Un pic de bucătărie internă, poate e interesant pentru voi.
Când urmează să țin un discurs pentru un eveniment major, ca de exemplu TedX, mă pregătesc așa:
Întotdeauna aștept să vină IDEEA – asta poate dura între o zi și câteva săptămâni. Mă plimb mult, mă gândesc la ce e important pentru mine, ce lucruri esențiale despre mine și despre munca pe care o fac am descoperit în ultimele luni.
Verific cu mine și cu cei apropiați în repetate rânduri dacă ideea e:
- Adevărată pentru mine
- Nouă
- Interesantă pentru un număr cât mai mare de oameni
- Parte din expertiza mea
- Relevantă pe termen mai lung de câțiva ani, cât va fi discursul popular pe youtube
- Ușor de demonstrat în câteva minute în fața unui public mare
Etapa asta durează 1-2 săptămâni. Uneori mă răzgândesc, renunț la ideea inițală și aleg alta.
Încep să scriu discursul. Etapa asta durează câteva zile. Construiesc un context pentru idee, explic de ce sunt relevantă eu ca exponent al ideii, argumentez logic teza, introduc elemente personale, emoționale, câteva glume și interacțiune cu publicul.
Etapa asta mai durează 1-2 săptămâni, lucrez la draft 1-2 ore pe zi.
Când draftul e cât de cât gata și sunt mulțumită, încep să-l spun plimbându-mă prin casă cu foile în mână.
Dacă îmi e dificil să rețin cum curge discursul, înseamnă că nu e gata încă. Reașez paragrafe și idei astfel încât să curgă logic și să fie ușor de rostit de mine și de înțeles de public.
Rescrierea mai durează câteva zile.
Apoi, cu două săptămâni înainte de eveniment, încep să repet zilnic de două ori, cu cronometru. Nu învăț fraze pe de rost, rețin doar ideile principale și ordinea lor. Mai fac mici ajustări. E important să vorbesc natural. Nu vreau să sun ca un robot. Nu vreau să învăț pe de rost ca în școala generală.
Cu o săptămână înainte de eveniment, încep să repet în hainele pe care le voi purta atunci, și cu încălțările pe care le voi purta pe scenă. Rămân în cercul de un metru impus de TedX, sau cât e perimetrul sugerat de organizatori. Mă filmez cel puțin o dată, să văd cum îmi mișc mâinile și cum mă foiesc. Privesc apoi și încerc să fiu mai atentă la corp când vorbesc.
Dacă știu discursul foarte bine, atunci pot fi atentă și la corp pe scenă. Dacă sunt stresată de discurs, frământ cozonaci cu mâinile (cum frumos mi-a zis Oana Pellea), privirea îmi e agitată, nu mă conectez bine cu publicul și nu mă bucur de experiență.
Cu o zi înainte de eveniment iau o pauză. Nu mai repet. Mă relaxez un pic, fac alte lucruri.
Am uitat să zic, fac toate cele de mai sus în timp ce am oale pe foc, editez cărți, răspund la emailuri, învăț neerlandeza și statistică, duc și iau copii de unde au nevoie, pun și scot rufe de la spălat, fac cele 15 minute de sport pe zi, scriu, organizez evenimente și God knows ce mai e de făcut pe aici în fiecare zi…
În dimineața evenimentului mai repet o dată, încălțată și îmbrăcată. Deja ar trebui să știu bine totul, pas cu pas.
Îmi propun să mă bucur de fiecare secundă, inclusiv de teama că am în fața mea 700 de oameni care au venit să mă audă și au așteptări mari de la mine, de sentimentul de vulnerabilitate, dar și de putere pe care îl am. Nu mă gândesc că mă blochez, pentru că știu că și dacă se întâmplă asta, oamenii sunt buni și-mi vor permite să mă adun.
Rămân eu pe scenă și sunt recunoscătoare că trăiesc astfel de clipe.
Așa e pentru mine. Nu am făcut cursuri de public speaking, dar m-am obișnuit să fiu în fața oamenilor, că sunt 300 de copii sau o mie de mame. Nu îmi e frică, dar da, am emoții de fiecare dată. Mă și bucur de ele.
Ah, și pentru că am primit întrebări, nu, nu primesc bani pentru a vorbi la TedX. Este împotriva principiilor platformei TED. Ești voluntar pe scenă, intenția ta trebuie să fie să contribui la schimbare în lume, nu să pui bani la teșcherea.
Ne vedem sâmbătă la TedX Zorilor în Cluj! Cred că mai sunt câteva bilete aici! Abia aștept! Voi vorbi despre cum ne vindecăm relația cu scrisul și de ce e important să facem asta.
Iar dacă sunt printre voi oameni care au învățat cum să vorbească public fără stres, îi invit să ne povestească. Sau dacă vă e frică de scenă, povestiți-ne de ce.
Sper să vă fie de folos ce-am scris.
Las mai jos link către celelalte două discursuri TedX ale mele, poate încă nu le-ați văzut. Sunt curioasă cum vi se par.
Constanța, 2018, 87.000 de views so far
București, 2022, 20.000 de views
Mult succes Ioana!
Am vizionat videourile, conținutul este interesant și sigur fiecare dintre noi a trecut cel puțin printr-o situație similară – despre care nu s-a mai vorbit…
Prezentarea este foarte buna, ai o voce calda, plăcută – îți doresc mulți auditori și citeva suflete vindecate.