Dacă alegi conștient să faci lucrurile altfel, să-ți crești copiii altfel decât ai fost crescut, altfel decât majoritatea, va fi greu.
Calea educării cu blândețe e destul de complicată la început.
Pentru că nu știi cum să faci, nu te-a învățat nimeni.
Pentru că rezultatele se văd în timp, iar noi suntem grăbiți și nesiguri.
Pentru că e nevoie de multe resurse emoționale și lucru cu sine să schimbi paradigma.
Pentru că vei auzi des că nu faci bine. Că ar trebui să le mai dai câte-o palmă.
Pentru că ești în minoritate.
Dar e greu doar la început, până-ți găsești drumul. Faci eforturi o vreme, un an, doi, poate trei, până îți descoperi vocea ta fermă, dar blândă, pe care copiii o respectă.
Până când poți trata sfaturile altora cu detașare, pentru că vei ști mai bine.
Până când vezi rezultatele muncii tale, mai întâi rar, apoi zilnic.
Până când vei reuși să-ți hrănești corect trupul și inima, iar ele vor avea suficientă răbdare cât să rămâi în echilibru cu copiii tăi, fără furie, țipete, pedepse.
Până când vei reuși să afli care e sursa neînțelegerii dintre voi și să repari de la rădăcină.
Nu e greu tot drumul, doar primii pași sunt foarte grei.
Pentru că ești printre cei puțini, pentru că mergi contra curentului, pentru că te îndoiești mereu, pentru că nu ai destul sprijin.
Dar imediat ce reușești să te centrezi, e mult, mult mai ușor, ca mersul pe bicicletă. Efortul e mult mai mic, ușurința mai mare, rezultatele sunt bune (nu perfecte, nu, suntem oameni, nu bucăți de plastic turnate în matriță).
Te încurajez, sunt aici, pe același drum, de mulți ani, am trecut prin multe faze, urmează și altele, da, încă mă îndoiesc uneori, cred că orice părinte căruia îi pasă și care face eforturi mari se îndoiește din când în când, învăț în fiecare zi, ajustez câte ceva, dar le fac natural, în timp ce mă bucur să-mi văd copiii crescând, fiind buni cu cei din jur, respectând regulile, gândind critic, fiind siguri pe ei și pe relația noastră.
Am citit mult, am respirat mult, am vorbit mult despre ce nu-mi iese, m-am înconjurat de părinți care au ales același drum, m-am iertat, am transformat vinovăția în putere de a încerca mai mult data viitoare (cu ajutorul terapiei și al lui Connie), am avut grijă de mine, de nevoile mele, întâi programat, cu efort, apoi tot mai natural, integrat, firesc, până toate aceste practici au devenit parte din mine.
Se poate și cu siguranță merită! Suntem aici, tot mai mulți, poate peste niște ani vom fi destui pentru o masă critică ce poate schimba atitudinea generală față de copil, iar societatea noastră va putea progresa așa cum trebuie, cum au reușit altele, care-și onorează cu adevărat copiii, seniorii și natura.
Si dacă vă întrebați cum va arăta adultul care a fost crescut cu blândețe va sun eu, sunt dovada vie. Sunt o persoana ft usor adaptabila in societate, am încredere în forțele proprii, știu să primesc dar și să dăruiesc iubire. Îmi vine natural să îmi cresc copilul in același mod. Am o relație extraordinară cu mama, locuim in 2 case vecine. Mama mea a fost ft prezenta în viața mea mereu, nu m-a bătut, nu m-a pedepsit, nu m-a șantajat, nu m-a amenințat niciodată. Am avut și eu reguli clare, de neînduplecat, uneori nu îmi plăceau, dar ft rar ieșeau discuții.
Ca mama, îmi este extrem de ușor să mă comport cu blândețe cu copilul meu, fata de prieteni, soț, crescuți în stilul clasic românesc : eu te-am făcut, eu te omor. Cred că e cumplit de greu sa faci mereu altfel decât îți spune primul instinct.
Imi place articoul asta. Cred ca doar asa ar trebui crescuti copiii, cu blandete, si nu exista nici un motiv pentru care ar trebui loviti. Da, cateodata ne mai pierdem rabdarea si ridicam tonul. Ne cerem scuze si discutam de ce s-a intamplat asta. Nu suntem perfecti si mai facem greseli. E obositor ca multe activitati sa necesite negociere si convingere, dar si ei sunt oameni si au dreptul la parerea lor.
Unde stam noi, in Elvetia, nu ne-a spus nimeni ca nu facem bine, poate oamenii sunt mai retinuti si nu simt ca au dreptul sa isi exprime astfel de pareri. Cum este in Olanda?
Dragă Ioana,
Cred că articolul acesta îmi oferă un prilej bun de a-ți spune din toată inima: mulțumesc. Tu ești primul om care m-a încurajat să dau mai tare sonorul vocii mele interioare, instinctului meu și să-mi țin copilul în brațe cât are el nevoie (și încă o secundă). Îți port recunoștință pentru că mi-ai insuflat curaj și speranță, încredere să caut și să-mi actualizez informații despre dezvoltarea copilului, să înțeleg despre nevoile ireductibile ale ființei umane și să-mi dau un sens poveștii mele de viață. Te apreciez pentru munca ta și misiunea ta de a contribui la educația cu blândețe a copiilor, iar cărțile tale sunt minunate. M-ai inspirat și de curând am început un drum de învățare pentru a le fi și eu ghid copiilor în primii ani din viață. Iți doresc ce e mai bun pentru tine! Te îmbrățișez!
Ioana, îți mulțumesc.
La tine am citit pentru prima data despre educație cu blândețe, in urma cu multi ani, poate 10, iar acum am șansa de a-mi creste fiul cu respect și blândețe, așa cum mi-am dorit sa fiu eu crescută.
Imi amintesc și acum că am scris plângând un comentariu in care spuneam că sunt nesigură că voi putea face asta, iar tu m-ai încurajat și am simțit asta ca pe o îmbrățișare caldă.
Îți mulțumesc înzecit și înmiit pentru toate resursele pe care le-ai pus la dispoziția noastră și mai ales pentru autenticitate, pentru că niciodată nu ai predicat de pe piedestal, ci ai căutat să arăți că și tu ești om, cu imperfectiuni și tot timpul e loc de mai bine.
Mulțumesc, Ioana. Datorita ție, acum 4 ani, aflam prima dată de conceptul educatie cu blandete și de colecția Educație cu blandete. Asa am aflat că bebelușii nu sunt manipulatori și fac intenționat împotriva noastră, ci au doar momente foarte grele în devenirea lor și au nevoie de mine să le fiu alături. mi s-a parut că am văzut roadele destul de repede la băiat (are 4 ani poimaine). fetita vine din urmă,(1,8ani) cu un temperament gen Ivan și chiar nu știu cum și ce voi face(am luat tecent și Copilul vulcanic). Altceva voiam să te mai intreb: cum/ce pot să fac în educația copiilor dacă vine soțul care e pe stil autoritar profund și ma persifleaza constant în fața copiilor cu „metodele mele de parenting” și cauta tot timpul să ii pedepsească/amenințe?(iar eu când simt ca e prea mult, intervin în fata copiilor…și de aici îți dai seama ce iese: discuții, certuri, ca subminez autoritatea, etc) Nu are deschidere deloc înspre blandete, vede că doar cu milităria jos din pod se poate face treabă.
E complicat… eu i-as explica atunci cand e calm de ce e important sa respecte atitudinea ta fata de copii si alegerea ta, de ce dispretul e foarte toxic si e bine sa va puneti pe aceeasi lungime de unda, m-as oferi sa ii trimit materiale sa vada, in general parintii autoritari au fost crescuti cu pedepse si nu cunosc alta cale, la furie nu isi pot stapani implusurile agresive, e greu sa vaa si sa accepte ca tot ce fac vine din suferinta si nu are legatura cu copilul, ci cu sine si cu propria relatie cu copilul. poti incerca sa ii fii alaturi, sa il ghidezi, continui sa iti faci tu treaba, aperi copiii de abuz, dar daca valorile de baza nu sunt aceleasi, e tare greu pe termen lung…
Buna! Te inteleg si iti trimit o mare imbratisare! Asa era si sotul meu, la primul copil nu avea deloc rabdare, nu suporta sa il auda plangand, ii declansa multe triggere din copilarie. A ajutat mult sa discutam calm si l-am convins sa mearga la terapie. Lucrurile s-au schimbat mult acum, dar a fost un proces de durata si a fost nevoie de deschiderea lui sa faca aceste schimbari. Din pacate e greu sa vezi lucrurile diferit, multi gandesc ca asa am fost si noi crescuti si uite ce oameni mari si responsabili am ajuns, dar nu e chiar asa.. avem multe frici, stima de sine scazuta, complexe, e nevoie intai sa le constientizam si sa le acceptam ca sa outm schimba ceva. Va doresc multa rabdare!
Am citit si recitit articolul ta, Ioana. Incerc din rasputeri sa nu-mi pierd rabdare cu baiatul meu de 3,9 ani. Simt ca-mi pierd orice autoritate fata de el: tipa, raspunde, loveste, este f independent. Pare sa nu aiba deloc rabdare sa ma asculte. Clar problema este la mine si nu stiu cum sa recapat controlul sanatos in relatia cu el. Nici eu nu sunt intr-o situatie fantastica: desparita de un sot abuziv emotional,intoarsa in tara si locuind in casa mamei, vulnerabila financiar si emotional. Dar mereu am incercat in relatia cu baiatul meu sa aplic cat de mult pot metoda parentingului cu blandete. Il vad,il inteleg, dar pur si simplu nu stiu cum sa corectez comportamentul lui. Simt ca si acest aspect al vietii mele l-am ratat. Plang scriind acest mesaj si ma uit la el cum doarme langa mine. Ma intreb sincer, cum reusiti voi sa cresteti asa frumos copiii?
E normal sa iti fie greu, ai tu insati nevoie de mult sprijin si rabdare, ca apoi sa le poti oferi copilului tau. E si el speriat, obosit, are nevoie de siguranta si de iubire.
Poate te ajuta aceste articole cu sfaturi practice: https://www.printesaurbana.ro/?s=furie
Si acest grup de facebook unde ne sprijinim reciproc: https://www.facebook.com/groups/245976515814213