Nu sunt eu când mi-e somn (p)

Oboseala, my best friend. Cu amica ei, Ațipeala în mijlocul zilei. Cu vărul lor, Golul din cap. Cu nepoții lor, Ochii împăienjeniți.

Analize mi-am făcut săptămâna trecută, sunt bune. Ecografii am făcut, sunt bune. Teoretic, mecanismul funcționează. Practic, sunt atât de în urmă cu somnul și odihna și relaxarea că moțăi cam tot timpul, singurele momente în care nu moțăi sunt cele în care dorm.

shutterstock_334260509

Dorm lată, cu hainele de stradă pe mine, în patul plin cu jucării, cărți, haine alte altora (mai mici), jucării, ambalaje și mărgele. Mă trezesc speriată la 6, mă uit la ceas și-mi zic: Dă, Doamne, roabei tale, încă o juma de oră de somn! Pic lată la loc și visez pe fast forward încă o oră, până mă trezește Sofi, cu un împuns adorabil între coaste. Apoi toată ziua mă gândesc ce bine o să fie când o să mă prăbușesc la loc în pat, pentru următoarele 6-7 ore de zăcut inconștient.

Dar am început Schimbarea. Revoluția. Răsturnarea Universului cu picioarele în sus. Gata, ceva trebuie să se schimbe, înainte să adorm cu capul pe taste în timp ce-mi plâng de milă apropo de cât de varză sunt (cred că de fapt asta s-a și întâmplat deja, nu-mi aduc aminte exact, dar parcă am trăit așa ceva de curând, sau poate oi fi visat).

Am mers la un doctor internist bun și i-am spus toate cele de le-am scris mai sus. Mi-a dat un morman de analize. Au ieșit, cum spuneam, bine. Nici un dezechilibru, nici o devitaminizare. Sunt pur și simplu obosită.
– E oboseală cronică? am întrebat medicul internist, cu voce mărunțică.
– Nu prea pare, mi-a zis el. E doar oboseală și surmenare.
– Ce e de făcut? nu m-am lăsat eu, că na, eram setată să fac Schimbarea.
– Concediu de o lună?
– Imposibil.
– Două trei ore de relaxare pe zi și somn de 8 ore în fiecare noapte?
– Exclus.
– Vitamine, sport și mâncare sănătoasă?
– Fac deja.
– Fără alcool, fumat, cafea, nopți pierdute.
– Fără, normal.
– Atunci, domnișoară dragă, mi-a zis domnul dr. Mureșan, ce aveți de făcut e să vă obișnuiți și gata.

Bun, eu mă temeam de oboseala cronică, mai ales că din ce-am citit, ea apare mai ales la femei în jurul vârstei de 40 de ani (și eu nu-s departe de pragul ăsta), e favorizată de stres (ohooo, am, tone am). Cauzele acestui sindrom de oboseală cronică pot fi anumite infecții, hipotensiunea, dezechilibre hormonale sau un sistem imunitar slăbit (toate acestea pot fi verificate prin analize de sânge). Simptomele oboselii cronice sunt, pe lângă senzația continuă de oboseală (conform Mayo Clinic):
– pierderea memoriei și concentrării
– te trezești obosit după o noapte bună de somn
– episoade de insomnie
– dureri de cap
– dureri musculare
– dureri de gât
– noduli măriți în zona axială și a gâtului
– stare de rău după efort mai intens.

Dacă bifați mai mult de patru simptome din lista de mai sus, e bine să mergeți la medic pentru niște analize. S-ar putea să nu fie nimic, doar Moțăială cronică, oboseală din asta normală, cum e la mine, sau s-ar putea să găsiți ceva tratabil.

Ce soluții există pentru oboseala asta normală (dar super enervantă)? Lista mea arată așa:
– să accept ajutor prin casă și cu copiii
– să nu mă mai strofoc atâta cu munca
– să evit excitanții nervoși care nu mă lasă să mă odihnesc și mă țin mereu în priză (cafeaua, Cola, dulciurile etc)
– să respect rutina de somn (merg în pat cel târziu la 11 seara, citesc și adorm, fără facebook, blog etc)
– să fac mișcare (mă ajută să mă odihnesc mai bine noaptea)
– să reiau psihoterapia, ca să îmi fac ordine în cap
– să iau vitamine care mi se potrivesc
– să merg o dată pe săptămână la masaj (sau să vină masajul la mine)

Vitaminele pe care le iau deja de câteva zile (cu recomandarea medicului) sunt Alive, de la Secom. Am mai luat și anul trecut o lună și mi-au făcut bine, apoi am uitat de ele. Îmi place Alive pentru că nu are fier adăugat (care constipă), are în schimb 133 de nutrienți din surse naturale: 29 vitamine si minerale, 37 de extracte din fructe, legume și plante verzi, 12 enzime digestive, 10 acizi grași Omega 3/6/9, 12 extracte din ciuperci medicinale, 15 antioxidanti și 18 aminoacizi. Efectele lui Alive se simt rapid, nutrienții ajung în sânge în jumătate de oră. Alive susține metabolismul și sistemul imunitar, reduce senzația de oboseală, permite o mai bună performanță mentală (daaaa, eu am mare nevoie de asta), dar și absorbția normala a calciului și a fosforului (care e perturbată în stare de oboseală) și încă vreo 30 de chestii, găsiți lista completă a beneficiilor aici. Secom este un brand în care eu am încredere, folosesc și pentru copii câteva dintre produsele lor (am scris despre ele în trecut, e vorba despre probiotice și Colostrum), dacă vă simțiți obosite, discutați cu medicul despre acest supliment natural, mie îmi face bine, e parte din planul meu de Schimbare. 🙂

Alte boli moderne în afară de Moțăiala cronică și remedii Secom pentru ele găsiți aici.

Și dacă mai aveți și alte idei despre cum să ne odihnim fără să ne odihnim de fapt, le aștept cu interes sporit.

Sursa foto: femeie obosită via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

13 comentarii

  1. Maternitatea face echipa buna cu oboseala. Dar are și avantaje uneori.

    Cert e ca la mine trece oboseala cu minim o cafea buna, cu zâmbete și râsete de la picii mei și cu câte o escapada online unde mă delectez si cu articole ale prințesei urbane.

    Și vitaminele ajuta, doar ca nu pe mine 😉

  2. Am o întrebare, pentru că vreau și eu să încerc Alive. Analizele mele sunt foarte bune, le-am făcut pentru că mă simțeam tot timpul obosită și tot timpul depășită. Dar… dacă analizele sunt bune, deci nu am carențe de vitamine, minerale etc., mă ajută cu ceva aceste suplimente? Adică, ele vin să înlocuiască o lipsă, dar la mine chiar nu e cazul, pentru că analizele sunt perfecte. Mulțumesc!

    • Ai testat si vitamina D? Tiroida? Petreci suficient timp in aer liber? Faci regulat sport? Mananci suficiente fructe si legume proaspete?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *