Din nou despre cărți

Încep cu a mea, că mi-e cea mai dragă.

fictiuni reale

A ieșit din tipar, o am, e frumoasă, grasă, miroase a cerneală, am citit-o toată în primele două seri. Sînt în ea 67 de povestiri, a treia e a mea, se numește Dosarul. Sînt bune povestirile, istorii reale (sau nu) despre fete, băieți, bunici fără picioare, actrițe, pisici germane, un amestec eterogen ca un chec cu zmeură. Eu nu-s mare fac povestiri, am nevoie de timp, de multe pagini împreună cu opera să mă obișnuiesc cu personajele, cu ideile, cu atmosfera, mi-e greu să cunosc autorul în doar două pagini, să înțeleg ce și de ce a scris, să mă despart de personaje după doar cîteva paragrafe. Așadar da, mi-e greu să citesc povestiri, prefer romanele. Iar să scriu povestiri… uf, aș spune că mi-e aproape imposibil. Nu spun, pentru că uite, am scris măcar una acceptabilă. Și ea e într-o carte. Care există cu adevărat, e la mine pe noptieră. Dacă n-aș avea-o la îndemînă s-o pipăi aș zice că-i prea frumos să fie adevărat.

Lansarea va avea loc joi, 26 septembrie, la ora 7 pm, la Libăria Humanitas Krețulescu din București. Mi-ar plăcea să veniți, să nu-mi fie urît acolo în marea de autori buni de povestiri în care mă simt ca o intrusă. Cartea se găsește deja în librăriile Humanitas din București și online, aici. Dacă ajungeți s-o citiți, mi-ar plăcea să-mi spuneți cum vi se pare, inclusiv (sau mai ales) ce nu v-a plăcut.

De luni încep să citesc cele cinci romane finaliste în cursa pentru premiul literar Augustin Frățilă – Romanul anului 2012. Iată-le:

“Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
“Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
“Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
“Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
“Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Afis promo castigatoare- 2013

Lista scurtă a fost alcătuită de un juriu de specialitate format din trei critici literari. Aveți aici motivația lor în ceea ce privește alegerea celor cinci romane. 24 de bloggeri (printre care și eu) vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading.

Între timp am terminat Foamea, de Knut Hamsun. Uf, m-a cam dat peste cap, recunosc, n-a fost pagină să nu-mi aducă aminte de tata. 🙁 Din punctul ăsta de vedere nu mi-a plăcut. Altfel, dap, o lectură interesantă, cu care nu te întîlnești la tot colțul bibliotecii.

Pînă luni plănuiesc să citesc Convorbirile Ioanei Revnic cu Alex. Ștefănescu, prevăd povești spumoase despre facultatea de litere, domnul Nicolae Manolescu, revistele literare, critici, dragii mei critici literari…

Voi să citiți mult, să ieși în stradă des, să aveți grijă să nu răciți și să mîncați chec cu zmeură!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4264

19 comentarii

  1. Felicitari Ioana pentru publicarea povestirii! Voi fi la lansare pentru ca imi plac mult lansarile de carti, dar si pentru ca imi doresc sa te cunosc! Spor la citit si keep un the good work!

  2. Bună, Ioana! Aş vrea să citesc şi eu povestirea ta, ai idee dacă se va putea comanda online cartea? Nu citesc romane româneşti pentru că nu le găsesc în format electronic, aş vrea să citesc toate romanele recomandate de tine dar nu ştiu cum să ajung la ele. De obicei găsesc totul pe online si in engleză, nu-mi permit să cumpăr miile de cărţi pe care vreau să le citesc. Foamea de Knut Hamsun este pe gutenberg in engleză dacă interesează pe cineva, eu tocmai am luat-o, sper să ajung la ea cât de curând.

    • Hello, multumesc de interes, cartea se poate comanda de pe lunkul din articol, in format fizic. In format ebook nu e disponibila inca.

    • Am citit „Dosarul”, mi-a plăcut, e scrisă unitar şi cred vorbeşte într-un mod puternic despre cât de greu e să te regăseşti după ce ţi se întâmplă aşa ceva (după ce te izbeşte cineva cu capul de scări). Felicitări!

  3. O sa o cumpar, o sa o si citesc, promit!!!! Mi-e dor de vacantele de vara in care citeam pana la 5 dimineata si dupa dormeam pana la 14 si o luam de la capat. Ma apuc de franceza si de citit….dupa ce incepe Maria gradi 🙂 FELICITARI!!

  4. Felicitari din nou, fata draga! Si chiar nu-ti plac povestirile? Ca mie-mi pare ca multe dintre posturile tale sunt chiar povestiri scurte 🙂 Hugs!

  5. atat de tare mi-a placut sa citesc „Foamea”, o carte gasita pitita intr-un colt prafuit, insa abia la final mi-am dat seama ca era doar primul volum. de atunci il caut pe al doilea si abia astept sa reiau lectura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *