Sigur le-ați văzut și voi prin parcuri: cărucioarele cu coviltir. Cărucioare mai scumpe sau mai ieftine, mai noi sau mai uzate, cu maimuțoi atârnați și zdrăgănele mișcătoare, în care doarme un copil mai mare sau mai mic, acoperite cu un șervet, pânză, eșarfă sau bluză de-a mamei, ca să nu intre lumina, praful și căldura la pui. Cu siguranță mamele, bunicile sau bonele care împing cărucioarele cu coviltir sunt convinse că sub cârpa atârnată peste căruț copilul stă sau doarme liniștit, protejat de lumină și de căldura excesivă. Din păcate, e posibil ca această grijă excesivă să fie fatală copilului, pentru că pânza așezată peste cărucior împiedică circularea aerului, iar asta poate duce la sufocare (copilul inspiră aerul expirat de el, neoxigenat) și la supraîncălzire (în lipsa unui minim curent de aer, temperatura dinăuntru crește cu mai mult de 10 grade față de cea din exterior. În cel mai bun caz, copilul scapă doar cu o insolație (care nu e provocată doar de expunerea directă la soare, ci și de supraîncălzire).
Un copil care doarme într-un cărucior acoperit se simte ca într-un termos: sufocat și fierbinte, spune un pediatru suedez.
Riscul este cu atât mai mare cu cât copilul de sub coviltir e mai mic. Bebelușii nu au, în prima parte a vieții, acel autoreglaj al temperaturii corpului. Pentru ei, riscul de supraîncălzire este foarte mare, iar asta poate duce la insolație și la moarte subită – fenomen care, numai în Marea Britanie, de exemplu, a făcut 250 de victime în 2014 (asta reiese din statistica disponibilă AICI), iar în SUA, în 2015, 2.500 de victime (cifrele le-am gasit AICI). Pentru România nu am găsit statistici, dar sigur sunt cazuri, având în vedere temperaturile mari de la noi vara și numărul mare de cărucioare acoperite pe care le poate vedea oricine la tot pasul. 🙁
Urmăriți experimentul de mai jos, să vedeți diferența de temperatură între un cărucior acoperit și unul doar umbrit.
Uitați-vă la acest VIDEO în care norvegienii au demonstrat cum un cărucior acoperit se poate transforma, în doar 20 de minute de stat în soare, într-o capcană mortală pentru copil. Niciun copil nu a avut de suferit de pe urma acestui experimentul, căruțul din imagini e gol. Dar un termometru montat înăuntru a înregistrat cum temperatura din interior ajuns la 38 de grade Celsius. O temperatură deloc confortabilă, la care interiorul căruciorului nu ar fi ajuns dacă el n-ar fi fost acoperit.
Tot mai multe voci experte încearcă să le explice părinților și celor care îngrijesc copii mici că e o mare greșeală să acopere cărucioarele cu diverse tipuri de cârpe. Chiar și o pânză ușoară poate avea efecte pe care sigur nu vi le doriți.
Și suedezii duc o luptă pentru conștientizarea acestui risc. Am citit AICI opinia unui pediatru de la cel mai important spital de copii din Stockholm. El spune că circulația aerului este vitală, iar materialele textile puse peste căruț o blochează. Drept urmare, copilul inspiră și expiră același aer care devine tot mai puțin oxigenat. Iar când adaugi în combinație și căldura excesivă care se formează în căruț, e ca și cum cel mic s-ar aflas într-un termos, după cum a explicat destul de plastic expertul suedez.
Puteți citi AICI și avertismenul pediatrului norvegian Torleiv Ole Rognum, care face eforturi mari să-i convingă pe norvegieni să renunțe la practica asta.
Norvegia și Suedia nu sunt chiar polii caniculei, la ei foarte cald înseamnă 28 de grade, la noi temperatura vara ajunge și la 45 de grade în oraș, dacă acoperiți căruciorul, copilul va sta înauntru la aproximativ 50 de grade. Riscul de supraîncălzire este uriaș!
Și australienii lansează avertismente similare, chiar pe site-ul autorității sanitare din New South Wales: „În căruț temperatura poate deveni extrem de ridicată, asigurați-vă că permiteți circulația aerului în jurul copilului vostru”.
În zilele călduroase, nu ieșiți cu copiii mici în orele cele mai fierbinți. Alegeți plimbări la umbră, folosiți crema cu protecție solară, și nu acoperiți cărucioarele, nici pe cele sport, nici landourile. Pentru umbră puteți folosi umbrelele speciale de cărucior, care se prind cu un clips de rama cărțului.
Planul meu e să spun asta fiecărei persoane pe care o văd împingând la sau stând lângă un căruț acoperit cu pânza așa-zis protectoare. Cred că e important să afle cât mai multă lume cât de periculos este pentru cel mic să stea într-un cărucior care se transformă treptat în oală sub presiune.
Nu mai acoperiți cărucioarele, lăsați aerul să circule!
Surse foto: Getty Images via Dailymail.co.ok, www.bt.no
Mi s-a intamplat ca tatal meu sa plimbe bebelusul cu caruciorul si dupa ce a adormit l-a acopertit pe nas si gura cu o paturica. se gandea el ca doarme mai bine asa. Cand l-am vazut i-am luat patura de pe nas si am dat sa vad daca respira, il trageam de falci si el nu se trezea. M-am speriat ingrozitor pentru cateva secunde si dupa ce am reusit sa-l trezesc am tremurat vreo ora de spaima.
Pfff, iar eu zilele trecute ma întrebat din nou de ce căruciorul meu ( de oaresce firma buna, zic eu), folosit la ambele fete, nu are acoperișul acela de se poate întinde complet, făcând ” umbra” complet la copil. Nu de alta, dar vedeam multe cărucioare noname cu așa ceva. Uite de aia, zic acum. Multumesc pentru articol, văd zilnic zeci de copii ținuți astfel.
Buna,
Nu era vorba sa nu folosesti carucior cu acoperis, in video si articol iti explica sa nu acoperi acel acoperis cu paturica, panza..etc
Exista cărucioare cu acoperiș ce se poate trage in fata pana atinge tăvița sau bara ( depinde ce are carutul acolo). Cum le-am văzut eu, închis aproape ermetic, rămâne un spațiu minuscul prin care circula aer. Cred ca mai mult aer circula dacă pui o bucata fina de bumbac.
dar cu batista pe fata pot? 😀 😀
Dincolo de gluma proasta, eu am purtat invelitoare de plasa sa opresc tintarii. Fiica mea a fost magnet de tantari, avea si 20 de piscaturi pe un piciorus…
[…] Din păcate, e posibil ca această grijă excesivă să fie fatală copilului, pentru că pânza așezată peste cărucior împiedică circularea aerului, iar asta poate duce la sufocare (copilul inspiră aerul expirat de el, neoxigenat) și la supraîncălzire (în lipsa unui minim curent de aer, temperatura dinăuntru crește cu mai mult de 10 grade față de cea din exterior. În cel mai bun caz, copilul scapă doar cu o insolație (care nu e provocată doar de expunerea directă la soare, ci și de supraîncălzire). Norvegienii, suedezii și australienii luptă cu acest obicei. Mai multe despre avertismentele medicilor la acest subiect citiți pe printesaurbana.ro. […]
wow!!! asta da treaba serioasa..si eu vad peste tot, dar nu m-am gandit o clipa cat este de periculos. multumesc!
Intuitia se pare ca imi functioneaza si fara statistici. Nu ca doamne fereste as fi pus eu..eu sunt considerata o mama rea in cartier ca nu imbrac copilul si ca nu poarta fes…nico macar iarna. Nu cand e viscol si am si eu unul, ci cand e soare si frumos. Dar am o vecina care ii tot pune o carpa pe carut……o esarfa nu foarte subtire…..vara ca bate soarele, oarna si in rest ca bate vantul. Copilul ala de la nastere si pana la 1 an jumate a vazut doar esarfa. Ii tot spuneam sa il lase sa vada in jur sa dea esarfa jos ca uite nu bate asa tare vantul…bla bla. De cate ori spuneam asta mama si inca o vecina sareau sa zica ca e bine asa sa stea copilul. Din pacate asta e cultura….nu citesti, nu cauti si nu te informezi. Si atunci esti victima a cunostiintelor:)))
Da, si sunt multe practici din astea periculoase. Nu doar bunici si tantici o fac, si mame tinere. A mea a facut febra la tara pe la 6 luni. Cat am fost eu pana in fundul curtii, maica-mea o imbracase si o infofolise, in camera f incalzita, o tinea si strans in brate, ca am simtit eu cum fierbe sangele in ea cand am vazut-o. Si nu inteleg oamenii astia, tu omori copilul, si au o guraaa… Am dezbracat-o si am scos-o afara, i-am dar jumatate de paracetamol pisat, ca nu aveam altceva la mine. Si-a revenit repede, dar e f periculos.
Ce util articol!Și eu i-am pus la bebe o păturică pe căruț cat sa ii acopere fata pt că bătea soarele fix pe el, doar câteva minute până mă plimbam pe unde era soare.Nu o să îi mai pun, nici nu m-am gândit că s-ar putea supraîncălzi.
Problema este de fapt in moderatie; e ok sa il feresti de un soare puternic lasand lateralele libere pentru aer cu o simpla panza de in( care refracta caldura) si a nu il acoperi complet si „ermetic”. E ok si ai pune o caciula pe cap cand.e cazul fara sa ne sfatuiasca OMS. Romancele au uitat sa isi creasca pruncii, mai nou, fara wifi si vreun expert care sa ne „invete” permanent. Cititi si filtrati, guvernati-va de instinct, informatie si dragoste!
Am văzut și eu odată un bebeluș nou-născut, intr-o scoica cu o bucata de material care acoperea complet scoica, fără nici cel mai mic loc pt aer. Eram intr-o biserica, deci nu era nici vânt, nici soare. După multe ezitări, i-am zis mamei, cât de politicos și frumos am putut, ca poate nu e bine să-l acopere complet. S-a uitat f disprețuitor la mine și mi-a zis ca e f bine așa, ca a crescut 3 copii și știe ce face. Chiar mi-era frica pt viața lui, știind și poziția copilului din scoica, cu bărbia in piept. Dar na, când nu ai cu cine vb…
Zilele astea am avut o treaba intr un mall si erau mame f tinere cu copii cu paturi groase de plus pe ei. Bietii copilasi. O caldura in mall de nu puteai respira.
Este aceeași problema și dacă căruciorul este acoperit cu plasa de țânțari ? Având în vedere invazia de afară este necesara aceasta plasa..însă trece suficient aerul prin ea ? Mulțumesc .
[…] aerul fierbinte și dioxidul de carbon din cauza circulației reduse a aerului. Acest fapt poate fi foarte periculos pentru bebeluși, mai ales că ei nu ne pot spune că se simt rău. Dacă vei folosi în această vară și un […]