Testăm produse anti-căpușe naturale, premiate și testate în laborator: Para Kito (p)

Înainte de orice, vreau neapărat să vă spun aceste două lucruri:

  1. Avem în familie un om foarte drag care suferă de boala Lyme, știm cât de urâtă e această boală, nu tratăm deloc cu ușurință mușcăturile de căpușe.
  2. Am avut căpușe în anii trecuți, și eu, și Sofi și Ivan, am povestit despre asta aici și aici.

De ani buni căutăm soluții eficiente împotriva căpușelor, pentru că ne place să explorăm natura și vrem să putem face asta în siguranță. Nici țânțarii nu ne plac în mod deosebit, pentru că amândoi copiii fac reacții urâte la majoritatea pișcăturilor, se umflă, fac bășici care uneori se suprainfectează și așa mai departe.

Cât au fost copiii mai mici, am apelat la soluții simple, naturale, apă cu diverse uleiuri esențiale volatile, unele create acasă de mame pricepute, altele formulate în laborator. Am încercat și brățări și brelocuri, nu pot să spun că a fost vreuna foarte eficientă, cu ele pe noi am luat căpușele în trecut, pișcături de țânțari am avut mereu.

De anul trecut am ales substanțe mai puternice, chimice. Ideale nu-s, la ieșirea de acum o săptămână, un astfel de spray ne-a topit cureaua de la ceas și jucăriile pe care copiii le aveau în mâini. E drept că nici nu ne-a pișcat nimic în ziua aceea. Dar parcă nu aș expune corpul, mai ales pe cel al copiilor, la astfel de substanțe…

De mulți ani caut un produs care să fie și eficace, și blând cu pielea.

Testăm de două săptămâni un produs care e foarte lăudat și premiat în ultimii ani în Europa. Deocamdată pare bun, promit să revin aici periodic cu feedback. Până atunci, m-am gândit să vă povestesc despre el, sunt sigură că multe persoane caută, ca și noi, un produs care să ne protejeze fără să ne facă rău.

Brandul se numește Para Kito, are în componență ingrediente active extrase din uleiuri esențiale (principalul ingredient activ este Citrepel, un derivat botanic al uleiului esențial de citronella java (Cymbopogon winterianus), care conține în principal  PMD (p-mentan-diol), un repelent  eficient pe o mare varietate de insecte, în special țânțari și căpușe. Nu conține DEET, alcool sau alți surfactanți sintetici, nu se absoarbe în piele. Poate fi folosit inclusiv de copii, de la 6 luni în sus.

Gama include mai multe variante de gel, roll on și spray, inclusiv un roll on post-mușcătură, unul este waterproof, sunt sigure inclusiv pentru femei însărcinate, unele sunt mai puternice, altele mai soft (detalii mai jos), au și brățări pentru copii și adulți, și brelocuri, dar și pastile de rezervă (pentru a le prelungi durata de viață). Brățările și brelocurile sunt doar anti țânțari!

Aici puteți vedea toată gama, direct pe site-ul importatorului. Avem și o reducere de 30% la orice produs comandat de aici, până pe 15 iunie. Codul de reducere este PRINTESA. De asemenea, dacă pe lângă Para Kito mai vreți și altceva de pe site (sunt detergenți foarte buni, inclusiv cei în formă de bandă eco-friendly, dezinfectant pentru haine, produse de curățenie și de îngrijire, plasturi, dezinfectanți), aveți reducere de 30% pentru toate produsele, singura condiție este să aveți în coș măcar un produs Para Kito. Ce comandați azi până în ora 16.00 primiți mâine sau sâmbătă, dacă aveți planuri de drumeție în weekend, ajung la fix!

Toate au fost testate de laboratorul independent Entostudio și au rezultate bune, produsele par la fel de eficiente ca cele pe bază de DEET (dietiltoluamidă, care este foarte eficient ca repelent de insecte, însă este destul de puternic, poate provoca alergii sau reacții inflamatorii la nivelul pielii sau mucoaselor, aveți aici mai multe detalii).

Para Kito se găsește deja în Bebe Tei, în mai multe lanțuri de farmacii, online pe eMAG (aici) și urmează să intre și în lanțurile mari de supermarketuri.

Înainte să le folosim, am căutat pe internet câteva reviewuri de la consumatori, să văd care e părerea generală. Am citit pe Amazon și pe alte câteva site-uri de sportivi și călători în țările calde, părerile sunt împărțite, ca de altfel la orice produs, însă majoritatea comentariilor sunt pozitive.

Să vă spun ce ne place nouă:

  • nu conțin substanțe periculoase pentru piele sau de inhalat
  • substanțele nu lasă pielea lipicioasă
  • mirosul este plăcut
  • există varianta de roll on și cea gel, care te ajută să acoperi bine pielea expusă pericolului mușcăturii, prefer această variantă să ne dăm după urechi și pe ceafă decât spray-ul, care-ți poate intra în ochi sau în gură
  • spray-ul este ușor de folosit, pot inclusiv copiii (cei mai mari) să-l folosească singuri în siguranță (nu și în zona capului, acolo e nevoie de ajutorul părintelui pentru a evita accidentele)
  • oferă până la 6-10 ore de protecție, în funcție de produs
  • par eficiente, deocamdată nu am fost mușcați, deși am umblat pe malul râului, prin iarbă înaltă

Gama verde merge de la 6 luni în sus, oferă protecție de până la 8 ore pentru țânțari și 6 pentru căpușe, gama roșie are concentrație mai mare de ingredient activ (Citrepel), oferă protecție de până la 12 ore, însă poate fi folosit pentru copii mai mari de 3 ani și adulți.

Stickul albastru post-mușcături calmează pielea mușcată, are un efect răcoros, de calmare a mâncărimilor și de reducere a inflamației locale.

Brățările anti-țânțari sunt eficiente 15 zile, apoi va trebui să înlocuiți tableta impregnată cu uleiuri esențiale, fiecare produs include două tablete, apoi puteți cumpăra unele de rezervă. Între utilizări le puteți păstra în pungi ziplock, pentru a e prelungi durata de eficiență și pentru a vă feri de mirosul puternic.

Aici aveți câteva detalii tehnice despre brățări.

Ce este revoluționar în aceste produse este combinația (patentată deja) ClayCell-Complex, care presupune un amestec de argilă și celuloză ca lianți, fără alcool sau surfactanți sintetici, și care nu permite pătrunderea produselor în epidermă, ci fixarea lor la suprafața pielii, sporindu-le eficiența.

Ambalajele sunt toate biodegradabile (dintr-un material pe bază de zahăr), fabricile Para Kito sunt zero waste, în producție se folosesc doar produse biodegradabile și refolosibile.

Nu sunt testate pe animale.

Noi vom continua să le folosim în perioada următoare și vă țin la curent cu ce vești avem despre ele, momentan sunt promițătoare! Dacă aveți experiență cu ele, vă rog să ne povestiți și nouă, mai ales dacă trăiți în țări în care produsul e comercializat de mai mulți ani: Franța, Germania, SUA, țările din Asia etc.

Ce știu este că în 2008, brățările Para Kito au fost votate de public cel mai bun produs repelent din Franța (sursa), iar în 2018 a primit premiul Family Choice Award, pentru produs excelent la categoria copii și părinți (sursa).

Avem pe Facebook și un concurs, aici. Puteți câștiga unul dintre cele trei kituri Para Kito anti țânțari și căpușe pe care vi le oferim, trebuie să dați un share public acestui articol pe pagina voastră, împreună cu un  comentariu despre aceste produse, și să comentați la postarea de concurs, ca să vă înscrieți în tragerea la sorți. Dacă aveți noroc, veți primi acasă kitul de testare, apoi așteptăm să ne spuneți cum vi se par produsele!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

19 comentarii

  1. Buna, chiar doream sa revină o astfel de discuție. Sunt medic dar recunosc ca niciodată nu mi-am pus problema, la modul real, in ceea ce privește fitofotodermatoza. Am folosit pentru căpușe și țânțari repelente pe baza de extracte naturale ( am cules și noi căpușe, am povestit anii trecuți), e drept ca am încercat sa nu le folosesc direct pe piele ci pe materiale, pentru țânțari ( mai ales când apar epidemii de Westnile) însă aplic direct pe piele. Acum, pe unele produse ( Bouclier de la Pediakid) scrie clar ca nu se expune la soare pielea tratată. Pe altele nu, dar orice extract de genul citro, limo etc poate provoca fitofotodermatoza. Crema UV este inactivata de aceste extracte, deci e inutila. Practic, eu nu stiu produs natural care sa nu conțină astfel de extracte și mi se pare ca și acesta din reclama le conține. Exista vreo avertizare in acest sens? Studii? Fiindcă mi se pare inutil un produs pe care nu îl poți aplica pe perioada zilei, inclusiv țânțarii circula bine-mersi și atunci iar mecanismul de apariție a fitofotodermatozei se bazează pe acțiunea UVA asupra pielii tratate cu acele uleiuri, iar UVA avem oriunde exista lumina solara. Nu am avut probleme cu produsele acestea dar am văzut poze cu copii grav afectați iar pediatri și dermatologii trag semnale de alarma. Așadar, important este de precizat la acest articol asta: poate provoca asemena leziuni?

    • A, și nu înțeleg exprimarea: nu permite pătrunderea in epiderma, fixandu-se la suprafața fermei: pai epiderma e stratul exterior al pielii, dermul este dedesupt, deci cum nu pătrunde dar totuși se fixează sub epiderm? Nu înțeleg mecanismul.

    • Nu stiu, dar o sa intreb importatorul.

      Noi de exemplu nu ne dam pe fata, gat, cu produse anticapuse, acolo folosim SPF.

      Pe maini folosim fie una fie alta, oricum purtam mostly maneca lunga.

      La glezne si pe picioare ne dam cu anti capuse, acolo nu folosim SPF pentru ca purtam pantaloni cu crac lung.

      Nici nu m-am gandit la problema asta, niciodata nu am aplicat unele peste altele SPF si repelent, dar inteleg ce spui si o sa caut lamuriri.

    • Chiar Irina Costache a avut anul trecut un articol fain, ea a văzut multe cazuri de fotodermatoze la copii. Sincer, m-am cam simțit mama cumva iresponsabila ca nu mi-am pus problema mai serios, e drept ca afecțiunea in sine nu e serioasă dar poate fi deranjanta( usturimi, mâncărimi, inestetica) și greu de tratat. Oricum, multe plante au aceste proprietăți, dacă umbli pe diverse câmpuri, dacă ești culegător de diverse – șanse maxime sa te alegi cu așa ceva. Pătrunjelul și pastarnacul sunt frecvent responsabile de acest gen de sensibilizare. Deci, nu e vreo tragedie dar e bine de știut ca se intampla iar producătorii sa menționeze foarte responsabil dacă exista vreun risc din acest punct de vedere. Am văzut poze cu bebeluși de câteva luni cu leziuni extrem de extinse și plăcut nu poate fi.

    • Uite ce zice producatorul:
      How should I proceed when using sunscreen and a mosquito repellent at the same time?
      Put the sunscreen on first, wait for about 5 to 10 minutes to allow the sunscreen to dry, then apply your topical mosquito repellent.
      If you’re using the PARA’KITO™ band/clip, no need to wait, just put your device on and go!

    • Deea, m-ai facut curioasa, dar nu gasesc articolul despre fotodermatoza de care spuneai. Deja incep sa imi pun niste semne de intrebare, cum sa mai procedez, am ajuns sa dau cu crema Spf, apoi sprayuri de tantari + de capuse pe deasupra, pielea devine lipicioasa, copiii se plang, acum daca mai riscam si arsuri din cauza asta…

    • Bună! Mulțumesc pentru informațiile prețioase! Ne poți spune care e părerea ta dedpre produs după utilizarea pe o perioada mai îndelungată?

  2. Să ne mai dai feedback după o vară întreagă, m-ar tenta și pe mine ceva ce funcționează, ne petrecem milt timp în natură. Până atunci, noi nu folosim nimic, pentru că am observat că sunt degeaba, dar avem o strategie cu căpușele. În fiecare seară, la duș, facem control riguros al tuturor și dacă am fost pe la munte sau prin păduri punem automat toate hainele la spălat. Dacă găsim o căpușă, o scoatem cu un set de pensete speciale, care scot tot, verificăm bine locul și dezinfectăm. Avem un set de pensete în casă și câte unul în fiecare mașină, putem acționa oriunde și am scos chiar și altor oameni prin tabere.

    • Mi se pare o strategie buna, ideea e ca ar cam trebui aplicată zilnic, din câte aud in ultima vreme. Eu am câini de foarte mulți ani, primele experiențe cu căpușele au fost in zona veterinara. De la proprietari de animale stiu ca animalele astea odioase nu au luat deloc pauza peste iarna, ca câinii vin cu ele atașate pe blana chiar și de la o plimbare exclusiv pe asfalt, in zone centrale. Bestiile mor pe câinele corect deparaziatat da inițial le culege pe blăniță. Noi am luat din curtea proprie, toți ai casei, in perioade nu tocmai călduroase, fără sa fi stat pe iarba, nu avem arbuști sau tufe. Ba chiar am adus in casa pe haine și de acolo…oricând ajung pe alt membru al familiei. Deci cumva vigilenta indiferent de perioada și activitatea acelei zile. Stiu multe persoane cu semne de boala Lyme ce nu stiu cum arată o căpușa. Sa speram însă ca incidența bolii la noi in țara rămâne scăzută.

    • Nepotica mea fsce reacții neplacute la pișcaturile de țânțari…

  3. Multumim inca o data pentry informatiile utile. Felicitari pt tot ceea ce faci :* Am tot citit review uri bune despre aceste produse, dar inca nu am gasit nimic legat de influenta substantei in dermatita atopica. A incercat cineva pt copil cu dermatita?

  4. Linkul de unde puteam comanda, cu reducere, este dezactivat, in articol. E o intamplare sau nu mai e valabila reducerea ? Multumesc.

  5. În fiecare vară avem această problemă, nu doar cu fetele, ci si noi ca adulți. Fie ca ieșim în parc, fie că mergem la iarbă verde, de fiecare dată, căpușe și pișcături de țânțari care se umflă și dor. Nu mai știu ce să folosesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *