Articol scris de soțul patroanei în cadrul rubricii săptămânale creată special pentru a arăta femeilor și bărbaților ce mai citește un bărbat pe internet.
1. După cazul Caracal a apărut din nou în piață propunerea de a se putea cumpăra cartele SIM pre-plătite doar cu buletinul (sursa)
Nu doar Ministerul de Interne a scos de la naftalină ideea asta prăfuită, ci i-am văzut și pe vajnicii corifei ai blogging-ului românesc cu ea în dinți. Las la o parte faptul că avem deja o decizie a Curții Constituționale care a zis că o prevedere asemănătoare ar fi neconstituțională, hai să ne uităm un pic la argument.
Argumentul este că dacă cartelele SIM s-ar fi putut cumpăra doar cu buletinul, polițiștii ar fi putut localiza imediat apelurile fetei, pentru că ar fi avut într-o bază de date numele sau adresa înregistrată la cumpărarea cartelei.
Sincer, nu știu exact ce eroare de gândire se face aici, trebuie să mai cercetez problema pentru articolele de duminică, dar pare a fi un hindsight bias combinat cu wishful thinking. Să ma explic:
1. În primul rând, dacă cartelele s-ar fi vândut doar cu buletinul, este probabil că răpitorul nu ar fi folosit o cartelă cu care să poată fi identificat, pentru că și-ar fi dat și el seama că riscă să fie identificat. E logic, nu?
Ok, se poate spune că faptul că fata a găsit acel telefon e o dovadă că răpitorul nu e foarte deștept, adică eu dacă aș răpi pe cineva m-aș asigura în primul rând că în locul în care îl duc nu există nici măcar o singură posibilitate să poată contacta pe cineva. Problema este că prostia individuală a acestui răpitor este irelevantă pentru discuția despre cartele, pentru că există multe alte greșeli pe care un infractor le poate face, de exemplu ar fi putut să nu o lege bine și ea să scape. Cu alte cuvinte, dacă ne bazăm pe neglijența sau prostia unui infractor, atunci faptul că adăugăm încă o posibilitate de a face o neglijență (aceea de a folosi o cartelă cu care poate fi identificat) este inutil, pentru că numărul neglijențelor posibile este oricum foarte mare, deci dacă un infractor chiar e idiot, va face oricum o greșeală, nu e nevoie să o facă pe asta cu cartela. Ideea deci e să implementezi o soluție care funcționează indiferent dacă infractorul face sau nu greșeli, altfel doar te bazezi pe noroc, ceea ce poți să faci și în absența soluției.
Scenariul cel mai probabil care s-ar fi întâmplat dacă cartelele s-ar fi putut cumpăra doar cu buletinul este că răpitorul fie pur și simplu nu ar fi folosit telefonul (să ne amintim că deocamdată ipoteza e că e vorba de un lup singuratic, de obicei psihopații acționează singuri, așa că nu avea nevoie să comunice cu nimeni), fie ar fi folosit o cartelă anonimă. Cum ar fi posibil așa ceva? Vedeți punctul de mai jos.
2. În momentul în care o asemenea prevedere ar intra în vigoare, ar apărea instantaneu o piață neagră pentru cartele anonime special pentru uzul infractorilor.
Adică cei care ar fi afectați de această măsură ar fi în principal oamenii cinstiți, nu infractorii. Cum ar fi posibil să apară o asemenea piață nu are rost să detaliem prea mult, cel mai simplu e să ne gândim că pentru niște bani se vor găsi întotdeauna oameni care să cumpere mai multe cartele pe numele lor și să le vândă mai departe până ajung la infractori, chiar și cu riscul de a fi căutați de poliție mai des decât e cazul. Sau ne gândim să scoatem în afara legii și transferul cartelelor? Alte posibilități sunt să clonezi cartele existente sau să faci furt de identitate cu totul. Sau va înflori business-ul de buletine false. Sau folosești cartele cumpărate anonim din altă țară.
Este suficient să înțelegem că există căi de a face rost de cartele anonimizate și că dacă ar exista cerere pentru așa ceva, ar apărea și oferta, e o lege a pieței aici.
În plus, nu există dovezi că vânzarea de cartele SIM doar cu buletinul reduce într-adevăr infracționalitatea (sursa), există doar părerea că o va reduce. De altfel, dacă stai să te gândești un pic, infracțiuni de toate felurile, inclusiv răpiri sau terorism, s-au făcut și pe vremea când nu existau telefoane mobile și chiar și pe vremea când nu existau deloc telefoane. Cum s-or fi descurcat oare infractorii pe-atunci?!
Apropo, cu cartelele anonime care există deja pe piață ce facem? Îi obligăm pe posesorii lor să le înregistreze sau le anulăm?
3. Chiar și dacă cartelele s-ar vinde doar cu buletinul, Poliția și celelalte structuri ale statului tot corupte și incompetente ar fi, să știți.
Adică nu e ca și cum în acest moment Poliția este foarte competentă dar îi mai lipsește această unealtă pentru a fi super competentă. După cum ați citit, imbecilii ăia care au răspuns la apeluri nu știau să folosească aplicația de localizare. Știți ce zic? Ne putem de asemenea închipui o situație în care nu le-ar merge baza de date cu adresele, că a fost și ea făcută de firmele lui Ghiță, la fel ca și cardul de sănătate.
Așa că întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: chiar ne dorim să dăm și mai multă putere de supraveghere unui stat despre care știm deja că este și corupt, și incompetent și care a dovedit deja că are tendințe autoritariste? (vă mai amintiți de 10 august?) Să nu uităm că posibilitatea de a comunica anonim înseamnă, în definitiv, libertate.
De asemenea, e clasic ca în situații cu încărcătură emoțională mare lumea să aibă tendința de a renunța la dreptul la viață privată în schimbul iluziei siguranței, așa că eu zic să nu ne repezim să cerem asemenea lucruri chiar acum.
Da, știu, unii o să zică „eu nu am nimic de ascuns”. Nici eu, deocamdată. Dar mă gândesc că nu e imposibil ca la un moment dat să trăiesc într-o țară în care guvernul te urmărește pentru opiniile tale, e suficient să ne uităm la Turcia sau la Rusia. Atunci s-ar putea să am ceva de ascuns, corect?
Am făcut la finalul articolului sondaj pe tema asta, chiar sunt curios ce credeți.
COMPLETARE
Vineri, când articolul acesta era deja scris, a apărut în Libertatea acest articol în care se arată, cu dovezi (print screen-uri din whatsapp), că șefii poliției din Caracal i-au rugat pe cei mai puternici interlopi din oraș să le facă lor munca de găsire a fetei. Realitatea, pe care o știm cu toții, este că mai ales în orașele mici, infractorii sunt mână în mână cu poliția.
Serios, acestor siniștri de polițiști vrem noi să le dăm posibilitatea de a ne supraveghea și mai mult, când e clar că de cele mai multe ori ei sunt în primul rând preocupați să-i protejeze exact pe infractorii pe care ar trebui să-i prindă?!
2. S-a lansat raportul „Trei ani de mandat. PMB zero barat” (sursa)
Există niște oameni care au luat la puricat toată activitatea Firuței, asta ar fi vestea bună, că măcar este cineva care contabilizează mizeria, ca să nu o uităm. Vestea proastă, dar care nu e o surpriză, este că nu numai că această administrație nu a făcut nimic bun, ci că a făcut rău.
Concluzii (citez):
– „La finalul celui de-al treilea an de mandat, observăm că disfuncțiile Primăriei Municipiului București sunt, în continuare, lipsa de transparență la toate nivelurile, dezinteresul față de
dezbaterile publice, lentoarea în implementarea proiectelor și o acută lipsă de transparență și responsabilitate în cheltuirea fondurilor publice.”
– „În cel de-al treilea an de mandat, administrația bucureșteană s-a concentrat obsesiv pe funcționarea Holdingului Municipal, fără să aducă argumente temeinice privind legalitatea
și oportunitatea acestui apendice administrativ în care au fost direcționate fonduri consistente din banii contribuabililor.”
– „Cetățenilor le este refuzat dreptul de a lua cuvântul în cadrul Ședințelor Consiliului General al Municipiului București.”
– „Doar 1,6% dintre proiectele de acte normative au fost publicate pentru dezbatere publică, ceea ce denotă o crasă lipsă de interes și de disponibilitate pentru dialog cu cetățenii orașului, precum și ignorarea evidentă a prevederilor legale”
– „Obiectivele propuse în campania electorală au fost abandonate. De la „rețeaua de creșe” până la „revoluția în trafic” ori de la realizarea planului urbanistic general până la accesibilizarea spațiilor publice, Primarul General și Coaliția PSD – ALDE nu au finalizat sau nu au avansat semnificativ cu niciunul dintre proiectele prezentate în campania din 2016.”
– „Măsurile de protecție socială care au fost luate sunt din categoria sprijin financiar direct sau vouchere, de multe ori fără criterii sociale.”
– „Atât în 2018, cât și în 2019 bugetul orașului a fost rectificat aproape în fiecare lună, practică ce ne arată lipsa de coerență și de planifcare în guvernarea locală. ”
Nu cred că înțelegem încă dezastrul care a însemnat Gabriela Firea la primăria Bucureștiului. De exemplu, companiile municipale înființate de ea, declarate ilegale de instanță dar repuse recent în legalitate pentru că s-a schimbat codul administrativ și acum deciziile se pot lua doar cu jumătate+1, nu cu 2/3 ca înainte, au buget de 1 miliard de lei (210 milioane euro) în 2019, adică 15% din bugetul orașului pe anul 2019 (sursa). Ăștia sunt bani care urmează să fie băgați doar anul acesta, că de la înființare până acum s-au băgat deja vreo 600 de milioane de euro, toți duși deja în mașini, telefoane, laptopuri și salarii. În 2018 aceste companii au pierdut 33 de milioane de lei. (sursa)
3. Mor insectele (sursa)
Am văzut recent mini-serialul britanic „Years and years” (HBO GO), un serial de 6 episoade despre cum ar putea arăta lumea în viitorul apropiat (următorii 10-20 ani) având în vedere tendințele curente din tehnologie, climă, relații internaționale, populism, imigrație, cam toate lucrurile despre care se vorbește acum. E o dramă, nu un documentar, e despre viața unei familii din Manchester și cum e afectată ea de schimbările astea posibile. La un moment dat e o știre în film despre cum în 30 de ani au dispărut 80% dintre insecte, ceea ce mi s-a părut exagerat, așa că am căutat pe net să văd care e treaba cu insectele, Da, se pare că mor, un studiu recent a descoperit că 40% dintre speciile de insecte sunt pe ducă. Un alt studiu din 2017 făcut în Germania a concluzionat că în 27 de ani a dispărut 75% din cantitatea de insecte (biomasă) în niște regiuni de pe acolo, deci cifra de 80% nu e nerealistă.
În caz că nu știați, sunt foarte multe insecte în lume, sunt animalele cel mai răspândite și dacă le-am pune pe toate într-un morman, se estimează că greutatea lor ar fi cam de 17 ori mai mare decât greutatea tuturor oamenilor. Se estimează că sunt cam 30 de milioane de specii de insecte și cele mai multe sunt necunoscute, ce să mai vorbim de faptul că doar o mică parte din cele cunoscute sunt și studiate.
Motivele pentru care mor insectele sunt legate de activitățile umane: pierderea habitatului (ex. prin distrugerea pădurilor), poluare, agricultură intensivă (chimicale), schimbările climatice. Impactul reducerii populațiilor de insecte este cam neplăcut pentru umanitate, respectiv fără insecte vom cam muri de foame. Insectele sunt la baza lanțului trofic pentru multe animale, insectele polenizează plantele, insectele reciclează materiile moarte. Știam că mor albinele, de exemplu rușii au dat anul ăsta cu chimicale pe rapiță și s-au trezit că le-au murit albinele (sursa), acum aflu că nu doar ele mor.
Există și o veste bună, aceea că e imposibil să dispară toate insectele. Sunt un grup de animale foarte diverse și de aceea cu siguranță sunt printre ele unele care se vor adapta și vor putea trăi indiferent de condiții, de fapt este probabil că dacă un eveniment catastrofic ar distruge cea mai mare parte din viețuitoarele de pe pământ, animalele care totuși ar supraviețui ar fi insecte. Vestea proastă e că probabil ar fi gândaci de bucătarie. 🙂
Asta-i tot, votați vă rog în sondajul despre SIM-uri, eu vă urez un weekend în care să umblați pe-afară fără să vă piște gângăniile, că pe mine m-au ciuruit în tabără.
[interaction id=”5d4400859bbb794b82453a90″]
PS Dacă ați ratat episodul de trecut, îl găsiți aici. 65% dintre cei care au răspuns la sondaj consideră că femeile nu au vreo vină în cazurile de revenge porn.
Locuiesc într-o țară europeană unde de câțiva ani nu mai poți cumpara cartele anonime, ni
s-a părut aiurea, dar ei au motivat decizia ca măsură de prevenire a terorismului.
A fost dat un termen și pentru înregistrarea cartelelor deja vândute, cine nu s-a dus cu buletinul să și-o înregistreze, își vedea cartela dezactivată, și eu am pățit, că românul zice lasă că n-o fi chiar așa.
Acum, o fi existând si piață neagră, sunt veniți aici oameni din toate țările pământului, pot vinde cartele străine.
In Norvegia si Suedia nu poti cumpara cartele fara a fi inregistrat ca si rezident. Daca nu ai echivalentul buletinului pentru tarile astea, nu existi. Nu deschizi cont la banca, nu poti plati taxe, nu cumperi sim, nu poti inchiria un apartament si nu poti deschide conturi pt servici gen internet in numele tau.
Am trait in ambele tari si in primele luni nu am primit salariu pt ca nu aveam buletinul finalizat, iar angajatorul a trebuit sa garanteze pt mine chiria pana cand mi s-a dat buletinul, dupa care a intrat totul in normal.
Tot in tarile astea infractiunea este foarte scazuta…..deci putem poate presupune ca a ajutat faptul ca oricine te poate gasi in 5 min.
Pe de alta parte nivelul de educatie aici este net superior, deci poate si asta ajuta.
Nu stiu daca ar preveni infractiunile in general, dar cu siguranta ar preveni apelurile in gluma la 112 (despre cartelele sim inregistrate zic). Iar asta ar duce, in timp, la o atitudine mai serioasa din partea operatorilor, pentru ca atunci cand 8 din 10 apeluri sunt glume, nu prea mai ai cum sa stii cand dai peste unul serios si nu ii acorzi atentia necesara.
Apelurile in gluma nu sunt o problema, sunt foarte putine. Arafat a mintit cu acel 70%, nu mai am acum articolul la indemana, dar este in libertatea.
Conform statisticilor STS, 55% dintre apeluri nu sunt urgente. Dintre ele, 2/3 sunt pocket dialing, adica din greseala. Cealalta treime sunt in principal oameni care suna la 112 ca sa ceara informatii, sa reclame comercianti etc.
STS-ul nici macar nu pomeneste de farse.
De altfel farsele, asa putine cate or fi, se rezolva cu implementarea sistemului AML care trimite coordonatele gps in mod automat si te trezesti cu politia direct unde esti, nici nu mai e nevoie de adresa din buletin.
https://m.rfi.ro/politica-113418-raed-arafat-revine-cu-precizari-dupa-ce-statistica-apelurilor-false-la-112-e
La cat de repede ajunge politia direct unde esti, te poti distra cateva zile plimbandu-i doar prin Bucuresti, nu mai zic si de comunele invecinate. Oricum nu stiu pe cine sa caute (ca e prepay fara buletin), iar localizarea aia merge doar cat e tel deschis (daca merge oricum). Acum vreo cativa ani ma tot stresa un pusti, suna la nimereala, s-a intamplat sa raspund, a tot sunat pana s-a plictisit in vreo 2-3 saptamani. Astia sunt genul care suna aiurea si la 112, ma indoiesc ca si-ar lua cartele secrete si mult mai scumpe aduse de cine stie unde, daca la noi le-ar cere buletinul.
eu zic ca ar functiona exact ca si la adresa: simplul fapt ca stii ca poti fi localizat te face sa te gandesti de 2 ori inainte sa suni.
si daca stii adresa tot sunt probleme, in sensul ca tot nu poti fi sigur ca a sunat cel pe numele caruia e inregistrata cartela, omul poate pretinde oricand ca a pierdut telefonul sau i-a fost furat si nu a apucat sa o anuleze.
dar ok, probabil ca s-ar mai reduce din ele, nu zic nu, insa ramane faptul ca apelurile farsa la 112 nu sunt atat de frecvente incat sa fie asta o problema.
Imi pare bine ca articolele tale continua si dupa vacanta!!
Vreau doar sa mentionez ca aplicatia pentru cardul de sanatate nu e facuta de o firma de-a lui ghita, ci de una care a dat faliment si a „fugit” cu codul-sursa….e mai greu sa repari in aceste conditii …
thank you
da, era vorba de Novensys, ai dreptate
Daca s-ar transmite coordonatele GPS automat cand suni la 112, ar ajuta identificarea locatiei apelantului.
Inregistrarea cartelelor preplatite ajuta atunci cand nu suni la 112 (impotriva terorismului, trafic de droguri, etc).
Dar noi stim ca si astea probabil ar fi degeaba. Daca infractorii sunt mana in mana cu politia, singurul lucru de care ne vom putea apara va fi de copii care suna la 112, sau diversi care suna sa vina ambulanta pentru un Nurofen
Asa e, doar ca nu ne vom apara de copii, ei vor suna in continuare, si nici de cei cu nurofenul, ca aia suna pt ca nu inteleg la ce e bun 112, iar asta nu se va schimba.