Trei idei de mic dejun sănătos și dulce, fără zahăr alb (p)

De obicei la micul dejun mâncăm funcțional, rapid, nu trebuie să fie din cale-afară de special, doar să țină de foame și să fie sănătos, nimic fancy. Fie omletă cu brânză sau ochiuri făcute de tati în grabă cât eu încă mai fur o jumătate de oră de somn, plus o roșie, un avocado, o felie de pâine cu unt, fie lapte cu cereale simple, plus ceva fructe uscate pe deasupra. Să ne țină de foame, să fie sănătos și să fie gata repede, cam astea-s criteriile pentru un mic dejun de succes la noi acasă.

Ei, imaginați-vă când m-am suflecat într-o sâmbătă dimineață să fac următoarele: iaurt bulgăresc cu două feluri de fulgi, căpșune, nuci și miere, rulouri de scorțișoară cu cafea pentru copii și budincă de ovăz cu fructe, nuci și miere.

Dar ce sunt astea? Pentru noi? Putem să le mâncăm? Sunt ca un fel de desert? Ăsta e tort?

E semn că trebuie să fac mai des, mai ales că nu e mare scofală. OK, la rulouri e puțin mai mult de lucru, dar le-am făcut de joi și am mâncat din ele până duminică.

Am pus mai jos rețetele pentru fiecare, le puteți adapta cum doriți. Eu nu am zahăr rafinat în casă, nu am folosit de muuulți ani. Folosesc în loc miere, sirop de curmale, banane, muscovado, zahăr brut din cocos sau din trestie de zahăr, în cantități mici. Pentru noi, dulce înseamnă puțin dulce. La final am pus și o listă cu recomandări de ingrediente, poate vă vor fi de folos.

Lapte cald cu pudră de roșcove sau Inka și rulou de scorțișoară

Eu nu beau cafea că nu-mi face bine, dar uneori îmi mai fac o cană de lapte cu Inka și scorțișoară, iar copiii cer și ei. M-am documentat și am văzut că nu există contraindicații pentru Inka la copii mai măricei (e orz prăjit), așa că le mai ofer la gustare uneori câte o cană cu lapte cu Inka sau pudră de roșcove și scorțișoară. Merg cu o felie de pâine cu unt și cu gem, cu cozonac, dacă e făcut, cu biscuiți de casă, sau  cu aceste rulouri cu scorțișoară pufoase și aromate, care nu au zahăr brut deloc. Am pus rețeta lor la final. Au și glazură, dar e din cea curată, doar cu lapte, unt și miere, nu e foarte vizibilă, dar e foarte aromată. 🙂

Le-am încălzit puțin la cuptor dimineața, am parfumat toată casa! 🙂

Iaurt grecesc cu extra consistență

Nu e nimic de gătit, nici de pregătit, doar scoateți pe masă iaurtul gras și rece, borcanul cu nuci și pe cel de miere. Noi mai adăugăm goji și fulgi de ovăz și de porumb fără zahăr, Sofia pune și bucăți de cracker sau de pâine prăjită.

Eu am adăugat căpșuni, e sezonul lor, sunt atât de dulci și aromate! Am picurat deasupra și puțină miere, și câțiva fulgi de cocos.

E răcoros și consistent!

Puteți pune ce vreți, pentru aspectul vizual ajută un vas transparent și straturi straturi, dar nu e musai, le puteți pune și grămadă dacă nu aveți vreme de show artistic. Eu am amestecat în fulgii de porumb goji, nuci și merișoare, așa că iau cu lingura din toate odată.

Budincă de ovăz cu lapte sau apă, nuci și scorțișoară

Puneți la fiert apă sau lapte de orice fel, de vacă sau vegetal. Adăugați câteva linguri de fulgi de ovăz. După ce se leagă, scot budinca într-un castron, adaug o lingură de miere, nuci și fructe uscate, plus puțină scorțișoară. Deasupra am pus caise și căpșune, dar nu e musai, puteți lăsa doar budinca.

E foarte sățioasă și plăcută ca textură și gust, ține de foame câteva ore și oferă energie copiilor pentru primele ore de școală.

Rețetă rulouri cu scorțișoară făcute în casă

Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

  • 450 gr făină
  • două linguri de miere sau zahăr brut (eu folosesc zahăr de cocos)
  • un praf de sare
  • un ou
  • 3 linguri unt topit
  • 200 ml lapte cald
  • jumătate de cub drojdie proaspătă sau un plic drojdie uscată

Pentru umplutură:

  • 2 linguri unt cald
  • 1 lingură scorțișoară
  • 1 lingură zahăr brut

Pentru glazură:

  • o cănuță de lapte
  • o lingură miere
  • o lingură unt topit
  • extras de vanilie, câteva picături

Am activat drojdia în laptele cald, cu puțin zahăr și o lingură de făină, apoi am turnat amestecul peste făina cu celelalte ingrediente.

Am amestecat cu lingura și apoi cu mâinile, trebuie să aveți un aluat lipicios, nici tare, nici moale. Cu mâinile date prin făină,am făcut aluatul boț și l-am pus la crescut într-un vas, în cuptorul încălzit la 60 de grade. Într-o oră și-a triplat volumul.

Am întins aluatul într-o foaie dreptunghiulară. Am uns aluatul cu unt topit (cam două linguri) și am presărat din belșug cu un amestec de scorțișoară și zahăr de cocos, apoi am rulat foaia pe laterala mai scurtă, ca să obțin o ruladă lungă. Am tăiat felii late de 2 cm, merg și de trei dacă vreți rulouri mai înalte.

Într-o tavă (două, în cazul meu), am uns bine cu unt de cocos, apoi am pus rulourile la distanță de un deget de margini și unele de altele și am lăsat o oră la crescut. S-au făcut așa:

Apoi le-am dat la cuptor 25 de minute, 180 de grade, foc mediu. Să nu se bronzeze, că nu arată frumos!

 

Le-am lăsat să se răcorească, apoi am uns de câteva ori la rând cu glazura făcută din lapte cald, miere, vanilie și unt topit (aveți mai sus cantitățile).

Sunt foarte moi și aromate, parfumate, pufoase! Păstrate într-o pungă de hârtie în dulap, țin până la 4-5 zile.

Despre ingrediente:

Scorțișoară folosim din cea de Ceylon, de la Republica Bio. Am explicat aici de ce încerc să evit scorțișoara din supermarket, mai ales dacă nu scrie pe plic țara de proveniență a scorțișoarei. Pe scurt, nu știm ce conțin plicurile de scorțișoară din magazine, pe plic scrie doar unde a fost ambalat produsul, nu și de unde provine scorțișoara, care e de mai multe feluri. Cea de Ceylon/Sri Lanka este mai puțin aromată, însă e mai sănătoasă, nu conține cumarină decât în cantități foarte mici, spre deosebire de scorțișoara chinezească, numită și Cassia, care e mai ieftină, mai aromată, dar contine cantități mai mari de cumarină, care este considerată toxic dacă e consumat în cantități mari. Dacă mâncați scorțișoară rar, nu e bai, dar dacă vă place și o puneți des în prăjituri, gustări și băuturi, atunci ar fi bine să verificați ce fel de scorțișoară este și să o preferați pe cea de Ceylon, provenită din Sri Lanka, India sau Indonezia. Multe țări au o doză zilnică maximă de cumarină reglementată de stat, noi nu avem, așa că e important să fim noi atenți. Am detaliat pe facebook, aveți postarea mai jos, cu argumente și studii doveditoare.

Această scorțișoară de la Republica Bio are preț bun, e curată, este vegană, organică, nu conține organisme modificate genetic, nu este iradiată și respectă standardele riguroase de Agricultura Ecologică ale Uniunii Europene.

În ultima lună am consumat miere tot de la Republica bio, recomandăm miere de mană de la ei, este ecologică, produsă în România. Este crudă, neprocesată termic, bogată în enzime vii, minerale și vitamine, produsă din seva culeasă de albine de pe copacii din pădurile Transilvaniei.

Această miere Republica BIO este testată împotriva conținutului de pesticide, antibiotice și metale grele. De asemenea, este testată și certificată împotriva adaosurilor de falsificare.

Știi sigur ce cumperi!

Ulei de cocos tot de la Republica Bio luăm, este unul dintre cele mai bune din tot ce am încercat, și am încercat multe branduri în ultimii ani. E parfumat, curat, extravirgin, presat la rece, nerafinat, neînălbit, fără aditivi, certificat ecologic. Este produs în Filipine, din pulpă proaspătă de nucă de cocos organică, care este centrifugată, presată la rece și filtrată. Poate fi consumat în mâncare, sau folosit ca ingredient în cosmeticele pentru piele sau pentru păr. Nu conține alergeni.

Vă recomandăm și zahărul de cocos și pudra de roșcove de la Republica Bio, noi mai avem și grăunțe de porumb bio pentru popcorn, și câte și mai câte. 🙂

Revenind la micul dejun, dacă mai aveți idei de chestiuni rapide și sănătoase, le primim cu recunoștință!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

7 comentarii

  1. Arată foarte bine toate. Iartul acela „răcoros” îl rețin pentru la vară când va fi caniculă si o să am 30 de grade în casă, altfel eu nu pot mânca dimineața nimic rece 😀

    Până la articolul tău cu scorțisoara pe de Facebook n-am știut diferențele, așa că o să fiu mai atentă când cumpăr, dar nici nu m-am gândit că ar fi un produs consumat în cantități atât de mari de atât de multe persoane. Pe mine mă ține un pliculeț foarte mult, folosesc un vârf de cuțit la diverse feluri de biscuiți sau în unele tarte cu fructe (mere sau prune). Altfel, pusă direct în băuturi sau budinci, fără să mai fie gătită, mi se pare că se simte nisipoasă între dinți 😀

  2. Alternativ la budinca de ovaz… noua ne place si cea din chia (copilul chiar o prefera).

    Se pun un sfert de ceasca seminte de chia + o cana si jumatate lapte de migdale neindulcit + 1 lingura sirop de artar/ agave (probabil merge si cu miere) + o lingurita extract de vanilie intr-un borcan cu capac si se tin la frigider peste noapte. A doua zi se poate consuma in diverse combinatii. Reteta originala este cu cirese, noua insa ne place mult cu mango (+ eventual, putina dulceata fara zahar)

    https://www.jamieoliver.com/features/overnight-chia-seed-pudding/

    Apropo de gem/ dulceata… recomand marca din link-ul de mai jos. Este absolut dementiala, mai ales aroma de protocale (preferata noastra)

    https://republicabio.ro/products/gem-de-portocale-fara-zahar-fara-pectina-fara-gluten-bio-220g

    • Oh, de cand caut un gem bun de portocale, multumesc!

      Eu iubesc chia, dar copiii nu o vor. 🙂 O sa fac pentru mine.

  3. Si eu folosesc ulei de cocos, muscovado, seminte de Chia, quinoa.
    Ma întreb uneori daca nu e mai bine sa folosesc ulei de floarea soarelui, zahar din trestie românească, semințe românești, intelegi tu.
    E doar o dilema a mea, o expun aici poate mai aud pareri interesante.
    Unt de arahide, si din asta consumam. Nu ar fi mai bun oare unt de nuci?

    • Da, inteleg ingrijorarea ta. Eu ma gandesc ca totusi consumam multe produse locale, nu e grav daca mai sarim gardul si cu astea mai exotice dijn cand in cand. Nuci romanesti pun in prajituri, la fel si unt, faina, lapte, iaurt, fructele sunt de aici, nu imi fac griji din pricina a doua linguri de zahar de import, but thats just me, reusesc sa ma stresez destul de putin cand imi propun.

    • Unde exista produse locale decizia e foarte buna. Pe motivul asta ne luam doar de la ferma lapte, unt, smantana, cartofi, sfecla rosie, etc etc.
      Altfel nu o sa renuntam insa la citrice, banane sau ulei de masline de dragul de a consuma doar local, dar nici nu mi se pare normal sa cumparam mere poloneze sau cartofi din Israel.

    • Untul de arahide depinde de provenienta arahidelor si de lista de ingrediente. Noi folosim de obicei de la Meridian sau Biona (asta e chiar curat curat, au pana si varianta fara sare) care am vazut ca sunt disponibile si in Ro. In UK face mare senzatie acum un unt de arahide argentinian de la Manílife, un deliciu (mai ales varianta cu arahide usor prajite dinainte e dementiala). Nu stiu daca e disponibil deocamdata si in Romania, dar daca da merita incercat. E atat de cremos, desi lista de ingrediente se rezuma doar la arahide bogate in acizi oleici (High Oleic) si putina sare de mare. Mai e foarte bun si Pip&Nut, tot asa cu putine ingrediente (arahide si sare de mare). Mie imi place mult ca nu au nici zahar adaugat, nici alte prostii.

      Unt de nuci am facut cu nuci aduse din Romania cateva borcane. Tine destul de bine, ai nevoie de un procesor bun si multa rabdare. Tot asa am facut si unt din seminte de dovleac. Super bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *