Copilul tău poate contribui la o operă de artă globală despre protejarea naturii (aplicație pentru copii de 8-17 ani) (p)

Pentru copii, multe dintre lucrurile care-i înconjoară sunt vii, animate, au voci, voință și chef de joacă. Sofia vorbește frecvent cu râme, melci, frunze și flori. Ivan dă voce frunzelor și pietrelor și le împarte în prieteni și inamici imaginari în jocul lui.

Copiii văd natura mai bine ca noi. Poate și pentru că sunt mai mici de statură și sunt mai aproape de pământ, observă mai bine frunzele căzute, iarba, praful, florile, dar și gunoaiele, betonul, urmele existenței umane în natură, care nu sunt mereu (și nici măcar majoritar) frumoase.

De aceea mi se pare foarte bună ideea artistului danez-islandez Olafur Eliasson (omul creează prin sculptură, pictură, fotografie, film, instalații și digital media, are studioul în Berlin) de a crea o aplicație gratuită (care are și un site) prin care copiii înregistrează mesaje din partea naturii către adulți, apoi le asociază cu ajutorul realității augmentate (AR) cu imagini din jurul lor și le postează anonim pe hartă, pe categorii (Animale, Oraș, Reciclare, Invenții, Apă, Plastic, Poluare, Plante).

Aplicația se numește Earth Speakr și poate fi prezentată copiilor care au deja un smartphone, sau poate fi folosită de copii pe telefonul părinților.  Este doar pentru copii! Adulții pot doar vedea mesajele copiilor, le pot grupa pe cele care le plac și le pot posta pe Facebook sau Instagram, ca să amplifice mesajele copiilor și pot folosi aceste mesaje ale copiilor pentru a arăta autorităților dorința generației tinere de a proteja natura. Persoanele în funcții de decizie pot chiar lua măsuri concrete, visez și eu frumos, nu mă treziți! Detalii multe și mesajele deja postate de copii din toată lumea găsiți și pe site, EarthSpeakr.art (este disponibil în 25 de limbi, inclusiv română).

De ce ne place Earth Speaker?

  • E un instrument util în a arăta copilului cât de important este să ai grijă de mediu
  • Copilul poate vedea mesajele altor copii din sute de alte orașe și înțelege că poluarea e o problemă globală
  • E ușor de folosit, copiilor le place să înregistreze și să posteze mesaje
  • Le dă copiilor sentimentul că sunt importanți, că pot contribui
  • Le stimulează creativitatea, dar și atenția la natură
  • Nu există mesaje corecte sau greșite, orice mesaj e la fel de important
  • Aplicația este sigură, copiii nu pot fi identificați și văzuți, nu se încarcă poze cu ei sau adrese de email, doar vocea peste un element din natură și locul unde a fost postată
  • Aplicația poate fi folosită în școală, ca suport pentru lecții de geografie, limbi, multiculturalism, diversitate, ecologie

Mie îmi place să ascult mesajele copiilor în toate limbile posibile, să văd ce postează în funcție de naționalitate (unii postează mai mult gunoaie, alții sunt mai atenți la plante, unii la animale).

Deocamdată aplicația e la început în România, abia a fost lansată la noi, la nivel internațional are deja câteva luni de activitate și mesajele în alte limbi sunt mult mai multe, de aceea scriu despre ea, ca să ajungem din urmă Germania, Polonia și țările nordice, care au o mulțime de mesaje postate și sunt foarte faine (chiar dacă nu înțeleg nici o iotă). 🙂 În unele școli de la ei, aplicația e deja folosită de profesori la ore!

Dar s-o luăm încet. Am făcut un scurt clip despre Earth Speakr, cum se folosește și de ce e interesantă și pentru copii, și pentru adulți. Mai jos am pus informații despre creatorul ei și alte detalii pe care le consider importante.

Așadar, Earth Speakr a apărut la după ce artistul vizual Olafur Eliasson a avut această idee de a invita toți copiii lumii să contribuie la a crea un mesaj colectiv despre salvarea naturii. Adulții nu pot posta mesaje, le pot doar vedea și da mai departe în social media pe cele ale copiilor.

Aceasta este o lucrare a artistului Eliasson.

Copiii își pot face cont în aplicație doar cu acordul părintelui, care primește pe email detalii despre aplicație și invitația de a accepta sau declina deschiderea contului copilului. Dacă nu au cont, copiii pot să participe ascultând mesaje Loud Speakrs în aplicație și pe site-ul web și creând Loud Speakrs pe site.

Ca să postezi un mesaj, mai întâi trebuie să îți faci cont. E nevoie de acordul părintelui, confirmat printr-un mesaj pe care îl primește el. Odată contul făcut, copilul își modelează avatarul cu degetele pe ecran, poate alege o față mai lungă, mai lată, ochi mari etc.

Apoi salvează forma feței și trece la înregistrarea mesajului audio, apăsând butonul portocaliu. Îl ascultă, dacă e ok, îl salvează, dacă nu, mai înregistrează o dată. După ce mesajul audio e ok, caută în jur un obiect căruia să îi împrumute vocea, un copac, un tufiș, un ambalaj de pe jos, un glob pământesc, ce vrea el.

Încadrează obiectul pe ecran, în timp ce aplicația plasează pe imagine avatarul, creând realitatea augmentată. Dacă copilul decide să salveze mesajul, apasă pe buton, obiectul ales are chip și vorbește. Mesajul e finalizat. Copilul alege apoi categoria în care vrea să-l urce, Poluare, Animale, Plante, Invenții, și-l postează.

Mesajele altor copii le poți asculta fie dând click pe pinurile de pe hartă, din zona care te interesează, fie random, apăsând un buton din aplicate.

Copiii pot da report mesajelor care par a fi spuse cu voce de adult, iar mesajele odată postate nu mai pot fi șterse!

Ce pot face adulții este să intre pe site, să urmărească aceste mesaje, să creeze colecții de mesaje ale copiilor, care se numesc Loud Speakrs și să le distribuie pe conturile lor de social media, pentru a le face auzite. Ce fain, copiii vorbesc, adulții ascultă!

Copiii care folosesc aplicația pot vizualiza mesajele din LoudSpeakrele de care sunt aproape ca locație, și o pot face folosind realitatea augmentata, așa numita AR, cu ajutorul aplicației. Loud Speakrs pot fi vizualizate și pe site-ul web, fără a călători la locația fizică a acestora.

Dacă există profesori care doresc să folosească la școală aplicația sau site-ul, aici găsiți materiale dedicate. Ele pot fi folosite gratuit și de muzee, biblioteci sau organizatori de cursuri și ateliere.

Sper că v-am trezit interesul! 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *