,,Sergiu m-a făcut să plâng! Nu doar pe mine, antrenorul lui, ci o sală întreagă! De bucurie, de emoție și, mai ales, de uimire… Un tânăr dependent de shadow, care, pe lângă o dizabilitate psihică, are și distrofie musculară. Sergiu a ridicat singur bara la proba de împins din culcat. Când a primit medalia de aur, s-a aplecat modest, cu un zâmbet larg pe chip, în fața celor din sală și le-a mulțumit pentru că l-au aplaudat, pentru că l-au susținut, pentru că s-au bucurat cu el. A fost și este cel mai mare sportiv pe care l-am văzut. Modest, bucuros să fie acolo, în inima competiției!” (Daniel, antrenor de judo)
Povestea acestor oameni m-a impresionat până la lacrimi. Pe scurt, un grup de antrenori și practicanți de judo a lucrat îndeaproape cu câteva sute de copii cu dizabilități și din medii vulnerabile, pentru a-i ajuta să aibă mai multă încredere în ei, să aibă o imagine de sine mai bună, să se poată apăra în situații complicate, să se simtă și ei importanți și puternici. Există prea puține astfel de inițiative pentru cei încă nevăzuți, marginalizați și neînțeleși.

Povestea aceasta adevărată a început la Bacău, la 50 de km de orașul meu natal. Am vrut să aflu mai multe de la acești tineri care au dat timp, cunoaștere și atenție unor copii care au poate cea mai mare nevoie de așa ceva. În România există peste 27.000 de copii cu nevoi speciale înscriși în sistem (probabil numărul real e mult mai mare), iar jumătate dintre ei trăiesc în instituții, nu cu familiile lor, care nu au vrut sau nu au putut să îi crească.
Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău a oferit timp de opt luni pentru 250 de copii din zece județe antrenamente săptămânale de judo adaptate nevoilor și puterilor acestor copii.

La final, clubul a facilitat participarea acestor copii la Turneul Internațional ,,Judo se joacă, CE Spui?”, dedicat copiilor cu dizabilități psihice și copiilor tipici care provin din mediul instituționalizat. Aici puteți citi mai multe despre acest proiect.
În cadrul unui alt proiect desfășurat de aceeași asociație, 50 de copii cu CES din sistemul de învățământ din Bacău au participat timp de 6 luni la antrenamente de judo adaptate nevoilor lor.
Banii pentru aceste proiecte au venit de la În stare de bine, program de finanțare pentru ONG-uri susținut de Kaufland, despre care vă spun mai multe mai jos.
Am vrut să aflu mai multe despre acești oameni, despre motivația lor, și despre cum au fost aceste activități pentru copiii implicați. În cele două proiecte au participat 13 instructori de judo (antrenori, profesori) și 26 de voluntari, sportivi – judoka.
De ce copii cu nevoi speciale?
Gabriela Iftimescu, de la Bronx Powerlifting Club Bacău explică: Fiecare membru al echipei noastre își are povestea în spate, astfel încât am resimțit pe propria piele urmările marginalizării sociale, traiului într-un mediu cu resurse reduse, abandonului familiei naturale, dar și provocările aduse de acceptarea și traiul cu o dizabilitate/tulburare mentală. Dar am fost norocoși și am reușit să ne depășim problemele, astfel încât am decis să împărtășim comunității noastre din resursele care pe noi ne-au ajutat: educația, sportul, activitățile non-formale etc.
Ce impact are judo asupra copiilor cu dificultăți fizice sau psihice?
Impactul semnificativ al judoului în dezvoltarea optimă a copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 3 și 21 de ani este recunoscut și de UNICEF, care îl recomandă ca fiind cel mai complet și complex sport, influențând semnificativ formarea viitorului adult.
Pentru copiii cu nevoi speciale, acest sport are un impact și mai are. Iată câteva dintre beneficii:
- dezvoltarea comportamentală și socială – prin codul său moral, judoul îi învață pe practicanți politețea, onoarea, sinceritatea, modestia, respectul, autocontrolul, curajul și prietenia
- îmbunătățirea condiției fizice – creșterea puterii, flexibilității, motricității și o stare de sănătate mai bună
- disciplină mentală – practicanții învață să se concentreze, să-și direcționeze atenția, să își coordoneze mișcările, dar și autocontrolul și autoreglarea.
A existat interes pentru program? Și-au adus părinții copii? Cei mici veneau cu bucurie la cursuri?
Gabriela Iftimescu: Programul a fost de succes atât în rândul copiilor și tinerilor proveniți din mediul instituționalizat, DGASPC Bacău fiind încântată de colaborarea cu noi, cât și în rândul familiilor care au găsit un sprijin gratuit pentru copiii lor. Copiii au participat cu bucurie la cursuri, mai ales pentru joacă și socializare, fiind într-un mediu în care n-au mai fost etichetați pentru bagajul lor social/genetic, ci, pur și simplu, s-au simțit parte a unei echipe pline de energie, de încântarea de a cunoaște, de dorința de dezvoltare. Drept dovadă, o parte din beneficiari încă vin la orele de judo, fiind sportivi legitimați ai clubului.
O parte s-a acomodat rapid, de parcă sala de judo era casa lor, bucuroși că au unde să se joace.
Pentru o altă parte, procesul de acomodare a durat ceva, fiind mult mai temători, lipsiți de încredere în ei înșiși, cât și în cei din jur. Aici ne-au ajutat la început părinții, tutorii, educatorii (persoanele de referință ale copiilor), care au participat la activități până cei mici au prin încredere în noi. Partea ludică a antrenamentelor de judo adaptat i-a captivat însă rapid și putem spune că, după câteva săptămâni de antrenament, deja s-au obișnuit cu mediul, la care așteptau să revină. A fost foarte important ca noi să ne adaptăm la ei, să fim mult mai răbdători, să nu le dăm foarte multă informație nouă, căci nu au aceeași capacitate de asimilare
Cum a fost să lucrați cu copii cu nevoi speciale?
Echipa asociației a lucrat cu tehnici de judo adaptat, care se axează pe joc și poveste. Ne-am axat pe a crea un mediu cât mai deschis și incluziv, în care participanții să se împrietenească, să socializeze, să lucreze împreună, să se joace împreună, cultivând valoarea socială a judoului, astfel încât orele de antrenament să se desfășoare într-un cadru degajat, cât mai natural. De asemenea, am integrat și alte activități de educație non-formală în program (pictură, ateliere de gătit, excursii, psihoterapie etc.), pentru a le dezvolta beneficiarilor cât mai multe abilități sociale, mi-a spus Gabriela Iftimescu, de la Bronx Powerlifting Club Bacău.
,,Lucrez cu copii cu dizabilități de 2 ani și, în tot acest timp, am reușit să-mi dau seama despre cum judoul le stimulează corpul, creierul, emoțiile și mintea, făcându-i mai puternici, mai fericiți, mai liberi. După implementarea proiectului ,,Judo se joacă, CE Spui?’’, am format prima grupă compactă de sportivi Special Needs ai CS Bronx Powerlifting Club Bacău, cu care lucrăm și prin care putem demonstra că, în multe cazuri, judo este o formă alternativă de terapie pentru copiii cu dizabilități care nu reușesc să se recupereze. Prin judo, au parte atât de partea terapeutică, lucrând cu ei înșiși sub îndrumarea antrenorilor, cât și socială și cognitivă, învățând să se integreze în grup, să comunice, să lucreze în echipă, să se bucure alături și pentru cei din jur.’’ (Maria-Magdalena, antrenor de judo)
,,Este o experiență minunată să lucrez cu copiii, indiferent de abilitățile și dizabilitățile lor. Fiecare copil aduce ceva special în sala de antrenament și văd cum fiecare progresează în felul său. De-a lungul anilor, am lucrat cu mulți copii, printre care și unii cu handicap psihic, cărora le place să vină la antrenamente. Este de neprețuit să îi văd cum își depășesc limitele și cum își construiesc încrederea în ei înșiși prin judo.” (Mihai, antrenor)
Ce impact a avut acest proiect asupra copiilor?
Gabriela Iftimescu: Am reușit să vedem o creștere a gradului de încredere în ei înșiși, în cei din jur, o mai bună adaptare și receptivitate la grup, dezvoltarea abilităților de comunicare, dorința de implicare și de evoluție, de a învăța să execute corect procedeele, de a câștiga meciurile, de a participa la competiții, îmbunătățirea performanței motrice, dar și a conduitei sociale. Practic, n-am mai văzut în sală niciun copil vulnerabil, ci doar copii bucuroși, mulțumiți de ei înșiși, curioși, energici, dar și foarte atenți și iubitori cu ceilalți.
,,Posibilitatea de a vedea zâmbetul pe fața acestor copii reprezintă pentrut mine un sentiment de maximă bucurie. Preț de câteva clipe – copii, părinți, însoțitori, profesori, mascote – eram toți parte dintr-un joc, un joc al fericirii în care ne simțeam făcând parte din același întreg. În cadrul proiectului, lucrul cu copiii a fost însoțit de o încărcătură emoțională foarte mare, încărcătură pe care o resimțeam imediat ce terminam. Dar gândul la dragii de ei mă face să revin mereu cu un zâmbet mai mare pe buze și cu din ce în ce mai multă implicare.” (Carmina, antrenor de atletism)
Cum pot exista aceste proiecte?
Astfel de proiecte pot schimba viața unui copil care nu a avut norocul de a se naște ca majoritatea. Iar pentru ca astfel de proiecte să se întâmple, e nevoie întâi ca un grup de oameni să vrea să se implice. Apoi e nevoie să fie lăsați de autorități să ajute. E nevoie ca o asociație mai mare, care poate face rost de fonduri, să asigure banii necesari ca aceste proiecte să se întâmple. Și e nevoie ca ele să ajungă la cei care au nevoie de ele.
Pentru toate acestea e nevoie de timp, de bani și mai ales de oameni care vor să ajute. Pentru acești oameni am un respect imens!
Banii pentru aceste două proiecte au venit de la În Stare de Bine, unul dintre cele mai mari programe de finanțare privată anuală din România, susținut de Kaufland și implementat de Fundația Dezvoltării Societății Civile (FDSC).
Eu aud de ei de mulți ani, și știu că în cei 6 ani de când există, au oferit granturi nerambursabile în valoare totală de peste 6 milioane de euro către ONG-urile din România. 6 milioane de euro au mers către sute de proiecte mai mici sau mai mari de cultură, sport și viață sănătoasă, prin sprijinirea a sute de școli, spitale, primării și centre sociale. Sloganul lor este „Sunt bine, sunt OK”, peste 4.6 milioane de oameni au beneficiat de ajutorul În stare de Bine!
Toate rezultatele În stare de bine le găsiți aici.
Pagina lor de Facebook este aici, le puteți da un follow dacă vreți să fiți la curent cu activitatea lor.
Proiectele din programul În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația Dezvoltării Societății Civile (FDSC), sunt derulate de ONG-urile finanțate pentru a sprijini comunitățile vulnerabile.

Eu le mulțumesc și promit să dau vestea cât mai departe!