Nu lăsați copiii mici în baie sau la piscină singuri, niciodată!

Nouă ni s-a întâmplat de două ori: copiii amândoi la baie în cada mare, cel mic alunecă sub apă, se zbate, nu reușește să se ridice, îl scot în mai puțin de trei secunde, scapă cu o sperietură groaznică și cu ceva apă în toate orificiile. Dacă nu aș fi fost acolo… nici nu vreau să mă gândesc. Sunt suficiente câteva secunde în care copilul nu respiră pentru ca leziuni majore să apară pe creier în urma lipsei de oxigen. Vorbim despre leziuni permanente și chiar despre moarte.

Așa că vă rog, nu lăsați niciodată copiii mici singuri la piscină, la malul mării sau la baie. Nici la duș, un copil de 1-2 ani se poate îneca într-o cantitate mică de apă, pentru că se panichează și nu știu să scoată capul din apă, sau pentru că se pot lovi la cap în urma căzăturii, de exemplu, și cât stau acolo inconștienți cu fașa în jos, se îneacă în 3 cm de apă. Nu pot striga, nu se pot salva, mor cu zile sau rămân paralizați. Știu că sună incredibil, dar mulți copii mor înecați în toaletă. Se apleacă să se uite înauntru, se dezechilibrează, cad cu capul în vasul de toaletă și se îneacă în apa din el. În SUA și în multe state din Europa se găsesc în magazine sisteme de blocat capacul vasului de toaletă, pentru a evita acest gen de tragedie.

Știu că treburi în casă sunt multe, dar niciodată, niciodată nu lăsați copii mici nesupravegheați, chiar dacă e cu ei și unul mai mare. Acesta poate încremeni de frică, e posibil să nu vă strige sau nici să nu-și dea seama că cel mic are o problemă de viață și de moarte. La noi așa a fost prima oară: Ivan se zbătea sub apă, Sofia (4 ani pe atunci) se holba la el. Noroc că am fost acolo! A doua oară, cum l-a văzut că alunecă sub apă, Sofia (5 ani acum) s-a pus pe urlat. Dar nu m-aș baza pe ea să mă anunțe! Plus că până vin din altă cameră, poate fi deja prea târziu. Îmi iau o carte sau laptopul cu mine și stau acolo lângă ei cât se bălăcesc. Mă uit mereu să văd două capete ițindu-se de după marginea căzii.

În SUA, de exemplu, 87 de copii mor în fiecare an pentru că s-au înecat acasă, două treimi dintre ei înecându-se în baie, uneori în apă de câţiva centimetri, în foarte puţinul timp în care părinţii i-au lăsat nesupravegheaţi. Statistica figurează într-un articol din 2016 din publicaţia USA Today. În caz că unora li se pare că numărul nu e mare şi nici măcar alarmant, vă mai zic ceva: Comisia pentru Protecţia Consumatorului (la ei se cheamă Consumer Products Safety Commission) a transmis un semnal de alarmă şi a lansat o campanie şi un video ca să le atragă atenţia oamenilor asupra pericolelor la care îşi expun copiii atunci când îi lasă singuri în baie fie şi pentru câteva secunde. Priviți-l.

“Un copil se poate îneca în câteva minute. Se întâmplă repede şi în linişte. Poate aluneca sub apă fără să apuce să plângă sau să ţipe. Niciun produs nu poate înlocui supravegherea unui adult. Chiar dacă un copil e securizat într-un dispozitiv special pe durata îmbăierii, nu îl lăsaţi singur nici măcar o clipă, a spus, pentru USA Today, Ellyn Pollack, purtătoarea de cuvânt al CPSC.

Scrie negru pe alb şi într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii că „un copil mic se poate îneca şi în câţiva centimetri de apă, în cadă, chiar şi într-o găleată”.

Supravegherea neadecvată e un factor important care duce la înecul copiilor, în special în cazurile de înec în cada de baie. „Bebeluşii şi copiii mici trebuie supravegheaţi permanent când sunt în cadă. Vârsta până la care e nevoie de supraveghere continuă nu a fost determinată, dar e estimată la cel puţin cinci ani. Cazurile de înec în cadă la copiii de peste 5 ani sunt aproape mereu provocate de pierderea cunoştinţei sau de o criză (seizure).

Pentru a preveni astfel de situații, în afară de faptul că nu trebuie să îi lăsați singuri niciodată, mai ajută și să îi duceți la înot de mici, să se împrietenească cu apa, să nu se panicheze când le intră apă în nas sau urechi, să rămână în control în apă, dar și să cunoașteți metode de prim ajutor în caz de înec și să recunoașteți rapid semnele de înec silențios (despre care pregătesc un articol separat).

Pe site-ul Child Injury Prevention Alliance găsiţi câteva avertismente şi recomandări pentru a reduce pe cât posibil riscul ca cel mic să se înece în baie:

  • Copiii mici se pot îneca în cadă, în toaletă, în găleată sau în orice loc sau obiect din casă unde se poate colecta apă
  • Cele mai multe cazuri de înec produse acasă sunt cele din baie
  • În timp ce face baie, copilul trebuie supravegheat mereu de un adult, nu de alt copil
  • Un copil se poate îneca în scurtul timp de care aveţi nevoie ca să răspundeţi la telefon sau la ușă
  • Capacul vasului de toaletă trebuie mereu lăsat, eventual securizat
  • Nu uitaţi să goliţi cada imediat după folosire
  • E important să învăţaţi manevre de resuscitare, orice secundă contează şi îi puteţi salva viaţa copilului

Aveți mai jos un clip cu instrucțiuni de prim ajutor realizat de un serviciu de ambulanță. Scoateți copilul din apă, sunați la 112, apoi faceți așa:

Sursa foto: copil înecându-se via Shutterstock.com

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

19 comentarii

  1. Excelent articol, felicitari! Pe noi mereu ne sperie si acel „second drowning” care poate sa apara la cateva ore dupe ce a avut un incident de genul.

  2. Toata lumea trebuie sa inteleaga ca atunci cand un om si mai ales un copil e pe cale sa se inece, face foarte putin zgomot.
    Fazele alea pe care le avem noi in cap cu „ajutor! Ma inec!” se petrec doar in filme.
    In realitate nimeni nu striga cand e pe cale sa se inece pentru ca are deja caile respiratorii blocate de apa.
    Exista cazuri de copii marisori care s-au inecat in piscine pline de oameni, cu parintii la 2 metri de ei exact din cauza asta.
    Nu va bazati pe faptul ca o sa auziti ceva in caz de pericol de inec.

    • Un copil nu se joaca niciodată liniștit în apă. Dacă este liniște se petrece ceva și nu de bine.

    • Exact Robo, si nu doar copiii fac putin zgomot spre deloc cand se ineaca, si la adulti e la fel! Inecul se petrece pe silent! Foarte rare sunt cazurile in care victima apuca sa urle, pentru ca organismul intra in stare de soc si persoana respectiva devine complet irationala, nu mai apuca sa strige dupa ajutor nici daca are ocazia. A fost la un moment dat un filmulet de constientizare despre asta, dar din pacate nu reusesc sa dau de el. Am sa-l atasez daca il gasesc.

  3. Foarte bun articolul. In plus fata de pericolul cazii cu apa acasa, sunt curentii de apa la mare sau in rau pentru cei mai mari. Tin minte si acum, ma jucam cu frate-miu in mare, erau ceva valuri, era vant si curentii sub apa ne „mangaiau” gleznele. Si ne trageau usor usor usor…catre dreapta si-n larg. Si ma jur ca niciunu dintre noi nu observa chestia asta pana cand am simtit cum cineva infige mainile in noi, efectiv. Era taica-miu care statea geana pe noi si probabil a vazut cum ne indepartam. Nu vreau sa stiu ce s-ar fi intamplat daca era la o bere…maica-mea e mica de inaltime si firava, nu stiu in ce masura ne-ar fi putut ajuta. Nici nu era asa multa lume in apa, era prin anii 90 cand nu era litoralul asa aglomerat ca acum. Aveti grija de copii TOT TIMPUL! Sunt dependenti de noi. Al meu are 3 ani si i se pare amuzanta ideea ca ar da o masina peste el…caaaa se suie asa pe el cu rotile si-l striveste? Tre sa-l tin cu doua maini cand trec masini…

    • Al meu tot 3 ani are și doamne dacă nu ajung la balamuc până mai crește înseamnă că am zile . Efectiv nu vrea să înțeleagă nici o forma că există pericole . Îi explic de o mie de ori toate lucrurile posibile : nu te mai urca acolo pentru că ai putea să cazi . Până nu cade nu se lasă. Pe stradă stai lângă mine că te poți pierde … nu durează mult până vede pe cineva că aleargă și se ia după el . Am ajuns să îl țin strâns de mână de frică să nu dispară de lângă mine .Frige x lucru cu mâinile fix acolo este . El trebuie să se convingă singur altfel nu crede o secundă. Am zilele când efectiv numai pot cu nervii. Este atât de curiosssss !

    • Bucura-te ca ai un copil curios! 🙂 Asta o sa il ajute mai tarziu in viata.
      Lasa-l sa experimenteze controlat: sa se arda, sa cada, sa se loveasca. Bineinteles nu grav! Unii copii doar asa invata, degeaba ii explici tu, pur si simplu creierul lor nu functioneaza asa.

    • Toată lumea îmi spune același lucru . Să mă bucur că este curios și sociabil . Dar zău că am zile când efectiv nu mai pot să mă bucur . El este mult prea sociabil și curios . Este suficient ca cineva să se uite un pic la el și gata se duce glonț. În magazin de exemplu de câte ori nu mi-am lăsat cumpărăturile trântite pe banda și am fugit să îl pescuiesc de la ieșire că el o tulise după nu știu cine . Or veni și zile mai bune . :))))

  4. Nu te supara, dar in primul paragraf spui o ineptie.
    In cele mai rele cazuri de hipoxie, anumite celule ale creierului incep sa moara la 5 minute dupe ce sunt priovate de oxigen. In nici un caz secunde.

    • Asa e, cei mai sensibili neuroni la hipoxie/anoxie sunt afectați cam la 4 minute, give or take..

  5. Pericolul de inec in toaletele europene cred ca e spre zero. E aproape imposibil pentru un copil sa ajunga cu nasul in gropita aia mica cu apa. Toaletele americane, unde tot bolul e plin cu apa sunt insa o alta poveste. Motiv pentru care sursele americane amintesc vasul de toaleta ca posibil pericol de inec. In rest, foarte bun semnalul de alarma.

  6. Si eu am patit o. Le am lasat pe fete 3 ani si 1,2 luni singure cateva minute in cada. Cea mica a alunecat si cea mare a fost suficient de inspirata incat s o traga de sub apa si sa tipe dupa ajutor, alfel a evitat o tragedie. De atunci nu le mai las singure niciodata in cada.

  7. Eu am cazut intr-o oala cand eram mica. S-a speriat mama ca m-a vazut cum m-am impiedicat si am cazut. Asa ca la noi ar trebui sa facem cursuri despre cum sa fii mama in toate liceele.

  8. Sunt foarte de acord. Si eu pun in cada o lingura de apa si stau acolo pe timpul băii. Ma joc pe telefon daca nu am alta ocupatie, dar nu plec. Multi au impresia ca lor nu li se poate întâmpla…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *