Oprește motorul cât aștepți!

Știu că lumea fierbe acum pe subiectul „manele la Coldplay”, dar pe mine mă arde altceva. Ceva ce vreau să zic de multă vreme, dar mi-a fost frică de huiduieli (haha).

Well, azi mă simt curajoasă, a zis Chris Martin că ne iubește pe toți, așadar și pe mine, deci iată: dragi părinți care vă așteptați copiii cu mașina, în mașinile parcate foarte aproape de școală, grădiniță sau lecțiile de pian, opriți motorul cât staționați.

Știi de la depărtare când te apropii la ora prânzului de o școală: traficul e blocat, temperatura e mai mare și aerul e irespirabil. Zeci de mașini de toate formele și producțiile sufocă străduțele și trotuarele și gazează cartierul cu noxe, pentru că prea puțini dintre cei care vin să ia copiii de școală știu și vor să oprească motorul.

Sunt sigură că mulți nu-și dau seama, de asta mă gândesc că genul acesta de atenționare elegantă îi poate face să spună „Ups, da, corect, nu m-am gândit la asta, gata, opresc”. Unii își dau seama, dar nu le pasă, aiurea, oricum e populare.

Este, ai dreptate, dar 10, 20 de mașini cu motorul pornit adunate în jurul unei școli sporesc poluarea de câteva ori, și cei mai afectați sunt fix copiii, care mai stau de vorbă, își iau rămas bun în poarta școlii, fac ultimele minute de sport în curte sau își așteaptă bunicii în acest nor de noxe. Respiră boală curată. Azi, mâine, minute bune în fiecare zi. Și apoi ne mirăm că sunt atâtea probleme respiratorii, viroze repetate, astm, tuse care nu mai trece, alergii și așa mai departe.

Știu că e cald și că aerul condiționat merge doar dacă motorul e pornit. Știu că e chiar foarte cald acum și va fi încă și mai și, dar e important să fim responsabili și să ne gândim și la cei din jur, dacă nu chiar la mediu, planetă etc.

E valabil pentru orice loc în care aștepți în mașină. Oprește motorul, ca să nu strici aerul.

Îmi amintesc mai demult, când luam copiii de la școală dintr-un cartier din București (parcam mai departe și veneam pe jos spre școală), un părinte bloca strada cu mașina lui mare, motor pornit, am stat o vreme, așteptând să o mute sau să oprească motorul, dar nu, el vorbea la telefon cu motorul pornit, mai erau câțiva care făceau la fel, era cald și nu puteai respira pe străduța aceea, copii începeau să iasă, i-am bătut în geam, ne știam, omul era militant cunoscut pentru mașini electrice (nu avea încă una) și o viață cât mai eco-bio, „Te rog, poți opri motorul, nu se poate respira aici, ne îmbolnăvim copiii”. Ghici ce mi-a zis:

– Nu, că mă grăbesc, cum vine fiică-mea, am și pornit!

A mai stat cel puțin cinci minute.

E OK să uiți, să nu-ți dai seama. E OK și să atragi atenția celui care uită. Important e ca motorul acela să fie oprit. Mai salvezi și ceva combustibil…

E genul acela de gest micuț care face mult pentru toți.

Mulțumesc că oprești motorul cât aștepți în mașină! Iubirea și grija față de ceilalți salvează totul! Am zis bine, Chris?

#oprestemotorul
Și, la două minute după ce am postat, vine și comentariul de mic drop! Între timp a fost șters, dar eu l-am salvat.

Deci, iacă. Muriți toți de respirați pe lângă mine, mie mi-e cald! Awww!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

Un comentariu

  1. Adevaru-i ca pentru 15 milioane de euro si eu as iubi pe toata lumea 😀 Serios, a fost un PR stunt care n-a iesit tocmai grozav din ce-am citit, asta off topic.

    On topic: masinile moderne au optiunea de-a opri automat motorul in stationare, inclusiv la semafor se opreste. In contextul general e o picatura pe o plita incinsa, dar mno.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *