Numai eu sunt 100% chiaunită de schimbarea asta de oră?

Parcă în niciun an până acum nu am fost atât de buimacă atâtea zile la rând.

Dimineața, când mă trezesc copiii la 7.30, zici că mă trage cineva încet și dureros dintr-o mlaștină. Nu pot deschide ochii și mă simt de parcă aș fi petrecut cinci nopți la rând în Club A cu boxa în brațe, conectată la o perfuzie cu vodcă. După ce deschid ochii, nu mă pot ridica din pat. Capul meu e blocat în pernă. Cu greu bălmăjesc ceva, mă târăsc la baie, pun masa (dacă nu reușește omul înaintea mea, și el e la fel de avariat), înghit ceva din care nu pricep nimic, apoi casc ochii și fie duc copiii la școală, fie, dacă îi duce el, încep să lucrez.

Primele șapte ore trec cu încetinitorul, la 12 mi se pare că e seară, iar pe la 2 dorm cu ochii la ecran. Abia pe la 3 PM încep să mă dumiresc în ce zi a săptămânii sunt.

Când mă duc să iau copiii de la școală, sunt relativ proaspătă, dar au trecut deja atâtea ore de când mă lupt să stau trează că imediat obosesc la loc.

Apoi se întâmplă ceva și de la 4 la 7, orele trec cât ai clipi. Mă uit la ceas și mi se pare devreme, dar de fapt e târziu, hai acasă copii, la masă, la baie, hai că e târziu, în sfârșit la 9 copiii se culcă și eu habar nu am cât e ceasul, parcă aș mai avea energie în cap, dar trupul e sfârșit. Mă pun la un film, se face 11, mă duc în pat, dar pentru trup e încă 10, cum să adormi la 10, mai citesc ceva, se face 1, adorm, peste șase ore e iar ora de plecat la școală și o iau de la capăt.

În mod normal mă obișnuiesc în două zile, dar de data asta e parcă mai rău.

Unde mă uit, oameni buimaci.

– Ce faci?

– Băi, nu știu, sunt cam confuză…

– Știu, și eu.

– Salut?

– M? Ai zis ceva? A, salut, nici nu te-am văzut, zici că am melasă pe creier.

O fi de la tot anul ăsta care ne-a stors. O fi de la stres. Oboseala. Lipsa de pauză adevărată.

Sper să treacă, totuși, că e teribil de enervant.

Sunt curioasă dacă numai pe-aici e așa.

Și cât mai trebuie să mai îndurăm zăpăceala asta cu schimbatul orei. Aș plăti o taxă lunară numai să nu mai trebuiască să siluim ceasurile de două ori pe an și creierii noștri odată cu ele.

PS: Eu, în timp ce copiii aleargă voios în parc:

Photo by nrd on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

20 comentarii

  1. Fix așa mă simt și eu. Niciodată nu am resimțit atât de tare ca acu schimbarea ceasului. Azi parcă a fost ceva mai bine de dimineață…

  2. La mine e a doua schimbare de oră, de când cu bebe ( 6 luni ). Aceeași stare o am și eu! 🙁 bebe debusolat, dințișori pe drum… Horror!

  3. Eu m-am simtit mereu mai odihnita cu ora de iarna. Trecerea la ora de vara ma face mai obosita ca sa nu mai zic in ce hal face praf programul de somn al copiiilor.

  4. Eu n-am nicio problemă, e drept ca de câțiva ani dorm de la ora 9, pe copii îi culc de la 8, anul ăsta am trăit oricum fără ceas, ma trezesc pe la 6-7,in funcție de cum bate soarele in geam ,atât de odihnita n-am mai fost de mult, mai ales ca nu ma mai obosesc nici concediile dese (imi plăceau si imi lipsesc mult, dar la 30 de mii de pași cât făceam într-o zi obișnuită de concediu, nu-i de mirare ca ma întorceam praf)

  5. Same here.. să vezi cum e si când mai suferi de o afecțiune care oricum te stoarce de energie, trecerea la ora de vară e cumplită. În schimb copiii sunt plini de energie, trebuie să stau in parc de la 5 ore in sus pe zi. Asta e chiar epuizant ?‍♀️Nu știu cum s-o mai scot la capăt ?

  6. Acelasi lucru mi se intampla si mie….ma simt msi odihnita cu ora de iarna….dar am cativa ani de cand trecerea la ora de vara e chin!

  7. Iubesc ora de vara, oricum se trezea fetita de la lumina de afara. Acum, daca ma uit la ceas, am impresia ca dorm pana mai tarziu. ?

  8. Cred ca are legatura si cu fluctuatiile de temperatura. Eu, cel putin, am observat ca ma afecteaza si asta: in weekend a fost cald si placut, apoi iar a scazut temperatura, ieri s-au tot plimbat norii (deci si presiunea atmosferica a fluctuat). Doar zic, eu asta am observat la mine, ma simt mai obosita si lipsita de vlaga cand se tot schimba vremea

  9. Nu esti singura!!! La ora de iarna ma simt cel mai bine, chiar daca acum ma bucur ca nu e bezna cand plec la munca sau cand termin serviciul! Ma straduiesc sa privesc rasaritul dimineata…si parca ma trezesc si eu! Dar, da, cred ca tot anul trecut, tot stresul si toata oboseala s-au acumulat, iar schimbare orei este cireasa de pe tort…doar ca e una amară!

  10. Nici mie nu imi place schimbare la ora de vara, pt ca practic se taie o ora, ziua de tranzitie e mai scurta. Toamna e chiar fain in schimb, castigam o ora.
    Anul asta insa nu am prea resimtit schimbarea, dorm bine, oricum imi place sa ma trezesc devreme. Daca citesc seara la culcare, adorm imediat, dupa cateva pagini sunt caput. Nu am avut nici o problema sa ma adaptez la a adormi la 11 dupa ora noua.
    Copii sunt mai somnorosi decat mine, ma trezesc de obicei cu mult inaintea lor :))

  11. Ador ora de vara. Ziua este lunga,am timp sa le fac pe toate și cu trei copiii chiar nu ma plictisesc deloc, am energie mai multă, mananc mai puțin, oricum eu sunt foarte matinala așa ca indiferent ca este iarna, vara, tot la 6-7 cel târziu ma trezesc, mi-ar plăcea sa fie iarna doar in luna Decembrie, in rest primăvara și vara.

  12. Eu m am culcat duminica la 9, odată cu copiii și mi am revenit. Din când în când fac asta ca să recuperez lipsa de somn, apoi sunt ok câteva zile. Sau ațipesti puțin la prânz, cât ai nevoie la câteva zile sau 20 minute zilnic. E un reset minunat.

  13. Se poate și mai rău ☺️
    Sa nu ai energie deloc, sa treci prin toate stările de mai sus și sa nu îți dai seama pana nu citești un articol din ce cauza ți se întâmpla toate. ?

    Merci pt ‘iluminare’ ☺️
    Curaj! Trecem noi și peste asta!

  14. Daaaaa!!! Exact la fel si eu! Chiar azi dimineata ma plangeam de treaba asta. Sper sa ne revenim in curand. La toata treaba asta mai adaugam niste canini care vor sa iasa si o stare generala agitata a piticului si avem tacam complet. ??
    Ne revenim noi si din asta!

  15. Near topic: schimbarea de oră primăvară e echivalentă cu tranziția de fus orar după o călătorie cu avionul (așa zisul jet lag). Din experiența mea pre-Covid (până la 9 ore jet lag în ambele direcții), ajustarea nu e un proces unitar. Pe de o parte somnul se ajustează de obicei cam cu 1.5-2h pe zi, pe de alta digestia și restul de „bodily functions” pot să ia chiar de 2x mai mult până la noul normal. Ajustarea la un climat cu mult soare e mai rapidă decât în zone mai reci și mai întunecate, „experiența” ajută de asemenea – adică să recunoști simptomele și să acționezi într-un mod sau altul (plimbări, alimentație, medicație etc).

  16. Vestea buna e ca din 2022 e vorba sa se renunte la schimbarea orei. Deci, daca lucrurile merg bine, mai avem de indurat o singura schimbare de ceas.

    • Daa, aștept și eu cu nerăbdare 2022 sa nu mai fie schimbari de ora!
      Chiar ma uitam cu mare curiozitate dacă a mai auzit cineva de treaba asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *