Waffles pufoase și aromate la aparatul Breville (rețetă, p)

Am folosit această bază de waffe: suficient ou, unt, lapte și făină să iasă ceva pufos, crocant, gustos și nu prea gras (rețeta e aici).

Aparatul pe care-l folosesc întotdeauna pentru waffe este cel de la Breville, pe care l-am luat cu noi de la București. Sunt foarte mulțumită de el și continuu să-l folosesc fără milă.

Cred că am reușit să găsesc rețeta bună pentru noi și sunt pregătită să o împărtășesc cu voi.

Foarte important e și aparatul, am avut în trecut și altele și se întâmpla ca wafele să iasă prea făcute pe margini și crude în interior. Aparatul Breville e cel mai bun din ce am încercat până acum, povestesc la final despre el.

Un pont important: După ce puneți aluatul și lăsați placa de deasupra în jos, nu prindeți mânerul cu clapeta, pentru că wafele cresc în aparat și e nevoie ca partea de deasupra să se poată ridica. Altfel nu vom avea waffles pufoase! Mânerul este de folos când depozităm aparatul, să nu se desfacă. Nu uitați să lăsați aparatul să se răcească de tot înainte de a-l depozita.

Nouă ne plac foarte mult și cele sărate, așa că am adaptat rețeta și pentru varianta cu chimen și parmezan, sau telemea și spanac, puteți pune și bucățele mici de mușchi sau șuncă, dacă doriți.

Sunt foarte bune calde!

Din cantitățile de mai jos ies fix 12 waffles. Eu împart aluatul în două, într-un castron adaug puțin zahăr brut sau vanilat, în celălalt, parmezan și chimen sau spanac și mărar și telemea, și fac 6 sărate, 6 dulci, pe care pe împărțim apoi toți patru.

Cele dulci merg cu orice vă trece prin cap: fructe și zahăr pudră, miere și fructe, sirop de arțar și fructe, frișcă și fructe, dulcețuri, înghețată, sosuri făcute de voi, gemuri și așa mai departe.

Cele sărate merg cu iaurt și salată verde, cu avocado sau cu roșii ori castraveți, la mic dejun sau ca gustare de după-amiază.

Iată și rețeta, aveți nevoie de:

  • 300 gr. făină albă
  • 400 ml lapte cald
  • 3 ouă la temperatura camerei
  • un praf de sare
  • un plic praf de copt (12 gr)
  • 100 gr unt topit sau  100 ml ulei vegetal (eu îl prefer pe cel de cocos)
  • două plicuri de zahăr vanilat sau două linguri de zahăr brut sau nimic, dacă nu folosiți zahăr
  • extract de vanilie, câteva picături (opțional)

Cum procedăm:

Punem aparatul la încălzit, are nevoie de două minute să se încingă.

Într-un vas amestecăm cu telul făina, sarea și praful de copt, plus zahărul, dacă folosiți.

Ouăle le separăm, gălbenușurile le adaug peste făină și amestec, albușurile le bat spumă separat,  cu un praf de sare.

Amestec făina cu gălbenușurile, adaug untul sau uleiul vegetal și treptat și laptele, extractul de vanilie, amestec bine până nu mai am cocoloașe.

La final încorporez cu blândețe și spuma de albușuri, fără să o zdrobesc.

Ung ambele plăci ale aparatului cu unt sau ulei vegetal, folosesc o pensulă de silicon.

Torn cu polonicul aluat, pun un strat generos, ca să ajungă pe toată lățimea formei.

Las încet capacul și aștept cam 4 minute, apoi verific. Când se rumenesc, le scot pe o farfurie folosind o spatulă de silicon.

Pentru varianta sărată, înainte să încorporez albușurile adaug în aluat ce doresc, semințe de mac sau de chimen, parmezan, telemea rasă, spanac, ierburi, amestec bine, apoi pun și spuma de albuș.

Le devorăm cu fructe, gemuri și dulcețuri, sirop de arțar, miere sau înghețată.

Pe cele sărate le mâncăm goale, calde!

Așa, acum despre aparatul waffke maker Breville. Cel mai mare avantaj este stratul DuraCeramic care îmbracă plăcile, care este absolut sigur pentru sănătate, este foarte rezistent la zgârieturi și e foarte ușor de spălat și întreținut. Plăcile se scot și se spală cu laveta umedă și puțin detergent.

Aparatul e foarte ușor de folosit, îl băgați în priză, când e pregătit, se aprinde becul portocaliu. Pe parcursul gătitului se mai stinge becul portocaliu, dar curând aparatul atinge iar temperatura optima și becul se aprinde din nou.

Nu ai nimic de reglat.

E ușor de depozitat, pe partea de jos are un suport în jurul căruia puteți înfășura cablul de alimentare, iar clapeta (care prinde cele două plăci împreună) permite stocarea pe verticală, ca să nu ocupe prea mult loc.

Pe siteul lor, aici, mai jos pe pagină, găsiți și alte rețete de waffe cu tot felul de ingrediente.

Aștept să-mi spuneți cum v-au ieșit!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

22 comentarii

  1. Noi avem aparatul de făcut sandviciuri de la ei și suntem foarte mulțumiți. Nu se pot cumpăra doar plăcile ceramice pentru waffles? Nu mai avem loc în bucătărie pentu încă un aparat.

    • Asadar, importatorul spune ca placile de waffe nu se pot achiziona separat si nici nu se potrivesc cu sandwich makerul Breville, imi pare rau. 🙁

    • Ba da se pot trebuie sa le trimiteti mail celor de la service si ca trimit doar placile, insa dezavantajul e ca au pretul cam cat si aparatul …:( va las mailul de unde am achizitionat eu : solutie@restart.ro si le spuneti ce doriti si va zic si pretul . Succes

    • Muninate !!! Multumim pentru reteta si explicatii. Eu in loc de zahar am pus 2 linguri de miere si au iesit exact cat sa fie un pic dulcegi.

  2. Am si eu o reteta super simpla fara zahar (uneori pun 1 plic de zahar vanilat): o banana coapta, un ou, o lingura mica de smantana sau iaurt, putin unt (o sa incerc cu unt de cocos), o ligura plina de faina si o lingurita de cacao ca asa ii place baiatului meu si imi place si mie. La inceput puneam si praf de copt dar am renuntat pt ca sunt suficient de pufoase si fara.

  3. Mulțumesc mult pentru rețetă. Țineam nefolosit un aparat Silvercrest de 2 ani din lipsa unei rețete verificate și simple. Aseară am citit rețetă, astăzi am făcut-o.
    Au ieșit minunat cu cantitățile adaptate pentru 3 persoane.

  4. Azi am făcut rețeta ta! Foarte bune sunt??…am zis că la cat de multe au ieșit din compoziția asta ne ajung 2 zile…da de unde! S-au dus mai mult de jumătate…bebe 1an și 4 luni foarte încântat

  5. Reteta de vafe fără gluten

    1 mar golden / 1 banana coapta / 2-3 linguri de dovleac copt sau la aburi
    3 linguri fulgi de ovaz rasniti (faina)
    aroma după preferinta: scorțișoară, rasatura de coaja citrice bio, vanilie, carob

    Se amesteca bine. Se coc la Breville.

    Azi mi-am incantat musafirii, alături de fructe și smoties cu fructe și lapte vegetal de caju și cocos îndulcit cu o banana !

  6. Foarte la îndemână!!! La cele sărate adaug dovlecel ras si stors pe lângă alte legume.Geniale,la fel și aparatul🤩👏👏👏

  7. Bună draga Prințesa Urbană,
    Vreau să îți mulțumesc pentru această rețetă minunată pe care ai împărtășito și cu noi.
    Am cumpărat și aparatul tot datorită ție. Este prima dată când am făcut și au ieșit foarte bune și și frumoase. 😇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *