Acum trei zile pe Calea Victoriei, îi zic omului:
– Uite, mă omule, la polițiștii ăștia doi din mașina de lîngă noi. Nici unul nu poartă centură, ăla de la volan vorbește la telefon și nu m-ar mira deloc să aflu că au dat pe gît și una mică înainte. Oamenii care reprezintă autoritatea în România nu numai că nu se simt responsabili și obligați să fie un model pentru restul populației, dar mai și privesc autoritatea pe care o reprezintă drept scuză să nu respecte nici o lege, inclusiv pe cele pe care sînt plătiți să le apere, inclusiv pe alea ale bunului simț.
– Da, păi la noi toți suferă de sindromul puței mici. Inclusiv ăia care o au mare.
Așa am obosit în țara asta, că nu vă pot explica. Aici numai proștii respectă regulile. Șmecherii se descurcă. Trec pe roșu, construiesc cu autorizații șpăguite, își plătesc angajații la negru. Nimic, dar nimic nu e cum trebuie să fie.
Muncesc de 14 ani și niciodată nu am avut tot salariul pe cartea de muncă, pentru că aia e, așa se face, n-o să găsești în altă parte mai bine. Trăiesc într-o casă scumpă la care mai am de plătit încă 24 de ani, casă construită de oameni care n-au respectat reguli și-n care avem infiltrații, calorifere care curg în pereți, condens, parchet flambat, zgomot peste măsură. Plătesc pediatrul să vină acasă pentru că mi-e frică să merg cu fetița la spital. La grădinițe și școli nici nu vreau să mă gîndesc încă. Mi-e frică să mă duc la poștă și la administrația financiară, pentru că știu c-o să fiu enervată și eventual umilită.
Nu știu ce-mi veni fix azi, poate pentru că a nins și în loc să-mi fac planuri despre cum să mă tăvălesc în zăpadă cu Sofia, eu mă gîndesc că iar o să facem mucegai pe tavan, că iar n-o să putem scoate mașina din zăpadă și tot așa.
S-o vindeca vreodată sindromul ăsta al organului mic de care suferă prea mulți români? Om putea trăi vreodată și noi ca oamenii normali la noi în țară? Am obosit, vă spui. O fi că-s deja bătrînă… În majoritatea zilelor îmi spun că sîntem norocoși și sănătoși și împreună, dar uite în zile dintr-astea, cînd ninge și avem un om apropiat în spital și iar ni se scorojesc pereții și mai și văd polițai care nu respectă regulile se umflă protestul în mine.
Join the club, my dear! Cand ai un copil vezi altfel Romania. Nu stiu de ce dar iti mai creste o pereche de ochi.
I’ll play the devil’s advocate: de ce crezi ca Bucurestiul e reprezentativ pentru ce se intampla in Romania? 🙂
Nu stiu, ma gindesc ca Bucurestiul e populat de oameni care vin de peste tot din tara… Cred (de fapt sper) ca in provincie e macar un pic mai bine, dar ma indoiesc ca e BINE. Nu de alta, dar am mai calatorit pe ici pe colo si n-am observat diferente uriase, Sindromul e peste tot… Nu e?
Nu stiu. Pe-aici n-am vazut fapte atat de zdrobitoare. E drept ca in trafic, majoritatea masinilor care comit mitocanii sunt cu numar de Bucuresti, probabil leasing :D… In Brasov, am vazut fapte firesti, gen m-a oprit politia, mi-a verificat actele, mi-a urat o zi frumoasa 🙂 Poate ma incapatanez eu sa vad progres.
Nu stiu daca sunt progrese, sau lucrurile au fost dintotdeauna asa la nord de Brasov, si cineva care sta in Bucuresti vede diferenta.
Eu locuiesc in Bucuresti, dar in vara a trebuit sa stau o luna in Cluj si am vazut diferente: de la oamenii din piata, politisti care te opresc si iti dau amenda dar sunt foarte politicosi si te compatimesc ca ai luat amenda :), trafic, oameni mult mai amabili in general comparativ cu Bucuresti…
Politistii te compatimesc ca ai luat amenda?!
In opinia mea asta inseamna ca dandu-ti amenda,
1. ori fac un lucru doar pentru ca trebuie sa-si atinga targetul ,in sensul ca au o norma de realizat si au nevoie sa fie mai multe amenzi acolo, la numar, ori
2. nu ai gresit cu adevarat, iar ei forteaza nota si se simt vinovati;
Asadar in ambele situatii, inseamna ca sunt ipocriti, ceea ce nu e un plus, din punctul meu de vedere, pentru functionarii respectivi…ma rog…
Sau poate pur si simplu isi fac datoria… Si ai gresit, dar le pare rau ca ei sunt nevoiti sa te taxeze pentru greseala ta. Este posibil ca ei sa realizeze ca suntem oameni si gresim, dar totusi sa isi respecte datoria de a amenda greselile astea.
In orice caz, nu asta este atitudinea corecta. Un politist trebuie sa fie ferm in actele sale, iar faptul ca te compatimeste nu se incadreaza in fermitatea care ar trebui sa il caracterizeze…asa consider eu.
De acord in anumite privinte. Dar mucegaiul si problemele in casa sint de 10 ori mai grave in tari ca Anglia de exemplu, unde te costa tot de 10 ori cit in Romania sa le tii in friu cit de cit (ca de rezolvat nu se rezolva cu adevarat niciodata). Asta ca sa nu intram in discutii despre pretul caldurii (ca procent din salariul minim) si cita lume ingheata in casele occidentale la care ne uitam cu mare admiratie. Scosul masinii din zapada e treaba proprietarului peste tot in lume. Zic asa, pentru buna masura, ca sa nu vedem doar birna din ochiul propriu (sau covrigii din coada altora).
Da, sigur ca ai dreptate, eu ma refeream la faptul ca la noi dezapezirea inseamna aruncarea zapezii de pe carosabil peste masinile parcate, in troiene de 2 metri inaltime. 🙂 Nu stiu cum e cu mucegaiul prin alte tari, mi-e suficient ca am aflat cum e cu el in Romania.
In Franta de exemplu sunt probleme cu mucegaiul in casele vechi si/sau prost izolate. Dra in casele noi, construite bine (si exista asa ceva) nu ai nici umezeala, nici frig nici condens nici mucegai. Vorbesc din experienta/ am locuit intr-o casa prost izolata la cateva strazi departare, acum locuiesc intr-un apartament nou perfect de tip BBC. BBC batiment basse consommation= bine izolat, bine construit, cu geamuri de calitate etc. Nu mi-a fost asa de bine in nici o alta casa. Vreau sa spun ca se poate.
Macar in Anglia exista o explicatie obiectiva pentru mucegai – clima 🙂 Oricum, depinde, si acolo, unde locuiesti. Poate vrei sa discutam pretul caldurii fata de salariul minim in RO? De ce, pentru ca aici platesc doar prostii, aia care nu au stau bine-mersi in case si nu li se-ntimpla nimic daca nu platesc? Marilor datornici la stat – firme ale statului sau ale prietenilor acestuia – li se sterg datoriile, in schimb unuia privat, oarecare, care intirzie plata o zi, i se blocheaza contul in banca? Cred ca acest tip de mindrie nationala ne dauneaza absolut – artrebui sa nu ne intereseze covrigii altora si sa ne scoatem naibii capul din birna si sa facem lucrurile sa functioneze normal si cu bun-simt, la toate nivelurile, inainte sa vedem defectele altora – la care, daca nu ma insel, ne uitam ca vulpea la struguri… 🙂
peste tot:(( ai mei stau in Bacau si acolo parca mafia e mai pe fata, nu mai este pic de jena iar smecherii fac tot felul de combinatii fara sa le fie frica sau jena. ceilalti, vai de capul lor. muncesti pe bani putini,pe cartea de munca nu-i trecut tot venitul iar daca nu-ti convine ti se spune in fata ca poti sa pleci, sunt altii care se bat pe locul tau. la scoala, profesorii nu-si fac jobul cum trebuie, vor copiii sa ajunga la ei la meditatie si sa-si umfle buzunarele cu banii lor. din pacate, am ajuns in situatia in care totul merge din rau in rau, parca ne-am pierdut sperantele in oameni mai buni, mai demni, mai corecti. poate ca9scuzati cacaofonia) copiii nostri vor scihmba totul in mai bine.
Din cate stiu eu politisti nu sunt obligati sa poarte centura, nu pt ca sunt ei mai coiosi dar se presupune ca sunt in misiune, fie ca doar patruleaza pe strazi.
Serios? Zice in lege ca daca sint in misiune nu trebuie sa poarte centura? (astia nu erau in nici o misiune, nu se grabeau niciunde, sau ma rog, poate erau in misiunea de a cumpara saorma pentru colegi)
In timpul deplasarii pe drumurile publice, soferul si pasagerii unui autoturism sunt obligati sa poarte centura sau dispozitivele de siguranta omologate. In caz contrar, ei risca sa primeasca o amenda din clasa I de sanctiuni (2 – 3 puncte-amenda), cuprinsa intre 134 si 201 de lei. La aceasta suma de bani se adauga si 2 puncte de penalizare.
E important de stiut ca infantii mai mici de trei ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate, in timp ce copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor.
Totusi, Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier stabileste, la articolul 97, si categoriile de persoane care nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta. Astfel, sunt exceptate de la aceasta obligatie:
conducatorii auto care stationeaza;
conducatorii auto care executa manevra de mers inapoi;
femeile in stare vizibila de graviditate;
conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
instructorii auto, pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice;
examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta.
In ceea ce priveste persoanele din ultima categorie, acestea sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia.
Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta sunt prevazute in Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.
Astfel, potrivit acestui act normativ, afectiunile care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt:
sindroame hemoragipare;
sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
leucemii acute si cronice;
mielom multiplu;
limfoame maligne;
ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;
status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;
by-pass extraanatomic axilo-femural;
pace-maker cardiac recent montat;
afectiuni acute ale sanului;
obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.
Ordinul MS mai precizeaza ca certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se elibereaza intr-un singur exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act.
De asemenea, potrivit actului normativ citat, medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este raspunzator pentru consecintele neutilizarii centurii de siguranta.
Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_25348/Centura-de-siguranta-cine-NU-este-obligat-sa-o-poarte.html#ixzz2lpuv17tM
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Pe mine politistii nu ma enerveaza nici pe departe cat ma enerveaza fundamentalismul ortodox din Romania. Pentru cineva ca mine care nu are nicio religie, faptul ca din salariul meu se plateste biserica (oricare ar fi ea, eu nu cred in niciuna) mi se pare un abuz. Crucea din parlament mi se pare un abuz, ca si cum oamenii aia platiti de mine din salariul meu ar lucra numai pentru crestini. Miile de biserici construite din banii MEI in detrimentul gradinitelor si scolilor si spitalelor mi se pare grav. Eu nu am fost niciodata platita la negru, din pacate 😀 dar am intrebat de fiecare data si de fiecare data am dat posibilitatea angajatorului sa aleaga sa ma plateasca asa. Pentru ca nu vreau sa platesc un sistem sanitar de care nu beneficiez niciodata nici eu nici copilul meu, gradinite de stat pe care nu le vom vedea niciodata la interior, biserica care ar putea sa dispara dinspre partea mea sau sa fie platita de credinciosi (cum ar fi sotul meu 😀 ).
In ceea ce priveste politia sa stii ca uite eu am ceva de bine de spus. Acum 2 ani sotul meu a coborat din masina intr-o noapte cu cheile in mana sa dea niste hartii unui prieten. Pe cand se indrepta spre acela, un nene a venit din spate, i-a tras una in cap si i-a smuls cheia din mana, s-a urcat in masina si dus a fost. Ba a mai avut timp sa dea si semnal dreapta cand a cotit pe o straduta. Sotul meu a sunat la 112, in 30 minute i-au recuperat masina, din nefericire fara hot, dar era intreaga, inclusiv portofelul cu bani din torpedou. Deci au actionat, nu simt ca i-am platit degeaba. Eu de cate ori am apelat sa stii ca au venit, in limitele legilor care nu sunt mai breze nici in alte tari.
Nu fac osana politiei romane, au si ei ciungile si bubele lor in cap dar pe langa alti inutili platiti de noi macar politia tot mai face ceva.
In ceea ce priveste traficul, daca ti se pare alandala in Bucuresti sa stii ca in Brasov si in Constanta este anarhic de-a dreptul.
vai dar cum poti sa spui asa ceva despre brasov! sigur, sigur cei care fac traficul ala sa fie anarhic au numere de buc. si se stie ca sunt nascuti in buc, a 15 generatie, crescuti in pur stil buc.
😀 Sincer nu stiu care e mecanismul din spate dar eu cand vad o masina cu numar de BV sunt mai precauta. Am ramas cu sechele, in Brasov daca sunt cu altul cu carnet in masina predau stafeta… asta daca pot sa il fraieresc, desigur.
Este o parere personala, poate am avut eu ghinion dar eu in BV si CT fac tot posibilul sa nu conduc 😀
In Brasov se circula foarte bine si nu e doar parerea mea.
Pur-buc 😀 – Ioana, sper ca n-a fost ironie cumva pe-acolo. Conduc in Brasov de doi ani, nu mi se pare deloc dramatic – e ceva mai complex cu cele cinci mii de giratorii dar e chestie de obisnuinta. In constanta e jungla intr-adevar.
Impotriva constructorului te poti indrepta in justitie, reclamand viciile ascunse ale constructiei.
La Posta am avut nevoie de curand, sa ridic niste reviste trimise, a fost ok, ma asteptam la mult mai rau. Am stat la coada cam 30 min, ca am ajuns la ora de varf probabil, dar n-a fost un capat de tara.
La Administratia financiara n-am mai fost de 7 ani si nu regret – sper sa nici nu trebuiasca sa trec pe acolo in curand! :)) Na, avantajul de a nu avea nici o proprietate pe numele tau 😛
Cu Politia n-ai ce sa faci, suntem ca-n India, sigur n-o sa se schimbe nimic intr-o suta de ani! Atat timp cat unii incalca regulile sub nasul „organului” si ala se face ca nu vede… si aici ii includ nu numai pe soferi, ci si pe pietonii care traverseaza fix aiurea!
Cat despre trafic – parerea mea ca se circula prost cam in toate orasele mari din tara, cel putin in toate in care am ajuns. Si sigur ar fi fost muuult mai bine daca nu se muta toata provincia in Bucuresti in ultimii 20 ani!
Bine că mi-ai amintit de condens, acuşi îi sun pe neni de la Rehau să-mi dea o soluție, căci nu ştiu ce să mai fac cu geamurile. Nici nu s-a răcit bine şi pe geamurile mele e condens într-o bucurie. Stau cu aerul condiţionat pornit (program de dezumidificare) ca să scap de apa de pe geamuri.
Poliţiştii….nu-i suport şi n-au ce-mi face. Mă enervează când trec pe line dublă continuă, fără centură şi vorbind la telefon (caz real, Râmnicu Vâlcea, acum câţiva ani, vara).
Dap, si la noi tot Rehau, si la noi apa pe geamuri… Noua ne-au recomandat fante de aerisire pe termopane (ceea ce inseamna ca centrala va lucra mai mult).
Noi nu avem Rehau, stam in Anglia si avem fante de aerisire – dar nu vad nicio diferenta: geamurile is pline de apa. Iar noi nu avem o temperatura mai mare de 20 grade (in casa).
Cam pentru ce ai pus tu aici pe lista (inclusiv partea cu apartamentul nou cu mucegai, termopane proaste, galagie) si inca vreo cateva chestii care ne-au enervat cumplit in tara noastra dupa ce s-a nascut copilul, noi am decis sa ne luam lumea in cap. Nu regret nicio secunda. Nu am gasit aici unde locuim acum caini cu covrigi in coada si nici nu am devenit in doi ani si jumatate milionari, dar e mult mai bine!
Mucegaiul l-am rezolvat curatand bine peretele (am dat jos stratul de vopsea lavabila, cel de glet si tencuiala), apoi am dat cu solutie antimucegai si am lasat sa se usuce. Cateva luni am tot aerisit si am evitat orice sursa de umezeala in camera (la noi problemele erau rufele puse la uscat in casa, niste mobila plasata prea aproape de perete si bineinteles termopanele de calitate extraordinar de proasta). Iar cand a venit caldura am tencuit/zigravit la loc.
vaaai, ai deschis cutia pandorei aici:) si eu sunt satula de birocratie, de coruptie, de soferi smecheri, caini vagabonzi, de rahati de caine, de multe-multe… dar avem si locuri frumoase, si oameni minunati si clima de invidiat (cu patru anotimpuri absolut superbe)…
eu sunt binedispusa azi, a nins, vine Craciunul si sunt marinimoasa:)
Eu am 29 de ani si intotdeauna am avut tot salariul pe cartea de munca, plec 99% din timp la 16:30 de la serviciu, mi se platesc orele suplimentare (dar nu prea apuc sa fac), zilele libere prin lege sunt respectate cu strictete, ba chiar intre Craciun si Revelion ni se acorda cateva zile libere din oficiu, care nu ni se scad din concediul de odihna cuvenit. In Romania, da!
Am intalnit doar politisti de treaba, care mi-au dat intotdeauna amenzi mai mici decat as fi meritat. De exemplu, luna trecuta am luat un radar. Cu ocazia asta am realizat ca-mi expirase carnetul si ca-mi uitasem buletinul acasa. Desi putea sa-mi dea amenda pentru toate cele 3, mi-a dat doar pt radar. In rest, mi-a confiscat carnetul expirat si mi-a dat o dovada cu care sa circul 15 zile pana cand voi reusi sa mi-l refac. Si asta fara sa protestez, sa ma scuz sau sa ma rog de el in vreun fel. Mi-a prezentat greselile facute si am zis „da, aveti dreptate”. Si eram pregatita psihic sa platesc pt cele gresite.
Un prieten m-a si intrebat „Pai, cum si i-ai dat carnetul? Nu trebuia! Eu ma certam cu el si tot nu i-l dadeam”. Pai nu asa! Ai gresit, ai fost neglijent, recunoaste si gata! Si in plus ce valoare ar fi avut permisul acela cand mi l-ar fi cerut urmatorul politist? Tot expirat ar fi fost si egal cu zero!
In schimb la Anaf am avut numai si numai experiente negative si mi-e groaza sa ma duc. Efectiv ma ia cu ameteala!
Esti o norocoasa! Dar nu generaliza. Eu lucrez la o multinationala: si nu am dreptul la zilele libere nationale (pt ca suntem romani si deci sclavii celor in afara cu care lucram), team leaderul sta cu ochii pe noi, daca vreau sa plec in pauza mea de masa din cladire trebuie sa obtin aprobari, sa anunt 3 persoane, sa numesc inlocuitor, sa fac foaie speciala(sunt pe un post operational, deci nu top management), m-am certat cu ei ca sa intru in prenatal, daca vreau o zi libera trebuie sa anunt cu 1 sapt inainte, sa obtin 3 aprobari, sa interoghez lumea pt ca daca isi mai ia cineva liber atunci devine o problema mare, orele suplimentare nu sunt platite deloc, eventual si doar in cazuri exceptionale daca stai o saptamana zeci de ore extra atunci ti se dau 2 zile libere (yey), nici salariul nu e cine stie ce. Doar ca il trecut in cartea de munca si am asigurare medicala de baza.
Nu-mi spune, P&G? 🙂
Worse… HP 🙁 Si, cam asa cand esti angajat fara pile care sa te puna bine din prima. A, si avem diferente maricele de salariu desi facem aceeasi treaba, in aceeasi echipa. De ce? Pentru ca eu m-am angajat fara cunostinte sus puse, cu 4 interviuri si testari, si a trebuit sa o iau de la zero, fata de alti colegi de ai mei…
Eu in banca. Am revenit din crestere copil si dupa asta au angajat pe altcineva pe postul meu. Iar mie imipregatesc o propunere minunata, probabil de aia HR-ul nu imi raspunde la telefon. Misto.
Hai ma Ina, ce nemernici… 🙁
Nu generalizez! Tocmai ca stiu ca de obicei nu se aplica! Doar spun.. ca mai exista si romani fericiti (cu noroc la job)!
Si mai adaug ca sunt din Bucuresti! Pt ca vad ca comentatorii csd ca … de la Bucuresti vine ploaia!
Din pacate, chiar daca ai noroc la job, te lovesti de celelalte (noi ne-am caitat casa 4 ani, gaseam numai trasnai prost facute, si uite ca pina la urma tot la una de asta am ajuns, pentru ca nu ai ce sa cumperi, si copilul tot la scoala de stat il dai ca nu ai de ales si daca doamne fere ai probleme de sanatate tot la săital te duci, ca e privat sau de stat, tot oameni blazati gasesti, ca si la posta si la fisc si asa mai departe. Si cind toate-s asa cum sint, degeaba ai un job bun, ca nu traiesti numai la serviciu.
Sa stii, ca uite nu sistemul de invatamant mi se pare cel mai prost. Eu am 24 de ani, am terminat facultatea acum 3 ani si acum sunt la master. Si in scoala generala si in liceu si la facultate am avut profesori foarte buni, pasionati, eficienti in a preda. Sigur ca am avut si mediocritati dar, in ce sistem nu sunt?
Inca o chestie observata de mine. Am spus mai sus ca nu aveam buletinul la mine. Asta se intampla pt ca-l pierdusem, din pacate. Deci a fost necesar sa ma duc la Politie sa mi-l refac. Din cati oameni au fost in fata mea (aproximativ 6), niciunul, dar niciunul nu a avut dosarul complet. Unul isi uitase originalul, altul adusese un contract de chirie expirat acum 10 ani pt dovada adresei, altii venisera fara proprietarii care trebuia sa dea declaratie. Niciunul din ei nu a recunosut civilizat ca a fost vinovat pentru ca mai trebuie sa faca un drum. In schimb se certau cu doamna care primea actele, nici nu stiti ce mi-a fost dat sa-mi auda urechile. Asta in conditiile in care pe toti peretii sunt afisate actele necesare la dosar, modele cum se completeaza cererea si faptul ca proprietarul apartamentului trebuie sa fie prezent in persoana acolo! Ideea e… ca romanii nu recunosc niciodata cand e vina lor. Mereu dau vina pe sistem! Doar ca uneori tu esti cel care a gresit!
totusi, sa nu exageram :). eu am intrebat daca am toate actele si mi s-a confirmat. cand sa ridic, na belea ca nu erau toate. si asa a trebuit sa vina mamuca la oras ca sa aduca alt act, bla bla bla.
Buna Printesa! Intreb si eu, cum facea cineva mai sus, de ce ai impresia ca ce se intampla in Buc si in zonele adiacente este reprezentativ pentru toata tara? Eu am locuit intr-un oras de provincie (mare) in vestul tarii toata viata, sotul e din Ardeal si toate neamurile noastra acopera arealul Banat-Transilvania. Intotdeauna am avut un job platit integral pe cartea de munca, contacte ok cu politia (politicosi, rezonabili, corecti), profesori buni si decenti in scoala si nici un fel de probleme groaznice in arealul social. Mie mi se pare ca in Bucuresti si in unele orase se simte foarte mult urbanizarea fortata, in care au fost adusi oameni obisnuiti sa isi faca nevoile in fundul curtii si obligati sa convietuiasca in cutii suprapuse. Multi nu s-au adaptat si in loc sa investeasca in comunitatea din care fac parte isi manifesta nefericit puseurile primare. Degeaba vrem comunitati ca in Germania, cand avem de-a face cu o natiune abrutizata de comunism.
Pe de alta parte, de 1 an suntem mutati (provizoriu) intr-o minunata tara vest-europeana, din ratiuni de job si nu mi se pare raiul pe pamant aici. Cum in Romania sunt probleme sociale, aici sunt probleme cu imigrantii, sistemele publice sunt enorm de scumpe (oamenii pe aici sunt taxati cam 50%), concediul de maternitate e de 12 sapt si birocratia e la fel de imputita (ultima data am stat muuult mai putin la coada la finante in orasul natal decat aici la orice ghiseu). Plus serviciile sunt la pamant (1 luna jumate asteptare pentru montatul netului, wtf? nu sunt NASA sa imi trebuiasca conexiune spatiala). Intr-adevar, exista orase mici in care se simte civilizatia, exista zone in anumite tari in care se simte civilizatia (Bavaria, Austria, Elvetia, Luxemburg.. si cam atat), dar pentru asta trebuie sa renunti la beneficiile orasului mare si sa stai practic intr-un sat mai rasarit.
Sotul a locuit in ultimii 10 ani in vre-o 6 tari, nu numai in Europa (din interes de job) si sustine ca peste tot poti trai bine sau nu in functie de situatia sociala. Noi la anul ne intoarcem acasa, pentru ca ne ofera exact aceleasi conditii ca traiul aici (si nu, nu suntem de bani gata, pur si simplu avem joburi bune in firme bune) Colegii sotului de la job se plang de tara lor la fel ca romanii nostri de Romania. Interesant e ca dintre romanii cunoscuti pe aici (nu ma refer la cei impinsi de foame sa emigreze), cei din sudul si estul tarii vor sa ramana, iar cei din Ardeal vor sa se intoarca.
Poate ar trebui sa incercati un Cluj/Timisoara/Sibiu, inainte sa deveniti expati 🙂 Hugs!
PS : scz pt comentariul extrem de lung, voiam sa il scriu demult
Nu e o idee rea deloc. Gata, ne cautam job la Cluj! (desi parca citisem ca sistemul de invatamint e chiar mai varza decit la Bucuresti, unde barem exista variante private decente).
Elocvent comentariu; multumesc pentru rabdarea de a argumenta ce simteam si eu mai sus. Si da Printesa, hai la munte sau dincolo de el 🙂
Sunt convinsa ca toti cei din clanul Carpaci (timisoara) se intorc in tara fiindca le permite conditia sociala sa procedeze astfel. Aia din clanul „camatarilor nitu@company” (buc) se pare ca raman pt ca le chioraie matele mai tare in sudul tarii. Aia din est deja sunt lesinati pe drum catre [insert country name].
Lengenda spune ca cei din clanul Carpaci au si un corn in frunte…
Dar nu totul se rezuma la bani apropo de „pentru ca ne ofera exact aceleasi conditii ca traiul aici”. Sunt conditii pur finaciare. Daca pui problema asa, sa stii ca si unii de prin tarile africane castiga mai bine decat ministrii de pe aici :)))))))))))))))) Viata presupune mai mult decat strict ce numeri la sfarsit de luna! Oricat de mult ai sustine exista diferenta de la cer la pamant intre traiul in Romania si cel dintr-o tara vestica. Iar intr-o tara vestica fitza nu e sa stai in orasul mare, eventual si la bloc, ci chiar la „tara”, la casa, ca sa se poata zbengui copiii in voie in gradina, la aer curat. Iar satele mai rasarite sunt orasele in toata regula cu absolut tot ceea ce ai nevoie, de la sala de cinema sau chiar teatru pana la gradinite si scoli. Iar ca sa ajungi la orasul cel mare datator de toate ai mijloace de transport care fac legatura cu orice vagauna. Asa ca nu compara, ca nu ai ce… Nu zic ca umbla caini cu covrigi in coada, ca deh nu exista sistemul perfect, ci doar perfectibil, iar tarile astea civilizate chiar stiu sa-si „perfectibilizeze” sistemele.
Eu m-am referit strict la experienta mea de trai in Ro vs trai in Vest. Si tinand cont ca standardul meu de viata (nu strict financiar, si social si etc) este acelasi, nu vad de ce as sta in alta parte. Evident, daca ar trebui sa aleg intre a ma muta in Bucuresti sau a ramane aici, as ramane aici.
Intr-adevar se practica mutatul in localitati mici, invecinate si lucratul in orasul mare (toti colegii sotului procedeaza asa), dar mie viata de navetist mi se pare o tampenie. Si asa petrecem suficient timp la job, nu cred ca e necesar sa mai petrec inca 2 ore pe drum (atat fac colegii sotului, indiferent de mijlocul folosit – masina sau transport public). Plus ca in orasele mici nu sunt licee & facultati, spitale mari si alte facilitati. Iar cand vine vorba de trafic, eu in viata mea nu am petrecut atata timp blocata (fie pe autostrada, fie prin oras) cat am petrecut de cand sunt aici.
Ce apreciez foarte mult este transportul public in oras (traiasca metroul, as fi moarta fara el) si posibilitatea de a calatori in tarile invecinate. In rest chiar nu vad nici un bonus de a sta aici. Sistemul de invatamant mi se pare la fel de bun (sau rau) ca cel de la noi (suna cunoscut inscrisul pe liste la cresa inainte sa ramai gravida sau statul la coada de la 4 dimineata pt inscriere la gradi, mie da), sistemul de sanatate e mai ok, dar si in RO beneficiam de aceleasi conditii (asigurare medicala privata). Oricum eu nu am asteptari de la sistem. Nu ma astept sa stau in Cocomarla de Jos si daca m-am nascut si am lucrat acolo si s-a inchis fabrica „sistemul” sa imi gaseasca de lucru fix in orasul in care vreau eu. Lumea e mai dispusa sa migreze in afara, sa renunte la cercul de suport social (care mie mi se pare f important) in loc sa migreze in tara. Sunt plusuri si minusuri cu fiecare decizie, „home is where the heart is”, nu?
Dar din nou, nu consider ca detin adevarul absolut. Dar daca as avea de ales intre a ma retrage „la tara” intr-o tara din vest si a ma retrage intr-o suburbie a orasului meu natal (la casa si aer curat), as alege a doua varianta, pur si simplu pentru ca prefer sa fiu aproape de job, de activitati si mai ales de familie.
N-am chef sa intru in polemica, care mai este si neconstructiva pe deasupra. Sa spunem doar ca faci parte dintre cei 1% dintre romani, multumiti de sistemul (nu doar invatamant & de sanatate, ci si cel politic, social etc.), mentalitatea si viata de zi cu zi din Romania. Sincere Felicitari!!!!!!!!!!!!!!! Eu ma intreb doar, daca nu exista nicio diferenta intre traiul din Ro si cel din vest, de ce a emigrat un sfert din populatia tarii (si nu doar cei „impinsi de foame”) si inca un sfert isi pune problema sa emigreze doar ca nu o fac datorita „cercului de suport social” si 99% dintre tinerii plecati la studii, spun ca se vor intoarce in tara POATE, la pensie. Seara faina
Nu stiu nici eu de ce, dar nu inteleg de ce lumea se uita ca la urs la cei 1% care sunt fericiti in RO? Asa cum oamenii nemultumiti isi pot exprima nemultumirea, asa si eu imi pot exprima multumirea. Cum spuneam, nu sunt multumita de sistem, pentru ca nu cred in sistem si nu incerc sa ader la el. Pentru asta exista chestii private in care functioneaza concurenta, deci sunt de calitate. Iar mentalitatea si viata de zi cu zi nu ma impacteaza pentru ca nu ma confrunt cu cazuri nefericite/enervante (prietenii, familia, colegii de la job sunt oameni ok cu mentalitati ok) si din fericire nu am contact cu autoritatile sau alte surse de enervare decat foarte rar.
Ideea e ca fiecare are dreptul sa fie fericit cum si unde considera. Eu voi face asta in Ro, atata timp cat vor exista acolo locuri pt un trai decent si fericit alaturi de cei dragi, asa cum exista acum. Daca in viitor voi considera altfel, voi pleca si eu 🙂
O seara minunata si tie (sau voua, nu stiu cum sa ma adresez, internetul e prea mare) :))
Iti inteleg frustrarea, o am si eu fte fte des.
Din pacate alta solutie decat optimismul la limita dulcegariei nu am pentru tine (nici pentru mine): we gotta change things, cu accent pe WE.
Si heads up, ca nici la altii nu-i neaparat mai roz (poate doar din perspectiva survival, dar tot e pentru „of the fittest”). Viata e grea, d-aia tre sa zambim.
Hai ca zambim noi sambata, asa a ramas, nu?
Kisses & nu face riduri pentru chestii din astea, nu merita 😛
Daaa, pe simbata! Pina atunci se drege ea starea de spirit!
Deci, sa o luam asa. Cu strainatatea e cu doua teisuri. Depinde de unde ai plecat si depinde de unde ai ajuns. Pentru unii mai mamosi strainatatea doare rau si tind sa vada doar partile negative. Pentru altii care se adapteaza, asti fac fata sistemului si il accepta, pt ca dragii mei exista o diferenta si o diferenta mare – aici ma refer strict la Europa de Vest si tarile din UE care au aderat inaintea Romaniei.
Revenind la subiect – in Bucuresti e intradevar mai naspa (coruptie, mitocanie) decat in alte parti ale tarii, si aici nu ma refer doar la Transilvania, am fost recent in Moldova (Iasi, Suceava) si a fost ok. In Bucuresti primul semnal e dat de limbajul pe care il folosesc oamenii la piata, in magazin, nu zic de taxi – lipseste politetea. Aceasi impresie mi-au confirmat-o si strainii care au fost cu mine in RO.
Cat despre restul problemelor, le vad, le simt, de fiecare data cand sunt in RO si ma bucur ca le las la granita – poate nu pe toate, dar multe dintre ele.
Prima data cand am vazut masina de politie trecand lini dubla continua pentru ca se saturasera se stea la semafor, am fost socata, a doua oara iritata, a treia oara sper sa am telefonul la indemana sa pozez si sa se fereasca sa ma opreasca politia pe mine pentru ceva…
Si eu sunt iritata zi de zi de sistem, mai ales ca lucrez la stat, dar imi dau seama ca nu pot schimba nimic, si nu cred ca in viitorul apropiat se va schimba ceva in bine.
Apropo de gradinite, ziceau parintii ca au dat intre 40 si 100 lei pentru cadouri pentru educatoare si mici cadouri pentru copilasi, 100 lei, si parintii care 700 lei pe luna salar si 2,3 copii, oare ce fac? Cum se pot lupta cu mamicile care arunca cu banii…
Buna Ioana, eu locuiesc la casa, este construita de noi in regie proprie, deci nu am cumparat-o gata construita si, la etaj, avem mucegai pe tavan (la colturi) si condens pe geamuri pe care le sterg in fiecare dimineata, in conditiile in care casa este izolata pe afara. Nu stiu daca asta te face sa te simti mai bine, dar poate ajuta 🙂
Casa este construita de 10 ani si ne-am mutat de 3 ani. Pana acum 3 ani nu a avut nimic. 🙂
Ce vreau sa spun este ca se creaza un cerc vicios in orice domeniu pentru ca nu mai suntem responsabili in ceea ce facem sau in ceea ce muncim. Am lucrat pe vremea comunismului 6 ani, iar apoi dupa revolutie (la care am si participat) am avut ani in care aveam si 2 joburi. Totul ca sa-mi fac casa mult visata pentru ca m-am nascut la casa si pentru ca, comunistii, ne-au demolat mutandu-ne la bloc fara voia noastra. Sunt dintr-o familie cu 5 copii, eu fiind prima. Am primit o educatie de la o mama care avea 4 clase si lucra la razboi (de tesut) in fabrica. Ne-a invatat ca atunci cand ne bate cineva la usa sa deschidem usa larg (sa nu ne fie rusine ca nu ne-am platit darile catre stat), sa ne uitam la parul din ochiul nostru inainte de a vedea batul din ochiul altuia, ne-a mai invatat sa luam atitudine atunci cand ceva ni se pare ca nu este corect sau ne deranjeaza. Deci, ideea era ca nu facem mai nimic sa schimbam lucruri. Asa cum am dansat pe 21 decembrie 1989 hora unirii pe rondul de flori de la Universitate (rond pe care nu calca nimeni in afara angajatilor ADP-ului cand sadeau flori) pentru a scapa de comunism, asa astept acum ca cei tineri s-o faca pentru ceea ce ar trebui indreptat sau schimbat la aceasta ora in Romania. Atunci aveam 24 de ani, acum am 47. Cat mai trebuie sa astept ca sa vad ca pot trai in Romania asa cum spui tu, adica CIVILIZAT?! Ma uit in jurul meu, la colegii de serviciu, la prieteni, oameni care au copii si care nu fac nimic pentru a le lasa o tara mai buna. Acesti copii vor trai aici, nu vor emigra toti. Eu nu am copii si cu toate acestea am grija mult mai mult de resursele naturale decat o fac cei care au copii. Romanul de astazi asteapta sa faca altii ce vrea el sa vada, sa simta, sa consume. O spun inca odata ca nu exista RESPONSABILITATE. De aici vin toate relele, neplaceririle, si se leaga intr-un cerc vicios.
O alta discutie care ma deranjeaza este despre Bucuresti,,orasul in care m-am nascut, pentru care am platit taxe impreuna cu multe generatii din spatele meu. Nu stiu cum oamenii se asteapta ca sa curga lapte si miere daca orasul ca si suprafata nu s-a marit deloc si, in fiecare an, ne inmultim. Nu vreau sa deschid acum o polemica despre bucuresteni vs provinciali. Ma gandesc ca si eu daca eram din provincie mi-as fi cautat o viata mai buna la oras sau in capitala tarii. Dar nu mai vreau sa aud ca Bucurestiul pute, este murdar, toxic, etc. din gura celor care au migrat din tara. Intotdeauna am incercat sa evit cuvantul „provincie” pentru ca am vazut ca este perceput ca o jignire si nu-mi face placere nicicum sa jignesc oamenii in general. Este asa penru ca: sunt multe masini pentru ca nu mai putem fara (eu nu am masina), suntem atat de multi incat nici pe trotuar nu mai avem loc, pentru ca nu avem grija de bunul pe care-l folosim in comun. Toate capitalele tarilor civilizate sunt la fel. Nu cred ca ma poate contrazice cineva ca Parisul este mai curat decat Bucurestiul. Am avut norocul sa calatoresc in strainatate inca de la 14 ani, de pe vremea comunista, stiu ce vorbesc cand spun asta. Am fost sportiva de performanta si mi-am reprezentat tara fara sa castig un ban la acea vreme. Acum nu mai facem nimic gratuit, nu stim sa ne respectam orasul si tara in care traim, sa fim nationalisti. Nu stim sa ne respectam intre noi si nu mai avem MODELE. Ma opresc aici ca am scris deja prea mult. Raman in continuare optimita ca va avea cine sa-mi plateasca pensia, desi acum contribui cu sume substantiale la stat (lucrez in multinationala din 1992), ca imi voi permite sa merg la teatru si film cand voi iesi la pensie, ca ma voi plimba linistita prin parc si sa fac tot ce nu am putut face acum pentru ca de aproape 30 de ani lucrez intre 10 si 16 ore in fiecare zi.
Cu sinceritate si respect,
Mihaela