Am dus împreună copiii la școală. Mereu în prima zi îi ducem împreună.
Aseară erau amândoi nerăbdători și bucuroși. Abia aștept s-o văd pe Anca (învățătoarea). Și pe Alin (învățătorul). Eu abia aștept să mă joc cu băieții. Să mergem în parc. Să ridic mâna și să răspund. Să ne certăm pe răspunsuri. Să ne grăbească Anca. Să alergăm pe scări. Să spunem toți în cor că nu e bună ciorba.
Azi dimineață, doar Sofi mai era bucuroasă și nerăbdătoare. Iv a decis că el preferă să rămână acasă cu noi, să se joace. La școală nu se joacă băieții cu mine. Nu-mi place mâncarea. Mă plictisesc.
A plâns. A dat vina pe rucsac, pe straturile multe de haine, pe ghetele prea mici (de fapt, îi sunt puțin mari). I-am spus că e normal să îi fie greu, am fost multe luni împreună, doar noi. I-am spus că am încredere că imediat îți va regăsi locul, că ziua trece foarte repede, că îi aștept cu mâncare caldă la poartă după-amiază.
Am plecat foarte devreme, nu știam ce trafic va fi. A fost destul de aglomerat, ca în zilele pline dinainte de pandemie. Am ajuns la timp, am avut vreme să ne îmbrățișăm, să le spunem că-i iubim. La poartă îi așteptau profesorii lor, zâmbind, nerăbdători, veseli. Mai toți copiii ciripeau de sub măști, deși plouă și e întunecat de zici că-i seară.
Sofia s-a dus glonț în curte.
Ivan a rămas acolo, după poartă, cu spatele la noi. S-au dus să-i vorbească învățătoarea lui de anul ăsta, a venit și cea de anul trecut. A venit și-o colegă de-ale lui, l-a salutat, ea a mers mai departe spre școală, el a rămas pe loc. Am rămas și noi acolo să-l petrecem cu privirea. Până la urmă, s-a urnit, cu învățătoare cu tot. S-au dus împreună vorbind nu știu ce. Nu a întors deloc capul.
Am venit înapoi acasă povestind numaiștiuce.
E bizar. E liniște. Pentru prima oară în atâtea luni, e liniște perfectă. Pisica s-a lipit de mine și sforăie, iar mie-mi vine să mă bag sub plapumă și să dorm. Dar cartea are nevoie de titlu și de copertă, Caietul are nevoie de nume în engleză, volumul 2 are nevoie de final, așa cum copiii au nevoie de școală și capul meu de liniște.
E bună ploaia, parcă ne ține de cald, de sigur, cumva. Nu mi-aș fi imaginat ziua asta altfel.
Dă, Doamne, să fim sănătoși!
Photo by Rhendi Rukmana on Unsplash
Prin septembrie comentam la un articol si spuneam ca baietelul meu a mers la scoala normal din luna mai. In alta tara, cu ceva norme de igiena dar nu exagerate. Fara masca, cu aerisit bine clasa dupa fiecare 45 min, cu spalat pe maini si adus aminte sa nu stea prea aproape unu de altu. Pauzele se petrec afara, pachetul se mananca afara pe orice fel de vreme (au un fel de sopron acoperit pt viscol si furtuna).
Din prima sapt de scoala normala copii s-au imbolnavit. Muci, tuse, clasice, niciunu de covid.
Robo ma intreba la comentariul meu, cum e posibil copii sa transmita virusii vechi si nu covid.
I-am raspuns ca nu stiu, revin dupa cateva luni.
Am revenit dupa inca 6 luni de mers la scoala si afterschool si raportam doar virozele obisnuite si nici un focar de covid in scoala. Au fost profesori pozitivi (luat din vacanta), au fost copii pozitivi (luat de la parinti) dar nu au dat de la unu la altu.
Chiar saptamana trecuta unul din copii cu care se joaca al meu zi de zi a avut un parinte bolnav. Copilul nu a luat, nu a dat mai departe.
Acum e agitatie mare cu tulpina britanica pt ca asta se pare ca o transmit copii mai usor. Au fost cam 10 scoli in carantina pana acum dar nu se vede o crestere dramatica a cazurilor.
buna.
ref la intrebarea pe care am pus-o atunci: intre timp am citit un articol acum cateva luni care zicea ca noua zeelanda a eradicat practic gripa de cand cu masca / distantarea sociala/ carantina, dar nu si racelile.
se pare ca intr-adevar virusurile de raceala se transmit mai usor decat corona atunci cand se respecta masurile pt covid cum ar fi masca etc
Am uitat un amanunt esential. Profesorii si toti adultii care intra in contact cu copii trebuie sa respecte niste norme stricte: masca inclusiv la clasa, nu au voie sa socializeze in pauze, nu au voie in cancelarie, nu au voie la sedinte decat pe zoom, evita sa se apropie de copii daca nu e absolut necesar (au inventat tot felul de jocuri ca sa nu sperie copii). Daca pleaca in vacanta nu au voie inapoi decat testati.
Au fost cazuri in care s-au inchis scoli mici pentru ca tot personalul s-au chefuit in weekend la petrecere si s-au infectat unii pe altii. Asa ca li s-a recomandat sa nu socializeze intre ei in timpul liber.
Da, la fel si noi din alta tara, am dat de Covid la educatori in gradi, au fost pe rand bolnavi, copii nu, familiile copiilor nu. Cel mai mult a ajutat pentru noi transparenta autoritatilor-din gradi, de la primarie. Ne-au spus clar, sa nu speculam ca ne vor informa. Ne-au informat, au luat cea mai buna decizie atunci si au oprit raspandirea la alte grupe (la educatorii lor). De atunci au mau fost rinovirusuri..dar cel mau curios, chiar dupa vacanta de iarna s-a raspandit strep beta-hemolitic de am stat acasa 10 zile cu atb. Si educatorii au stat acasa si au inchis grupa pe motiv ca nu vor impartirea cadrelor, sa nu creasca riscul de contagiune. Ne-a fost bine si asa. Indeed, acum cu tulpina noua, sunt precauti, inca nu sunt relaxati, cu toate ca tot mai putine cazuri sunt zilnic. Vedem…si supravietuim cumva!
La noi, in alta tara, a functionat scoala fara intrerupere din 1 septembrie.
Atunci cand existau cazuri de covid in scoala eram anuntati si de putine ori a fost inchisa cate o clasa datorita cazurilor printre copii.
Ce ni s a parut noua interesant, a fost faptul ca in anul acesta scolar, fetita noastra a fost o singura data racita usor si in 2-3 zile i a trecut. Dar inainte de pandemie, mergea la scoala 2 saptamani, apoi statea acasa bolnava, culegând toti virusii din jur si mereu dadea in otite si antibiotic. Noi credem ca masca a ajutat o mult sa nu mai faca racelile obisnuite, dar care erau un mare stres pentru noi. Iar medicul de familie ne a spus ca a vazut mult mai putine cazuri de viroze la copii, de cand se poarta masca in scoala.
Sa auzim doar vesti bune!