Cum fac să am TIMP pentru copii și pentru mine? (14 lucruri care mă eliberează)

Primesc foarte des întrebările acestea: Cum pot să stau atâta în parc cu copiii seara? Și în weekend, nu fac curat? Cum de suntem mereu pe coclauri? Nu sunt stresată de treburile casnice? Când pun hainele curate la loc? Ce mâncăm, dacă în loc să gătesc acasă, suntem la înot? Cine aspiră?

M-am gândit că ar fi de ajutor să vă povestesc câteva dintre lucrurile pe care le-am implementat la noi acasă tocmai ca să nu ne irosim viața prinși în chestii care pot fi rezolvate fără consum de timp și energie din partea noastră, ca să ne rămână mai mult timp de stat împreună afară sau în casă.

Am observat cât de greu îmi e să le fac pe toate, eram obosită, nervoasă, nu mă bucuram de nimic. Așa că am făcut un pas în spate și m-am uitat la lista mea cu lucruri de făcut, am observat ce mă seacă de energie, separat am făcut listă și cu ce am nevoie să fac ca să fiu bine la cap. Apoi am găsit soluții să deleg treburi de pe prima listă, ca să fac loc celor de pe a doua.

Ca să mă simt cât mai des ca doamna din poza asta, indiferent ce fac.

Pentru mine cel mai important e să fac rost de timp (cu copiii, cu mine și cu soțul meu) în care doar mă bucur de ce avem, nu mă gândesc la ce mai e de făcut acasă. Sigur nu e toată lumea la fel, știu femei care le fac singure pe toate și se bucură de asta. Tot respectul pentru ele!

E posibil ca soluțiile mele să nu fie bune pentru voi, dar sigur le puteți găsi pe ale voastre, e vorba despre un sistem, un mindset, o eliberare de sub presiunea asta a femeii care dacă nu gătește, spală, freacă, aspiră, alăptează, leagănă, alină, iubește perfect și le face pe toate complet asumat și fericită de norocul ei, nu e femeie.

Iată mai jos zece lucruri care mă ajută să mă simt des ca doamna de pe plajă.

Mașina de spălat vase

Mi-a schimbat viața, jur! Am câștigat cel puțin o oră pe zi în absolut fiecare zi, ca să nu mai zic de relaxarea pe care mi-o aduce faptul că știu că oricât de plină ar fi chiuveta, în cinci minute încarc totul în mașină, ea spală, și eu fac orice altceva e important pentru mine. Nu mă joc cu copiii frământată de faptul că în cealaltă cameră mă așteaptă vase. Nu mă grăbesc să plec din parc că am oalele murdare. E cel mai utilizat electrocasnic de la noi din casă după frigider și când s-a stricat, am fost deprimată trei zile (până a venit nenea și a reparat-o). Vă recomand din suflet mașina de spălat vase. Dacă aveți loc, luați una mare, să intre în ea și oale și tigăi. Noi umplem o mașină pe zi (patru persoane, 3-4 mese), când avem musafiri, două sau chiar trei mașini pe zi.

Consumă mult mai puțină apă decât ai consuma dacă le-ai spălat tu. La fel și detergent, cu o pastilă mică spală și clătește zeci de farfurii și tacâmuri. Le scoate ca noi.

Nu costă mult, o mașină cu 9 seturi (medie) e în jur de 1300 de lei, dacă o iei de Black Friday găsești și la 1.000 de lei unele mari, de 12-14, seturi loc în bucătărie să ai! Merită investiția, promit!

Aspiratorul robot

Asta e contribuția soțului. S-a gândit el că dacă nevasta nu face, el nu face, cineva sau ceva trebuie să facă, așa că a luat un aspirator robot care aspiră și spală pe jos cât noi ne dăm cu bicicletele. Tot ce trebuie să facem este să ridicăm de pe jos micile obstacole, ca el să poată ajunge cât mai peste tot, așa. Când termină, se duce singur la garaj (construit tot de soț, e foarte priceput) și se încarcă. Venim din parc, casa e lună.

Sigur că avem și aspiratorul normal, parcat în bucătărie. Aspirăm după fiecare masă, în caz că nu știați avem doi copii.

Cumpărăturile online

Economisesc o grămadă de timp, dar și bani. Am lista săptămânala, am optimizat cantitățile, ca să nu mai aruncăm mâncare. În loc să pierd 3-4 ore pe săptămână cu drum și alergat printre rafturi, fac totul online în 5 minute pe ceas. Bonus, vin la ușă, nu car eu nimic!

Uscătorul de rufe

Nu mai stau să atârn 30 de ciorăpei cât juma de palmă, nici tricouri sau cearceafuri puse în patru. Iau boț rufele ude în lighean, le bag în uscător, peste o oră juma le scot călduțe și uscate, le sortez și le împăturesc cu ajutorul copiilor, apoi fiecare își ia teancul și le pune la el în dulap. Nu, nu le calc.

Doamna la curățenie o dată la două săptămâni

Pentru că în weekenduri vrem să profităm de timp împreună și să ieșim în mici excursii, la teatru, la munte, doamna Vali vine să ne salveze. Spală frigiderul (asta e ceva ce îmi place să fac, dar nu apuc niciodată), băile, pune la loc jucăriile copiilor (degeaba) și tot așa.

Slow-Cookerul

Pui ingredientele dimineața, ai mâncarea gata la prânz când revii din parc sau de la teatru. Legume dedesubt, carne deasupra, din legume faci piure, din zeama de sub ele faci sos, carnea e fragedă, toată lumea fericită. Dacă ai două oale din astea, pac, faci și ciorbă în paralel.

Noi avem un model e Crock Pot mic, de 3,5 l, model clasic (am dat vreo 200 de lei pe el), fără ecran și deloc digital, că acelea sunt mai scumpe și au și risc mai mare să se strice. Punem crockpotul pe o priză programabilă, să se oprească atunci când vrem noi, și gata.

Gătit la două zile 

Copiii au prânz și gustare de după-amiaza la școală, dar când îi iau mereu sunt flămânzi, așa că le duc în caserole încă o masă consistentă, dar nu fac ceva nou în fiecare zi. Mâncarea e bună și a doua zi, de fapt, de cele mai multe ori e chiar mai bună. Alternăm puiul cu peștele și vita, mereu avem legume și carbohidrat, sosuri, chestii la cuptor.

Cina rece

Pentru că seara mereu stăm în parc mai mult decât ne propunem, ajungem acasă târziu și suntem în întârziere, seara nu gătesc, nu e timp. De mulți ani ne-am obișnuit ca cina să fie rece: fiecare scoate din frigider ce dorește, masa e gata în 2 minute: pâine prăjită, măsline, roșii, unt, humus, zacuscă, chiftele din legume, dacă rămân de la gustare, ridichi, telemea, pate de casă. În felul acesta nu tai timp de parc ca să pregătesc mâncarea de seară

Rezerve de conserve

Când e foamea mare și nu ai timp să gătești, o salată rapidă de ton cu porumb și mult pătrunjel, niște spaghete cu sos pesto cumpărat, o conservă de sardine cu pâine prăjită și ceapă merg foarte bine.

Comandă de mâncare

Nu ești o mamă rea și o nevastă vaidecapulei dacă din când în când în loc să te spetești la aragaz, suni și dai comandă de niște ciorbe, piureuri și gulaș de la restaurant. Pe lângă că s-ar putea să fie mai bune (no offence, pur și simplu mâncarea la ceaun e mai bună decât cea la crăticioară), familia se va bucura să aibă alături o mamă proaspătă și veselă în loc de una epuizată și nervoasă că în singura ei zi liberă stă și sclavagește la tigaie.

Cât mai puține ecrane când suntem împreună

Am observat asta și la soț, și la copii, și la mine: când unul freacă un ecran și altul vine și cere atenție (să ne jucăm, să citim, să orice), primul se enervează, se răstește, al doilea se supără, crește tensiunea, se rupe magia. Merge când ne uităm toți la ceva, aia da, pentru o vreme scurtă, apoi însă, se aprind spiritele și nu mai e timp frumos împreună, e timp de nervi și frustrări separat.

Șoc și groază: NU CALC

Nu am călcat niciodată hainele copiilor, nici pe ale mele nu le calc, cumpăr haine care nu se șifonează foarte rău, le netezesc când le scot din uscător sau le usuc pe umeraș direct. Nu calc prosoape, cearceafuri, fuste, nimic.

Întrebuințarea soțului și a altor ajutoare disponibile

Mami e și ea om și are nevoie de pauze. În acele momente, tatăl are ocazia unică de a petrece timp de calitate cu copiii lui. Care da, poate vor plânge după mama la început, dar dacă aceste ocazii sunt cât de cât regulate, copiii învață că mami din când în când iese cu prietenele ei seara sau o jumătate de zi într-un weekend, se vor obișnui și vor prețui timpul special cu tati. În acest fel, tati și copiii dezvoltă o relație frumoasă, iar mami nu o ia razna.

Orice mână de ajutor e bună. Soacra, mama, vecina amabilă care mai vine să o ajute pe mami când copiii sunt bolnavi sau e nevoie de o masă caldă, iar mama are de lucrat. Noi nu avem ajutor din familie, sunt departe ai noștri, dar o avem pe doamna Mia, care ne ajută de patru ani atunci când unul dintre copiii e bolnav, de exemplu, eu am de făcut ceva ce nu pot anula (un eveniment, o filmare). Vine și stă cu cel mic cât eu fug să rezolv ce am de făcut sau scriu ce e urgent de publicat. Tot doamna Mia mă ajută și cu gătitul în timpul săptămânii, de două trei ori pe săptămână, ca să pot lucra și eu măcar 6-7 ore pe zi cât copiii sunt la școală. Când merg să îi iau, sunt odihnită la suflet și disponibilă pentru ei să petrecem 4 ore frumoase pe-afară, după ore.

Miserupism și relaxare

Ei, aici e cheia. Să reușești să te rupi de pleiada de TREBUIE, de nevoia ta uriașă de a le face pe toate cât mai bine, de a alerga despletită de la una la alta, de a freca pe jos când copilul doarme și de a profita de faptul că se joacă singur ca să mai speli niște vase.

Nu trebuie să le faci pe toate. Mai lasă și pe alții să facă.

Ce TREBUIE să faci este să ai grijă de tine mai mult decât de casă. Să găsești soluții pentru lucrurile care te încurcă, care nu te lasă să te bucuri de viață. Fă o listă cu ce îți mănâncă timpul și energia. Apoi scapă de ele, deleagă, negociază cu soțul. Eu am tăiat din bugetul de haine, pantofi, accesorii și alte răsfățuri ca să ne permitem câteva dintre cele de mai sus. Prefer să am TIMP și o listă TO DO goală, ca să pot respira, decât să am un dulap plin și un creier sufocat de prea multe lucruri de dus la sfârșit.

Sursa foto: Pexels

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

123 comentarii

  1. Hei, ce de idei! Mi-a astras atenti caserola. Ce feluri de macare pui in caserola si le dai sa manance (pe drum?)

    • Pare ca din cele facute la.slow cooker.
      Meniul saptamanal e sfant. Pacat ca nu reusesc mereu sa ne tinem de el.
      Am un bebe de 2 luni si simt ca lesin. Ma.lupt cu vina ca „nu e totul ca inainte”: corpul meu, placerile mele, casa, animalele.
      Copilul.e f needy si vrea.doar in brate. Plange isteric odata asezat in pat, landou, oriunde. Mai, doamnelor, e normal? Spuneti-mi, va rog, ca o sa fie mai bine.

    • O sa fie mai bine. ia un sistem de purtare si stati mult pe-afara. Citesti pe o banca, te plimbi, te mai uiti prin vitrine, mananci o prajitura. inca e bine cat bebe e asa mic, nu are pretentii la meniul tau si sta unde-l pui! 🙂

    • Cand mi-a spus o prietena sa ma bucur acum cand e mic si nu merge am spus ca e nebuna pt ca eram epuizata de la alaptat si adaptarea in 3. Cand a crescut am inteles ce a vrut sa zica!

    • Ioana, o sa fie mai bine! Tine-l in brate cat poti, cumpara-ti un sistem (wrap la varsta asta, poate marsupi plus) – iti va da un pic de libertate si el doarme linistit, lasa-l cu tati/bunicii cat iti permite bebe (chiar si 10 minute cat sa faci un dus). Bucura-te de bebe, distreaza-te cu el, iarta-te cand gresesti, nu adauga si vina pe langa toate celelalte stresuri. Respira adanc! Totul va fi bine! P.S. Daca ai nevoie de sprijin si vrei un prieten da-mi un semn, ii trimit numarul meu de telefon/adresa de e-mail Ioanei si ne pune in contact. Am trecut prin muuulte (bebe operat la 3 saptamani, depresie post-natala, vina si multa fericire), iti inteleg disperarea si pot sa te ascult 🙂

    • Bineinteles ca va fi mai bine. Iti va fi mai usor cand vei accepta situatie si nu vei mai incerca sa te impotrivesti. Succes si …rabdare

    • Buna! DA! O sa fie mult mai bine cu timpul! Eu am doi copii minunati si daca cu primul am simtit nevoia sa ma intorc la minca cand el avea doar 10 luni, cu fetita am profitat din plin de tot ce a insemnat maternitate prelungita si in cele din urma am ales sa renunt la serviciu( care de altfel nu imi mai dadea nici satisfactie) ca sa ma pot bucura de amandoi. Iti spun doar ca copiii nu sunt mici pentru totdeauna, deci profita cat poti de timpul pe care il ai cu el. Tine- l in brate cat vrea pentru ca el are nevoie de tine, are nevoie de confortul tau fizic…asa cum tu peste cativa ani vei tanji dupa un pupuc sau o imbratisare. Iti dau un sfat: fii calma! Rupe-te cand poti ca sa iti mai faci cate un capriciu asa simti ca nu esti in afara lumii, dar nu te dispera daca lucrurile nu mai sunt la fel cum au fost pentru ca acum sunt minunate! Gandeste pozitiv, alege ce e mai bun din ce iti pare atat de dramatic si iubeste-ti copilul maxim!

    • Pfoai, cât adevăr!!! Întrebare practica: ce aspirator ai care și șterge????
      Merxi mult!

    • Sa stiti ca e muuuut mai bine. M-am intors de cateva ori la aceste.comentarii, m-au ajutat.
      Va multumesc!

    • poți te rog să te împărtășește cu noi ce aspirator robot ai? Imi doresc și eu unul de ceva timp dar nu mă pot decide pe care să îl cumpăr. Pe internet sînt așa multe modele că nici nu știu ce să aleg!

    • mulțumesc ca ai scris acest articol…..multe chestii le fac la fel,mulți spun ca is nebuna….dar ador viata simpla și frumoasa împreună cu noile tehnologii care îmi simplica viata??

  2. Cam toate le am și eu, numai ca eu am o singura doamna buna la toate ( curățenie, stat cu copiii in caz de ceva, gătit etc). Totuși, tot nu imi ajunge timpul, tot stress și nervi. Probabil problema e ca, stand la casa, e și o curte de îngrijit iar asta face cel puțin cât încă o casa mare. Apoi programul copiilor destul de diferit și pe alocuri încărcat cu diverse ( înot, ceva dans, plus ca din păcate a venit vârsta meditațiilor in particular), când pare ca ai timp de ceva unul dintre copii are multe teme sau mai stiu eu ce proiect care necesita ajutor…practic ajung sa ma rog sa nu ma invite nimeni, niciodată undeva fiindcă nu am timp și energie sa ma gătesc și sa “fac frumos”. Peste toate, dorm maxim 7 ore pe noapte, cu câte 2-3 treziri ( copil mic deja mare dar cu treziri dese). Efectiv simt ca viața de adult nu e pentru mine, ca in curând ma voi prăbuși și asta suna cumva excelent fiindcă măcar voi sta întinsa.

  3. Cat adevar! Eu nu am o doamna Mia si nici o doamna Vali dar am invatat sa dau ignore la ce este posibil. De exemplu acum am geamurile nespalate din noiembrie si degeaba le-as spala pentru ca in maxim o saptamana se fac la loc. Le va veni si lor vremea, bine ca nu isi dau seama ca sunt murdare.

    Masina de spalat vase este salvarea familiei noastre, linistea noastra. La fel si uscatorul de rufe care m-a salvat si de calcat.

    Copiii sigur isi vor aminti ca am stat si ne-am jucat, citit, petrecut timp impreuna si nu niste parinti stresati de mancare sau curatenia din casa. Oricum, cu copii mici nu este ordine si curatenie decat maxim 5 minute dupa ce s-a facut.

    • Puteti sa imi spuneti, va rog, care este secretul prin care masina de uscat rufe va scapa de calcat hainele?

    • Hahaha!! Secretul este ca hainele ies mai putin sifonate (nu calcate) iar noi acceptam sa iesim asa din casa :)))).

    • da, plus ca daca le netezesti cu palma si le impaturesti frumos cat sunt caldute, se asaza f frumos in dulap.

    • Pui uscătorul pe temperatura cea mai mare, obiectul de îmbrăcăminte pe care vrei sa-l “desifonezi”, o mâna de cuburi de gheata și le lași 5-7 minute in uscător. Eu nu calc niciodată, folosesc metoda asta pentru când am nevoie de haine călcate. 🙂
      Nu știu dacă face vreo diferența (?) dar uscătorul meu de haine e pe gaz.

    • Dupa uscare la uscator le impachetez frumos si le pun in dulap. Totdeauna iau tricoul din partea de jos. Nu ies calcate camasile dar daca vrei sa le intinzi putin cu fierul, e mult mai usor decat daca le-as fi luat de pe sarma. Plus ca toate sunt mooooooi, am prosoape cocolino, fara cocolino adaugat la spalare.

      Un avantaj pe care il mai vad la uscator este ca se diminueaza si praful din casa. Mult.

    • Ioana, ce aspirator robot folosesti? Ca din lista ta le am si utilizez la maxim pe toate, si masina de vase, si slow cooker….mi-ai dat o super idee cu acest robot. Multumesc

    • Masina de uscat este cea mai buna inventie dupa cea de spalat rufe. Pe locul 3 vine cea de vase, desi a noastra e cam micuta. Intr-o zi de weekend trebuie sa bag 2 ture de spalat.

    • Foarte interesant articolul și adevărat! Ma regăsesc in el :)) mi a plăcut!!!

    • Un articol mininat! Jos palaria, draga! Ai creat o lista numai buna de utilizat in casa noua unde urmeaza sa ne mutam. Am devenit si noi parinti a 2 copii, ne-am apucat de construit casa, deocamdata stam la ai mei, dar sa stii ca ne va ajuta mult lista ta! Sincera sa fiu urasc sa spal vase, si deja stiu ca una dintre electrocasnicele cumparate va fi masina de spalat vase, dar si uscator de rufe mai ales pentru cazuri urgente cand vom avea nevoie repede de o bluza de exemplu. De calcat nici eu nu calc haine pentru ca pana acum aveam o masina de spalat haine super buna! In rest, ramane de vazut ce mai implemdntam in noul nostru camin pentru a economisi timp si energie!

    • Masina nu trebuie sa fie plina ochi cu haine altfel ies sifonate. Vonteaza si modelul eu ador Bosch acum avem un Electrolux si nu e wow. Sincer orice bumbac bun nu se sifoneaza. Si chiar sincele sifonate se calca asa usor dupa uscare.

    • Un secret mai e sa cumparam haine care nu necesita calcare. 😀 Sau doamna care face curat sa calce si camasile care sunt musai necesare. 🙂
      Cearsafurile nu se calca. Tricourile se pot pune pe umeras si se intind de la sine etc.
      De la mine a invatat si soacra sa nu isi mai calce cearsafurile. :)))))

    • Dragele mele, am si eu o intrebare: aveti uscator de rufe stand alone sau la pachet cu masina de spalat (cum e cazul meu)?
      Eu am incercat de cateva ori sa le usuc dar programul este destul de lung (cam 3 ore jumate) si la sfarsit rufele ies calde dar inca putin umede….(:

    • E posibil sa incarci cu prea multe haine sau sa nu fie programul potrivit. Eu am 2 in 1 si mi-a luat un pic sa calibrez cantitatile…plus ca daca nu sunt foarte multe haine, ies si mai putin botite.

  4. Eu adaug pe lista masina de spalat cu uscator. Am bebe si imi salveaza enorm de mult timp de la intins haine 🙂 (mai ales ca avem ai reflux, deci spalam des)

    • Eu as recomanda separat, nu usucă la fel de bine cea care si apa la si e normal pt ca hainele ramane întortocheate si nu se mai pot usca la fel de eficiență!

    • Nu! In niciun caz masina cu uscator. E o diferenta ca de la cer la pamant intte uscarea in masina de spalat, de unde garantat ies sifonate rau (cu exceptia situatiilor cand pui fix 2 tricouri) si un uscator separat, ideal cat mai MARE. Cu cat e mai mare, cu atat ies mai drepte si poti pune mai multe fara sa se sifoneze. Masina de spalat cu uscator e o gluma proasta. Chiar si una cu capacitate mare. Neaparat uscator separat.

    • Nu este adevarat. Am masina 2 in1 si nu imi ies rufele sifonate. Asta pentru ca mai intai le spal si apoi le usuc. Nu le dau spalare+ uscare din prima. Nu folosesc programul ala.
      Le spal la 600 de rotatii, apoi le dau uscare, cand sunt gata.

      PS: Nu toti avem loc de ambele hardughii, unii mai facem si compromisuri din astea, gen 2 in 1 🙂

  5. Foarte foarte adevarat! Cand povestesc unei alte mamici ca stau catevaore cu fetita in parc in fiecare zi cand vremea ne permite si ea doreste, imi spune: „Sigur, tu ai timp! Eu am multe de facut acasa si sunt obosita dupa serviciu!” Dar, exact cum spui, prefer sa faca altcineva curatenie, iar eu sa petrec timp cu familia mea. In plus, masina de spalat vase este intr-adevar de nelipsit de cativa ani incoace.

  6. Mancarea e buna doar 2 zile?! Eu zic ca merge si 3-4…nu poti face o supa/ciorba dintr-o gaina de tara si sa o mananci in 2 zile…In rest foarte buna lista, majoritatea le aplic si eu, trebuie sa mai investesc ceva bani in aspiratorul robot si poate si un slow-cooker. Si as mai adauga ceva la lista ta, daca-mi permiti: hainele de casa/de joaca/de parc se pot purta si necalcate, copiii nici nu vor sesiza diferenta. Se calca doar camasi/fuste/rochii de birou.

    • Aspiratorul robot e cea mai buna investitie, il am de 3 ani jumatate si aspira zilnic. Acum cu bebe mic aspira si de mai multe ori pe zi (ii da el drumul). Atat de mult ne-a schimbat viata ca am investit si in robot mop (aici parca mai e nevoie din cand in cand de mopul clasic cu aburi) si de un aspirator de geamuri (pe care il folosesc de 2-3 ori pe an, dar tare bine e cand spala geamurile de la balcon pe afara in timp ce tu faci altceva).

      Eu mai am de munca la:
      – paturile, pierd atata energie cu facut dimineata si pregatit seara;
      – calcatul, mai ales vara, cand e prea cald sa pornesc uscatorul si ma apuca elanul
      – temele copiilor, am 2 scolari fara chef de scris, ar trebui sa ii invat ca sunt temele lor, nu ale mele, dar inca nu am curajul sa ii trimit fara sa le verific
      – telefonul si al sau whatsapp cu sute de mesaje

    • Ma scuzati dar poate nu am inteles bine…exista un aspirator care spala geamurile in timp ce tu stai pe canapea si te uiti la el?! Pe bune, chiar exista asa ceva?! Adica waw, I must have it…

    • Imi poti spune te rog daca functioneaza pe geam termopan? Cautam si eu ceva de genul dar ce gasisem la momentul respectiv mergea doar pentru geam clasic.
      Mulțumesc

    • Da, merge pe geam termopan. Si cel mai important spala geamurile de la balcon pe afara, unde eu nu pot ajunge.

  7. Tocmai mi s a stricat aspiratorul robot, vreau sa mi iau altul, daca si spală cu atât mai bine, poți te rog sa mi zici ce model aveti voi, sunt sigură că soțul tău a studiat îndelung modelele :))
    Multumesc!

    • Multumesc, eu am iRobot Roomba vechi de minim 6 ani care refuză sa se mai incarce, e si destul de galagios asa ca prefer sa l schimb decat sa investesc in reparatul lui. Astept review ul atunci:)

    • Tot roborock avem și noi, e cel mai bun prieten al meu. După soț, desigur ?

    • Buna, visez de ceva timp la un astfel de robot si m-am hotarat sa iau unul (a picat la fix articolul 🙂 ). Intrebarea mea e de unde ai luat Roborock S5? Am gasit doar S2 pe site-urile din Ro. Mersi

    • Scuze, nu am citit comentariile anterioare si nu am vazut recomandarea deja existenta. O sa astept cuminte review-ul lui Robo. ?

    • Eu am un xiaomi mi robot 2, de 1 an si jumatate.F multumita sunt! L am luat un pic sceptica, direct din China cu 1100ron, am asteptat 1 luna si un pic pana a venit.
      Are aplicatie pe telefon , imi spune unde a facut curat, imi da mesaje cand ramane blocat…I love it!

  8. Ohooo, da 🙂 Masina de spalat vase, comanda cumparaturilor prin Bringo, lipsa calcatului din vara anului 2012, cinevala curatenie la 2 saptamani, mancare rece seara si miserupism sau comanda cand n-am chef sa gatesc, asta ma salveaza si pe mine. Iar eu nu am copii… 🙂

  9. mancare pt 3- 4 zile. Salate sunt iar un fel minunat.
    Haine limitate sa imi ajunga pana la spalarea de rufe din weekend. Slow cooker pt mancarurile lung de fiert si tine cald pana venim. masina de paine. Masina de uscat rufe face minuni pt toate rahatzelurile mici: chiloti, sosete, prosoape si batiste. Apropos de sosete, acum iau cate 7,de aceeasi culoare, deci nu le mai impachetez si nici nu ma mai agit sa caut daca lipseste una, ca sigur dispare. Fara covoare si maturatul devine simplu. Un device de spalat geamuri ca am 2 pereti doar geamuri. Nu am femeie la curatenie dar am suficienti bani sa imi simplific viata, si daca nu e suficient de curat e treaba mea 🙂

  10. Buna, cate portii de carne cu garnitura de legume se pot face intrun crock pot de 3,5 l? Intentionez sa mi cumpar dar nu stiu din ce motiv mi se pare cam mic.

    • Noua crockpot-ul de 4.7 digital ni se potrivește ( familie 4 persoane). Cel de 3,5 manual l-am folosit o perioada doar pt copii și apoi l-am dat, loc de doua nu aveam.

  11. Sora mea mai mica, nu esti singura, nici eu nu calc!!! N-am masina de spalat vase ca nu-mi permite spatiul, iar casa nu-i a mea, dar cand va fi asta e primul lucru, alaturi de uscatorul de rufe. Si visez si un crock pot! Cu miserupismu sunt prietena demult, dintr-o vreme cand era sa o iau razna si am avut puterea sa-mi dau reset!

  12. Ușor off-topic dar nu de tot: as dori sa aduc in discuție gradul de independenta al copiilor ce ajung la vârsta adolescentei sau se îndreaptă spre. Ma refer la copii de la 10 ani in sus. Eu locuiesc cumva in afara orașului, oraș mare, foarte circulat si nu tocmai safe, copilul de zece ani încă depinde 100% de noi, adultii. Am cunoștințe care își lasă copiii de la 6-7 ani singuri, merg și se intorc singuri de la școala, stau singuri ore întregi acasa, eventual fac mâncare lor și unui frate mai mic. Astea mi se par cazuri puțin disperate in condițiile date ( repet, oraș mare in care zilnic exista accidente rutiere cu victime, nu mai zic de agresiuni fizice). Dar ar fi nevoie de ceva concret, studiat, bazat pe dezvoltarea din toate punctele de vedere a copiilor. Stiu ca in alte tari nu ai voie sa lași copii sub 12 ani singuri in casa. Pe mine de exemplu m-ar ajuta dacă ar putea, măcar ocazional, sa ia un mijloc de transport in comun și sa meargă dintr-un loc in altul ( nu neaparat sa ajungă acasa, asta e chiar greu fiind in afara orașului). Stiu copii care merg cu taxi singuri de la 8 ani, e ok, nu e ok? Ce alte alternative exista? Eu la 10 ani circulam singura peste tot dar alte vremuri, alte pericole …

    • Nu e cazul pt noi dar vecina de la 11 ani lasa copilul sa mearga la scoala/la cursul de chitara singur, dar ambele sunt walking-distance.
      La recomandarile pediatrului m-am mutat langa scoala si optat pt extra activitati langa casa -timp si bani salvati pt noi, odihna si sanatate.

      Mancare fata mea isi pune de pe la 8 ani, ii las cald in slow cooker dar isi pune si singura rosii, branza, chestii din frigider.

    • Și a mea își pregătește salate ușoare, câte un sendviș, încălzește laptele ( la aragaz încă am emoții). Am colege ale căror copii la 8 ani fac ochiuri, omlete, clătite. Am o colega a carei fata, tot 8 ani, vine singura acasa, mănâncă prânzul și face temele, apoi pleacă singura la înot/dansuri/engleză, de unde o preiau părinții seara la 18-19. Totul e in oraș, are transport direct sau merge pe jos, dar mi se pare fantastic ca se descurca. Nu stiu însă dacă e un aspect pozitiv sau negativ in dezvoltarea ei și siguranța ei, nu stiu dacă e responsabilizare sau inconstienta și neimplicare. Pe a mea am lăsat-o și singura acasa perioade scurte, cu telefon la îndemâna, noi fiind la maxim 10 minute distanță( mers cu mașina). Nu stiu însă dacă reușește sa se descurce in orice situație ( pana de curent, scăpări de gaze, cutremur, inundație, vreun scurt-circuit), dacă exista sfaturi pentru aceste situații. Nu stiu dacă e ok sa montam camere in casa și curte, dacă totuși nu ii invadam prea mult intimitatea. De mutat in oraș nu prea avem cum. As vrea sa poată măcar sa meargă, de exemplu, școala-engleză singura, eu făceam asta fără probleme la vârsta ei, imi cumpărăm și o gustare de pe drum, dar…oraș mic, mașini putine, mulți colegi cu același traseu. Cred ca le luam și lor o bucata buna din dezvoltarea lor normala.

    • Dar de ce depinde de voi? Noi locuim in Cluj dar departe de centru si scoala e in centru iar copilul cel mare se intoarce singur de la scoala din cls IV. Face o ora pana acasa, are de mers cu un autobuz multe statii si pe jos ceva. Pe orice vreme, ca nu poate pleca nici unul de la serviciu. Sigur ca ne anunta cand ajunge, unde e, vorbim, se apuca de lectii si isi face cate ceva pana venim cu celalalt copil si mananca, bineinteles, ce gaseste in frigider. Are si responsabilitati gen golit masina de spalat vase cand vine de la scoala, pus hainele la loc sau pus la spalat cand e cazul, nu e mare scofala, dar consider ca fiecare trebuie un rol in casa. Deci copiii la 10 ani pot foarte bine sa se descurce intr-un oras aglomerat, ca nu e singura din clasa care facea asta in cls IV-a. Acum face 12 ani si se descurca in tot felul de situatii.

    • Strict in situația noastră depinde de noi deoarece nu locuim in oraș. De la stația de autobuz pana acasa ar fi de mers cam 20-25 minute printr-o zona cu case locuite sau nu, plus vreo doua terenuri virane in care au domiciliul câțiva maidanezi. Nu prea ma încumet eu sa merg singura pe acolo. Stiu ca normal este sa se descurce, după cum a zis stiu persoane care își lasă copilul sa circule cu mijloc de transport in comun, dar sunt efectiv foarte putine și majoritatea o fac fiindcă “nu au de ales”. Eu am avut incidente neplăcute in autobuz, nu putine, as vrea sa previn ca fetita mea sa fie buzunarita/pipaita/lovită dacă nu sta la pipăit. Plus accidente rutiere zilnice in oraș, de multe ori cu victime, de multe ori pe treceri de pietoni sau chiar pe trotuar. Nu stiu ce reguli sa aplic, cum sa iau toate măsurile ca sa reduc la minim riscurile.

    • De aceea m-am mutat langa scoala.
      Si cand va intra la liceu de aceea ne vom muta langa liceu. Sotul e inca refractar la asta dar argumentul pediatrului ca mersul pe jos e sanatate, si ca chiria va acoperi rata ca suntem noi deshtepti si educati financiar.

      Personal, mi se pare crunt pt un copil sa stea 1 ora in trafic, zilnic. Inseamna o ora mai putin din copilaria si asa trunchiata, zilnic

    • Nu toata lumea isi permite sa isi ia apartament in fct de scoala, sau nu ai optiunea unui ap. cum doresti, mai ales daca vrei la o anume scoala. Eu am luat apartament in fct de alte criterii, spatios, luminos, garaj, impartirea camerelor e ideala, copiii sa poata iesi afara si sa aiba unde se juca, avem padure aproape, cladirea e cu doar 3 apartamente, vecini super, parc aproape, mall aproape, suntem sus pe un deal si privelistea e superba, nu e cel mai placut o ora in trafic dar nici tragic, mai ales ca sunt mai multi colegi, călătoresc impreuna, transportul din Cluj e civilizat. Nu le poti avea pe toate si din moment ce nu puteam lua in zona scolii, mi se pare cea mai buna alegere in conditiile date.

    • Mersul pe jos este sănătate in orașe puțin circulate, pe străduțe lăturalnice. In marile orașe, la ore cu trafic intens, mersul alert pe jos sau pe bicicleta ( respirații profunde, uneori pe gura) scurtează viața și calitatea ei. O spun studiile și recomandările recente. Deci da, sunt pentru mersul pe jos și așa e fiziologic, așa am crescut și nou, dar nu in orașul unde invata copiii mei. Plus ca sunt doi, deocamdată Gradi și școala, posibil ca apoi școala sa nu fie aceeași ba chiar sa fie in direcții diferite ( acum sunt cam in aceeași zona deși nu foarte aproape una de alta). Când ai deja 3 copii, la Gradi-școala-liceu, in zone diferite ale orașului, e infernal. Asta e și din cauza învățământului și a sistemului cu “scoli bune”, in alte tari nu exista așa ceva pana in liceu, toți merg la școala de cartier.

    • Asa mi se pare ideal, insa noi de exemplu nu avem nici o scoala in cartier, nici gradinita, absolut niciuna la care ar putea ajunge pe jos, fara mijloace de transport. Si normal ca atunci trebuie sa gasesti solutii si sa vezi ce compromisuri faci.

    • Am reusit sa gasim un echilibru potrivit noua dupa ce ani de zile m-am vaicarit si facut nimic. Da, am ales un cartier potrivit pt copii si scoala (ok-eish, nu, nu e cea mai buna, de departe sunt unele mult mai bune) si zona verde, nu e perfect dar am gasit ceva „good enough”. Cand copila va incepe liceul (sa vedem ce va alege…) vom adapta situatia dupa caz.

      Va recomand sa cititi atent articolul Printesei si interviurile cu Connie, scrie f. bine ca e mai usor sa cautam scuze si lamentari si dat vina pe altele decat actionat.

    • In aspectul scolii si al locuintei nu ma simt ca sa zic asa, nu consider ca am facut o alegere proasta ba dimpotrivă, nu vreau sa schimb deloc si nici nu ma scuz, copilul e ok, nu putem avea toti aceleasi criterii, no 🙂

  13. Bestial articol!!!!! Nici eu nu calc, de aspirat aspir cu cea mica (are si ea un aspirator de jucarie si e totul distractiv si pentru mine si pentru ea). Ajutor nu am, decat daca vine mama la noi din cand in cand si in weekend. Sambata este ziua mea libera de ceva timp incoace si ne bucuram cu totii de o schimbare de peisaj. Casa mea nu e curata si daca va fi vreodata, atunci va fi nelocuita. Sper sa te auda cat mai multe mamici si sa te ia ca exemplu de bucurie. Spor la joaca!

  14. Printesa ai uitat un lucru esential. Ai ales sa locuiesti in oras, cu bune si rele, si nu pierzi vremea in trafic, ai optiunea sa mergi pe jos. Ia sa fii stat printr-un cartier dintr-asta rezidential in papushoi, sa iti ia o ora minim sa intri si sa iesi din oras.
    Cat mi-as dori sa inteleaga oamenii ca, pentru un copil, e mult mai important sa fie aproape de scoala, prieteni si activitati intr-un bloc comunist decat sa stea izolat la naiba in praznic, intr-o casa cu multe camere.

    • Dap, si asta! dar na, asta nu e ceva ce poti schimba usor, daca ai ales altfel de la inceput… trebuie sa gasesti solutii sa minimizezi pagubele distantei si dependentei de masina.

    • E relativa treaba. Cumva și eu stau cam in păpușoi (deși e la cinci minute de intrarea in oraș și mai aproape de centru decât unele cartiere de blocuri) și ma gândesc ca am privat copiii de unele lucruri. Dar: in oraș nu pot respira, e între cele mai poluate din țara și efectiv de când m-am mutat, nu mai pot respira aerul din centru. Am copii cu teren alergic, poluarea e devastatoare. Zona in care stau acum nu e neaparat nepoluată fiindcă e destul de locuita dar e mult verde, e altceva. Copiii trăiesc in curte, copilul mic de la o săptămâna a stat doar afara, pe orice vreme, numai noaptea intra in casa. Avem câteva legume cultivate, mic spațiu de joaca, piscina, ne vin oameni in vizita, copiii umbla desculți prin iarba toată vara, avem câini și pisici. Eu m-as muta și mâine in oraș, dar copiii plâng dacă aud asta.

    • As mai adauga pe lista de beneficii si gasca de prieteni plus libertatea de miscare mai mare pentru copiii care locuiesc intr-un astfel de cartier cu multe case, in afara Bucurestiului. Cel putin in cazul alor mei, de cand ne-am mutat, cu greu ii mai scot in weekend din cartier. Tot timpul avem discutii cand incerc sa le fac vreun alt program, cat stam, cand ne intoarcem, ca ei nu mai au timp sa se joace cu copiii. Desi programul alternativ pe care li-l propun, tot pentru ei e gandit (parc, teatru, diverse spectacole etc.)

    • Noi tot stăm departe de oraș. Ca să minimizez pagubele, ne organizăm seara după grădi să mergem în parcul de lângă grădi. Iau mancare cu mine, alteori cumpărăm ceva, mâncăm și plecăm spre casă în jur de 8 seara când se eliberează drumurile și ajungem acasă în 15 minute. De fapt, la noi nu depărtarea e problema, cât cozile. Încercăm să evităm orele când sunt cozi. Seara, că dimineața nu avem cum. Alteori, folosim transportul public. Deși nu e foarte plăcut (din cauza contingentului pestriț de oameni), pentru copii e distractiv și e o aventură în sine. Aștepți un autobuz, apoi altul :).

    • ce bine ai remarcat, Natalia. Problema principala nu e distanta, ca ea nu ar fi asa mare ca suntem, totusi, in 2019, ci timpii de asteptare ce seaca de energie cand mai sunt contra timp si tre sa ajung musai si la timpul X si mai sunt si Y treburi acolo.
      Ceva organizare a vietii si totul se poate schimba in bine.

  15. Ei bine, cred că este unul din cele mai așteptate articole ale tale; cel puțin pentru „prezentul” meu. ?
    Nu de multe ori m-am întrebat care ți-or fi secretele, însă n-am îndrăznit nicicând să întreb din teama de a nu fi considerată indiscretă.
    Copiii mei sunt încă mici (3 ani și 7 luni, respectiv 2 ani și 3 luni), însă eu sunt încă foarte bine ancorată în acel nenorocit de TREBUIE. Nu pot să renunț la standardele de calitate într-ale treburilor domestice nicicum. C-o fi de vină mediul/modul în care am fost crescută, e irelevant acum. „Cum să îmi schimb radical modul de a privi, încă nou parcă, rolul meu de soție și mamă pentru a începe să mă bucur de viață alături de soțul meu și de copiii noștri?” este una dintre întrebările pe care mi le-am pus atât de des în ultimii ani. Iată un prim pas, cred. Ca întotdeauna, îți mulțumesc! ?

    • Cum să renunți la acel Trebuie? Înveți să renunți la control. Eu tot am fost obsedată de control. Am moștenit-o pe mama. Am început cu mași mici, am început să accept vizite fără să lustruiesc casa înainte (nu de la orice oameni, doar vizite ale prietenelor care știam că m-ar înțelege, când vine mama și acum simt nevoia să lustruiesc totul). L-am lasat și pe soțul meu să se implice (fără să dictez eu cum să facă). Încerc să nu mă pedepsesc când nu-mi iese să las controlul din mâini. Învăț să mă concentrez pe lucruri care contează mai mult (decât casa și treburile casei). Când nu mai pot, îmi iau copiii și ieșim în oraș sau în parc. Încerc să fac să nu ajung că nu pot (asta înseamnă că mă culc devreme, fac lucruri care îmi plac (citit, plimbări). Când sunt odihnită, nu mă deranjează așa mult casa murdară și îmi este mai ușor să renunț la control. Când sunt nedormită, toate mă deranjează și devin obsedată de curățenie. Concluzia e că am început cu pași mici să las controlul și pe parcurs am observat că nu se întâmplă nimic grav dacă standardele scad. Apoi am început să îmi îndrept privirea spre alte lucruri faine (timp pentru mine și ceilalți). O să fie mai ușor și cu cât cresc copiii. Ai mei au 5 și 2,5 și s-au limpezit apele de la an la an. Viața e frumoasă și cu o casă mai puțin ordonată/curată. Viața e frumoasă oricum 🙂

  16. Cum ok cheamă pe nenea care a reparat mașina de spălat vase? Poți lăsa un număr de telefon?
    Ăștia ai mei de la Indesit nu mă sună de o lună… Și e ciudat, chiar sunt dispusă să le dau bani…
    Mulțumesc anticipat

  17. Ne pui o poza cu crock pot-ul? Pretul mi se pare bun daca face asa minuni si nu trebuie sa stau pe langa el! Multumesc!

  18. Perfect deacord! Am optat pentru toate uscător, oala minune, robor, mașina de vase… Tot ce îți poate ușura munca este binevenit!!

  19. Buna, uscatorul de rufe ce model este? Nu face cald si umezeala in casa? Si rufele chiar ies uscate, uscate? Si aspiratorul normal pentru firimituri de care este? Multumesc!

    • uscatorul de rufe este un Electrolux, nu stiu modelul exact dar sunt sigur ca toate-s ok;
      e bine sa fie cat mai mare.
      face caldura, desigur, asa usuca rufele, dar nu e o problema, daca e iarna caldura e bun primita, daca e vara nu face atat de multa caldura incat sa conteze.
      umiditate sesizabila nu face, colecteaza apa evaporata intr-un rezervor

      rufele ies uscate uscate, da, noi il folosim pe antepenultima treapta de putere pentru haine si pe penultima treapta pentru lenjerii si este ok, poate si mai mult.

      aspiratorul normal este un Philips mai vechi, seria Performer, e f bun dar cred ca in ziua de azi toate aspiratoarele clasice sunt bune.

  20. Imi aminteste de articolul lui Robo in care boscorodea masina de spalat vase, ca aduce numai discordie :))).
    Oricum, mare inventie! Eu folosesc de 14 ani, mi-am cumparat masina de spalat vase imediat dupa ce am terminat facultatea, din primul salariu cand m-am angajat. Era in varful listei mele de prioritati (sau mai precis a sotului meu, pentru ca eu nu spalam vasele si ii revenea lui aceasta atributie).

  21. Wow….am crezut ca sunt singura pe Pamant care nu calca si nu vede rostul calcatului. Toate mamicile din jurul meu calca maldare de rufe :(.
    Sunt super de acord cu masina de spalat vase si cu multicooker-ul -cele mai bune inventii.
    Tb sa pun si eu pe lista robotul si uscatorul :).

  22. În sfârșit mai văd pe cineva care nu gătește pentru cină. Avem senzația că suntem printre puținii care nu mănâncă seara gătit. Și nu de lene sau lipsă de timp, ci pur și simplu ca obicei alimentar.

    Aspirator plimbător mi-aș dori și eu, la fel și mașina de spălat vase și de uscat (nu ne încap în actualul apartament).

    În altă ordine de idei, nu prea înțeleg cum se poate să nu calci niciodată nimic, zic în general, că văd multe comentarii de genul. Eu calc doar hainele de stradă și nici alte toate, dar tot se adună: cămășile amândorura, rochiile mele de birou, unii pantaloni (chiar se vede diferența între o haină călcată și una ne).

    • Pai daca o sa cumperi numai haine care nu se sifoneaza vei vedea cum se poate:))
      Toate rochiile si fustele sunt nesifonabile, tricourile merg si necalcate, blugii nu se calca evident, iar sotul isi calca singur cand are nevoie de camasa; in rest, astept vacanta sa scap de calcatul bluzelor de scoala si gata!

    • :)) Asta ar mai lipsi. Pentru mine ăsta nu e un criteriu de cumpărat haine, rămân prea puține opțiuni dacă le tai pe cele neșifonabile, mai ales de vară. Nu cred că am evaluat vreodată vreo haină din punctul ăsta de vedere :))
      Eu calc unele tricouri și blugii și alți pantaloni, puțin doar, dau o dată de două ori cu fierul și gata, nu insist ca la cămășile de costum. Am rochii și fuste office din materiale care stau mult mai frumos călcate.
      Dar adevărul e că mie îmi place să calc. Prefer să calc și cămășile soțului și să dea el cu aspiratorul sau să spele vasele sau să meargă la cumpărături 😀

  23. SA NU MAI AUD DE XIAOMI

    am luat o camera de supraveghere de la ei si au taiat accesul pt serverele din afara Chinei. Deci camera nu mai este functionala pt ca nu stiu ce conexiunea vietii nu mai merge. Nu as risca sa dau atatia bani pe un roborock si sa taie Xiaomi macaroana/accesul/dreptul la folosinta cand pofteste.

  24. Indraznesc prea mult daca te rog sa imi dai contactul doamnei Vali? Caut de mult timp o doamna la curatenie, recomandata de cineva de incredere. Daca si doamna Vali mai are timp de o curatenie bilunara, fireste 🙂

  25. [quote]pâine prăjită, măsline, roșii, unt, humus, zacuscă, chiftele din legume, dacă rămân de la gustare, ridichi, telemea, pate de casă.[/quote]

    Ai scris vreodata vreun articol despre copii mofturosi? 🙂

    Ca din enumerarea asta, fiica-mea nu mananca decat… paine prajita.

    Daca n-ai scris… poate o sa scrii in viitor. 🙂

    • Deși Am uscător de rufe , mașina de spălat vase și aspiratorul robot tot nu mi ajunge timpul pentru nimic(nu mai zic pentru mine ca deja vb de SF ?) mereu am ceva de făcut, ba sa sortez haine si sa bag la spălat , ba de curățat baia, ba de împachetat hainele , ba de aranjat jucării .. si oricât as face , niciodată nu este ORDINE iar asta ma dispera,îmi da impresia ca oricât as face nu se vede nimic … mereu îmi spun ca așa e cu copil mic , dar tot nu pot sa nu ma stresez .. cred ca si piticii după creier au o legătura cu asta ? HELP

  26. Buna, de ceva vreme ma tot uit dupa un aspirator care si spala pe jos, dar n-am gasit momentan.
    Imi spui te rog ce model ai tu? Mersi mult

  27. Bun. Si când nu sunt bani de doamnă la curățenie, uscător, mașină de spălat vase și roboți și mai ești și single mom undeva departe, fără bunica și bunicu’ sa dea o mână de ajutor.. then what? Mi se pare un articol „in your face” celor care nu își permit toate cele menționate mai sus.

  28. Am recitit articolul asta dupa ce l-am citit pe cel de azi cu ,,scopul existentei”.

    Soc si groaza, nici eu nu calc :))))))))))))))!!!
    Si mai soc: nici nu am de gand!!!

    Masina de vase – mi-a schimbat si mie viata, bag in ea vasele si le scot curate, in timpul ala pot face ce VREAU eu. Chiar daca spalatul vaselor imi lua intre 15-30 min/zi, acum le pot folosi pt altceva.

    Ocazional si eu comand mancare, fie din lipsa de timp (lucrez de acasa), fie din lipsa de chef. Acele minute, ore fie le folosesc sa ma uit la un film, sa ma joc cu copilul, le consider timp castigat si bani investiti.

  29. Sincer, fara suparare si cu cea mai mare forma de realism, mi se pare ca acestea sunt solutii pentru o femeie ce incearca sa gaseasca scuze (precum timpul cu familia) in locul treburilor casnice. Toate solutiile sunt,de fapt, pentru curatenie, treburi casnice. Ceea ce mi se pare putin cam exagerat.

    In primul rand, poti implica familia in treburile casnice, asta daca iti doresti sa le faci (si cred ca asta e cauza, nu lipsa de timp). Curatenia inseamna sanatate. Faci miscare, se elibereaza multe endorfine cand vezi casa curata (cu atat mai multe, cand ai si muncit pentru acea realizare). Dar de ce sa o numim munca? Si acele activitati sunt si pentru tine. E cam grav daca ajungem sa platim alti oameni sa faca curatenie dupa noi =))
    Cat dureaza si acele *plimbari cu bicicleta*? Mergi cateva ore, copii mai au si ei teme, mai trebuie sa citeasca o carte, se mai joaca pe calculator,, iar in timpul acela pentru ei, tu poti face curatenie.

    In alta ordine de idei, gatitul e o arta. Atatia oameni transforma gatitul in pasiune, unde iti pui in practica imaginatia. Cu atat mai distractiv si placut e cand te ajuta si copii.

    Ca sa inchei, sunt sigura ca ai tai copilasi vad un model in mama lor, ce prefera vacantele in weekend in detrimentul calcatului :))) Super!
    O zi buna! Si succes in gasirea unei bone!

    • Din tot sufletul si fara suparare, iti doresc cu cele mai bune intenții ca într-o bună zi sa ajungi si tu sa poti sa te bucuri de vacanțe in weekend in detrimentul călcatului. Ai sa multumesti Universului că te-a luminat si relaxat :)) si bonus, vor vedea si copiii tai asa model de mama, the world definitely needs more relaxed people.

  30. nu am inteles niciodata nebunia cu calacutul rufelor, nu ii vad deloc sensul. Cat timp pierdut. Nu am calact in viata mea o rufa si uite ca suntem fericiti, sanatosi si bien toti 5. Tot fara ajutoare, dar zero, in tara straina si prieteni putini pentru ca toti lucreaza si nu au timp de prea multe iesiri sau timp cu noi, copiii fiind plasati la cresa de mici, apoi la cat mai lung afterschool si activitati fulltime. Nu avem uscator de rufe (lipsa spatiului), doar masina de spalat vase si rufe. Am grija cand le intind sa le asez cat de cat intinse si ies foarte moi si drepte, de ce ar mai avea nevoie de calcare nu inteleg. Sincer, mi se pare ca in zilele noastre cam oricine isi poate permite macar masina de vase si rufe (noi suntem oameni simpli, fara ajutoare din partea familiei extinse, avem 3 copii, am crescut la tara, suntem in casa micuta si suntem foarte nepretentiosi – daca noi am reusit o masina de rufe/vase, oricine poate). Dar, de calact nu – nu ii vad sensul. Plus, unde as tine masa si fierul de calact (e mic locul nostru). Am vazut recent una pe youtube cum filma ‘fa curatenie cu mine’ – calca in disperare cred 200 de rufe in timp ce puiul de 1 an era ignorat, pe langa, nici macar o privire nu i-a aruncat in cele 2 ore cat o fi durat calcatul – o asta fi poate, un hobby, o activitate de retragere-relaxare pentru unele, persoane, eu nu il pot pricepe. Fain articolul, ca de obicei, ma ajuta mult!

  31. Masina de spalat vase avem si noi si uscator de rufe si crock pot ceea ce imi lipseste e un robot de aspirat singur sa si spele daca se poate. Avem animale in casa care intra si ies la placerea lor aduc mereu praf si un pic de toate in casa ( 6 pisici si un caine) nici eu nu calc nu am inteles niciodata rostul de a calca prosoape sau lenjerii. la etajul 2 aspir o data la sapt deobicei lunea iar jos unde am bucataria si sufrageria zi de zi chiar de 2 ori pe zi . Casa e mica dar in acelasi timp mare. dimieanata cat fac cafeaua dau cu aspiratorul repede in bucatarie doar ptr praful adus de pisici ele ies de pe la 5 dimienata afara iar eu fac sus jos de vreo 3 ori pe noapte sa le deschid usa .

  32. Ai spus ca faci piure din legumele la crock…la al meu cartofii se cam innegresc si ies tari, nic vorba de piure. Ai vreun secret sau oala mea e defecta?

  33. Ce tare! M-am prins cu ocazia asta unde as putea pune o masina de spalat vase (care ar face o mare, f mare diferenta), ca de ani de zile asta era impedimentul – dar dulapiorul de sub chiuveta ce face? In caz ca mai sunt pierdute ca mine :)))))

    • Noi sub chiuveta avem filtrul de apa si gunoiul, plus consumabilele pentru curatenie.

  34. Si eu bifez aproape tot, mai puțin ajutor extern (locuiesc in afara). In viața mea nu am călcat haine, mi se pare cea mai mare pierdere de timp. Hainele copilului sau fete de masa? Doamne!:)) bine, mi s-a reproșat ca nu sunt suficient de “femeie” ca stau sa citesc “rahaturi” in loc sa calc naibii fata aia de masa. Imi pare rău ca toți pun egal între femeie si sclavul casei, care isi face de lucru si când nu e de lucru. Mai bine calci o cârpa decât sa citești. Of. In fine. Mai e mult pana se schimba mentalități.
    Legat de curatenie, nu ma omor. Nu suport sa frec obiectele din casa si sa ma umplu de chimicale aiurea. Doar cât trebuie sa arate casa decent. Am pisici si copil mic si nu vreau sa le generez alergii. In schimb, imi place ordinea. Nu pot funcționa in haos. Am fost sfătuită sa “embrace it”, dar nu a mers decât vreo doua zile. Ca sa fiu bine cu capul, imi asum ca o parte din timp mi-l petrec punând lucrurile la loc. Si e ok. Mi-am dezvoltat o rutina si sunt eficienta. Am si timp pentru mine destul.
    Ce am observat eu de-a lungul timpului e ca noi, romancele, ne activam foarte ușor si repede când ne face cineva leneșe sau neglijente, de cele mai multe ori fără motiv. Preferam sa ne pierdem in activități fără sens, doar sa nu zică soțul/soacra/prietena/oricine se nimereste pe acolo etc. ca suntem leneșe. Preferam sa fim oricum (proaste, supuse, abuzate) dar nu leneșe.

  35. Si încă ceva, eterna comparație cu mamele de pe vremuri, care cresteau șapte copii si nu se plângeau ca noi, cu unul-doi, in special de la barbati sau femei fără copii. Nu vreau sa știu cât erau de neglijați, snopiti, pusi la tot felul de munci, pusi sa ii crească pe cei mici (in loc de teme făceau biberoane) etc.

  36. Da, bine scris. 2 idei bune le-am preluat, dar mama singura a unui copil de 3 ani si un pic, fara ajutor pe langa casa- nici vecina, nici nimic…aia ma pune in cap. Timpul meu, al meu, incepe seara dupa 10, cabd pic fara sa mai vreau sa fac ceva pentru nimeni, nici pentru mine deci. Eu nu gasesc ajutor, o doamna Mia, care sa vina la nevoie. Toate vor bani determinati, adica 4 orr/zi, lunar minim si asta e dificil. Dar multumesc pentru gandurile puse pe hartie!

  37. Inca o solutie pt cei care locuiesc la casa si pot gati in curte la ceaun: mancarea la 15-20 litri. Asa facem noi bors, afara la foc de lemne. Aloc 3-4 ore odata la luna, dar ies 20 de portii care sunt puse in lada frigorifica in caserole. Sotul isi incalzeste singur…plus gustul nu se compara…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *