Cine are grijă de dinții copiilor noștri? (p)

Spălatul pe dinți nu stă bine la cifre în România. Se pare ca românii folosesc în medie doar un tub de pastă pe an (noi, familie de patru cu igienă dentară bună, consumăm un tub cam în patru săptămâni), își schimbă periuța în medie la 15 luni, deși recomandarea e ca ea să fie schimbată la 3 luni. Doar un sfert dintre români merg la dentist când au probleme, din lipsa banilor sau de frică, dar și din lipsa cabinetelor la distanță acceptabilă. La nivel global, se pare că până la 90% dintre oameni au cel puțin o problemă dentară. Iar dintre probleme, cele mai frecvente sunt cariile și boala parodontală (boala gingiilor), acestea fiind și cauze majore ale pierderii dinților. Nu există cursuri de igienă dentară în școli, nu există programe de sprijin ale familiilor din comunități sărace. Mii de copii nu se spală pe dinți niciodată.

Acesta fiind contextul, sunt și vești bune. Una este programul școlar gratuit oferit de Colgate în școli din toată țara în fiecare an din ultimii 27 de ani, alta este că o fetiță din Bacău a câștigat competiția de desene școlare pe teme de igienă dentară. Detalii mai jos, și o invitație la un webinar online gratuit despre sănătatea dentară a copiilor noștri, oferit de Colgate.

În fiecare an, copii cu vârste între 6 și 9 ani care participă la Programul Școlar Colgate în toată lumea își înscriu în concursul My Bright Smile™ desenele despre igiena dinților. Anul acesta, o fetiță din Bacău este pe lista câștigătorilor.  Alecsia-Maria Popa a fost aleasă de juriul din New York printre autorii celor 12 desene câștigătoare, care lor sunt premiați, iar lucrările sunt incluse în calendarul global Colgate My Bright Smile™. Alecsia a primit bursa Colgate Bright Smiles în valoare de 250 de dolari, iar clasa din care face parte a primit o bursă în valoare de 500 de dolari.

Acesta e desenul Alecsiei:

Alecsia-Maria Popa (care între timp a împlinit 10 ani) este elevă la Școala Gimnazială „Nicu Enea” din Bacău și este fericită că desenul ei din concurs a fost atât de apreciat. „Când voi fi mare, vreau să mă fac designer vestimentar. Îmi place foarte mult să desenez și să mă spăl pe dinți”, spune Alecsia. 🙂

Mi-a plăcut declarația acestei fetițe, îi place să deseneze și să se spele pe dinți.

Mie nu mi-a plăcut să mă spăl pe dinți și nici nu m-am spălat cum trebuie, poate de aceea am ajuns la 40 de ani cu șapte implanturi dentare, nenumărate plombe și experiențe groaznice la dentist.

Pentru copiii mei îmi doresc altceva, așa că stau pe capul lor cu explicații, povești și exerciții, periuță electrică potrivită și pastă de dinți de calitate, să mă asigur că au un start cât mai bun și că vor considera igiena dentară esențială toată viața. Au învățat de mici că spălatul pe dinți este obligatoriu în fiecare zi, chiar dacă spălatul pe corp se poate fi amânat cu o zi. Au mers regulat la controale la dentist, nu primesc deloc sucuri sau dulciuri din comerț. Au dinți albi și frumoși, și de lapte, și definitivi. Se spală pentru că știu că trebuie.

Pe cât uram spălatul pe dinți în copilărie, pentru că-l consideram o pierdere de timp, pe atât de mult îmi place acum, e momentul meu de mindfulness seara și dimineața. Periuța spală gingiile și dinții, eu mă uit la mine în oglindă, simt, miros, aud, două minute sunt în lumea mea, doar eu cu mine.

Când eram mică îmi plăcea să mă spăl pe dinți mai ales după vizitele echipelor Colgate, când primeam o periuță mică de plastic, un tub minuscul de pastă de dinți (mă prefăceam că e fabricată de pitici) și un calendar pe care mereu îl lipeam pe oglindă, spre disperarea mamei. Programul lor se desfășoară în România din 1993!

Mă bucur să citesc că Programul Școlar Colgate continuă și în ziua de azi, și atinge inclusiv școli din zone sărace. Copiii sunt învățați de ce și cum să își îngrijească dinții, primesc mici cadouri, sunt invitați să deseneze despre ce-au învățat. În 2020, 200.000 de copii din 14 județe învață cum să aibă o dantură sănătoasă datorită acestui program. Iată ce informații au ajuns la ei în cadrul școlii (înainte ca pandemia să închidă totul):

  • periajul dinților de cel puțin două ori pe zi timp de două minute,
  • schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni,
  • vizite periodice, de două ori pe an, la medicul stomatolog,
  • adoptarea unui stil de viață echilibrat.

Toate lecțiile sunt interactive, iar informațiile sunt transmise pe înțelesul copiilor prin cântece, jocuri și prin filmul educațional de animație „Doctorul Măseluță și supereroii dinților sănătoși”. La finalul fiecărei lecții, copiii și părinții primesc din partea Colgate România produse pentru igiena lor dentară, un pliant cu sfaturi, precum și un calendar în care să noteze zilnic faptul că echipa părinte-copil s-a spălat pe dinți.

Pentru mulți copii din comunitățile sărace, această pastă și această periuță sunt singurele la care au acces un an întreg. 🙁

Programul Școlar Colgate este parte integrantă a iniţiativei globale Colgate Bright Smiles, Bright Futures™. Peste 50 de milioane de copii din 80 de țări au beneficiat de educație privind igiena orală și produse de îngrijire adecvate de la inițierea programului în 1991, la nivel global.

Mai multe informații sunt disponibile online pe site-ul www.programscolarcolgate.ro. Tot aici, vă puteți înscrie în campania „Zâmbește pentru viitor”, unde pe 24 noiembrie de la ora 20.00 puteți urmări un webinar susținut de dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, tema fiind relația între copil și medicul stomatolog.

Pentru mai multe informații despre proiectele și produsele Colgate®, puteți vizita website-ul companiei www.colgate.ro.

Sper că generațiile viitoare vor avea dinți mai sănătoși decât noi! Cred că trebuie să facem ce putem pentru dinții copiilor noștri, e un aspect important, care poate afecta serios calitatea vieții oricui, dacă nu e gestionat corect.

Imagine de Jenny Friedrichs de la Pixabay

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

3 comentarii

  1. Imi amintesc si eu de acele momente in scoala cand venea echipa Colgate si primeam sfaturi despre igiena orala, si un mic pachetel cu pasta, periuta si calendar. Asemeni si noi (eu si sora mea) lipeam calendarele pe faianta, ca nu ne lasa mama sa lipim pe oglinda. Faptul ca i-am obisnuit pe copii de mici ca este necesar si sanatos, ei vad acest lucru ca o activitate normala si necesara zi cu zi. Eu insa nu sunt adepta periutelor electrice. Cred ca am eu un pitic pe creier, cum ca ar fi pentru lenesi :). Am sa mai studiez oferta pe acest aspect, poate ma razgandesc. Tu esti multumita de periutele electrice folosite? Multumim ca impartasesti cu noi aceste momenete atat de obisnuite dar intalnite in orice casa/familie! Zi minunata sa ai!

  2. Nici eu nu sunt pro periuta electrica, dar nu sunt nici impotriva ei neaparat.
    Numai cred ca o periuta simpla, obisnuita face tot ceea ce trebuie daca este folosita corect. Important este ca un copil sa invete cum se face periajul corect si complet; eu am aflat abia la 18 ani, de la stomatolog.
    Fetita mea de 6 ani si 7 luni inca nu se spala singura pe dinti, o spal eu, riguros, dimineata si seara. Ea se spala singura doar la pranz (daca a mancat ceva dulce).
    Mai demult am citit pe blogul Mirunei Ioani ca un copil e pregatit sa se spele singur pe dinti in momentul in care a invatat sa scrie de mana pentru ca abia atunci a dobandit dexteritatea necesara si sa se spele corect pe dinti, prin toate locurile ascunse.
    Din acest motiv am ascultat-o pe Miruna si, momentan, nu ma bazez pe periajul facut de fetita mea, desi imi doresc sa fie independenta si la periajul dintilor. Dar intai sa invete cum trebuie.
    Eu am avut atatea probleme si dureri de dinti incat imi doresc foarte mult ca fetita mea sa nu aiba nicio carie – daca asta e posibil. Stiu sigur ca ma straduiesc. Asadar inca o invat treptat si-i explic miscarile. In jur de 8 ani cred ca va fi pregatita sa se spele singura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *