17 cărți de folos pentru o educație cu blândețe

Când am început această serie de cărți de parenting, Educație cu blândețe, nu mi-am imaginat ce impact uriaș va avea. Știam sigur că vreau să încep cu cartea lui Janet Lansbury, al cărei blog m-a ajutat enorm să-mi înțeleg copilașii, impulsurile, reacțiile, și să-mi limpezesc abordarea. Știam că vreau să-mi cresc copiii cu respect și blândețe, dar cu limite ferme. Am vrut ca ei să aibă încredere în mine, să mă respecte și să mă iubeacă, să știe că sunt acolo pentru ei orice-ar fi, să fie curajoși și creativi, dar fără a face vreodată rău alui om sau naturii. Să se oprească atunci când le spun STOP, să ceară explicații când le spun NU, să învețe să spună și ei NU când simt că ceva nu le priește. Să ne respectăm unii altora nevoile de odihnă, somn, mâncare, comunicare, recunoaștere, râs, relaxare, muncă, hobbiuri. Copiii au acum 10, respectiv 8 ani, nu i-am lovit sau pedepsit vreodată, avem o relație bună, înțeleg bine regulile lumii și ale interacțiunilor umane, sunt simpatici, au simțul umorului, sigur că avem conflicte, ne enervăm, mai ridicăm vocea, mai trântim o ușă, dar învățăm din mers și mereu, mereu ținem aproape.

M-am bazat mult pe instict, dar m-au ajutat mult blogurile, cărțile, podcasturile la care am avut acces în ultimul deceniu.

Am căutat informații bune, de la specialiști, apoi am gândit logic lucrurile și am văzut ce pot integra în cultura, personalitatea și dinamica familiei mele.

Am mers în terapie și am cusut ce era rupt.

Cărțile m-au ajutat mult pe parcurs și am vrut să aibă acces la ele și alți părinți. De cinci ani construiesc colecția Educație cu blândețe, care cred eu că poate contribui la schimbarea felului în care românii își cresc copiii.

Nu e zi să nu caut noi titluri pentru colecție, să nu citesc reviews, specialiști, opinii diferite, ca să înțeleg mai mult și mai bine.

Mă bucur mult că editura Univers a avut încredere să mă lase să coordonez această colecție. Consider că am ales titluri bune, cu multă informație de valoare, și mă bucur mult că toate cărțile au fost atât de bine primite!

Colecția educație cu blândețe, ed. Univers

Mulțumesc și Roxanei Soare, artista care a pictat toate desenele de pe copertele cărților, am creat împreună o identitate vizuală foarte bună a colecției! Mă bucură să știu că mulți părinți au colecția completă! Urmează încă șase titluri excelente, lucrăm din greu la ele, unul este cel al lui Meggie Dent, Cum să ne creștem băieșii (e mind blowing!), altul e Rest, Play, Grow, despre bebeluși, foarte bine scrisă, Motherhood, în traducerea Petronelei Rotar, avem apoi alte două titluri de Juul și un titlu despre copiii explozivi, scris de Ross Greene (un psihoterapeut foarte bun).

În colecție au intrat și cărțile scrise de mine, O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, cu numărul 0, piatra de temelie, căci atunci când am lansat-o, în 2015, a început drumul acesta pentru mine, de a contribui prin cărți la o lume mai bună, și Copilul tău. Părinții tăi. TU, cu numărul 16.

Promit să continuu să caut titluri bune, cu informații valide, care să ne ajute pas cu pas.

Ca să vă fiu de folos, am făcut o clasificare pe teme, pentru aceia dintre voi care nu cunosc colecția. Zilele acestea, toate sunt reduse cu 35%, ceea ce înseamnă prețuri de la 12 lei/carte. Le vedeți pe toate aici, gata reduse. Sunt cărți de citit, de notat, de făcut cadou.

Așadar, colecția de cărți de parenting Educație cu blândețe conține:

  • Cărți despre noi, părinții
  • Cărți despre bebeluși: cum sunt ei, de ce fac ce fac, de ce au nevoie
  • Cărți despre adolescenți: cum sunt ei, de ce fac ce fac, de ce au nevoie
  • Cărți valoroase indiferent de vârsta copilului

cărți de parenting ca să ne înțelegem mai bine

Nu există părinte perfect, de Isabelle Filliozat (22,75 lei)

Cartea aceasta este atât de necesară tuturor adulților din România! Purtăm, majoritatea, un bagaj greu de neiubire, regrete și singurătate. Asta se vede foarte ușor în discuțiile despre absolut orice, dar mai ales în cele despre cum ne creștem copiii, care sunt întotdeauna foarte aprinse. De ce ne generează acest subiect atât de multe emoții? Pentru că inconștientul nostru ascunde multe răni vechi, pentru că povestea noastră, a copilăriei și tinereții noastre, începe să iasă la lumină când devenim părinți.

E greu, uneori chiar imposibil, să fii părinte. Cu toții ne dorim să ne purtăm cu copiii noștri doar cu blândețe și iubire, dar din păcate, viața ne arată că nu suntem capabili de asta. Cartea Nu există părinte perfect ne arată cu empatie și fără să inducă sentimente de vină de ce ne înfuriem, de ce strigăm, de ce lovim și ne pedepsim copiii.

Autoarea cărții, binecunoscut psihoterapeut și autor francez, Isabelle Filliozat, oferă și multe soluții practice pentru a ne înțelege, a ne accepta și a ne ierta. Ca să reușim să ne găsim libertatea de a fi nu părintele perfect, ci părintele cald și blând care putem fi.

Copilul tău. Părinții tăi. Tu, de Ioana Chicet Macoveiciuc (30,55 lei)

Textul de pe coperta din spate:

După cinci ani de la publicarea best sellerului O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă, Ioana Chicet-Macoveiciuc revine cu o carte dedicată mamelor. Un volum mai dens, mai intim și plin de istorii personale, scris sub forma unei lungi scrisori de apreciere și încurajare din partea autoarei pentru fiecare femeie care se va cufunda în lectura acestor pagini. Copiii tăi. Părinții tăi. Tu nu este doar o carte de parenting foarte bună, ci și o cronică a unei familii cu trei generații în România comunistă și în România post-revoluționară, o călătorie personală plină de emoție în care se vor regăsi toți adulții zilelor noastre, cu bune și cu rele, cu lacrimi de râs, dar și de nostalgie, dor și recunoștință.

E important să ne aflăm și să ne spunem povestea, pentru că asta ne ajută să ne cunoaștem, să ne iertăm și să ne iubim, iar asta ne face părinți buni și ființe umane conștiente și fericite. Am adunat în această carte tot ce am învățat în nouă ani de când sunt părinte și am descris onest parcursul noduros al vindecării mele după mulți ani de terapie, în speranța de a fi de folos tuturor mamelor care, ca și mine, trăiesc cu îndoiala că nu se descurcă prea bine, dar și cu dorința imensă de a-și ghida copiii corect în lume. Lor vreau să te transmit că totul va fi bine, că se descurcă și sunt extraordinare. – Ioana Chicet-Macoveiciuc

Dragă mamă, ești pe cale să citești un volum plin de onestitate și experiență despre unul dintre cele mai dificile subiecte de azi: cum îți îndrumi copiii în viață. Bucură-te de o carte scrisă cu speranță, care îți structurează și îți explică tot ce este important despre universul complex și fragil al copiilor tăi. – Vlad Roman

Partener și tată, de Jesper Juul (16,25 lei)

În Partener și tată, psihoterapeutul danez Jesper Juul integrează experienţele, emoţiile şi reflecţiile taţilor pe care i‑a întâlnit în cursul celor 40 de ani de practică, dar și opiniile sale de specialist despre cum își pot defini paternitatea, pentru a le oferi bărbaților un ghid la obiect despre cum pot fi tați și parteneri mai buni.

Generația noastră este prima în care tații încep să preţuiască în mod deosebit relaţia cu copiii lor, primii care observă că nu pot învăţa să fie taţi de la femei, ci numai de la alţi bărbaţi. Dar cei mai mulţi dintre noi nu au avut taţi pe care să dorească să‑i imite, aşa că de unde știi cum să fii un tată bun?

“Ceea ce noi, bărbaţii, apreciem adesea ca fiind copleşitorul know‑how al mamelor nu este doar o consecinţă istorică sau genealogică inevitabilă, ci şi un rezultat al ataşamentului reuşit. Pentru a face posibil acest proces de unire dintre tine şi copilul tău, tre­buie să petreci o mulţime de timp cu el, să treci cu el printr‑o mulţime de experiențe: conflicte, durere, boli, trebuie să fii părtaş la primele sale succese, să te joci şi să te zbengui cu el, trebuie să fii pregătit să te deschizi cu totul, să fii prezent cu inima şi mintea, pentru a‑i putea da copilului ceea ce are nevoie. Dar mai important decât orice altceva este că trebuie să îi permiţi copilului accesul la tine, tre­buie să îl laşi să simtă cine ești. Pentru majoritatea bărbaţilor, aceasta este cea mai dificilă parte. Dar ea le pare periculoasă şi riscantă numai pentru că este nouă.” – Jesper Juul

Rămâi așa cum ești, dar mergi înainte, de Kristina Kuzmic (22,75 lei)

Kristina Kuzmic (originară din Croația, în prezent locuiește în California cu soțul ei și cu cei trei copii), botezată pe internet “mama adevărului”, a devenit celebră după ce clipurile ei despre parenting s-au viralizat, ajungând la milioane de vizualizări fiecare. Kristina vorbește sincer și cu mult umor despre toate lucrurile complicate, dureroase sau enervante din viața de părinte, iar noi ne simțim parcă mai puțin singuri în toată aventura asta complicată de a ne crește copiii fără s-o luăm razna. Best seller în SUA, cartea Kristinei este la fel ca ea: te face să râzi imediat ce ți-ai șters lacrimile de duioșie, îți dă curaj, te ține în brațe, te invită să nu te mai iei atât de mult în serios și să-ți faci viața așa cum simți că o meriți, dar dincolo de orice, să vezi partea bună în toate. E o carte sinceră, cu multe dezvăluiri personale, multe idei de conectare cu copiii (și cu soacra), o carte scrisă de o femeie extraordinară, care te face să te simți și tu la fel.

O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, de Ioana Chicet-Macoveiciuc (20,8 lei)

O carte minunată despre iubire, familie și responsabilități care îți va ține de cald în nopțile reci de toamnă (textul de pe coperta 4)

Cărți pentru o educare cu blândețe a bebelușilor și copiilor mici

Nu există copii răi, de Janet Lansbury (16,18 lei)

Copiii sunt persoane adevărate, chiar dacă sunt noi pe lume. Ei trebuie tratați mereu cu respect și înțelegere, ca orice altă ființă umană. Prin exemple practice și răspunsuri la scrisori ale părinților care cer sfaturi pentru a reacționa la situații concrete, autoarea cărții oferă un ghid practic de parenting care le va fi util părinților cu copii de toate vârstele.

Primul volum al seriei „Educație cu blândețe“ este semnat de Janet Lansbury, autoarea unuia dintre cele mai populare bloguri de educație parentală din SUA, discipol al specialistei în parenting Magda Gerber. Cartea este bazată nu numai pe studii și cercetări în domeniu, ci și pe experiența de douăzeci de ani a autoarei în lucrul cu copii mici și cu părinții acestora.

Cartea aceasta ne ajută să înțelegem că atunci când un copil se poartă într-un fel nepotrivit sau enervant pentru noi (ni se împotrivesc, fac crize de furie, plâng, se smiorcăie, ne sfidează sau lovesc), el încearcă să ne comunice în singurul fel disponibil la această vârstă că are nevoie să îi oferim o limită, să-I oprim cu respect și blândețe, să-l ghidăm și să-l îngrijim cu iubire, să-i transmitem mesajul: Nu te îngrijora, sunt aici pentru tine orice-ar fi și mă pot descurca în orice situație. Toți copiii fac asta, e o etapă normală și sănătoasă în dezvoltarea lor.

Janet Lansbury ne arată într-un mod simplu, concis și extrem de util  cum putem avea o relație armonioasă cu copiii noștri și ne oferă câteva soluții eficiente pentru a reacționa la comportamentele dificile.

Viața emoțională a copilului mic, de Alicia Lieberman (31,85 lei)

De la naștere până la trei ani, copiii sunt un ghem fascinant de emoții contradictorii. Alicia F. Lieberman, medic psihiatru și psihoterapeut, oferă în această carte prețioasă o analiză în adâncime a vieții emoționale a copiilor mici, pentru a sprijini părinții în a-și însoți copiii către a deveni ființe sănătoase și echilibrate din punct de vedere emoțional.

Cartea se bazează pe studiile realizate de dr. Lieberman pe parcursul a trei decenii de lucru cu copii mici și părinții acestora și răspunde la întrebările cele mai intense ale părinților: De ce spune copilul meu atât de des NU? Ce fac cu crizele lui de furie? Cum ajutăm copilul să gestioneze nașterea unui frate sau despărțirea părinților, adaptarea la creșă sau decesul unei persoane apropiate?

Înainte de a ne putea sprijini copiii, trebuie să îi înțelegem! Zecile de exemple oferite în carte, analiza lor cu blândețe și soluțiile de abordare sunt expuse cu multă claritate și empatie. Cred că această carte va ajuta enorm mulți părinți de copii mici!

Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe, de Janet Lansbury (16,18 lei)

Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei Janet Lansbury care apare în limba română, după succesul uriaș al primeia, Nu există copii răi. Cel mai mare merit al cărții Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe este că explică foarte clar părinților care este perspectiva copilului lor mic asupra lumii în care a sosit și pe care încearcă să o deslușească. Una dintre cele mai mari provocări în viața de proaspăt părinte sunt așteptările prea mari de la copilul mic. Ne așteptăm să doarmă bine, să mănânce mult, să plângă cât mai puțin, să fie cuminte și cooperant ca-n filme. Doar că realitatea e destul de diferită, iar părinții pot ajunge foarte repede să se simtă depășiți, nepricepuți, gata să fugă în lume. Janet Lansbury, educator parental și autoare a mii de materiale pentru părinți din toată lumea, ne explică scurt și direct ce simt și vor copiii noștri, cum să înțelegem care sunt nevoile lor, cum să ne ghidăm copiii în toate cu respect, răbdare și blândețe. Cartea conține multe cazuri concrete, îndrumări practice despre cum să te conectezi cu bebelușul tău, cum să abordezi somnul, mesele, joaca, cum să încurajezi independența și creativitatea copilului, cum să îți gestionezi furia și frustrarea când copilul nu cooperează.

Copiii știu cel mai bine, de Deborah Salomon (23,98 lei)

Copiii știu cel mai bine este un ghid foarte util proaspeților părinți, pe care îi va ajuta, într-o manieră directă și la obiect, să se simtă competenți și relaxați în primii ani alături de copilul lor. Această carte detaliază simplu și practic principii sănătoase și pline de respect pentru a oferi copilului condițiile ideale de a se dezvolta în confort emoțional în toate aspectele legate de somn, hrană, joacă, îngrijire personală, socializare și limite.

Deborah Carlisle Solomon a fost director executiv al Resources for Infant Educarers® (RIE®) între anii 2006-2014, iar acum lucrează cu părinți, terapeuți și educatori RIE. Deborah a susținut numeroase conferințe și ateliere naționale și internaționale pe tema primilor ani de viață  ai copiilor.

Grădinița pentru totdeauna, de Mira Loghin (24,05 lei)

Odată cu intrarea copilului în colectivitate, în viața de părinte apare o mare schimbare. Grădinița este o nouă relație pe care începi să o construiești de la zero, în care investești în primul rând încredere și timp.

  • Cum fac față acestui proces?
  • Cum mă ajut pe mine, cum îmi ajut copilul?
  • Cum îi va fi copilului meu fără mine? Va plânge? Îl va lua cineva în brațe? Oare va mânca? Va dormi la prânz? Și ce fac dacă mai are un frățior mic acasă?
  • Cum știu că e pregătit?
  • Care e vârsta cea mai potrivită?
  • Cât de des se va îmbolnăvi?
  • Ce fac dacă refuză să mai meargă la grădiniță?
  • Cum știu dacă a fost abuzat fizic sau emoțional?
  • Și dacă nu se va acomoda, iar eu nu am soluții să îl țin acasă, ce fac?
  • Să caut o grădiniță de stat sau privată?
  • Cu program scurt sau lung?

La toate aceste întrebări răspunde Mira Loghin, fondatoarea Centrului de Educație Alternativă Lumea lui Momo, în cartea sa Grădinița pentru totdeauna, rodul unui studiu de zece ani bazat pe experiența sa în lucrul cu copiii, părinții și educatorii, pe formările sale în educație și psihologie, pe observarea comportamentului relațional al copiilor și pe principiile Comunicării Nonviolente.

Cărți pentru o educare cu blândețe a adolescenților

14 conversații până la 14 ani, de Michelle Icard (31,85 lei)

Uneori, conversațiile cu copiii noștri mari ne aduc la disperare. Ochi dați peste cap, indiferență, replici tăioase, ne simțim de parcă ne lovim de un perete. Oare pubertatea și adolescența chiar vin cu ruperea tuturor căilor de comunicare între noi?

Din fericire, nu!

Această carte este un dar extraordinar pentru părinții copiilor cu vârsta peste 10 ani! Autoarea oferă modele de conversație pentru 14 dintre cele mai importante, dar și complicate teme: grija de sine, relațiile și sexul, implicarea în comunitate, tehnologa, banii și jobul, bullyingul, autovătămarea.

Autoarea Michelle Icard (educator parental cu peste 30 de ani de experiență în lucrul cu familiile) oferă explicații științifice despre cum funcționează creierul și emoțiile copiilor noștri aflați la pubertate și adolescență, apoi oferă detalii despre ce abordări le declanșează sentimente de respingere sau furie față de noi, dar și ce strategii ne ajută să menținem cu ei o relație apropiată și caldă.

14 conversații până la 14 ani este un ghid foarte util pentru părinți în lumea complicată a comunicării moderne. Cu zeci de scenarii complete de discuții, cartea vă poate ajuta să le rămâneți aproape copiilor voștri, care au în continuare nevoie de ghidaj, deși sunt tot mai independenți.


Adolescența – când educarea nu mai e posibilă, de Jesper Juul (18,25 lei)

“Avem sute de cărți pentru părinții de copii mici, iar pentru părinții de copii mari avem atât de puține… De ce oare, când pubertatea și adolescența sunt perioade de tranziție atât de încărcate de emoții și nesiguranță și pentru copiii mari, și pentru părinții lor?

Această carte de Jesper Juul își propune să ofere părinților o înțelegere profundă a copiilor lor ajunși la vârsta pubertății, dar mai ales o cale de a transforma relația dintre ei dinspre ghidaj și educare înspre parteneriat și încredere. Volumul conține o serie de conversații între Jesper Juul și membrii a zece familii formate din părinți și copii de toate vârstele. Citindu-le, veți înțelege multe despre ce trebuie să le cerem și să le oferim copiilor noștri mari când vine vorba despre școală, responsabilitate, relații, alcool, pedepse, comunicare și comunitate.

Cum să fii o mamă/fiică bună, de Eliza și Sil Reynolds (21, 3 lei)

Aceasta e o carte necesară și revelatoare pentru toate mamele de viitoare adolescente, dar și pentru fiicele lor. Pentru prima oară, perspectiva mamei și cea a fiicei se întâlnesc într-o carte scrisă sincer, direct și pe alocuri dureros, de o mamă și de o fiică, împreună.

Partea întâi a cărții, Cum să fii o mamă bună, ajută mamele să oprească cercul vicios al anxietății de separare de fiicele lor, pentru a le putea asculta, iubi și ghida nu ca pe copiii mici care au fost odată, ci ca pe femeile incredibile în care au început să se transforme.

În partea a doua a cărții, Cum să fii o fiică bună, fetele vor afla de la o adolescentă furioasă și derutată ca și ele cum să-și găsească propriul drum fără a-și pierde mama în proces, despre hormoni, corp, iubire și intuiție.

Legătura dintre tine și fiica ta e unică, specială și pentru totdeauna. Află cum o poți hrăni în vremurile tulburi ale adolescenței, pentru ca relația voastră să rămână onestă, caldă și indestructibilă și să vă aducă pentru tot restul vieții sprijin, bucurie și recunoștință.

Autoarele acestei cărți sunt Sil Reynolds, psihoterapeut, și fiica ei, Eliza. Împreună, ele organizează în S.U.A. ateliere și conferințe pentru cupluri mamă-fiică, iar cartea lor, pe care o ții acum în mână, a ajutat deja zeci de mii de mame și de fiice să treacă împreună cu bine prin furtuna adolescenței. Mă bucur mult că avem această carte și în limba română!

Cărți de educare cu blândețe potrivită pentru părinți de copii de orice vârstă

Copilul tău competent, de Jesper Juul (22,6 lei)

„Când se nasc, copiii sunt pe deplin umani: sunt sociali, sensibili și empatici. Aceste calități nu sunt învățate, ci înnăscute. Și totuși, pentru ca aceste calități să se dezvolte, copiii trebuie să fie crescuți de adulți care se comportă în moduri ce respectă și modelează comportamentul social și uman“, afirmă în cartea Copilul tău competent terapeutul danez Jesper Juul.
Lumea modernă în care avem privilegiul să trăim încearcă să schimbe vechile modele de educare, bazate pe o structură ierarhică, autoritară și violentă. Acesta este momentul în care părinții simt nevoia unui nou model, în care elementele centrale ale vieții de familie sunt demnitatea egală și reciprocitatea între părinți și copii.
Părinții (de fapt, adulții în general) ar trebui să țină cont de competența emoțională a copiilor și de feedbackul sincer pe care îl primesc în mod constant de la aceștia. O altă condiție necesară pentru dezvoltarea copiilor este deprinderea, cu ajutorul părinților, a unui limbaj personal în care să-și exprime sentimentele și nevoile. Jesper Juul își ilustrează afirmațiile cu exemple din îndelungata sa carieră de psihoterapeut de familie, căpătată pe parcursul a zeci de ani, în multe zone ale lumii.
Această carte vă va ajuta să vă schimbați perspectiva asupra relației părinte-copil. Veți privi copilul cu alți ochi și vă va fi mult mai ușor să construiți cu el o relație armonioasă.

Cum să creștem ființe umane, de Ross Greene (25,28 lei)

Pentru a crește ființe umane adaptabile, fericite și capabile de compasiune, înainte de orice trebuie ca părintele copilului de azi să afle CINE este copilul său, să accepte trăsăturile native ale copilului, dorințele și așteptările lui, apoi să-l ajute pe acesta să ducă o viaţă care să fie în concordanţă cu asta. Sarcina părintelui este nu de a modela bucata de lut (copilul său) în forma pe care el și-a proiectat-o: copilul nu este o bucată de lut, iar părintele nu are o asemenea putere.

Ce poți și trebuie să faci este să ai influență asupra copilului tău, pentru a-l putea ghida corect. Iar asta poți obține doar construind cu copilul o relație bazată pe cooperare, ascultare și onestitate.

Ross Greene, psihoterapeut cu experiență de trei decenii în lucrul cu copii și familii, prezintă în această carte o metodă de dialog prin care orice conflict între părinte și copil se poate rezolva elegant și avantajos pentru ambii, folosind instrumente ca empatia, enunțarea clară a așteptărilor fiecăruia și găsirea de soluții practice prin discuții calme. Nenumăratele exemple te vor ajuta să aplici cu succes această metodă blândă, rațională și eficientă de a fi un ghid de încredere pentru copilul tău.

Arta de a spune „NU!” cu conștiința împăcată, de Jesper Juul (13 lei)

Cartea aceasta o să te ajute în puține pagini să înveți
să ți spui mai des și cu mai mult curaj DA ție și NU altora, pentru că un NU spus limpede, clar, cu iubire e un dar prețios pentru partener, copil, colegi, părinți.

Avem nevoie să învățăm să spunem NU fără să ne simțim vinovați, greșiți sau egoiști!
Imediat ce vom înțelege, cu ajutorul rândurilor scrise cu multă compasiune și acceptare de psihoterapeutul Jesper Juul, cât de eliberator poate fi un NU rostit atunci când este nevoie de el, ne va fi mai ușor să gestionăm nevoile noastre neîmplinite, relația uneori sufocată de conflicte cu copiii noștri, cu partenerul sau cu părinții noștri. Vom fi în stare și să acceptăm mai ușor NU urile altora, care nu sunt atât despre noi, cât sunt despre ei, despre limitele lor.
O carte foarte necesară adulților din România care prea mult timp au trăit cu dorința de a i mulțumi pe alții, ajungând treptat să se piardă pe sine.

Copiii erei digitale, de Martin Kutscher (16,25 lei)

Cu sau fără ecrane la vârstă mică? Ce efecte au ele asupra copiilor noștri? Și cum facem să limităm accesul copilului la ceva atât de prezent în viața noastră?

Tehnologia ne aduce o mulțime de avantaje reale, iar a ține copiii departe de ea pe termen lung nu este nici posibil cu adevărat, nici de dorit. Totuși, în prea multe familii moderne, copiii, dar și adulții petrec prea mult timp la ecrane, în detrimentului interacțiunii interumane, a jocului liber, a descoperirilor, analizei și imaginației.

Această carte, scrisă de Martin L. Kutscher, neurolog pediatru, prezintă (cu studii și analize documentate) efectele negative ale timpului petrecut la ecran, care sunt multiple: educaționale (pierderea concentrării, note mici, lipsă de interes la școală și la teme), psihologice (goana după confirmare de la alții, limitarea creativității, stres, anxietate socială, agresivitate), neurologice (modificări reale ale creierului care duc la scăderea motivației și a autocontrolului), dar și fizice (oboseală, dureri de spate, alimentație nesănătoasă, obezitate, risc mărit de accidente,deteriorarea auzului).

Din fericire, cartea ne oferă și multe soluții pentru a preveni sau a reduce efectele negative de mai sus. Pentru că tehnologia ne poate face bine, dacă știm să găsim echilibrul pentru copiii și familia noastră.

Psihanaliza basmelor, de Bruno Bettelheim (32,43 lei)

Mulți dintre părinții zilelor noastre evită să le citească celor mici basmele tradiționale, pe care le consideră prea sângeroase și traumatizante. Adevărul este însă că basmele adevărate pot ajuta enorm copiii să-și rezolve multe dileme și conflicte interioare neidentificate.

Emoțiile întunecate, angoasa, tristețea sau pornirile agresive există foarte des și în mintea copiilor, doar că ei rareori sunt conștienți de ele și le pot exprima adecvat. Cartea lui Bruno Bettelheim, Psihanaliza basmelor, a fost scrisă pentru a-i ajuta pe adulți să înțeleagă importanța și valoarea terapeutică a basmelor în formarea copilului.

Prin analiza mai multor basme foarte cunoscute precum Albă-ca-Zăpada, Cenușăreasa, Frumoasa și Bestia, Scufița RoșieBarbă-Albastră, Jack și vrejul de fasole, autorul oferă interpretări elaborate ale imaginarului poveștilor. Basmele stimulează imaginația celor mici, îi ajută să-și clarifice emoțiile, anxietățile și aspirațiile, sugerându-le soluții la problemele cu care se luptă mintea unui copil: teama de a fi abandonat de părinți, rivalitățile între frați, sexualitatea adultă, violența, invidia, teama de moarte. Pentru că basmele au finaluri fericite în care binele triumfă prin lectura basmelor, copilul se identifică cu personajele și se eliberează de angoasele sale.     

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4277

3 comentarii

  1. Buna,
    chiar aveam nevoie de o asemenea lista?. Cu doi baieti, 7 si 13 ani, mutati de curand in alta tara, alta limba, am cautat singura si mi-am cumparat tot ce am gasit in engleza pentru ca se vorbeste germana dar nu-mi place deocamdata sa citesc in germana ? si nici nu m-as descurca foarte bine. Multumesc foarte mult, te citesc de mult, te plac, toate cele bune pe noul drum si mult succes?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *