Aglomerație mare în grădina din balconul meu (p)

Ah, ce mult ne-am dorit casă pe pământ! Cu iarbă deasă, câțiva copăcei care să crească odată cu copiii, un cățel flocos să alerge de colo colo, un foișor mic, răcoros, unde să citim primăvara când plouă, multe flori de toate culorile și mirosurile peste tot, câteva crenguțe cu mure și căpșune, pe care să le culeagă copiii cu prețul unor mâneci deșirate…

N-a fost să fie. Ne-am speriat de distanța mare față de oraș la care ne-am fi permis un asemenea paradis cu teren, de iernile cu multă zăpadă, de multele ore de care are nevoie o grădină ca să fie îngrijită, curățată și iubită, de praf, de căpușe, de inundații și de alte frici stupide de oameni stresați.

Am rămas în oraș, la bloc. Și singurul lucru care seamănă cât de cât cu o grădină e terasa. Care e de fapt un balcon deschis, fără acoperiș, de șase metri pătrați. Acolo înghesuim, din aprilie până în noiembrie, zeci de gradene cu flori, cactuși, suculente, bonsai, ficuși, lavandă, scaunele de exterior și masa rotundă, umbrela de soare, piscina copiilor, raftul cu diverse pentru îngrijit toate cele de mai sus, sistemul de irigație automat inventat și gestionat de soț pentru zilele aride în care nu e nimeni acasă să stropească florile. Iarna, le mutăm pe balcon pe toate, ca într-un fel de seră. Dar cum dă căldura, instalăm grădina pe balcon.

Și acolo ne petrecem serile după ce adorm copiii. În weekend ne mâncăm fructele pe terasă, alteori ieșim la o înghețată în grădină. Facem cu mâna vecinilor de la scara de lângă și celor din curtea de sub noi, ne zâmbim, ne mai spionăm… Așa-i la bloc.

Uneori mă simt cam înghesuită. Încă visez la o grădină adevărată, cu copaci adevărați (nu de 25 cm înălțime) și cu un balansoar din acela ca o sferă, în care să pot sta cu copiii la umbră, povestindu-le despre următoarea mea carte.

De fiecare dată când merg în magazinele cu accesorii pentru grădină, visele mele prind viteză. Ah, uite instalația asta de lumini! Și piticii ăștia, ce frumoși ar fi printre flori. Și leagănul ăsta alb din lemn… Poarta din fier forjat. Perdelele pentru foișor… Ah, și o casă de lemn suspendată pentru copii…

Apoi îmi imaginez cum ar arăta toate astea pe terasa noastră de la bloc și-mi trece. Și așa ne descurcăm greu. Eu vreau terasa pentru verdeață, zen și relaxare, copiii o vor pentru joacă și explorare, soțul vrea să-și facă mobilă la masa lui de tâmplărie, musafirii vor să se bucure de priveliște, mama vrea să-și poată fuma liniștită țigara de dimineață, când vine pe la noi… Ah, și v-am mai spus că terasa noastră are doar șase metri pătrați? Sau or fi cinci?

Deși drept e că există tot mai multe variante de mobilier și accesorii outdoor și pentru spații mici, ca al nostru! La Brico Depôt sunt o grămadă, începând din 15 martie! Atunci se lansează noul catalog de primăvară (îl găsiți online AICI și gata tipărit, în magazine) și campania Idei pentru Grădină și Balcon.

În cele 34 de magazine din România sunt multe variante de mobilier, garduri și paravane, dușumele, corpuri de iluminat, piscine, vopsele, pavaje, gazon, unelte, semințe, ghivece, mașini de tuns iarba, balansoare, grătare, umbrele și copertine.

O mașină de tuns iarba, aaah, ce ar mai manevra-o Ivan! 🙂

Ce-mi place la multe dintre produsele din Brico Depôt sunt că au un design isteț și prețuri bune!

De exemplu, ghivecele de teracotă în care pot planta petuniile sunt 9 lei. Semințele de castraveți sunt 2,39 lei. Lavanda în ghiveci e 12 lei, am loc de trei. Iar stropitoarea ușoară, bună și pentru copii, e fix 6 lei. Musai iau două.

Mai zic și că din 15 martie găsiți multe oferte în magazinele Brico Depôt din cele 25 de orașe din țară și puteți câștiga premii instant. Mergeți în plimbare, să vedeți ce vă atrage și cum puteți economisi spațiu și bani amenajându-vă grădina, balconul, terasa sau măcar pervazul!

Ah, iar dacă vă faceți card, beneficiați de și mai multe oferte! Îl puteți face online sau în orice magazin.

Puteți urmări și pagina de Facebook și contul de Instagram ale Brico Depôt România, postează des oferte, concursuri și produse. Iar în aplicația gratuită Brico Depôt aveți informații despre produsele din magazine, cu prețuri și stocuri, dar și instrumente utile (nivelă, raportor, măsurator tipuri de cuie, detector de metale, calculator suprafeţe, convertor unităţi) pentru meșterii amatori, ca noi.

Raportez că am scris acest articol din grădina mea de primăvară, care arată cam ca mai jos. Nu pot da prea mult din coate, că dărâm verdeața. 🙂

Sursa foto: grădina din balcon via Sutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

16 comentarii

  1. Orice efort merita sa ai casa cu grădina!! Am locuit in apartamente toate viața și de 2 ani de când avem casa noastră cu grădina, cu copaci, cu umbra, cu soare, cu câteva legume( nu multe, o grădina mică) calitatea vieții s-a schimbat considerabil. Munca chiar nu e multă și avem pământ destul de serios-dar soțul are un “mini-tractor” de tăiat iarba pe care îl folosește săptămânal o ora și in rest cu toții udam grădina, îndepărtăm buruienile etc. Poate 10 min de lucru pe zi. Dar de beneficii nu mai zic, mai ales pentru băiatul nostru. Alta viața!!!

    • Nu pentru oricine merită efortul. Eu, de ex. nu consider că merită să stai 1-2 ore în trafic dus-întors în fiecare zi dacă respectiva casă e la asemenea distanță de locurile în care mergi (serviciu, scoli etc.) Nici nu mi se pare o bucurie să stai pe la periferii unde depinzi de masină până și pentru o pâine sau o aspirină pentru că magazinele sunt prea departe să dai o fugă pe jos.

    • @Rox – da.
      eu de ex. locuiesc in oras si lipsesc de acasa 11 ore, adica plec la 8 si ajung pe la 7.
      daca as sta in afara orasului la casa, as mai adauga macar inca o ora la acest timp, adica as lipsi de acasa minim 12 ore, adica m-as bucura de gradina doar in weekend, cu conditia sa nu plec in weekend de acasa 🙂
      ma rog, e o discutie mai lunga si nu vreau sa incep un flame, ce e cert este ca nu e pentru toata lumea.

    • Robo, ai dreptate, la programul ăla de munca nu mi-as adauga nici eu nici măcar 10 minute in plus.

    • Noi ne-am mutat in Balotesti – faci 30 min pana la Piata Romana, o ora max cand e aglomerat. Inainte, stateam langa Mega Mall, faceam o ora pana la Romana, pentru ca stopuri, aglomeratie, of. Si chiar merita. Am crezut ca toti vecinii nostri vor fi oameni undeva de la 50 ani in sus, sau pana in 25-30, fara copii – ne-am inselat, avem familii cu sugaci, dar si copii cu copii de 2-8 ani – ii duc la scoala si gradi in Bucuresti. Deci, se poate, dar trebuie sa alegi bine zona. Avem prieteni care stau in Popesti Leordeni – lor le ia minim 2 ore pana in centru.. da, depinzi si de masina, dar exista farmacii si Mega Image non-stop, la max 3 min de mers cu masina, chiar in comuna, e ft ok. Cele mai misto plusuri: aer curat, gradina (se uda singura, cu sistem de irigatie) si terasa, iarna dadeam zapada mai mult si mai des in Bucuresti decat aici (nu mai parcheaza nimeni pe locul meu – si asa aveam probleme cu parcarea in Bucuresti, veneai seara de la munca si.. mergi si cauta loc vreo 15-20 min asa, sa nu mai spunem daca mai aveai si multe lucruri de carat), lipsa vecinilor perete in perete (no more manele, bormasini, injuraturi, pocnituri, urlete, sunete.. intime – cam asa era in blocul bostru, eh) 🙂

    • Nu stiu cum reusiti 30 de minute din Balotesti pana la Romana, mie imi ia 30 de minute sa ajung din Aviatiei in Victoriei dimineata, si sunt 3 km, nu 20.
      Dar mai aveam prieteni care ajungeau (de fapt, ziceau ca ajung) din Buftea mai repede la birou decat altii din cartierul vecin, asa ca mno, o fi ceva magic la mijloc. 🙂

    • Așa e, la efortul ala nu m-aș baga clar! Timpul e cel mai important și nici eu nu fac compromisuri acolo. Deci alte eforturi inafara de asta?

    • Si noi stam la bloc, balconul era ca o frumoasa terasa, de vis, asta cand ne-am mutat si nu aveam copii.. Acum, pentru ca cel mare, care are 3 ani, este pasionat de catarari, balconul este inchis, ca nu cumva sa ii vina vreo idee.
      Avem un teren in afara orasului, dar oscilam daca sa ne apucam sau nu de casa, ne sperie distanta si mai ales traficul, ne sperie si costurile aferente si stresul din timpul constructiei.
      Dar imi visez zilnic copiii alergand desculti prin gradina, activitatile de la curte care ne vor apropia si ne vor tine departe de toate gadgeturile care ne usuca de energie!
      Visez, visez, visez!
      Pana la urma, la bloc sau la casa, important este sa fim impreuna 😉

  2. Deoarece nu am balcon as vrea sa amenajez puțin curtea blocului (stau la 1 si s-ar vedea frumos) dar e descurajant cand ii vad dimensiunea :)) nu ma pot ocupa singura de atata suprafata si vecinii nu cred ca ar ajuta prea mult. Plus ca nefiind udata vara s-ar usca orice iarba de acolo si nu știu ce as putea planta la umbra si fara sa necesite cantitati mari de apa.
    Mi ar trebui sfaturile unui peisagist aici.

    As fi putut atarna de geam ghivece cu muscate, dar nu pot pentru ca mi-am pus plase fixe de sarma la geam fiindca matza mea vrea sa sara dupa pasari. Voi cum faceti sa nu sara pisica de pe balcon?

  3. Noi stam la casa de 2 ani jumatate langa o padure micuta de unde tocmai am fost la cules viorele. Vara e paradis. Facem gratar cand avem chef, copiii merg mereu in „lumea insectelor” (asa se cheama zona verde de unde culeg necuvantatoare). Pentru cei 3 km pe care ii am de parcurs pana in oras nu as da casa pe bloc niciodata. Da, am facut niste compromisuri. Avem lemne, centrala, mai muta treaba si iarna si vara, dar eu ador sa gradinaresc si mai ales sa mananc fructe si legume de la noi. Nu am Brico in oras, dar mi-ar placea sa ajunga si pe la noi.

  4. Nu trebuie sa stai neaparat in afara orasului daca vrei casa. In afara stai daca nu ai buget suficient si vrei totusi la curte(sunt variante ok si in afara, cum s-a exemplificat cu Balotesi). Daca ai macar 250.000 euro(e o suma decenta pt o casa in Buc, nu sariti in sus ca asta e pret de ap in nord), sunt cateva variante destul de ok. Mie mi s-ar parea un chin dupa o zi intreaga la job sa vin acasa la bloc, tot in zgomot, vecini si cautari de loc de parcare.

  5. Si noi am avut dilema aceasta si pana la urma nu am avut curaj sa ne mutam la casa, insa avem o teresa foarte mare pe care incercam sa o exploatam cat mai mult. Din pacate in ultimul timp nu ne-a prea iesit, vara se incinge f tare (e in soare aroape toata ziua) si uneori nu avem timp sa udam toate ghivecele – sistemul de irigatie automat inventat suna foarte interesant, cum putem afla detalii despre patent? :)))

    • – un recipient inchis la culoare de volum potrivit (eu am o cutie de 40l de la ikea, ma tine o saptamana)
      – o pompa submersibila mai sanatoasa (a mea are 2000 lph pentru vreo 10 metri de traseu, e bine sa fie supradimensionata)
      – o priza programabila
      – traseu din furtun din asta
      – fitting-uri tot de la acelasi magazin (suport furtun, coturi, prelungiri, dop, robineti etc)
      – picuratoare, preferabil reglabile

      practic am descris ce e inclus in setul asta de mai jos, dar mie pompa la asta mi se pare subdimensionata si eu nu as folosi furtun din ala subtire, am incercat si nu a mers
      https://www.emag.ro/kit-micro-irigatii-pana-la-20-plante-complet-automatizat-ge105/pd/DZYJSMBBM/

      si, pentru avansati, ar mai merge si un intrerupator plutitor ca sa nu se arda pompa in caz ca se termina apa

      pentru si mai avansati, o priza wi-fi in loc de cea programabila, ca sa poate fi nu doar programata, dar si pornita vocal prin google home „hey google, start watering the plants” :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *