Toamna la munte, tristețe în suflete

Zilele trecute am vrut să admirăm toamna la munte. Am pornit bucuroși, optimiști, cu chef de explorat și trăit. Copiii cântau în mașină, noi admiram pe geam cerul și munții care se vedeau în zare, la radio curgea o muzică plăcută…

Cinci ore mai târziu, eram tot în mașină, ceva mai amorțiți și mai dezumflați, dar încă bucuroși că suntem împreună, că e toamnă, că e soare, că suntem sănătoși.

Am observat apoi că la Bran lipsesc niște bucăți de șosea. Lipsesc cu totul, adică unul dintre sensuri e câmp, iar pe celălalt trec, pe rând, sute de mașini care înainte să treacă stau la semafoarele temporare și câte-o oră. Și uite așa faci un drum  de trei ore în șase și ajungi la relaxare plin de nervi, pentru că la noi durează un an să repari o șosea despre care știi că e traficată la maximum, cu toate astea nimeni nu muncește la ea aproape niciodată. Apoi, Valea Prahovei, măiculiță, ce-or mai căuta pe ea încă atâtea sute de mii de oameni care știu deja că se stă acolo degeaba oră după oră, nu e niciodată nimic, rareori vreun  accident, cel mai adesea nu e nici măcar un semafor, sunt doar mașini pline de oameni care se întreabă ce-o fi de e coadă (nu e nimic, e doar Valea Prahovei, cum e ea de obicei), de ce am venit iar aici, mereu e la fel, în loc să stăm în pădure sau pe canapea stăm 15 ore în mașină ca să facem pe munte o excursie de 40 de minute.

Excursia la munte. Ohooo, altă bucurie națională. N-am mai văzut atâtea gunoaie la un loc ca ieri la cascada Urlătoarea de când am fost la barajul de la Bicaz, unde am văzut cea mai mare grămadă de gunoaie pe vreun lac vreodată. Șervelețe umede, peturi, ambalaje, cutii de bere, pahare de ceai, hârtie igienică atânată prin copaci, un rahat maaare chiar în mijlocul potecii, cucoane care urcau în tocuri prin noroi, muzică de copii pusă tare la telefon, care era fixat fix în fața ochilor copilului, să nu cumva să vadă și să audă vreun pic de natură, nu, doar youtube, tare, în toată pădurea. Sus, la cascadă, n-aveai loc să te uiți la apa aia care cădea furioasă și superbă, că te împiedicai de taraba unei doamne care vindea biscuiți și pufuleți.

Copiii mă tot întrebau de ce e atâta mizerie, de ce aruncă oamenii pe jos, de ce se uită la telefon în loc să se uite pe unde calcă. Bărbatul mă întreabă de ce atât de mulți conduc ca niște idioți, lipiți de fundul ăluia din față, la viteze peste limita legală, de ce se bagă în fața ta în coloană, când e evident că nu are unde se duce, că doar e coloană, de ce aruncă gunoaie din mașină, de ce țin copilul în brațe la volan sau pe scaunul din față, nu-l iubesc? nu vor să-l păstreze și pentru mai târziu? de ce se bagă în fața gravidelor oameni la coadă? de ce toată lumea scuipă pe toată lumea? de ce mă înjură bărbații când sunt la volan doar pentru că sunt femeie?

Exasperată după ce, la a treia oprire pe Rucăr-Bran, am vrut să admirăm peisajul, care era uluitor, nu am avut loc să călcăm de gunoaie, Sofia mi-a zis:
– Mami, nu putem face nimic să convingem oamenii să nu mai arunce gunoaie în natură?
Am privit-o descurajată. Oamenii aruncă, autoritățile nu pun suficiente coșuri de gunoi, iar dacă pun, nu le golesc la timp, zonele turistice sunt sufocate, pe oameni nu-i interesează decât de burta proprie, vin să facă poza, să-și golească portbagajul de gunoaie și pleacă mai departe, nu vor să facă nimic pentru țară pentru că nici țara nu face nimic pentru ei, ne lipsește educația și voința și simțul responsabilității față de orice, chiar și față de noi.
– Din păcate, nu știu, iubito, nu mai știu…
Nu i-am mai spus că în alte țări se reciclează tot ce poate fi reciclat, știe și ea, a observat în concedii câtă grijă au alții de natura lor și cât de curat e totul.
– Poate să scrii o carte, mami? Să afle oamenii ce ar putea face?
Cine-ar vrea să citească o carte care-ți arată câte lucruri faci greșit și ce ai putea face să le faci bine? Și apoi, cine sunt eu să scriu o carte din asta?
– E complicat, iubita mea…
– O carte pentru copii, mami, pentru că dacă copiii înțeleg, atunci când cresc mari n-or să arunce gunoaie și or să le explice și copiilor lor, și încet, se face curat, mami, nu crezi că e o idee bună?
– Ești foarte bună și foarte deșteaptă.

Da, probabil e o idee bună. Țara asta mi se pare tot mai lipsită de speranță. Aglomerația, mizeria, nefericirea oamenilor, lipsa de educație și de răbdare, de iubire și de acceptare mă sperie chiar mai mult decât ordonanțele lor de urgență prin care vor să se scape unii pe alții de închisoare, de legile prin care vor să scoată la pensie magistrați la 43 de ani cu pensii pe lună mai mari decât salariile majorității românilor pe un an.

Ce bine-ar fi să se schimbe totul cu o carte sau cu zece cărți… Din păcate, e nevoie de mult, de mult mai mult și nu știu când și cum se va întâmpla asta.

– Uite la ăsta, zice bărbatul, obosit să se ferească de mașini intrate pe contrasens, demenți care goneau lipiți de noi, pentru ce m-a depășit în curbă, unde s-a dus așa departe, că e la cinci metri în fața mea, în coloană, pe serpentine. A văzut spațiul de siguranță pe care-l las față de ăla din față și s-a gândit să se bage el acolo, să fie el primul și eu al doilea…
– Îți dai seama că dacă atâta bucurie are și el în viața lui, să depășească degeaba pe altul în trafic, ar trebui să avem față de el sentimente de compasiune, probabil nu prea are multă recunoștință și fericire în viața lui.
– Ei na, nu vezi ce mașină are! (era un Audi ceva, nu mă pricep, în orice caz, mașină de cel puțin cinci ori mai scumpă ca a noastră)
– Poate să aibă cinci mașini de un milion de euro și opt vile pe Valea Prahovei, că tot la coada asta din trafic stă, ca și noi, tot în gunoaie calcă și el. Doar că, spre deosebire de noi, el se bucură când își pune viața în pericol depășind cu suta la oră pe serpentine, noi ne bucurăm să vedem toamna pe geam.

Asta e. Când e despre competiție, despre a-i arăta pe geam unuia degetul pentru că merge mai încet ca tine sau pentru că e femeie, când e doar despre tine și mereu te bagi în seamă și-ți atunci gunoiul (material sau pe cel al inimii) pe geam sau în mediul online, pentru că asta te face să te simți superior și pentru că te ajută să-ți acoperi temporar gaura din inimă, viața trece degeaba. Și te trezești bătrân și în cel mai bun caz constați că n-ai contribuit cu nimic, n-ai schimbat nimic în mai bine, în schimb ai fost mereu primul la coadă, primul în coloană. În cel mai rău caz nu constați nimic, doar mori și gata.

Nici nu mai știu ce-am vrut să zic.

Că e păcat de noi. Că da, cred că doar educația ne mai poate salva, pe termen lung. Pe noi, ăștia de azi nu, poate pe copiii copiilor noștri, dar pentru asta trebuie să pornim noi schimbarea. Să le vorbim despre emoții, despre ce contează cu adevărat, despre tot ce ne înconjoară, despre cum să lăsăm orice loc și suflet pe care-l atingem mai curat decât l-am găsit.

Până atunci însă… stăm în trafic. Decupăm gunoaie din poze. Ne facem că nu vedem. Încercăm să ne bucurăm de ce avem. Deși parcă devine tot mai greu. 🙁

Și ce mă îngrijorează este că am sentimentul ăsta de zădărnicie și de greu de trăit în propria-mi țară tot mai des după ce ieșim oriunde, la mare, la munte, până la colțul blocului, chiar și până acolo calc în cel puțin trei rahați de câine, căci cine să-l strângă…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

25 comentarii

  1. Asta e supărarea mea cea mare. S-ar schimba multe daca vine un guvern competent dar restul, noi nu ne schimbam. Fac si eu greseli si nu sunt tot timpul mandra de calitățile cetățenești. Mi-as dori sa reciclez, sa nu producem atâtea gunoaie. Dar am in preajmă oameni dezgustatori. Fumează de la balcon si arunca in grădina. Cred ca sunt peste 1000 de mucuri de țigară în dreptul geamului sau. Eu am o problema cu S cuipatul. De ce vad doar bărbați si băieți scuipand??? Nu inteleg . Au exces de saliva. Ma dezgustă. Eram însărcinată si in fata mea un domn a flegmat o chestie multicolora. I am zis ca poate sa scuipe in batista. Eu aveam greruri si nu am rezistat sa nu comentez. M a înjurat . Mai exact esti o” vacă proasta si lipsita de respect”. Argumenta ca e mai in varsta si bolnav. Romanul tot timpul are scuzele la el. Ma deranjează ca toți adolescenții la patru cuvinte rostite adauga si „p..a mea”. Ma doare. Am auzit ca in capitala se strânge dupa caine. In BUcovina, mandra Bucovina, nu exista asa ceva. Isi duc zilnic câinele in acelasi loc. E munte de rahat .le e scârba si lor la cati rahati s au adunat. De mizerie numai zic ca se subînțelege ca exista la un nivel maxim. E urat. Oameni săraci, depresivi, multi alcolici, mame fara loc de munca si vesnice gospodine. Obosite si ponosite, nervoase mereu. Cele mai norocoase au sotul plecat in strainatate sau pe tir. Copii violenți. Au libertate sa cumpere ce vor. E parcul plin de pungi de snacks-uri si suc la un leu. Lasa mizerie si răspund urat. Si cel mai grav Suceava e pe primul loc pe tara la morți pe sosele. Adică mor pe capete. Cauze: alcoolul, condus fara permis, infrastructură. https://m.antena3.ro/actualitate/accident-mortal-la-zidul-mortii-din-suceava-239417.htmlhttps://t.dcnews.ro/sfanta-parascheva-accident-mortal-moa-te-preot-familie-feti-a_561980.htmlhttps://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://stirileprotv.ro/stiri/socant/cinci-oameni-au-murit-in-suceava-dupa-ce-masina-in-care-se-aflau-s-a-ciocnit-cu-un-camion-si-a-luat-foc.html&ved=2ahUKEwjsqeyHjYjeAhVQqIsKHaJ2DrQQFjAEegQIBRAB&usg=AOvVaw0Ijb3NtpqzdW4dhmdO2WXp

    Cateva cazuri mai mediatizate. In oras toti avem victime ale accidentelor rutiere. Ne e frica sa mergem cu masina.

    • Buna Ana! Eu tot din Suceava sunt. De cand imping un carut cu un bebe in el am avut timp sa observ un boom de egocentrism; mi-e greu sa cred ca cel care parcheaza pe trecerea de pietoni si blocheaza accesul bicicletelor sau carucioarelor o face anumit. Mai degraba cred ca nici nu se mai gandeste la ceilalti, ca ar avea nevoie de un loc stramt sa se strecoare. Mi-e groaza cat de putin ne gandim la ceilalti, cata lipsa de empatie probez, fie ca e vorba de treceri de pietoni sau de gunoaie lasate de izbeliste :((

  2. Drumul rasnov – bran are lucrarile oprite, nu se mai fac investitii in zona. In Brasov jumatate de pod a ramas inchisa si decopertata de 2 ani. Alternativa pentru evitat semafoarele pana la Bran e drumul ce duce spre Zarnesti cu ocolire prin Tohanu. E si mai frumos.

  3. Un motiv pentru care, din pacate, in weekendul care tocmai a trecut nu am fost la munte desi imi doream tare, tare de tot. Mi-e dor sa vad peisajele alea, sa ma incarc cu lumina aia frumoasa de toamna. Dar nu ai cum sa petreci 7 ore pe drum cand ai 2 zile libere. Nu ai cum. Ai trenul, da, pentru mine mereu a fost o optiune, dar nu e acelasi lucru pentru ca nu te poti bucura de aceleasi peisaje, de multe opriri in locuri interesante.
    In fine, pacat de noi, da.

  4. Natura e frumoasa mereu,dar toamna ne umple sufletul de culoare….In schimb,actiunile unora ne umple sufletul de mult gri(inchis,spre negru)…cartile ar fi citite tot de cei care nu numai ca nu arunca la intimplare gunoiul ci mai aduna si ce lasa altii….cred ca cel mai bine ar functiona masurile coercitive aplicate indiferent de ce relatii dispune cel in cauza…

  5. Mi-au dat lacrimile la acest post. Intr-adevar, in fata acestei lipse totale de interes mă încearcă sentimente de neputința și zădărnicie. Eu de când am început să colectez selectiv nu mai pot arunca la gunoi ceva ce se poate recicla, chiar daca recipientele colectoare unde arunc de obicei sunt pline cu saptamanile, le strâng pe balcon până se golesc. Copilul meu de 1 an și jumătate întotdeauna își aruncă ambalajele la coșurile de gunoi din parc, de multe ori le adună și pe ale altora de jos și le duce la cos. Și nu i-am spus să facă asta, probabil ne-a văzut pe noi și a copiat și el comportamentul. În parcuri (cel puțin cele mari) se aduna zilnic gunoiul, dar de cele mai multe ori coșurile de gunoi sunt insuficiente comparativ cu gunoiul produs deși, după părerea mea, sunt destul de multe, dar romanul nu mai poate ieși în parc fara să mănânce floricele chipsuri, o sămânța etc. Nu înțeleg de ce sa arunci pe jos cand la un metru de tine este un cos de gunoi. Iar în cazul în care e plin, de ce sa nu pui ambalajul in geanta, buzunar și sa il atunci la primul cos liber sau acasa?

  6. As vrea sa vad si eu aceiasi revolta a CpF si a sustinatorilor lor la un asemenea post! Sau violenta, scuipatul pe strada, stransul de rahat de catel si defecatul in public/natura, printre altele enumerate, nu-i intereseaza? Unde sunt acei viteji?!?

  7. pe vremea mea, culegeam toamna din Cheia sau de la Breaza, cu trenul pe valea prahovei. Nu ca as fi avut de ales, inca nu am carnet si nici masina.

    Despre gunoaie …ma doare sufletul. Si am mers cu saptamana pe munte: de unde am scos hartia aia, am gasit unde sa o bag inapoi.

  8. Avem in spatele bocului un loc micut cu nisip, facut de sotul pt copilul nostru si al vecinilor…vesnic e plin de tigari si pet uri. De ceva timp am vazut si rahat de catel si pisici. Ce oameni sunt cei care arunca in locul de joaca al unor copii, gunoiul lor.
    Am listat cateva anunturi pt amenda celor care nu aduna mizeria animalelor si le am lipit pe copacii din jur. In 2 zile erau vreo 5 afise scrise de mana, in care ne cereau sa lipim in tot cartierul astfel de mesaje. Am stat si m am uitat la cei cu catei care ies afara, daca observa ca i urmaresti scot punga si aduna, daca nu..merg mai departe. Trist, trist, trist

  9. Am fost vara asta care a trecut de 4-5 ori de la Brasov la Rasnov, cu trenul. Exact la maxim 50 de metri de gara din Rasnov e un rau – Ghimbasel, e sufocat de gunoaie. De cate ori ajungeam in Rasnov, treceam pe pod si priveam raul ala dragalas, dar murdar si speram in sufletul meu ca cineva l-a curatit. Dar speranta era desarta, el era la fel de imbacsit. Am vrut initial sa-ti dau linkul de pe blogul meu sa vezi pozele, sa vezi cum poate fi atata mizeria la un rau dintr-un oras care are mii si mii de turisti, fie ca vin la Cetate sau la Dino Parc, dar m-am razgandit. Ce sens are sa-ti mai fac si eu rau in plus. Articolul tau e un articol de plans, o sa-i dau share :((.

  10. poate e o idee sa promovam si alte locuri. e frumoasa valea prahovei, e aproape. 150 de km. tot la aceeasi distanta e satul cu pruni, un complex foarte frumos, de unde se pot face plimbari frumoase, si nu e drumul asa de aglomerat.

    sau cabana ciucas, pe care o ador. lasi masina jos, daca nu e 4X4 bine de tot, si faci o plimbare de o ora. exista si masina de la cabana daca vrei musai. iar privelistea e chiar superba aici.

    saaau, ceva mai departe, cascada lepsa. nu e multa lume acolo niciodata, pe toti ii sperie ca e la fix 250 de km de bucuresti, fara sa se gandeasca ca poate ajung mai fara nervi, mai relaxati si mai voiosi pe un drum mai gol. unde cazarea nu costa cat diamantele. si e unde se realizeaza niste drumetii absolut superbeee, cu o padure in niste culori uimitoare. de fiecare data sunt uimita de cat de gol e aici si cat de plin e prin sinaia sau poiana brasov.

    sau la buzau la vulcanii noroiosi. sau…mai sunt.

    e trist. dar turismul excesiv aduce cu el si partea asta de gunoaie si aglomeratie, iar romania stim cu totii ca nu statea prea bine la capitolul asta de la bun inceput.

    din pacate, nu putem face noi nimic aici (in afara de a ne comporta civilizat) putem insa alege unde sa mergem si sa incurajam localitati mici dar frumoase. de cascada bigar nu stia nimeni si acum e cunoscuta peste tot in tara si chiar si in afara.

    hai sa fim mai optimisti si constructivi. fac si eu ca sofia, propun o idee de articol: cele mai frumoase iesiri in natura toamna din romania. pietre pretioase ascunse, pe care nu le stiu toti, si la care putem apela in toamna asta minunata. promit sa contribui cu si mai multe idei daca e nevoie, si cred ca toata lumea poate constribui la lista asta.

  11. Am ajuns sa ne simtim aiurea daca suntem corecti..esti fraier daca nu depasesti coloana, daca nu faci pipi pe marginea drumului, esti inapoiat daca arunci hartiile la gunoi..si altele de asemenea…of..si iar of!

  12. Ioana, iti recomand trasee mai putin populare, dar la fel de frumoase. In Valcea gasesti foarte multe locuri frumoase de explorat si e relativ aproape. In Caras Severin la fel, desi e putin mai departe, insa macar mergi cu masina, nu stai pe loc. Eu am fost la baile Olanesti acum 2 weekend-uri si da, demodat, dar atat de liniste… si sunt trasee la Piatra Scrisa si la schituri si peisaje minunate. Apoi in Caras severin e Dunarea cu cazanele, Ciucarul Mare, Ciuraul Mic, am dat o fuga si pana la cascada Bigar, 100 de km de la cazarea noastra (in satul Gornea, la 80 de km de Orsova) pana acolo, pe drumuri pustii si pline de culori de toamna… Si destul de curat, tocmai pt ca sunt mai putin frecventate 🙂

    • stiu ce spui, dar e departe, nu avem cum sa batem atata drum cu copiii pentru o noapte de stat acolo. 🙁 mai ales ca lor le e greu la drum lung, amortesc in scaune, trebuie sa facem pauze lungi si dese, un drum pe care tu il faci in 6 ore la noi dureaza 10 si nu mai ramane timp de nimic altceva. 🙁

    • Inteleg… 🙁 Valcea e la cam 200 de km (plus autostrada pana la Pitesti), in caz ca vreti pt viitor cand mai cresc delfinii 🙂 Dar da, Caras Severin e departior si pt cei mari…

  13. Da, noi aruncam selectiv la noi la bloc. După care veneau toți țiganii si boschetarii (nu e insulta, e realitate). Căutau prin gunoaie si după asta lăsau in urma o movilă mare, amestecată: sticle cu coji de ceapa, hârtii si pamperși folosiți. Ce sa mai reciclam?!?

    • Irina, e de apreciat ca vrei sa reciclezi. insa ar trebui sa stii ca in romania NU se face colectarea selectiva a deseurilor. e un efort degeaba.

      cu alte cu cuvinte, daca vrei sa reciclezi, ajuta sa duci cutiile de aluminiu, sau plasticul, sau hartia, la un centru specializat. eu stiu cateva in cora, poate sunt si in alte parti.

  14. Din pacate asta este calitatea oamenilor care locuiesc in aceasta tara. E trist. Dar atata timp cat infractorilor li se da mana libera sa fure, sa violeze, sa ne calce in picioare si la propriu si la figurat, atata timp cat copiii sunt trimisi la furat sau cersit si se inmultesc precum iepurii de la 10-12 ani degeaba ne educam noi copiii. Atata timp cat cetatenii minoritari te injura pe strada si te si ia la bataie pentru ca le atragi atentia ca sunt nesimtiti, educatia noastra e fix zero. Pana cand grupul parlamentar nu se va schimba din temelii si legislatia nu se va inaspri, nu vom ajunge nicaieri… Eu nu vad un viitor prea bun pentru noi in urmatorii 20 ani si imi vine sa urlu de durere… Mi-e teama pentru copilul meu.

  15. Groaznic… îmi aduc și acum aminte de pădurile pline de gunoaie din preajma orașului meu natal din inima Transilvaniei.. de atunci m-am mutat peste ocean, mergem in pădure și national parks împreuna cu băiețelul nostru cel puțin de 2-3 ori pe săptămâna mai ales acum toamna( sunt cam 7-8 pe o raza de 45 min de unde locuim) și majoritatea sunt carry-in carry-out, dar eu am văzut gunoaie atât de rar ca mi se pare ireal comparat cu ce era in țara. Când găsim ceva pe jos, poate o data la 2-3 săptămâni? il luam și il punem in punga pe care o avem. M-ar durea sufletul sa las gunoiul acolo.

  16. M-a întristat postarea aceasta. Este excelenta ideea Sofiei de a scrie cărți pentru copii pe aceasta tema, respectul pentru natura si semeni sunt tare necesare.
    In Iasi am văzut acum cateva veri o chestie care m-a șocat: in autobuz, un copil a terminat de mâncat înghețată si sub ochii mamei si al tuturor călătorilor, a aruncat ambalajul pe geamul autobuzului, in centrul orașului. Mama lui i-a spus doar sa se șteargă la gura… Vorbim de orașul Iasi. Lângă bancile din parcuri si in cartiere, zac movile de coji de la semințe… mai ales vara. Iarna se văd mai bine rahații de câini. Ți-e frica sa mergi cu bicicleta, mai ales cand se face mai frig si câinii maidanezi sunt mai flamanzi, atunci aleargă dupa biciclete. Iarna, maidanezii ataca rotile la mașini… Lângă Consiliul Județean IASI exista un semafor la care pietonii așteaptă ca tampitii sa se face verde, in fiecare zi. Nu se știe cine a facut programarea acelui semafor, care este o mare bătaie de joc. Mașinile trec pe verdele pietonilor, cam prin tot orașul, sunt in stare sa te ridice pe capota de pe trecerea de pietoni. De fapt, era sa văd si eu o persoana luată pe capota, pe culoarea verde, era chiar in fata mea. A fost norocoasa. Din păcate, oamenii care ne conduc sunt cei pe care ii meritam, noi i-am ales, activ sau inactiv, prin indifenta, cand i-am lăsat pe ceilalți sa meargă la vot pentru ca noi nu am avut cu cine vota 🙂 Si muntele de gunoaie va creste, pentru ca ne este jena sau frica sa ii facem atenți pe cei care nu respecta normele sociale, care sunt pe cale de dispariție, din lipsa de reacție si din nepăsare.

  17. E trist articolul tau, ma gandeam ca s-au mai schimbat lucrurile intre timp…Noi nu mai stam in tara de ceva timp, dar venim o data la cateva luni, dar atunci stam doar in Bucuresti cu familia, nu am mai ajuns prin alte zone.
    Ma doare sufletul cand vad cat de usor e reciclatul aici, cu containere pentru toate lucrurile pamantului la 2 m de bloc (inclusiv haine si alte textile), iar in Romania gunoiul zace gramezi peste tot! Si cei 1% care sunt constienti de problema ar vrea sa recicleze, dar nu au unde. Iar de restul 99% nu mai zic nimic.
    Citisem la un moment dat ca pana in 2020 trebuie sa se alinieze toate tarile din UE si sa adopte o politica de reciclare, altfel trebuie sa plateasca niste penalitati. Nu stiu daca e adevarat si ce o sa faca Romania atunci.
    Speranta sunt copiii, numai ca cei educati fac cate 1-2 copii, in timp ce restul fac cate 5. Care la randul lor produc si arunca gunoaie peste tot in nestire.
    E trist sa vezi ce pot face altii, si in timpul asta vezi ca la tine “acasa” totul se duce de rapa. Si au si ei clasa lor de jos, dar nu sunt ghiolbani ca la noi! Aici si femeia de serviciu de la supermarket si muncitorul din constructii stie ca gunoiul se arunca la cos! Nu-mi dau seama ce s-a intamplat la noi. Si da, doar in Romania sunt probleme cu flegma, o fi de la poluare (glumesc, evident).

  18. Dragilor Ioana si Robo, va citesc de 100 de ani si imi place de voi maxim. La postul asta am citit juma de comentarii, multicele, si m-am luat cu mainile de par drastic…Doamne, chiar asta e optica, chiar mare parte din oameni nu inteleg mai nimic?! si totusi voteaza… Ma sufoc de ganduri si de revolta, nu am ce sa mai zic, nu as avea maini sa scriu cate imi vin…. Aveti o rabdare fenomenala, poate chiar veti reusi sa schimbati ceva… Cu rusine recunosc ca eu nu am reusit nici macar cu apropiati.., Fruntea sus, sunteti puternici si misto si ne inspirati!

  19. Eu vin cu o recomandare optimista 🙂 pentru ca m-am incarcat de bine si de toamna zilele astea in Marginimea Sibiului. Curat, frumos, echilibrat, soare cald si bland si multe frunze cazute! Drumul din Marginime spre Transalpina e un vis miraculos, mai ales ca traficul e aproape inexistent. Ii spuneam sotului ca ma simt ca intr-un videoclip :)) cred ca Romania e tara acelor hidden gems care merita descoperite dupa multe multe incercari triste si nereusite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *