Impactul uleiului de pește asupra sănătății mintale (interviu cu medicul psihiatru) (P)

Dacă ai un copil care se concentrează greu, se mișcă mult, protestează și mai mult, doarme puțin și agitat, reține greu lucruri, întreabă medicul pediatru dacă e oportun să încercați uleiul de pește. Pentru că octombrie este luna de conștientizare a tulburării cu deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), care afectează milioane de oameni la nivel mondial, am zis c-ar fi o idee bună să vorbim despre asta.

La nivel mondial, circa 129 milioane de copii și adolescenți între 5 și 19 ani au ADHD. Vârsta medie de diagnosticare a ADHD este de 7 ani.

ADHD este doar una dintre numeroasele afecțiuni neurologice care afectează sănătatea mintală a copiilor și adulților. Azi, 10 octombrie, e Ziua Mondială a Sănătății Mintale, prilej cu care cred că e bine să vorbim despre faptul că România prezintă un risc social major de tulburări neurologice, din cauza faptului că sănătatea mintală nu e luată în calcul suficient în politicile de stat, avem încă multă violență în societate și familie, iar persoanele cu probleme de sănătate mintală sunt încă stigmatizate.

Diagnosticarea, tratarea și ameliorarea tulburărilor neurocognitive cât mai rapid sunt esențiale atât pentru pacienți, cât și pentru societate.

Dacă fiul sau fiica te e mai agitat decât alți copii, dacă vezi că are dificultăți în a se integra la școală, dacă mănâncă în picioare și e mereu e în mișcare, e posibil să aibă nevoie de o abordare diferită. Poate e un pui de ADHD, poate altă formă de neurodivergență. Un specialist te va ajuta rapid să înțelegi cum îți poți ajuta copilul, pentru că pentru el (ca pentru orice alt copil, de altfel), pedepsele, constrângerile și condiționările vor face mai mult rău decât bine. Nu e obraznic, nu vrea să te scoată din sărite. E pur și simplu diferit și are nevoie să fie înțeles, iubit și ajutat.

Printre lucrurile pe care le puteți încerca ca adjuvant (cu acordul medicului, desigur, nu luați niciodată suplimente sau medicamente doar pentru că ați citit ceva pe internet) este uleiul din ficat de cod de la Moller’s, pe care noi îl folosim de mulți ani, și ce am observat e că somnul e mai odihnitor în perioadele în care îl luăm. Nu folosiți uleiul de pește ca medicament sau ca unică soluție, ci doar ca metodă de sprijin fără efecte secundare, care poate ajuta în mai multe aspecte legate de sănătatea fizică și mintală.

Pentru a lămuri aceste aspecte, am discutat cu Dr. Bogdan – Cristian Fitiu, Medic Specialist Psihiatrie Pediatrică.1 Aici găsiți și interviul cu Ilinca Tranulis, medic pediatru, despre când, cum și de ce e bine să le oferim copiilor ulei de pește de când sunt la noi în burtă, dar niciodată nu e târziu să începem.

Deficiența de Omega-3 din dietă poate fi implicată sau asociată cu un risc mai crescut de a dezvolta anumite tulburări ale sănătății mintale cum ar fi depresia, tulburările de atenție sau demența. – Dr. Cristian Fitiu

Vedem și auzim despre tot mai mulți copii diagnosticați cu ADHD. De ce se întâmplă oare asta? Diagnosticăm mai mult? Ecranele au un efect nociv? Viața stresantă a părinților?

Într-adevăr, poate părea că în ultimii ani numărul persoanelor diagnosticate cu tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție (ADHD) a crescut. Motivele principale pentru acest lucru țin de recunoașterea mult mai bună a semnalelor de alarmă în dezvoltarea psihică a copiilor. Astăzi educatorii, profesorii, medicii pediatri și medicii de familie sunt mult mai bine echipați și atenți nu doar la dezvoltarea fizică a copiilor, ci și la cea emoțională. Accesul facil la evaluarea psihiatrică, împreună cu recunoașterea timpurie a semnelor face ca numărul copiilor care sunt sprijiniți după diagnosticare să fie mai mare. De asemenea, conștientizarea generală despre această tulburare a crescut și astăzi evaluarea se poate face și pentru adulții care nu au avut prilejul unei evaluări în copilărie. Folosirea prea devreme a device-urilor media poate avea un efect nociv asupra abilităților de atenție a copiilor sau chiar poate fi asociat cu o înrăutățire a simptomelor. Stresul parental are un impact asupra copiilor care au simptome ADHD și aici avem o relație bi-direcțională în care simptomele copiilor pot crea asupra părintelui mai mult stres sau simptome emoționale negative ce aduc, în unele cazuri, un răspuns de parenting mai puțin cald la nevoile copilului.

Care sunt semnele principale ale ADHD la copii? În ce punct ar fi bine ca părinții să-l ducă pe cel mic la o evaluare la medicul psihiatru?

Principalele semne pot fi:

  • dificultate de a menține atenția în diverse sarcini,
  • impulsivitate în comportament,
  • evitarea sarcinilor care pentru copil pot părea grele,
  • uitarea obiectelor sau a lucrurilor necesare pentru școală,
  • planificarea dificilă a sarcinilor,
  • distragerea atenției cu diverse motive în timpul efectuării unei sarcini,
  • momente dese de visare,
  • mișcare excesivă (alergat excsiv sau inabilitatea de a rămâne așezat la birou sau la masă, foială constantă pe scaun),
  • dificultate de a aștepta rândul la joacă sau în alte momente,
  • nerăbdare constantă,
  • întrerupere constantă a conversației celorlalți,
  • amânarea constantă a sarcinilor de făcut.

De obicei, o evaluare este necesară când aceste simptome ajung să aibă un impact asupra comportamentului general al copilului de zi cu zi sau când dificultățile de atenție sunt observate in mediul școlar, la joacă cu ceilalți sau acasă.

Ce rol au grăsimile bune Omega-3 în dezvoltarea creierului copiilor noștri?

Creierul nostru este compus în procent de aproximativ 50% din greutatea sa de grăsimi, din care aproximativ 30 % sunt Omega-3, iar cele 3 tipuri principale de Omega-3 sunt DHA, EPA și ALA. DHA este principala componentă de Omega-3 în țesuturile neuronale. Ea se acumulează rapid în creier în ultimele stadii ale sarcinii și în primele 18 luni de viață. Grăsimile Omega-3 sunt direct implicate în acuitatea vizuală, dezvoltarea cognitivă, semnalizarea celulară, neurogeneză și în funcționarea generală a sinapselor, adică a legăturilor dintre neuroni.

Jeleuri cu Omega3 pentru copii

Există dovezi științifice că uleiul de pește are beneficii asupra sănătății mintale a copiilor? Ne puteți explica în ce fel anume?

O dietă adecvată și echilibrată este extrem de importantă în menținerea sănătății fizice și psihice, iar rolul acizilor Omega-3 este din ce în ce mai evidențiat în multe studii. Avem date din studii clinice conform cărora acizii Omega-3 sunt implicați în funcții fiziologice ca neurogeneza, neurotransmiterea și neuroinflamația. Deficiența de Omega-3 din dietă poate fi implicată sau asociată cu un risc mai crescut de a dezvolta anumite tulburări ale sănătății mintale cum ar fi depresia, tulburările de atenție sau demența. În special acizii EPA și DHA au fost legați de implicarea în patologiile de sănătate mintală datorită rolului lor în procesele inflamatorii de la nivelul creierului și a efectelor directe pe care le au în funcționarea receptorilor neuronali. Cu toate acestea, în ceea ce privește suplimentarea cu acizi grași Omega-3 în prevenirea sau tratarea tulburărilor de sănătate mintală, avem nevoie de date mai robuste pentru a concluziona în ce măsură pot să ne ghideze practica.

Ce alte avantaje are uleiul de ficat de cod Möller’s față de alte tipuri de ulei de pește?

Conform informațiilor deținute de la producător, uleiul Möller’s este obținut din cod arctic norvegian, o specie declarată de WWF (World WildLife Fund) și de ICES (International Council for the Exploration of the Sea) drept cea mai bună specie de cod. Ficatul său conține o cantitate considerabilă de cca. 18,5 grame de acizi grași Omega-3 pe 100 grame, în timp ce diferite tipuri de pește conțin maxim 2,5 g acizi Omega-3 pe 100 grame. Ficatul de cod norvegian este mai bogat de până la 7,4 ori în acizi grași Omega-3 natural față de alte tipuri de pește.

Gama completă de produse din ulei de cod Moller’s

Are uleiul de ficat de cod impact și asupra calității somnului?

Importanța acizilor grași polinesaturați cu lanț lung (LC PUFA) pentru inițierea și menținerea somnului este bine știută. Există dovezi științifice că acizii AA și DHA sunt implicați în producerea melatoninei și că nivele mai mari de DHA duc la o creștere a nivelului de melatonină. În anumite studii, un index mai mare de acizi grași Omega-3 a fost asociat cu mai puține probleme de somn. Însă și aici mai sunt necesare date și cercetări pentru o concluzie definitivă.

Din experiența dvs. de cabinet, ați văzut beneficii ale administrării de Omega-3 la copiii cu ADHD?

Este important să înțelegem că suplimentarea cu acizi grași este o intervenție cu potențial adjuvant în tulburările de atenție și nu o intervenție din care să așteptăm ca tulburările de atenție să dispară în totalitate. Deoarece avem aceste date științifice despre rolul important în dietă al acizilor grași Omega-3, suplimentarea este chiar mai importantă la copiii care consumă rar sau chiar deloc pește gras. În cabinet părinții mi-au semnalat îmbunătățiri ale atenției generale, o capacitate mai bună de concentrare în sarcini, dar nivelul acestor îmbunătățiri este diferit în funcție de  fiecare copil, mai ales că pot interveni multipli factori. 

Uleiul de ficat de cod poate fi de folos și în alte tipuri de neurodivergență sau probleme psihice ale copiilor? Cu ce precauții?

Avem informații utile despre folosirea suplimentării cu ulei de pește la persoanele care au simptome de depresie, iar majoritatea acestor date provin din studii în care uleiul de pește a fost folosit ca adjuvant in timpul tratamentului, asociat unui antidepresiv sau unui proces de psihoterapie. Studiile arată că există anumite beneficii ale suplimentării cu ulei de pește, dar când vine vorba despre simptome ale unei tulburări de sănătate mintală, este necesară consultarea unui medic specialist, pentru un plan de tratament detaliat.

Ce rezultate se pot obține prin administrarea de Omega-3 la copiii cu ADHD și pe ce interval de timp ar trebui administrat uleiul de ficat de cod?

 De cele mai multe ori suplimentarea cu acizi grași Omega-3 este doar un mic pas în adresarea nevoilor unui copil diagnosticat cu ADHD. Metodele psihoterapeutice, adaptarea nevoilor educaționale și uneori tratamentele specifice farmacologice sunt principalele intervenții validate în managementul simptomelor de ADHD. Suplimentarea alimentară cu acizii grași poate avea efecte benefice asupra abilităților cognitive ale copilului, iar durata suplimentării poate fi diferită pentru fiecare copil în parte, în general se folosește pentru o perioadă de minimum 3 luni.

Între ce vârste este importantă administrarea de ulei de ficat de cod, din punctul dvs de vedere?

Datorită beneficiilor Omega-3 pentru sănătate și a faptului că dieta actuală include prea puține surse de acizi grași esențiali, suplimentarea este importantă la orice vârstă, dar cel mai atenți ar trebui să fim în etapele de dezvoltare din copilărie, când lipsa de Omega-3 din dietă poate avea consecințe ireversibile.

Ce trebuie să știe mamele care se tem de mercurul din pește, atunci când aleg un ulei de ficat de cod?

Informațiile oficiale ne spun că uleiul din ficat de cod obținut de Möller’s este atent controlat prin 8 puncte de control înainte de a a ajunge să fie la raft. Nivelul de mercur admis de UE în produse este de 0,1 mg/kg, în timp ce limitele Möller’s sunt de 0,01 mg/kg, cu mult sub reglementările oficiale. Astfel, putem lua în calcul uleiul de ficat de cod Möller’s, unde nivelul de mercur în produs este aproape de zero.

Sunt curioasă, dacă aveți un copil neurodivergent, cum vedeți integrarea lui în mediul școlar? Cum e abordat de profesori, colegi, medici? Ce soluții ați găsit?

Uleiul de pește Moller’s, varianta pentru toată familia
  1. Interviu realizat la invitația Moller’s România. ↩︎

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4278

4 comentarii

  1. Mai exista si o alta forma de deficit de atentie, fara hiperactivitate. Exact opusul, copii cuminti, unde-i pui acolo stau, nu deranjeaza dar nici nu pot sa se concentreze la ce au de facut. Visatori, creativi dar incurca pe plus cu minus, gandesc 2 scriu 3, nu citesc cerintele, uita si pierd lucrurile, nu se pot concentra la o activitate mai ales daca e plictisitoare (cum e scoala).
    Tot ei lucreaza foarte bine sub presiune, contra cronometru, cand isi gasesc motivatia fac minuni.
    Eu am fost si sunt unul din astia si recunosc semnele la copil.
    Ce ajuta pana acum: omega (sursa de calitate), magneziu, somn, sport (cu cat face mai mult cu atat notele sunt mai bune), liste si listute cu ce avem de facut, de luat, rutina, alarme si alerte sa ne aduca aminte.
    Ce dauneaza: zahar prea mult, inactivitatea, jocuri pe calcultor, coloranti si E-uri (din fericire in Europa majoritatea celor care dau adhd sunt interzisi).

  2. Eu am copil neurodivergent, ii dau pestisori Moller’s de la 2 ani, ca nu a acceptat uleiul la sticla. Banuiesc ca e acelasi lucru. Ii dau 2-3 pestisori zilnic si ce observ, dupa 4 ani, e ca este din ce mai concentrat pe activitati. Si IQ-ul este peste medie. Problema e pretul, eu iau de Black Friday pentru tot anul. De asemenea, am luat capsule de ulei Moller’s pe toata durata sarcinii, sunt super bune.

    • Bună Nicoleta,

      Îți mulțumim frumos pentru fidelitate și pentru că ai împărtășit cu noi propria ta experiență cu Möller’s.

      Prețul reflectă calitatea, fiind vorba de produse naturale, din ulei pur de ficat de cod arctic (sălbatic). Mai mult, dacă împarți costul produsului la numărul de doze, vei vedea că este vorba de o investiție zilnică infimă, de sub 1 leu/zi- uleiul Möller’s Family 500 ml, de exemplu, asigură 100 doze de 5 ml.

      Mai mult, avem campanii lunare în farmaciile partenere, poți verifica înainte de achiziție ce oferte de preț există pe E-Mag, Farmacia TEI, Bebe Tei, Dr. Max, SpringFarma, Catena sau Helpnet. Dar, da, promoțiile de Black Friday sunt de neratat:)

      Îți mulțumim și suntem aici pentru orice alte detalii despre gama Möller’s.

      Vă dorim tuturor sănătate din plin,
      Möller’s Team

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *