Vă spun din capul locului: cel mai tare lucru pe care l-am văzut anul ăsta este caruselul cu vaci! 40 de vaci urcându-se pe rând, singure, în maximă organizare, pe roata de muls, mulgătoarele automate făcându-și treaba în liniște, în timp ce vacile rumegă liniștite sau își analizează colegele de carusel, ei, asta e o imagine pe care n-o s-o uit cât oi trăi. După ce se dau o tură în carusel, vacile coboară singure, tacticoase, și se alătură colegelor în zona de relaxare.
Eram cu Sofia și cu Ivan, bineînțeles, cum să ratez oportunitatea unei vizite atât de valoroase pentru copii, mai ales că laptele în general (și laptele de la Lăptăria cu caimac în special) este preferatul lor?
Toată ziua petrecută la ferma Lăptăriei cu caimac și apoi la fabrică a fost simpatică. Mai întâi am văzut vacile. Am început cu maternitatea, unde erau vreo zece vaci aproape de termen. Una dintre ele chiar se întinsese pe jos, urma să nască foarte curând. Când am trecut înapoi, după ce am vizitat și caruselul și bebelușii viței, vaca respectivă fătase și își lua imperturbabilă masa de prânz, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Copiii au vrut să știe câte vaci sunt acolo (2.500, dintre care cam 1.000 merg zilnic la muls, toate rasă pură), cine are grijă de ele (o echipă măricică, cu medici și tehnicieni veterinari), ce mănâncă ele (furaje care provin tot de la fermă, există un nutriționist care are grijă de meniul lor), dacă au o viață bună (păreau destul de mulțumite), ce dă gustul de lapte laptelui (la asta nu am știut să răspund, help?).
Una dintre fazele super haioase a fost când Sofia privea fascinată o vacă gestantă care rumega tacticoasă niște furaje, s-a uitat ea cât s-a uitat, apoi s-a întors spre mine cu o față rugătoare și a zis:
– Mami, mi-e foame! :))
Am văzut nou-născuți viței de 50 de kilograme (eu nu am atâtea nici cu un bidon de 5 litri de apă în brațe), am văzut taxiul cu lapte la treabă (un cărucior-cisternă care aduce lapte vițelușilor care nu sunt încă diversificați), am observat oamenii care lucrează printre animale, cum se poartă cu ele.
Dacă o să dați click pe play mai jos, o să vedeți un rezumat al interogatoriului la care m-au supus copiii la fermă.
După ce ne-am luat la revedere de la vaci, am mers la fabrica de lapte, care e peste drum.
Faza cea mai tare (după caruselul cu vaci, normal) este faptul că laptele ajunge din ugerul vacii în sticle în mai puțin de 24 de ore și fără să fie atins de om sau de aer în tot acest proces. Laptele muls automat din ugerul vacii e colectat în niște cisterne mari, care ajung rapid la fabrică, unde laptele e transportat mai întâi la pasteurizare, prin alte conducte.
Procesul de pasteurizare are loc foarte rapid, la o temperatură suficient de mare cât să omoare bacteriile din lapte, dar suficient de mică cât să nu ucidă și ce e sănătos în lapte. După asta, laptele merge prin instalație către aparatul care îl toarnă în sticle, pe care le sigilează, urmează ștampila cu termenul de garanție și urcatul în mașina care transportă laptele la magazine.
Tot aici se fac și iaurtul, sana și laptele bătut, prin adăugarea de bacterii sănătoase la laptele proaspăt. Mai avem și o mașinărie de făcut caș și o cameră unde se face smântâna.
Copiii au fost fascinați să observe toate procesele implicate, să poarte cu sfințenie echipamentul de protecție, să întrebe la ce folosește una sau alta, să discutăm despre caimac, pe care eu una îl consider iachi, dar ei îl halesc fără discuții.
Aici e camera cu mostre de brânză maturată. Observați ce încântată e Sofia.
Mai jos aveți un rezumat video al excursiei noastre în fabrică. Click Play.
Ne-a plăcut să vedem cu ochii noștri tot procesul. Și mai ales caruselul cu vaci, cred că v-am mai zis! 🙂
Lăptăria cu caimac este un brand 100% românesc, construit de la zero de o familie care și-a dorit să facă afaceri oneste aici, acasă. Au accesat fonduri europene, s-au zbătut, au reușit! Produsele lor sunt delicioase, ați avut ocazia să le degustați la unele dintre evenimentele mele și știu că v-au plăcut. Laptele și iaurturile la sticlă de sticlă au un gust foarte apropiat de cele pe care mi le turna bunica în castroane la țară. Au termen de validitate mic, pentru că nu conțin nimic altceva decât laptele vacii. 🙂
Smântâna Lăptăriei cu caimac e una dintre cele mai bune pe care le-am gustat vreodată, e delicioasă, puțin acrișoară, densă, merge de minune cu un colț de pâine caldă.
De curând au lansat și smântâna proaspătă, la sticlă, și laptele condensat, care e genial în creme și prăjituri (are adaos de zahăr).
Următorul pas pentru Lăptărie este să contureze un sistem de recuperare și refolosire al frumoaselor sticle de sticlă care se adună în trupe numeroase în debarale și sub chiuvete. Știu de la ei că lucrează la asta, dar asta înseamnă o nouă investiție mare din partea lor. Și cum nimic bun și temeinic nu se face cât ai bate din palme, așteptăm cu răbdare și interes.
Am apreciat atenția pe care o au fondatorii Lăptăriei pentru hrana animalelor. Vacile primesc furaje crescute chiar la fermă, de aceeași echipă. Caruselul le și cântărește și trimite automat la laborator mostre de lapte atunci când greutatea vacii sau cantitatea de lapte mult scade.
Am mers cu copiii la fermă și în fabrică și am filmat pentru voi întrebările lor și răspunsurile mele pentru ei pentru că am vrut să vedeți că lucrurile se fac aici curat și responsabil, și pentru că rareori te invită unul dintre brandurile tale preferate să le vezi bucătăria fără perdea, așa cum e ea.
Produsele Lăptăriei cu caimac se găsesc în majoritatea magazinelor Mega Image și în unele magazine de familie, gen Băcănia Veche, dar și altele din București și din provincie. Mai nou se găsesc și în unele hypermarketuri Carrefour, Auchan, Kaufland și Cora, în magazine selectate. Aici le vedeți pe toate (în josul paginii).
Vă recomand să le gustați produsele. Atât. Încercați o dată. 🙂
Buna! Foarte interesant articolul.Desi copilul meu , nascut si crescut in Bucuresti, merge vara de vara in provincie , intr-un mic orasel in sud unde m-am nascut eu, si unde inca vin vacile pe strada seara de seara, nu stie tot procesul, as fi interesata de o vizita , eventual cu clasa ei (a-III-a).
Cum pot lua legatura cu ei , daca ar accepta mai multi copii si cat de departe sunt de Bucuresti ?
Multumesc!
Dada, si copiii mei isi doresc sa mearga sa vada tot procesul, avem acces la ei? Da ne si noua, te rog, informatii despre vizite. Multumesc mult!
noi vizitam periodic ferme, pe unde mergem.
Evit insa cele industrializate, cu animalele in spatii limitate si viteii separati de mama – mi se pare impotriva firii sa nu pasca in iarba verde (poate si de aceea e mai sarac nutritiv laptele ? ).
Poate si pt ca preferam sa consumam meat grass feed si lactate crude, si evit pasteurizarea, omogenizarea si recompunerea lui.
Buna! M-ar interesa si pe mine sa cumpar carne de la animale crescute cu iarba. Ai putea sa ne zici de unde cumperi?
Merci mult!
La Ferme Coulbrie, dar si La ferme du Beauregard, si pt gaini La Planois dar mai am si vecinul ce aduce de la tzara din Basarabia.
Pt romania, Prietenii se mobilizeaza si cumpara cate un vitzel in 4, si mai vazui anunturi pe Adoptă un țăran.
Mi se pare oribil ca in primul rand in zilele noastre inca se mai lauda asfel de „incinte de tortura” , de locuri unde domneste moartea si sclavia in cele mai joase forme, exploatarea fara mila a acestor animale , mai ales in formele astea industrializate. Separarea puilor astora, viteii adica se face brutal si fara mila si fara a tine cont de suferinta mamelor ( vacilor) , dusi la abator ca sa nu mai manance laptele destinat lor de altfel, ca sa il putem fura noi pt noi oamenii.
O emblema a urateniei umane laudata intr-un articol.
In tari civilizate, unde oamenii sunt mai evoluati se militeaza pt oprirea deschderii acestor fabrici de tortura.
parerea mea e ca exagerezi, serios acum, orice ferma este o incinta de tortura?
si eu sunt foarte interesat de felul cum sunt tratate animalele, dar ce spui tu e ca oricine produce lapte este un tortionar de vaci – I mean come on.
inseamna ca aia care beau lapte sunt la fel de condamnabili dpdv moral.
serios, daca as avea o problema cu fermele de vaci, atunci mi-as indrepta eforturile inspre convingerea oamenilor sa nu mai bea lapte de vaca, nu inspre condamnarea in termeni atat de exagerati a producatorilor.
producatorii au obligatia de a trata bine animalele si din cate se vede din videoclipurile alea, la aceasta ferma animalele sunt tratate bine.
in chestiunea exploatarii vacilor pentru lapte eu zic sa vorbim cu aia care cumpara lapte, ca ei sunt beneficiarii exploatarii.
Felicitari!
Asteptam si continuarea ,despre cum decurge viata animalelor la abator si cum decurge procesul de sacrficare si ambalare.Cred ca este corect si moral pentru copii sa vada de unde provine atat laptele cat si carnea pe care o consuma.
Yup, aici iti dau dreptate Robo, „orice ferma este o incinta de tortura”. Din principiu. Pentru ca vacile nu sunt facute sa ne „dea” noua lapte, ci il secreta, ca orice mamifer, pt puiul lor. Laptele nu e o bautura ca oricare alta, ci este mai ales un cocktail de hormoni specifici fiecarei specii. Deci laptele de vaca e plin de hormoni de crestere destinati vitelului.
Ca sa putem bea noi lapte de vaca, vitelul este separat (extrem de) prematur de mama lui, cu plansete si gemete si suspine de amandoua partile, hranit cu ceva „formula” in loc de laptele care ii era destinat lui, pana e destul de rentabil sa fie taiat, apoi dus la abator. Asta se intampla, cu o idee mai putin sadism in unele ferme mai mici sau bio, dar se intampla peste tot.
Nu sunt vegana, dar de cand m-am sensibilizat pe tema asta am redus enorm de mult proteinele animale, ne alegem cu extrem de mare grija sursele, iar copiii nostri au descoperit in loc quinoa, nautul, nucile de toate felurile, susanul, laptele de migdale etc. Si nu au absolut nicio carenta, ba din contra.
It’s never too late to get informed 🙂 Dezbaterile civilizate ne fac sa crestem interior, nu lipsa argumentelor contrare.
Las si eu astea aici, pentru cei interesati:
https://www.youtube.com/watch?v=y0Vn3yWX3OY
https://antigone21.com/2014/01/10/antoine-et-alois/
culmea e ca eu sunt de acord cu ideile astea, dar felul in care puneti problema si dati cu pietre intr-un om care nu a facut absolut nimic condamnabil ma face sa vreau sa va contrazic.
am ajuns si eu sa zic la fel ca aia care zic ca sunt anti-feminism pentru ca prea le baga pe gat toata lumea feminismul :-))
uite de exemplu toata lumea presupune ca nu stiam despre faptul ca viteii sunt separati si vacile insamantate si asa mai departe.
evident ca stiam, si inca de mult timp.
cred ca e nasol? sigur ca da.
dar avem alta alternativa utilizabila la scara planetara? cine raspunde „da” la aceasta chestiune, cu parere de rau, nu stie ce vorbeste.
tot acest virtue signalling care s-a intamplat la postul asta mi se pare foarte suspect.
iar faptul ca multi s-au repezit ca ulii asupra unui blogger care nu a facut absolut nimic condamnabil sau care sa influenteze in rau situatia mi se pare foarte trist.
si mai voiam sa zic ceva in legatura cu exprimarea asta ca „furam laptele vacii” pe care am vazut-o la mai multe persoane.
este un truc de framing care are ca efect un apel la emotie, dar este un sofism.
animalele nu sunt oameni, deci nu li se aplica concepte cum sunt proprietatea privata pe care o furam noi, sau fericirea sau mai stiu eu ce.
sa vorbesti despre animale in termenii astia nu este decat un artificiu retoric, o manipulare.
animalele pot sa sufere, asta e clar, si moral este sa nu le produci suferinta mai multa decat e necesar.
restul cu fericirea si furatul laptelui sunt povesti militante, praf in ochi.
oricine imi mai spune ca furam laptele vacii este rugat sa se debaraseze in fix acel moment in care imi scrie de absolut orice lucru pe care il are, pentru ca absolut tot ce avem in orice moment este „furat” ori de la un animal, ori de la o planta, ori de la pamant pur si simplu.
va rog sa traiti exact asa cum ati venit pe lume si sa mancati doar lumina daca folositi expresia asta cu furatul laptelui, pentru ca altfel absolut tot ce mancati sau folositi este furt.
va rog sa nu mai furati merele pomului, nici radacinile morcovului, sa nu mai furati oxigenul din aer, ca nu e al vostru, e al pamantului si asa mai departe.
puteti sa furati lumina soarelui, ca are destula, dar in rest totul este limitat, a fost aici cu mult dinainte de noi si nu avem nici un drept sa ni-l insusim.
goddammmit ca m-am enervat :-))
Sorry, nu ma simt uliu, si imi pare rau ca te-ai enervat. Apreciez munca Ioanei si am exprimat-o in mai multe randuri. Chiar in mai multe randuri decat cele in care mi-as fi exprimat dezacordul 🙂
Ma bucur ca tu stiai ca vitelul este separat de mama si vacile insamantate. Multi insa, nascuti la oras si crescuti departe de animale, chiar nu sunt constienti de asta. Chiar daca au vizitat ferme asa din cand in cand. Si, mai mult nu sunt constienti ca laptele nu este necesar si de multe ori chiar daunator unui adult uman (nu mai avem nevoie de hormoni de crestere umani, ca doar ne-am terminat cresterea; atunci de ce am mai bea un cocktail hormonal, bai mai mult, cu hormoni de vaci?). Laptele si carnea sunt primele alimente la care se renunta in caz de tumori canceroase descoperite, tocmai din cauza factorilor de crestere care risca sa „boosteze” tumoarea (cum nu ne mai pot face sa crestem in inaltime sau in orice altceva).
Cat despre „animalele nu sunt oameni” si ca nu putem vorbi despre fericire la ei, da, este un reflex frecvent replica asta. S-a demonstrat insa cu rmn-uri si alte chestii din-astea ca ele simt suferinta cand sunt separate de nou-nascutul lor in acelasi fel in care am simti-o noi. Doar ca noi am decis intr-un moment al evolutiei noastre ca asta e mai putin important decat sa avem noi lapte pt un cappuccino oricand ni se nazareste. (once again, si mie imi place cappuccino 🙂 )
La fel a fost la un moment dat si cu negrii, si cu femeile, si cu „rasele inferioare” de oameni, si cu copiii pana nu demult (stiai de exemplu ca prematurii erau pana acum cateva decenii operati si pe cord deschis fara nicio anestezie, pentru ca nu puteau plange si deci se credea ca nu pot simti durere si suferinta? pt ca inca nu ar fi chiar oameni…).
Inca o data, nu sunt vegan, dar multe dintre argumentele lor mi se par mai pertinente decat vrea marea masa a oamenilor sa admita.
Nu spun si nici nu-mi trece prin cap ca toata populatia la scara planetara ar trebui sa fie vegana. Ar fi absurd sa ceri nomazilor din stepa mongoleza sa se abtina de la lapte si sa cultive quinoa in schimb. Dar pentru noi, in metropole in care avem toate alternativele alimentare la dispozitie, e cu totul altceva. Putem face apel la alternative, daca nu intr-o varianta extremista de 100% o putem face totusi intr-o mare proportie fara sa ne punem in pericol sanatatea, ba chiar din contra! Macar pentru bilantul climatic si pentru sanatatea noastra daca nu pentru suferinta unor animale care au exact aceleasi mecanisme cerebrale ca si noi (si aici insist, pentru ca intr-adevar asa este).
Pe de alta parte, se pare si ca nu toata populatia globului are nevoie de proteine animale. Tipul de alimentatie adoptat de o civilizatie este determinat in istorie in primul rand de statutul ei geografic si de istoricul ei cultural. Japonezii nu consumau in mod traditional niciodata lapte si carne (doar peste). Nu pareau sa aiba mare nevoie de ele, ba mai mult, detieneau multi batrani longevivi cu mult inainte de Europa, iar acum ca au trecut pe alimentatie europeana au aparut si diabetul, si bolile cardiovasculare si tot restul si pe la ei.
„animalele pot sa sufere, asta e clar, si moral este sa nu le produci suferinta mai multa decat e necesar” -> complet de acord. Intrebarea e unde plasam cursorul pentru „necesarul” asta. Sigur nu e la „de 3 ori pe zi carne si de 5 ori pe zi produse lactate”. Pentru mine a scazut in ultimii 10-15 ani de la cat tocmai am spus la ceva de genul „o data pe saptamana carne si o data pe zi ou sau produs lactat”, dupa ce m-am informat si am experimentat pe propria piele.
Inca o data, regret ca te-ai enervat. Am expus niste pareri si niste fapte care am estimat ca pot fi de interes pentru unii cititori, nu am condamnat pe nimeni si nici nu am cerut sau asteptat vreun raspuns, mai ales atat de „la cald”. Dupa cum spuneam si mai sus, nu cred ca putem evolua altfel decat prin dezbateri si schimb de idei. Schimbarile insa sunt rari instantanee si de multe ori necesita un timp de gandire si de „digerare” ale unor informatii noi.
As mai fi vrut sa spun si ca faza cu „furatul laptelui” de la vaca mi se pare mie personal ca doar compenseaza aia cu „vaca ne da noua lapte”. Ca doar asa se prezinta de foarte multe ori situatia copiilor. De cate ori nu am auzit-o… Imi si imaginez un om cerand frumos lapte unei vaci salbatice si ea, generoasa, isi intinde ugerul sa-si „dea” laptele fiind mulsa de 2 ori pe zi, niste zeci de litri 🙂
Cat despre conceptele societale care s-ar aplica doar oamenilor, as fi sincer curioasa sa vad ce spui dupa ce ai vedea un documentar de nu demult de pe Arte, care arata ca de fapt furnicile au si ele agricultura si noduri de autostrada, gainile o ierarhizare sociala foarte asemanatoare cu a oamenilor etc etc si ca de fapt omul nu e atat de superior pe cat se crede. Si as fi sincer curioasa (fara ironie, I promise 🙂 ) sa vad un articol de-al tau despre Sapiens al lui Harari. Sunt multe puncte de vedere interesante asupra religiilor si asupra constructiilor mentale si societale umane.
Eu nu cred ca omul e superior altor animale. Iarasi, de agricultura furnicilor si de restul exemplelor stiu de cel putin 20 de ani, ca am petrecut ani intregi urmarind animal planet si restul canalelor de profil inca din 1994 de cand mi-am pus cablu, se poate spune ca sunt pasionat de domeniu.
Am citit si pe Harari.
Si dupa toate astea, spun in continuare ca e in firea lucrurilor ca animalele sa se manance unele pe altele si sa-si provoace unele altora suferinta.
Referitor la ce inseamna suferinta necesara mai precis, da, e o discutie, de exemplu mie mi se umfla instantaneu venele cand aud de vanatoare si nici pescarii nu-mi sunt prea dragi. E de asemenea clar ca mancam prea multa carne si ca distrugem planeta cu indiferenta si lacomia noastra.
Dsr nu vad nimic in neregula la o ferma de vaci in care animalele sunt tratate decent, chit ca tot este suferinta acolo, iar unele din reactiile de aici sunt cumplit de exagerate si chiar rauvoitoare.
PS era un fel de gluma aia cu enervarea si oricum nu ai nici o responsabilitate pentru o eventuala enervare de-ale mele 🙂
Este in firea lucrurilor ca animalele sa se manance unele pe altele, dar nu este in firea lucrurilor ca omul sa construiasca fabrici de tortura ale altor specii, pe care sa le exploateze pentru singurul scop al satisfacerii propriilor nevoi. Este o diferenta fundamentala intre animalele crescute si „sacrificate” in ferme mici sau in gospodarii, unde au sansa sa traiasca in natura sau cat mai aproape de ea, si intre cele exploatate industrial ca si cum ar fi obiecte. Este vina industriei carnii si a celor care ii fac publicitate ca transforma animalele si produsele lor in chestii roz si inocente ambalate in plastic, vandute si consumate ca si cum nu ar proveni din suferinta masiva a altor specii. Industria carnii este o barbarie si un moment extraordinar de rusinos in istoria noastra. Si da, exista alternative: carnea nu ar trebui sa fie consumata zilnic, pretul nu ar trebui sa fie atat de scazut, copiii nu au nevoie sa bea lapte in fiecare zi etc etc etc. Dar este bineinteles mai comod sa zici ca deh, nu e mare lucru…
Noi cumpărăm frecvent de la Laptaria cu caimac. Lapte, sana, iaurt, în special pt copilul de 2 ani. Dar au mari probleme cu casul zvantat. Am cumparat de cel putin 10, poate 15 ori, de fiecare data era in termen si cu toate astea, mereu era mucegait. In 2, 3, 4 colțuri, acolo unde nu era complet vidat si prindea aer. Am făcut review si la ei, nu s-a îmbunătățit, ultima data m-am enervat rau si am decis să nu mai cumpăr.
Incredibil ca pui semnul egal intre lapte si un mar care cade din pom.
nu, nu am pus semnul egal intre lapte si mar, ca sunt lucruri diferite.
am pus semnul egal intre a lua laptele de la un animal si a lua un mar de la un pom.
ambele sunt lucruri care nu ne apartin si, daca e sa acceptam punctul de vedere cu furatul laptelui, ambele sunt furt.
marul cade din pom dar il mananca animale sau insecte, deci daca te deranjeaza ideea ca se fura de la un pom, atunci poftim, reformulez, se fura de la furnici, e mai bine asa?
la furt asa cum e definit de sistemul penal nu se face diferentiere intre furtul suzetei de la bebelus si furtul capacelor de la rotile masinii, ambele sunt tratate de catre lege exact la fel, deci mi se pare normal ca daca folosim terminologia asta cu furtul sa o folosim in acelasi sens in care e folosita in lege.
‘dar avem alta alternativa utilizabila la scara planetara? cine raspunde „da” la aceasta chestiune, cu parere de rau, nu stie ce vorbeste.’
Cine răspunde „nu” la această chestiune, cu părere de rău, nu știe despre ce vorbește. Nu numai că avem alternativă, dar vom fi obligați să renunțăm la creșterea a miliarde de animale, din cauza impactului extrem de negativ pe care această industrie îl are asupra mediului.
https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth
deci care e alternativa, ca nu am inteles.
articolul asta l-am vazut deja anul trecut, cand a aparut, si el nu zice decat ca e rau, fara sa ofere vreo alternativa la consumul de carne si lactate (renuntarea la consum nu e o alternativa).
adica serios, tu chiar iti inchipui o lume in care nu se mai mananca (aproape) deloc carne si lactate, ti se pare un scenariu plauzibil?
cat despre „vom fi obligati”- cine ne va obliga mai precis si cand?
omenirea se indreapta cu pasi mari spre disparitie si nu vad ce anume o poate opri sau obliga sa renunte la obiceiurile proaste (in afara de o lebada neagra).
Blogger-ul a facut ceva condamnabil si care in acelasi timp influenteaza in rau situatia, deoarece face publicitate unei industrii barbare care trebuie sa fie reformata din radacini.
si ce se va intampla in urma acestei publicitati? va creste consumul de lapte, va creste numarul de producatori de lapte sau ce, mai precis?
publicitatea a fost facuta unui anume produs, nu unei industrii.
pe bune mi se pare incredibila abordarea asta, mai urmeaza sa spui ca reclama la carti sau chiar scrisul de carti este publicitate in favoarea distrugerii padurilor.
Nu, nu exagereaza de loc. Consumatorii de lapte nu stiu sau nu doresc sa stie ca laptele pe care il consuma ei nu vine de la vaci asa cum vine apa dintr-o fantana, ci este un rezultat al tratamentului inuman al vacilor devenite masini de produs vitei care sunt separati apoi de mama in cel mai scurt timp, astfel incat consumatorul sa-si primeasca laptele. Pur, curat, pasteurizat. Destinat de fapt unui pui al altei specii, care este „sacrificat” ca produs secundar. Acesta este adevarul, pe care trebuie sa ai curajul sa il privesti in fata si sa ti-l asumi, in calitatea ta de consumator. Caruselul vacilor nu este o tiribomba in care vacile se dau de-a dura ca sa se distreze, ci un dispozitiv de exploare industriala a unor fiinte carora li se iau puii pentru ca alte fiinte mai puternice sa poata bea laptele lor. Cred ca toti consumatorii de lapte ar trebui sa aiba curajul sa se documenteze asupra acestui subiect si, apoi, in cunostiinta de cauza, sa isi asume alegerea facuta. Un link pe acest subiect https://vimeo.com/340292407?outro=1&ref=fb-share&fbclid=IwAR23Yn4MqoE1aGO2Il5XdEaQ–8jpp5w6-bngunKfKLH0Uy0Eg5_wxHz9Xw .
Ce chestie Andreea, acu realizez de ce bunica la țară a zis ca nu vrea sa o mai chinuie pe vacuta atunci când a fost întrebată de ce o mai ține pe vacuta dacă nu dă lapte. Ii sugerase sa o ducă la împerechere. Deci dacă nu fată nu dă lapte si ca sa dea lapte trebuia sa se „descotoroseasca ” de puiul fătat. Uau, asta e intr-adevăr foarte trist. Ni se tot arată chestii haioase ca sa nu ne complicăm cu lacrimoșeniile ar fi exagerat. Dar sa renunț la lactate e greuceanu
..
Este reclama? N-ar trebui semnalat cu P?
a fost o omisiune, am remediat.
articolul era oricum in categoria „Campanii” dar intr-adevar, obiceiul pe acest blog, spre deosebire de toate celelalte, este sa se marcheze cu (p) si in titlu, nu doar prin etichetare.
multumesc ca ne-ai atras atentia.
Animalele nu sunt pe acest pamant pentru a fi exploatate de catre oameni. Animalele au scopul lor si exploatarea si furtul a ceva ce le apartine este imoral si gresit.
Nu vezi ca sunt sclavi pe banda rulanta??
Ai idee ca la nastere viteii masculi sunt despartiti de mama, pentru ca nu produc lapte si sunt, nu foarte tarziu dupa, trimisi pentru a fi ucisi pentru fripturi?
Mamele vaci sunt inseminate in fiecare an de 2 ori, artificial, si le sunt furati copiii de fiecare data pentru ca oamenii sa le bea laptele ce le apartine copiilor lor? Cum Te-ai simti tu, Printesa Urbana, sa iti fie luati copiii de langa tine, dupa nastere? Nu e un sentiment placut, nu? Daca e alta specie, da-le naibii ca nu ma intereseaza??
Vacile simt la fel ca si pisica sau cainele tau, au aceleasi emotii si dorinte. Formeaza prietenii etc
Dupa ce sunt folosite o viata in industrie ca si sclave sunt trimise la abator sa fie omorate. De multe ori sunt insarcinate cand sunt trimise la abator si vitelul este scos din burta mamei si aruncat la gunoi. Stiai asta?
Iti duci copiii intr-un iad, unde victimele industriei laptelui si a carnii sunt exploatate minut de minut si tu faci sa para asta I experienta de vis?! Wow, puterea banului, Printeso. Totul se cumpara in ziua de azi. Si compasiunea, si valorile si moralitatea.
Nu am dat scroll prea mult pana sa gasesc acest tip de comentariu.
Ce frumos ! Niște mame merg cu copiii să le arate alte mame cărora le sunt omorâți copiii pentru laptele lor
Da, exact
Ce nu facem pentru bani.
Felicia, ti-a trecut vreodata prin cap ca alti oameni pot avea alte pareri despre ce se intampla la o ferma de vaci in general si la aceasta in particular, asa incat scrierea unui astfel de articol sa nu fie in conflict cu nici un principiu propriu de viata?
Daca nu, uite, eu sunt unul: eu cred ca exagerati masiv si cu tortura si cu exploatarea.
Oh, boy! De asta mi-e frica sa mai deschid orice discutie despre alimentatie in ziua de azi, ca inevitabil se gaseste cineva sa-ti dea in cap. E un pic ironic sa vezi atatea pareri extremiste si apoi sa te duci la McDonalds si la Starbucks si sa vezi cozile la cafea cu “cocktail de hormoni” si hamburgeri cu carne de animale maltratate. Suntem prea multi si ne dorim sa avem de toate, oricand, in orice sezon si apoi facem crize cand vedem imagini din productia industriala. Nimic nu e perfect din acest motiv, si alimentele considerate superfoods fac damage-uri la randul lor. Stiti cat de nocive sunt pentru sol culturile de avocado din California? Stiti ca taranul de rand din Peru nu-si mai permite hrana lui de baza de odinioara, quinoa, pentru ca cresterea popularitatii acestui aliment a dus la o crestere enorma a pretului lui pt oamenii de rand?
Suntem norocosi ca avem OPTIUNI si nu murim de foame sau ca nu suntem siliti, de exemplu, sa mancam doar mazare uscata toata iarna, cum am vazut eu intr-un muzeu din Stockholm ca se intampla acum niste sute de ani acolo.
Sunt norocoasa ca pot alege sa mananc avocado si quinoa si 5 feluri de ciuperci si papaya si mango cu gust in Europa in decembrie. Sunt norocoasa ca am acces la lapte si branza pasteurizata cand sunt insarcinata (si in tari in care temperaturile de afara nu ar permite comercializarea sigura a lactatelor crude) si alte alimente despre care altii se asigura pentru mine ca sunt curate. Sunt norocoasa ca pot alege ce tip de peste si carne sa consum in functie de convingerile, religia mea si nevoile corpului meu. Sunt norocoasa ca imi pot permite sa platesc in plus pentru alimente bio, rare, vegane, dupa cum am chef sau nu. Sa nu uitam ca ce discutam noi aici sunt problemele lumii 1 si altii nu au luxul sa poarte aceste discutii ?.
O apreciez pe prințesă dar aici a dat-o-n bara. Cum adică sa fii super excited ca vezi un vițel nou născut care nu suge din uger și dintr-o cisterna cu lapte. Și laptele ala de vaca nu cumva conține hormoni de creștere și alte alea necesare puiului de vaca sa se facă mare? Apreciez ca nu sunt biciuite vacile și cineva se poarta decent cu ele, dar zice cineva ce se întâmplă cu vieții celor 2500 de vaci? Câțiva rămân pentru împerechere însă majoritatea sunt tăiați și etichetați „baby veal” la supra preț la mega image. Ok, toți știm asta, mulți consumam și lapte și carne de vaca dar hai sa nu fim super excited about it… Come on!
Si eu sunt total in asentimentul tau. Nu sunt vegana, nici nu imi place exagerarile, dar chiar nu inteleg ce e asa exciting si wow, nu pare deloc asa. Un articol publicitar putea fi construit altfel, daca chiar asa de mult sunt apreciate produsele lor (am inteles ca asta ar fi principiul dupa care se ghideaza autoarea cand accepta articole publicitare, desi la unele articole am avut dubii, au parut foarte false).
Cred ca ar fi fost mai inspirate o vizita si un reportaj la o ferma mai mica si mai intima. Aici in Germania viata la ferma e un subiect pe care copiii trebuie sa il cunoasca, dar abordarea in carti este mai intima, asa, pentru cat poate un copil sa inteleaga. Se pune accentul pe fermele de familie, nu pe cele industriale. Fermele mari si fabricile sunt in general cam lipsite de personalitate.
Cat despre exploatarea animalelor sau nu… fiecare e liber sa aleaga ce mananca. Ca si cu tigarile, si hainele, si toate celelalte alegeri din viata…
Consumul carnii si al produselor derivate e inca legal, nu?
Eu nu mananc niciun produs animal de mai multi ani, dar ma bucur ca Printesa a scris acest articol. Nu sunt 100% convinsa referitor la propria-mi decizie, si daca voi vrea sa reincep sa consum produse animale cu moderatie, ma bucur sa stiu ca exista si fabrici in care ele sunt produse in conditii decente. Microfermele familiale sunt bineinteles de dorit, dar se stie ca nu pot acoperi cererea, chiar daca aceasta s-ar reduce semnificativ.
Nu e vorba nici de tortura, nici de exagerare, dar trebuie explicat (si copiilor) exact ce se intampla. Noile generatii trebuie sa fie constiente de impactul lor alimentar si sa consume in cunostinta de cauza. Deci viteii sunt luati de la ugerul mamei si separati chiar din prima zi pt motive economice si de randament.
E suficient sa vezi despartirea asta (fara bici, fara scene sangeroase), ca sa-ti ramana in gat cafeaua cu lapte …
https://www.l214.com/vaches
Cand citesti un blog de parenting pozitiv si de sustinere a alaptatului (la specia umana cel putin) e dificil sa nu empatizezi cu mama-vaca… De aici poate si reactiile unora dintre noi :).
lucrurile astea se intampla de mii de ani si se vor intampla in continuare atat timp cat oamenii vor omori animale ca sa le manance.
Singura chestie e sa nu producem suferinta nenecesara.
Realmente nu inteleg de ce unii dau cu pietre in Ioana, adica trebuie sa aiba si virtue signalling-ul o limita.
in afara de asta, nu tin neaparat sa incep aceasta discutie, dar pe mine unul ma enerveaza teribil de tare dublul standard, respectiv faptul ca oamenii sunt impresionati mai mult de unele animale decat de altele.
si sobolanii sufera groaznic cand sunt otraviti, sa stiti.
si sobolanii sunt extrem de inteligenti si capabili de reactii emotionale complexe, doar ca de ei nu-i pasa nimanui, pentru ca sunt murdari.
Si plantele sufera…
Salvati plantele, mancati un vegan astazi!
Unii dau cu pietre in Ioana pentru ca suntem ipocriti ca specie. Adica ne plac carnatii, dar nu vrem sa stim cum ajung in farfuria noastra ca ne oripilam. Ne place la micul dejun un iaurt cu fructe de padure ca asa e trendul, dar preferam sa nu ne gandim la cum ajunge iaurtul la noi in frigider. Suntem din ce in ce mai rupti de natura inconjuratoare si ne scandalizam sa aflam lucruri pe care le stie orice taran care traieste cu animalele in batatura.
Da, Andreea, dar asta e motivul pentru care destul de multa lume e indignata: ea nu face un reportaj educativ despre cum ajung lactatele la noi pe masa, ci un articol publicitar care ne spune cat e de grozav modul in care ajung, deci fugiti de cumparati.
ma indoiesc sincer ca cineva cumpara lapte doar pentru ca modul in care ajunge el pe masa e prezentat ca fiind grozav.
serios, atatea exagerari cate am vazut in comentariile la postul asta nu cred ca am mai vazut pe acest blog vreodata.
Lol, ca idee printesa nu sustine alaptarea artificiala, dar nu sustine nici transarea oamenilor, asa cum se intampla la vaci. :))
Vacile nu sunt oameni, sunt specii inferioare delicioase, nu mai empatizati aiurea cu ele.
Exaaact!
Amuzant ca postul asta a fost ‘brigaded’ de vegani!!
Nici eu nu renunt nici la carne, nici la lapte!!
De ce nu le-ai explicat copiilor si cum si de ce sunt luati viteii de langa mama, ce se intampla cu ei, si mai ales ca mama vaca trebuie sa nasca in fiecare an, un puiut pe care îi este luat de langa ea la cateva ore?
din acelasi motiv pentru care nimeni nu le explica copiilor proprii cum sunt ucise si transate animalele care ajung in farfuria lor, in bucati – pentru ca e absurd
in plus, cred ca e bine ca vitelul e luat imediat de langa vaca, ca altfel cred ca ar fi mult mai traumatizant pentru amandoi daca ar fi luat dupa 1 luna sau ceva de genul asta.
Felicitari si multumim Ioana pentru articol!
Pe bune? Ar trebui propovaduita renintoarcerea in paradis? Frigiderul celor ce hulesc pe aici cu atata foc chiar e virgin de produse animale? Altfel, pare o imensa ipocrizie aruncatul asta cu pietre
La asta ma gandeam si eu, ca un vegan n-am vazut in realitate in viata asta, dar de moralisti e plin. Cat despre ce le zicem copiilor, ai mei stiu ca noi, ca specie, omoram animale sa le mancam. Si n-au nicio problema cu asta, li se par gustoase, chiar si la zoo m-au intrebat daca zebra e de mancare 🙂
Omul este singura specie de animal care consuma laptele altei specii! Aceste este conceput pentru dezvoltarea armonioasă a fatului până la întărcare.Este foarte clar după cum s-a menționat că în spatele acestui produs ca si a altor produse animale stau fapte ce provoacă suferință și cruzime .Omul nu a reușit să depășească această etapă primitivă de a trăi pe moartea si suferință altor fiinte.
Omul este de asemenea singura specie care poarta haine, ce sugerezi?
Laptele de vaca este destinat vitelului si nu omului.Compozititia lui diferă de cea a laptelui uman, provocând diverse reacții negative, cum ar fi intoleranța la lactoza si alte boli mai grave, prin urmare este imoral si nenatural ca oamenii să consume laptele altei specii
Ce tampenii poti sa debitezi. Laptele nu provoaca intoleranta la lactoza si nici ‘boli mai grave’. Ti-as cere ceva dovezi dar mi-e ca te faci de ras.
pisica nu bea laptic de la vacuta?
?
Serios?? Tu nu ai vazut vreodata un pisoi care bea lapte de vaca? Te asigur ca orice pui bea in principiu orice lapte are la dipozitie. O practica destul de comuna, spre exemplu miei care au ramas orfani sau nu are mama oaie lapte sa primeasca lapte de vaca si tare mai sunt fericiti ?
Nope! Am avut pui de pisica care sugeau cu mare drag de la o catelusa…in principiu orice specie de pui bea orice fel de lapte..nici macar nu trebuie sa iesi la tara ca sa observi asta!
Mie mi-a fost mila de animale de cand eram mica. In fiecare an cand taiau porcul de Craciun, urlam de nu mai puteam si ma certa mama ca moare porcul greu din cauza ca sufar eu 😀
Soganul meu era: sa-l lasam sa moara de moarte buna! Yeah, sure.
La fel, am crezut ca mor cand am vazut cum i se ia gatul unei gaini.
Cu toate astea, mananc carne lapte oua etc. Am avut o perioada de veganism, dar n-a fost cea mai buna perioada a mea. Si nu-mi imaginez cum ar fi sustenabila chestia asta la nivel planetar.
Intr-aradevar cand aveam gaini nu mi se parea horror sa le mananc ouale, se jucau prin gradina libere, mancau bine, si lasau oua in cuibar. Problema e ca pentru cele 8 miliarde nu cred ca e sustenabila chestia asta, cu vacute libere si gainute prin gradina. Iar porcul tot trebuie omorat, daca vrem carne.
Imi sta pe creier faza asta, nu-s impacata, dar cat am fost vegana m-au certat ortodocsii (sint religioasa oarecum) ca pun animalul pe acelasi loc cu omul. In viziunea asta, fix de aia a facut Dumnezeu animalele, ca sa se foloseasca si omul de ele.
Nu mananc miel, de exemplu, dar repet, n-am solutie viabila pentru hrana. Daca citesti despre culturi vegetale, si acolo se polueaza masiv si-s distrugeri.
Practic ar fi perfect daca omul ar disparea si gata, salvam planeta (nu si de soare, la un moment dat), dar noi nu asta vrem.
Concret, nu prea e solutie sa fim si cu sufletu-n rai, si cu laptele-n pai. Dar putem actiona incat sa fie cat mai putina suferinta.
Nu stiu cum se castreaza acum porcii, dar pe vremea mea se facea pe viu. Nu vreau sa ma gandesc, cine si-ar castra pisica pe viu?
Cam asta e conditia umana, suntem niste jeguri plini de ematie ocazionala :-))) Singura mea alinare e ca n-am facut eu lumea.
E usor sa dai cu pietre si sa dai cinci exemple de familii vegane, dar ziceti daca merge asta la nivel global.
Printesa Urbana oricum n-are nici o sansa, daca era vegana si-si crestea copiii cu lapte de migdale, vedeati atunci ura ca lumea. Asta ce primeste acum pentru vizita la ferma de vaci e nimic.
Ar merge varianta sa fie o luna vegana, o luna omnivora 😀
Personal am decis sa evit (cat pot) carnea industrializata.
O data pt ca produsul e mult mai nutritiv. Animalul lasat sa manance cat maim ult in mediul lui natural (vacile afara, resturi vegetale seara si iarna). Se pare ca laptele are o doza naturala de vit D si A fix din faptul ca e vaca furajata afara, in natura, dar si calitatea proteica a laptelui difera. Sa mai zic de fortzarea endocrina a vacilor sa tina sarcina in burta, cu orice pret, in pofida mecanismelor selectiei naturale. Plus fara alimentatie naturala, carnea de vita are un continut mai mic de nu stiu care omega. Plus, fermele unidezvoltate sunt mult mai expuse imbolnavirii in masa si de frica epidemiei administreaza continuu antibiotice prescrise de veterinar. Toate acestea duc la un aliment de slaba calitate (dar eu sunt exagerata, la mine sanatatea e f. importanta, am reusit sa fac reverse boala cronica si sa nu mai luam nimic din farmacie de multi multi ani, tenul meu din palidul ala prafuit si obosit arata iar alb si cu obrajori roz etc).
Un alt motiv pt ca producatorii mici, traditionali, sunt din ce in ce mai presati de lanturile mari. Si vreau sa ii sustin prin consumul produselor lor. Asta e doar ceva personal, tzin minte ca bunicii si strabunii (sper cat mai multi din jur) au trait in armonie cu animalele, cu respect si vorba buna. Fara vitel separat, fara furajari fortzate doar pt kg (scuze, vacile in poza nu fac multa miscare) , fara lovit animal, vaca fiind un element cheie in familie. Sa mai zic ca intr-o ferma asemaantoare era porc…ce nu se mai ridica de jos, peste 200kile avea.
Si un al 3lea motiv este poluarea. Producerea carnii de vita o face cea mai poluanta carne. Producatorii mici polueaza mult mai putin prin valorificarea sustenabila a tuturor produselor din gospodarie dar si prin faptul ca vor creste functie de cerere si pt cerere, si adapta imediat sezonului/schimbarilor climatice. In plus ce e industrializat ajunge sa se piarda 1/3 datorita calitatii scazute/transport/nestocare corespunzatoare. Teoria cu hranitul a 7 miliarde de oameni pica: jumatate din omenire mananca din circuit inchis (gradina proprie sau gradina vecinului) . supr. necesara hranirii unei vaci ar putea hrani cu vegetale cateva familii de oameni, alimentatia preponderent vegetala si rupt aruncatul industrial a alimentelor (cat si a cumparatorilor) plus cateva masuri la nivel de oras ar putea rezolva problema hranirii si a unei populatii utopice de peste 10 miliarde (sa aducem aminte ca astazi 1/3 din omenire e obeza si doar f. putini in foamete).
Cam acestea sunt argumentele personale contra asemenea ferme. Le vizitez, nu suntem vegetarieni, doar incercam sa fim pe cat de echitabili putem. Am avem cateva ferme familiale, unde ne ducem cu drag, sunam inainte.
Ma uimesc comentariile…sunt ușor 🙂 exagerate. Rotolactor (caruselul de muls) era și pe vremea CAP-urilor când beam lapte de la alimentara (noi ăștia crescuți la oraș). Industrializarea nu e de ieri de azi. Ca sa fie sustenabila toată treaba asta, ferme din acestea trebuie sa existe, dar am putea avea și o viața in căruță (emisii zero), cu oul din cuibar, cărnița de porc de pe maidan, casele cu panouri electrice bine-nțeles care sa provină dintr-o fabrica in care nu se folosesc petrol, cărbune sau alta energie nepoluanta (yeah right). Pana una alta, hai sa folosim mașina mai puțin, sa cumpărăm lapte din sticla (nu din plastic), sa mergem mai puțin cu avionul, sa folosim hainele pana la un nivel decent de degradare, sa mergem la piața cu sacoșa textila, sa stingem lumina când plecam dintr-o camera, sa facem compost dacă putem, sa încercam sa folosim cât mai putine produse de unica folosință sau reciclabile (pentru ca fabricile de reciclat sunt la rândul lor poluante), sa cumpărăm jucării putine și de buna calitate, sa plantați un pom cât de des aveți ocazia, sa împrumutam carti de la biblioteca și nu in ultimul rand: sa facem sport. De restul se ocupa universul, nu ne putem controla sănătatea 100%…
Eu am ales de cativa ani incoace sa nu mai consum lactate. Sunt atatea alternative pe piata incat nici nu simt nevoia. In plus, cirezile de vaci sunt una dintre cele mai mari surse de poluare, la fel ca automobilele. Elimina cantitati importante de metan, deci consumul de lapte si carne de vita sustine incalzirea globala.
De câte ori am vrut să iau lapte de origine vegetală (de curiozitate, să încerc și altceva) și am citit eticheta, m-am îngrozit de numărui de aditivi, stabilizatori, eventual și conservanți sau arome si alte inutilități.
Tocmai am căutat ingredientele pt lapte de migdale Alpro (că ăsta pare a fi cel mai comun prin supermarketuri și n-am timp acum de mai multă cercetare pe diferite mărci): „Apă, zahăr, migdale (2%), fosfat tricalcic, sare de mare, stabilizatori (gumă din semințe de carruba, gumă gellan), emulgator (lecitină de floarea soarelui), vitamine (riboflavină (B2), B12, E, D2)”
Acuma să-mi explice cineva de ce-o fi mai bine să consumi așa ceva în locul unui lapte care nu mai conține altceva în afară de lapte. Și ăsta nu e industrializat? Așa vine el când mulgi migdala? Fabricile de așa ceva nu poluează?
În altă ordine de idei, sunt de acord cu cei care zic că articolul ăsta e un pic prea romanțat pentru ceea ce descrie, aș fi preferat o exprimare mai tehnică și mai în acord cu mecanismele care se văd în poze, care nu par tocmai feerice. Dar tehnicile de prelucrare a laptelui, cărnii, mâncării în general sunt realități pe care trebuie să le știm chiar dacă nu ne plac.
Poti face lapte de nuci (migdale, alune de padure etc) in casa cu un mixer bun si cu doar 2 ingrediente: nucile sus mentionate si apa. Atat.
Sunt marci de lapte vegetal bio care tot doar asta contin. Doar ca trebuie identificate. Ca in orice ramura industriala, si aici multi incearca sa faca profit cat mai mare pe spatele consumatorului naiv.
Laptele de vaca sigur ca nu are decat un ingredient oficial: laptele. Doar ca in compozitia lui intra in mod natural si: puroi, hormoni de crestere specifici pt vitel etc.. Vezi link-ul youtube pe care l-am pus mai sus. Pofta buna 🙂
Laptele vegetal e vax albina. Sunt notorii cateva cazuri de parinti care si-au hranit bebelusii „vegan”, cu lapte de migdale sau orez, si care bebelusi au murit de subnutritie. Parintii fac acum inchisoare pe viata. Se pot gasi pe internet. Niste parinti din belgia si america parca.
Oare de ce? Ca daca ar fi asa sanatoase copiii ar tb sa prospere.
Asta e ca si cu detoxifierea: e o mistificare. Praf in ochi. Marketing. Nu exista detoxifiere. Dar cine mai asculta medicii?
Daca maine apare stirea ca pipi de furnica face si drege toate magazinele se vor umple de produse cu pipi de furnica. Oricum ideal e sa mananci local. Nu quinoa si avocado daca nu esti de acolo.
Sunt studii serioase care spun ca organismul oamenilor e adaptat la zona geografica.
Daca oamenii n-ar fi vanat si n-ar fi mancat carne probabil nici creierul nu ar fi evoluat. Am fi fost si acum prin pesteri. Cred ca sunt si studii pe tema asta.
Sunt absolut de acord ca bebelusii trebuie sa bea lapte de origine animala daca mama nu ii poate alapta, un lapte care sa aiba compozitia cat mai apropiata de laptele uman. Totusi, dupa o anumita varsta, laptele nu mai este necesar. Nu ar fi mai logic sa consumam ca si adulti lapte matern daca ne-ar fi indispensabil? Practic, inlocuim laptele de om cu lapte de vaca, iar laptele de om ni se pare absolut dezgustator. Singurul lichid pe care trebuie sa il bem ca altfel murim e apa. Laptele vegetal vine ca o alternativa pentru nostalgicii vegani care inca doresc sa inmoaie biscuitele in cana cu lapte, sa manance cereale cu lapte la micul dejun sau sa recreeze mancaruri cu care au fost obisnuiti, cum ar fi cartofii piure. Altfel, nici acesta nu e necesar pentru a supravietui in prezent.
Sunt de acord ca laptele are nutrienti si reprezinta o importanta sursa de hrana, dar vine la pachet si cu hormoni de crestere, antibiotice, intoleranta la lactoza. In plus, tot procesul industrial prin care se obtine laptele este foarte daunator pentru mediul inconjurator. Folosim suprafete imense de teren pentru a cultiva hrana pentru vaci si alte suprapete de teren pentru a creste cirezile care cum ai vazut in articol sunt cateva mii gramada. Pentru asta se taie paduri in fiecare zi. Sa nu mai zic de metanul pe care il elimina in atmosfera si de fecalele care sunt deversate probabil in apa. Eu cred ca odata cu incalzirea globala tot mai rapida, cresterea animalelor va fi redusa drastic.
Va dati seama ca suntem 7 miliarde pe planeta si toti trebuie sa mancam ceva. Daca prin absurd toti am deveni vegani, am taia toate padurile pentru mai mult teren agricol, ca sa putem produce atata mancare de origine vegetala pentru toata lumea. S-ar taia toata padurea amazoniana ca sa mancam toti avocado 12 luni pe an.
Indiferent de convingerile cuiva legate de dieta, omul e omnivor, asa a fost facut, va place sau nu. E perfect OK sa adopti un regim vegetarian sau vegan din cauza convingerilor morale, religioase, din probleme de sanatate, dar nu poti sa te astepti ca toata lumea sa faca la fel si mi se pare oribil sa ii faci pe altii sa se simta prost pentru ca mananca oua, carne, lapte.
Legat de ferme, unele practici nu pot fi schimbate (vaca trebuie sa fete pentru a avea lactatie, viteii vor fi despartiti de vaci pentru ca asta-i viata, taurasii vor fi sacrificati, etc) dar cred ca se va pune din ce in ce mai mult accentul pe bunastarea animalelor: sa aiba spatiu suficient, curat si ventilat, sa iasa afara sa pasca, etc. Traiul gainilor s-a schimbat in bine de cand s-au interzis boxele si trebuie cresute la sol in hale.
Nu mai numiti puii copii si nici vacile mame. Sunt animale si nu oameni, nu are rost sa le antropomorfizati. Ele nu simt ce simtim noi, au instincte, nu sentimente sau ratiune.
Informeaza-te inainte de a scrie. Cea mai mare parte a produselor agricole sunt destinate hranirii animalelor (in special a vacilor) consumate de om. Daca oamenii ar manca mai putina carne nu ar avea nevoie sa cultive suprafete asa de mari de teren.
Cum adica „viteii vor fi despartiti de vaci pentru ca asta-i viata”??? Cum adica „nu mai numiti vacile mame”??? Cum ar trebui sa le numim? Acele masini care produc vitei cu scopul de a aproviziona oamenii cu lapte?
mámă f., pl. e (lat. mamma, mamă, țîță; fr. maman, mamă; sp. mamá, mamă, pg. mamái, țîță; ngr. máma, mamă; vsl. sîrb. rus. máma, ung. mama). Femeĭe (saŭ femelă) care a născut, care are copiĭ (saŭ puĭ)
https://dexonline.net/definitie-mam%C4%83
Ma bucur enorm de mult ca suteti atat de multi si asa de inarmati cu argumente pertinente voi cei care ganditi ca mine sau macar un pic ca mine, ma bucur mult ca existati si ca sunteti vocali. Si nu, nu pot spune ca sunt vegan desi mi-as dori sa fiu pt ca eu cred ca numai oamenii puternici care isi pot invinge dorintele imediate pot face asta si ii respect enorm mai ales pe cei care fac asta din altruism si pt cauze morale nu pt beneficiul propri legat de sanatatea proprie.
Dar eu am scris cea ce am scris initial pt ca incep sa ma ” destept” si incep sa inteleg cu adevarat ca nu este ok ce facem noi ca omenire si pt ca am ajuns la un nivel in care ne permitem sa ne rupem de obiceiurile cu care am crescut. Si sclavia era ok odata si detinatorii de sclavi se vedeau intre ei oameni cinstiti.
Cred ca intai apare constientizarea si apoi treptat convertirea spre veganism in dorintza de a fi o fiinta mai buna , ritmul este al fiecaruia dar e important sa intelegem si daca nu suntem instare sa renuntam de tot la produse animale pana murim macar copii nostrii care traiesc cu alte idei vor putea face trecerea. Si NU , nu sunt de acord cu articole de genul acesta , avem nevoie de articole care exprima exact contrariu si expun adevarul.
Eu de multi ani consum exponential mai putina carne( peste in special) si lapte, adica probabil ca mananc intr-o luna cata carne mananca unii intr-un an si asta pt ca mai gatesc pt fica si sotul meu dar intodeauna „ceva”mult( legume, cereale, etc)cu putin gust de carne nu invers, adica nu multa carne si ceva pe lanaga. Sunt saptamani intregi in care nu mancam de loc carne si altele in care portia de carne se reduce la un jambon pe o pizza impartita in 3.
Scopul meu e de reduce la 0.
Cat despre lapte si lactate in general , inca experimentez toate celelalte optiuni non vegetale si unele acum incep sa mi se para chiar delicioase dar asta cu ani si ani de „auto dresaj” gustul se cultiva daca ai motivatie si incerci repetitiv.
Am crescut intr-o famile traditional romaneasca unde laptele si carnea e la putere. Ce OROARE si ce EROARE!
Mi-au trebuit 35 de ani aproape, ca sa ma trezesc, si sa incep sa lupt cu mine insami sa devin un om mai bun. Ficei mele nu ii imprim aceeasi gandire ca a parintilor mei, si mai ales nu ii dau sa manance cea ce mancam noi iar laptele il bea acum mixat cu lapte de migdale pana cand va trece integral pe lapte vegetal pt ca a facut 3 ani deja.
Sunt convinsa ca altii reusesc mai bine ca mine si ii admir pt asta!