Mergem mai departe cu seria de povești adevărate despre femei cu meserii neobișnuite, considerate mai degrabă „de bărbați”. Scopul demersului meu este de a zdruncina un pic stereotipurile de gen și de a inspira fetele, adolescentele, dar și femeile mature care nu sunt mulțumite de cariera lor, să-și urmeze visul. Aici puteți citi toate articolele din serie.
În luna mai voi demara un demers similar pentru bărbați care au meserii considerate cultural „meserii de femei”.
Episodul de azi e despre Roxana Rață, care este cercetător științific în domeniul fizicii nucleare.
Salut!
Sunt cercetător științific în domeniul fizicii nucleare. Sunt specializată pe radioprotecție și, momentan, lucrez pentru o companie americană care produce acceleratoare de particule folosite în protonoterapie (un tip de radioterapie care folosește protoni pentru a trata cancerul) și imagistică medicală. Lucrez în acest domeniu de mai bine de 8 ani și, în tot acest timp, m-am specializat pe simulări Monte Carlo. Aceste simulări includ:
-îmbunătățirea designul acceleratorului, în cazul în care doza de radiații primită de pacienți, cadre medicale sau public, depășește limita legală
-studiul materialelor care pot fi utilizate în atenuarea particulelor secundare produse în timpul iradierii
-calcularea radioactivității în urma iradierii diferitelor componente ale acceleratorului ce urmează a fi transportate sau dezafectate
Vorbesc foarte rar despre profesia mea, pentru că mulți nu înțeleg ceea ce fac, inclusiv cei din familie.
Roxana Rață
Am crescut întru-un cartier de la periferia orașului Galați, într-o familie normală, cu lipsurile specifice anilor 90. Mică fiind, am înțeles că trebuie să excelez la școală, dacă vreau să îmi depășesc condiția. Nu mi-am imaginat niciodată că o să ajung să lucrez în acest domeniu, dar am știut dintotdeauna că îmi doresc să ajut cumva, prin activitatea mea, bolnavii de cancer. Acesta ocupație îmi oferă satisfacție sufletească! Știu că muncă mea e utilă și îmbunătățește viața celor care se luptă cu această boală cruntă. E foarte important pentru mine să știu că rezultatele studiilor mele oferă speranță celor bolnavi. De aceea, îmi doresc tare mult să pot aduce acest tip de terapie și în România.
Ca să ajung să practic această meserie, am urmat cursurile facultății de fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza, specializarea Fizică Medicală, iar la teza de masterat m-am axat pe studiul protonoterapiei. Pentru partea experimentală a tezei de masterat, am fost nevoită să plec în Italia, la centrul de protonoterapie de la Pavia. După masterat, am fost acceptată la un program doctoral în Anglia. Aici m-am specializat pe radioprotecție și pentru teza de doctorat am colaborat cu două clinici de protonoterapie din Liverpool și Manchester, dar și cu centrul de cercetare nucleară (CERN) din Geneva. Mi-am continuat studiile postdoctorale la CERN, în cadrul grupului de radioprotecției pentru doi ani de zile și am fost singură femeie și singurul cercetător de origine română din grupul care se ocupă cu proiectarea unui noi accelerator de particule, Future Circular Collider.
Sunt împlinită și fericită atunci când știu că munca mea a ajutat la conceperea unui nou accelerator, mai fiabil și mai modern, care îmbunătățește calitatea vieții pacienților!
Roxana Rață
Lucrez în grupul de fizică a companiei și sunt singura femeie dintr-un grup de șase. Mi-a fost dificil să mă impun la început, dar în timp, am câștigat încrederea colegilor. Suntem cu adevărat o echipă!
Nu mi s-a întâmplat să fiu catalogată ca mai puțin pregătită doar pentru că sunt femeie. Cred că am fost norocoasă din acest punct de vedere și poate că a contat și faptul că nu am lucrat în România. Din contră, am avut mereu manageri care m-au ajutat să mă integrez foarte bine în echipă și care m-au sprijinit foarte mult.
Am două fetițe. Le povestesc cam tot ce fac și fetița cea mare chiar mă ajută să îmi pregătesc biroul de acasă când știe că am ședință. Nu știu dacă mi-ar plăcea să practice aceeași meserie, dar le voi sprijini în cazul în care vor decide să urmeze această cale!
Da, mă văd practicând pană la pensie această meserie! Nu mă plictisesc și o fac din pasiune!
Sunt împlinită și fericită atunci când știu că munca mea a ajutat la conceperea unui nou accelerator, mai fiabil și mai modern, care îmbunătățește calitatea vieții pacienților!
Pe de altă parte, e foarte greu pentru mine să fiu omul de legătură dintre fizicieni și ingineri. Mă lovesc uneori de conceptul de „eu știu mai bine” pentru că sunt inginer. Și cu greu reușesc să îi conving că greșesc. Dar asta nu mă descurajează, din contră, am învățat să fiu mai convingătoare!
Practicând această meserie, am învățat este important să o faci din pasiune, altfel nu cred că aș fi rezistat în această lume. E o meserie complexă, care necesită răbdare și perseverență, dar care oferă și multe oportunități. Am călătorit în multe țări, am participat la conferințe internaționale și am avut oportunitatea să îmi prezint rezultatele în fața unor oameni cu vastă experiență în acest domeniu. Așa am avut oportunitatea să îmi dezvolt cunoștințele și să îmi doresc să excelez.
Vorbesc foarte rar despre profesia mea, pentru că mulți nu înțeleg ceea ce fac, inclusiv cei din familie. Poate de aceea nu am știut să explic foarte bine în ce constă muncă mea. ? Ca o concluzie, e o meserie în care mă implic și în care pun suflet. Mă simț împlinită și fericită că muncă mea aduce un beneficiu omenirii.
Nu aș fi ajuns unde sunt astăzi dacă nu aș fi avut sprijinul soțului meu. M-a încurajat de fiecare dată și a avut puterea să mă facă să merg mai departe și nu renunț la visul meu! Mulțumesc că mi-ai oferit ocazia să vorbesc despre meseria mea, sper ca povestea mea să inspire multe tinere!
Cu drag,
Roxana
Ce fain! In liceu am avut o pasiune pt fizica nucleară la un ment dat si visam sa urmez aceasta cale, dar pana la urma am ales programarea, mi s-a potrivit mai bine. Oricum, inca sunt fascinata de fizica si de fizica nucleara in mod deosebit.
Imi vine greu sa inteleg de ce domeniile astea sunt considerate „de bărbați”, nu implica abilitati fizice specifice barbatilor… Si ma refer aici si la meseria mea de inginer programator, cam 90% dintre colegii mei sunt de sex masculin. Si fetele sunt la mare cautare in domeniu, doar ca nu prea se gasesc 🙂
De ce sunt fetele la mare căutare? Adică ce importanță are pentru angajator că sunt fete sau băieți?
Are importanta pentru marile companii sa mentina un echilibru de gen. E un adevarat curent in ultimii ani, firmele mari de IT se mandresc cu procent cat mai mare de femei in pozitii de conducere de exemplu.
inteleg. deci ca sa dea bine.
am crezut ca – am auzit ca in alte domenii este cazul – pentru ca femeile sunt de obicei mai docile, mai muncitoare, au tendinta sa stea mai mult peste program etc
Felicitari, Dr. Roxana Rață!??
Sunt mandra de tine si realizarile tale copilul meu frumos si bun!
Te iubesc..
Mulțumesc!!
Foarte frumoasa aceasta serie. Ce simt eu ca lipseste este o structura, adica fiecare a povestit cum a stiut mai bine (unele foarte pe scurt, altele mai in detaliu), dar n-au fost atinse aceleasi aspecte in fiecare articol (copilarie, studii, experienta de munca, cum sunt percepute la locul de munca/in societate, avantaje/dezavantaje ale meseriei, planuri de viitor, orice altceva ar avea relevanta pentru serie). Cred ca un format de tip interviu, cu aceleasi intrebari si raspunsurile lor ar fi fost mai util, pentru ca fiecare persoana ar fi trecut prin toate aceste etape (etape care ne-ar fi ajutat sa ne facem o idee despre meseria lor, cum au ajuns sa o practice, ce planuri de viitor au etc).
Buna, fiecare invitata a primit un ghid de interviu cu aceleasi intrebari si doamnele au raspuns la ele. Pe lista de intrebari se afla studiile, planurile din copilarie, traseul profesional, obstacolele intampinate, ce e cel mai greu si ce e cel mai frumos in meseria lor, ce au invatat din ea, ce sfaturi ar da unor tinere, ce le povestesc copiilor despre meseria lor, etc. Din punctul meu de vedere structura e evidenta, chiar ma temeam ca sunt monotone. E bine ca nu. 🙂
Singura exceptie a fost Petronela Rotar, care a primit alt ghid de interviu.
de ce? :)) petronela rotar de ce a primit alt ghid de interviu? :))
Felicitări draga mea la cat mai multe realizari, Doamne ajută sa ne revedem cu bine verișoara mea frumoasă!
Felicitări și mult succes in continuare !!!
Salutări de la familia din Doagele Vaslui!!!??
Draga Roxana,
Felicitări pentru interviu, succes în ceea ce faci.
Îmbrățișări familiei!
Doamne ajuta!
Marian
Vă mulțumesc, domnule Marian!! Îmbrățișări si de la noi! Doamne, ajută!
Felicitări iubita mea verișoara esti mîndria familie noastre si dumnezeu sa-ti deschidă usile către o carieră minunata asa cum esti tu te pupam Roxana❤?
Vă mulțumesc, domnule Marian! Domnul sa ne ajute tuturor! Îmbrățișări si de la noi!
Iti mulțumesc, scumpa mea!!