Lansez azi seria #Educatiainlume, cu articole scrise de musafiri ai blogului cu scopul de a ne ajuta să înțelegem cum funcționează grădinița și școala în alte țări. Am primit texte despre Suedia, Spania, UK, Norvegia, Franța și Italia. Dacă doriți să contribuiți cu un text la această serie, îmi puteți trimite experiența voastră la ionouka@gmail.com. În paralel voi publica și seria #SanatateainLume, aștept și pentru această temă mesajele voastre, dacă doriți să împărtășiți.
Începem cu mesajul Oanei, care mi-a povestit despre sistemul de învățământ din Noua Zeelandă, îi mulțumesc. Mesajul ei e mai jos:
Sunt în Noua Zeelandă de 20 de ani, copilul meu s-a născut aici acum 17 ani.
Structura anului școlar
Școala începe la 5 ani pentru toți copiii. În ziua în care împlinesc 5 ani, asta e cadoul de ziua lor 🙂
Școala primară (Primary School) durează 6 ani (year 1-6), urmează apoi 2 ani de Intermediate School (year 7 și 8), și apoi College sau High School care durează 5 ani (year 9-13). Deci școala se termină la 18 ani, băiatul meu are 17 ani acum și este în ultima clasă de liceu, year 13.
Pentru că ne aflăm în emisfera sudică și anotimpurile sunt invers în comparație cu Europa, anul școlar începe în Februarie și se termină în Decembrie, când are loc vacanță de vară (Decembrie, Ianuarie). Sunt patru trimestre pe an (Term 1-4), despărțite de vacanțe de 2 săptămâni, cu excepția celei de vara care e de 6-7 săptămâni. În total sunt 13 săptămâni de vacanță pe an, mai puțin decât în Europa sau America.
De stat vs. privat
Sistemul din Noua Zeelandă este de stat și privat. Sistemul de stat (în care suntem noi) este considerat unul dintre cele mai performante din lume, mereu clasat pe primele locuri. Școala este gratuită, dar este încurajată o donație anuală de către părinți, care este stabilită de fiecare școală în parte. În general, donația e de approximativ 250 dolari pe an, deci foarte puțin. Fiecare școală are uniformă proprie care trebuie cumpărată, de asemenea se cumpără rechizitele.
Există un sistem de clasificare a școlilor de la 1 la 10 (decile), în funcție de puterea financiară a părinților majorității copiilor care merg la școală respectivă. De exemplu, la o școală cu decile 10, părinții sunt în majoritate angajați studii universitare, cu salarii care depășesc împreună 100 de mii dolari pe an. La o școală cu decile 1, părinții sunt în majoritate unemployed, nu își permit poate uniformă și rechizite și donația anuală, ca urmare guvernul alocă mai mulți bani acestor școli cu decile mic, pentru a compensa.
Trebuie să locuiești în zonă pentru a merge la o anumită școală (School Zone) și se încurajează mersul pe jos sau cu bicicleta/trotineta la școală. Despre școlile private nu știu decât că sunt scumpe și considerate posh, eu nu am prieteni ai căror copiii merg la școli private, asta pentru că sistemul de stat e foarte, foarte bun.
Filosofia sistemului de învățământ
Sistemul de învățământ din NZ îmi place foarte mult, nu este bazat pe note și teme pentru acasă, nici pe memorare, este un sistem bazat pe stimularea talentelor copiilor, oricare ar fi ele. Copiii sunt stimulați să gândească, să își exprime ideile oricare ar fi ele, să facă greșeli și să învețe din ele, să învețe să comunice, să socializeze în diferite situații.
Nu există segregarea din România (care exista cel puțin pe vremea mea acum 35 de ani) în buni (elevii care performau la matematică și științe) și proști (cei care performau mai mult la la materiile teoretice sau cei care performau în general mai puțin). Se pune accent pe ce este interesat fiecare copil în parte, la ce este bun, și se dezvoltă acea parte.
Calificative, teme, teste
Nu există comparații între copiii, calificativele sunt confidențiale, nu știe elevul Ionescu ce calificative are Popescu și invers, ședințele cu părinții sunt doar între părinții elevului respectiv și Teacher, așa că mama lui Ionescu nu știe ce calificative are elevul Popescu și nici nu o privește.
Calificativele sunt: Not achieved, Achieved, Achieved with Merit și Achieved with Excellence. Aceste calificative se dau numai la liceu, în ciclul Primar și Intermediar nu există calificative, se consideră că fac mai mult rău decât bine.
Din clasa a 11-a (year 11), la sfârșitul anului, copiii au un examen numit NCEA (The Național Certificate of Educațional Achievement), este un examen de final de an pe care îl dau din fiecare materie studiată în anul repectiv, iar calificativele obținute sunt folosite pentru intrarea la facultate. Deci sunt trei examene NCEA, clasa 11, 12 și 13 (Level 1,2 3). La final, calificativele obținute se folosesc pentru înscrierea la facultate pentru copiii care vor să urmeze Tertiary Education. Aceste calificative sunt recunoscute la nivel mondial.
Fac o paranteză: Eu am ieșit traumatizată din sistemul de învățământ din România- școală generală, liceu și facultate. Deși am 48 de ani, încă am coșmaruri și visez că dau examen în România, că nu am destule note să îmi încheie media, că am absențe, că sunt exmatriculată etc, deși am fost un elev foarte studios la vremea mea. Mă trezește bărbatu-meu noaptea că strig în somn în românește când am coșmaruri despre școală și e greu să îi explic, e australian omul meu și nu pricepe cum școala terminată acum 30 de ani încă mă poate afecta așa de mult 🙁
Afterschool
Legea din NZ nu permite copiilor să fie singuri acasă până la 14 ani, este interzis și se pedepsește f grav, riști să îți fie luat copilul de serviciile sociale dacă îl lași singur acasă până la 14 ani.
Pentru părinții care lucrează există afterschool, pe care și noi l-am folosit cu success. Este un serviciu sponsorizat de statul Neo-Zeelandez, de asemenea taxele pentru afterschool sunt plătite de stat pentru familiile cu venituri mai mici (există un serviciu Work and Income pentru asta), dar fee-urile în general sunt mici. De asemenea, pe perioada vacanțelor, dacă nu ai cu cine lăsa copilul, există sistemul de holiday program care este foarte eficient și ieftin, plătit de stat pentru famillile cu venituri mici. Și noi am folosit holiday program ani de zile, au programe foarte interesante pentru copiii, băiatul meu se ducea încântat.
Sistemul universitar (Tertiary Education)
În Nouă Zeelandă, universitățile sunt considerate de top la nivel mondial, mereu în primele 50 de locuri. Un Bachelor Degree durează în general 3 ani, masterul 2 ani și PHD 3 ani. Diferă la medicină, unde școală e și mai lungă și considerată cea mai grea. Primul an din cele trei e gratuit pentru toate disciplinele. După primul an, studenții pot opta pentru Student Loan, un împrumut de la stat pentu studii, care se dă fără dobândă și se returnează treptat când termini școala și ai un serviciu care să îți permită să plătești acest împrumut înapoi și să și trăiești. Taxele la Universitate sunt decente în comparație cu America, de exemplu, dar depinde și ce studiezi, medicina e cea mai scumpă.
Foarte interesanta si utila aceasta serie, as vrea sa citesc si informatii legate de sistemul de sanatate si siguranta in scoli. Vorbesc aici de copiii cu situatii speciale, alergii, alte situatii care genereaza o atentie sporita. Felicitari pentru tot ce faci Ioana!
In noua zeelanda fiecare copil isi duce mancarea de acasa. Gradinita copilului meu este „nut free’ deci niciun copil nu poate sa isi duca mancare cu nimic ce contine alune pentru un copil cu alergie la alune sau mai multi, doar educatorii stiu despre cine e vorba, pe ceilalti parinti nici nu ii intereseaza. Esti anuntat de aceste conditii atunci cand vrei sa inscrii copilul. Anul trecut aceasta gradinita a fost si „egg free”.
Bravo! Felicitări pentru inițiativă, Ioana!
Chiar sunt curioasă cum e si prin alte parti. Sunt curioasa atat din punctul de vedere al unei mamici de un bebe de aproape 2 ani, dar si din punctul de vedere al unui cadru didactic deschis la nou (lucrez în învățământ).
Mi-a plăcut foarte mult ideea și am citit pe nerăsuflate despre sistemul din Noua Zeelanda, care e super cunoscut și apreciat la nivel mondial.
Ce tare e seria asta!
Și ce idei faine ai! Mulțumim!
Ce proiect frumos, Ioana! Abia astept sa citesc tot!
Foarte interesant articolul! Te urmaresc cu mare drag! Bravo pentru ceea ce faci, Ioana???
Mi se pare o initiativa buna! Interesante informatiile..e bine de stiut cum e in alte parti.
Felicitari!
Felicitări pentru inițiativa. Dornică sa citesc despre alte sisteme de învățământ! Multă inspiratie pe mai departe ???.
Mi-a plăcut articolul pentru că este fix foarte precis și corect.
Mai cred că meritau menționate și alte aspecte precum programul școlar de la 9:00 la 15:00, uniformele obligatorii diferite de la școală la școală, lunchbox și brain food (in general există reguli ce să îi dai copilului de mâncare, sunt școli care nu acceptă nimic cu alune și nuci – no nut policy și nici dulciuri).
Mai merită de menționat și faptul că legea spune că un copil poate începe școala de când împlinește 5 ani până la următoarea zi de naștere dar nu mai târziu de 6 ani fix).
Ca și o mențiune în timp de pandemie: în această perioadă toți copii merg la școală (avem o rată de vaccinare de 94% la 12 ani plus iar acum au început masiv vaccinarea copiilor de 5-12 ani).
Numai bine.
Foarte tare ideea! Sistemul nostru mi-a lasat cele mai infecte amintiri in viata, asa ca e util sa vezi ce alternative exista pentru pici in lumea larga.
Salutări! Unde pot trimite informații despre sistemul de sănătate? Am lucrat in UK 6 ani că nurse in sistemul de sănătate NHS și departamentul de pensii britanic.. chiar as dori sa împărtășesc trăiri și idei…
Mulțumesc!
ionouka@gmail.com multumesc
Minunate informatii, le-am citit cu interes.
Abia astept info si despre alte sisteme de invatamant. Multumesc!
Foarte frumoasă idea , felicitări pentru articolele minunate. Mulțumim!
am admirat mereu NZ, mi se pare un loc minunat! Foarte frumos
Intotdeauna mi s-a parut super frumoasa Noua Zeelanda si a fost visul meu sa ma mut acolo, nu stiu de unde atractia asta. I-am si propus sotului candva insa el e reticent, nu stiu ce am putea noi face acolo, dar tot as pleca. Pare totusi asa departe de ajuns…
Excelenta ideea! Am citit cu interes acest articol. Chiar nu stiam cum e sistemul in Noua Zeelanda. Mi se pare super! Ne gandim si noi (mai ales pt copil) sa emigram si Noua Zeelanda este printre optiuni doar ca nu ne-am facut curaj. Oare e prea tarziu la 45 ani sa o luam de la capat pe alte meleaguri?
Niciodată nu e prea târziu pentru nimic in viata asta! Va doresc curaj si sănătate!
Buna Ade,
Inainte de a comenta mesajul tau, apreciez si eu initiativa si articolul si felicit autoarea initiativei dar si autoarea textului.
Ade, daca te ajuta macar un pic, sa stii ca mai sunt si altii care fac demersuri pentru a experimenta Noua Zeelanda, la o varsta nu prea frageda. Ea – 48 ani, el – 51 ani si fiul lor – 12 ani. Speram ca sfarsitul acestui an sa ne gaseasca acolo.
Mult succes!
Rectific: „Buna, Ony”…
Am 40 de ani si un baietel de 12 ani cu suspiciune TSA si in curand diagnostic. Pentru noi scoala aici este un cosmar de la inceput. Ne-am confruntat cu tot ce este posibil, hartuire, lipsa empatie, dezinteres, marginalizare, corigenta si lista continua. Anul acesta plecam in Norvegia, sotul meu lucrraza de 4 ani acolo si acum putem in sfarsit sa plecam impreuna acolo. Inca ne informam despre sistemul de invatamant din Norvegia asa ca astept cu nerabdare articolul despre sistemul de acolo.
Multumesc si felicitari pentru idee.
Norvegia? Esti sigura ca vrei acolo? Pe acolo cam se fura copiii emigrantilor. Aveti.mare grija
Interesant articolul, nu cunoșteam aceste informații. Traiesc in G de 30 ani, dar nu am avut acces sau nu mi-a venit idea să văd cum e viata de școlar in alte tari.
Ce mi s-a parut interesant in articolul asta, dar si in precedentul: amenda daca nu ducem copiii la scoala, frecventa obligatorie, interzis lasat copilul singur! Adica o societate se construieste si cu responsabilitate individuala, poate ar trebui sa ne mai gandim si la asta…
Doar ca aceste societati te si ajuta sa respecti regulile respective, de exemplu after school sustinut de stat.
Altfel daca ar fi puse reguli fara sistemul de suport necesar nu ar fi bine cred eu.
Mi se pare foarte ciudata împărțirea asta a școlilor în funcție de puterea financiara a părinților. Intrebare pentru autoare: care e baza acestei împărțiri? Adică de ce oare se face asa? (În afara de faptul ca acele scoli cu familii unde parintii sunt unemployed etc sunt susținute de stat, ca nu mi se pare un motiv suficient). De la mine chiar împărțirea asta suna a segregare, dar cu siguranță sunt lucruri pe care nu le vad încă. Merci!
ideea clasificarii scolilor pe criterii financiare are ca rol alocarea de resurse catre scolile cu copiii din familiile care au probleme financiare, o scoala de decile 10 primeste putini bani de la guvern ca parintii isi permit rechizite, uniforme, tabere, excursii etc. In scolile de decile 1 e mult mai greu, dar si copiii aia trebuie sa invete si sa beneficieze de aceleasi resurse, si ei sunt trimisi in tabere si excursii dar pe banii de la guvern si mai putin pe contributia parintilor. In rest procesul de invatamant e acelasi, nu pot spune ca scolile de 10 sunt mai bune strict din punct de vedere al procesului de invatare, decat scolile de 1. Profesorii sunt la fel de buni si la scolile de 10 si la cele de 1, se urmeaza aceeasi filosofie si curicula.
E chiar segregare. Adica cei bogati la bogati si aia saraci in scoli de saraci. Asa nu se amesteca intre ei. Daca ar fi chestia doar de bani se pot amesteca si saraci si bogati la aceeasi scoala si s-ar finanta doar pe cei saraci (cum se face in spania). La scoala la fii-mea sunt de toate felurile, si cu venituri mari (nu primesc nici un ajutor), si cu venituri mai moderate si primesc doar ceva ajutor sau saraci saraci si li se da totul,.inclusiv micul dejun care se presupune ca ar trebui sa il.manance acasa
Wow. Nu stiam asta despre NZ. Ce m-a bucurat sa aflu aceste informatii. Multumim Oanaaaaa <3
[…] Episodul 1: Noua Zeelandă […]
Foarte fain articolul despre educatia in lume. Noi am plecat recent din Romania (de nicio luna) tocmai din cauza lipsei sistemului de invatamant si a calitatii vietii in general. Am trecut si eu prin toate fazele sistemului de invatamant romanesc si mai am de asemenea cosmaruri ca sunt inca la scoala. Imi amintesc cum luam palme peste cap la varsta de 7-8 ani, de la cadrul didactic pentru ca nu scriam frumos la caligrafie sau greseam o litera.
[…] Episodul 1: Noua Zeelandă […]
[…] Episodul 1: Noua Zeelandă […]
[…] Episodul 1: Noua Zeelandă […]