Aseară la ora 6 eram în parc. Parc mare, vara cred că viermuiesc pe-acolo cel puțin 200 de copii și tot atîția adulți, și asta în zilele mai puțin aglomerate. Ăștia micii se bat la propriu pe leagăne și balansoare, se calcă pe picioarele lor grăsune care să urce primul pe tobogane, un parc popular, aș zice. Doar vara, se pare! Aseară nu era nimeni. Nici un copil, nici un adult, nici măcar un cîine. Erau 10 grade afară, nu bătea vîntul, nu ploua. Mie mi se părea chiar faină vremea pentru mijloc de noiembrie.
Sofia mă strîngea de mînă și nu prea știa ce să facă mai întîi. Mi-a cerut s-o așez pe rînd în toate leagănele de bebeluș, de obicei stăm la coadă pentru ele. Alerga de la o căsuță la alta cu ochii cît cepele, căuta copii pe sub tobogane, nimeni. De cum s-a răcit vremea, găsim în parc tot mai puțin copii.
În schimb mallurile și Ikea colcăie de bebeluși care sînt „scoși la joacă”, sau mai bine zis sînt băgați acolo pe motiv că-i gata sezonul outdoor, dar nah, e mai interesant să stai la cald cu o cafea sub nas în timp ce copilul tău se pricopsește cu boli joacă la mall. Acum vreo două zile chiar comenta cineva la un post despre părințeală că nu pricepe ce-am cu mallurile, că doar cum să scoți copilul afara la sub 10 grade.
Ăăăă, ce? La 9 grade nu se poate juca în aer liber copilul, în schimb poate la mall, unde aerul închis e recirculat zile la rînd, unde inspiri ce expiră alții, inclusiv virusuri de toate felurile?
Ia fiți atenți aici, toți voi fani de mall și Ikea și locuri de joacă indoor: COPIII SE ÎMBOLNĂVESC CÂND INTRĂ ÎN CONTACT CU PERSOANE BOLNAVE, nu cînd respiră aer mai rece ca cel din casă. Ia să vedem, logic vorbind, cam unde-s șanse mai mari să stea lipit de copiii bolnavi? În parc în aer liber sau într-un loc de joacă supra-aglomerat, plin cu bile pe care le ling 300 de copii străini pe zi?
În țările nordice, copiii sînt lăsați să doarmă afară iarna de la 2 săptămîni de viață. Doar dacă sînt mai puțin de minus 20 de grade îi iau pe bebeluși în casă la somnul de zi. Minus 20, da? Nu plus 10. Aveți aici rezultatele unui studiu despre efectele somnului afară la temperaturi scăzute. Aveți aici un articol BBC despre obiceiurile de somn ale bebelușilor în țările nordice, știu că sît pe-aici cititori care trăiesc acolo, vă rog să ne povestiți cîte ceva despre asta, poate mai convingem cîțiva părinți friguroși să-și scoată copiii la aer, la somn și la joacă!
Sigur, nu vă sugerez să vă culcați copiii în ger (deși ați fi surprinși să constatați că le face bine), dar mergeți cu ei în parc, oameni buni, chiar dacă e mai rece (lăsînd la o parte că încă nu e rece). Aerul le face bine, expunerea la temperaturi scăzute le întărește sistemul imunitar și rezistența fizică.
Eu am ieșit cu Sofia iarna trecută și la minus 10 grade. Pe atunci stătea în marsupiu doar, dar am ieșit, zi de zi. Nu a făcut febră niciodată anul ăsta, nu a fost bolnavă grav deloc (a avut muci de cîteva ori, dar nimic mai rău de-atît). Am de gînd să fac la fel și iarna asta, sigur, nu și în zilele cu viscol sau vînt puternic. Și bebelușii sînt oameni, se adaptează și ei la orice condiții termice. Ca adult ești nevoit să ieși iarna afară, dacă ții copilul în casă iarna pînă face 14 ani, n-o să fie el ușor nepregătit?
Aerisiți dormitoarele zilnic, oameni buni! Lăsați aerul curat (chiar dacă rece) să intre în casă! Duceți-vă copiii în parc și la mai puțin de 10 grade, nu răcesc doar pentru că în calendar s-a făcut toamnă! Iar dacă e urît afară, mai bine stați la voi acasă, mai chemați un prieten, mergeți într-o vizită. Evitați spațiile închise cu mulți copiii, de-acolo pleacă bolnavi, nu de la o plimbare în parc! Geez! Mă duc să trag o gură de aer proaspăt, că m-am enervat!
Cata dreptate ai! Intr-adevar, si noi luam copilul cu noi la cumparaturi (nu avem cu cine il lasa acasa), dar de iesit afara in parc iesim in fiecare zi! Noi stam intr-un cartier rezidential la marginea bucurestiului si aici bate vantul mai des si mai rau ca in alte parti… dar el s-a obisnuit si cel putin jumatate de ora dimineata si jumatate de ora seara iesim. El se plimba (alearga) cu motocicleta (din aia de da din picioruse, nu cu baterii sau chestii,, suntem adeptii miscarii, si el la fel) si eu dupa el. E cel mai fericit cand ii zic hai sa te imbrac sa mergem afara. Se duce direct la usa (i-ar placea sa sara peste faza cu imbracatul) si zice tiii (adica motocicleta). In parc si el e nedumerit de ce nu gaseste mereu copii.
Pediatra noastra ne-a spus ca doar pe vant foarte puternic, viscol si ger foarte mare sa nu iesim. In rest, liber la aer! Si noi si ei au nevoie de el!
f bun articolul tau! aaa, pai si cum nu mai impanzim ikea si mall-urile si mergem afara? pai afara e, brrr, frig!
am cunsocut mamici care scoteau copilul afara pe timp de vara, cu portia, o ora-doua…ahhh, what? eu stateam si 10 ore pe zi cu plodul in parc…dar conteaza f mult ce e mai important, confortul adultului sau necesitatile bebelusului…pt ca – guess what – aerul face bine:)
plus ca am auzit si parerile unor mamici in devenire…aaa, nu ii mai cumpar landou, pt ca oricum nasc iarna si iarna nu prea iesi afara cu copilul, nu? aaa, ba daaaa, se iese cu copilul afara si iarna, nu exista exceptie de anotimp. eu zic sa citim mai mult, sa ne documentam si poate o sa avem o alta viziune asupra lucrurilor. plimbare placuta (afara)!
eu locuiesc in Germania si sunt socata de ce aud, am o fetita de 4 ani care merge la gradinita 8 ore/si din care 6 ore/zi le petrece afara, indiferent daca ploua, ninge sau sunt -20 grade. Are la gradi combinizon pentru ski si cizme de cauciuc imblanite, vara cizme de cauciuc normale si pantaloni + jacheta impermeabile. In Ro multe mamici isi imbraca copii la gradi de parca ar merge la club , nu la joaca. Nu s a imbolnavit niciodata , nu a luat niciodata antibiotic, a racit doar superficial si nu a fost niciodata la spital.
Eu nu pot sa cred ca in gradinitele din Romania copii petrec 8/10 h /zi in interior fara macar sa se deschida un geam (stiu de la prietenele mele cu copii) si parintii se mai mira ca in gradinite circula tot felul de boli.
Copilasi au nevoie de aer curat si de lumina naturala ca sa se dezvolte, nu crestem soareci, crestem COPII !!!
Iti multumesc pentru articol Ioana, poate se mai desteapta cateva persoane cu ocazia asta, chiar si 2-3 si tot e important! Iti multumesc din nou !
Exact de asta fetita noastra inca nu merge la gradinita. Pentru ca desi au loc de joaca in curte copiii stau mai mult inauntru. Si este de ajuns sa mearga unul dintre ei racit ca iau toti.
Iar cu parcurile intampinam aceeasi nedumerire: de ce nu sunt copii in parc chiar daca afara sunt sub 10 grade?
Iesiti diseara? Ca si noi cam bantuim singuri prin parculetul mic din cartier…Pe la 6.20 am putea fi in kisseleff.
Daaa! Va asteptam!
Eu nu sunt din tari nordice (doar asa, la nord de Carpati) dar dormitul bebelusului afara iarna e (sau cel putin era) practicat intens si la noi, in Romania. Copilul meu e mare acum (adolescent) dar in bebelusie si el facea cateva ore sanatoase de somn afara, in fiecare zi (s-a nascut la inceputul iernii). Si cam toata lumea pe care o cunosc isi scoate (ma rog, isi scotea, nu prea mai am prieteni cu copii mici, am cam depasit momentul) copiii mici afara la somn, in carucior, vara undeva la umbra, iarna imbracati bine si acoperiti. Mamele noastre faceau la fel, imi amintesc perfect de sora mea mai mica cum dorema iarna afara, intr-un leagan din ala mic de lemn, si eu mai ieseam din 10 in 10 minute la ea, sa vad ce face. De altfel, tot leaganul ala de lemn l-am adus si eu la fiu-meu dupa ce s-a nascut 😀
Poate ca la Bucuresti e mai complicata chestia, ca nah, presupun ca e destul de greu sa gasesti un loc linistit si aerisit si fara zgomot de masini si gaze de esapament.
Ha,ha, ha. In tarrisoara asta draga pe care am ales-o sa imi fie a doua patrie (care e mai in nord asa 🙂 ), noaptea se opreste caldura. Yep, ai in casa in jur de 20-21 de grade maxim. Pe cuvant de fost soim al patriei (ca pionier n-am apucat sa fiu) ca e de nspe mii de ori mai bine. Poti respira in voie si nu te trezesti dimineata cu gatul uscat. Am observat cat de bine imi face temperatura joasa cand am fost in Ro in februarie anul asta. Am dormit intr-un apartament de bloc in care nu aveai posibilitatea sa reglezi temperatura la calorifere. Iti jur ca am dormit cu geamul deschis, ca altfel nu puteam sa punem geana pe geana.
Niste „amici” de-ai lui significant other care au venit in vizita la noi se plangeau ca e frig si cum putem noi suporta sa nu avem MACAR 27-28 de grade in casa. Ha? Pai na ca suportam si de aia nu am mai racit de mai bine de 4 ani si nu am pus medicament in gura de tot atata timp.
Deci da sunt pt temperatura redusa in casa si aerisit cat se poate de mult.
27-28 de grade??? Pai la temperaturile alea transpiri de nu stii ce-i cu tine.
la 27 – 28 grade mori decald. atata avem noi vara in casa si e groaaaznic. iarna avem 20, max 21 grade, in camera Mayei e probabil mai rece.
Desi suntem fani Ikea, este locul de joaca preferat al picitului:), nu compar iesitul afara, in parc, cu orice varianta indoor. L-am scor zilnic pe geruri cu de multe grade minus, insa acum este atat de debusolat ca nu ies prietenii lui afara incat nu mai vrea sa iasa, ajungem sa socializam oricum indoor. Si la fel si la noi, scos de doua ori pe zi afara, lasat sa isi dezvolte sistemul imunitar, fara teama de frig avem foarte rar probleme de sanatate (4 ani si 7 luni).
Amin!
Agree cu tot ce ai scris mai sus!!!eu nu locuiesc in tara nordica, dar sunt absolut fascinata de norwegian style!!!home design/way of living/food…..u name it!!!si ce mi-a atras atentia din primul moment a fost piciorutele desculte ale celor mici…ok…au lemn sau parchet pe jos…dar eu si vara sunt mereu atenta sa aiba sosetele sau slapi in casa (gresie pe jos) chiar daca afara sunt 40 de grade!!!call me crazy dar mi s-a intiparit in minte atat de bine „sa nu umblii desculta ca racesti jos…” al mamei mele!
Boon…referitor la IKEA sau alte locuri amenajete prin mall…ewwwwww….nu suport!!!eu sunt alergica la praf/par caine-pisica…!credeti-ma ca de 4 ori am intrat acolo unde sunt mingiutele alea colorate multe sa-mi recuperez piticul si am simtit ca ma sufoc!!!!ma ustura gatul, mi-au dat lacrimile si nu puteam respira!aerul mi se pare bolnavicios/imbacsit.
eu l-am scos pe asta mic si in zapada…(2 fulgi ca aici ninge f. rar), si la 2 grade si prefer o tura prin parc sau prin cartier decat sa-l duc din casa in ikea sau mall.
si da sunt de parere ca, cu cat sunt mai cocolositi copii de mici cu atat sunt mai sensibili si racesc mai des!
aerul rece nu imbolnaveste!!!virusul provoaca raceli!!!(asta mi-a spus-o med. pediatru)!!!
hehehe… vad ca nu suntem singurii „dereglati” ca ne tinem copilul *(1 an jumate) AFARA (cca) 3 ore dimineata (asta cand ne minte bunica si defapt sta mai mult) si inca alte 3-4 ore cu noi, dupamasa, INDIFERENT de vreme si temperatura :))) BUUUUUNNN! ca deja se uita urat oamenii (aia rataticiti prin parc) la noi si nu intelegeam de ce.
PS: niciodata n-o avut un somn mai profund si mai odihnitor ca iarna trecuta la – 15gr. In 2 minute adormea. Fara „nani nani”, fara shhh shhhh, fara titica. Lejer 2 ore pana ni se facea mila de el si il aduceam in casa. Pana acum, slava Domnului, nu s-o lipit de el nici o raceala sau alte boli de sezon 😛
Of, acum am o revelatie! Nu intelegeam de ce nu mai gasim copii in parculetele de cartier de pe langa noi… Indiferent la ce ora ieseam, era pustiu, dar nu m-am gandit la explicatia asta… Vin doar copii de scoala mai mari dupa ce termina orele. Si pentru noi e super plictisitor fara copii, Natalia e avida de socializare, a ajuns sa se bucure cand vede orice copil mai mic pe strada :(. Nu-mi vine sa cred ca exista oameni care cred ca aer proaspat si curat te imbolnaveste… Zici ca suntem la 1700 cand toti se spalau o data pe luna… Si eu stiam ca singurele interdictii sunt gerul si viscolul.
La mine la birou am observat aceeasi reactie in privinta aerisitului (eu am o manie, aerisesc de 2 ori pe zi, si acasa si la birou obisnuiam) si culmea de la oameni tineri, pana in 30 de ani: „aoleu, inchide geamul ca o sa racesc, ma doare mijlocul/gatul/capul, iar deschizi geamul?”. Si la birou chiar e cazul, pt ca suntem pe un etaj zeci de oameni, aproape suta, care lucreaza in cubicles. Evident toti racesc, stranuta si tusesc la comun, deci iti dai seama ce focar de infectie e acolo, dar cand deschid geamul trebuie sa ma cert cu ei (mai ales cu cei care si-au ales locurile langa geam dar care se opun mereu aerisitului, pe motiv ca ii trage curentul. Cand le zic, lasa-ma pe mine sa stau acolo ca nu ma deranjeaza aerul rece refuza cu vehementa…)
da, da, recunosc si eu asta cu aerisitul la birou…inchide repede geamul ca ,brrrr, s-a aerisit, au trecut 2-3 minute, nu? la tigara nu mai e asa de frig :)))
Da, dar ce ma deranjeaza sunt cei care stau pe locurile de la geam nici nu vor sa se mute… tot eu sa suport aerul inchis plus tusea lor. Eu am facut un mic sondaj la serviciu: toti oamenii astia racesc foarte des (de 3-4 pe toamna) si toti luau racelile unii de la altii… In schimb fug de aer ca de necuratul.
Sunt de acord cu aerul curat, cu iesitul din casa, copilul meu are la activ in primul lui an de viata in medie o iesire din oras de minim 150 km, maxim 800 km departare. Botezul i l-am facut in creierii muntilor la 300 km de casa, tocmai de-aia i l-am facut mai tarziu ca sa inteleaga ceva :D. O calatorie obisnuita pentru el este la departare de minim 300 km, deci sunt maxim PRO calatorii, iesiri, outdoor in general.
Nu pricep mall-urile, pe mine decat sa ma trimiti sa cumpar ceva dintr-un Mall mai bine reinventezi aprozarele lui ceausescu ca acolo era mai simplu: „Aveti capsuni? „NU!” gata! S-a rezolvat, nu se poate, plecam acasa, iupiiii! 😀
Dar nu sunt de acord cu expunerea la frig. Eu sunt unom expus la frig, am apucat 14 ani din epoca de aur. Noi nu aveam caldura, nu aveam apa calda, cand faceam baie (la lighean de cele mai multe ori) tremuram din toate incheieturile, noaptea ne imbracam de zici ca plecam din casa, plapuma era incredibil de groasa, in casa nu aveam iarna peste 15 grade. Era FRIG! Nu m-a calit. Dimpotriva. Sunt foarte friguroasa dar nu racesc pentru ca la prima adiere de frig ma imbrac sau bag centrala la mai mare :D. De-aia nu racesc pentru ca ma imbrac nu pentru ca sunt rezistenta la frig 😀 Am o aversiune pentru frig care sunt sigura ca mi se trage de la degetele intepenite pe stilou de pe vremea cand faceam temele la lumanare (pentru astia mai tineri: ceasca facea economie de curent). Totusi am observat ca fie-miu e mai calduros. Asa ca daca fac 24 grade o medie in casa (sub 24 nici nu discut, mi-e frig) pe el il las intr-o bluzita si mie imi pun plovar. Toata lumea happy!
Am fost la niste prieteni, 22 grade in dormitorul copiilor, fetita de 4 ani intr-o fustita scurta cu picioarele goale vinete. parea sa nu ii fie frig dar eu stranutam 😀
Ce incerc sa spun: nu exista standarde, temperatura optima e aia la care te simti confortabil. Nu cred in antrenamentul pe frig asa cum nu cred in ala pe cald.
„copilul meu are la activ in primul lui an de viata in medie pe LUNA o iesire din oras de minim 150 km, maxim 800 km departare. ”
am uitat luna 😀
Zibe, raceala o ‘iei’ nu o faci de la frig. Si io am prins epoca in cauza (aveam 11 ani la revolutie) si sunt o friguroasa notorie (nu ajuta ca-s slaba si puternic hipotensiva – acu’ asa zice tensiometru’ ca io ma simt excelent cum is). Nu am racit niciodata de la stat in frig, am racit ca am ‘prins’ bucuria de la careva.
In toamna asta am racit de 2 ori in 3 saptamani (prima data cand am facut cununia civila si m-am pupat cu 30 si ceva de oameni, a doua oara la 3 saptamani dupa, cand a racit sotu’, apoi soacra). Soacra-mea imi spunea doct ca ‘ai racit ca nu te-ai imbracat’ (desi la 20 de grade cate erau prin oras in perioada in cauza, nu’s cu ce naiba dorea sa ma imbrac, probabil cu bunda de iarna), de a trebuit sa-i desenez ca raceala (in ciuda numelui) nu are treaba cu un eventual frig, pe care oricum nu l-am resimtit, ci cu faptul ca 1. is gravida (deci sistemul imunitar nu e la cote maxime) si 2. am stat nas in nas cu oameni ‘contaminati’.
Deci nu te stresa de frig, ai grija sa nu iei bucuriile de la altii 🙂
Teroretic stiu ca ai dreptate. Practic in ceea ce ma priveste ce stiu eu in teorie nu s-a aplicat niciodata.
Eu nu iau boli. Am stat in camin, eram cea care facea drumurile la farmacie cand facea tot palierul gripa, eram singura care putea sta cu toti gripatii intr-o camera fara sa ia 😀
Eu dupa vremurile de trista amintire nu am mai racit decat de 2 ori, in ambele cazuri dupa un frig de prea lunga durata. Ultima data cand am racit am fost la o tanti in vizita si nu s-a indurat sa ne primeasca in casa pentru ca abia facuse curatenie :)))) asa ca ne-a tinut pe terasa si batea un vant de lua paharele (de sticla) de pe masa. Pana la urma daca am vazut-o ca e nesimtita i-am trosnit sotului meu un sut delicat pe sub masa ca sa ii atrag atentia ca plecam si desi gazdele insistau sa ramanem (!!!!) am plecat. Acasa stranuturi, frisoane a doua zi stranuturi si blesteme, a 3a zi nu mai aveam nici pe naiba!
Sotul meu face cate 2 gripe pe an. La inceputul relatiei cand era bolnav nu ma pupa ca zicea sa nu iau. Cand s-a prins ca nu iau nu s-a mai ferit. El se imbolnaveste si daca trece un om cu gripa pe drum prin fata portii – el fiind in casa (si de la 10 km e in stare sa ia gripa!!!), eu nu ma imbolnavesc nici intr-un spital de gripatii cei mai contagiosi. In schimb, daca mi-e frig, s-a terminat!!!!
Nu cunosc mecanismul medical, nu sunt doctor, sunt zero la biologie, anatomie si tot ce tine de ele dar stiu un lucru: nu trebuie sa imi fie frig!!!
sunt de acord cu tine in ceea ce priveste mersul afara. In fiecare zi, atunci cand nu este vant si temperaturi foarte scazute, sub minus 20, insa, din punctul meu de vedere, mall-urile / ikea / locurile de joaca nu sunt si nu trebuie sa fie un fel de BAU BAU.
Fii-miu adora IKEA si locurile de joaca (adica acolo unde il duc eu bineinteles – un loc mare, cu foarte multe jucarii, aerisit etc). Parerea mea este ca, te grabesti sa etichetezi cam repede. Evident, incerci sa fii cat de creativ poti atunci cand te joci acasa, evident incerci sa limitezi accesul la tv (desi, dupa o anumita varsta, sunt anumite desene extrem de educative), evident ca incerci sa il implici in cat mai multe activitati INSA, fiecare copil este unic, are energia lui, mai scazuta, mai crescuta…….Cateodata, locurile de joaca si ikea pot fi o salvare! My experience, cu un baiat de 2 ani jumate’ extrem de energic………Altfel, total de acord cu ceea ce spui. Insa, cred ca trebuie sa fim echilibrati in tot ceea ce facem.
Princess, eu nu sunt mamica, dar am vazut cum sunt crescuti in Scotia…acum 2 ani pe cand eram in Glasgow, ne lovisera si pe noi ramasitele unui uragan care facuse ravagii in America. Era un vant afara, si ploua atat de rau ca nu imi venea sa ies nici macar in fata blocului, daramite sa ma duc la scoala sau pana la magazin. Era o mamica cu un copil (ea f bine imbracata, cu geaca de iarna, caciula, etc), iar fetita era in tricou (!!!) in pantaloni scurti, si in papuci. Toata in roz, foarte fancy de altfel, dar f subtirel imbracata. Un exemplu de „hai sa ii calim pe astia mici”. Si nu e singurul exemplu–acolo toti, de la cei mai mici la cei mai mari, sunt in tricou si pantaloni scurti la 12, 13 grade. Eu eram super imbracata, clocita fiind din Romania, si eram toata bocna, cu nasul plin de muci si mereu tusind, si ei nu aveau nimic. Deci da, total de acord cu tine, noi suntem prea cocolositi de mici si prea „vai raceste copilul, pune-i caciula groasa in cap, pune-i 2 daca tuseste nitel”
In acelasi parc merg si eu cu cei mici si ieri pe la 15.30 ,nu erau decat 4 carucioare in parc chiar daca era foarte frumos .
Eu am copilărit la bunica şi toată toamna, toată iarna stătea afară şi n-am mai răcit, febră nici atât (poate prea rar dar în niciun caz din cauza temperaturilor de afară). Aşa îţi creşti imunitate. Eu mă uit la nepoţica mea, iarna cum iese afară, deşi e înfofolită bine, cum răceşte, iar motivul e ăla de care ai vorbit tu mai sus.
Așa e mentalitatea românească. Îi protejăm excesiv când nu trebuie. Dacă mergi pe stradă cu un bebe fără căciulă la 23 de grade, fac atac de cord mai multe persoane văzându-l, decât ar face dacă l-ar vedea mîncînd loto classic… cu brânză :))
Ca să nu mai zic de nou-născuți… care ar trebui scoși la nu știu câte luni pentru prima dată. L-ai scos deja afară, când ai venit cu el de la spital, so get over it.
A, și nu înțeleg cum reușesc părinții să reziste atât în interior, din două puncte de vedere: pentru că eu simt că mă sufoc dacă nu ies, dar și pentru că băiatul meu, de nouă luni, nu are stare dacă nu îl scot măcar o dată pe zi.
si asa e mentalitatea romaneasca,ii pasa mult prea mult de ceea ce face altcineva.corect sau gresit,e treaba fiecaruia.zic de astea cu iesitul cu copil pe strada,pac,fiecare stie mai bine orice despre el decat propria-i mama,care nu are nicio sansa si ajunge sa se explice la toti neavenitii,uneori sa isi ceara si scuze,ca devin mai agresivi.si cu tot amorul meu ptr tin e,ioana,treaba asta cu unde se joaca cei mici e treaba parintilor lor,adik prea ai pus pasiune in a combate locurile de joaca de interior.take it easy.in plus,toata lumea cere socoteala unde erau copiii ieri seara ,la sase.pai,din cate stiu eu,duminica parintii mai fac vizite,excursii in romania si apoi in general la ora aia incepi sa ii pregatesti ptr cresa,scoala,gradinita de a doua zi,adik o baie,un ritual de seara,masa de seara,ca se trezesc devreme a doua zi.
calirea la frig ,minunata altfel,cine a zis ca nu?vorba lui zibe,cine rezista.la noi in familie pielea cedeaza prima la frig,ca suntem toti de pigment deschis.
Eu nu consider doarte tare ca ma bag in treaba altuia, e meseria mea de pediatru sa ma ocup de cum isi cresc parintii copiii si sa incerc sa corectez greselile. Uneori ma asculta uneori nu. Sa va zic o intamplare: in zi calda de februarie, dar zau ca era de tricou a venit un copil sanatos la consult ptr vaccin. O luna avea si : body scurt, salopeta lunga, puloveras, trening de polar, inca niste sosete, in salopeta de fas ca de schi cu gluga. In total 3 caciuli in cap. Si asta statuse in masina de 27 de grade, in sala de asteptare si in cabinet. Cand le am atras atentia au zis ca au mers prin parcare. Si ca nu li se par multe haine. Se puteau mai multe. Copilul deja deshidratat si mort de sete. Nu am reusit sa le explic nimic. Era cald afara cam 15 grade, soare, nu vant, nu zapada, soare si frumos. Acel copil va raci des, va transpira intai numai la cap, motiv de ingrijorare ptr multe mame – aici se vor dezvolta multe glande sudoripare la inceput din motivul caciula. Vor cere analize si medicamente si se vor panica din cauza asta. Va fi bolnavicios foarte bolnavicios si vor vrea siropuri de imunitate. De ce zic asta? Sa iesi in frig nu e rau, sa iesi transpirat si supraimbracat e cel mai rau lucru. Si de asta e treaba mea ce fac ceilalti.
supraincalzirea sugarului e un lucru rau.e abuz asupra lui.evident ca nu vorbeam despre ce face pediatrul in cabinet cu pacientii sai mai sus.
stai sa vezi cum comenteaza lumea daca copilul nu are caciula la 12 grade. Nu vrei sa stii ce susoteli mi-am auzit ieri pe la spate…
Si a mea (fetita) e imediat bolnava la frig. Da, stiu teoria ca boala o ia de la cineva bolnav nu din aerul rece dar cum necum racelile erau in per reci cand ieseam in parc. Asa ca le evitam in draci! Acum cu gradinita nu mai am ce face nici in privinta iesitului (cel putin drumul dus intors) si nici a contactului. Luna trecuta a stat 3 sapt acasa. Si nu e prima data. Prima ca deh nu dam antibiotice ca poate trece, a doua cu Augmentin (si i-a luat analize) a treia cu alt antibiotic ca iesise dracia imuna la augmentin si sa nu dam mai departe. In timpul asta din tariful de gradi (particulara) scade doar masa, insignifiant. Mi-e groaza de anul viitor cand ma intorc la serviciu (face si bebe2 2 ani) si poate fi la fel. Ar fi al naibi de greu sa ne perimitem 2x gradi particulara (pentru ca la stat cat de cat aproape nu primesc la 2 ani, nu au program 8->18 cat sa ma si duc si intorc de la serviciu +8h, si oricum si eu si ta-su stateam vro 10 pre-bebei, si nu au program in vacatnte) si in plus si bona tot 10h pe zi just in case vor sta tot asa 3/4 saptamani ale lunii acasa. Asa ca incerc sa evit bolile atat cat pot, da, si evitand frigul. Stam in casa dar cat?? Se plictiseste. Da, daca mergem la mall/ IKEA suntem acolo la 9 si plecam la 12 cand se aglomereaza.. dar mai mult mi-e greu sa fac.. Statul la cafea nu e posibil, alergam dupa ei. Da, nu ii las la bile, pare condamnare sigura la lins microbi. Iesim si afara.. dar macar incerc sa fie la miezul zilei (pentru ca acum pot) sa fie cat de cald se poate.. si lumina, parcul de langa noi nu e chiar stralucit luminat.
Esti intr-o eroare: pentru copiii de pana in 3 ani sunt crese de stat, unde platesti doar 6 lei pe zi (adica masa), iar daca nu se duce copilul, nu platesti nimic. Programul este de la 8 la 18 si la cresa si la gradi. Apropo, conditia pt gradi e sa faca la olita si sa vorbeasca inteligibil.
Stiu, am cautat-o pe cea mai apropiata, dar este la cateva statii bune de RATB si distanta pana la cea mai apropiata statie RATB e semnificativa. Eu nu conduc, si oricum in zona serviciului e aproape imposibil de gasit parcare. Asa ca mi-e teama si de frig, si de distanta maricica de mers pe jos si de aglomeratia din RATB la orele de varf. Si in plus, sa ducem copii in 2 locuri dimineata si sa ii culegem seara ar implica sa ne ocupam fiecare de unul. Noi speram sa mai facem cu schimbul, pentru ca des e nevoie sa stam mai mult de 8h la serviciu. Asa ca am ales sistemul privat, avem o gradinita bunicica aproape de casa.. dar macar sper sa ramana 2 taxe de gradinita, nu doua taxe+bona pentru cand sunt bolnavi! Mai merg concedii medicale dar treaba trebuie facuta si pana la urma chiar trebuie sa te duci la serviciu ca oamenii aia sa aiba nevoie de tine. Sper sa fie bine.
Te cred… Nu vreau sa te alarmez dar stiu de la multi parinti ca in primul an de colectivitate copiii se imbolnavesc foarte des (chiar si la astea private), si da vorba ta, iti cam trebuie cineva sa stea acasa sa ingrijeasca micul pacient, daca nu ai bunicii aproape… De asta ziceam de una de stat ca macar acolo plateai fix cat ii duceai…
Am uitat: despre gradinita de langa noi, care cerea 3 ani dar accepta exceptii un pic sub mi-au spus si mie de conditii si fi-mea nu le indeplinea: era sa se duca singuri la BAIE, sa se dezbrace, imbrace, stearga, traga apa. Si sa manance cu lingura singuri. Cu argumentul pertinent ca la 30 in grupa si 1 educatoare chiar nu are cine sa ii duca si aduca. La nasii nostri au mai mult personal si ii duce cineva la baie (tot de stat). Si la 3 si jumatate tot mai da rateuri mititica dar la 2 jumate cand am trimis-o ca sa pot sa ma ocup si de cel mic chiar erau regula nu exceptii. Iar cand e acasa ar vrea toata atentia, si fiind mai mare stie sa ceara si e greu sa ma impart corect intre ei, adica na.. era mai funny sa ma joc cu ea decat sa fac iar primii pasi si sa alin isterii nemotivate (asta ca sa justific de ce gradinita scumpa cand eu stau acasa si de ce nu cred ca sunt culmea comoditatii)
Cele mai multe bacterii si virusuri circula in sezonul rece si umed de toamna-primavara, ca atunci sunt mai prielnice conditiile de mediu pentru microorganismele respective. De-aia toti oamenii ajung la concluzia ca frig+umed=boala. De fapt, frig+umed=mai multe bacterii si virusuri circuland, prin urmare si boala.
Normal ca un copil e mai expus bolilor in perioadele reci si umede, dar nu din cauza ca iesi cu el in parc, ci pt ca in drum spre parc ati intrat intr-un magazin/ati urcat in autobuz/a atins o balustrada/ati intrat la farmacie etc. Sau, ma rog, pt ca a stat la gradi cu alti 30 de copii. Deci va lua diverse guturaiuri indiferent daca il duci in parc, la gradinita sau in locuri de joaca inchise. Evident, sansele sa se imbolnaveasca cresc exponential daca petrece mult timp intr-un spatiu inchis cu multa lume.
Din experienta proprie, nu prea ai cum evita imbolnavirile astea (sunt legate de introducerea in colectivitate, indiferent ca se intampla la 2, la 3 sau la 4 ani), dar daca duci copilul in parc cel putin trage 3 guri de aer curat si-ti doarme mai bine noaptea.
Familia princiara nu vrea sa se mute la München? S-ar intalni Sofia cu un flacau jucau si dornic de iesit afara 🙂
Buna, Ioana
citesc de ceva vreme postarile tale, insa nu am comentat pana acum. Fiindca in ultimul timp se discuta mult despre copii si cresterea lor, m-am hotarat s-o fac acum. Am si eu un baietel si am inceput sa vad cu ce se mananca mamicenia asta 🙂
Well, am invatat ca, pe bloguri, toate mamicile-s de acord cu expunerea la frig si scosul copiilor iarna, dar in parc tot gol e de cand a scazut temperatura. Interesant lucru…
La fel, pe bloguri toate mamele isi incurajeaza copiii sa socializeze, dar conceptul de play date, le e strain celor mai multe 🙂
Pe bloguri toti copiii mananca sanatos, iar in parc toti au pufuleti si ciocolata.
Mi se pare ciudat ca oamenii nu fac ce spun si invers. Nu vad motivul pentru care as incerca sa par ceea ce nu sunt. Anyway, si eu cred in cresterea naturala a copiilor, Andi iese zilnic ore intregi, invitam copii la noi ca sa se joace, fiindca cred sunt valori pe care le invata doar in interactiunea cu ceilalti copii, nu cu mama sau alti adulti, sau cu jucarii vorbitoare.
As mai vrea sa adaug, referitor la articolul de ieri, ca e mult mai important ca un copil sa beneficieze de interactiunea cu ceilalti, (asa se dezvolta creativitatea si toate cele) ca le face mai bine sa le acordam timpul si exemplul nostru decat sa cheltuim zece salarii pe jucarii care-s doar obiecte. Nu cred ca un obiect, cat de colorat si de vorbitor, dezvolta motricitatea si perceptia formelor mai bine decat jocul in compania altora. Cu siguranta, copiii au nevoie de jucarii, si exagerez si eu uneori in sensul asta, dar cred ca noi, parintii, suntem cei care avem nevoie sa credem ca „facem tot ce e mai bine pt ei”, copiilor chiar nu le pasa de obiecte. Asta exploateaza si comerciantii, eu zic ca e bullshit, pentru copii e important sa fie iubiti si sa aiba modele adecvate, restul e consumerism. Eu una incerc sa ma tratez si sa inteleg ca zambetele, inotul si joaca impreuna nu depind de cate jucarii avem, ci de disponibilitatea mea.
Scuze pentru comentariul lung.
Scolarii nu au timp sa iasa afara in timpul saptamanii, poate de aceea parcurile sunt mai putin aglomerate. Noi ne bucuram ca ii scot afara in pauze, si la ora de sport (daca nu ploua).
Cat priveste pledoaria pt activitatile in aer liber, indiferent de vreme, sunt de acord. Imi amintesc o intamplare, de cand avea copilul 2 ani. Dupa un pui de viroza luat de la gradi si tratamentul aferent, a ramas cu o tuse persistenta. Am plecat la munte, mergeam zilnic cateva ore la zapada (intre -15 si -10 grade, preferam sa ajungem dimineata devreme pe partie ca sa evitam aglomeratia).
Sunt si situatii in care nu poti face lucrul asta. O data cu intrarea in colectivitate, in cele mai multe cazuri, se inmultesc episoadele de viroze, iar asta duce, din pacate, la reducerea timpului petrecut afara. Apoi, unii copii au predispozitie pt anumite afectiuni (de exemplu, pt cei care fac otite recurente se recomanda sa se evite expunerea la umiditate). Asa incat, ca si in cazul teoriilor de parenting, nu exista teorii general valabile.
Am uitat sa spun ca dupa saptamana la munte, ne-am intors la Bucuresti complet vindecati.
Sa mai zic că eu am probleme cu toata lumea care poarta caciuli? Deci in cora sau auchan nu exista copil sa nu fie cu caciula in cap. De lene? Nu scot parintii caciulile copiilor sau e prea frig. Am o problema cu asta si tot incerc sa conving lumea dar nu prea am cu cine. In plus oameni buni, daca acum puneti copiilor caciuli groase de lana sau polar sau mai stiu eu ce… iarna ce le mai puneti? Am fost de curand in tara nordica, f f frig si copiii nu numai ca nu aveau caciuli decat cei foarte mici, dar nici haine foarte groase comparativ cu ce poarta romanii. si nici nu racesc prea mult va zic eu din surse sigure. Dar la noi e obsesie nationala fugitul de frig.
Si da la 20 de grade in casa am dormit absolut cel mai bine si nu am racit deloc deloc
La noi in Copenhaga se doarme la cresa afara. Fetita mea de un an jumate isi face somnul de pranz afara de multa vreme. Cand am iesit din maternitate cu ea am fost sfatuita sa nu supraincalzesc dormitorul ei, adica sa fie max. 20 de grade. Am nascut in mai si am intrebat cand o pot scoate la plimbare. Asistentele se uitau la mine ca la un extraterestru zicandu-mi ca doar ce sunt pe cale sa o scot afara, adica sa plec din spital… La cresa am tendinta sa o imbrac mai gros decat sunt ceilalti, dar o gasesc mereu in dresuri si tricou. Se imbolnaveste destul de des, dar asta pentru ca sta intr+un colectiv 6 ore pe zi. Oamenii cred ca doar asa iti intaresti sistemul imunitar. Am vazut si extreme de genul mamici care cautau parteneri de joaca cu varicela pt copii lor, ca sa-i imbolnaveasca sa scape mai repede. Asta e putin exagerat, dar ei zic ca e mai bine sa faca vericela cand sunt mici ca e mai grea si mai periculoasa la maturitate.
Iarna trecuta piticul a avut la dispozitie tot parcul, numai pentru el. Asa a fost si cu un an inainte (bine, atunci avea in jur de 5-6 luni, statea in manduca, peste care isi incheia tati geaca, si i se vedea doar varful caciulii). Abia iarna trecuta, cand deja mergea, i-am cumparat geaca, in rest iesea afara cu o bluza cu maneca lunga si un polar. Daca noi nu avem caciula, nu-i punem nici lui, fular nici atat. La cat alearga si se zbenguie, incercam sa-l imbracam cat mai subtire si usor, ca sa poata sa alerge linistit. L-am scos afara si pe ploaie, si pe ninsoare, si pe ger si de fiecare data am fost priviti cu soc si groaza: bagati copilul in casa ca raceste. Dragul de el nu a racit pana pe la 2 ani si 2 luni, cand a mers 2 zile la gradinita si a imbratisat toti copiii 🙂
Noi nu ajungem in parcul vostru, dar reinoim invitatia si va asteptam intr-un week-end la noi!
Si eu sunt de acord ca trebuie scosi afara zilnic, cu conditia sa fie bine imbracati. Nu toate persoanele sunt la fel, iar daca unele din voi rezista cu un pulover pe ele la minus 5 grade nu inseamna ca e valabil pt toata lumea. Iar absolutizam totul… Eu nu rezista in frig deloc bine, imi ingheata mainile si picioarele, nu am nici grasime care sa ma apere, asa ca ma imbrac bine de tot si infrunt gerul. Si racesc cam 1 data pe an. Asa si copiii, iarna pe minus 10 grade trebuie folosite geci de schi si pantaloni adecvati impermeabili. Oricine raceste daca sta cu picioarele ude, sau in ploaie, 2 ore pe zi. De asta schiorii se imbraca adecvat si nu apar in tricou pe partie doar ca se se laude ca au ei imunitate.
Cat despre copiii din tarile nordice, stiu din Belgia de exemplu, ca intr-adevar beau chestii cu gheata ca sa se caleasca, si nu poarta caciuli desi acolo bate vantul si e frig, dar mereu le curg mucii, tusesc de zici ca nu-i adevarat, stranuta etc.
De ce crezi ca nu rezisti? Ptr ca ai fost crescuta infofolita si romaneste. Si intr adevar copiii aia fac muci si tusesc dar nu mor de la asta. Si cam astea sunt absolut singurele lor raceli. Apoi sanatosi tun. Deci ce alegem? Sa ne deschidem un pic mintea si sa nu mai imbracam copiii, pana la urma in Romania umiditatea aerului e f mica de fapt si -10 grade aici nu se compara cu 3 grade in belgia sau franta unde e de o mie de ori mai rau ca feeling, si sa raceasca un pic si dupa aia gata au imunitate buna si nu racesc non stop si nici nu sunt bolnaviciosi… Sau ii infofolim cu zece haine de schi si 2-3 caciuli si apoi ne plangem ca nu stim ce medicamente sa ii creasca imunitatea sau antibiotice sa bagam in el. Cand una din solutii e la indemana noastra si fugim de ea din prejudecata si incapatanare romaneasca. Parere de pediatru. Si de mama care nu va cumpara haine groase copilului. Nici macar cand e nou nascut.
Nu rezist pt ca nu am strat de grasime protector, e simplu. Imi ingheata mainile si picioarele in asa hal ca nu le mai simt daca ies in bluza afara pe minus 10 grade. Caciula nu port si nu racesc de la asta. Nu a zis nimeni ca ne punem zece geci de schi, doar ca atunci cand e cazul trebuie sa le punem (cum a fost acum 2 ierni cand noaptea erau minus 20 de grade).
Imi pare rau dar daca zici ca la noi e iarna mai blanda, te inseli. Noi avem clima temperat continentala caracterizata prin ierni aspre (asa cum erau odata) si nicidecum prin ierni blande. Daca sustii ca in Belgia si Franta iernile sunt aspre, cred ca glumesti. Acolo cand ninge e ceva extraordinar, cel putin in Belgia s-a blocat totul acum cativa ani cand au avut si ei putina zapada…
Avand in vedere ca tu sustii ca e sanatos sa racesti des, sa tusesti si sa-ti curga mucii, de la o varsta frageda, doar ca sa ne dam mari ca noi stam in camasa in ger, inteleg multe.
Eu doar am zis un lucru de bun simt: ca daca mie la 5 grade mi-e bine in maieu, altul poate simte nevoia de o geaca. E vorba de nivelul de confort termic al fiecaruia, determinat de multi factori. Nu putem sa absolutizam ca ce e bine pt noi e bine pt fiecare. Ca mi-e de exemplu mi-e super cald la 30 de grade si multi zic, ah, caldura ce bine. Absolutizarea asta nu dovedeste decat ca suntem inchisi la minte.
Si schiorii, ciclistii si toti cei care practica sporturi de iarna sunt niste prosti ca isi pun cagula, casca, costum. Ia sa le dam noi o lectie, ca poate saracii nu au aflat ca e mai bine sa stai mereu racit dar imbracat subtire decat sa racesti 1 pe ani si sa fii imbracat nu exagerat, ci adecvat am zis.
Nu cantitatea de zapada da dificultatea iernii. Da e putin in franta. Dar ai auzit vreodata … De degeraturi sa zicem. Un soldat cu sosete umede, la 5 grade, in franta, avea sanse multe mai mari sa faca degeraturi severe decat unul caruia umiditatea nu ii dadea de furca la -20 in tari mai continentale cum zici. Demonstrat de chirurgi. E vorba de umiditate. In anglia 10 grade la umiditate 80% sunt mult mai rele decat -10 la noi. Si ca sentiment si ca suportabilitate. Si da, aici am purtat polar si geaca de schi. Si la noi la -10 nu mereu am geaca de schi. Zis asta de o persoana cu 27 grade in casa. Da e zapada pe jos la noi si trebuie incaltaminte adecvata si atentie. Dar e o tara uscata. Ai auzit cat de greu e de suportat iarna in… Maroc??? Si ai zice ca e floare la ureche. (Maroc in partea de ocean nu de sahara).
Si inca ceva, toti ciclistii, schiorii etc au haine perfect adecvate pentru ca practica sporturi si transpira si trebuie sa fie potrivite sa elimine transpiratia. Stii cum sunt hainele lord e sub geaca de schi? Poroase si foarte subtiri tocmai pentru a nu sta transpiratia rece la piele. Majoritatean material gen matase, cele mai scumpe, sau satinat la cele mai ieftine. Materiale reci daca vrei. Si nu cred ca copiii nostri au pe sub haine, la nivelul pielii asa ceva ca sa nu transpire sau ca sa elimine transpiratia. Si da, efortul depus de un schior sau ciclist este fenomenal mai ales in timpul iernii. Si la viteza daca nu te acoperi faci degeraturi. Nu cred ca se dau copiii cu viteza ametitoare pe strada cats a necesite cagule. Totul are logica in cazul lor.
Evident subiectivul conteaza. Cine e friguros se imbraca. Cine are circulatie mai proasta ii ingheata mainile pune manusi. Nu e totul batut in cuie. Dar copiii trebuie sa simta singuri diferenta. Sa invete singuri sa ceara ca e frig, si sa isi poata da jos fulare sau caciuli daca simt cald. Pentru ca ei pot fi altfel decat noi si nu trebuie sa ii fortam, trebuie sa ii lasam sa invete sa exprime ce simt.
p.s. Nici eu nu am strat de grasime si nu imi ingheata mereu mainile si picioarele. Dar am incaltaminte izolanta termic si manusi termo cand e cazul nu straturi multe pe mine ca ma enerveaza ca nu pot misca
La inceput ai vorbit de Franta si Belgia, acum ai dat-o pe Anglia care e total altceva, ei sunt mai aproape de Cercul Polar, au o alta clima. Cine a petrecut toamna/iarna prin tarile mentionate mai sus stie ca nu e chiar asa de rau.
Referitor la hainele de ciclism si schi, cine le-a purtat vreodata, stie ca te izoleaza termic foarte bine, fara sa fie extrem de groase. Nu vad de ce sa nu folosim cand e cazul (de ger) pantaloni de fas si geaca de schi pt copii, tocmai ca sa se joace in voie mai multe ore afara. Daca sunt prea mici nu au cum sa ne transmita daca le e cald sau nu, deci ne bazam pe intuitia noastra.
Asta cu dormitul afara mi se pare o idee super, la noi nu am auzit sa se aplice din pacate…
Oricum eu cred ca tot ce zice lumea pe aici nu prea se aplica, avand in vedere ca, inca de pe la 19 grade, am vazut multi copii cu caciuli si geci de iarna pe ei. Dar ne place sa ne laudam…
Franta, in partea oceanica și înconjurată de mare, anglia și irlanda, belgia și olanda la fel. Sunt țări umede și umezeala e altfel percepută. Nu mai contează gradele celsius cât combinația cu umiditate. La buletinul meteo asta este primul lucru zis: umiditatea și real-feel-ul la x grade celsius. Și dacă zice 15 dar umiditate mare… atunci știu cum să se îmbrace. Pentru că România chiar este o țară foarte foarte uscată. (și aici era vorba de Paris, care nicidecum nu este pe malul oceanului).
Oricum așa zisa călire la frig nu ar trebui să fie considerată o fiță sau știu eu ce… ar trebui să fie stilul de viață. Pur și simplu să începem să ne îmbrăcăm mai subțire și mai puțin exagerat. Evident e un ideal la care se ajunge foarte greu. Eu am văzut de zilele trecute la 15 grade sau chiar săptămâna trecută când era vreme foarte călduroasă copii îmbrăcați cu geacă de fâș și căciuli groase…. deci… nici vorbă să fie ger. Dar la iarnă ce vor purta?
mie imi place sa-i mai liber
sambata la ora 11.00 AM mergem in parculetul din spatele blocului; acolo o bunica statea pe banca si o fetita in mijlocul parcului. Bunica ii striga repetat de pe banca sa nu se dea pe topogan ca-i ud! Pai de ce ai adus-o femeie in parc daca nu se da pe topigan?! Si daca-i ud de ce nu-i stergi! Fix langa parc e un chiosc de unde se pot cumpara servetele, hartie igenica, ceva de sters.
Am cumparat eu, am sters impreuna cu Matei apoi s-au dat impreuna pe topogan …de nu au mai putut!
cand eram mica si stateam cu bunica, locuiam intr-o casa cu soba, unde erau peste 25 de grade in camera (bunica era f f friguroasa). in fiecare iarna faceam cel putin o viroza cu stat la pat si polidin, fara exceptie. cand am stat cu ai mei la bloc, aveam incalzire centralizata (in suceava, unde un -20 de grade iarna e o treaba frecventa), dormeam noaptea cu sosete in picioare si bluza de corp pe sub pijama. nu cred ca au fost vreodata mai mult de 17-18 grade in casa, chiar cand puneau si caloriferul electric. de cand m-am mutat la ai mei nu am mai racit de stat la pat niciodata. trageti voi concluziile.
Mie, sincer, imi place ca a venit frigul si sunt doar 3-4 copii prin parc. Pentru ca acestia, de obicei, au parinti care sunt pe aceasi lungime cu mine in privinta educatiei. Asa ca, copii se joaca si se inteleg de minune, noi parintii ne vedem de ale noastre, in plus scapam si de sfaturile nesolicitate si de privirile de #mama denaturata pentru ca nu i-ai pus caciula de lana la 15 grade si soare#. Perfect e, zic! Sa fie toamna-iarna mereu, dupa mine, in privinta asta.
Confirm si eu, proaspata mamica de bebelus pe jumatate norvegian. La noi se doarme cu fereastra deschisa tot anul, vara deschidem in plus si usa de la terasa, nu sunt niciodata mai mult de 18 grade in dormitor, asa cum am fost instruiti clar la spital ca e mai bine pentru bebelusi. Casele sunt preconizate fara incalzire in dormitoare, toti iubesc sa doarma in camere racoroase. In Romania sunt compatimita, dar eu de 8 ani nu am mai racit (desi in tara ma ustura in gat cel putin de trei ori pe sezon).
Revenind la bebelusi, fetita mea de 5 luni adora sa doarma afara. Astazi la -5 grade a adormit pe veranda singura in mai putin de 1 minut. Dupa 3 ore jumatate de somn profund am luat-o eu in casa sa o hranesc pentru ca imi plesneau sanii. Asa e in fiecare zi si e perfect natural. Acum doarme sus (fara caciula, bineinteles), vad pe babycall ca sunt 15 grade in dormitor. Ei asa ii place si multumim lui Dumnezeu nu a fost niciodata bolnava, nici macar mucoasa. Deci da, imunitatea de cladeste de la nastere si organismul se adapteaza. Dupa nastere, in salonul nostru din spital au stat ambele geamuri deschise zi si noapte.
Asa cresc piticii de aici, extrem de rezistenti. La gradinita (care e peste drum de casa noastra) stau copiii afara cel putin 3-4 ore pe zi indiferent de vreme, tot anul.
Deci, in Polonia e asa: dormit afara – mai toata lumea practica. Copilul de pana la 6 luni se scoate la plimbare pana la -10. Copilul mai mare se scoate la plimbare pana la minus cat o fi (anual cel putin 1 saptamana de -20 si peste). De infofolit nu o prea infofolonesc si nici pe mine, pentru ca daca acuma la 4-5 grade ma imbrac gros ce o sa fac la -20?
Ce am invatat eu din experienta cu frigul in Polonia: caciula pe cap, fular a gat si manusi. In rest poti sa fii si in fusta/rochie la -8, ca mine iarna trecuta.
Aveti cunostinta de gradinite, in Bucuresti, unde se practica activitati in aer liber in majoritatea timpului, unde se incurajeaza activitatile outdoor, unde se practica chiar dormitul afara?
Noi tocmai am venit dintr-o vizita din Polonia. In apartamentul pe care l-am inchiriat, temperatura era setata pe 21 de grade. Se putea si mai mult, dar costa extra, asa ca ne-am hotarat sa facem economie la treaba asta si sa ,,rezistam”. E drept, mi-a fo un pic frigut la somn, dar cu a doua pilota din sifonier ne-am descurcat (dadea in 19 asa…spre dimineata…deci 21 in centrul casei, in dormitor mai putinel).
Si uite ca n-am murit! N-am racit (d’oh), nu ,,m-a tras curentul” etc. Personal agreez un grad-doo in plus in casa, dar clar n-are nicio legatura temperatura cu raceala sau alte mituri de gen. Nici la copii, nici la adulti.
Sa nu duci copilul la un loc de joaca / mall / magazin e aceeasi chestie cu a nu il scoate afara iarna, dar reversed. Eu zic sa nu ne pai punem atatea limite si sa ne mai relaxam.
Gradinita sa doarma afara :-)))? Pai, multi n-au dormitoare si sali de clasa separate si noi ne preocupam de dormitor in aer liber :-))?
Eu nu-i duc in parc, stau cam departe de vreunul decent, pe Tudor il mai duc dupa gradinita, pe Ioana extrem de rar. Ii scot in curte, unde, desi nu socializeaza cu altii, e curat. Mie mi s-a cam facut sila de parcuri – caini tolaniti pe spatiile de joaca, excremente peste tot, culminand cu unele umane pe un tobogan, intr-o buna dimineata! Tudor a luat toate enterocolitele de la copiii din parc, spre exemplu, toamna si primavara.
Ca fac aia nu stiu ce prin tarile nordice e si pt ca asta e mostenirea lor genetica – hai sa ne aruncam nitel in Dta, acum, la 5 grade, ca aia la St. Petersburg asa fac si-s sanatosi tun – si nici n-au ramas traumatizati dupa 13 grade comuniste la cutia de chibrituri. M-am kuat si eu dupa Mme Culcer cand l-am avut pe Tudor, sa-l tin subtire imbracat la 22 de grade si cand l-a vazut mama cu pielea vinetie, mi-a dat doua palme mentale si mi-a bagat in cap ca, pana la noi ordine, sa fac si cu copilu’ ce simt ca e bine pt mine. Mie mi-e bune in tricou la 21 de grade? Nu? Nici pe el sa nu-l las. Eu am 23 de grade in casa, asa ma simt eu bine, asa stau si ei. O sa-i clocesc? Nu stiu, dar sa le simt extremitatile reci si sa ma impaunez ca-i calesc nu ma satisface.
Bine zice cineva mai sus, ne preocupa prea tare ce fac vecinii si chiar necunoscutii. Vecina de vizavi da copioului de sapte luni supa cu galusti. Atata isi permite, cine-s eu sa-i bat obrazul?
[…] Facebook. Ah și nu, nu vreau s-o aud pe aia cu frigul, că la mall e cald și afară bate vîntul, am mai scris despre asta, acum vine primăvara, nu mai avem scuza cu vijelia. Gata, parcurile sînt curate, […]
Bună printeso. Am fost in vacanta in România iarna aceasta si am avut parte de cateva surprize si mi-am adus aminte de articolul tau. Eu si fiica mea ne-am întristat enorm când am văzut parcurile goale dar nu ne-am lăsat, îmbrăcată cu
Îmbrăcată cu haine groase impermeabile si cizme de cauciuc imblanite, fiica mea s-a bucurat de leaganele din parcurile din orasul nostru. Rar mai apăreau câte un cuplu cu unu, doi copii, se uitau lung la noi si apoi plecau.Intr-o zi a venit un cuplu cu o fetită de 2-3 ani in parcul din cartier, si fetita a dorit să se dea in tobogan dar mama a raspuns :” nu e voie ca e ud si rece”. Din păcate acelasi răspuns a primit si la leagăn si la balansoar, etc, astfel că s-a pus săraca fetită pe plâns si se uita cu jale la fetita mea care se bucura din plin de leagăn. După vreo 10 minute, a cedat mama ei, a scos servetele uscate si a sters bine leagănul, după aceea a scos din poseta servetele umede si l-a mai sters odată.Abia apoi s-a bucurat fetita de leagăn.Eu am rămas socata.
Am fost si noi o dată la mall, de curiozitate dar mai ales ca să îi arăt fetitei mele că si in Ro există copii :).Nu ne-a plăcut deloc spatiul de joacă pt copii, era foarte aglomerat, cu copii de toate vârstele de la 2 ani la 10,12 ani.
Eu nu inteleg poate că nu am prins parinteala in Romania, dar de ce, unele mamici, isi aduc copii iarna in parc doar ca să se uite. De ce va uitati cu coada ochiului urat la copilul meu îmbrăcat cu costumul de schi si murdară din cap până in picioare dar fericită că se poate juca in voie si imi dati mie peste nas că na fetitele voastre sunt îmbrăcate cu paltonase ultima fitza, blugi de la Next si cizmulite cu fundite dar plâng lipite de voi că nu au voie să se joace că e frig si se murdaresc.
Si fetita mea binenteles ca are haine ” de fitza”, dar nu le poartă atunci când mergem la joacă.
Zilnic fiica mea iese afară la joacă la grădiniță, indiferent de vreme ( exceptie când e – 20℃) si când vine acasă, „hainele de joacă” sunt pline de noroi, ii plac mult bălțile :). Are o imunitate de invidiat, doar raceli usoare uneori.
Ma bucur sa aud ca nu sunt singura „nebuna” care-si scoate copilul de doua luni in fiecare zi cate 1 ora, 1 ora jumate…k sa-si faca somnul!!