Avem pe-aici fete bune la tehnologie? Am o propunere pentru ele!

Azi vreau să scriu despre un eveniment fain pentru fetele pasionate de tehnologie! E o competiție pe echipe destinată fetelor care doresc să creeze aplicații pe mobil sau programe bazate pe inteligență artificială în beneficiul comunității, cu ajutorul unui mentor (antreprenori/angajați din zona IT). Câștigătoarele competiției primesc premii în bani, aici detalii.

Proiectul se numește Technovation Girls și se desfășoară și în România din 2018, alături de alte 100 de țări! Până pe 25 martie se mai pot înscrie proiecte, așa că vă rog, dacă știți fete cu vârste între 8 și 18 ani interesate, dați-le de veste! Ce mi-ar fi plăcut și mie să particip la așa ceva! Eu am rupt băncile la olimpiade și nici acum nu mi-e clar la ce mi-a fost de folos, mie sau altora.

Mai jos pun detalii despre proiect și povestea Evei, una dintre câștigătoarele ediției de anul trecut, să vedeți cum a fost experiența din interior! Echipa Evei a construit aplicația mobilă Safe Walk, care își propune să protejeze fetele tinere de hărțuirea stradală. În cazul unui pericol, aplicația declanșează o alarmă, permite urmărirea prin GPS de către persoane de încredere și poate face și o transmisie live audio și video. Anul trecut, româncele au ajuns în semifinale și au impresionat o lume întreagă prin determinarea lor de a ajuta oamenii! Echipa Evei chiar a câștigat etapa regională a competiției pe Europa. Detalii aici.

Beneficiul principal al acestei competiții este că le provoacă pe participante să învețe să creeze o aplicație, să lucreze aplicat pentru asta, să facă un plan, să codeze, să coopereze cu echipa și cu mentorul, să își testeze, să îmbunătățească și să își prezinte aplicația

Cum poți să participi la Technovation Girls 2022

Programul Technovation prezintă trei divizii pentru participante:

  • divizia pentru începătoare pentru fete între 8 și 12 ani,
  • divizia junioare pentru fete între 13 și 15 ani,
  • divizia senioare pentru fete între 16 și 18 ani.

Elevele care doresc să participe se pot înscrie AICI până pe 25 martie. Tot acolo își pot alege mentorul sau pot cere ajutorul organizatorilor pentru a găsi un mentor.

După ce se înscriu, fetele trebuie să identifice (alături de mentori) problemele reale în comunitatea din care fac parte și să dezvolte o soluție cu ajutorul tehnologiei. Ele vor lucra în echipă, alături de prietenele lor sau de alte eleve din țară care sunt în căutarea unei echipe și vor fi susținute de un mentor. Cele care au mai puțin de 12 ani pot avea un părinte ca mentor. 

Temele competiției sunt, ca în fiecare an:

După 25 martie urmează etapa de trimitere a proiectelor, iar în august are loc marele Summit Tehnovation Girls, unde sunt premiate proiectele câștigătoare.

Povestea Evei, câștigătoarea Tehnovation Girls 2021

Eva are 18 ani, e din București și e una dintre câștigătoarele proiectului Tehnovation Girls România 2021. Iată ce ne povestește ea:

Sunt Eva și am participat anul trecut la competiția pentru fete Technovation Girls. Am dezvoltat aplicația mobilă Safe Walk, care își propune să protejeze fetele tinere de hărțuirea stradală. În cazul unui pericol, aplicația declanșează o alarmă, permite urmărirea prin GPS de către persoane de încredere și poate face și o transmisie live audio și video.

Aș vrea să îți povestesc cum a fost pentru mine și apoi să te decizi dacă vrei să-i spui copilului tău despre competiție sau dacă vrea să se înscrie. 

La începutul anului trecut, eu și patru dintre colegele mele de clasă am aflat de competiția Technovation de la școală. Eu nu am fost inițial atât de hotărâtă să mă înscriu, dar ele m-au încurajat și le sunt foarte recunoscătoare pentru asta. A fost o experiență de neuitat.

Prin intermediul platformei puse la dispoziție de competiție, ne-am ales împreună doi mentori, ajungând în final să lucrăm cu doar unul dintre ei, care a putut să ne ajute cel mai bine pe direcția de care aveam noi nevoie. Mentorul nostru era angajat la Adobe, așa că a fost de mare ajutor atât cu partea de codare, cât și pe partea de alcătuire a întregului proiect și împărțirea sarcinilor în echipă. 

La început, când am văzut cât de multe echipe sunt înscrise, nu mă așteptam să luăm un premiu. Ne-am gândit că celelalte fete au mai multă experiență în domeniu. La finalul proiectului, după toată munca depusă, speram să obținem unul dintre premii. Am fost nespus de încântate cand am aflat că am câștigat chiar premiul regional. 

Personal, m-am ocupat de partea de codare propriu-zisă și de organizarea echipei, planificarea sesiunilor de lucru și a întâlnirilor cu mentorul. Colaborarea a fost puțin dificilă pentru că, din cauza pandemiei, nu ne-am putut întâlni fizic decât aproape de sfârșitul proiectului, când am făcut câteva prezentări video și am petrecut momente frumoase alături de colegele mele. Ne-am împărtășit experiențele care ne-au făcut să alegem tema aplicației și legat de tot ceea ce am reușit să facem. 

Au fost multe momente dificile de-a lungul lucrului la proiect. De multe ori, codul nu dădea rezultate și stăteam ore întregi cu mentorul nostru pentru a-i da de cap. A fost mult de lucru la prezentările video și audio și la alcătuirea business plan-ului, în spatele căruia stau zile întregi de lucru. Dar nu regret niciunul din aceste eforturi depuse și sunt extrem de încântată că am reușit să avem un astfel de rezultat. 

Lucrul de care sunt cel mai mândră este că, prin acest proiect, am reușit să atragem atenția oamenilor și a autorităților asupra acestei probleme sociale cu care se confruntă un procent enorm de fete din țara noastră și că le-am oferit o voce celor care nu au această oportunitate. 

Pe lângă abilitățile tehnice pe care le-am dobândit în competiție, am învățat cum să lucrăm într-o echipă, astfel încât fiecare să contribuie în mod egal și cum să ne împărțim sarcinile în cel mai eficient mod posibil. 

Am învățat să ne ajutăm între noi, să observăm atunci când celălalt se confruntă cu o problemă și să dăm tot ce avem mai bun ca să ajungem la rezultatul dorit, chiar și atunci când am simțit că am ajuns la capătul puterilor. 

Recomand tuturor fetelor care își doresc să participe la această competiție să se înscrie, deoarece eu nu am considerat la început că mă descurc atât de bine pe partea tehnică pentru a participa. Dar ne-au fost puse la dispoziție toate resursele necesare ca să alcătuim proiectul. 

Acum pot spune că premiul obținut în cadrul competiției este una dintre cele mai mari realizări ale mele din anii de liceu, odată cu abilitățile și experiența dobândite.

 

Echipa din care a făcut parte Eva anul trecut

Aici vedeți și un clip despre participarea fetelor.

Baftă!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *