Anul trecut în octombrie eram la Frankfurt, la cel mai mare târg de carte din Europa, peste 300.000 vizitatori în cinci zile! Aveam în jur de douăzeci de întâlniri pe zi cu edituri mari din Franța, Germania, Olanda, Suedia, USA, alergam de la una la alta un kilometru în trei minute, trăiam cu mere luate în geantă de la mic dejun și mergeam la toaletă rugându-mă să nu fie coada mai mare de 50 de doamne. De cele mai multe ori, era! Cu toate astea, în mod surprinzător, nu am stat niciodată la coadă la toaletă mai mult de opt minute, pe ceas. Organizare germană și la pipi, nu glumă! 🙂
Ei, și în a doua zi de Frankfurt m-a pocnit infecția urinară. Aia de nu te lasă să stai în picioare, de-ți vine să te așezi pe toaletă la fiecare cinci minute și să plângi de durere, cu crampe și frisoane. Trusa mea de urgențe medicale nu includea nimic pentru acest gen de problemă, pentru că de mulți ani nu mai făcusem infecții și mă simțeam cumva la adăpost.
Card european de sănătate nu aveam la mine și nici timp să merg la vreun control, plecam de la hotel la 8 dimineața, alergam toată ziua prin târg, iar la 10 seara ajungeam înapoi la hotel lată de oboseală.
Doar că situația devenea critică. Mă simțeam tot mai rău, eram și furioasă pe mine, aș fi putut să iau cu mine cardul de sănătate sau măcar ceva antispastice, cu siguranță m-ar fi ajutat. M-am dus la farmacie. Disperată, i-am povestit în engleză unui tânăr care pricepea doar germană în ce situație disperată sunt. Mi-a dat niște tablete și un praf de dizolvat în apă, nici până în ziua de azi nu știu ce era în ele. Pe drum spre camera de hotel m-am gândit să caut substanța activă pe internet, să văd ce mi-a dat, dar atât de rău îmi era că am uitat să mai fac asta. Am luat tratamentul așa cum mi-a spus și mi-a fost ceva mai bine, am reușit să duc prezența mea la târg la bun sfârșit, iar în anul care a urmat am scos 40 de cărți în limba română dintre cele găsite la târg! Dar mereu mă întreb: dacă ar fi fost mai grav?
Un studiu realizat de Millward Brown (companie de cercetare prezentă la nivel global) arată că mai mult de o treime dintre romani se tem mai mult că se vor îmbolnăvi decât că-și vor pierde locul de muncă. Asta și pentru că sistemul de sănătate este șubred, pentru că ne e teamă să mergem la spital, pentru că ne-am pierdut, mulți dintre noi, încrederea în medici, pentru că avem prejudecata că la privat lucrează cei mai slabi și că spitale bune și curate sunt puține și scumpe.
Că sunt puține e discutabil. În România sunt 150 spitale și mai mult de 600 de clinici private, cu 15.000 doctori. Mulți dintre ei lucrează și la stat și la privat. Unii dintre cei mai buni aleg statul pentru cazurile mai complicate, alții aleg privatul pentru că acolo au parte de aparate de ultimă oră și de mai mult timp pentru fiecare pacient.
Că sunt scumpe e, din păcate, adevărat. Dar știți, nici sistemul de stat nu e ieftin. Costurile sunt apropiate, doar că pe unele le plătim pe factură, pe altele le plătim lunar, contribuind la sistemul de sănătate cu sume din salariu și așa nu simțim cât plătim de fapt.
Ca idee, o intervenție de chirurgie minoră costă între 800 și 1.000 de euro, iar o operație complexă poate ajunge până la 8.000 de euro. Pentru aceste situații, ca să nu mai zic de situațiile care necesită chirurgie majoră (care depășesc 10.000 de euro), ideal ar fi să avem asigurare de sănătate, pentru că puțini dintre noi au pus deoparte atâția bani (la care se adaugă sume de spitalizare, medicamente etc).
În acest context, la invitația NN vreau să vă povestesc despre un produs de asigurare de sănătate care, pentru o primă de aproximativ 130 de lei pe lună, vă poate aduce decontarea de cheltuieli de spitalizare și intervenții chirurgicale în limita a 100.000 lei/an/persoana asigurată (aproximativ 21.000 de euro, suficient pentru două intervenții chirurgicale majore).
Asigurarea de sănătate de la NN are două componente:
- una de protecție, care este obligatorie și vă asigură decontarea cheltuielilor în caz de spitalizare și intervenție în oricare dintre cele 29 spitale private din Rețeaua Medicala NN (3 în Ungaria, 26 în România) și 175 de clinici private Regina Maria sau partenere din 75 de orașe din România,
- una de prevenție, care este opțională (o achitați doar dacă doriți, ea vă aduce acces la analize și consultații gratuite în rețeaua Regina Maria, dar și discounturi la servicii medicale)
Prin această asigurare puteți deconta:
- toate serviciile medicale de care beneficiezi în timpul spitalizării
- cazarea în spitalul privat
- masa
- comisioanele medicilor
- costul terapiei intensive
- medicamente
- analize și consultații
- consumabile și device-uri gen pacemaker, defibrilator etc
Ce este extraordinar la această asigurare este că ea funcționează și în străinătate. Pentru un pachet chirurgie si spitalizare la orice spital din afara retelei medicale NN, în țară sau în străinătate, NN decontează asiguratului 80% din costuri, până la 12.000 lei pe eveniment.
Asigurarea vina la pachet cu asistență telefonică NON STOP printr-o linie telefonică la care răspunde oricând un reprezentant medical NN (care îți spune imediat ce ai de făcut și se ocupa de plata facturilor către spitale, ca să nu ai tu și această grijă).
Asigurarea beneficiază de deductibilitate fiscală, adică primele de asigurare se scad din baza de venit la care se calculează impozitele pe care le plătim la stat.
Dacă cel asigurat e copilul, asigurarea acoperă și cazarea părintelui alături de copil (nici un copil nu trebuie internat fără părintele său, nici la stat, nici la privat). Pe contractul de asigurare puteți include asigurarea voastră, pe cea a copilului, doar una dintre ele sau pe toate, dacă toți membrii au asigurare.
Încă un aspect important: nu există vârstă de ieșire din contract. Odată asigurat (contractul de asigurare se poate încheia cu persoane care au mai puțin de 60 de ani împliniți), daca plătești plata primelor, beneficiezi de asigurare tot restul vieții, indiferent de vârsta pe care o împlinești pe parcurs (ceea ce e foarte important, multe companii nu mai oferă servicii de asigurare de sănătate persoanelor în vârstă, din cauza riscului mai mare de îmbolnăvire odată cu înaintarea în vârstă). Recomandarea mea este să vă faceți asigurare de sănătate și dacă aveți 30 sau 40 de ani, din păcate vârsta tânără nu mai este de mult o garanție a unui trup sănătos.
Stil de viață sănătos, prevenție, analize și controale regulate, relații echilibrate, rezolvarea bagajului emoțional și ar trebui să fim bine! 🙂
Mai multe detalii despre această asigurare găsiți pe site-ul NN.
Puteți face acolo o simularea ratei lunare de plată în funcție de vârsta voastră și de tipul de asigurare aleasă. Mie mi-a ieșit 135 de lei pe lună pentru o asigurare de 100.000 de lei/an. Nu e un efort uriaș, așa cum nici să iau cu mine cardul de sănătate sau niște pastile în trusa de urgență nu este.
Ne lipsește educația financiară de acest tip și cred că e bine să citim mult despre asigurări în general și despre cea de sănătate în special, pentru că din păcate suntem poporul cu procentul cel mai mare de bolnavi din Europa, și mai și avem (probabil) cel mai nesigur și mai bolnav sistem de sănătate publică. Ne rămâne să avem grijă de sănătatea noastră și să ne protejăm cum putem. Să ne bucurăm de ce avem, să rămânem în relații bune și să fugim de cele care ne consumă, știm deja că fericirea vine din relații bune, iar imunitatea e mai bună când suntem fericiți.
Sănătate tuturor!
Sursa foto: familie sănătoasă via Shutterstock.com
Ma bucur Ioana ca scrii despre asta si îți mulțumesc ca ne arăți ca există alternative. Un alt subiect bun este prevenția la modul general. Am observat deseori ca in România nu se pune deloc accent pe prevenție. De exemplu, nu există cultura farmaciei din bucătărie, grija pentru alimente, igiena corporala si emoțională corectă. Practic exact ce ai rezumat tu prin „Stil de viață sănătos, prevenție, analize și controale regulate, relații echilibrate, rezolvarea bagajului emoțional și ar trebui să fim bine! ?”
As vrea doar sa zic ca mulți oameni nu știu ce înseamnă stil de viață sănătos.
De exemplu, din punctul de vedere al membrilor mai varstnici din familia mea, stil de viață sănătos înseamnă sa nu fumezi daaar sa mănânci mezeluri in fiecare dimineață, alte tipuri de carne, mai mult sau și mai mult procesate la celelalte două mese, gustari din dulciuri sau alte tipuri de mezeluri (toate foarte procesate, nu ma refer la dulciuri de casă), conținut scăzut de legume proaspete la masă. Pt ei faptul ca nu fumează sau ca nu consuma alcool tare in fiecare zi (adica nu consumă mai mult de 1l de bere, caci acela este aproape sfânt zilnic). Cred ca discuția despre nutriție si grijă față de sine este vitală pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pt români. Știu ca ai organizat multe conferințe pe teme de sănătate, dar poate nu ar mai strica încă una despre preventie prin nutriție și viața sănătoasă cu, despre si pentru adulți (daca se poate filmata, caci ai cititori ca mine, in afara României). Îți mulțumesc inca o dată ca faci ceea ce faci, ca nu ții pentru tine si ca esti motivată sa le oferi oamenilor alternative pentru o viață mai bună. Îmbrățișări!
of, teama mi-e ca nu vom avea public pentru asa o conferinta. 🙁 majoritatea sunt convinsi ca stiu ei mai bine, ce sa dea bani pe bilet la un eveniment, mai bine fac ceva util cu banii.
Poate merge făcut un pol pe Facebook, cu rugamintea ca oamenii sa dea mai departe si se face o estimare de câți oameni ar fi interesați (eu nu știu exact ce presupune organizarea unui asemenea eveniment si nici cum se fac predicții pt câți oameni vor participa, e doar o idee)
Ma gandesc (sper) ca sunt destui cititori ai tai cu mintea destupata care să își dorească asta. Si eventual se poate face cu rezervare de loc cu o mica suma pt rezervare. Poate sunt mai motivați oamenii imediat după sărbători cand își fac planuri pentru noul an (de trai mai bun de greutate mai mica, etc). Offf, mi se pare un subiect atât de important. Sunt si subiectivă pt ca trec prin niste probleme cu greutatea si relația cu mâncarea, dar chiar cred ca ce ai putea pune tu laolaltă ar ajuta muuuult multi oameni. Hugs!
Ioana, ce se întâmpla in cazul unui accident rutier cu trauma majora?( ceva ce se întâmpla zilnic). Sunt clinicile astea private echipate sa facă fata unei traume majore? Ce se întâmpla cu recuperarea după? Dar in cazul unui cancer? Acoperă asta costurile necesare? Încerc sa îmi dau seama dacă asta e un supliment la serviciile medicale de stat sau poate funcționa ca singura asigurare? Nu întreb pentru mine, eu sunt plecată. Întreb pentru familia din țara.
La accident rutier in tara mai mult ca sigur ajungi la stat, acolo te si duce ambulanta, dar cred ca te poti recupera la privat daca scapi. La cancer cred ca ai sanse mai bune sa te tratezi in privat.
Eu mai am o intrebare, asigurarea asta functionaza ca abonamentele la privat? Pentru ca in acest caz devine f ușor inutila.
Eu am vrut sa fac recupetare in privat pe baza abonamentului (era gratuit) si mi s-a zis ca pot sa vin in 2luni (poate) , ca locurile pt abonamente sunt limitate. Deci, un rahat, a trebuit sa merg la stat
Cine face programarile la regina maria de exemplu, eu? Astept sa mi gaseasca NN programare? Platesc din buzunar si imi decontează asigurarea? Nu prea inteleg sincer
In caz de cancer, din proprie experienta spun ca sunt decontate interventiile chirurgicale. Tratamentul oncologic in sine nu este, insa este decontat separat prim CASMB (la clinicile private mari, cum ar fi Regina Maria, ce au contract cu CASMB).
Noi avem de la serviciu astfel de asigurare, si mi-am decontat prin ea inclusiv nasterea la privat.
Salut, intreb si revin.
Asigurarea de sănătate este destinată mai ales acestor cazuri de intervenții chirugicale/boli grave care pot fi efectuate/tratate la spitalele private din rețea, unde există aparate de utimă generație.
În cazul unui accident rutier care necesită intervenție chirgicală și spitalizare, asigurarea acoperă costurile necesare, în limita a 100.000 lei/an. În cazul diagnosticului cu cancer, asigurarea acoperă o serie de costuri, punctez doar câteva: cazare standard în spital, asistență medicală, procedurile medicale şi consumabilele necesare administrării citostaticelor, costul medicației administrate pentru efectele secundare ale chimioterapiei în timpul spitalizării, costurile investigațiilor de stadializare a bolii neoplazice incluse în programul de tratament, etc.
Daca asiguratul este tratat la stat, chiar dacă nu are asigurare de la stat, NN acoperă o parte din costuri. Deci, poate funcționa independent de asigurarea de la stat, din acest motiv mulți dintre cei care sunt liber profesioniști preferă această variantă. Cel mai bine ar fi ca membri de familie interesați sa ia legatura cu un consultant financiar NN și să parcurgă împreună condițiile contractuale pentru o înțelegere mai amplă a asigurării.
Daca mai ai și alte întrebări, încerc să te ajut.
Merci
Sunt foarte pertinente intrebarile pe care le-a pus DIA. Urmaresc sa vad care vor fi raspunsurile. Multumim de informatii, Ioana.
Desigur, depinde de la o asigurare la alta, ce este acoperit si ce nu. Eu am spus mai sus cum a fost in cazul meu.
Acoperă și problemele stomatologice? În afară exista conceptul de dental insurance, însă la noi nu am văzut (sau mi-a scăpat mie).
Intreb si revin.
mi se pare cea mai buna asigurare platita! Preventie si deducere in taxe!
Buna Ioana,
Am intrat pe site-ul NN, dar nu am inteles, daca familia mea este compusa din 3 membri: mama,tata si copil minor, fiecare ar trebui sa isi platesca asigurare? Totusi aproximativ 500 lei lunar e mult
da, asigurarea este nominala, pentru fiecare beneficiar al politei trebuie platita o rata de asigurare, care insa nu e 135 de lei pentru toata lumea, trebuie calculat detaliat la fievcare membru al familiei.
Costul acestei asigurări de sanatate este 4,5 lei/zi.
Buna, Cristina.
Fiecare membru beneficiază de SA( suma asigurata ) 100.000 lei/an. Puteți face un singur contract cu cei 3 membri ai familiei și beneficiați de un discount de 144 lei /an.