadei) a explicat ca se folosesc foarte multe antibiotice/ alte medicamente in mancare( daca unul e bolnav toti se imbolnavesc fiind crescuti la gramada si riscul e prea mare). Cica daca ai de ales e mai bine sa iei un pui de crescatorie ( tot crescut cu minuni dar se pare in cantitate mai mica) decat un somon de crescatorie.
Eu iau somon proaspat de la Auchan sau Mega, e foarte foarte gustos, nu are nici un gust suspect, eu nu prea cred in teoriile astea conspirationiste. Totul e otravit, vopsit, oribil etc. Ceva tre sa mancam.
Ioana, no offence, dar sper ca in viata reala nu le oferi copiilor atat cascaval cat ai lasat impresia in articolul asta.. Adica io inteleg, reclama e reclama, banutul e bun, dar, sfat sincer: mai usor cu „cascavalul” asta, ca numa` bun si sanatos nu e … N-o avea el conservanti, dar are „neste” saruri de topire, adica E-uri, nu tocmai inofensive pentru organism. Adica cea mai inofensiva sare de topire pe care o contine nu favorizeaza decat aparitia cariilor…
Noi mancam cascaval aproape in fiecare zi, nu mult, mancam din toate cate putin, toate au ceva in neregula, si cum nu putem manca „nimic”, asta e, combinam „otravurile”. Mancam si masline. Daa, oribil, sunt sarate, vopsite cu vopsea neagra, pline de chestii, asta e, le desarez si le mancam. Mancam si fructe turcesti si banane coapte pe vapor. pentru ca nu prea avem alternative.
stai putin, toate bananele sunt coapte pe „vapor” sau mai bine zis in hale de coacere de la marginea oraselor, in care se pompeaza etilena.
pe vapor nu prea se coc ca sunt ambalate etans in pungi de plastic.
doar nu isi inchipuie cineva ca bananele sunt culese dupa ce se coc. :)))
toate bananele sunt culese verzi si coapte dupa aia cu etilena.
si prin „toate” nu vreau sa spun „absolut toate bananele de pe pamant” ci vreau sa spun „toate cele pe care le gasim la noi si aiurea in magazine”
Pai asta e daca vrem sa mancam fructe care nu cresc in romania. Ideal ar fi sa mancam doar de sezon si doar copt natural si asta ar insemna primavara – vara: capsuni, zmeura si alte fructe de padure, cirese, visine, piersici, caise, mere, pere, prune, pepene verde, galben etc si iarna, compoturi. Asa era mai demult, si ce gust bun aveau fructele de sezon…
Ohooo, dar sa stii ca taranii stropesc in nestire fructele si legume, si nu-i controleaza nimeni, habar n-ai ce mananci de fapt. Doar pentru ca-s de sezon si vandute de tarani nu mai inseamna deloc ca-s curate, naturale, sanatoase.
Multumesc mult Ioana, m-ai trimis in bucatarie! 😀
Mda….multumesc mult, Ioana..Sunt la serviciu si mor si de foame si de pofta :)))
Trebuie neaparat sa incerc sosul de la sandwichul cu curcan. Las si aportul meu la retetele de sandwichuri, chiar daca nu includ cascaval. Unul e cu paine, piure de avocado (avocado, sare, piper, ceapa verde, lamaie, patrunjel), seminte diverse imprastiate peste piure si un ou posat deasupra. Altul este cu paine si sardine in sos tomat amestecate cu sare, piper, putin usturoi si patrunjel. Mi-e foame!
dulceata de ceapa alba cu stafide?! suna interesant. reteta?
Asta voiam si eu sa spun. Salivez deja…
Reteta: te duci la Mega si o cumperi! 🙂
Cu prima ocazie cand facem grătar o sa încerc rețeta de salata de somon! Suna foarte bine!
reteta de sunca de curcan de casa, ne o poti spune, te rog frumos? multumesc anticipat
da, revin cu articol dedicat.
Mi ai raspuns! Ce dragut! Nu ma asteptam! Multumesc :-*
Astept cu nerabdare articolul!
Eu despre șuncă de curcan făcută în casă as vrea sa stiu mai multe. Tu ai facut-o? Cum? 😀
Multumesc!
Printesa! Salivez!!!!! ? te rog, pune reteta de sunca de curcan home made
Pe langa ca esti o mama minunata,mai faci si retete deosebite!
Vai de mine !! Am gura pungă și stomacul gol :))) Tare aș vrea să știu și eu rețeta pentru șunca de curcan. Și la dulceața de ceapă cu stafide o rețetă ? N-am consumat niciodată și nu știu cum e, dar pare interesantă 🙂
Foarte interesante retetele, dar totusi mi se pare ceva ciudat ca o persoana care e preocupata de mancat sanatos si variat sa promoveze cascavalul topit?! Adica inteleg ca e reclama, dar ne-ai obisnuit sa promovezi doar produse in care ai 100% incredere. Refuz sa cred ca poti considera cascavalul topit, mai ales de la Hochland un aliment nutrivit, ca sa nu mai vorbim despre cate chimicale, conservanti si E-uri are. Poate ca ma insel
Pardon, acum am citit mai mult despre el ca nu are conservanti. Totusi, are 3 tipuri de E-uri, dintre care 1 inofensiv si 2 cu grad mare de pericol. Cred ca branza/cascavalul topit intra exact in aceeasi categorie cu mezelurile, despre care spuneai ca le eviti
Salut, nu are nici chimicale, nici conservanti. Poate ai observat ca eu nu-s extremista cu mancarea, noi mancam din toate, si carne, si ton la conserva, si cascaval, legume, fructe (uneori turcesti, ca na, nu mai gasesti din altele). E imposibil sa mananci 100% curat si e foarte neproductiv sa iti propui asta, eu una am incercat in primele luni, apoi am renuntat. Sunt cateva chestii la care tin (nu pui din supermarket, nu mezel, nu dulciuri din comert, cu chipsuri etc), nu prajeli, nu fast food, dar na, nu putem trai doar cu branza de vaci facuta in casa. Noi, cel putin. Stiu ca sunt familii care reusesc sa faca asta, eu ii admir, pentru mine insa e prea mult.
Mai, si eu eram pregatita sa sar in sus cand am vazut ca a pomenit Ioana de cascaval topit, gandindu ma la sarurile de topire, daaar, apoi mi am dat seama ca se referea la cascaval topit in cuptor/microunde direct pe paine. Deci cum e, Ioana? Nu de alta, dar cred ca se aprinde lumea pe aici 🙂
E o felie de cascaval normal, din cel feliat, pus pe paine si lasat la topit in cuptor.
Ingrediente Hochland – Branza topita felii cu cascaval
CASCAVAL, Apa, BRANZA, Unt, Lapte praf degresat, POLIFOSFATI/ E452, CITRAT DE SODIU/ E331, FOSFAT DE SODIU/ E339, SARE IODATA.
Alte informatii:
Acest produs contine 9 ingrediente dintre care 6 ingrediente sunt considerate sigure, iar 3 ingrediente au risc mediu de dauna.
Acest produs contine E452 sau polifosfati care sunt saruri de topire. Este un produs sintetic din carbonatii respectivi si acid fosforic. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Concentratiile mari de fosfati pot destabiliza unele procese metabolice deoarece fosfatul joaca un rol important in metabolismul general.
Acest produs contine E331 sau citrat de sodiu care este o sare de topire. Se obtine din citrice sau prin biosinteza. Face parte din categoria E-urilor inofensivi. Poate determina aparitia afectiunilor bucale (aparitia cariilor dentare).
Acest produs contine E339 sau fosfati de sodiu care sunt corectori de aciditate. Este un antioxidant natural mineral. Face parte din categoria E-urilor suspecte.
Pofta buna la mancat sanatos.
Cata rautate se aduna aici uneori. am impresia ca esti citita de persoane in care colcaie invidia (din diferite motive) si pandesc, citesc, pandesc- asteptand sa faci un pas gresit, ca sa-ti arate si sa-si arate ca sunt mai bune decat tine :)))))
Sandvisurile arata minunat.
si fetita mea mananca sandvisuri cu paine si inca o felie de paine.
Descrierea ta este de la brânza topită felii, nu de la cașcavalul feliat. Sunt 2 produse diferite. Brânza topită are de mult timp reputație proastă, ai dreptate.
Nu cred ca ai inteles despre ce produs e vorba in articol, desi scrie destul de limpede. E cascaval feliat, nu branza topita. Ingredientele cascavalului Hochland sunt: lapte, sare, proteine din lapte, culturi lactice. Nu stiu ce eticheta ai citat tu aici, dar sigur nu e cea a produsului prezentat de mine.
multumesc, pofta buna la mancat sanatos si tie!
Cred ca a innebunit lumea!
Cine vrea sa manance super bio/eco nu are decat as o faca; dar nu mai are voie omul sa spuna ce mananca in ziua de astazi, ca ii sar toti in cap? Este vorba despre alegerea fiecaruia!
Totusi asta este societatea in care traim, copiii nostri merg si la gradinita, si la bunici, si in vizite si la petreceri, in medii in care nu putem controla mereu ce mananca. Putem incerca sa le oferim acasa mancare cat mai curata, dar tot vor intra in contact cu ceea ce se gaseste in comert. Am incercat sa fac asta si pana la varsta de un an a copiiilor mei le-am dat numai carne de tara, legume cat mai „urate” de la tarani…etc etc. Dar la gradinita am pierdut batalia si mi-am dat seama ca nu imi permit o gradinita bio, ca de fapt nu asta este aspectul cel mai important..si ca trebuie sa le ofer cate putin din toate, si spre zero din lucrurile foarte nocive (dar intervin bunicii aici si imi strica planurile, alta discutie).
Haideti sa luam ce e bun din articolul Ioanei, retete, aranjament, munca depusa pentru articol (sendvisurile nu arata asa fara un effort) si sa nu mai judecam cate Euri contine si vai ce oribilitati ofera copiiilor. Fiecare mananca ce doreste,
Dragilor, Ioana nu este perfectiunea intruchipata, nu trebuie sa criticam de fiecare data cand vedem ca e umana, ca face si lucruri care nu sunt „ca la carte”, sa numaram cate masini de spalat baga pe saptamana, cat cascaval mananca copii ei sau modul in care ii educa. Ea vrea sa impartaseasca asta, daca ne place bine, daca nu…dam pagina, mai citim si altceva, trecem mai departe.
Big LIKE!
Da, lasand la o parte ca e-urile citate in comentariul de mai sus sunt ingredientele altui produs, dar na, cand e rost de dat cu piatra, ce mai conteaza daca avem dreptate sau nu? Intai lansam proiectilul, apoi ne uitam sa vedem ce pagube a produs, dupa care ne ducem linistiti in viata noastra.
Sanatate tuturor!
Nu trebuia sa aprobi comentariu ala fara rost, sau doar cu rost de critica facuta si prost!
Asa e, n-ar fi trebuit, dar apoi m-as fi simtit prost ca limitez dreptul omului la exprimare. In plus, am vrut sa ii raspund. 🙂
Niste idei de la mine:
Poate ma considerati deplasata, dar eu nu am cumparat niciun produs gen hohland sau alte branze topite de vreo 10 ani: sunt scumpe dar proaste. Daca o mancat copila la gradi/scoala din geanta altuia, asta e :), nu ma crizez, lasa sa manance, ca eu nu dau banii. E drept ca la branzeturi am surse de branza proaspata de veci, sau iau mozarrella, philadelphia (mi se pare gusutl mai nechimizat…e chestie de gust), cuburi de cascaval si oua de prepelita (dar nu mai vor sa manance…), parmezan (scump dar buuun, deci rar).
Cand plecam in deplasari suntem cu caserola sau punguta de chestii ieftine: morcovi, telina, gulie, ardei, etc, fructe (acum ciresele is la putere, dar in rest mere, prune, banane, etc – de sezon) dar si cuburi de branza. In rest, sandvisurile sunt cand plecam la 6-8 ore de casa si pun o frunza verde, branza, castravete, pate homemade sau hummus, avocado. Cum la unii bebelusi se recomanda mese la 4 ore, si la gradi asta e ritmul, de pe la 2-3 ani copila a primit mancare la 4 ore asa ca drumurile sub 4 ore au fost fara mancare dupa noi.
Un timp coceam paine (de fapt chifle) si congelam cateva si le scoteam in weekend fix la deplasare.
Am niste vecine super faine(nordicele astea sunt date naibii, va zic eu!: si calme, destepte, organizate, eficiente): fac mancare in caserole de aluminiu si pun in genti din alea izolante termic, cand pleca de dimineata pana seara si au ora amiezii. Le-am intrebat ce iau si au zis: coc la cuptor chiftele de legume sau peste sau carne, legume la cuptor, caserole de legume bastonase. Cand le intalnesc le mai intreb ce mai pun la pachet! Una zice ca face portii pt caserole si congeleaza, si cand pleaca de urgenta le scoate si coace in 1 ora, adica fix cat impacheteaza copii, apa, haine, sot.
Factorii mei de decizie sunt legati fix de alergiile din familie, de mobilitate, de timp, dar si de bani (de fapt asta a fost primul factor), si indirect am economisit colosal la sanatate. Lista de ingrediente e limitata, in primul rand iau produse de sezon, ce sunt ieftine; dar si ca fiecare vrea altceva… (de ex. pt mine un sandvish ieftin si minunat de sezon e cu o felie de dovlecel copt pe gratar si un strat de hummus sau avocado, dar nu vor manca ceilalti din familie…)
Cum noi suntem mari amatori de deplasari, facui un calcul: la un drum prost organizat cu avionul am cheltuit toti 3 vreo 20euro (chiar mai mult) pe mancarea pe drum (sandvishuri in aeroport/avion). Cu 5 euro eu pot face un pachet muult mai sanatos si ramane sa luam apa din aeroport/avion.
Nici noi nu consumam branza topita, niciodata, mi se pare horror ca textura si compozitie.
Mie personal chestia asta cu congelatul si apoi copt si consumat nu-mi place, cand e vorba despre amestecuri de oua, branza, legume. Daca pot sa fac pe loc si sa iau la pachet, sigur, fac si eu asta, e clar versiunea cea mai ieftina si sanatoasa, dar sa pun amestec de oua la congelator, sa scot si sa coc, brrr, mi se face rau numai cand ma gandesc. Probabil e o prejudecata. 🙂 Nu am nimic contra bastonaselor de legume, fructe si seminte si nuci, sunt geniale, dar uneori ai nevoie de niste mancare mai serioasa. 🙂