Revelionul în parcul de distracții Efteling din Olanda

Găsiți mai jos detalii, recomandări, prețuri, poze, topuri, clipuri despre experiența noastră la Efteling, pe care îl recomandăm ca destinație de vacanță cu copiii de Revelion sau în orice altă zi! E magic!

Poză de pe contul https://www.instagram.com/efteling/

Nu plănuiserăm să facem Revelionul la Efteling, însă planul inițial (Colmar, Franța) a picat din pricină de prețuri nesimțite la biletele de avion, așa că ne-am regrupat rapid la început de decembrie și, împreună cu bunii noștri prieteni de vacanță și de revelioane, ne-am orientat spre Efteling.

Sursa: https://www.instagram.com/efteling/

Dacă nu știți ce e, vă invit să citiți aici, am mai scris despre acest parc de distracții din sudul Olandei, mi se pare un loc absolut extraordinar pentru copii peste 4 ani, merge și pentru adolescenți și adulți, e bun și pentru copii mai micuți.
De Revelion, la coadă la un tur cu barca, am stat de vorbă cu un domn care venise din US special pentru Revelionul la Efteling: Am 67 de ani și am fost aici de cel puțin 100 de ori, vin de când eram copil! Iubesc locul ăsta!

Imaginați-vă un Disneyland mult mai puțin comercial, fără tonele de magazine și cozi interminabile la atracții, dar cu copaci vorbitori, personaje din poveștile clasice, trasee prin pădure, rollercoastere pentru familie și variante mai hard-core pentru cine adoră să facă infarct dându-se peste cap la 50 de metri deasupra solului.

Noi am mai mers de câteva ori, am stat de la deschidere la închidere de fiecare dată, am rămas și peste noapte, am încercat cam tot ce se poate, de la locurile de joacă pentru copii micuți la ride-ul cel mai dur, Baron (în ăsta s-a dat doar soțul, eu am decis că suma minimă pentru care m-aș da în așa ceva este de 10.000 de euro și cum încă nu mi i-a oferit nimeni…)

Despre toate ride-urile am scris mai jos, dar mai întâi…

Recomandări generale

Dacă vreți să vă petreceți Revelionul la Efteling, vă recomand să vă luați bilete în parc pentru 31 decembrie și 1 ianuarie, plus biletele la petrecerea de Revelion.

De Revelion cozile sunt mari, pentru că e multă lume care vine să se dea, dacă aveți bilete și pe 31 decembrie și pe 1, când e mult mai liber, vă veți putea da liniștiți pe tot ce doriți cu timp de așteptare de la 0 la 15 minute maximum.

Bine, vă recomand să veniți la Efteling oricând, noi am fost și toamna, în octombrie, și iarna, în februarie, și vara, în iunie, acum și de Revelion, ne-am distrat de absolut fiecare dată.

Ideal este veniți cu prieteni, ca să vă puteți grupa și să vă distrați și mai tare! Doamnele se dau pe un ride, copiii se grupează și se dau de cinci ori la rând în altceva, băieții se duc la alte atracții, nimeni nu se supără, nimeni nu se plictisește.

Băieții noștri mari, gata de fun!

Dați copiilor într-un buzunar un cartonaș cu numărul vostru de telefon, în caz că vă pierdeți. Parcul e mare, e mereu lume în el, chiar dacă e destul de aerisit și ușor de învățat, șanse de a vă rătăci sunt destule.

Îmbrăcați-vă în straturi (unul neapărat impermeabil) și luați-vă încălțări impermeabile. În Olanda poate ploua de douăzeci de ori pe zi câte cinci minute, poate ploua opt ore fără pauză, pot fi trei anotimpuri într-o zi. Și e greu să te distrezi ud.

Descărcați-vă aplicația Efteling. Vedeți acolo ce atracții sunt deschise, care sunt timpii de așteptare la fiecare, aveți hartă live care vă spune inclusiv care toalete sunt aglomerate și care goale, la ce ore sunt showurile live, unde găsiți ce mâncare, care e limita de înălțime la fiecare ride, cât durează, care sunt pe întuneric etc.

Vă recomand să vă uitați înainte de a veni în parc pe canalul de YT (acesta) al parcului să vedeți cum sunt ride-urile, noi ne-am repezit la unele care au fost cam dure pentru începători, acum, după șase zile petrecute acolo, avem o imagine mai clară asupra a ce cât de dur e. 🙂 Documentarea e esențială!

De asemenea, unele ride-uri au povești introductive, care sunt în olandeză. Dacă vreți să vă pregătiți bine și nu înțelegeți limba, puteți căuta pe google poveștile în engleză, să le citiți înainte să veniți în parc, pentru a înțelege mai bine tot traseul. E cazul la Symbolica și la Villa Volta, de exemplu. La toate celelalte vă descurcați și cu engleza.

Barca teribilă! Loved it!

Prețuri

Biletul de intrare la Efteling costă între 38 de euro, copil sau adult,  și 45 de euro, în funcție de lună.

Copiii sub 3 ani nu plătesc.

Parcarea e 12,5 euro/zi.

Biletul pentru petrecerea de Revelion a fost 48 de euro/persoană.

Toate distracțiile sunt incluse!

Un hotdog e 3.75 euro, o supă 4 euro, un vin fiert 3,5 euro, la fel și apa la 0,5 l.

Un prânz pentru patru persoane e cam 40 de euro.

Asta e una dintre atracții (Symbolica) văzută de deasupra, din Pagoda, m-a amuzat cum au panouri solare absolut peste tot unde s-au putut monta.

Cazare

Există hotel și căsuțe în parc, cazarea e în jur de 150 de euro/noapte, merită!

În hotel sunt camere tematice (camera Cenușăresei, camera din turn, apartament regal, camera acvatică, Scufița Roșie, Fata Morgana, pentru 2,3 sau 4 persoane.

Iată cum arată dormitorul camerei Carusel:

Sau bucătăria camerei Cenușăresei.

Sunt și căsuțe mai mult sau mai puțin luxoase, pe lac sau în pădure.

Noi am stat la acest hotel, Katsheuvel Guesthouse Hotel la 3 minute distanță de Efteling, a fost 130 de euro/noapte camera cu șase locuri, e și un restaurant la parter, foarte bun totul!

Acum de Rev am stat la Auberge du Bonheur, în Tilburg, la 15 minute de parc, nu am găsit locuri mai aproape. E un boutique hotel drăguț, a fost aproximativ 160 de euro/noapte/camera cu pat dublu, plus încă 30 de euro/zi micul dejun pentru toți patru.

Foarte frumos locul, liniște, aer!

Dar cred că experiența de stat chiar la hotelul din parc e super tare! Acesta e:

Mâncare

Ca în orice parc sau muzeu din Olanda, mâncarea nu e grozavă.

Sunt chioșcuri cu hotdogs, supe și stroopwafels, dar găsiți și gherete cu fructe proaspete și trei restaurant unde puteți mânca supe, salate, fripturi, clătite, gaufre, pe lângă cartofii prăjiți cu șnițele și frikandel.

Noi am consumat mult vin fiert (delicios și slab), ceai, ciocolată caldă.

Se poate intra cu mâncare, fructe, apă, lapte, iaurt, noi de obicei avem cu noi sendvișuri și gustări de acasă, pentru că sunt mai sănătoase și mai hrănitoare și nu musai ca să economisim bani. Nu prea am stat la restaurante, am mâncat stand la cozi la atracții, ca să economisim timp. 🙂

Doi porumbei făcând magie cu sclipici (dacă stai în papucii ăștia și te pupi, sclipește toată piața)

Cum ajungeți?

Cel mai repede ajungeți cu avion până la Eindhoven (sunt mai ieftine biletele decât dacă zburați la Amsterdam, căci aici ajung și curse low costs dintre București), de acolo puteți lua mașină (40 de minute durează drumul) sau tren (o oră).

Cu mașina din zona Amsterdam se face cam o oră și un pic.

Se poate și cu trenul până la ‘S-Hertogenbosch și de acolo cu autobuzul special, cam jumătate de oră.

Vă arată google maps.

Ce a fost special de Revelion?

Am primit în costul biletului o sticlă mică de șampanie și un pahar, plus o gogoașă de-a lor cu stafide.

Au fost două showuri de apă, foc și lumini la 9 și la 11.

De la 11.15 a început și un concert pe o scenă pe apă, cu ecrane mari pe maluri.

La miezul nopții a fost un foc de artificii spectaculos!

Animatori îmbrăcați în tema parcului se jucau cu copiii, făceau mini concerte de tobe și trompete, focuri de tabără din loc în loc, mini reprezentații de teatru și alte activări ici și colo.

Plus toate atracțiile, deschise până la 1 noaptea.

E foarte fain să te dai în lanțuri deasupra parcului, care e atât de frumos decorat!

Sau în roller coaster, să fii sus în viteză, cu vânt și decorațiuni, a fost chiar o experiență specială, mai ales că am fost cu prieteni, am râs mult, ne-am dat care în ce a vrut, Liviu și-a găsit partener de toate trăsnăile pe Di, fetița prietenilor noștri, care s-a dat cu el în tot ce noi nu îndrăznim.

Ne-am dat și noi, eu și copiii, în ride-uri în care dățile trecute nu am avut curaj, și ce bine a fost, ne-am dat apoi de multe ori la rând!

Ne-a plăcut, a fost o experiență inedită, am făcut și noi în sfârșit ceva nou la trecerea dintre ani!

De când avem copiii facem Revelionul acasă, cu invitați cu copii, mâncăm, dansăm, ne jucăm ceva cu copiii, apoi copiii se culcă și adulții rămân să bea și să joace diverse până dimineață.

Ne-a intrat tare bine toată nebunia!

Poate luați în calcul parcul acesta sau altul de Revelion sau în orice altă zi!

Noi doi, totally enjoying Olandezul zburător, în pragul infarctului

Top atracții în Efteling pentru noi

Chestii mai soft

Roller coasterul Max en Moritz, care e super light, e rapid, dar fără căderi mari.

Symbolica e un ride foarte soft. Te așezi cu grupul într-o gondolă magnetică înaltă care te poartă prin camere cu obiecte animate, peisaje feerice, e foarte fain pentru copii sub 8-10 ani. Sunt trei trasee asemănătoare, noi le-am făcut pe toate de vreo douăzeci de ori înainte să ne plictisim. De obicei e timp de așteptare mare, vă recomand să mergeți în prima parte a zilei, când e lume puțină în parc.

DroomVlucht e un ride tip gondolă care te plimbă printr-o lume magică cu zânițe, flori care dansează, unicorni, troli, foarte fun și light.

Monorail și parcul magic de dedesubt sunt speciale. Monorailul e o șină ridicată la 3 metri, pe care circulă melci cu scaune, care te plimbă prin și pe deasupra căsuțelor.

În căsuțe sunt personaje animate, oglinzi care deformează, tobogane, scara cu trepte care scot diverse sunete.

Sirocco este atracția cu bărci care se învârt pe disc, dar pe care le poți învârti și tu la viteză mare (în alte parcuri e sub formă de ceșcuțe).

Pădurea poveștilor, Sprookjesbos, e super faină, puteți petrece o oră aici printre căsuțe și copaci care se mișcă și vorbesc.

Pagoda te ridică sus de tot, la cer! Se învârte încet, să poți vedea tot parcul!


Gondoletta e traseul de bărcuțe pe lac, trece prin parc.

Fata Morgana e tot un traseu cu barca pe șină, dar indoor, prin camere mai întunecate, cu scene din basme și povești orientale.

Caruselul cu aburi Stoomcasousel e super fain.

La fel și trenul cu aburi Stoomtrein care înconjoară parcul, are două stații.

Chestii mai hard, dar foarte fun!

Rollercoasterul pe întuneric Vogel rock, prinde viteză mare, dar nu are căderi grele, ne-am dat de zeci de ori la rând, e fun și scurt!

Casa bântuită Villa Volta, care e de fapt o iluzie optică foarte bine făcută, nu vă recomand dacă amețiți ușor. Nu vă învârte, nu cade! E super fun, mai ales primele 3-4 ori!

Roller coasterul Olandezul Zburător e destul de dur, are la început două camere întunecate, cu abur și ceață, o cădere scurtă pe întuneric, apoi o urcare abruptă și o altă cădere rapidă, apoi e super fun! Și în acesta ne-am dat de multe ori la rând, Ivan a plâns prima tură și n-a mai vrut. Nu recomand pentru copii mici care nu sunt obișnuiți cu ride-uri mai dure.

Roller coasterul Python, e super rapid și scurt, dar te dă de patru ori peste cap.

Eu m-am dat o singură dată anul trecut, nu e genul meu de chestie.

Joris en de Draak este roller coasterul cu două șine paralele de lemn, trenuri din lemn, e destul de dur și foaarte rapid!

Barca piraților Halve Maen cea care se leagănă față spate, e una dintre cele mai mari din lume și durează mai mult ca alte bărci din alte parcuri. Odată ce te înveți, e suuuper cool! Ne-am dat de câteva ori. Merge cel mai bine cu burta plină.

Cel mai dur roller coaster din Efteling este Baron 1848, care începe cu o cădere liberă direct sub pământ, urmată de niște șuruburi. Bărbații s-au dat, noi și copiii nici vorbă. Dar e mereu coadă mare la el, e super popular!

Mai sunt și lanțuri, caruseluri, trenuri cu pedale, pădurea cu personaje animatronice, chestii care se învârt și multe locuri de joacă cu tot felul de lucruri de făcut, plus showurile.

Aqua Showul e foarte fain, apă, lumini și foc.
Am mers și la Ravelijn, care este un show cu actori, cai, păsări, lupte, foc, a fost simpatic.


În 2024 se va deschide și noua atracție, Dans macabre:


Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

7 comentarii

  1. Ft fain, mulțumesc pt informații, e pe listă. Sunt curioasă cum vi s-a părut Europa Park, in comparație cu Efteling, poți să ne spui, te rog?

    • Ne-a placut foarte mult si Europa Park, au multe atractii asemanatoare. Ca arhitectura si varietate a mancarii, Europa Park e mai fain, cred ca au si ceva mai multe rides. Pentru copii mai mici, Efteling e mai ofertant. Merita vazute ambele de mai multe ori!

  2. e bine de specificat ca acest parc este familyparc! pt cei mici este la intrare padurea cu povesti, restul este pt toata familia! de obicei, cand vizitezi asa ceva, iti iei cu tine de mancare, baut, pt ca daca ai fam de 5 persoane si platesti 40 euro/pers… Olandezii sunt foarte cumpatati in aceasta privinta, deci e f normal sa ai rucsacul cu tine!
    Din acest pret ai acces la TOT in parc. daca vii la 9.00 dimineata, la 17.00 nu ai apucat sa te dai in tot. la incheiere e spectacol feerie pe apa, MINUNAT! se spune ca Disneyland e nimic pe langa Efteling. o fi…
    locuiesc aici de 21 de ani 🙂

  3. Magie! Eu nu am fost de Revelion.Am avut bucuria de a vedea acest parc de distracții in diferite anotimpuri! Copilul din mine a fost fericit la Efteling! O lume de povesti…din care nu mai doream sa plec… “Cei ce nu cred in magie,cu siguranța nu o vor vedea niciodată”…Eu cred! Un an bun îți doresc! Fie ca toate visele sa ți se împlinească!

    • îmi imaginez cât de frumos a fost! noi l-am vizitat după revelion și ne-a plăcut muuult! Amazing Efteljng ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *