Sos aromat cu lapte de cocos și creveți, pui, vită sau pește

Pentru mine, ideea acestui sos a venit când mi-am băgat pentru prima oară nasul într-un borcan cu Ras el hanout, un amestec nord-african de condimente super aromate, folosit în multe rețete orientale și africane. Merge minunat cu orice fel de carne sau legume, după cum veți observa după ce-l veți încerca, hai că mi-a scăpat și-o rimă. Conține, teoretic, amestec aproximativ egal de scorţişoară, cardamom, boia, cuişoare, coriandru, chimion, nucşoară, coajă de nucşoară, sare, piper şi curcuma.

Dacă nu găsiți de cumpărat (sunt câteva site-uri care îl importă, găsiți pe google), puteți face voi un amestec de condimente, eu așa am făcut după ce mi-am terminat borcanul și n-am mai găsit pe nicăieri. Am amestecat părți egale de scorțișoară, boia, chimion, nucșoară, curcuma, am pus și puțin praf de ghimbir și sare. Coriandru nu, știți probabil că există pe lume două feluri de oameni: cei care iubesc coriandrul și cei care-l urăsc. Eu mă număr printre cei din urmă, mi se pare că are gust de detergent de vase, uaaah. Așa. Le-am pus într-un borcan cu capac, am apelat la amestec de câteva ori și sosul a ieșit minunat, aromat și fin, chiar dacă puțin diferit de sosul făcut cu condimentul original ras el hanout.

Ok, ca să faceți acest sos, aveți nevoie de puține ingrediente și cam 90 de minute de păzit tigaia. Nu e foarte complicat, e exotic și sănătos, o variațiune bună după ciorbe, pui la cuptor, pește, ardei umplut și așa mai departe. Bucătăria va fi învelită într-o aromă minunată, iar copiii vor face ochii mari: opa, sos cu gust de lapte de cocos? Bun!

Noi preferăm sosul acesta cu creveți, dar merge și cu pui, vită sau pește. Cred că merge și fără carne, nu am încercat.

Atenție însă, sosul iese puțin, foarte puțin picant. Dacă vreți să nu fie deloc picant, faceți voi amestecul și renunțați la piper și curcuma. Alor mei le place, nu ustură, e doar puțin spicy așa.

Ingrediente pentru sosul african aromat:

  • 500 gr creveți curățați sau carne de pui sau de vită (mușchi marinat, să se facă repede moale)
  • 2 linguri amestec de condimente ca mai sus
  • o ceapă mică
  • 5 căței de usturoi
  • 4 linguri de smântână de gătit
  • 2 conserve de 400 gr cu roșii cubulețe în suc propriu
  • 300 gr. lapte de cocos (din conservă)
  • o cană cu apă

Pentru garnitură, puteți folosi orez, piure, paste, cous cous, ce doriți, în ce cantități vă place. Eu prefer orezul și adaug la fiertul lui câteva linguri de lapte de cocos, ca să iasă și garnitura aromată. Puteți face asta și la cous cous și la paste.

Perpeliți în tigaie într-o lingură de unt și puțină apă ceapa tocată mărunt. Când ceapa devine transparentă, adăugați usturoiul tocat și o lingură de condiment. Peste un minut, adăugați conservele de roșii, cana cu apă și restul de condiment. Când începe să fiarbă, adăugați carnea. Dacă sunt creveți sau pește, nu le puneți acum, ci peste o oră.

După o oră, sosul scade mult. Adăugați acum smântâna lichidă (pe care o încălziți în castron turnând pe rând câte puțin sos, dacă aruncați smântâna direct în tigaie se brânzește) și așteptați să fiarbă. Adăugați și laptele de cocos, apoi și creveții sau bucățile de pește. După alte 10 minute, gustați. Adăugați sare sau condiment, după gust. Acoperiți și lăsați încă 10 minute să se aranjeze toate în oală. Consistența sosului trebuie să fie cremoasă, densă, de culoare portocalie.

Scuzați platingul, știm deja cu toții că talentul meu vizual este chiar mai firav decât cel la gătit.

Și gata! Ia să încercați, să-mi spuneți neapărat cum iese și ce feedback aveți de la mâncăi!

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

11 comentarii

  1. Printesaaa minunata, multumesc pentru ras el hanout si pentru reteta! Abia astept sa o incerc.

    Eu am o reteta de chicken butter masala pe care o fac de f multe ori si e minunata! Masala e un amestec de condimente indiene, foarte aromat si foarte bun, il poti gasi si la mega si in orient bazar. De obicei ofac cu orez, iar sosul care ramane amestecat cu orezul e GE-NI-AL!!!

    Iti las reteta aici:
    https://youtu.be/a03U45jFxOI

  2. Doamne, Ioana, de cand ma tin sa caut retete noi. Chiar o sa-l incerc zilele astea. Eu am una bucata copil nemancau… Poate il atrag combinatiile astea de arome de inspiratie nord-africana… 🙂

    • de fiecare data caut si niciodata nu gasesc (prima oara de acolo l-am luat). la condimente nu-l gasesc niciodata, o fi in alta parte?

    • Printesa, eu am gasit la Carturesti(da, da, Carturesti) in niste eprubete asa sunt condimente de tot felul ?

  3. Un sos similar fac și eu, dar nu pun condimente uscate ci pastă de curry. Nu-l fierb 90 de min, că nu văd de ce ar trebui fiert atât. Dar este cel mai bun sos făcut de mine pentru creveți

  4. Chiar ma gandeam ce sa mai fac de mancare si reteta ta a picat la fix. O singura intrebare banuiesc ca crevetii sunt cruzi pentru a sta 20 de minute la fiert…corect?

    • Chiar dacă sunt cruzi, tot nu ar trebui gătiți atâta. Creveții se gătesc super repede, în câteva minute, altfel devin cauciuc. Eu îi gătesc direct congelați și durează cam 6-7 minute timp în care îi ma întorc de pe o parte pe alta. Dacă sunt proaspeți chiar mai puțin.
      Nici vita n-aș găti-o 20 de minute, dar depinde de cum e tăiată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *