Biscuiți de casă pentru bebeluși

La cererea auditoriului, iaca, rețeta de biscuiți de casă pentru bebeluși. N-au nicio treabă cu ce găsiți prin magazine drept biscuiți pentru copii, plini de îndulcitori, gluten, Euri și conservanți. Ăștia chiar sînt curați și potriviți pentru bebeluși de peste 6 luni, cu condiția să fi consumat deja cele două ingrediente și să nu fi avut reacții dubioase la ele (știți regula celor patru zile, da?).

Ați citit corect. Două ingrediente. Am citit, am căutat, am vizionat niște zeci de rețete de aluaturi pentru bebeluși, am stat și m-am gîndit ce să pun și cum ca să obțin un biscuite pe care Sof să-l poată manevra, linge, suge, mesteca, înghiți, digera și scoate pe partea cealaltă fără probleme. Gluten nu-i dau nici moartă pînă la doi ani (sper). Așa că pică variantele de făină clasică, gen grîu, secară, ovăz. Soia e exclus. Mei în schimb da, meiul e bun. Uneori îi pun și în piureul de fructe fulgi de mei, să-l mai îngroș. Altfel, nu îi dau cereale Sofiei, nu îi pun în lapte seara, sînt calorii goale, care în afară că pufoșesc bebelușul, alte mari beneficii nu au (dada, știu că pediatrii recomandă, dar hm, pediatrii recomandă și orez cu zahăr la bebeluși de patru luni, deci nah, poate nu le știu ei chiar pe toate…).

Biscuiții ăștia sînt buni ca o gustare ocazională, ca un treat din cînd în cînd, nu vă recomand să obișnuiți copilașii cu dulciuri zilnic, oricît de naturale și curate ar fi ele. Eu cel mai adesea îi dau Sofiei să ronțăie fructe sau legume crude tăiate măricel, musai cu noi lîngă ea, se întîmplă des să se înece. Îi place activitatea, învață să își folosească dinții cei proaspeți, petrece timp la masă cu noi, ne imită, e win win situation.

Bun, deci făină de mei. Și o banană foarte coaptă. Se amestecă cele două bine bine pînă obținem un amestec puțin lipicios și mai degrabă moale. Facem bile din el, le punem într-o tavă tapetată cu făină (tot de mei), turtim bilele cît să obținem niște forme mai biscuitoase așa, dar fără să le facem prea subțiri, ca să nu iasă prea tari. Dăm la cuptor la 180 de grade. În 15 minute ar trebui să fie gata copți. Aveți grijă să nu se bronzeze, orice aliment ars e foarte toxic. Dintr-o banană ar trebui să vă iasă cam 8 biscuiți grosuți. Sînt tari, numai buni de molfăit de bebelușul bălos. Și n-are decît să-i înghită. Nu e nevoie de alți îndulcitori, gen curmale sau smochine, banana e suficient de dulce și aromată.

Vă pupic dulce! (:D îs mai bine, thank u very much!)

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

123 comentarii

    • nu-i nici o faza, ideal ar fi sa nu ii dau deloc, dar cind va intra in comunitate, deh…

    • Glutenul se digera greu, forteaza stomacul. Sunt multe persoane care au intoleranta la gluten si nu stiu, dar in timp dezvolta probleme de digestie, apar dermatite, alergii, chiar rinite. Ideal e sa ii dai cat mai tarziu sau deloc gluten, dar cum zice si Ioana, va fi tare greu cand va intra in colectivitate…

    • Atât zic: sunt copii care au alergie la gluten și pentru care aceasta rețetă e mai mult decât binevenita!

  1. fetita mea nu mananca deloc biscuiti, covrigei, fainoase. si la gradi i-am spus sa nu manance paine si i-a intrat in cap ca nu e buna. deci se poate evita, daca asta vrei.
    ea nu mananca pentru ca nu ii plac, nu pentru ca nu i-am dat.

    • Problema e ca gluten se regaseste in multe chestii, nu doar in piine… e greu de evitat, stiu de la cei care au intoleranta la gluten si care foarte greu gasesc produse pe care sa le poata consuma.

    • daca nu maninca piine ..paste si covrigi asta nu inseamna ca nu maninca produse cu gluten noi tinem dieta si e mult mai complicata….toate dulciurile …toate prajiturile si semi fabricatele contin gluten….uite aja pirjoalele de la gradinita contin gluten deoarece au pismeti…mezelurile contin gluten….ovazul orzul la fel contine gluten..cei care sunt la dieta fara gluten sunt alimentati doar acasa….

    • stiu, sofia maninca doar acasa si nu cumparam nimic semi-fabricat.
      intre timp i-am introdus in dieta si gluten, maninca de toate, slava domnului nu manifesta alergii sau intolerante. sanatate!

    • Buna! Nici eu nu i-am dat gluten pana acum(bebe are 1 an);doar orez integral,mei si hrisca.Acum ii dai ocazional sau ai citit ceva nou despre asta? Nu cred ca ii dai toata ziua paine 🙂

    • Am inceput sa-i dau dupa 1 an, acum mai fac piine sau dulciuri de casa cu faina normala, ii dau paste normale, maninca gluten cam de 2 ori pe saptamina, portii mici, nu se omoara dupa piine.

  2. totusi care e faze cu glutenul? Tatane-meu a reusit (la varsta de vreo 50 de ani) sa dezvolte o intoleranta la gluten…
    Altfel… 99si mult % din populatia globului ii da cu gluten de sute de ani…
    Ai vreun link ceva cu studii despre gluten si efectul asupra bebicilor?

    • multumesc pentru info…
      Desi primul… cu studiile despre diverse probleme psihiatrice mi se pare cam exagerat sa-l extrapolam pana la bebelusi…
      E interesant cum ne ferim copiii de diversele pericole din mancare… dar totusi la unele ar trebui sa gandim cu capul nostru… „copilul meu e alergic? are intoleranta la una sau la alta?”
      Daca raspunsurile sunt „nu” cred ca nu ar trebui sa ne inrosim ochii in monitoare.
      Sper sa nu devenim (toti) alergici la aer, apa, si alte lucruri la fel de naturale ca tarana in care ne jucam cand eram mici…
      Fiindca (daca ati uitat) generatiile trecute ’60.’70, ’80 chiar ne jucam in praf… mancam paine alba, ne cataram in copaci, ne rupeam hainele si mainile cu aceiasi dezinvltura…
      Mi-e frica de cum se vor juca si ce vor face copiii nostri in primii 20 de ani de viata.
      Incep sa cred ca internetul e totusi plin de „legende urbane”… uneori ma mir ca specia noastra a supravietuit pana in zilele noastre.
      Probabil ca peste 10 ani nu vom mai sti sa curatam 2 cartofi fara google…
      Altfel iti apreciez blogul…
      spor!

    • Glutenul e nociv si pt cei care nu-s alergici. Si daca il Pot evita usor macar in primii ani de viata, cind tot organismul ei e in formare, nu vad de ce n-as face-o. Da, noi am crescut cu piine. Si acum murim de cancer la 40 de ani. Daca n-as avea acces la informatii, as avea o scuza. Dar ce bine ca am!

    • nu se face cancer de la paine. e o discutie lunga si trista.
      mai degraba de la aerul mizer pe care il respiram.
      dar sunt de acord, ce ajungem noi sa mancam in mare parte ne va afecta organismul. trist este ca oricat de sanatos am incerca sa mancam, din proprie experienta spun ca orice creste din pamant nu prea rezista fara tratamente nocive. tocmai din cauza poluarii. iar daca sunt crescute in solar, e deja compromis. deci ……foarte greu de mancat sanatos in vremurile astea.

    • orice e nociv in cantitati mari 🙂 ideea e sa mancam cat mai echilibrat. dupa parerea mea, cu cat incercam sa (ne) protejam mai mult cu atat facem organismul mai sensibil. nu zis sa-l lasi sa manance arsenic, dar nici grija excesiva nu ajuta :).

    • Nu e f clar faptul ca faci cancer de la gluten. E o intreaga discutie despre faptul ca aparatul digestiv uman nu e adaptat pentru a digera glutenul, cerealele cu gluten fiind o aparitie relativ „recenta” in alimentatia omului si de acolo incapacitatea/capacitatea redusa de prelucrare a lui.
      Unele teorii despre diversificare se raporteaza la dieta copiilor oamenilor „primitivi” (imi scapa termenul), formata din ce culegeau si ce vanau parintii lor, deci nimic cultivat, sau preparat. Si piramida nevoilor alimentare arata asa:
      http://paleodan.com/wp-content/wp-hive/paleodan.com/uploads/2009/10/The-Original-Five-Food-Groups-New-Pyramid.png (sper ca merge linkul).
      Ce mi se pare mie ciudat, paradoxal e faptul ca incercam sa avem o viata cat mai confortabila si mai protejata de orice pericol si, in acelasi timp, ne amagim ca ne revendicam de la paleo-oamenii astia, in materie de alimentatie, pentru a ne pastra sanatatea. Or, jocul asta nu e corect fata de natura. La vremea cand mancau ce culegeau/vanau, mureau la 25-30 de ani, haliti de animale, doborati de frig(uri), sau de uzura vietii in acele conditii.
      Acum, ne ferim de cancere, obezitati, diabet. Cred ca e destul de greu s-avem si doi pesti in oala si cozile pe afara.

    • Si ai impresia ca nu se murea si „inainte”(acum 20,30,50 de ani ) de cancer la 40 de ani? Nu erau atat de mediatizate suferintele acestea,atata tot

    • Sint destul de sigura ca incidenta cazurilor de cancer a crescut mult in ultimele două decenii. Si cred ca are legatura si cu alimentatia. Nu doar cu asta, dar daca poluarea nu o pot evita, barem lucrurile simple incerc sa le fac bine pentru si cu ea.

    • incidenta cazurilor de cancer a crescut din cauza tuturor radiatiilor (Cernobalul printre altele), a paturii e ozon, a poluarii omniprezente, a pesticidelor, a colorantilor si aditivilor etc, nu din cauza a ceea ce se gaseste in mod natural si dintotdeauna in alimente.

    • Nu-i dai gluten dar ii dai banane?
      Si prea multa stiinta strica…
      Ce va deveni copilul tau? Ai auzit de Frankenstein? A fost facut din ambitie si „dragoste”! Atentie, las-o sa traiasca!
      Cu cat o izolezi mai tare de toate „necazurile” moderne, cu atat va fi mai afectata mai tarziu.
      Daca nu esti bolnav, nu te tratezi. Crezi ca cei care au boala celiaca nu vor sa manance gluten?
      Prea multa dorinta de a controla totul nu este foarte sanatoasa.
      Mei cu banana este in cel mai bun caz un amestec exotic (si-l mai si gatesti la 180 de grade).
      Sa va bucurati de fetita si priviti-o ca pe un dar nu ca pe un viitor bolnav.
      Bafta!

    • Te contrazic. Cancerul ca si o multime de alte boli apare si se dezvolta din cauza alimentatiei, mai exact a alimentelor acide ingerate. Glutenul se afla pe aceasta lista. Celulele canceroase nu se dezvolta in mediu alcalin. De aceea, in momentul in care un pacient este diagnosticat cu aceasta boala i se recomanda o dieta alcalina. Pentru aprofundare, vezi „”Studiul China””.

    • Pls google, sint o gramada de articole, nu am timp sa te ajut din pacate.

    • Nu glutenul este problema.nu mai credeţi chiar tot ce citiţi pe internet. La generaţia noastră se începea diversificarea de la 4 luni cu biscuiţi cu mar si nu am dezvoltat alergi . Nu îi dai gluten unui copil cu părinţi alergici. Problema din făinoase e aditivul .

    • Hai mai lasa-ne cu glutenul tau…da e normal sa nu ii dai pana la 1an,dar dupa trebuie sa se obisnuiasca cu portii mici…doar nu o manca mancare de pe Luna toata viata…va manca din comert.

    • Referinte date de autoarea postului sunt atat de informate ca si cele ale caror situri le-a postat dansa. Oricine poate sa isi faca un blog si sa isi dea cu parerea despre orice subiect, ba chiar sa se afirme specialisti. Cel mai mult ma enerveaza oamenii care singuri nu stiu, pentru ca NU AU EDUCATIE MEDICALA, SAU STUDII CE ORICE FEL, dar din prea mult timp, citesc tot felul de tampenii si le afirma pe net pt toata lumea. BA MAI MULT , in mod periculos isi cresc copii dupa ideile altora. Pune stimata doamna studii stiintifice, medici cu studii, PHD, cercatatori are TOTI isi publica studiile pe net, unde se spune ca glutenul nu este bun. Uite va ajut eu
      http://www.webmd.com/diet/healthy-kitchen-11/truth-about-gluten
      iar autorul care spune ca glutenul e ok este
      http://celiac.org/provider/peter-h-r-green-md/
      DECI ARE PHD, PRIN URMARE stie mai multe ca DVS…si asta asa la simpla cautare pe internet, nu ca as avea eu ceva cu medicul asta sau cu glutenul in general. ASA Ca inainte sa afirmati ca ceva e nociv si toti semi analfabetii sa vina sa va copie ideile din revista UNICA/MARIA, etc…va rog sa va documentati mai bine si sa puneti PROBE/STUDII la sfarsitul fiecarei fraze in care afirmati ca ceva e BINE/RAU/NOCIV/PERICULOS/RECOMANDAT. Nu de alta, dar va faceti pacate…sa stiti sa sunt multi care se iau dupa capul dvs…si al altora asemenea…

    • La fel cred si eu stiu ca nu mai sunt vremurile de acum 30ani,ca acum sunt mai multe chimicale dar totusi parca se exagerează.Înainte nu se creșteau copii dupa carti si eram sanatosi acum fara internet mamele parca se blochează nu stiu ce sa le dea sa mănânce , cand ,cate grame etc. Parerea mea este :relaxati va si ganditi va cum a ti fost crescute voi.

  3. Nu sunt excesivi de tari biscuitii? Eu am incercat mai demult, dar am macinat eu meiul si am pus si un pic de zeama de mar. Si erau asa de tari, incat nici eu nu-i puteam manca.

    • nu, sint comestibili, am mincat si eu si omu si i-am rontait fara sa fie nevoie sa ii molfaim. poate ai pus prea multa faina?

  4. Si totusi problema refluxului s-a rezolvat? 🙂 Mai intrebasem asta intr-un comentariu la alt post dar probabil nu mi s-a raspuns fiindca dintr-un exces de zel, am intrebat mai multe lucruri atunci si trecusem de bariera discretiei. Cer scuze.

  5. nu toti pediatrii, nu toti pediatrii… eu una acum am studiat si o sa mai studiez blogul cristelei georgescu, care isi hraneste copiii exclusiv vegetarian – o sa incerc apoi sa fac o paralela cu nutrientii, necesitatile si alternativa pentru hranitul clasic- proiect dificil de pus in aplicare din punct de vedere profesional, dar sa vedem cand voi avea eu copii, si la care o sa mi dau seama suficient de bine daca sunt sau nu probleme cu hranitul- si de vreme ce am probleme psihice cu zaharul…:), fara carente de vreun fel – sa fim seriosi, oamenii nu sunt carnivori si asta cu carnea in fiecare zi e destul de bizara si excesiva, si e un blocaj mental peste care e greu sa trecem… ca si multe altele. Se zice ca nu e greu sa adopti idei noi ci mai greu sa ti le scoti pe cele vechi din cap

    • Da categoric! Eu voiam asa ca studiu, pentru ca vegetariana nu sunt nici pe deeparte, nici copiii nu mi i-as face, doar ca uneori se fac excese in privinta asta cu motivul „carnea e proteina si trebuie multa multa” dar nu este chiar asa, nu e singura sursa buna exclusiva. Si legat de alimentatie oricum sunt multe aspecte si tot felul de idei, cele vechi, fie recomandate de pediatri : de la fainos la cereale, mucilagiu de orez cu zahar, orez cu branza si zahar sau alte recomandari care se fac inca pe scara larga, pana la cele ale poporului roman care nu citeste pe internet dar isi hraneste copilul cu mar si biscuite, diversifica cu pufuleti, branza topita si piept de pui pastrama sau crenvursti forzoso pentru copii, sau danonino. Sau idei mai noi care par controversate de prima categorie – de asta ziceam de cristela, si nu e singura care nu respecta patternurile clasice. Adevarul ? Undeva la mijloc. De aceea se zice ca omul este omnivor 🙂

    • ba cam e 🙂 Scrie si in Biblie la Geneza ca Dumnezeu ne-a creat ierbivori iar „libertarea” de a manca produse de origine animala e data ptr ca firea omului e pacatoasa. Dar de la creator nu suntem structurati ca sa mancam carne. De aceea nu avem arderile rapide si sucurile acide din stomacurile animalelor carnivore si nici coltii lor din gura ci masele asemanatoare rumegatoarelor.

    • Ah, si uite cum biblia devine manual de nutritie… 🙂
      Nu te supara, dar pentru mine argumentul asta nu e valid, biblia spune multe lucruri cel putin ciudate…

    • dieta vegetariana este insuficienta ptr nevoile unui copil in crestere….urasc teoriile ultra new-age! una e sa eviti niste chestii (zahar, gluten, aditivi, alergeni) alta e sa faci niste alegeri care pot avea consecinte serioase, in deplina cunostinta de cauza, si bazat pe teoriile unoara cum ca te poti trata de cancer cu leurda. si culmea, consecintele alea vor fii pe spinarea celui mai pretios om din viata ta, care acum nu poate face nici o alegere ptr sine

  6. O pediatra buna din Sibiu a scris in cartea ei ca ar fi bine sa nu amani introducerea glutenului tocmai pentru ca daca amani face intoleranta. Cine ii mai stie si pe astia ca atatea pareri au:(
    Imi spui te rog cam cate grame de mei pui la o banana? Noua ne-au iesit ca piatra biscuitii:(
    Mersii

  7. Scuze ca intervin si eu la faza cu glutenul: trebuie sa-ti spun ca nu e adevarat. Studiile au aratat ca cele mai multe intolerante s-au dezvoltat in tarile unde s-a amanat introducerea glutenului (tari scandinave). Studiile medicale stiintifice (o sa caut si link, dar nu Cristela…) au aratat ca momentul ideal de introducere este pe la 7-9 luni, mai ales daca copilul e inca alaptat cu lapte matern.
    Iar empiric vorbind generatii intregi de copii romani au mancat mar cu biscuiti devreme, iar boala celiaca este foarte rara in Romania (doar rata de depistare a crescut fiindca a avansat tehnologia, dar ramanem o tara in care e rara).
    Deci aici trebuie sa te contrazic.
    Cu mult drag pentru voi amandoua!

    • In schimb reteta suna genial, asa ca o sa fac si eu pentru Petru (pentru Alma mai tarziu). Eu ii fac fursecuri cu stafide sau cu portocale si biscuiti din cantitati egale de faina, branza de vaci si unt. Cu forme (asta e o mare distractie ptr mai tarziu). Adora!!! (mai ales sa participe la facut) – vei vedea.

    • Aici trebuie sa intervin si eu: sunt posesoare de boala celiaca diagnosticata la varsta de 2 ani (adica acu’ 30 de ani). Rata de depistare a celiachiei este cam aceeasi ca si acum 10-15 ani. Intr-adevar, creste rata de diagnosticare a intolerantei la gluten, care este o forma mai mult sau mai putin usoara, celiachia fiind „the ultimate”, adica alergie la gluten.
      Ceea ce este mai dureros este ca nimeni nu vorbeste de boala asimptomatica, forme care nu se manifesta in vreun fel, dar care degenereaza foarte brusc in chestii foarte urate. Sora mea a facut endoscopia cu biopsie intestinala de gura mea pentru ca nu avea niciun simptom si surpriza, are intestin tipic de celiac!!!

      Mie mi se pare absolut logic si normal ca alergiile sa se dezvolte in zone unde ingredientul/ alimentul nu face parte din alimentatia de baza, deci exemplul cu tarile nordice nu este neaparat OK.
      Acum fiind posesoare si de burtica aproape de termen si tematoare cum ca celiachia este ereditara (deci nu mai inteleg cum e cu „introducerea tarzie”), am studiat mult problema. Concluzia generala este ca e foarte bine sa introduci cat mai tarziu glutenul in alimentatia bebicilor… Si vorbesc de informatii stiintifice, avizate si platite cu bani grei, nu forumuri sau mai stiu eu ce…

      Inca o parere personala: celiachia este o boala a intestinului care consta in distrugerea vilozitatilor intestinale. E greu de crezut ca daca introduci gluten intr-un organism si mai putin dezvoltat si cu imunitate scazuta o sa fie chiar mai bine.

    • Am citit acum link-urile Capitanului, o justificare suplimentara a ceea ce am scris mai sus… Mai ales cu confuzia intre intoleranta la gluten si celiachie…

  8. comentariul dinainte nu este cu mailul meu, browserul a folosit ‘autocomplete’,
    tot de pe linkul dinainte
    http://alergic.wordpress.com/2012/05/08/nenumaratele-capete-ale-intolerantei-la-gluten/

    O pediatra buna din Sibiu a scris in cartea ei ca ar fi bine sa nu amani introducerea glutenului tocmai pentru ca daca amani face intoleranta.

    Majoritatea sunt plafonati si limitati la niste texte din anii 60. Sunt si experti de top in domeniu.

    Din cauză că glutenul are un efect specific de permeabilizare a tractului gastrointestinal, făcând intestinul mai permeabil.
    Norman Swan: Aceasta la oameni obișnuiți, dar există același efect când eu sau dumneavoastră consumăm gluten?
    Alessio Fasano: Pentru toată lumea. Diferența între noi și ei, este că noi nu avem boala celiacă, iar atunci când suntem expuși la gluten, există o scurtă și tranzitorie creștere a permeabilității. Foarte scurtă. În timp ce pentru celiaci, aceasta este o lungă și susținută creștere a permeabilității.

    Iar 90% din celiaci sunt la ora actuala nediagnosticati. De ce ? fiindca boala celiaca la inceput nu are absolut nici un simptom !

  9. am un si eu baietel de aproape 2 ani si am incercat pana acum sa-i dau de toate, macar sa guste ca sa se obisnuiasca. nu am incercat niciodata faina de mei, i-am pregatit biscuiti in casa si chec din faina normala si chiar cu putin zahar sau cacao. nu are nici un fel de probleme. Cu cat ii feresti mai mult de anumite lucruri care inevitabil fac parte din viata noastra, cu atat mai tarziu cand o sa le descopere riscam sa nu se mai opreasca.

    Imi place mult blogul tau, l-am descoperit din intamplare acum cateva zile. scrii foarte frumos. O zi minunata iti doresc !

  10. așa, de curiozitate, c-a trecut vremea încercărilor bebelușești, ce gust au biscuiții?
    bun, biscuiții ca biscuiții… da șosetele sunt de mare efect! crește Delfinuța, nu glumă, în curând ești mămică de domnișoară în toată regula, să vezi atunci!
    🙂

    • Asta mi-a sarit si mie, prima oara, in ochi, declaratia de pe sosete si ma gandeam ” Oare Printesa s-a gandit cu ce s-o imbrace inainte de a face poza sau asa s-a nimerit?” Din experienta mea de mamica, eu cred ca asa s-a nimerit 🙂 Dupa aceea am vazut biscuitele

  11. Am sa-i fac si eu maine Iuliei biscuiti, si asa nu stiam ce sa-i mai fac dulce.
    Ultima data i-am facut placinta cu mere si nuci, i-a placut, dar e cam greu cu prajituritul pentru ca eu sunt cea care mananca cel mai mult.

  12. Multumeeeeesc, multumeeeesc, I love you!!! Stii cat am cautat o reteta de biscuiti pt bebe pe net? Pana acum am gasit doar cu ingrediente dubioase gen faina alba si zahar !!! Ramane doar sa testam toleranta la banane si mei si pe urma liber la biscuiti. Mai ales ca se anunta si dintisorii.

  13. Intrebare de mamica stresata: si ce face cand se ineaca? Se dezneaca singura? O ajuti tu? O pui cu capul mai jos decat corpul? O bati pe spate?

    • Cu bebeul meu am avut doua variante:
      – s-a „deznecat” singur, tusind putind;
      – l-am batut usor pe spate, sa il ajutam.
      In ambele cazuri i-am dat pe urma putina apa. Dar nu a fost niciodata ceva de speriat.

      Acuma.. spre deosebire de Printesa, noi ii dam painica lui Radu. Coaja mai precis. Cu ea a invatat sa mestece, iar acum mesteca tare bine de toate (e tare haios sa vezi un bebe mic, acum cu 2 dinti la purtator, mestecand cu sarg, si cu o figura care spune „fac un lucru tare important acum”). Cu biscuitii facuti de mine in casa…. nu a invatat sa mestece. Sunt foarte tari, si ii morfoleste, si-i pune peste tot, „lipeste” bine totul in jur, insa… nu poate sa ii mestece.

    • Pina acum n-a fost cazul sa intervenim, se descurca singura foarte bine să scoata din git ce o incurca. Se inroseste, ii dau lacrimile, tuseste de citeva ori si gata. Sintem pregatiti in caz de mai rau, stim pe de pe youtube ce-i de facut. 😀

  14. Exista prin magazine un fel de suzeta cu plasa (inventata de un tatic). Pui fructele in ea si copilul „rontaie” fara riscul de a se ineca. Sunt utile pana spre 1 an.

    • Da, da. Am primit si noi de la nasa. De la Nuk. E tare buna, ca nu are cum sa se inece, si e si tare indemanatica. Are un maner numai bun pentru manutele bebeului.

    • Baby safe feeder se cheama: http://www.b
      abysafefeeder.com/
      La cel mic am folosit-o cand am inceput diversificarea. Ii puneam o bucata de mar sau para in plasa si morfolea la ea cat mancam noi. Dar s-a plictisit repede. Acum Sofia e mare, dar poate pentru numarul 2 cand o veni 🙂

    • Intre timp am cheltuit eu banii pe feeder.. Proasta idee. Un marketing bun, atat. Nu i-a placut. Si speli la el o gramada sa cureti plasa aia…. Bani aruncati.

    • De la Pukka Food Amzei, vinerea aduc marfa proaspata, eu m-am „abonat”. la cat mananca piticul, merge. Si au alt gust, mult mai intens.

  15. Tocmai am facut pentru prima oara…eram tare incantata si nerabdatoare! Dar rezultatul m-a cam dezamagit. Se vedem maine dimineata cum mi se vor parea…, dar sunt amari! PLus ca i-am facut cam subtiri, cred eu…mi-au iesit 9 bucati. Dar la gust sunt amari, asa trebuie sa fie?

  16. Buna Ioana.

    Ne spui si noua unde se gaseste faina de mei? Eu am cautat peste tot prin Londra (unde locuim) si nu am gasit…acum am rugat-o si pe sora-mea sa caute prin Ro… si ma intrebam daca vrei sa ne impartasesti unde se poate gasi aceasta faina…

    Multumim!

  17. […] Raspuns: Minuni de August 2012 Citat din oanane Ms Diana! gasisem si eu reteta asta, am notat'o acum trb sa plec in cautare de faini )) sa vad daca gasesc pe la plafar, magazine naturiste eu gasisem pe blog la printesa urbana una mai simpla, cu un singur tip de faina si banane…tot incerc sa o gasesc.zicea ca a gasit-o dupa multe incercari nepotrivite fetitei gata!! asta e linkul http://www.printesaurbana.ro/2013/01…-bebelusi.html […]

  18. Buna ziua,

    Suna delicioasa reteta, de cand caut si eu o reteta, am tot gasit dar numai pentru 8 luni.
    Intrebare: ce termen de valabilitate au biscuitii?

    Dupa ce introducem meiul, facem si noi reteta si va anuntam daca-i plac baietelului

    o zi frumoasa!

  19. Buna. Eu pana nu de mult am folosit pentru baietelul meu biscuitii pentru bebelusi de la Plasmon ( fara gluten). I-am comandat de pe net ( aici: http://pravalialuibebe.ro/biscuiti-pentru-bebelusi-plasmon/biscuiti-pentru-bebelusi-plasmon-fara-gluten ) Medicul mi i-a recomandat si am fost incantati. Dar am inceput in ultima vreme sa fac si eu in casa biscuiti insa e greu sa gasesti o reteta fara gluten ( nici eu nu vreau sa-i dau gluten lui bebe prea curand). Asa ca reteta ta a picat la fix 😀 Multumesc!

    • Ah mor cind aud ca medicii recomanda biscuiti cu zahar si arome si cine stie ce alte timpenii pentru bebelusi. De ce, de ce? Nu au nevoie de asa ceva la citeva luni de viata, exista atitea alte variante mult mai sanatoase, de gustari care chiar le aduc ceva benefic in organism… 🙁

    • Eu I-am cerut sfatul cu privire la ce exista in comert. Mi-a zis din start de Plasmon. Am gasit la ei pe site biscuitei fara gluten, fara zahar, etc. Mi-a zis ca sunt cei mai buni. Acum nu stiu mai multe. Bebe ii mananca bine insa ii mai fac si eu in casa ( asa stiu exact tot ce contine, nu?). Prefer ceva facut de mine, insa uneori mai apelez si la „comert”.

  20. Va rog sa imi spune ce cantitate de faina de mei utilizati la prepararea unei portii (8 biscuiti)de biscuiti. Va multumesc!

    • Dana, nu am idee, eu pun ochiometric pina obtin un aluat pe care-l pot modela fara sa se lipeasca. Ies mai multi sau mai putini, in functie si de cit de mari ii faci… Eu i-am facut cam cit o palma de-a mea fara degete, am observat ca asta e o portie buna pentru Sofia (cind avea ea 8-9 luni).

  21. suna bine biscuiti cu mei si banane si ..doar atat!!! ne plac bananele foarte mult , avem 8 luni si 2 saptamanani 🙂 …. si i-am dat de cateva ori ovaz si biscuiti cu gluten dar as renunta …. si vazand reteta dvs , care mi se pare super 😛 , vroiam sa va intreb daca as putea sa-i dau de 3 -4 ori pe saptamana in diferite combinatii ??? multumesc!

    • Salut, Cristina, nu stiu ce sa te sfatuiesc, nu sint medic si nu am studii de nutritie, dar biscuiti de 4 ori pe saptamina mi se pare mult, nu e o mincare sanatoasa, e mai mult un snack, un treat, eu i-as da de max 2 ori pe saptamina. Sint atitea alte lucruri bune de dat unui pui asa mic!

    • Poate i-ai lasat prea mult si s-a ars faina? Sau poate era faina rinceda?

    • nu s-a ars , pe dinauntru inca nu erau copti , si i-am mai pus putin si tot asa 🙁 ..iar faina nu cred sa fie ranceda ..

    • Si mie mi-au iesit amarui. Am cumparat de la Solaris. I-am pus lui bebe faina de mei si in piure si i-a dat un gust amarui. Oare e normal? Nu e gust de ranced….e amarui

  22. Buna,
    Interesanta reteta. Si eu sunt contra glutenului, dar am o mica nelamurire … din cate stiu, ovazul nu contine gluten. Nu este asa? Ma insel?

    • Ovazul este controversat, din ce stiu eu, teoretic nu contine gluten, practic insa, pentru ca este cultivat, prelucrat si depozitat alaturi de griu orz si secara, se poate contamina usor, in plus am inteles ca poate contine alte substante care stirnesc reactii similare cu cele ale alergiei la gluten in cazul persoanelor sensibile. Eu am evitat si ovazul, am mers pe mei si orez.

  23. Buna. Am incercat biscuitii. Dar nu mi-au iesit 🙁
    E adevarat ca am dat eu meiuo la rasnita si nu s-a facut chiar faina, faina.
    Nu stiu de ce … Nu sunt copti in interior.. Doar exteriorul este tare

  24. Buna! Am facut si eu biscuitii, la o banana mai mare am pus 6 linguri cu varf de faina. Au iesit foarte buni. In tava i-am pus cu lingura. Pentru bebica sunt excelenti!!! Multumim pentru reteta.

  25. Cat de tare trebuie sa fie aluatul?cata faina trebuie pusa la o banana?am incercat sa fac si nu cred ca mi-au iesit..pareau crude…sa fie de vina faptul ca in lov de faina dd mei am pus de orez?

  26. Dar meiul are un indice glicemic foarte mare! Amestecat cu banana care are tot indice glicemic mare, rezulta un produs care creste glicemia foarte mult, ceea ce nu e deloc sanatos. Asa ca scapi de gluten si dai de altele.
    Cat despre efectele nocive ale glutenului, o carte documentata este cea a dr. William Davis „Wheat belly”, tradusa si in romana sub titlul „Dieta fara gluten”.

  27. Si eu am facut azi si tot amari au iesit. Crocanti doar pe margine sunt si amari de nu mai pot manca. Poate punem prea multa faina? Eu la două banane am pus cam 9 linguri de făină.Care e secretul retetei, totusi?

  28. Nu mi au iesit.ce sa creasca?daca nu e nimic care sa ii faca mai umflati?sunt coca la mijloc.o prostie reteta asta.e ca si cum ai framanta putina faina cu apa si bagi in cuptor…..

    • noua ne-au iesit, si altor mamici. nu e nevoie sa creasca un aluat ca sa se coaca, exista sute de retete care nu presupun crescut si care se coc fara probleme. poate a fost focul prea iute sau aluatul prea moale, nu trebuie sa te superi pe mine ca n-au iesit, cita vreme altora le-a iesit. 🙂

  29. Te plangi de gluten, dar stii cat de periculoase sunt bananele. Au atatea in ele, lasand la o parte gazul acela de conservare, ca nici macar adultii nu ar trebui sa le consume. Fetita mea a facut alergie la ele si destul de puternica…in 2 ore de la ingerare era plina din cap pana in talpi de bubite. Pediatra mi-a recomandat sa introduc banana de la inceputul diversificarii desi nu as fi vrut sa ii dau asa curand.

    • nu am incercat cu mei rasnit, nu stiu cum iese. fana de mei gasesti la plafar si in supermarketurile mai mari.

  30. Mi-a placut reteta si am incercat-o, dar biscuitii mi-au iesit amari de nici eu nu am putut sa-i mananc… e de la faina de mei??? am avut 2 tentative… ambele de nemancat :))).
    Poate gresesc eu undeva…
    Help.
    multumesc!

  31. Buna ziua, sunt cadru medical si si de la alte cadre medicale m-am documentat ca este periculoasa introducerea tardiva a glutenului, cel tarziu la 8 luni trebuie introdus! Eventual mai cereti si dumneavoastra alte pareri sa fiti sigura sa nu aiba copilul probleme.

  32. Am făcut și eu reteta dar mi-au ieșit tari și amari,am văzut ca la fel a mai pățit cineva,posibil sa nu fie ok ceva din ingrediente sau facem ceva greșit?

  33. Bună ziua, Prințesă! Caut și eu retete pentru bebelusa de 10 luni care nu mănâncă produse ce conțin lapte (se pare ca are o intoleranta la proteina din lapte) și nici produse cu gluten (asta pentru ca nu prea vreau eu sa ii dam momentan), rețete care sa suplinească lipsa preparatelor din lapte. Am cam epuizat combinațiile de legume/legume și carne?

  34. Îmi pare rău să văd că s.a ajuns pana într-acolo încât contestați creațiile celui Atotputernic, Dumnezeu, adică ați ajuns sa spuneți ca glutenul din cereale va aduce moartea. Încercați să nu mai credeți tot ce auziți de la asa numiții nutriționiști. Intolerantele și alergiile la gluten se datorează tratării culturilor cu pesticide, dar și modificărilor genetice la care au fost supuse cerealele, gen -sunt inmultite prin polenizarea între același sexe. Va rog mai studiați înainte sa spuneți aberații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *