Romane pentru copii de 6 – 10 ani numai bune de luat în vacanță

De câteva luni, Sofiei nu-i mai ajung cărțile ilustrate și scurte, care se termină într-o singură lectură. Are nevoie de aventuri complexe, de personaje care se dezvăluie încet, de mister și suspans, de capitole multe care o lasă seara cu întrebări despre ce-o să se întâmple mâine seară și mai ales cum.

Crește Sofia!

Încă nu citește singură (știe literele, buchisește cuvinte, dar nu are răbdare, vrea să afle totul cât mai rapid), așa că citim împreună la prânz, seara și uneori și între reprize de joacă. Căutăm romane ilustrate, deocamdată îi e greu cu cărțile care nu au deloc desene, așa că le alegem pe cele care o dată la fiecare două, trei pagini, au și o vignetă ilustrată sau chiar o pagină întreagă color, ca ea să-și poată valida sau dimpotrivă imaginea pe care și-o construiește despre lumea din carte.

Îi plac cărțile polițiste, dar și cele despre și cu copii și animalele lor, cele cu aventuri preistorice, cele despre călătorii și clasicele deja Habar n-am sau Jim Năsturel (vi le recomandăm și pe acestea).

Romanele acestea sunt ideale și pentru vacanțele mai lungi, citești din ea o săptămână, cartea e mică și ușoară, e mult mai comod decât să cari cu tine zece cărți ilustrate mari și grele. O astfel de aventură amplă sigur va avea succes la copiii de peste 5 ani.

Noi anul acesta am avut în vacanță câteva romane pentru copii peste 7 ani (eu zic că merg de la 5, văzând reacția alor mei la ele, Ivan are 4 ani și a ascultat nemișcat tot) pe care vi le recomandăm cu entuziasm, mai ales pe patru dintre ele. Sunt diferite toate, bine traduse, cu mult umor și acțiune, personaje bine gândite. Copiii mei au fost, pe rând, cercetători în fantome (ca să afle totul despre ele), apoi fantome (că tot știau totul despre ele), după ce am schimbat cartea au devenit căpcăuni și antivârcolaci (vedeți explicațiile despre cartea cu Odo mai jos), apoi și-au dorit un câine flocos (răspunsul a fost NU) și un dragon îndrăgostit de flori (răspunsul a fost categoric NU).

Toate cărțile de mai jos sunt de la Editura Booklet, categoria ficțiune (ei mai au și multe auxiliare pentru școală, caiete, dicționare etc). Pe noi ne interesează doar romanele deocamdată (din toamnă ne îngrijorăm cu școala, acum ne prefacem că nu există), găsiți la ei pe categorii de vârstă, cărți de ficțiune pentru tineri până la 18 ani.

Noi le-am citit pe acestea, au toate peste 100 de pagini, cu ilustrații simpatice ici și colo:

Dintre ele, preferata absolută a copiilor a fost cea cu fantoma moderat de sinistră Hugo, care e cam ciudată și vorbește caraghios: Vânătorii de fantome. Costă 25 de lei și o găsiți aici.

 

Este o carte scrisă de o autoare din Germania, Cornelia Funke, are și o continuare haioasă pe care tocmai am comandat-o. E despre Tom, un băiețel cam timid care descoperă la el în boxă o fantomă pe care o vede doar el. Fantoma asta e cam nesuferită și băloasă, dar și simpatică. Și se ascunde în boxă pentru că e speriată de o fantomă incredibil de ticăloasă, pe care împreună, Tom și Hugo și prietena cea mai bună a bunicii lui Tom o vor pune cu botul pe labe folosind privitul cruciș și parfumul de violete. Sună interesant, recunoașteți! 🙂

Textul are foarte mult umor!

 

 

 

 

 

Preferata mea a fost asta: Odo, căpcăunul cel bun(25 de lei), de David Gruev

Odo este cel mai slab elev din istoria școlii de căpcăuni. Nu ar putea să sperie nici măcar un pisoi, iar când se strâmbă el, în loc să se crape oglinzile, înfloresc narcisele. Examenul de căpcăbilitate bate la ușă, iar Odo nu vrea nici să-l dea, nici să-l ia. Norocul lui e că întâlnește pe drum alți doi ciudați: o antivârcolacă ce cântă folk și un dragon vegetarian și pedant. Împreună fac chestii surprinzătoare. O carte foarte bună pentru copii despre bullying, mi s-a părut. Foarte amuzantă și cu mult suspans.

 

Mondragon, Marea încercare, e cu un puști și prietenii lui. Cei patru trebuie să meargă cu dragonul abia primit pe jos către casă, un drum inițiatic presărat cu pericole adevărate. 25 de lei, aici.

Mondragon e dragonul acesta ciudat, gras și cu aripi prea mici să poată zbura (deși pentru asta sunt făcuți dragonii, pentru transport și luptă), nu știe să lupte, aleargă după fluturi și e alergic la flori, strănută cu foc și pară și face numai belele. Stăpânul lui este micul Cale, care abia a împlinit 11 ani și, conform tradiției din sat, a primit de la Antón dragonarul acest dragon ciudat.

Copiii s-au bucurat de aventură, eu am apreciat umorul (și aventura).

 

Floss, cățelușul pierdut, (25 lei) este un roman bilingv (română pe pagina din dreapta, engleză pe stânga) despre un cățeluș care se aciuează la familia Degețel (din satul transilvănean Fân), formată din tată, bunică și trei copii de vârste diferite. Cățelușul se pierde din nou și abia atunci familia își dă seama cât de mult se atașaseră de el. Încep căutările și… apoi vedeți voi ce se mai întâmplă.

Cartea e scrisă din perspectiva unei fetițe de 11 ani, Thea, frazele sunt scurte și foarte descriptive. Pe mine una nu m-a prins stilul, însă am observat că Sofiei i-a plăcut foarte mult. Găsiți cartea aici.

 

Toate aceste cărți pot fi citite și de copii de peste 6-7 ani, care citesc deja singuri. Sunt foarte simpatice!

Vă recomand să urmăriți site-ul editurii Booklet, au uneori promoții și pachete, apar continuări ale romanelor deja publicate, sunt sigură că vor mai scoate și alte cărți simpatice.

Iar dacă aveți recomandări de genul acestor romane, le așteptăm cu mare interes în comentarii, suntem iar în pană de idei și am mai lua câteva titluri noi! 🙂

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

12 comentarii

  1. Multumesc! Multumesc! Aveam nevoie de recomandari pentru Sima 🙂

    Uite una la schimb, desi probabil am mai zis eu de cateva zeci de ori, Pippi Sosetica. E favorita ei de 2 ani, o reciteste cap-coada saptamanal, stie pe dinafara.

    Ne-au ajutat mereu recomandarile tale, si pe mine si pe ea, macar un multumesc cinstit sa ofer si eu 😀 Te pup!

  2. Super. Multumesc!

    Recomandarile noastre:
    – Flora Iute ca Sageata 2 volume – de Elena Livanios – cu un oras al vrajitoarelor, foarte frumoasa – concurs de viteza pe matura, salvarea animalelor magice etc

    – Piratii de buzunar. 2 volume – de Chris Mould – faina – > cu niste pirati mici-mici care stau pe corabia din sticla, intr-un magazin de catrafuse, trec prin tot felul de aventuri ca sa o salveze pe pisica furata de soareci sau ca sa isi gaseasca mancare.

    – Biroul de investigatii nr 2. (parca 6 carticele) de Horst Jorn Lier si Sandnes Hans Jorgen – cu niste copii care sunt „detectivi” si rezolva tot felul de cazuri din orasul lor (baietii au fost foarte incantati )

    – Bombardel si Murdarica Pata de Ketchup si nazbatiile bursucilor – de John Dougherty – e foarte haioasa – un fel de parodie a altor povesti, dar cred ca merge pentru copii mai mari (au fost multe faze care pe mine m-au distrat, dar copilul de 5 ani jumate nu le-a inteles prea bine)

    – Jurnalul unei pisici asasine si Intoarcerea pisicii asasine de Anne Fine – sunt foarte haioase, scrise din perspectiva unei pisici, care e acuzata ca omoara pasari, soareci etc. Finalul primei carti e foarte haios.

    – Copacul cu 26 etaje de Andy Griffiths (l-am inceput ieri… e haioasa, plina de aiureli, copiii se distreaza)

    – Sofia si melcul ei si Sofia si pisica ei de Dick King Smith – sunt dragute – Sofia isi doreste o ferma pana creste mare. Intre timp creste melci si alte lighione. Si in partea a doua apare si o pisica.

    – Foca domnului Cleghorn de Judith Kerr – e draguta

    aici adaug din cand in cand ce ne-a placut mai mult https://cesafaciintimpulliber.blogspot.com/p/pentru-copii.html

  3. Andreea pe la 6-8 ani citea cu mare mare entuziasm seria Portalul MAgic. De fapt de acolo a pornit dragostea de citit. Apoi a descoperit Judy Moody si ala a fost alt succes
    Also i-au placut: Roald Dahl (Charlie si Fabrica de Ciocolata, Charlie si Ascensarul de Sticla, James si Piersica Uriasa, Domnul Fox )
    Marry Poppins
    Domnul Sconcs de David Walliams,
    Miraculoasa Calatorie a lui Eduart Tulane, de Kate DiCamillo
    Povestea Unchiului Shelby despre Lafcadio
    Povestea Iepurilor Regali (sau asa ceva…)
    Magie Dezlantuita, de Cat Weatherill

    Mai sunt niste poezioare simpatice, Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii, de Carmen Tiderle, si doua enciclopedii care mie mi-au palcut mult mult pentru ca sunt usor de citit, au texte scurte si raspund la niste intrebari super simpatice: Oare peștișorul meu știe cine sunt? Și multe alte întrebări mari de la cei mici la care răspund specialiştii

  4. Multumim pentru recomandari!
    La noi, 6 ani si 4 ani, in top acum e Odiseea lui Ollie si Petronela Piure-de-Mere.

  5. Seria George de Lucy si Stephen Hawking, sunt 5 carti: George si cheia secreta a universului, George si Big Bangul, George in cautare de comori prin cosmos, George si codul indescifrabil si George si luna albastra sunt ultima descoperire a baietilor (7 si 9 ani). Sunt pasionati de astronomie, fizica, matematica, asa ca orice enciclopedie pentru copii care contine informatii despre sistemul solar sunt numai bune de rasfoit. Cartea lor de suflet, descoperita acum 2 ani este Enciclopedia spatiului de la National Geographic Kids (https://www.libris.ro/enciclopedia-spatiului-national-geographic-kids-LIT978-606-33-0932-8–p1057211.html). Pe la 4 si 6 ani le-a placut mult Habarnam, 2 capitole inainte de culcare (le citeam eu).

    Acum as vrea sa incerc cu una din cartile mele se suflet, Ciresarii, sper sa aiba succes, sa o citim impreuna 🙂

  6. Buna! Iti pot recomanda Heidi, Anne Casa cu Frontoane verzi, Clementina eroina si Clementina talentata, Sofia s8 melcul ei, Sofia si pisica ei! Spor la citit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *