Azi e SportsDag, adică Ziua Sporturilor la școală. Copiii nu fac ore azi, sunt toți într-o zonă cu multe terenuri de sport, vor sta acolo toată ziua să facă multe jocuri, sporturi, mănâncă pe teren etc. Evenimentul e coordonat de profesoara de sport. Copiii din anul 8 (11-12 ani) au în grijă, antrenează și supraveghează fiecare câte 10 copii dintr-un an mai mic. Se rotesc la activități, au și un castel gonflabil, aleargă, în fine, sport. Totul afară.
Desigur, azi e o zi foarte înnorată. De vreo oră și plouă.
După ce am lăsat copiii, ne-am adunat mai mulți părinți în parcarea de biciclete, să schimbăm două vorbe, copiii deja strigau undeva pe teren, Sofia își pusese vesta de Begeleider (se citește băhălaidăr), adică antrenor (are în grijă zece copii de 6 ani ani), Ivan se călărea cu băieții.
– Haha, ce drăguț, e super SportsDag, ador ziua asta, uită-te la copii, hihi etc părinții bucuroși.
– Dar e cam înnorat, se aude vocea fragilă a mamei din Polonia.
Liniște. Zâmbete.
– Zo? (adică Așa, și?) nu se poate abține un tată de doi metri, bănuiesc că olandez.
– Zice pe aplicație că o să plouă toată ziua, nu se lasă mama din Polonia.
Se aud câteva râsete discrete.
Cred că e venită de curând în Olanda, mă gândesc, dar nu zic nimic, doar îmi descui bicicleta și-i fac un semn că o să fie OK.
Nu-i răspunde nimeni, dar se dau niște ochi peste cap.
Între timp începe să plouă, lumea se urcă pe biciclete de parcă n-a fost nicicând o zi mai însorită.
În cele din urmă, o altă mamă (din Belarus) rupe tăcerea și-i spune mamei din Polonia:
– Nu te îngrijora, nu-s din zahăr copiii, și azi e cald afară, uite, 14 grade!
Mama din Polonia își strânge gulerul gecii de iarnă și se uită îngrijorată spre teren, unde vreo patru sute de copii aleargă în ploaie, în tricouri și pantaloni scurți. Mulți sunt deja desculți.
Pornesc și eu spre casă, unde ajung relativ uscată, ăsta e avantajul când bate și vântul în timp ce plouă.
PS: Ne vedem astă seară(25 septembrie) LIVE pe FB/PrintesaUrbana cu psihoterapeutul Mihai Stănculescu, să discutăm despre cum ne învățăm copiii să recunoască și să gestioneze orice tip de abuz (de putere, emoțional, sexual, fizic, financiar). De la ora 21.00 (a României).