Un copil a murit sâmbătă într-o clinică privată, după o intervenție chirugicală relativ simplă (hernie inghinală). A făcut șoc hemoragic, după ce probabil în timpul intervenției, medicul chirurg a secționat, fără să-și dea seama, o arteră importantă. Copilul de nici doi ani nu a fost monitorizat după intervenție și a murit la câteva ore după trezirea din anestezie, după ce părinții au încercat în repetate rânduri să cheme pe cineva să-l vadă și, evident, să-l salveze. Nu s-a putut. N-a venit nici un medic.În disperare de cauză, părinții au chemat SMURD-ul, care nu a mai putut face nimic. Copilul a murit. Clinica privată dă comunicate de presă să certe jurnaliștii că dau vina pe ea în lipsa unor probe. A murit copilul la voi pentru că n-a încercat nimeni să-l salveze? A murit, bă, a murit un copil mic. Putea să fie al tău, doamnă sau domn de la PR. Dacă era al tău, la fel scriai comunicatul ăla? Acum cică să avem încredere în Colegiul Medicilor, că ne spun ei sigur dacă și a cui a fost vina. O să mai aibă clinica asta clienți? O să mai aibă, ăhăăă, are balta pește…
Vreți să vă spun când ni s-a mai spus să avem încredere în Colegiul Medicilor, că imediat află și pedepsesc ei vinovații? În cazul Teodorei, care a murit la naștere în ianuarie anul acesta, după ce a născut cu bine un băiețel sănătos, iar la câteva ore după naștere, a murit. Tot hemoragie. Spitalul privat în care a născut nu avea nici gardă pe anestezie, nici gardă pe terapie intensivă, nici unități de sânge pentru transfuzie, avea doar multă reclamă pentru gravide care vor să nască natural după cezariană. Au trecut nouă luni. Ia ghiciți ce s-a mai întâmplat în dosarul acela. Vă spun eu. Nimic. Au trecut nouă luni. Colegiul Medicilor nici măcar nu a început să intervieveze medicii implicați în caz. NOUĂ LUNI. Și nimic. A murit o femeie, au rămas doi copii mici fără mamă. Mai are clinica asta privată din Constanța cliente gravide? Ohooo, e plin. Acum două luni a mai murit acolo o femeie în travaliu, tot mamă de doi. A murit și nou-născutul între timp, după multe zile de comă.
Acum trei ani au murit 64 de oameni în incendiul din Colectiv. 27 pe loc, 37 mai târziu, în spitale, în chinuri groaznice. Unii au murit arși, alții au fost uciși de bacteriile din spitalele noastre. A cui a fost vina? Păi, a patronilor clubului, care nu au respectat legea, a furnizorilor de artificii, care nu au respectat legea, a ISU, care nu a verificat dacă cineva acolo respectă legea. Vreți să știți cine a fost pedepsit? Vă spun eu. Nimeni. După trei ani de audieri, procesul a fost oprit, că s-a pensionat judecătorul. Ați citit bine. O luăm de la capăt. Încep iar audierile, de la zero. Și stați, că devine și mai interesant. ISU zice că de fapt de vină nu sunt ei, ci bacteriile din spitale, că ele au omorât la greu atunci. Păi să nu-ți vină să-i omori pe toți?
Cine, cine ne face dreptate în țara asta? Mor oameni pe capete, mor copii, mor mame la naștere ca acum o sută de ani, mor tineri la concerte și nimeni, nimeni nu e interesat să afle cine naiba e de vină și cum să facem să nu se mai întâmple lucruri din astea, care ne ucid și ne sperie, ne schilodesc și ne fac să ne fie frică să mai trăim aici?
Borfașii de la putere schimbă legile justiției nu ca să prindă criminalii, ci ca să scape hoții și mafioții.
Victimele cui rămân? Cine le face dreptate părinților care și-au îngropat ieri copilul mic, mort degeaba, din nimic? Copiilor rămași fără mamă? Familiilor și prietenilor morților Colectiv? Și câți mai sunt, câte astfel de cazuri sunt, bolnavi prin spitale, sărmani părăsiți, pensii de doi lei, oameni singuri și speriați cărora nu le face nimeni, niciodată dreptate.
Degeaba ieșim în stradă. Degeaba scriem. Câinii latră, caravana criminalilor trece. Ei omoară și noi dăm din gură în timp ce alții își plâng morții.
Ar trebui să nu le mai călcăm pragul. Nici unii. Nici spitalului ăluia, nici spitalului celuilalt, nici unui club care înghesuie prea mulți oameni în subsol. Să nu ne mai plătim taxele, să nu mai aibă ce fura. Să plecăm de-aici, toți, să le rămână țara goala, să nu-i mai aibă cine vota și să nu mai aibă pe cine fura și ucide.
Ar trebui… îmi vine să zic că ar trebui să-i oprim pe stradă pe criminalii ăștia și să-i privim în ochi. Să le spunem: știu ce ai făcut, ucigașule. Dar asta n-ar fi o comunicare blândă. N-am voie să zic asta. Dar îmi vine.
Mă sufoc de furie. Așa ceva nu ar trebui să se întâmple într-o lume civilizată. Nu ar trebui să lăsăm să se întâmple asta. 🙁
Sursa foto: RIP Colectiv
Sursa foto preview: criminalii din Romania via Shutterstock.com
Prima data când postez un comentariu deși urmăresc de multă vreme blogul.Reintoarsa in România după ceva ani in afara pentru câteva luni.Am locuit in Malta o insula foarte mică care avea unul din cele mai bune sisteme de sănătate,infrastructura și oamenii cei mai amabili pe care i-am întâlnit in viața mea și am călătorit ceva ,UK este destul de greu de ajuns la un specialist dar nu esti lăsat de izbeliște nici la stat caz concret mers la medicul de familie pentru ca fetița șchiopăta a fost trimisa la pediatrie la cel mai mare spital din apropiere și consultată de 2 medici in decursul a 2 ore pentru a pune diagnosticul de entorsa , soțul la fel cu probleme cardiace monitorizat lunar, Tenerife o insula in care au pus la punct o autostrada iar noi nu suntem in stare sa facem nimic la fel au un sistem foarte bun de sănătate.Desi trăim in anul 2018 in România te simți in 1990 corupție ,mizerie ,aglomerație și nu văd schimbări prea curând.Imi pare bine ca am luat decizia de a pleca deși cred ca as fi fost de mare folos țării mele din nefericire sistemul infect te face sa pleci.
Infiorator! Concluzia trista si resemnata e ca daca ajungi prin spitale, stat/privat ce-o fi , te rogi si speri sa fii printre cei norocosi, sa iesi viu si fara sechele
La toate astea, adaug si faptul ca 75% dintre pedofilii dovediti nu sunt condamnati la inchisoare. Atat am avut de spus.
Matusa mea a facut parte din colegiul medicilor si a plecat deoarece se musamalizau cazurile pe banda.Personal nu recomand nici Sanador dar nici Regina Maria unde in urgenta nu se ia o tensiune sau un puls daca nu ceri.practic platesti pentru nimic.
Acum 2 ani, la urgență la Regina Maria mi-au luat puls, tensiune și investigații rapide de sânge. Aveam ceva infecție urinară care nu avusese simptome, până într-un moment, la serviciu… un “cocktail Molotov” în venă și eram zen…
Putem afla numele medicului care a operat copilul? Pentru mine cel puțin este important, un medic ar trebui sa monitorizeze copilul abia operat măcar 2-3h după ce se trezește din anestezie, indiferent dacă este la stat sau la privat.
A dat declarație doctorita, numele este public. Înțeleg ca este un medic apreciat, a salvat sute de copii pana acum, dar “ceasul rău”…Doamne ferește!
Se stie deja – dr. Laura Bălănescu. – https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/procurorii-au-inceput-audierile-in-cazul-copilului-mort-intr-un-spital-privat-cum-se-apara-medicul-care-l-a-operat.html
Laura Bălănescu, medic chirurg
@Anisoara, da, un medic, nu neaparat medicul care a operat pacientul.
Nu vreau sa ii iau apararea in nici un caz, dar cumva cred ca s-a interpretat gresit ce a zis. Eu cred ca s-a referit la faptul ca in clinicile astea private nu exista un sistem de terapie intensiva asa performant si nu sunt capabili sa faca fata urgentelor majore (cum s-a si dovedit, din pacate) si de asta a fost nevoie de atentie suplimentara. Cred ca nu s-a exprimat corect, era si greu sa o faca. Apoi, trebuie spus si ca ar trebui sa existe protocoale, pe care nu le face doctorul X sau Z, ci sunt clare si de urmat de catre toti. In cazul de fata, nu chirurgul ar trebui sa decida cine cat e urmarit, ci un protocol clar, aplicat pacientului personalizat de catre toata echipa. Stiu, vorbesc din carti, dar in tara in care profesez acum asa functioneaza si eu zic ca e bine.
Eu nu ii caut scuze, dar ca medic caruia i-au murit multi pacienti sub ochi (din prisma specialitatii) iti pot spune 2 lucruri: 1. familia mereu se va intreba daca nu cumva ai gresit ceva si te vor acuza (mai mult sau mai putin, in cazul de fata cu mult mai mult decat la mine, pentru ca era un copil sanatos, nu cu o boala terminala) si e normal sa o faca si 2. cu siguranta medicul este si el traumatizat si regreta nespus, nu e deloc o situatie usoara, mai ales daca ai si constiinta.
Nu am vreo informatie despre doamna doctor in cauza, pur si simplu am analizat situatia de la distanta si am spus parerea mea. Din pacate Colegiul Medicilor e doar ca sa fie, sunt in urma cu dosarele, nu functioneaza deloc eficient, sunt depasiti complet de situatie si asta contribuie la o oarecare lipsa de responsabilizare a medicilor in Romania. Sistemul este putred din toate incheieturile.
Ce e foarte trist e că Sanador chiar are compartiment de primiri urgențe și am și o experiență cu ei in acest sens. Când copilul meu avea vreo 7 luni a avut un episod de vărsături, cel mai probabil de la fierul pe care i-l administram in acel moment. Fiind prima dată când aveam o astfel de situație cu el, m-am gândit să mă duc la urgență și pentru că nu mai fusesem niciodată cu el la urgenta, am crezut ca la privat e optiune mai buna: va fi primit mai repede, in plus medicul pediatru care il urmarea și care îmi recomandase acel tip de fier, Ferrum Haussman, lucra la Sanador și m-am gândit că putea fi accesat dosarul copilului mai ușor, luat legătura cu pediatra etc. După o zi de spitalizare si 2000 lei cheltuiți (costul fiind mai mare, dar am beneficiat și de decontare parțială de catre CNAS) nu am aflat mare lucru, recomandandu-ni-se sa mergem la Grigore Alexandrescu pentru mai multe investigații. Pai nu ne puteau spune asta înainte de a cheltui cei 2000 lei? Oricum, din acel moment am intrerupt Ferrum Haussman si copilul nu a mai avut accese de voma. Și da, mi s-a părut și mie că actul medical a cam lăsat de dorit, am așteptat ore bune pe medicul cutare să îi facă o ecografie. În afară de o rezerva curată și masa asigurata, perfuzii pentru hidratarea copilului, nu știu dacă erau pregătiți pentru ceva mai complicat.
Apropos de ce spunea @Cristiana (ca nu chirurgul ar trebui sa decida cine cat e urmarit, ci un protocol clar), dr a spus in declaratia de ieri ca operatia prin care a trecut Stefan nu necesita supraveghere la ATI si ca operatia a decurs normal. Deci, daca asta este adevarat, nu s-a gresit din acest punct de vedere, ba, din contra, cica ar fi fost la ATI 45 de minute. Ah, ca dupa aceea tot personalul medical a ignorat ce le-a spus mama copilului – cum ca nu se simtea bine si nu era normal sa fie asa letargic .. asta este altceva. Insa exista posibilitatea (numai zic, nu dati cu pietre) ca doar perceptia mamei despre starea copilului sa fi fost asa, iar de fapt, starea copilului sa nu fi fost iesita din comun pentru cineva care tocmai fusese intr-o operatie. De-aia mi se pare normal sa nu dam cu oua si sa asteptam rezultatul anchetei.
Alte chestii care mie mi s-au parut nasoale: spitalul a avut o atitudine cam urata in presa si si cu mama copilului si cica nu ar fi chemat parchetul pana luni dimineata, ceea ce inteleg ca e mare no-no.
Pentru asta exista departamentul de ATI, care ar trebui sa fie specializat in a urmari evolutia post-operatorie. Nu chirurgul trebuie sa stea langa persoana operata, ci medicul si asistentii ATI. Chirurgii fac uneori operatii pe banda rulanta, fiecare bolnav este insa monitorizat la ATI.
Mama mea a avut o interventie chirurgicala complicata in primavara aceasta, am vrut initial sa o facem la Sanador, dar seful de sectie ATI de la spitalul Marius Nasta ne-a convins sa o facem la Marius Nasta, in primul rand pentru ca acolo au personal specializat ATI pe chirurgie toracica, pe cand la Sanador ii baga pe toti in aceeasi sectie de terapie intensiva. Chirurgul si anestezistul din timpul operatiei ar fi fost aceiasi si la Sanador si la Nasta, diferenta era personalul care facea monitorizarea la ATI dupa operatie.
In sectia ATI sunt supravegheati pacientii de catre medic si asistente ATI. Daca insa pacientul este dus postoperator la salon, va fi supravegheat de medicii si asistentele de pe sectie.Si in caz de agravare va fi solicitat medicul ATI. In plus nu dupa orice operatie pacientii ajung in ATI(exista criterii de admisie in aceste sectii).
Din pacate, fiecare e pe cont propriu in tara asta…daca esti sanatos te descurci..cumva…dar daca ai probleme( de orice fel) esti efectiv la mana hazardului…unii scapa..unii nu…infiorator!
Ioana, nu stiu daca am scris aici la tine pe blog, dar eu am descoperit intamplator, la niste analize de rutina in Belgia, dupa ce am plecat cu fetita din tara, ca fusese expusa la hepatita C si ca avusese virusul in sange. Am crezut ca o iau razna cand am aflat, mai ales dat fiind faptul ca in Romania nimeni, niciodata, nu ii verificase anticorpii la cele trei tipuri de hepatita. Aici este ceva normal, mai ales dupa ce faci un vaccin (gen cel pentru hepatita B). In cazul fetitei mele, asa am descoperit ca cele 2 vaccine facute in Romania pentru hepatita B nu produsesera anticorpi, deci a trebuit sa le repet aici, si ca ea venise in contact cu hepatita C, pentru ca avea anticorpi (ori la nastere, ori ulterior, cand i-am facut operatie de polipi, ambele in spitale de stat). Partea buna a fost ca, desi corpul ei a intrat in contact cu hepatita C, cumva a reusit sa o elimine singur, deci acum e OK. Asa ca………no comment. 🙁
Pentru hepatita B sunt trei doze de vaccin, probabil fetita nu avea schema încheiata la acel moment. Scriu asta doar ca idee, dacă mai citește cineva, e inutil sa dozezi anticorpi după doua doze de vaccin.
Nu stiu ce sa zic, in Belgia medicii mi-au zis ca era normal sa aiba deja anticorpi dupa cele doua doze efectuate in Romania.
Exact pentru asta, daca mai citeste cineva… dupa 3 doze de vaccin in jurul varstei de 10 ani medicul ne-a recomandat sa dozam anticorpii si s-a dovedit ca nu are anticorpi pentru Hepatita B.
Nu e o procedura obisnuita sa verifici anticorpii la toate tipurile de hepatita in absenta simptomelor sau vreunui factor de risc. Mai ales sa ii verifici pe cei de hepatita C cand vaccinezi pentru B. De altfel, ghidurile zic ca nu e nevoie sa verifici anticorpii dupa vaccinul anti hep B, e interesant ca asa se face in Belgia dupa doar 2 doze.
Sanatate!
Aici face parte din rutina la medicul de familie. Inainte sa aflu de fetita, cand ne-am facut si eu si partenerul meu analizele anuale, ni le-a verificat si noua.
La hepatita B dentista din bucuresti se testa periodic – aceeasi problema raportata, lipsa de anticorpi post vaccinare (lucru f. important pt un cadru medical, de la ea am invatat sa intreb medicul de statusul anticorpilor si nu daca s-a vaccinat).
Altfel si mie la prima runda de teste anuale mi le-a facut medicul belgian dupa discutie gen: schimbat partener de sex, ce fel de interventie stomato, acupunctura sau tatuaj sau droguri – inclusiv cele de sida, hepatita C, B, tiroida, etc. Acum dr curent nu le mai face pt ca stie ca le fac la fiecare de donare de sange.
Altfel, sunt medici si in romania ce verifica anticorpii si inainte de vaccinare si dupa, pt a repeta vaccinarea de cate ori e nevoie sau a nu da banii inutil. De ex unele vacccinuri (tbc) scaderea titrurilor de anticorpi e la 5 ani, cadrele medicale cu expunere isi verifica ciclic (amica mea medic pe salvare), iar alte persoane se revaccineaza la fiecare 5 ani. Mai sunt anticorpi se testeaza inainte de sarcina.
Pur si simplu sunt medici care recomanda din pix vaccinuri, antibiotice, suplimente, etc. si altii care fac un screening + analiza de risc (bazat pe istoricul familiei pe 3 generatii, mod de viata, antecedente) si care decid cu analizele in fata – depinde de voi ce medic va considerati potrivit, acum 15 ani eu luam pe prima categorie, acum am trecut la ultima categorie.
Nu exista vindecare spontana pt. hepatita cu virus C.
Este vorba de hepatita cu virus B.
Cred ca cel mai probabil la analizele fetitei dvs. s-au descoperit anticorpi anti-Hbc, unde acel „c” vine de la „core” (miez, in engleza) si nu de la „virus hepatitic C”. Anticorpii anti-Hbc sunt intr-adevar un marker al trecerii organismului printr-o infectie cu hepatita de tip B (nu C !!), acest virus hepatitic B avind un miez, acel „core”, la care, daca vine in contact cu el, organismul reactioneaza producand acest tip de anticorpi.
Acesti anticorpi raman pozitivi, adica vizibili la analize, toata viata, chiar daca pacientul se vindeca (spontan sau cu tratament).
Anticorpii care sunt vizibili post-vaccinare pt. hepatita B sunt Ac anti-Hbs si este adevarat ca exista oameni (copii sau adulti) care dupa vaccinare nu fac anticorpi destul de multi ca sa ii protejeze de boala; de aceea ei trebuie revaccinati. Si mai este adevarat ca, desi vaccinata, o persoana cu anticorpi protectori in cantitate insuficienta, se poate imbolnavi de hepatita B. Cum probabil s-a intamplat cu fetita dvz. care insa a avut norocul sa se vindece spontan. Majoritatea cazurilor de hepatita B se vindeca spontan.
Ce vreau sa subliniez e ca toata discutia este despre hepatita cu virus B, pt. care exista vaccin.
Pt. hepatita cu virus C nu exista la ora actuala vaccin; iar ea nu se vindeca spontan; daca te-ai infectat cu VHC nu te poti vindeca decat cu tratament.
In SUA, a treia cauza de mortalitate este eroarea medicala. A treia. Ceea ce s-a întâmplat la noi, 100% eroare medicala e clar ( conform raportului de la medicina legală) se intampla peste tot in lume. Probabil diferența este la consecințele ce urmeaza după o astfel de tragedie. Intr-adevăr, măsuri trebuie luate. Nu as merge doar pe sancțiuni și pedepse, acestea nici nu aduc victimele inapoi, nici nu oferă vreo consolare familiilor ( e doar o iluzie). Trebuie văzut concret inde s-a greșit, cum se pot evita astfel de tragedii. Asta ne lipsește noua fiindcă nu știm sa cerem asta. Prea ușor cerem capul cuiva, iar asta se va oferi la un moment dat dar chiar asta vrem de fapt? Tine toată lumea minte cum din incendiul de la acea maternitate singurul țap ispășitor a fost asistenta de pe tura, deși nereguli au fost cu carul. Eroare umană exista, vrei-nu vreo trebuie sa accepți, ca medic, ca intr-o zi îți cei omori un pacient. In toate serialele americane cu medici si toate filmele lor e foarte bine subliniata aceasta idee. Din păcate intr-o zi o vei da in bara, posibil rău de tot. In toate celelalte zile însă nu. Sigur ca pacientul cu care ai dat-o in bara e unic, familia lui e unica, puțin le pasa de toate celelalte zile. Cunosc IT-isti străluciți care au avut zile absolut nefericite la serviciu și un întreg sistem s-a dus de râpa ( a fost un caz de exemplu in care multe persoane au primit facturi de energie electrică complet aberante din cauza unui singur om cu o zi mai proasta), cunosc contabili și avocați care efectiv au ratat intr-o zi. Sportivi minunați care joaca ca amatorii exact când nu trebuie. Asta e viața și asta e omul. De aceea in afara te acoperi, ca medic, de protocoale bine puse la punct, de aceea se lucrează de multe ori in echipa. Protocolul acoperă medicul, nu pacientul. In afara au murit oameni cu zile tocmai fiindcă s-a respectat protocolul ( cazul tinerei din Anglia cu dureri de cap date de un anevrism, trimisa acasa cu rețeta de paracetamol și decedata la câteva ore, la noi aproape sigur nu pleca fără CT). La noi unii oameni trăiesc tocmai fiindcă nu avem protocoale, fiindcă facem investigații considerate “inutile” in alte tari. Dar per ansamblu, protocolul salvează majoritatea vieților și apăra medicul.
Am mai avut aceste comentarii și la cazul precedent, al mămicii cu placenta percreta ( care probabil ar fi decedat și intr-un alt spital, suferind de o complicație serioasă și amenințătoare de viața, deci nu vorbim de o gravida cu sarcina normala). Avem nevoie de legi ce apăra atât pacientul cât și medicul, nu de legi care trimit la pușcărie medici după ce pacientul a decedat. Și așa avem medici putini, cu ce ajuta dacă ii scoatem și pe ei pe tușa?
In alta ordine de idei, citesc ca doctorita respectiva e apreciata de foști pacienți, a salvat sute de copii pana acum. Acum e împinsă in fata dar e chiar corect sa urlam “criminala” ei? Acolo au fost multe erori, cu siguranța nu a greșit doar o persoana și da, ideal ar fi sa avem parte de transparentă, sa știm ce a fost și mai ales, sa vedem ca așa nu va mai fi. Ajuta dacă mâine femeia asta merge la închisoare? Spitalul, ca privat, se poate spală pe mâini. Lucrez in privat și au pățit-o colegi de-ai mei. Ajuta pe cineva asta?
in top 10 motive de deces in us nu e nimic legat de eroarea medicala (ar fi infricosator sa fie asa): https://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.htm
http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
https://www.mdmag.com/conference-coverage/aapa-2017/medical-errors-the-third-leading-cause-of-death-in-the-united-states
Sunt discuții intense pe aceasta tema in ultimii ani. Acesta e doar un articol găsit pe net, eu am “studiat” problema intr-o revista de specialitate la care sunt abonata.
După cum se vede, e a treia cauza de deces oarecum imediat, nu decesul care survine la ani după un diagnostic prost pus/tratament incorect recomandat sau efectuat. Ceea ce vedem in filme se bazează pe realitate, se menționează in studii și cazurile de operat alt pacient/ alt membru/alt organ. Confuzii de pacienți se intampla și la noi, din fericire nu am auzit de cazuri duse la sfârșit ( doar pacientul greșit pregătit pentru operație, pe masa se făcea identificare corecta). Malpraxis serios, spitale cu avocați buni și asta e.
Nu cred ca se înțelege bine ce am vrut sa scriu in prima fraza: e a treia cauza de deces dacă ne luam după decesele ce survin la scurt timp după actul medical. Dacă luam in calcul și decesele ce apar după ani de zile de la actul medical incorect efectuat, atunci e posibil ca locul sa fie chiar mai sus. Din păcate a doua parte este extrem de dificil, aproape imposibil de urmărit, analizat.
bine, dar nu e nici o informatie aici, e doar „stating the obvious”, sincer eu ma asteptam ca prima cauza de deces imediat dupa actul medical sa fie eroarea umana, nu a treia.
scopul actului medical e tocmai sa nu moara pacientul, deci daca totusi el moare imediat dupa actul medical, cel mai probabil e sa fie vorba de o eroare in actul medical.
sunt curios care sunt primele 2 cauze, chiar nu ma pot gandi la ceva.
la noi probabil sunt infectiile intra-spitalicesti, dar la americani ce poate sa fie?!
ce vreau sa spun e ca nu mi se pare bun acest indicator, pentru ca in mod normal el trebuie sa fie foarte mare, si ideal este sa fie 100%, ca daca e mic atunci el indica un failure al medicinei ca stiinta.
un indicator corect este „procent erori umane in total acte medicale”.
sau cel pe care l-a dat deja Ioana, respectiv % din nr total de oameni morti – dupa cum se vede nu e in top 10 eroarea si eu cred ca nu e nici in top 100.
Primele doua cauze de mortalitate sunt si in SUA si in Romania bolile cardiovasculare si cancerele.
@Oana
era vorba de cauze ale mortii imediat dupa actul medical
Nu sunt foarte sigura ca înțeleg. A treia cauza de deces in rândul americanilor este legată de erori medicale. Foarte mulți pacienți ce ajung la medic mor oricât de impecabil este actul medical, deci probabil primele rămân in continuare bolile grave cu prognostic nefast. Un infarct rămâne cu prognostic rezervat indiferent de îngrijirea și atenția medicala, un accident vascular cerebral hemoragic la fel. Însă, o parte din cei cu infarct ar fi putut fi salvați dacă nu se făcea, la un moment dat, o greșeală. Cam despre asta e vorba. Exemplu știut de mine, dar înțeleg ca e frecvent la noi in țara: medic anatomopatolog care nu diagnostichează corect tipul de cancer, medic oncolog care prescrie tratament impecabil dar dat pe diagnostic eronat, evident pacient ce merge prost in pofida tratamentului ca la carte. Posibil ca acel pacient sa aibă o forma oricum mult mai gravă și sa fi mers prost oricum, posibil tocmai contrariul.
1. am stabilit ca nu e vorba de cauze ale mortii in general, pentru ca nu este in topul cauzelor mortii in general, ci e vorba de cauze ale mortii „oarecum imediat dupa un act medical”
2. ce zic eu este: cum te-ai fi asteptat sa arate topul cauzelor mortii imediat dupa un act medical?
eu m-as fi astepat ca eroarea medicala sa fie sus in top, ca asa zice logica: te duci la medic si de cele mai multe ori te faci bine
daca mori, poate fi pentru ca:
– situatia ta era prea grava pentru ca medicina sa poata face ceva (infarct devastator, cancer avansat etc)
– medicul a facut o eroare
alte cauze nu pot sa fie, logic vorbind – de exemplu e f improbabil sa te duci la medic cu o boala care nu iti pune viata in pericol pe termen scurt (diabet) si sa mori de la diabet la scurt timp dupa ce te-ai dus la medic.
Deci faptul ca e sus in top nu este relevant. Relevant ar fi in cat la suta din actele medicale au intervenit erori. Sau ar fi relevant daca erorile medicale ar aparea in topul cauzelor mortii in general, nu „oarecum imediat dupa actul medical”.
E vorba de cauza morții in general. S-a stabilit ca un procent dintre americani au murit din cauza unei erori medicale și acel procent situa “eroarea medicala” pe locul trei, in topul general ( alături de boli cardiovasculare, cancere, accidente rutiere). Ceea ce spuneam eu de “ imediat după actul medical” probabil nu a fost exprimat cum trebuie: eroare medicala este mult mai ușor se văzut când consecință sa apare oarecum imediat după actul medical. Exista multe erori medicale ale căror consecințe se văd după luni/ani, iar acelea sunt practic imposibil de cuantificat.
Sincer, eu as include și reticenta in cazul vaccinariii, automat moartea prin boli ce se pot preveni prin vaccinare, in “eroare medicala”, sau măcar intr-o forma de neglijența/indolenta a sistemului.
– greselile cadrelor medicale
– supra dozaj medicamentatie
– suprapunere medicamentatie diferita etc
E scris in articol ceva cumplit: 1 din 5 admninistrari medicamentoase este cu eroare de dozare.
Din pacate asa e:
https://www.cnbc.com/2018/02/22/medical-errors-third-leading-cause-of-death-in-america.html
https://hub.jhu.edu/2016/05/03/medical-errors-third-leading-cause-of-death/
Foarte bun comentariul. Si chiar daca nu e adevarata statistica legata de cauzele de deces din SUA, argumentul tot sta in picioare. Erori medicale se pot intampla oriunde, si cei mai buni medici pot gresi. Chiar daca pe victime nu le incalzeste cu nimic sa stie cate vieti au salvat in schimb acei medici, tot nu ajuta cu nimic sa aruncam cu rosii.
Avem si in Romania multi medici minunati!
Am cunoscut o tanara, emigrata in UK, care dupa multe investigatii facute acolo fara nici un rezultat, tot in Romania a reusit sa gaseasca problema.
Eu sunt de acord cu dumneavoastra.
In plus, consider, draga Printesa ca dai dovada de superficialitate cand afirmi la inceputul articolului ca acel copil de la clinica privata a murit pentru ca nu a fost monitorizat si nu au venit medicii la el sa il vada, desii parintii ii chemau disperati. Suna ca o „stire de la ora 17” sau titlu de articol de can can. Iarta-ma ca iti spun. Ori este lipsa de informare, ori o incercare de influentare a opiniei publice. Copilul a fost monitorizat o vreme si a fost vazut de medici. Si asta a aparut pe toate canalele de stiri. Problema foarte grava este ca nu au fost capabili sa identifice problemele si mai ales nu au fost in stare sa actioneze asa cum trebuie si cum scrie la carte pentru a salva bietul copil(degeaba au protocoale daca nu stiu sa le puna in practica!). Eroarea este umana. Toti putem gresi. Unii mai grav decat altii. Vinovatii trebuie sa fie identifucati (caci nu este doar unul) si trebuie sa plateasca( si ai dreptate cand spui ca la noi nu se prea intampla treaba asta…din pacate). Totul este aiurea cu sistemul nostru de sanatate. Se pierd multe vieti complet aiurea. Este bine ca oameni ca tine trag semnale de alarma, dar nu este corect sa se foloseasca jumatati de adevar. Imi cer scuze pentru comentariul lung.
Tea, un copil a MURIT dupa o banala operatie. Fie-mea era pasibila de o asemenea operatie, acum 2 ani, noroc ca s-a rezolvat intre timp. Sa duc copilul pentru o operatie simpla si sa moara, pentru ca niste nenea nu sunt in stare sa isi faca treaba, asta nu e OK. nu e vorba de bypass, nu e vorba de transplant de naiba stie ce, e o operatie de rutina.
In Romania se cam pierd multe bieti aiurea si din pacate cine trebuie sa raspunda un o face. E irelevant ca au monitorizat sau nu, au ucis un copil nevinovat pentru ca sunt incompetenti si nepregatiti pentru asemnea interventii. Dar iau banii gramada, ca au de la cine.
Sunt convinsă ca nu e singurul deces survenit după o astfel de intervenție din lume. Copilul a făcut o complicație gravă și foarte rară. Peste tot in lume, chiar și in tari foarte civilizate, exista deces post-intervenție chirurgicală. Nu exista operații “banale”, tocmai pregătirea medicului și protocoalele bine puse la punct fac sa para așa. Dacă ar fi banale s-ar efectua de vecina cu cursuri făcute pe google, pe masa din bucatarie. Orice operație presupune un risc, din păcate. Ca medic și ca sistem este important sa faci tot ce îți sta in putința pentru a reduce acel risc la minim. Tocmai banalizarea unor proceduri, pe motivul “ nu e operație pe cord, ce se poate intampla?” duce la astfel de tragedii. După cum zicea și dr, aceasta procedura nici măcar nu necesita supraveghere in ATI. Dacă acel medic nu e un monstru, sigur va proceda altfel in cazul următoarelor operații “banale”. Asta dacă va reusi sa ma opereze curând, sigur șocul este imens. Tocmai de asta mi se pare nedrept sa aruncam cu roșii și sa o numim “criminala” și sa o alăturăm ălora de violează fetițe sau își omoară soția in bătaie.
despre ce complicatie grava si rara e vorba?
Hemoragia, era vorba despre copilul din articol.
@Dojo
Ma cam indoiesc ca fiica dvs. era pasibila de o asemenea operatie! Doar daca nu este unul din acele cazuri foarte rare de fetite care au si testicule.
Pt. ca de fapt operatia nu a fost pt. o „banala” hernie inghinala ci a fost pt. coborarea in scrot a unui testicul „ramas” pe traseu.
Ca si comentarii, 1. Nici o operatie nu banala, decat pt. cei care habar nu au ce inseamna sa tii bisturiul in mina si sa stii ca viata sau sanatatea cuiva, mai ales a unui copil, depind (si) de tine! Cand e vorba de copilul meu, nimic din ceea ce tine de viata, sanatatea si integritatea lui nu e banal! Banal e pt. presa care bagatelizeaza totul si banalizeaza raul!
2. Operatia pt. criptorhidie nu e deloc usoara; sunt multe vase se sanga in zona, vase care „ciupite” sau sectionate, pot duce sa sangerari fatale, cum sa intamplat si in acest caz.
Ceea ce cred eu ca este de blamat aici este monitorizarea post-operatorie; timpul petrecut in terapia postoperatorie si cel petrecut pe salon, unde cred ca situatia a fost „tratata” cu multa superficialitate, de mai multe parti implicate: medic de terapie intensiva care decide daca un pacient poate fi transferat din post-operator la salon, asistentele din tura/ture de pe sectia de pediatrie/chirurgie (?) unde a fost transferat copilul care trebuiau sa-l monitorizeze cu puls, tensiune, satuatie de oxigen si sa anunte imediat garda ca ceva nu e in regula (si in cazul aata era evident ca ceva mergea rau), medicul de garda de pe acea sectie si chirurgul care a operat copilul care ar fi trebuit sa-l vada la contravizita (in spitalele de stat aproape toti chirurgii isi vad pacientii operati, dupa amiaza, la contravizita).
Si iarasi foarte dubioasa mi se pare partea administrativa, in care spitalul pretinde banii inainte de operatie!!!
Deea, comentariul tau mi se pare foarte echilibrat, dar uite, eu tot medic sunt si ma intreb daca nu cumva esti prea blanda cu doamna doctor. Daca se dovedeste o culpa medicala care a condus la un deces, nu trebuie totusi sanctionata in vreun fel? Adica sunt de acord cu ce zici, sistemul, echipa etc., nu e bine sa exageram in vreun sens, dar pana la urma ce conteaza daca a avut mii de operatii reusite daca aici a gresit asa mult (daca se dovedeste)? Nu ii anuleaza cariera, dar totusi cumva trebuie sa raspunda. O comparatie, nu potrivita 100%, dar nu am alta acum: un om conduce ani intregi si nu face vreun accident, perfect totul, apoi intra pe contrasens pentru ca se juca pe telefon, sau pentru ca ii vorbeau copiii in spate, sau pentru ca era obosit si omoara pasagerul din masina de pe sens opus. E corect sa nu raspunda deloc? (Stiu ca in Romania nu prea raspund, inteleg si cum functioneaza viata in general, zic asa, ca idee). In opinia mea, greselile trebuie asumate. Fie ca a gresit cel mai mic rezident, fie ca a gresit seful sectiei. Sunt sigura ca nu a fost o greseala intentionata, dar ea trebuie sa fie asumata.
Mi se pare buna comparatia cu soferul. Cand e vorba de vieti omenesti, din pacate nu putem sa facem o medie.
In acelasi timp sunt de acord si cu ideea ca oricand un medic poate sa greseasca, deci este treaba spitalului/ a sistemului sa reduca nr acestor erori prin protocoale/proceduri etc si tinta trebuie sa fie zero erori care scapa.
De altfel asta zice si Ioana in articol, nu mi se pare ca acuza de ceva medicul, ci spitalul si mai departe sistemul.
Problema nu e neaparat pedepsirea vinovatilor, desi e importanta si asta, dar e fundamental sa se ia masuri interne, personale,legislative ca astfel de tragedii prevenibile sa nu se mai intample pt ca n-a fost x, clar, destul etc. Nu se rezolva neaparat problema nici daca te duci la stat, exista si acolo erori si culpa medicala, plus umilirea si neatentia acordata pacientului, dar macar au garda, probabil te resusciteaza cineva daca e cazul. Suntem ca intr-o tragi-comedie proasta, din care nu avem iesiri, scandam de pomana, protestam, votam la fel. Unde sa plecam toti sa-i lasam sa nu au ce sa mai fure si pe cine sa dea vina? N-avem cum si unde :(. Total de acord ca doctorul care a gresit, omul in general nu trebuie demonizat, dar nici ignorata greseala. Da, nu va ajuta pe nimeni sa intre la puscarie, dar ar ajuta enorm sa se ia masuri ca astfel de tragedii sa fie evitate cu brio in viitor, respectiv personal calificat si suficient, autorizatie de functionare pt spital doar daca: are personal destul si calificat, are instumente si echipamente, e capabil sa acorde prim ajutor, etc. Nu cred ca a vrut sa-i sectioneze ceva copilului dar poate din cauze personale: oboseala, stres, probleme personale, neatentie de moment etc., s-a intamplat totusi. Este grav ca la doctori vorbim de viata unui om, la fel ca a lui sau a copiilor lui, si nu e usor sa zici a gresit, trecem peste, e normal sa si raspunda, asumarea raspunderii se cheama, si eu imi asum daca fac greseli la serviciu, urmarile nu-s asa grave sa am pe constiinta viata cuiva, dar pot sa-mi pierd job-ul de exemplu daca este ceva grav, nu? Asta depinde de meseria pe care ti-o alegi, stia cand si-a ales acest domeniu. Nu e ok nici sa zici ca trebuie sa scape medicii pur si simplu ca si asa sunt putini si pleaca?? Pe bune? Pai mie nu-mi convine sa-mi dea tratament gresit unul incompetent doar ca sa nu plece, mai ia si salariu din banii nostrii… Se duc Ioana la privat, ca s-au saturat de umilirea, spaga si cunostintele de la stat, si fac eforturi multi ca sa-si plateasca confortul si demnitatea, chiar credite, dar nu vor sa plateasca cu viata, e clar nu? De ce au dreptul sa functioneze spitale private care fac operatii fara garda de anestezist, terapie intensiva sau medici pregatiti pt resuscitare, interventie rapida? E de neconceput asa ceva, trebuie sa fie trasi la raspundere si medicul dar si spitalul, daca ramane asa , toti percep mesajul lasa ba ca merge asa…de aceea e important sa se ia atitudine, vizibila public, conform legii, ca ceilalti „afaceristi’ sa stie ca nu merge asa, oricum doar bani sa iasa si oamenii sa…nici nu vreau sa mai scriu :(.
@Clau
Ai dreptate.. si eu simt la fel
Nu am vrut sa par blândă cu doctorita. Sancționează, dacă culpa este a ei, e normala. Eu am subliniat faptul ca parca noi doar asta vrem, asta cerem, sa cada capul cuiva, fără a ne interesa cum facem sa prevenim astfel de accidente/incidente. Dacă culpa a fost 100% a chirurgului e una, dar acolo au fost foarte multe. Cel mai important este faptul ca, in ciuda îngrijorării părinților, nimeni nu a consultat amănunțit copilul, hemoragia interna modificând totuși niște parametri.
Exact asa consider si eu. De la chirurg a pornit greseala, dar cel mai grav mi se pare ca cei ramasi sa supravegheze copilul nu au fost in stare nici in ceasul al 12-lea sa identifice un soc hipovolemic hemoragic, ba mai mult , nici de resuscitare cardio-vasculara nu au fost pregatiti. Inadmisibil intr-un spital ce se pretinde ” de urgenta”
Asta am zis si eu, cel mai important e sa se faca ceva ca astfeld e cazuri, prevenibile, detectabile sa nu se mai sfarseasca asa pe viitor, totusi si responsabilii trebuie pedepsiti, pentru ca asa e normal si legal, si pentru ca ceilalti sa inteleaga ca nu e ok „merge si asa”. Clar au gresit mai multi, dar totusi problema initiala este de la chirurg, daca na-r fi gresit nu s-ar fi vazut erorile celorlalti, procedurii, spitalului…Oricum am da-o este foarte foarte trist ca asa ceva se poate intampla intr-un spital prvat, intr-o tara europeana, in anul 2018…e strigator la cer si mai ales oamenii au ajuns la limita rabdarii ca nu vad solutionarea, nu intrezaresc luminita, nu stiu unde/cum/cand/ce sa mai faca ca sa se miste lucrurile inainte, sa evoluam, sa iesim din aceste cliseuri, obisnuinte bolnavicioase, atitudini nepasatoare…
Foarte bun comentariu Deea. Asa este si in Canada. Peste tot intervine eroarea umana.
Am patit o pe pielea mea. A facut cineva ceva nu (ma refer tras la raspundere, scos medicul in afara sistemul medical), suntem in continuare monitorizati de aceasi medici. In schimb au recunoscut ca au gresit nu oficial :)) si au schimbat protocol spitalului. Unul dintre cele mai bune spitale din nord america. Cu asta ma consolez, alti copilasi nu o sa treaca prin asa ceva.
Si medicii aia au salvat si salveaza in continuarea sute de copilasi. O mai dau in bara din cand in cand da. Este dureros cand esti acolo, o da doare al naibii de tare. Inca am atacuri de panica.
Fetita mea a fost in soc respirator din cauza unei anestezii asta o data. Acuma nu mai folosesc substanta aia pentru anestezie.
Si a doua oara era la pas de colaps de si-au facut o mie de cruci conform analizelor trebuia sa fie la terapie intensiva …si ea era bine mersi in brate la mine vioaie dar nu manca. Si le tot ziceam nu mananca nu mananca( asta timp de aproape un an)…ei o alaptezi prea mult. nu s-au gandit sa faca o analiza pentru ca nu prezenta simptome.
Concluzia e ca in loc sa invatam din greseli in mod constructiv aruncam prea mult cu pietre sau dorim pedepse de ordin fianciar sau care afecteaza libertatea .
Si eu sunt de acord cu dumneavoastra.
In plus, consider, draga Printesa ca dai dovada de superficialitate cand afirmi la inceputul articolului ca acel copil de la clinica privata a murit pentru ca nu a fost monitorizat si nu au venit medicii la el sa il vada, desii parintii ii chemau disperati. Suna ca o „stire de la ora 17” sau titlu de articol de can can. Iarta-ma ca iti spun. Ori este lipsa de informare, ori o incercare de influentare a opiniei publice. Copilul a fost monitorizat o vreme si a fost vazut de medici. Si asta a aparut pe toate canalele de stiri. Problema foarte grava este ca nu au fost capabili sa identifice problemele si mai ales nu au fost in stare sa actioneze asa cum trebuie si cum scrie la carte pentru a salva bietul copil(degeaba au protocoale daca nu stiu sa le puna in practica!). Eroarea este umana. Toti putem gresi. Unii mai grav decat altii. Vinovatii trebuie sa fie identificati (caci nu este doar unul) si trebuie sa plateasca( si ai dreptate cand spui ca la noi nu se prea intampla treaba asta…din pacate). Totul este aiurea cu sistemul nostru de sanatate. Se pierd multe vieti complet aiurea. Este bine ca oameni ca tine trag semnale de alarma, dar nu este corect sa se foloseasca jumatati de adevar. Imi cer scuze pentru comentariul lung.
ma ingrozesc cand aud stirile cu oameni nevinovati care mor…cu oameni care se chinuie cu bolile in mizeriile noastre de spitale, in indiferenta si bataia de joc a sistemului..tinerii din Colectiv, Doamne, cat de multi, copiii mici, tinerii care au nevoie de transplant si mor cu banii in cont, dupa ce i-au adunat din donatii..si mizeriile alea care ne conduc vor doar sa ajute infractorii…ma bucur ca am luat decizia de a pleca..la noi, nimeni ni face nimic, toti isi baga in buzunare, nu mai exista consideratie fata de OM
Florin si Doris Andronescu, fondatorii Sanador, o afacere de succes cu bani multi, nu se stie exact de unde.. Gurile rele spun ca domnul in cauza, prieten bun cu Viorel Catarama, avea niste zeci de milioane de dolari in momentul cand cadea FNI si oamenii plangeau dupa bani..
Este sugestiv titlul articolului:
https://www.wall-street.ro/slideshow/otp-imm/88026/Cele-mai-bune-sfaturi-de-afaceri-pentru-micii-antreprenori/1/Florin-Andronescu-Sanador-Trebuie-sa-ti-placa-banii-daca-vrei-sa-faci-bani.html
Si daca veni vorba de Catarama, ia uite ce zice aici, textul e destul de lungut, dar merita citit pentru cei care au uitat sau cei care vor sa-si faca o idee despre ce insemna la inceput (sau care au fost bazele acestora in Romania) democratia/capitalismul:
https://m.adevarul.ro/economie/afaceri/video–25-ani-capitalism-viorel-catarama-In-anii-90-faceam-afaceri-profit-6000–viata-era-frumoasa-1_548dbda8448e03c0fdbeb582/index.html
Omul o zice pe fata:
„Numai că moralitatea nu este o lege a afacerilor, acceptaţi asta ca atare.”
sau
„Legile ar trebui sa favorizeze oamenii de afaceri. Pe cine să favorizeze legile, dacă nu pe oamenii de afaceri?”
Si mai departe spune cum in 90 oamenii aveau multi bani cash, care au fost aspirati prin consumerism si asi adauga aici si politicile de devalorizare a leului…
Un prieten imi zicea ca in 90 ai lui, oameni obisnuiti, agricultori harnici aveau bani cat sa cumpere o scara de bloc de 4 etaje in Bucuresti.
Ce sa vezi, nu a trecut mult timp si oamenii au inceput sa faca credite cu buletinul ca sa cumpere televizor si masina de spalat, sau credite pe 30 de ani sa-si ia un apartament.
Afaceri de succes, ce sa zic..
Sanador, medlife, regina etc….toate sunt la fel – afaceri de succes. Pentru toti, banii sunt pe primul loc. Restul nu mai conteaza. Oricum cu spitalele de stat ce le avem, ei vor avea mereu pacienti si vor prospera financiar.
Asta e problema, un sistem sanitar gratuit-de stat practic pe butuci avantajeaza sistemul privat, pe bani si ii condamna pe cei saraci.
Uite, eu nascuta inainte de 89, la 6 luni m-au dus la bunicii de la tara, intr-un sat oarecare. Acolo, in comuna aia, din fundul pamantului, exista dispensar, iar asistenta aia a invatat-o practic pe bunica cum sa aiba grija de un bebelus si venea regulat, saptamanal sau oricand era nevoie sa vada cum ma dezvolt.
Acum, cand se presupune ca lucrurile ar trebui sa stea mai bine, sunt orase cu spitale dezafectate, sunt clinici private care opereaza pe bani multi fara sa aiba terapie intensiva plus alte lipsuri.
Cine le-a dat autorizatie de functionare in conditiile astea?
Cine permite capusarea sistemului de stat?
De ce nu le inchide nimeni sandramalele pana la elucidatea cazurilor?
Atentia este mereu indreptata asupra medicilor, ca iau spaga, ca fura, ca iti vorbesc de sus, ca le-a murit un pacient. Da, asa este, nimic de zis, dar cu ce ma incalzeste pe mine ca cetatean sa-i iau capul omului, cand stiu ca doar prin acest lucru nimic nu se schimba de fapt, altii asteapta la coada?
Patronii iau milioanele de euro, iar medicii muncesc non-stop in cabinetele din spitalele lor private, pe un salariu probabil insuficient, din moment ce majoritatea dintre ei lucreaza la mai multe spitale.
Ati vazut probabil cum se lucreaza la privat, au consultatii una dupa alta, nici nu apuca sa ia o gura dintr-un sandvis ca le intra urmatorul pacient trimis de la receptie. Asta sincer mie nu mi se pare viata si nici munca..
Aaa, ca sunt destui care gasesc un loc caldut, unde freaca menta si beau cafele, asta e altceva, astia sunt capusele, astia ar trebui reeducati sau eliminati.
Sa nu uitam, mai sunt si somitatile, care te duci la ei sa te opereze si ei te dau pe mana rezidentului (aici nu am nimic cu rezidentii, eu am nascut cu 2 rezidente, dar m-am dus din prima la ele). Aici, sunt 2 variante mari si late, ori ai noroc, ori ai ghinion, dar fiind spital de stat cumva sistemul functioneaza si probabilitatea de a da coltul e mai mica, chiar cu pretul de a lua niste bacterii si a zenului praf.
Buna. Din pacate am trecut prin o experienta asemanatoare. Cred ca sunt 9 ani de cand am avut o operatie la paroscop( cred ca asa se numeste) care in mod normal e simpla si in 2 zile esti pe picioare. Poate am avut eu ghinion dar cand mi s-a scos sacul de plastic unde trebuia sa curga din operatie (scuze dar nu stiu termeni medicali) am simtit ceva in neregula. Si din pacate locul operatiei nu a fost ok prins si o zi am sangerat inauntru si afara. Saltea din spital era plina de sange si timp de o zi toti spuneau ca e totul ok. A 2 zi a venit doctorul la insistente si la radiografie a vazut ca trebuie sa ma opereze din nou. Eu am avut noroc si am reusit sa ies dupa o saptamina din spital iar dupa o luna am putut cu greu sa ma ridic din pat. In acele momente eu nu mi-am dat seama ce se intampla pentru ca nu ma simteam rau desi vomam incontinuu si curgea sange. Am avut mainile umflate de la antibiotice si venele sparte dar din nou totul era ok. De abia dupa ceva luni am realizat ca eram la un pas de moarte si ca am avut noroc. Chiar daca ai mei au cheltuit sume mari pt doctori si asistente si dupa incident se purtau mai bine tot vedeai cum se uita cum nu alerg deja dupa 2 zile. Acesta este unul din marile motive pentru care am decis sa plec din tara. Din pacate nu pot sa imi fie dor de tara si de fiecare data cand ma intorc mi-e frica sa nu patesc ceva sa ajung in vreun spital. La fel si cand ai mei sunt bolnavi. Probabil multi nu vor intelege dar asta e. Sper ca lucrurile se vor schimba in tara dar sincer nu cred.
Ca sa inchei, niciunde nu e perfect dar aici este mai bine.
Situatia dramatica din spitalele noastre e acceptata si mentinuta de tot personalul medical. Nu au protocoale , dar cat de greu e sa le faci ? ca manager de spital ar fi primul lucru cu care sa incepi, cititi cata suferinta au indurat copiii astia de la colectiv din lipsa de umanitate , medicii aia puteau sa ii ajute cu un anestezic bun, nu in bataie de joc, cu siguranta au o solutie dar nu o pun in practica, sunt sigura ca daca ar fi cerut parintilor sa cumpere si luna de pe cer ar fi adus-o .
https://www.mediafax.ro/social/alexandra-furnea-victima-colectiv-medicul-a-vazut-cicatrice-doar-in-conflicte-armate-tot-din-razboi-am-scapat-foto-17566470?p=2
Apoi la copilasul asta cum sa nu fie supravegheat dupa operatie de catre medic ? a luat banii si a plecat , gata a terminat treaba. O fi greseala omeneasca, dar cand de tine depinde viata unui om, un pui de om cu atat mai mult verifici de 10 ori .
Megem impreuna mai departe cu oameni capabili… de incredere, intamplarea afacut ca cele 2 articole sa vina unul dupa altul pe pag. mea de fbk. Trageti voi concluziile.
https://www.facebook.com/myrecorder/videos/1759508760825153/UzpfSTEwMDAwMDQzMzM1NDAwMjoyMTEzMjE0NzUyMDM2Mjgz/
Trebuie sa facem ceva… altfel ne omoara pe toti.
Eu am pierdut 3 colegi in incendiul de la Colectiv. Si nu in club, ci ulterior, in spitale. Cand am fost sa ii vizitez, doctorii mi-au zis in fata: luati-i de aici, pentru ca altfel vor muri. 🙁 Asa s-a si intamplat, din nefericire. Proveneau din familii modeste, fara mari posibilitati financiare, unde sa te duci cu ei, in starea in care erau? Dupa Colectiv, am decis ca e mai bine pentru mine si copilul meu sa plecam din tara.
Intr-adevar, daca citesti si vezi ce se intampla in sistemul din Ro, stai si te intrebi daca nu cumva chiar asta isi doresc unii, cum zicea Ioana, sa plecam sau sa murim sau macar sa ramanem putini si sa nu mai contam..
Dar sa nu uitam un aspect, tara este foarte bogata in resurse naturale, de la pamantul fertil, gaze, petrol, aur, paduri si cate si mai cate, doar ca noi, cetatenii de rand nu mai avem acces la ele..
In conditiile astea, eu personal nu as da satisfactie nimanui sa plec si sa le ia pe degeaba..
Mihaela, pe tine personal, în viața ta de zi cu zi, te ajută cu ceva faptul că țara are resuse naturale, că e bogată, că e frumoasă? Lucrezi în vreun domeniu care depinde de aspectele astea? Că altfel nu înțeleg de ce să stai aici din motivele astea. Îmi și imaginez o poveste: „Am fost la spital, era să mor de la o infecție cauzată de jegul din el, da’ ce frumoasă e Delta Dunării” sau „Nu-mi găsesc loc de muncă în domeniul meu că se dau toate pe pile, da’ ce de aur avem în subteran în țara noastră.”
Nu-i pasă nimănui de tine, ca cetățean. Nici de mine, nici de Ioana, nici de nimeni altcineva. Singurul moment în care îi pasă cuiva de cetățean e la momentul plății impozitelor. Doar la asta suntem buni. Să producem și să plătim ca să aibă de unde fura. Nu primești absolut nimic la schimb de la țara în care stai.
@ROX
Am zis personal, deci pentru mine conteaza:
1. ca traiesc aici, in tara in care m-am nascut si in care s-au nascut si stramosii mei (cel putin strabunicii aici s-au nascut)
2. ca este tara in care au muncit si pentru care au luptat bunicii mei in razboi, poate si inaintasii, dar nu le stiu povestile. Unii bunici si-au pierdut viata in aceleasi razboaie si sigur nu s-au gandit la ei, ci la generatiile viitoare. Daca ei au avut taria sa indure foamete, gloante si mizerie, eu imi asum impreuna cu familia mea ca putem indura nedreptatile acestor vremuri
4. ca aici este familia mea si cei mai multi dintre prieteni. Pot oricand sa ma vad cu ei, nu trebuie sa iau un avion pentru asta
5. aici sunt lucrurile pe care le iubesc si care ma definesc, iar cei de langa mine, cand le vorbesc despre ele.. ei stiu, ei simt, ei inteleg..
6. si multe altele pe care nu le pot detalia aici din lipsa de timp
Unora sa stii ca le pasa de tine, nu e d..cul atat de gol, oameni buni gasesti la tot pasul, daca vrei sa ii vezi, eu vad zilnic si nu cred ca sunt o ciudatenie..iar impozite si taxe se platesc peste tot.
Si da, cred ca unii se inseala daca cred ca o tara goala sau cu o populatie minoritara ar produce o asa mare suparare celor care ar profita de pe urma eliberarii acestui teritoriu. Doar vedem cat de bine se vinde inclusiv stratul fertil al tarii, sunt unii care cumpara inclusiv asa ceva, il iau si il duc in tarile lor.. E drept ca oamenii in ziua de azi au cam uitat ce inseamna pamantul, ca omul si pamantul (mediul inconjurator) sunt cele mai mari valori ale unei tari. Oamenii pleaca, dar si pamantul (strat fertil, aur, apa, paduri) poate pleca sau poate fi distrus.
Si lucrul cel mai important pentru mine este ca tara asta este tara mea si de aici nu ma poate da nimeni afara sau sa ma impiedice sa muncesc. Nu acelasi lucru il mai pot spune acum cetatenii straini din Anglia de exemplu..
Vremurile sunt schimbatoare, politica mondiala este schimbatoare, zici ca aici nu ai siguranta ta si a copiilor tai, dar ti le garanteaza cineva pe undeva permanent?
Poate acum nu beneficiem cat ar trebui de ce avem, dar, iarasi, nu se stie niciodata cum se schimba vremurile si lucrurile pot sta cu totul altfel.
In prezent avem din pacate multi conducatori/lideri/politicieni care sunt doar vorbitori de limba romana, asteptam unul traitor de limba romana.
Buna Ioana, poveste despre Spitalul de pediatrie Medlife. Copilul meu a furat o ruleta metalica din trusa de scule a lui taica-su. Si cum a bricolat el, ceasul rau si pisica neagra, si-a sectionat profund palma stanga cu marginea ruletei. Nu aveam decat plasturi in casa. Ora 10 seara. Pus mana in prosoape ca tasnea ca la arteziana si fugit cu el la spital. In masina deja spunea ca ii vine sa inchida ochii ca se simte molesit si ametit. Nici nu m-am gandit la ambulanta. Sa stau sa vina peste 40 de minute cand copilul meu ar fi pierdut ireversibil prea mult sange? Si ne-am gandit sa nu mergem la spitalele de stat ca acolo, la urgente, este crima si pedeapsa si pana ne-ar fi triat, ajungeam iarasi la prea mult sange pierdut. Asa ca am mers la Spitalul de pediatrie Medlife. Dar acolo, ce sa vezi? Nu aveau garda pe chirurgie, nu aveau garda pe anestezie, aveau doar un pediatru, deci daca un copil internat, facea o hemoragie interna, urma acelasi deznodamant ca la Sanador. Totusi au fost draguti: au dezinfectat rana si l-au pansat, am aruncat prosoapele si cu indicatia puternica de a merge la Grigorescu. Acolo, incredibil, am fost tratati ca urgenta prioritara si o doamna doctor chirurg a cusut, cu urletele non-stop si acutite ale lui fi-miu pe cap, timp de 2 ore tendoane si vase de sange. I-au facut anestezie locala pentru ca cea generala are riscurile ei. Azi nu are nici o disfunctie motorie sau neurologica la palma respectiva si cicatricea e aproape invizibila. Da, sunt si doctori ingeri. Nu stiu daca doamna doctor chirurg mai este, totusi in tara.
Ca sa spun si de bine, mama mea a fost operata laparoscopic de cancer de vezica la Spitalul Medlife si operatia a fost impecabila, doctorul este exceptional de bun, precum si grija asistentelor si de la terapie intensiva si de la rezerva. Doctorul a venit si in weekend sa o vada, chiar daca nu avea neaparat program si fara sa platim in plus fata de ce platisem. Nu am indesat nimic in buzunare, am primit factura si chitanta, civilizat, pentru ce stabilisem, fara nimic in plus.
Îmi pare nespus de rău de ce s – a întâmplat în spitalul respectiv și pentru familie. Nu scuz pe nimeni însă nu aș vrea nici să generalizez. Am tras luni seară o sperietură cu mama mea, ceva minor, iar salvarea a venit în mai puțin de 10 minute, oamenii au fost buni și calzi, au rezolvat problema. Sunt și lucruri care funcționează pe aici și în afară de a trage un semnal de alarma pentru situația semnalată, chiar nu văd rostul generalizării aspectelor negative
Eu zic ca doar cei care au fost acolo stiu exact ce s-a intamplat. Oricum, povesti horror am auzit si pe la spitale prin strainatate, de exemplu am o cunostiinta a carui copil de 2 ani era sa moara in Spania, desi mama a fost cu el la urgente de 2 ori cu febra mare a fost trimisa acasa doar cu antitermic, cand a revenit a 3-a oara a zis ca ea nu mai pleaca cu copilul acasa sub nicio forma. Pana la urma, medicii au acceptat sa il interneze si s-a dovedit ca acesta avea apa la plamani, deci intuitia mamei a fost corecta. Copilul ar fi suferit mult mai putin daca se ocupau de el cum trebuia prima data. Cateodata am impresia ca si doctorii sunt un pic aroganti si nu iau in considerare detaliile care le spun parintii, pe motiv ca ei au facut 6 ani de medicina si apoi rezidentiat etc si ei oricum stiu mai multe….Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca oricine poate gresi, si ar trebui gasite solutii de prevenire a acestor greseli sau de remediere rapida.
Buna, am și eu o poveste cu medlife pediatrie, am ajuns cu fetița pe atunci avea 9 luni de zile și făcuse o laringita acuta respira din ce in ce mai greu, temperatura nu mai zic, aveai impresia că o să ia foc. Bun, am ajuns eu am rămas în mașină cu ea și soțul a intrat să vadă care e treaba pe acolo. Un singur medic pe urgente, aproape 10 copii la rând , zăceau saracii pe băncuțe, cu rău etc. Cum soțul meu este mai aprins așa din fire, a început să facă scandal și s a înfipt din ei și surpriza, a coborât un medic pediatru de sus, vreo doua asistente care au preluat o direct pe fetița și au internat o. Ei, eu mereu incerc să îl temperez pe soț, că zic sa nu deranjeze dar în ultimul timp am realizat că altfel nu se poate, decât să faci scandal. Probabil că bieții părinți erau așa, genul meu, mai pe „nederanjat”, dar se pare că nu se poate altfel. Și mai am un exemplu, vis a vis de casa noastră se construiește un bloc, și paznicul a venit și cu 2 3 câini după el, câini care bineînțeles ies pe stradă și latră și vin spre mine și fata. Am sunat la poliție eu, ciuciu de la Giurgiu, a sunat soțul, i au făcut legătura in 10 locuri, a povestit până i s a acrit și o aruncau unii la alții, până când soțul a zis” așa și dacă mă duc eu și îi dau doi pumni paznicului și omor și câinii, ce se întâmplă?” Polițistul” aaa pai primiti amenda”.nu ar fi făcut așa ceva soțul niciodată, dar poftim răspuns.
Sistemul sanitar de stat scartaie din cauza lipsurilor materiale si a supraincarcarii personalului medical. Pentru asta ar trebui sa se revolte pacientii, nu pentru o eroare care din pacate i se poate intampla oricand si celui mai bun medic. Linsajul mediatic de care are parte acum dr Balanescu nu ajuta pe nimeni. Mi-a fost asistent universitar. E un medic si un om extraordinar, care pe langa pregatirea exceptionala, are rabdare si empatie. Declaratia pe care a facut-o e regretabila, dar nu cred ca reflecta parerea si valorile ei. E un medic dedicat, implicata trup si suflet pentru fiecare pacient tratat la Grigore Alexandrescu.
Desi nu sunt in fan al spitalelor private, ma indoiesc totusi ca nimeni nu a vazut copilul si nu au fost in stare sa faca o resuscitare. Familia trece prin cea mai mare durere existenta in viata si nu e exclus sa vada putin denaturat realitatea. Sunt situatii cu pacienti internati la stat care suna SMURD-ul din salon pe motiv ca se simt rau inainte sa anunte asistenta sau medicul curant, asa ca sunt putin sceptica legat de partea asta.
Ba pacientii au dreptul sa se revolte si pentru o eroare, care se poate intampla oricui si nu chiar, ca totusi nu se intampla chiar oricui, adica tuturor. Si tu ca om, client, te poti revolta daca pizza ti-a fost adusa in 4 h si nu in 20 min cum ti-au promis, dar parintii unui copil care au venit pentru o operatie relativ usoara, in sensul ca nu avea o afectiune grava, care-i punea viata in pericol, iar rata de mortalitate la acest tip de operatii este mica?? Aici nu se discuta calitatile personale sau profesionale ale doamnei doctor ci comportamentul exclusiv in acest caz. Cu ce te ajuta ca un sofer este nr.1, istoric impecabil, instructor chiar, daca din greseala (adoarme, isi pierde atentia o secunda, etc.) intra cu TIR-ul in masina ta si iti omoara copilul? Atunci mai ii elogiezi experienta si implicarea in munca lui? Te intereseaza?? Nu se sterge trecutul si tot ce a facut bine cu buretele, da faptele noi nu suporta compensare. Da, nu ajuta pe nimeni ca vre-un om care a gresit fara intentie sa fie demonizat sau inchis, etc., dar nici nu putem spune ca faptele anterioare bune, respectiv succesul in activitate de pana atunci, scuza, acopera sau compenseaza in vre-un fel tragedia, cel mai probabil produsa fara intentie, din prezent. Si da, revolta este si impotriva sistemului si lipsurilor acestuia. Nu trebuie sa existe si oameni/doctori cu rabdare si empatie, aceasta ar trebui sa fie regula, ei sunt in definitiv niste furnizori de servicii, platite de populatie, fie direct in privat, fie indirect la stat (si inca cat) pe care este normal sa le presteze la cele mai inalte standarde, respectand procedurile, de fiecare data. De ce spunem ca e culpa medicala desi colegiul nu s-a pronuntat? Deoarece cauza decesului e hemoragia, pe care n-ar fi avut-o daca nu era operat, e destul de evident si pentru oamenii cu alta formare profesionala. Afirmatia din ultima fraza este chiar ciudata, dar oare acei apartinatori nu procedeaza asa pt. ca nu ajung la medici, sunt persiflati si din disperare cauta alte solutii? Doar zic…
In România situația e atât de defecta ca oamenii se bucura când sunt tratați normal, li-se pare lăudabil și extraordinar. Dacă un medic face o greșeală sau mai multe, ele sunt trecute cu vederea, pentru ca se vor trezi supraviețuitorii sa îl ridice în slavi. Sau aia care i-au dat mita sa zică ca, cu ei s-a comportat bine.
Ce nu înțelege populația e ca a se comporta bine, e un standard, e normalitatea, iar dacă unii nu au norocul asta, medicul trebuie sancționat.
Tot în România e standard ca lumea sa meargă la recomandați, pe pile, de fapt cam în orice domeniu. Parca le-a făcut cerul serviciu suprem, ca merg ei pe pile, dar calitatea pilelor nu o verifica. Și asa ajung medici care nu știu mare brânză sa devina faimoși și sa le meargă reputația de buni. Și parca cu cat îs mai aroganți, cu atât le creste valoarea.
Tot in România situația e atât de defecta încât medicul se bucura când un pacient/apartinator ii vorbește respectuos și își face o mare cruce dacă trece garda fără amenințări cu moartea, înjurături sau chiar bătaie. Sunt curioasa in câte tari din Europa e ok sa lovești medicul. Eu una, ca medic, nu mai pot articula doua cuvinte când am apartinatori care imi vorbesc frumos, care exprima recunoștință, care înțeleg ca nu pot fi disponibilă la orice ora vor ei. Sunt pur și simplu socata de in simplu” mulțumesc”, de obicei aud “don’soara, eu plătesc ca sa faci tu ce am eu chef, clar?”. Nu sunt nici domnișoara ba chiar am o vârsta.
Imi pare rau ca treci prin asa ceva facandu-ti munca, insa asta e o reactie normala, e opusul extrem a ceea ce a fost pana acum. Revolta asupritilor fata de asupritori. Pentru ca oamenii umiliti, nutresc ura fata de asupritori.Cam asa e sistemul medical romanesc – asupriti si asupritori. Un butoi de pulbere.
E ura pacientilor fata de sistemul medical, fata de medici in general, nu fata de tine personal. Si vor fi si mai multe astfel de violente din partea pacientilor, daca la nivel de tara nu se va schimba situatia, mentalitate, de ambele parti. Si medici si pacienti.
E o drama absoluta si vinovatii trebuie trasi la raspundere. Noi am avut fetita operata de doamna Balanescu, singurul medic care a stiut sa ne explice ce se intampla si de ce e nevoie de operatie. Consultatia a avut loc la Sanador dar ne-a recomandat sa venim la Gr Alexandrescu pentru a putea supraveghea si postoperator. Ne-a explicat diferenta dintre cele doua si am ales Gr Alexandrescu. Nu a cerut sau a lasat sa se inteleaga ca ar astepta ceva in schimb. Da, trebuie sa intelegem ce s-a intamplat insa nu cred ca demonizarea absoluta e solutia; nu trebuie sters automat cu buretele tot binele pe care l-a facut inainte.
Se pare ca nu aceeasi recomandare a avut-o din pacate si pentru acest baietel de nici 2 ani..
Dat fiind faptul ca medicul care a operat este sotia sefului masonilor din Romania ramane de vazut daca va fi gasita vinovata cu ceva, cat priveste plecatul din tara subscriu, dar pana atunci ar trebui pus de o greva fiscala.
https://www.realitatea.net/laura-balanescu-copil-mort-sanador-medic_2168022.html
Ceea ce mi se pare grav este ca nu exista nici o diferenta intre sistemul de stat si cel particular,cel din urma asteptandu.te sa fie superior celulilat…nici vorba!!Ultima experuenta de genul,a fost acum cateva zile la Policlinica Medlife din Brasov,unde mama mea avea o programare la psihiatru.Dupa ce am achitat contravaloarea consultatiei,doamna doctor Becheanu,a dat.o afara din cabinet, spunandu.i”Iesi afara,ca scriu!”, desi doamnele de la receptie i.au spus ca poate intra.Cum este posibil,in 2018,pentru un serviciu platit sa fii tratat ca un caine????E dureros…
Toate ca toate, dar eu am născut în mai anul asta la sanador prin cezariana și nu am fost dusa deloc la ati. Operația sigur a avut niște complicații pe care medicul nu mi le – a comunicat. Ce a fost acolo nu știu, dar a durat în jur de 2.5 h, în condițiile în care din câte știu, nu trebuia sa depășească o ora. Am fost și adormita pe parcursul intervenției, deși inițial am avut doar anestezie în coloana. M-au trezit doar când au scos copilul și la plecare. Ulterior dna doctor a venit în salon și a cerut asistentelor sa îmi bage o perfuzie mai speciala. Mi-am dat seama ca e ceva diferit pentru ca vorbeau cumva în șoaptă. Pe moment am tratat cu superficialitate situația pentru ca „primul bebe”, dar ulterior am avut niște întrebări care m-au pus pe gânduri. La sanador mamicile nu sunt duse la ati deloc după cezariana, ceea ce nu mi se pare deloc în regula. Asta ma face sa cred ca ori nu au o secție bine pusa la punct, ori nu au locuri. Aaa.. Și ar mai fi de menționat ca secția de terapie intensiva pentru adulți este la acelasi etaj ca cea pentru copii. Deci clar e în primul rand vina spitalului și apoi a medicului. Medicul este colaborator și respecta procedura.
Iar legat de ce se întâmplă la Isis în Constanța e strigător la cer. Acolo nu e numai vina clinicii, cât și un curent nou care încurajează nvdc cu orice preț. Nu contează ca ai 1 an de la ultima cezariana, ca 10 medici îți spun că mai bine nu naști natural, ca te ustura operația veche. Nu contează nimic.. Important e sa „te împlinești ca femeie” născând natural. E adevărat ca asa e firea, asa ar trebui sa se întâmple în toate spitalele, iar mamicile acelea care ajung de la Timișoara la Constanța sa nasca natural sunt disperate. Dar totuși?!? Faci asta cu prețul vieții tale, a copilului tău și a familiei pe care o lași în urma? Același curent încurajeaza și nașterea acasă cu doula. Nu zic ca asta e ceva greșit iarăși. În tarile vest europene e perfect normal sa naști acasă. Dar ai o salvare complet echipata la ușa. Deci ce sa mai spun? Ne întoarcem în epoca medievala. Chiar ca are balta peste. O grămadă de femei spălate pe creier și neinformate care risca tot pentru nimic.
N-are nimeni nici o salvare echipata la ușă nici în vest. Poate vrei sa spui ca spitalul știe de pacienta care naște acasă și este pregătit sa trimită ambulanță acasă.
Rux, in vest la nasterea acasa de obicei vine moasa cu masina echipata cu girofar si poate livra la spital mama in 10-15 min., timp suficient sa contacteze spitalul si sa pregateasca investigatii/sala de cezariene. Nici daca se intampla astea in spital nu ajunge mai repede in sala de operatii. In unele tari au „clinici de nastere” unde doar natural se naste, orice caz cu surprize e refuzat din start si trimit la spitale cu grad ridicat (nu toate spitalele au ati, nu toate au chirurgie, spitalele au diferite grade si aici)
Pur si simplu sunt mai multi pasi care merg prost in romania, ce duc la complicatii:
– proceduri nerespectate medical
– ambulanta supra ocupata
– pacienti ce suna ambulanta pt nimic
– nu este banda dedicata pe sosea pt ambulante/taxiuri si oamenii nu se dau deoparte
– aroganta cadrelor medicale din spitale de stat ce refuza o colaborare stransa cu clinicile private
etc dupa cum vezi, toate astea depind de om, de individ, de romanul indolent.
Contra exemplu e Olanda: 40% din gravide cer nastere acasa. La jumatate li se aproba!! Si totusi rata de decese neonatale e f. mica, la nivel ca tarile unde totul e spitalizat. E tara cu cel mai mare respect fata de copii, cu cea mai mica rata de depresii postnatale, e tara unde cu lacrimi in ochi am vazut copii cu cancer, o data pe an, plimbati cu ambulanta pe cateva strazi, si ei langa sofer si oamenii pe strada le fac cu mana.
wow, nu stiu de unde o scoateti. nu e nicio salvare echipata la nicio usa. ideea cu nasterile acasa este de a cheltui mai putini bani, NU de a te implini ca femeie. am asistat la nasteri acasa (intr-o tara nordica) si nu era nimeni la usa echipat.
olanda, belgia.
Dvs, ca moasa, cand mergeti sa asistati la o nastere, mergeti cu autobuzul si cereti pacientei sa isi cumpere singura aspirator, tub oxigen, manusi, dezinfectant etc ? Pt ca aici moasa vine de la „casa de nasteri” cu masina lor, mai are si „sigla” medicala masina, cateva bagaje mari de aparate, are tel. direct cu spitalul in caz de probleme etc. Nu are in plus sofer, dar alte moase care vin si o inlocuiesc pe tura, ca unele travalii dureaza si 24 ore.
O femeie, este irelevant daca o moasa vine cu transportul in comun sau nu. Nu este ambulanta in stand-by. Ca sa nu mai zic ca si daca ar fi nu poate face manevre de resuscitare in timp ce conduce.
Este foarte trist cum se poate așa ceva într-un spital privat.Cum să nu necesite monitorizare în terapie postoperatorie mai ales că pacientul era și un copil mic doar de un an și opt luni care a fost supus unei operație chirurgicală. Un lucru este cert dacă problema lui ar fi fost identificată la timp acest copil ar fi putut avea o sansa de a fi salvat.
Ca medic, conduc o unitate medicală peste ocean. Greșeli se întâmpla. Eroarea umană e mare din păcate, medicii nu sunt roboti programați. Ce s-a întâmplat la clinica respectiva e o tragedie. Dacă e adevărat ca nimeni nu a ascultat de îngrijorările părinților și nu a venit sa evalueze copilul e grav. Mai grav decât greșeala din timpul operației. Șocul hemoragic poate fi identificat rapid prin semne vitale și niște analize simple. Echipa medicală trebuie mereu sa asculte semnele de alarma pe care le aduc pacientul sau aparținătorii. Chiar dacă medicul nu poate fizic sa vadă pacientul in momentul respectiv o asistenta trebuie sa fie disponibilă pentru o evaluare rapida. Dupa o operație de genul asta, aici se trimite pacientul acasă( bănuiesc ca a fost laparoscopica). Nici vorba de monitorizare in terapie intensiva. Post-operator 2-4 ore și dacă totul e ok, acasă.
dar de unde stiti ca medicul a sectionat ceva gresit? adica cum se poate sa emiteti afirmatii cu o asemenea siguranta? cei de la INML (cei neutri in povestea asta trista) nu au comunicat asa ceva. spitalele private respecta toate protocoalele si mai presus de orice pun pacientii sa semneze orice interventie/ tratament ca sa se acopere. este inrgozitor ce s-a intamplat dar sa nu uitam ca orice operatie, oricat de mica, prezinta riscuri, asa ca sa lasam afirmatiile acuzatoare in seama celor care sunt pregatiti sa o faca. noi, parinti fiind, putem empatiza cu tragedia dar nu putem arunca cu pietre neavand cunostinte referitoare la acest caz. suntem revoltati pentru ca s-a aflat, altfel habar nu aveam. referitor la presa, aceasta distorsioneaza cumplit evenimentele. de exemnplu:au fost copii care au murit sau au fost mutilati pe viata de Burnei iar presa il prezenta ca un erou salvator.
Vorbind de infectiile intra spitalicesti, procedurile in occident au aparut din anii 70-80, cu carantine sau dezafectat spitalelele. In romania in anii aia nu se tinea ritmul cu occidenttul, ba mai mult, nici nu stiam unde a mai ajuns occidentul!! – asa de vechi sunt infectiile in spitalele noastre, unde o zugraveala nu poate acoperi ce e in pereti/canalizari de ani de zile.
Cadrele medicale ignorau situatia si atunci, ca si acum, ce s-a intamplat cu dezinfectantul Hexifarma nu e, cu siguranta, singura problema de dezinfectare ci are un substrat vechi de zeci de ani (by the way, au fost zeci de spitale afectate si nu au venit la proces ca parte vatamata!! ).
Nu iau apararea spitalelelor de stat dar pentru operatii la stat m-as duce: am doua cezariene facute la stat – totul ok. Copil operat de polipi la Grigore Alexandrescu la care am apelat si pentru urgente (febra mare, un mic accident): nu a fost totul impecabil dar ce nu a functionat a fost din cauza lipsei de dotari si spatiu. Nu au materiale, nu au spatiu suficient, paturi, personal. La triaj urgente au doar o sala cu 4 paturi si 2 asistente iar la usa asteapta cu orele zeci de copii cu probleme grave. Asta la cel mai mare spital de copii din tara.
Dar oamenii (prea putini pentru cate cazuri sunt) sunt argint viu si fac minuni cu ce au la dispozitie. Este trist ca sunt atat de dedicati si totusi nu sunt ajutati de stat. Poate multi vor pleca din tara (stiu cativa care au plecat deja) si sunt medici, asistente de exceptie: profesionalism, caldura umana, atentie. Au retinut fiecare detaliu si cand am fost la control stiau deja despre ce este vorba desi consulta zeci de pacienti pe zi.
La pansari chirurgie plastica am vazut lucrand si 3 medici si 3 asistente in acelasi timp intr-o sala de 2 x 5 m. Nu mi s-a cerut si nu am dat niciodata nimic si au fost exemplari.
Nu spun ca toti sunt asa ci descriu doar experienta mea. Dar nu inteleg cum statul caruia ii apartine acest spital nu face mai mult. E de ajuns sa intri acolo o data ca sa vezi ce nevoi au. Si aceste nevoi exista la toate spitalele de stat.
Nu sunt un om religios dar gandurile mele bune merg catre toti copiii si catre cei care au grija de ei. Poate ca sunt / vor fi rasplatiti in aceasta viata pentru ceea ce fac.
Sper ca intr-o zi in tara asta sa conteze copiii in primul rand si sa fie sustinuti mai mult cei care se ocupa de ei.
Sanatate va doresc!