Cum împrietenim copiii de mici cu cărțile?

Înainte de orice, pentru cei care nu înțeleg de ce, într-o lume atât de tehnologizată, cărțile sunt foarte importante pentru copiii de orice vârstă, pun mai jos o listă cu felurile în care contactul cu cărțile de la o vârstă foarte mică contează enorm în dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor noștri:
– cărțile le stimulează imaginația, curiozitatea și cresc viteza de dezvoltare a creierului
– le îmbogățesc vocabularul prin expunere la cuvinte pe care altfel nu le-ar auzi
– le dau acces la universuri și lumi pe care altfel nu le-ar accesa poate niciodată
– favorizează conectarea cu părintele care citește
– îi ajută pe copii să-și rezolve frici pe care nici ei nu le înțeleg prea bine
– îi ajută să gestioneze emoții, schimbări, situații care le tulbură universul
– îi învață să aibă răbdare
– îi ajută să învețe să asculte
– ilustrațiile le oferă indicii noi, pe care ei învață să le potrivească ușor cu povestea
– îi învață empatia: când i se citește o carte sau o citește singur, copilul vede practic lumea prin ochii ilustratorului și al autorului poveștii; ficțiunea în mod special ne ajută să vedem cum văd alții lumea și să acceptam asta ca pe o variantă perfect validă, chiar dacă diferită de a noastră
– cititul relaxează
– cititul distrează
– copiii cărora li se citește de mici au abilități analitice mai bune și se concentrează mai bine
– copiii care iubesc cărțile se adaptează mai ușor la școală, unde sunt nevoiți să citească
– copiii care citesc știu mai mult despre mai multe lucruri

Nu există o vârstă potrivită la care să introduceți cărțile în viața lor. Eu aș spune că ele trebuie să existe în viața voastră din prima zi împreună. Cât nou-născutul doarme pe pieptul mamei, ea poate citi o carte. Apoi, de la câteva luni de viață, mama îi poate citi puiului din cartea ei, nu contează subiectul, contează ca cel mic să îi audă vocea, să îi simtă emoția, să vadă cartea ca pe un obiect normal în viața familiei.

De la șase luni, copilul poate face diferența între un obiect și imaginea lui (poză, desen), așa că acesta este considerat un moment bun pentru a-i face cunoștință cu ele, cărțile pentru copii. 🙂

Bebelușul poate primi cărți textile, din lemn sau plastic, pe care le poate manevra cum dorește. Nu e realist să ne așteptăm ca un copil atât de mic să aibă răbdare să îi citim o carte cu multe pagini, de la început la final, să nu o guste, să nu tragă de ea. La vârste mici, copiii așa cunosc lumea: gustând, aruncând, trâgând de lucruri. Cărțile speciale pentru bebeluși permit toate astea. Îi puteți da cartea, și în timp ce el o manevrează cum vrea, îi arătați cu degetul personaje, îi inventați o poveste simplă despre ele.

Puteți crea momente speciale în timpul zilei în care să petreceți timp cu cărțile. Înainte de culcare, înainte de masă, între momente de joacă mai intense, în mașină. Copilul va deprinde ușor acest nou obicei, iar dacă nu-l stresați să stea nemișcat, să nu atingă cartea, să nu vorbească, dacă nu puneți presiune pe moment, dacă poveștile pe care le alegeți sunt creative, sigur va ajunge să aprecieze aceste clipe speciale.

Puteți amenaja un colț frumos de citit, o păturică frumoasă, o veioză și perne, un raft cu câteva cărți potrivite vârstei lui, din care el poate alege ce să citiți.

Citiți cu voce caldă, eventual pe voci.

Copiilor mici le plac cărțile foarte simple, cu rime sau cuvinte care se repetă des, ritmul îi atrage și îi liniștește.

Lăsați-l să vă întrerupă să întrebe sau să arate, rămâneți pe o anumită pagină cât dorește el să stea, aveți răbdare dacă alege aceeași carte zi de zi, vreme de luni încheiate. Copiii mei, de exemplu, au ales anumite cărți (printre care și cele scrise de mine) și o jumătate de an, seară de seară, uneori de trei ori la rând. A venit apoi un moment când au vrut altceva.

Pentru copiii de 1-2-3 ani care nu stau liniștiți la citit sau care atunci când vă așezați la citit, vă smulg cartea din mână, vă propun un mic truc. Lăsați-i să se joace cum vor ei. Așezați-vă lângă ei cu cartea în mână și începeți să citiți pe voci, cu onomatopee, ca și cum el nici n-ar fi acolo și citiți doar pentru voi. Sunt șanse mari să le captați atenția, să îi intereseze acțiunea sau personajele, sau și una și alta. Eu fac așa când mai am lecturi în grădinițe sau școli, funcționează de fiecare dată, la început mă ascultă 5 copii, peste 5 minute mă ascultă toți.

Pe măsură ce crește, puteți participa la ateliere de citit, îl puteți lua la bibliotecă sau la librărie să răsfoiți cărți și să își aleagă singuri cărțile, noi facem asta de când cea mare avea 3 ani. Știe foarte bine ce-i place și mereu a ales cărți pe care le-am citit de multe ori împreună.

Depozitați cărțile la îndemâna lor, la noi se întâmplă foarte des să meargă singuri să își ia cărți din rafturi, să se așeze pe podea și să le exploreze, chiar și când eu nu am timp să le citesc. Cea mare le știe deja pe de rost pe majoritatea și i le povestește celui mic, ce moment de frumoasă conexiune observ atunci între ei!

Evitați pe cât posibil expunerea la ecrane. Televizorul, tableta, telefonul, oferă și ele lumi imaginare, însă mult mai rapide, mai stridente, mai atrăgătoare, din păcate fără a oferi și toate beneficiile cărților. Iar după ce au fost expuși la stimuli atât de puternici, nu vor mai aprecia valoarea unei cărți, care nu strigă, nu se mișcă, nu a la fel de strident colorată. Un copil care de la câteva luni se uită la desene animate foarte greu va accepta o relație strânsă cu cartea. Puteți introduce ecranele după trei ani sau chiar mai târziu (noi nici acum, când fetița cea mare are aproape șase ani, nu ne uităm decât foarte rar la televizor, la câte-un film de familie, iar la telefon sau tabletă nu are acces niciodată), vă promit că asta va conta enorm în relația cu copilul în dezvoltarea lui.

Citiți cu ei în fiecare zi, măcar o dată pe zi. Povestiți împreună despre ce tocmai ați citit, păstrați conectarea, magia poveștii, inventați un alt final sau un alt început, luați cărți cu voi peste tot, în vacanțe și în parc, apoi lăsați-i pe ei să citească singuri cărți potrivite vârstei, mergeți la bibliotecă sau în librării, oferiți-le cărți drept cadou, citiți și voi orice vă place.

Aveți răbdare. Perseverați.

Recomandări de cărți pe vârste găsiți aici pe blog accesând tagul cărți, dar și pe acest grup de Facebook, Ce le citim copiilor.

Sursa foto: copil citind via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

9 comentarii

  1. Ca prime carti pentru bebelusi am folosit cu succes gama Joaca-te si descopera… Animalele, Culorile, Contrariile sau Numerele, editura Girasol. Sunt carti cartonate, groase, pot fi manevrate usor, rezista bine in mainile bebelusilor si au multe ferestre si rotite care le fac foarte atractive. Pentru ambii mei copii au fost de mare interes de la 8-9 luni. Costa in jur de 17 lei.

  2. Când a împlinit fetița mea un an i-am făcut abonament la biblioteca de langa noi. De atunci mergem o data la 2-3 săptămâni la biblioteca și ea e foarte incantata. E ritualul nostru de sâmbătă dimineață. Câteodată sunt voluntari care le citesc copiilor și ne oprim sa ascultam povești. Apoi stăm cam 30 min sa citească ce cărți vrea in sala de lectura. Ea își alege 2-3 cărți, mai aleg eu 1-2 pe o tema pe care vreau sa povestim săptămânile următoare, de exemplu am ales in luna decembrie tema Crăciunului. O rog sa returneze cărțile vechi și le da pe cele noi împreună cu cardul de biblioteca. De un an jumate de când am început cu biblioteca e foarte interesată de cărți.
    Distracție plăcută la citit

  3. Buna Ioana,
    Am comandat și eu cele 3 cărți ale tale cu aventurile armei si ale familiei ei de la Libris.ro, cadou Pt fetița mea de 1 an, împlinește mâine și spre dezamăgirea mea cei de la firma de curierat Urgent Cargus nu mi le-au livrat deși am primit sms de la ei ca va fi livrat coletul astăzi….am și sunat curierul și mi-a comunicat ca da, va ajunge astăzi. Acest lucru nu s-a întâmplat și coletul/cadoul Pt fetita mea, nu a ajuns in timp util la mine!
    Cei de la libris au fost ft prompți, dar au stricat tot cei de la urgent Cargus ☹️
    Dacă depinde de tine sa comunici neseriozitatea lor celor de la libris, ai face un lucru bun Pt ca eu ma voi gândi de doua ori dacă sa comand din nou dacă vor folosi aceeași firma de curierat….

  4. Fetiței i-au plăcut de mică cărțile . La băiat am avut emoții ?. Dar am continuat sa ii cotesc chiar dacă el nu stătea lângă mine ci se juca sau plimba prin camera . După 6 luni își alege singur cărticele și sta liniștit ?. Ieri seara am citit de 2 ori cartea cu suzetele și suzetii ?. Săptămâna asta e cartea lui preferata ?.

  5. Toate aceste metode imi amintesc de filmuletul cu bebelusul caruia i se pun in fata jucarii sofisticate si gandite alalturi de telecomanda, prelungitor, tel de bucatarie…si el le alege pe cele din urma, of course 🙂

    Este mult mai simplu: copilul va citi daca, in mediul lui, adultii citesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *