Vă rog să faceți liniște, că am de citit. Acuș primesc cele cinci romane dintr-un frumos concurs literar din al cărui juriu fac parte cu onor. Cîștigătorul primește 10.000 de euro din partea sponsorilor, așa că e musai să citesc cu atenție mare, miza fiind considerabilă. Încă nu știu care-s alea cinci, deocamdată în concurs sînt înscrise 59 de volume, dintre care un juriu specializat va alege lista scurtă. Apoi o sumă de bloggeri importanți (:D) va alege căștigătorul.
Cinci romane în trei săptămîni e foarte mult pentru cineva care trage de o carte subțirică a Alethei Solter de mai bine de o lună. Nu reușesc să citesc mai mult de două pagini pe seară, pentru că adorm cu cartea pe nas. O fi pentru că e prezent cuvîntul bebeluș de cinzeci de ori pe pagină? Hm.
Din fericire, un roman care-mi displace îmi displace din primele trei pagini, așa că alegerea va fi probabil una rapidă. Deși dacă-mi plac toate???? Citesc în timp ce mă plimb. Aia tre să fie.
Oh boy oh boy abia aștept, n-am mai făcut parte dintr-un juriu de la Miss Boboc în 1999, cînd a trebuit să dau note unor fuste scurte. Clar am evoluat!
Păi dacă să scriu o carte nu-s în stare, deși îmi tot propun asta de vreo două decenii, barem să pun umărul la finanțarea celor mai bravi ca mine! Să vină literatura!
bun. bun.
dar corect, nu ar fi …parerea mea…sa le citesti cap coada pe toate ?
Si eu am vazut de ex. The machinist. Si m-am chinuit mult cu el, si la fel a fost si cu The Others, si le vedeam mereu pana la jumatate, oprea, inchideam , injuram, nu intelegeam nimic. Pana le-am vazut complet. Si a meritat. Efortul a fost sublim. Sau de ex, in trailerul de la No country for an old man, nu ma atragea deloc, mi se parea doar un film cu puscaturi, insa cand am vazut filmul, am ramas …lipit de ecran. Eu zic sa le dai tuturor sanse egale….nu ?
sanse egale au, dar ce-mi nu-mi place imi displace din start si nu pot merge mai departe. ma indoiesc ca un inceput catastrofal poate continua cu o capodopera. vorbesc de scriitura aici, scriitura nu se schimba pe parcursul cartii.
sa ma obligi sa citesc pina la capat un roman care nu-mi place e ca si cum m-ai obliga sa maninc o oala din ceva ce-mi displace de la primele trei linguri.
nu chiar. gandeste-te de exemplu cand mananci ceva nou. si are gusturi diferite de ceea ce stii tu….eu nu ma gandesc ca e foarte prost. ma gandesc a fost , scris, filmat, editat, cantat, facut pentru un scop. de exemplu la mancare eu am fost dusman cu piperul alb, pana am descoperit ca trebuie pus mai putin, ca altfel iti da un gust inecacios. sau rozmarinul si busuiocul, care pot strica daca nu stii cantitatea.
Recunosc nu am reusit sa citesc pana la capat Ma numesc Rosu, dar cred ca si la anul voi vizita din nou Istanbulul. Si poate ca atunci voi reusi sa inteleg mai bine romanul. Acum nu pot pur si simplu pentru ca are foarte multi termeni turcesti. si trebuie sa stai cu dictionar dupa el.
e adevarat si ce spui tu…. dar si mancarea e o chestie de „ceea ce stii”… pentru ca asa esti invatata.
Eu nu-s asa, asta zic. Chestiile noi ma atrag. Si in mincare, si in literatura. Sint chestii pe care nu le pot minca si chestii pe care nu le pot citi. Chinezesc si Coelho, de exemplu. Nici Pamuk nu pot citi. Nu-mi place. Lectura e treaba subiectiva. Si stiu asta despre mine: n-o sa citesc niciodata mai mult de 3 pagini din ceva ce-mi displace. Nu pot si nu vreau.
La Istanbul si eu vreau sa revin.
desi nu prea sa par..fata de moravuri usoare si care se ofera desuet… Coelho are o carte buna. Sau doua. Acum nu il apreciez, nu ii ridic piedestal, nu zic ca e n nici foarte prost insa. Mie mi-au placut 11min si Veronica se pregateste sa moara…..au o idee, un ceva acolo. Oricum mai bune, decat serii intregi de Sandra Brown. Mai recent am citit Anul Iepurelui, o carte pe care o poti citi, daca ai timp , in cateva ore. Din pacate nu e mai mult decat o lectura usoara in tren. De genul bucatilor de texte pe care le gaseai in coloana, in Almanahele, alea vechi, comuniste.
Carti, multe carti, tone de carti, nu imi mai ajunge spatiul acum. Ar trebuii sa ma mut, sa pot face o biblioteca adevarata. Plus ca tot cumpar carti. Am ramas cu colectia Rosie de la Adevarul la jumatate, dar am cumparat carti despre si cu fotografie. Si iar se aduna… si dublez rafturi acum….. offf… cred ca o sa le pun su b pat ca mai am acolo ceva spatiu…:))))
Tocmai am terminat o carte de-a lui Coelho. Si daca ma limitam la primele pagini, ori la cele doua paragrafe de pe coperta, as fi pierdut o experienta nesperata.
Prin urmare, Printeso, bune sau rele, eu cred ca volumele trebuie citite pana la capat. O carte poate sa nu fie atat de reusita in ansamblul ei, dar poate avea niste fragmente geniale, indicii despre adevaratul potential (poate inca nedescoperit, sau necizelat) al autorului.
Lectura placuta!
Felicitari! Acum m-ai facut curioasa, mi-ar placea si mie sa stiu despre ce e vorba :))
Am intrat in miezul toamnei cu chef de citit asa ca e musai sa trec pe la librarii! Spor la lectura 🙂
Totusi miza e prea mare sa decizi dupa 3 pagini ca un roman nu merita sa castige cei 10 000 de euro! Daca ti-ai asumat responsabilitatea de a fi in juriu asta e, citesti cele 5 romane in intregime, aici nu mai e vorba doar despre placerea ta.
Ba sigur ca despre asta e vorba. Eu nu sint critic literar, sint cititor de carti. Din aceasta pozitie mi se cere sa dau note unui roman. Un roman de ale carui prime trei pagini nu pot trece va primi o nota mica din partea mea. There is no way ca cineva sa ma oblige sa citesc ceva ce nu-mi place. Nu-s jurat in cadrul unui proces in tribunal, mi se cere o parere subiectiva despre o carte.
Nu tre sa maninc toata prajitura ca sa ma conving ca nu-mi place. 🙂
Nu e ca si cum ai judeca o carte dupa copertile ei? Zic si eu…ca trei pagini nu prea ar avea relevanta…Mai ales ca e si o miza pe masura. Sunt de acord cu Andreea.
Nah, pai atunci nu ne ramine decit sa speram ca cele cinci romane vor avea niste prime trei pagini pe placul meu! 🙂
Sau sa speram ca ceilalti 19 nu vor proceda la fel, ca pe urma o sa avem premiul pentru cele mai bune 3 pagini nu premiul pentru cel mai bun roman 🙂
Sunt de acord cu fetele, cred ca romanele merita citite in intregime, pentru a li se acorda o sansa egala si corecta. Sau macar pana la jumatate…3 pagini sunt prea putine pentru a le desfiinta. Daca subiectul este foarte complex, nu cred ca sunt suficiente 3 pagini ca sa te introduca complet in el. Romane care acum se numara printre preferatele mele au inceput foarte plictisitor, cred ca m-au prins abia dupa 30 – 40 de pagini, daca as fi renuntat la inceput as fi pierdut enorm – ma refer la Pe aripile vantului, Middlesex si la Dumnezeul lucrurilor marunte. Iubesc aceste 3 carti, dar inceputul este plictisitor la toate. Si ma mai gandesc si la cateva filme care mi-au placut, si care la fel, au inceput greoi…
Spor la jurizat :-)!
Hm cred ca nu m-am facut bine inteleasa. Nu caut actiune in primele trei pagini, desigur. E vorba despre condei. Care condei e acelasi de la inceput la final. Eu nu citesc carti ca sa aflu ce mai fac personajele, ci ca sa ma bucur de lectura. Daca lectura e chinuitoare din start, why torture myself?
Zi cu lecturi frumoase va doresc! 🙂
Eu procedez in felul acesta la imbracaminte. Intru in magazin si daca nu vad in primele minute ce vreau, ies imediat. Trebuie sa fie dragoste la prima vedere. E musai.
La carti de obicei am rabdare, doar daca nu e ceva de genul Jurnalul unui preot de tara, pe care efectiv nu am putut sa o termine.
In genere citesc carti pt a putea face o comparatie intre cele ce-mi plac si cele ce nu-mi plac. Adevarul este insa ca ce nu ma entuziasmeaza de la inceput…slabe sanse sa imi ramana in memorie.
Succes la jurizare!
Simtesc nevoia sa-mi dau cu opinionul 😀 Eu am incredere in tehnica ta, din mai multe motive: citesti si iti place, scrii (bine) si iti place si pentru ca o carte buna trebuie sa aprinda mai multe tipuri de cititori, de toate felurile, cu diverse hachite si asa devin best-selleruri traduse in zeci de limbi. Eu citesc mereu ultimul rand de pe ultima pagina la o carte. Nu e criteriu de a-i zice pas sau nu, dar imi face placere. Oricum din ultimul rand nu te prinzi cum se termina cartea, insa uneori ma surprinde foarte mult propozitia sau cuvantul prin care ti se zice adio, ca cititor. Cartile care ma vrajesc iremediabil sunt cele care ma atrag de la primele randuri, nu prin poveste, ci prin modul in care sunt scrise. Ori si 3 pagini sunt suficiente, mai ales daca ai ochiul format. Cat despre carti pe care cu greu le-am citit, au fost cateva foarte bune, dar nu ma poticneam in ele ca nu erau bine scrise, ci ca erau dificile cumva, ca reveneam asupra lor pentru ca aveau notiuni de filosofie, sau ma puneau cumva pe ganduri, sau aveau tot felul de referiri straine mie, ca cele de Pynchon de exemplu, unde erau multe detalii care se legau mai tarziu. Enjoy za experience and let the best win:) Si cred c-o sa scrii si tu cartea, cand se va simti ea pregatita sa treaca din minte pe foaie sau in word;)
„Din fericire, un roman care-mi displace îmi displace din primele trei pagini, așa că alegerea va fi probabil una rapidă. Deși dacă-mi plac toate???? ”
Dar daca va vor displacea toate cele cinci dupa primele trei pagini cum veti proceda?
vezi ce zice si nenea Cartianu azi , in editorial. tin sa ii dau dreptate. in fond tu cum alegi o carte pe care vrei sa o cumperi ? Ti-o face cineva cadou? sau te uiti doar daca are poze.
@LS
In cazul ala voteaza cartea cu coperta mai „mumoasa” 😀