Ce smartwatch folosesc la alergare și la somn? Fitbit Sense (P, review)

După ce am scris despre cum și de ce am început să alerg (și cu ce efecte), multă lume m-a întrebat ce ceas folosesc pentru monitorizarea activității sportive, somn, monitorizarea inimii etc. Plănuiam să scriu despre asta (aveam un Versa 2 de la Fitbit), când am primit în teste noul smartwatch Fitbit Sense, care e mult mai smart, dar e și tare frumușel, așa că am decis să-l păstrez. Vă povestesc despre el acum, pentru că e la ofertă pe eMAG, are preț tare bun și s-ar putea să vă placă de el mult! Pe scurt, e love story pentru că ține bateria 6-7 zile, e discret și frumos, monitorizează bine pulsul, activitatea sportivă și somnul, pot răspunde și vorbi la el dacă nu am acces la telefon și pot plăti cu el (am zis și că face ECG rapid?). În detaliu, mai jos.

Încep prin a spune că până acum un an nu purtam deloc ceasuri, mi se pare un accesoriu desuet de când avem telefoanele mobile, eu sunt mereu pe fugă și foarte împrăștiată, un nou obiect pe care-l să-l uit sau să-l pierd era fix ce nu-mi trebuia!

Anul trecut însă, exasperat de faptul că niciodată nu răspund la telefon (pentru că mereu îl uit pe silențios pe fundul rucsacului, iar el nu știe dacă sunt bine, dacă au pățit copiii ceva, ce facem, unde suntem, când ajungem acasă etc), m-a convins omul să-mi iau un smartwatch care să vibreze când îmi sună telefonul și să nu mai am nicio scuză să nu-i răspund. Un fel de wife-control, v-ați prins!

Am săpat mult pe internet, am mers în magazine să probez, a durat o vreme, pentru că mi-am dorit ceva care să nu arate groaznic pe mâna mea (care-i suficient de subțire cât să facă majoritatea ceasurilor deștepte să arate la încheietura mea ca o gogoașă pe o scobitoare), și să țină bateria cât mai mult. Doar gândul de a pune la încărcat încă un device în fiecare seară îmi producea un mic atac de panică.

Fitbit Versa 2 a fost câștigător și mai mult de un an am fost foarte fericită cu el! Arată bine, ține bateria o săptămână, sună odată cu telefonul, monitorizează bătăile inimii și l-am găsit și la preț bun.

Între timp, de când s-a apucat de alergat, soțul și-a luat un Versa 3 și m-a înnebunit despre cât de mult mai bun e. Uite, are și GPS, monitorizează exact cât alerg, nu ca al tău, care aproximează, face și asta, și asta. Începusem să mă uit și eu după un Versa 3, când am primit invitația de a testa un Fitbit Sense, abia lansat.

Aceasta e colecția noastră de Fitbit. 🙂 Vedeți și diferențele de design. În stânga e Versa 2, la mijloc Versa 3, la dreapta Sense.

După o săptămână, am ajuns să-l dau jos doar la duș (teoretic nu e obligatoriu, el e waterproof, dar vreau să mă pot spăla și usca bine, pe el îl igienizez separat). Îl port și la somn, ceea ce cu Versa 2 nu m-am încumetat să fac. Îl mai scot în timpul zilei când am mult de scris și mișc mâinile foarte mult, ca să nu forțez brațul și ca să mai las pielea să respire.

Fitbit Sense

Cel mai mult îmi place (pe lângă că e foarte frumos și nu mai ratez apeluri datorită lui) că îmi oferă multe date despre starea mea generală, despre calitatea somnului, despre activitatea inimii, și pot să reglez în rutina mea lucruri astfel încât să fiu mai odihnită și să am o performanță mai bună la alergat. Pot plăti cu el, pot vorbi la el dacă nu am acces la telefon (care, cum ziceam, stă de cele mai multe ori undeva pe fundul unui rucsac), pot schimba muzica în timp ce alerg. Face și ECG!

Fitbit Sense

Iată ce știe să facă Fitbit Sense, pe larg:

  • Monitorizează cu acuratețe bună pulsul. Fitbit Sense are o tehnologie nouă (PurePulse 2.0), care folosește un senzor foarte performant, care mă anunță imediat ce apar nereguli ale pulsului cardiac (prea mare sau prea mic pentru vârsta și greutatea mea, dar și pentru nivelul de efort)
  • Are GPS, ceea ce înseamnă că pot în orice moment când alerg sau urc pe munte să văd exact ce distanță am parcurs. Mai jos vedeți un screenshot din aplicația Fitbit cu rezumatul alergării din ultimele zile.
  • Pot plăti cu ceasul în orice loc unde există un POS (prin aplicația Wallet a Fitbit Pay, în care am adăugat un card dintre ale mele). Apăs lung pe buton, tastez codul de securitate al ceasului și pot plăti contactless, apropiind ceasul de POS.
  • Vine cu abonament gratuit 6 luni la aplicația Fitbit Premium, care îți dă acces la multe extra features pentru un stil de viață sănătos (am pus la final câteva detalii despre Premium, care costă 47 de lei /lună după aceste 6 luni gratuite)
  • Pot face un ECG rapid care poate arăta semne de fibrilație atrială (sigur, nu ține loc de o vizită la cardiolog, dar în situații anume îți poate da o idee cât de cât despre cum stai). Se face ușor: pornești aplicația de pe ceas și pui degetul mare, respectiv arătătorul așa cum indică ceasul, timp de 30 de secunde. Datele se salvează în aplicația de pe telefon, ca să le poți discuta apoi cu medicul.
  • Ține bateria 6-7 zile (depinde și câte notificări setezi să se sincronizeze cu telefonul, eu am pus doar apeluri și sms-uri, nu vreau să-mi vibreze ceasul la fiecare mesaj pe FB sau pe WP)
  • Aplicația de EDA de pe ceas te ajută să măsori răspunsul corpului tău la stres (trebuie să pui palma peste ceas și el măsoară cu ajutorul senzorului EDA activitatea electrodermală și gradul de transpirație al pielii, care sunt buni indicatori ai nivelului de stres).
  • Pot răspunde și vorbi la ceas dacă nu am acces la telefon (un feature important pentru mine când alerg, de exemplu, sau când sunt cu copiii la joacă și telefonul e cine știe prin ce buzunar al rucsacului, sau fac treabă prin casă, telefonul sună, dar nu știu unde e, și e urgent să răspund). Pot, de asemenea, respinge apeluri, suna înapoi dacă am apeluri pierdute sau trimite sms-uri celor care mă sună și le resping apelul. Pentru că am Android, pot folosi inclusiv comanda vocală pentru a trimite mesaje text, dacă spăl ceva, de exemplu, și nu pot tasta.
  • Sense vine cu posibilitatea de a-ți monitoriza stresul pe baza informațiilor pe care ceasul le culege despre ritmul cardiac, calitatea somnului și activitatea fizică pe care o faci. Aplicația Premium oferă și mai multe date, folosește peste 10 date biometrice cum ar fi impactul activității fizice, rata de răspuns (ritm cardiac și modul în care el variază, activitatea electrodermală)
  • Funcția Find my phone a ceasului îmi e foarte utilă (nu știu dacă am mai zis, mereu îmi rătăcesc telefonul).
  • Îmi place secțiunea de Mindfulness din aplicație, care mă ajută să-mi amintesc zilnic să-mi iau pauze de respirație, să mă opresc și să stau puțin.
  • Sense monitorizează distanța, caloriile consumate, pulsul și viteza pentru multe tipuri de activități sportive, nu doar alergat, bicicletă și fitness, avem și cățărat și mers pe munte, de exemplu.
  • Am pe ceas info despre vreme, sincronizare cu calendarul, pot adăuga pe ecran ce widgeturi sunt importante pentru mine (folosesc pentru asta fie direct ceasul, de la butonul Manage, fie aplicația Fitbit de pe telefon, care este gratuită pentru toți posesorii de ceas Fitbit)
  • Funcția de încărcare rapidă permite autonomie de 24 de ore după 12 minute de încărcare
  • Funcția de monitorizare a zonelor de efort (AZM) îmi permite să îmi dozez efortul de alergare astfel încât să nu slăbesc, ceasul vibrează când intru într-o zonă de efort mare, ca să reduc viteza (puteți folosi funcția asta cum doriți în funcție de ce vă propuneți). Adică: un minut în zona de ardere a grăsimilor reprezintă 1 AZM, în timp de un minut de cardio sau în zona cu ritm cardiac maxim îți aduce un număr dublu de puncte. Astfel, poți obține 50 AZM din 30 de minute de alergare la efort intens.
  • Urmăresc calitatea somnului, vedeți mai jos cum arată raportul pe telefon. În aplicație primești zilnic o notă de la 1 la 100. Îmi e clar că trebuie să mă culc mai devreme seara. Mult mai devreme. Dorm puțin și prost, deep sleep foarte puțin, pentru că sunt foarte agitată.

Ah, ceasul și aplicația au și meniu în limba română, înțeleg că e un aspect important pentru mulți dintre noi!

Ca o concluzie, nu doar că acum am și eu GPS, dar mai am și ECG și Fitbit premium, plus notă pentru stres, așa că in your face, soțul!

Sigur vreți să știți și despre preț. Până pe 30 mai, Fitbit Sense Soft Gold (ca al meu) este redus pe eMAG la 1.320 lei, îl găsiți aici. Cel negru e și el redus la 1.349 lei. Sunt curioasă ce părere aveți și dacă vă tentează!

Aici sunt toate modelele Fitbit de pe emag.ro, toate au reduceri săptămâna asta.

PS: Scriu un pic și despre Fitbit Premium, upgrade-ul de aplicație care îți oferă acces la multe resurse gratuite pentru un stil de viață sănătos: ai o mulțime de clipuri cu exerciții pentru diferite clase de mușchi, realizate de profesioniști, ai mai multe date de analiză a somnului, poți seta alarme și notificări pentru diferite obiceiuri sănătoase (să bei apă, se te miști, să te culci, să iei o pauză, să ieși la alergat, să monitorizezi ce mănânci), ai sesiuni ghidate de meditație, îți poți evalua starea de sănătate în detaliu și poți stabili în aplicație tot felul de provocări legate de sport (distanță, timp zilnic, viteză), pe care aplicația le monitorizează și te ajută cu ponturi să le îndeplinești, ca un asistent personal.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

9 comentarii

  1. Frumos ceasul, interesanta și foarte detaliata descrierea, păcat ca nu au și opțiunea de try&buy. Ochelarii de soare sunt și ei minunati, model cât eye, ce model sunt dacă nu sunt indiscreta și de unde i-ați cumpărat va rog?

  2. Buna,
    Copiii au smartwatch, puteti recomanda ceva?
    Fetita mea implineste 8 ani, nu are telefon, dar as fi vrut un smartwatch pentru ea.
    Multumesc!

  3. Buna, Ioana!
    Indraznesc sa te intreb pe tine pentru ca am incercat fara succes sa caut singura solutia la problema mea. Am cumparat si eu acest ceas si este primul smartwatch pe care il voi folosi. Astazi l-am primit si am urmat toti pasii pentru configurarea lui. Functioneaza toate notificarile inafara de apeluri. Am incercat in fel si chip, am cautat pe net sa vad daca si alte persoane au intampinat aceeasi problema ca mine insa nu m-am dumirit. Cand suna telefonul, ceasul nu schiteaza absolut nimic. Nu am facut eu bine ceva sau oare ceasul are o defectiune?

  4. Mtumesc pentru raspuns!
    Am un Samsung A40 de doi ani, m-am gandit si eu ca s-ar putea sa fie telefonul de vina insa instructiunile ceasului zice ca e compatibil cu telefoane cu Android 8 sau mai nou iar al meu are Android 11. Oare acolo sa fie totusi problema?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *