24 de femei, majoritatea mame de unul, doi sau trei copii, din 16 țări diferite (Cehia, Belgia, Croația, Spania, Italia, Finlanda, Polonia, Danemarca, Anglia, Austria, Franța, Germania, Suedia, Irlanda, Dubai și Cipru).
2.400 de familii de români care trăiesc departe de România și care vor să dea limba română mai departe copiilor.
Peste 10.000 de cărți împrumutate de zeci de mii de ori.
Peste 400 de evenimente cu peste 2.000 de participanți.
Mult efort al acestor femei care fac muncă voluntară. Caută și aleg cărți. Depun proiecte ca să facă rost de bani să cumpere cărțile. De multe ori donează cărțile din biblioteca proprie. Caută transport. Cară cutii cu cărți. Stau nopțile să le catalogheze. Organizează comenzi comune de cărți. Aleargă prin oraș să ducă cărțile familiilor care le doresc. Organizează întâlniri cu autori și ilustratori români pentru familiile din diaspora. Organizează des întâlniri pentru lectură, ateliere de creație sau discuție, dezbateri, jocuri și întâlniri de socializare.
Totul gratuit, pentru că-și doresc să contribuie la crearea unui spațiu primitor, sigur și respectuos pentru familiile din diaspora în care copiii români să crească bucuroși că pot citi și vorbi în limba română.
Acesta e proiectul Biblioteca Prichindeilor, care e acum unit sub umbrela Asociația Biblioteca Prichindeilor .
De ce scriu despre asta?
Pentru că îmi doresc ca voi, cei care mă citiți și sunteți în străinătate sau aveți prieteni sau rude acolo, să le spuneți să caute Biblioteca Prichindeilor cea mai apropiată. Sunt 23 de filiale acum!
Să le felicit pe aceste doamne faine! Pe multe dintre ele le cunosc personal, pentru că am participat ca invitat la evenimente organizate ele, știu cât suflet pun, cât efort depun, merită aprecierea noastră!
Să vă invit la evenimentele organizate în străinătate, ce știu sigur că urmează pe 18 mai la Aarhus, eveniment organizat de Biblioteca Prichindeilor din Danemarca și pe 25 mai la Bruxelles, unde va participa și Biblioteca Prichindeilor din Bruxelles (evenimentul e organizat de Cercul donatorilor Bruxelles).
Să vă invit să îi sprijiiți cu donații, dacă doriți, aici e formularul electronic de direcționare către ei a celor 3.5% din impozit.
Mă bucur așa de mult că există oameni care fac voluntariat, și îl fac cu succes! De la o bibliotecă la 23 în doar trei ani! Mult succes, doamnelor, și la mai mare! Să se facă 200 de biblioteci în următorii ani!