30 de NU-uri cu un nou născut

62622_502254226501667_45456832_n

Nu spălați nou născutul în apă fiartă și răcită (decât dacă apa de spălat provine din râu sau puț cu apă nepotabilă). Nici cu apă plată încălzită. Prea mult efort inutil. Dacă spălați copilul cu apă de la robinet, nu e nevoie să o fierbeți.

Nu țineți bebelușul în scoica auto decât cât sunteți în mașină. Nu îl lăsați să doarmă nesupravegheat acolo. Nu folosiți scoica pe post de pat sau de coș de transport. Se poate sufoca, sunt deja câteva cazuri.

Nu transportați bebelușul cu mașina decât în centuri, în scoica lui. Nu în brațe, nu în landou.

Nu lăsați bebelușul să plângă singur, ca să-și facă plămâni puternici. Când plânge singur, bebelușul e speriat, agitat, nivelul hormonului de stres din corpul lui crește foarte mult și asta nu are efect pozitiv asupra plămânilor, dimpotrivă, are efecte negative asupra întregului său corp.

Nu călcați hainele nou născutului după fiecare spălat. Bebelușul nu vizitează focare de infecție care să se lipească de hainele lui. Dacă vă face plăcere să faceți asta, sigur, puteți trece la treabă. Nu este însă necesar. Prea mult efort inutil.

Nu vă străduiți să distrați bebelușul. Vocea mamei sau a tatălui sunt suficiente. Nu are nevoie de jucării cântărețe (s-ar putea să îl sperie), de teatru, de desene animate.

Nu zdruncinați copilul (adică nu-l zgâlțâiți până i se mișcă puternic capul pe umeri, dinspre față spre spate sau spre laterale). Puteți provoca leziuni cerebrale grave.

Nu puneți bebelușul în fund, coloana lui nu e pregătită, nici mușchii gâtului nu sunt.

Nu purtați bebelușul în sisteme de purtare cu spatele la voi. Întotdeauna cu fața spre voi, cu spatele curbat în forma literei C, ghemuit ca în burtă, nu cambrat pe spate.
Nu cântăriți nou născutul în fiecare zi. În unele zile crește, în altele nu, în unele mănâncă mai puțin și face caca mai mult. Important e să crească în fiecare lună, nu în fiecare zi. Cântăritul zilnic vă stresează și pune presiune pe tine, pe copil, pe relația voastră.
Nu vă bazați pe neamuri și cunoștințe să vă cumpere ce aveți nevoie, majoritatea vă vor aduce haine nepurtabile, jucării periculoase, accesorii inutile. Faceți voi liste, cumpărați voi. Lista noastră e aici.
Nu cumpărați jucării educative, nou-născutul nu se joacă. Nou-născutul nici nu vede bine. Ceva moale și colorat de pus pe salteluță, propriul pumn, mami și tati. Acestea sunt jucăriile de care are nevoie.
Nu frecați copilul cu săpun sau geluri de baie, bebelușul nu e murdar. Câteva picături de gel special pentru bebeluși în cadă sunt suficiente.

Nu vă panicați dacă plânge mult și foarte foarte tare. E normal. Alt mod de exprimare nu are. Luați-l în brațe, cântați-i, legănați-l. Uneori nimic nu va merge, dar e ok și așa, bebelușii au nevoie să plângă mult uneori. Fiți acolo lângă el.
Nu cumpărați pompe de sân, biberoane, suzete (dacă se va dovedi că aveți nevoie de ele, le va cumpăra soțul rapid mai târziu, eventual puteți lua o pompă cu împrumut pentru primele zile și dacă vedeți că e necesară, puteți cumpăra atunci, se găsesc în majoritatea farmaciilor mari). Dacă totul merge bine cu alăptarea, veți pierde mulți bani cu o investiție inutilă.
Nu ungeți copilul cu loțiuni și creme, nu are nevoie, pielea lui e perfectă (decât dacă, desigur, are pielea uscată și pediatrul recomandă creme speciale). Un ulei de masaj seara după baie, fără parfumant, e absolut suficient.
Nu înfofoliți copilul, el trebuie să poarte mereu ce purtați și voi, fără pulovere în plus. Supraîncălzirea e foarte periculoasă la cei mici.
Nu țineți copilul în casă, la trei zile după naștere îl puteți scoate la aer (dacă afară nu e gerul bobotezei sau vânt puternic).
Nu puneți jucării sau perne în patul nou născutului, nu are nevoie de ele și se poate sufoca.
Nu alungați animalele de casă, bebelușul e în siguranță cu ele (presupunând că nu aveți drept animal de casă un diavol tazmanian).
Nu ridicați temperatura în casă la mai mult de 23 de grade (la somn ea poate fi și de 21 de grade).
Nu puneți copilului căciulă în casă dacă în casă sînt peste 18 grade.
Nu vă stresați că bebelușul va primi 1-2 biberoane de lapte praf în maternitate. E posibil să primească, orice ați face sau ați spune, la stat sau la privat. Asta nu înseamnă că n-o să-l mai puteți alăpta.
Nu acceptați vizite în primele săptămîni, nu aveți nevoie nici de microbi, nici de griji în plus.
Nu sterilizați tot ce vine în contact cu nou-născutul.

Nu încălțați bebelușii. Nu au nevoie și îi incomodează.

Nu îmbrăcați bebelușii în cămăși și rochii cu volane. E important pentru ei să le fie comod. Body de bumbac, pantaloni moi.

Dacă bebelușul mănâncă lapte praf, nu-l preparați cu apă plată fiartă. Apa plată fiartă conține prea multe minerale (prin fierbere se evaporă din apă și rămân mineralele). Puteți fierbe apa de la robinet, dacă vreți să fiți siguri, pe cea plată o folosiți doar încălzită.

Nu trageți de voi. Dacă tot ce puteți face în primele săptămîni e să alăptați, să mâncați și să dormiți, e perfect.
Nu rupeți internetul în două în căutare de validări că faceți ce trebuie, sunt șanse mari să ajugeți să vă îndoiți de voi înșivă. O prietenă bună, cu copii ceva mai mari și cu capul pe umeri, plus o carte polițistă sau de amor or să vă facă mult mai bine.

Nu vă temeți să puneți bebelușul în brațele tatălui. Nu se va rupe nici unul dintre el. Curaj!

Nu fiți mame eroine. Cereți și acceptați ajutor la gătit, curățenie, orice. Primele săptămâni pot fi foarte grele.

Mai avem și altele?

Am multe gravide în jur care mă sună sau îmi scriu disperate că-s prea multe informații în jur și nu știu ce să facă, să cumpere oale de 50 de litri să fiarbă apă pentru baie sau e mai bine cu apă plată? Pot să dezinfecteze hainele copilului cu soluție de la farmacie? Acum toate astea mi se par amuzante, dar îmi dau seama că acum șapte ani pe vremea asta mă rodeau și pe mine dileme asemănătoare, așa că m-am gândit să pun pe hîrtie pentru toate prietenele mele însărcinate o listă de lucruri pe care NU trebuie să le facă, pentru simplul motiv că-s inutile (unele sunt chiar periculoase, deși par inofensive).

PS: În poza de mai sus, Sofia avea trei zile.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

81 comentarii

  1. Explica-mi, te rog, cum e cu sterilizatul hainelor, biberoanelor, bolurilor din care manca copchilul.
    Nu inteleg daca e ok sa sterilizezi biberoanele mereu si cand pot sa ma opresc.

    Ce carti ai citit si sunt normale, dau sfaturi care au sens?

    • De ce ai sterliza hainele? Pe unde umbla ele de e nevoie să fie fierte?
      Nu e nici o problema daca le sterilizezi pina intra copilul la scoala (cu conditia sa nu contina BPA), dar nici nu e necesar s-o faci. Copilul va linge gresia, asa ca sterilizezi tu fiecare lingurita va fi cam egal cu zero.
      Nu am citit carti despre toate astea, m-am bazat pe instinct, bunul simt si, cu timpul, pe experienta.

    • Medicul neonatolog mi-a spus ca pana la 6 luni. Dar intrucat eu am alaptat exclusiv pana atunci, am sterilizat doar ocazional pompa + biberon ( pentru rarele momente cand am plecat mai mult de 2 ore legate si am lasat rezerva de lapte).

    • Eu am fost mama denaturata si m-am oprit de sterilizat pe la aproape 4 luni, cand maya deja inepea sa linga tot ce nimerea. Nu am calcat niciodata, nici nu am sa o fac, i-am facut baie in apa de l robinet din prima zi (la maternitate o spalau direct sun jetul de la robinet, deci…care apa fiarta si racita?), nu o uliez decat ocazional, o data la vreo 2 saptamani, pt hidratare, nu i-am sterilizat decat dupa desfacere suzetele, nu dezinfectez jucarii, cainele are voie sa se joace si sa o pupe pe M (supravegheati, bine-nteles) si nu ma panichez daca cumva are vreun fir depar de la Spike pe mana sa in gura (canele e deparazitat si vaccinat).

  2. mai, asta cu apa fiarta si racita.
    toata lumea trebuie sa inteleaga ca apa are in ea o anumita concentratie de saruri minerale (cationi de calciul, de magneziu etc)
    este ceea ce da apei acea duritate care se masoara in grade (ma rog, si aia e de 2 feluri etc)
    cine vrea, citeste aici http://en.wikipedia.org/wiki/Water_hardness

    ideea este ca prin fierbere, duritatea apei creste, din simplul motiv ca o parte din apa se evapora si deci sarurile care raman sunt diluate intr-o cantitate de apa mai mica, deci concentratia lor creste

    chestia e ca apa dura nu e buna nici pentru baut, nici pentru piele (o usuca, plus ca apa dura face ca sapunul sa se duca mai greu de pe piele)

    deci in niciun caz nu e buna pentru pielea bebelusului.
    singurul efect potential benefic al fierberii apei este ca se omoara microorganismele din ea.
    insa apa de la robinet nu are microorganisme rele in ea, ca o trateaza astia cu clor.

    deci nu e niciun beneficiu real sa fierbi apa, ba din contra, e potential periculos pentru pielea copilului. iar de baut apa fiarta e cea mai proasta idee.

    referitor la apa din put sau rau, daca e nepotabila nu ar trebi folosita pentru copil si gata. apa din put oricum este mai dura din start, deci prin fierbere poate sa ajunga la ceea ce se cheama „roca lichida”, adica o apa foarte dura.

    • Nu e chiar asa: parte din sarurile de care spui se separa in apa, de cele mai multe ori se lasa la fundul recipientului si mai raman si pe peretii vasului. Stiu din propria experienta cu o apa dura – 21 de grade – si ibrice de ceai uitate pe foc indelung :D. A
      Aici zic ca bebelusului ii trebuie lotiuni, sau bidratare a pielii – cand apa e mai dura. Ioana mea tot avea pielea uscata pe la 2-3 saptamani, pentru ca apa cu care o spalam era mai dura, chestiune confirmata si de medic.
      Altfel, eu as zice ca gravidele si mamele sa se bazeze pe bun-simt. O iei razna daca faci ca la carte, sau ca-n spital! Orice casa are colonia ei de bacterii la care copilul se va adapta, important e sa pastrezi curat, nu camera sterila.
      Iar eu zic ca, dmpotriva, daca aveti pe cineva decent si cu bun-simt, care sa n-aiba pareri, sau, cel putin, sa nu le emita d-a-mboulea, apelati fara ezitare. Eu as fi luat-o razna fara mama, sa faca de mancare si curat de doua ori pe saptamana. E drept c-as fi luat-o razna si cu soacra-mea, care a crescut doi copii acu’ 35 de ani si le stie pe toate :-))).
      Eu n-as tine animal in casa, pentru ca, in iuresul cu copii e o grija-n plus :D. Si pentru ca se pot intampla varii accidente, de exemplu, pisica unor cunostinte isi facuse jenantul obicei de a se culcusi in patutul copilului (fara ca parintii sa fie pe faza), copilul cu fond alergic, dermatite tot timpul, pana au dat de un medic de i-a interogat atent si le-a recomandat sa supravegheze atent pisica.
      Si, above all, hang in there, ca vin vremuri mai bune! Va plange din ce in ce mai putin, va dormi mai organizat, va invata sa sufle nasul :-). Aveti incredere, daca rabdare e mai greu. Aveti rabdare si cu mancarea, diversificare si primii trei ani jumate dupa (:D), cel mare al meu a fost un dezastru! Nu i-a placut nimic, nu prea manca nimic! Odata ce a inceput (1) cu mancaruri mai de oameni mari (sarmale din pasare si foi de salata, de ex) si (2) gradinita, a inceput sa mance si el ca un copil normal, uneori cam mult.

  3. Imi pare bine ca abordezi chestia aia cu iesitul din casa… dupa traditia ortodoxa, copilul nu are voi sa iasa din casa pana nu e botezat…. si nici mama. NO COMMENT further more…
    Cand o sa fiu insarcinata o sa citesc ce ai scris pe blog, pentru a ma RELAXA…

    Multumesc!

    • „Este adevărat că mama nu trebuie să iasă din casă până în ziua a 40-a după naștere?

      Desigur că nu. Nicăieri în Canoanele Bisericii și nici în istoria ei nu găsim prevederi referitoare la așa ceva. Problema însă trebuie pusă altfel: după naștere femeia este slăbită și se recomandă repaosul și odihna chiar la pat dacă e cazul, și nicidecum efortul fizic. De aceea se mai zice și că, până la 40 de zile, femeia care a născut nu are voie să facă nici una din treburile casei. Deci problema se pune mai mult din punct de vedere medical și nu religios.” (de aici http://www.parohiamacin4.org/nastere_botez.htm)

    • 40 de zile mi se pare enorm. Dupa o nastere naturala te refaci fizic in 3-4 zile, dupa cezariana in maximum 2 saptamini. Plus ca sa impingi un carucior afara la aer nu e cine stie ce efort, ba chiar cred ca-i prinde bine si mamei.

    • @ Crengu: eu inteleg ce spui, dar incearca tu sa ii convingi pe adeptii bisericii care sustin ca iti trebuie derogare de la preot pentru a putea iesi din casa inainte de botez.
      Am asistat de curand la o discutie de genul si mi s-a parut ca sunt cel putin in 1900 toamna…

    • Uau, eu așa ceva nu am auzit și nici nu îmi amintesc să fi auzit vreodată 🙂 în toată viața mea și în medii diferite (unele chiar tradiționale).

    • Problema care se punea mai Demult, nu acum, (de unde a ramas si acest obicei), era ca in perioada lehuziei femeile nu puteau intra in biserica, deoarece se presupunea ca in aceasta perioada ele au scurgeri de sange, si nicidecum sa nu iasă afara din casa. Problema de a nu scoate nou-născutul afara, este in sensul de a nu-l expune la factori de risc care sa-i afecteze sanatatea/viata, mai ales atâta timp cat nu este botezat, dar nu se interzice iesirea afara, cu sau fără nou-născut.

    • In principiu, botezul copilului se face in a 40-a zi de la nastere, cred ca tocmai de-asta momentul era luat ca reper calendaristic. Normal ca fiecare mama se reface mai usor sau mai greu in functie de organism, dar si vointa are rolul ei; daca nu te straduiesti sa-ti revii, sa faci aia si ailalta pe motiv ca te doare cezariana sau epiziotomia, recuperarea e mai dificila. Eu am citat doar ca sa lamuresc superstitia conform careia femeia nu are voie sa iasa din casa pana nu se boteaza copilul (asa nici sa mearga sa-i scoata firele nu ar trebui). Bine, mai sunt si altele, dar exista si surse de informare. 🙂

    • ce dragutz, popii dau acum si recomandari medicale… e si normal, avand in vedere ca au telefon direct cu Dumnezeu iar El este omniscient, nu-i de mirare ca se pricep la orice.

      lasand gluma la o parte, daca decizi sa-ti cresti copilul dupa recomandarile Bisericii, atunci nu mai e nimic de discutat, faci ce-ti spune popa si ai rezolvat problema.
      unii ar zice ca e o prostie imensa sa nu scoti copilul din casa doar pt ca asa zice popa (sau ma rog, asa zice vecina ca ar zice popa), dar fiecare le stie cel mai bine pe ale lui.

    • eu am scos copilul din casa la o saptamana, pe gerul bobotezei (era cod portocaliu de ger si ninsori). Intai 10 minute, ziua urmatoare 15 si asa mai departe… nu a racit, nu a patit fix nimic, ba, din contra dormea mai bine si manca mai cu spor. M-a certat mama, soacra-mea si vreo 2 matusi. M-a durut fix in basca. Eu zic ca daca te bazezi pe instinct o sa fii ok.

    • Dupa cezariana, la 4-5 zile eram aproape ca noua, cu iesit cu copil afara si impins carucior, carat copil de la etajul 4 pana jos si inapoi (sotul cara caruciorul), iar la 3 luni ale Mayei luni deja faceam cate doua drumuri, unul cu caruciorul si altul cu copilul, total 4 drumuri pana la 4 si inapoi, plus plimbare, plus carat de cumparaturi (teoretic nu aveam voie, insa nu am stare si m-am simtit in stare fizic, nu am avut disconfort sau ceva)

  4. fetita mea are 8 luni jumate. va dau un sfat prietenesc NU VA STRESATI cu fiert, sterilizat, etc . bebe are un system de autoaparare foarte bine pus la punct . noi (eu si sotul) I-am fiert biberonul si tetina la 2 zile 5 min pe foc, hainele le calcam si baita…cu apa de la chiuveta…37 grade…fara caciula pe cap. eu am nascut prin cezariana si 2 zile a stat bebe fara caciula…acum nu o suporta…cainele…recunosc I l-am dat mamei, cu toate ca, acum imi pare rau….dar…bucurati-va de fiecare moment…pt ca eu , acum la 8 luni jumate imi este dor de ea la 1 luna…pupici si crestere usoara….si profitati ca timpul trece imediat…acum are 1 zi ….acusi are 1 an..si nu stii cand a trecut timpul…felicitari pt blog..

  5. Buna,printesa!ai dreptate,este o lista perfecta!!!eu si acum la 2 ani si 6 luni spal toate hainutele noi inainte de prima purtare,l-am spalat cu apa din boiler,intr-adevar am primit destule dar mai nimic folositor,dar eu m-am pregatit de cand eram gravida in 7 luni si ar mai fi multe de zis.Poate norocul meu a fost ca am avut cateva mamici inaintea mea si am tras concluziile de acolo :)))) apropo, iti urmaresc blogul si bravoooo,tine-o tot asa!te-am pupat

  6. Super sfaturile!
    Eu nu am sterilizat NIMIC. Doar am spalat, de bun simt, hainutele la prima purtare si atunci cand erau murdare, ca si biberoanele, tetinele, suzetele. Fara fiert, sterilizat, calcat. Ah, da, nu calc NIMIC niciodata (doar cand mergem eu si sotul la vreo nunta).
    Detergent am folosit Persil Sensitive si a fost foarte bine. Apa de la robinet pentru baita. Apa nu bea, deocamdata, decat in cazuri extreme si cand a fost cazul, i-am dat apa plata, normala, din sticla, putin incalzita (Bucovina).
    Si da, am iesit afara la 10 zile ale lui, pentru ca era decembrie si destul de rece afara. De atunci, am iesit aproape zilnic (in zona mea nu a nins / viscolit / nu au fost troiene / temperaturi foarte mici) si nu are absolut nimic.
    Si am si catel (cu toate vaccinurile si deparazitarile la zi, cu baita facuta de 2 ori pe zi, dupa iesirile pentru treburi diverse) care l-a mirosit si lins din prima zi cand l-am adus acasa. 😀 Si acum doarme cu el in pat cand are chef. Nu patutul lui dar, cand e bebe pe patul nostru mare, uneori vine si blanosul si se face covrig langa el. La fel, n-a patit nimeni nimic.
    Bebele e alaptat si da, a primit lapte praf la maternitate dar, nu m-am stresat. Nu s-a invatat cu el din alea 2-3 zile cand era foarte foarte mic.

  7. Eu as mai adauga: nu chemati ajutoare in casa in primele cateva saptamani sau chiar luni. Adica mama, soacra, bunica. Decat daca se ofera sa faca de curat si de mancare, atat. Altfel, zeci de sfaturi contradictorii si de pareri si de „asculta-ma pe mine ca am crescut n copii” fac extrem de rau proaspetei mame si increderii ei in sine si in instinctele ei. Mama, tatal si bebe se descurca minunat singuri la inceput. Dupa un an incepe greul :))

    • Hm, mie mi se pare ca dupa 1 an a devenit totul mult mai simplu! Muuuult mai simplu! Primele luni au fost cumplite. Si da, ajuta mult cineva la gatit si facut curat, dar sa fie pe mute.

    • E si mai simplu, si mai dificil 🙂 Pentru ca apar deodata necesitatea mamei de a mai face si altceva (servici etc) si necesitatea crescuta de atentie exclusiva a copilului 🙂 Nu mai poti sa lucrezi cu el mufat sau in brate, cand esti cu el, pai tre’ sa fii cu el 😀 daca ai nevoie sa mai faci si altceva, apoi trebuie o terta persoana care sa iti ia rolul si sa treaca la joaca.

      Adica nu stiu, uite, de exemplu, chestii prin casa fac numai cu ea, nu am probleme. Dar daca am de lucru la calculator cateva ore, atunci am nevoie sa stea cineva cu ea, amandoua avem nevoie de fapt. Cand avea cateva luni, faceam orice cu ea in brate fara probleme, nu aveam nevoie de nimeni. Am fost si la ginecolog si la cosmetica impreuna. Acum nu as mai avea cum sa fac asta, e un toddler fara stare :)))

      La asta ma refeream. Oricum la mine primele luni au fost un vis frumos. Multa lume ma „pomeneste” pentru asta, stiu 😀 Pac copilul in wrap si ma duceam oriunde, faceam orice.

    • E drept ca mult mai usor manevrezi un mormoloc de trei kile decit o persoana de 12, dar OMG in primele luni, dormeam 3 ore adunate din 24, chiar nu ma ajuta la nimic ca mi-era usor sa o car, nici cum ma cheama nu stiam. Acum dormim 8-9 ore pe noapte (noi, ea doarme 12), avem timp si la prinz sa vedem un film in weekend, e Paradis, ma jur!

    • De acord – după 1 ani devine mult mai simplu, chiar nu înțeleg mămicile care zic că începe greul după un an. Primele 3 luni sunt cele mai grele, apoi devine tot mai ok și mai interesant.
      Între 2 și 3 ani mai e o perioadă un picuț dificilă (the terrible two), dar nu se compară cu primele luni.
      După 3 ani, saltul este considerabil și deja simți că te-ai despărțit complet de bebelușie – noroc cu BB2 🙂
      Cu o singură chestie de pe lista ta, Ioana, nu sunt de acord – „nu cumpăra pompă”. Ei bine, pe mine asta m-a salvat ca și pe toate mămicile pe care le cunosc și au lăptat cu succes. E drept că sunt cam 10% șanse să fii una dintre norocoasele care nu fac furia laptelui, dar, cum șansele sunt mici, e bine să o ai acolo în caz că realizezi la miezul nopții că ai nevoie ACUM! Nu e foarte plăcut să îți trimiți bărbatul după pompă pe la vreo farmacie de gardă noaptea, în timp ce ție îți explodează sânii și ai un bebe urlător în casă. Spun asta din experiență proprie.

    • Ioana, mie primele luni mi s-au parut simple la ambii copii pentru ca dormeau mult (si eu pe langa ei- motaiam de cel putin doua ori pe zi) si papau doar san- deci nu aveam de pregatit biberoane sau alte mancaruri. Dupa 8 luni a fost mai greu, cand au inceput sa mearga de-a busilea si trebuia sa fiu 24/24 cu ochii pe ei sa nu se loveasca..apoi a urmat balciul cu diversificarea care la noi a mers tare, tare greu, si la bb1 si la bb2…deci iata, experientele sunt diferite.

      Cu pompa confirm ce zici tu: la bb1 nu am vrut sa dau banii inainte de pomana, asa ca in prima noapte dupa ce am iesit din maternitate sotul cauta in farmaciile non-stop din cartier pompa de san iar eu ma tavaleam de durere cu sanii plini si cu frisoane..

    • Ai avut noroc. Noi in primele luni nu am dormit, aproape deloc, nici ziua, nici noaptea, eram mereu zombi. A fost cumplit.

    • Eu nu dorm nici acum muuult mai mult decat dormeam atunci. Sadly :)) Din fericire, ea a dormit de la inceput noaptea, si mult cantitativ; din nefericire foarte, foarte intrerupt. Eram mai obosita in primele zile/saptamani pentru ca era noutatea situatiei, ma trezeam la orice fosnet, la orice tuse, la orice scancet prin somn. Apoi mi se obisnuise creierul si ma lasa sa dorm ca bolovanul ca sa recuperez, nu dadea semnalul de trezire decat la scancetul specific de foame, nu ajungeam sa ne trezim niciuna de tot si adormeam la loc in timp ce sugea. Asa am trecut cu bine de primele luni, dupa care totul a devenit obisnuinta. Mai erau reprizele de plans de seara, dar si pe acelea tot cu ajutorul wrapulul magic le-am depasit.

      Ziua dormea bine doar la mine in brate. Si asa a dormit pana spre 7 luni. Acu’ mi-s nostalgica 😀

    • Daa, si Sofia a dormit ziua exclusiv in marsupiu pina pe la 1 an. Eu nu-s nostagica, m-a rupt de spinare. Imi aduc aminte perfect cum ma plimbam in cerc in curtea interioara, afara furtuna… Sau in casa, cind era prea frig de iesit, ma invirteam pe hol cite 60 de minute legat, cum ma asezam cum pornea sirena. God, bine ca a trecut. 🙂

    • Ioana, sunt atatea detalii de luat in considerare, tu ai dreptate, e infinit mai usor din foarte multe puncte de vedere. Acum e un omulet in toata puterea cuvantului, cu care ma inteleg, comunic, are un program cat de cat coerent sta ore intregi si multe altele. Eu ma refeream strict din punct de vedere al ajutorului necesar din partea altora. La curatenie eu oricum am pe cineva o data la 2 saptamani, si la crescut copilul, chiar nu am avut nevoie de nimeni in primele luni, din contra, mi se ridica parul de pe spate cand o atingea altcineva si imi venea sa o smulg inapoi 😀

      Pe cand acum, e mana cereasca faptul ca poate sta mama cu ea cateva ore pe zi, ca sa apuc sa lucrez. Sunt fericita ca nu trebuie sa ma intorc la birou inca, dar chiar si asa am nevoie de timp pentru munca, si simt nevoia de ajutor pe partea asta. Plus ca si Sofia e mult mai solicitanta, nu pot sa o pun sa se joace singura ore in sir si eu sa imi vad de treaba, nu sta nici cuminte la mine in brate ore in sir iar eu sa imi vad de treaba, nu merge asa si nici nu e corect fata de ea. Cand era mica, as fi prelucrat poze f usor cu ea in brate. Acum nu mai am cum sa fac asta.

      La asta ma refeream, sper ca am fost mai clara acum 😀

    • Si pe mine m-a ajutat pompa foarte mult si nu ma refer doar la furia laptelui.Pur si simplu imi facea bine la psihic sa ies de 2 ori pe saptamana singura,2-3 ore si atunci bebelusul primea de la cine ramanea cu el un biberon cu lapte matern muls cu pompa.Sau cand putea sta sotul cu el mai multe ore si eu ma odihneam ,la fel,era hranit cu lapte matern. Si sunt si niste recipiente pt stocat laptele matern in frigider/ congelator,foarte utile mi-au fost si acelea.
      Da stiu,cat lipseam eu putea primi un biberon de lapte praf,nu era nicio nenorocire,dar daca tot am avut lapte era pacat sa primeasca formula

    • Cata dreptate iti dau… doamne cat m-a mai stresat treaba asta cu sfaturile. Partea proasta e ca daca nu stau (sfaturile) cu tine in casa le gasesti oricum: mamici, bunici, bone prin parc. Toate stiu mai bine ca tine ce ii trebuie copilului tau. NU. Asta e singurul sfat pe care il dau gratis: tu stii cel mai bine ce are nevoie copilul tau. Si aici ma refer la: daca plange – cel mai probabil tu il vei linisti, ia-l in brate, alinta-l, leagana-l, fa-i ce crezi tu. Pentru ca va creste. Va avea peste 20 de kile si n-o sa mai poti. Toate au timpul lor.

    • Asa am patit si eu ..mama si soacra :)) Bebele meu are aproape 2 luni si de cand am venit acasa de la spital nu prea am avut zile in care sa nu fiu stresata si nervoasa.
      Acum iau sfaturi doar de la doctorita de familie.

  8. Buna. Citindu-te pe tine mi se face dor de al meu mic. App de sfaturi ce sa zic 🙂 fiecare cu bulinele lui 🙂 eu niciodata nu i-am fiert nic. Baie a facut din prima zi cu apa de robinet (sub jet in chiuveta – ca asa le faceau ‘dus’ in maternitate), de sterlizat i-am sterlizat biberoanele si suzetele cam pana cand l-am gasit mancand primul bulgare de pamant – adica pe la 1 an si mi-am dat seama ca puteam sa ma opresc totusi mai devreme. Eu le sterlizam la cuptoru cu microunde in sterilizator nu prin fierbere. De calcat am calcat de mi-a iesit pe nas. N-as mai face treaba asta decat daca ar da Domnu niste rochite in garderoba viitorului copil 🙂

  9. Eu am o Sofie de 4 ani si 4 luni acum. Toata lumea a insistat sa dau pisica…cu explicatii variate. Ba mai mult, au incercat sa-mi convinga pediatrul sa-mi spuna sa dau patrupedul. Regulile mele au fost ca pisica nu are voie in camera copilului si am tuns-o ceva gen leu :).
    Momentul adevarului a fost cand eu sterilizam biberoane si alte porcarii iar fii-mea, la un supermarket, sugea lantul de la caruciorul de cumparaturi.
    Apa plata imbuteliata nu trebuie fiarta…am facut greseala asta.
    Curat in casa e firesc sa fie, dar nu se face zilnic cu toate substantele minunate. Tu stergi, iar in spate, copilul in patru labe confunda talpa papucului cu o inghetata.

    • Eu am pastrat de asemenea psicile, am zis ca ma duce lumea la ospiciu, ce mama nebuna sunt.. Am facut sport pana la 8,5 luni de sarcina, este minunat, dc sarcina e ok si mama e atenta si informata (si evident, daca nu ai facut nimic inainte nu cred ca e cazul sa te apuci de cine stie ce chiar cand esti cu burta mare) sportul in sarcina NU DAUNEAZA GRAV SANATATII!!! Numai eu stiu ce priviri ma ardeau in timp ce mergeam pe banda sau ridicam greutati (mici).
      Si cred ca azi e ultima zi in care ii mai fierb apa, sper ca nu i-am facut rau in vreun fel…

    • Pe site-ul Ministerului Sanatatii gasiti ghidul alimentatiei sugarului. Sunt multe informatii, dar printre acestea, scrie clar ca apa plata pentru prepararea formulei de lapte se fierbe 2 minute. Si nu cumparati orice fel de apa plata…

  10. Nu infofoliti copilul. Cum te imbraci tu, trebuie sa fie imbracat si el. Si lui ii e cald, si lui ii e frig. Simte totul cum simti si tu!
    Nu lasati copilul sa planga in patut pe principiul ~se invata in brate~. Luati-l in brate de fiecare data cand plange. Tineti-l in brate.

    Cam astea imi vin in minte acum, ca si completari.

    • Din cauza sfatului minunat cu „lasa-l sa planga si nu te duce la el imediat cum scanceste” la 2 luni a facut o minunata larongita

    • Doamne sfatul asta tampit l-am primit si eu…”nu-l lua in brate ca se-nvata si #numaiscapidupaia”. Noroc ca dupa 2-3 zile instinctul matern a fost mai puternic si mi-am luat in brate bebelusul de fiecare data cand a plans

  11. As mai adauga urmatoarele, mai ales in cazul copiilor nascuti iarna:
    1. bebelusii nu trebuie infofoliti cu mai multe randuri de haine, veste, sosete, paturi si alte cele
    2. sa nu exageram cu temperatura din casa

  12. Eu as mai adauga : nu chemati/ primiti musafiri acasa in primele zile de viata ale copilului. Aveti nevoie sa va odihniti, sa va intrati intr-un ritm in noua viata si, mai ales in sezonul rece, mai bine evitati sa aduceti in casa flora microbiana-extra.

    • Oh, da! Asta este esențial. Selectați musafirii la sânge în primele 3 săptămâni, mai ales dacă alăptați.

    • In prima saptamana ne-a venit o mandra care ne-a rasturnat casa; cand am vazut-o ca sare si in patutul lui, am albit:).Dupa ce a plecat am spalat tot, tot:).Eram paranoica urat de tot.
      Acum, la 1 an si 4 luni distanta, m-am mai calmat.

  13. da, ar trebui sa scrii si de temperatura din casa.
    din cate am citit eu, bebelusii se simt cel mai bine la 18-20 de grade, ceea ce totusi pentru noi romanii e cam putin. deci cred ca recomandarea este sa NU cresti temperatura in camera copilului mai mult decat temperatura la care stai tu.

    chestiile cu 28 de grade in casa sa-i fie cald la copil e o barbarie si cred ca e si periculos (parca am citit ca creste riscul de moarte subita, care e lagata de respiratie)

  14. Eu am calcat tot pt ca-mi place sa calc si ma relaxeaza si-mi place sa vad hainutele frumoase, mai ales ca noi spalam cu detergenti bio si nu ies chimicalele prin calcare. Nu stranuta daca nu i le calc dar nu-mi place sa o vad cu haine botzite ca pe un pui de bogdaproste.

    La inceputul vietisoarei ei avea pielea extrem de sensibila si apa de la robinet ii producea uscaciune si dermatita, asa ca am sapalt-o cu apa plata Dorna niste luni.

    Iar pompa mi-a trebuit din ziua a doua dupa nastere, chiar doua pompe. Nu stiu ce m-as fi facut fara, sincer. Am avut lapte cat pentru 5 copii si trebuia scos surplusul. Pompa, masuta de infasat inalta si interfonul au fost, fara dar si poate, obiectele cele mai utile din toata aventura cu bebelus.

    Ce nu as mai face, nu as mai cumpara patut :).

    • Dar pompa nu e recomandata pentru febra laptelui, ba dimpotriva, ea stimuleaza mameloanele si rezultatul e ca sinul produce SI MAI MULT lapte. La febra laptelui se recomanda masarea sinilor sub apa calda, laptele in exces curge, fara insa supra stimulare, si in citeva zile, doar cu masaj si pus copilul la sin, se regleaza lactatia.
      Nu ma intelegeti gresit, n-am nimic impotriva pompei de sin, eu cu ajutorul ei am hranit-o pe Sofia 8 luni, dar e o investitie mare si poate fi inutila, si repet, in caz de febra laptelui, nu e o solutie, si daca o ai, vei fi tentata sa o folosesti.

    • Oh, dar este o solutie in caz de febra laptelui – cu conditia sa stii cum functioneaza cererea si oferta 🙂
      Nu golesti sanii de lapte cu pompa, ci actionezi fix atunci cand apar nodulii aia naspa care nu ies nici cu mama masajului sub dus. Am facut multe cursuri cu moase inainte de primul copil, am invatat lectia cu masaj sub dus si aplicat comprese reci dupa, dar cand ai un copil care trage mult din primele zile, febra laptelui e spectaculoasa! Am putut compara cu al doilea copil, mult mai putin mancau 🙂
      Dupa care pompa te ajuta sa stochezi surplus de lapte la congelator. Asta te ajuta in cel
      putin 2 situatii:
      1. vrei/trebuie sa pleci si nu poti fi cu bebe la o masa sau mai multe
      2. e musai sa iei tratament care nu e compatibil cu alaptatul

      Pentru orice mama care e absolut hotarata sa alapteze, pompa e de baza.
      Pentru a evita investitia, pot cauta pompa cu imprumut de exemplu.
      Sunt tari in UE unde iti imprumuta una la farmacie la fel ca si cantarul de bebe si tu cumperi doar partile care nu pot fi refosite

  15. As mai adauga ceva: nu ascultati intodeauna orbeste sfaturile medicului de familie (am auzit medici de familie care spun sa ii faci baie nou nascutului cu apa in care s-au fiert tarate pentru a se descuama mai repede piele uscata a bebelusului sau sa nu il pui pe burtica pana la 3 luni, etc). Filtrati toate informatiile, cititi, documentati-va din surse sigure!

    • Din fericire am devenit surda la sfaturi 🙂 mai ales de cand la vaccinul de 6 luni doctorita de familie mi-a recomandat cu caldura sa-i dau niste perisoare din ciorba ca e mare fata de-acum.I-as fi fi tras un dos de palma dar cum eu sunt o „duoamna” i-am multumit de sfat si i-am zis ca eu ma gandisem la niste piftie ca e mai moale asa :)))

  16. Temperatura in casa pe la noi e in jur de 18 – 20° si intre 16 – 18° in dormitoare. Caldura si neaerisitul sunt mult mai problematice pentru un bebe mic.

    In patut nu trebuie pus absolut nimic in primele luni (chiar pana la 1 – 2 ani). Nici jucarii, nici perna, nici patura. Sunt periculoase si printre principalele cauze de sufocare. Bebelusii dorm foarte bine in saci de dormit care au marele avantaj ca nu pot fi date la o parte. http://www.bebebliss.ro/accesorii-patuturi/saci-dormit-copii.html

    Caciuli in casa nu i-am pus niciodata.

    Sterilizat haine si alte minuni chiar ca nici nu mi-a trecut prin cap. Copiii incep aici cresa pe la 3-4 luni (daca au un loc liber) asa ca oricum vor fi in contact cu o gramada de minunatii asupra carora parintii nu au nici un control. Si asa isi construiesc imunitatea si sunt mult mai putini bolnavi cand incep gradinita/scoala (de la 2.5 ani incolo).

    Cel putin asta mi-a dat ca reguli de baza pediatrul pentru a mea si vad ca deocamdata are dreptate. Chiar daca m-au cam stresat la inceput, trebuie sa recunosc ca (pentru un copil „normal”/sanatos si fara probleme majore) sfaturile lui chiar sunt de baza.

    Acum asteptandu-l pe al doilea, imi dau seama cat de mult m-au ingrijorat diverse marutisuri pentru cea mare si acum nu mai am decat una: grija sa am un bebe sanatos si in plina forma. Restul sunt detalii (asta venind de la un control-freak din natura care invata cu timpul ca e imposibil sa controlezi totul) 🙂

  17. Lista aceasta este oarecum subiectiva, desi cateva nu-uri sunt general valabile, insa lucrurile difera de la copil la copil. Spre ex, cazul meu: daca nu aveam pompa in maternitate, nu-mi mai alaptam copila, ca eu nu mi-am cumparat, am zis ca-mi iau daca am nevoie, insa n-a fost timp de cumparat atunci; apoi daca nu cumparam biberon, sa fie acolo, iarasi, nu-mi hraneam copila in primele 2 spt, pt ca imi facuse rani groaznice, foloseam pompa si puneam in biberon; in prima luna era temp in cmera asa cum zici si tu, si copila mea urla non stop si avea piciorusle si manutele super reci, uneori mov, cum am marit temp putin am avut alt copil….ce-am vrut sa spun ca toate nu-uri astea nu sunt valabile pt toti bebeii

  18. Buna, este foarte utila lista ta. Eu am o remarca legata de animale. Cand am nascut primul copil locuiam cu soacra mea care avea un motan tanar, necastrat. Ei, si cand avea copilul un si incepuse sa mearga, sa misune prin casa, a avut loc un incident care m-a terorizat: eu spalam o lingurita la bucatarie si am auzit copilul urland in sufragerie. Am alergat si l-am gasit pe baietel jos, pe burta, iar motanul avea toate ghearele infipte in scalpul copilului. M-am aplecat sa il ridic pe copil, iar pisicul m-a atacat, mi-a rupt pantalonii si mi-a lasat rani pe picior. A fost nevoie sa il tundem zero pe copil, ca sa putem dezinfecta ranile. Iar sotul meu, medic pediatru, a vazut multi copii la camera de garda care se prezentasera pentru ca fusesera muscati de cainele parintilor.

    • Pai una e sa ai un animal de casa si alta e sa il lasi nesupravegeat cu copilul. Animalele alea nu ataca asa din neant (daca sunt animale cu reactii dubioase le au si fara copil) iar copii sunt prea mici ca sa isi dea seama ca pe pisi o doare daca o tragi de coada sau ca cutu nu are chef sa il calaresti. daca te decizi sa pastrezi animalul nu trebuie sa il lasi nesupravegheat in preajma copilului.

    • Plus ca un animal nu devine agresiv brusc, iar daca stii ca ai un animal agresiv, da, pe el te poti gindi sa il relochezi temporar.

    • Deși ce voi scrie acum are vreo 23 de ani vechime, este purul adevăr. Bebeluș fiind pana într-un an, taică-meu a cumpărat un dog german, câine ce poate ajunge pana la 80-90kg, a mea s-a oprit pe la 50. Din prima zi am fost nedespărțite. Dormea cu mine, împărțeam chiar și căruciorul, pentru vreo 2-3luni ca apoi nu am mai încăput. Ii băgăm mana în gura și o mișcăm de urechi. Cum s-ar spune eu am fost inamicul. Tine foarte mult de cum educi în primul rand animalul, nu trebuie sa îl dai la o parte pentru ca va simți asta, apoi tu ca părinte nu lași niciodată nesupravegheat în același spațiu copilul și cățelul. Eu când voi fi părinte sigur voi avea și cățelul alături.

  19. Foarte multe mămici evită sa scoată la plimbare nou născuții. Noi am scos-o pe Eva din a doua zi, desi era frig (martie). Am scos-o la aer in fiecare zi, chiar si la -10 grade si nu a răcit niciodată.
    Apoi, referitor la baita, noi i.am facut din prima zi in cadita, fara sa asteptam sa.i cada buricul cum ne zicea toata lumea. Aici nu se pune pansament ci o clema de plastic si se lasa asa, aerisit. La baita trebuia sa o mai curățăm de cojite. Dupa 7 zile arata perfect.

  20. Citindu-ti lista,incercam sa imi amintesc cum am procedat cu Anto cand s-a nascut, acum 1 an si 10 luni si sentimentul pregnant de atunci a fost un soi de topa-hopa de la o recomandare la alta,ce sa fac,cum sa fac,cat sa fac sau dimpotriva,cum sa nu fac…ce sa zic,o hora a nebuniei intr-o perioada sensibila,cand fiecarei proaspete mamici i se pare ca nu procedeaza bine sau oricum,isi pune sub semnul intrebarii orice actiune. Si m-am rezumat la 2 mamici,am pus pe plan secund recomandarile pediatrei (NU cu pisica in casa,de exemplu), cu unele exceptii…da uite,imi amintesc cum am primit vizite in primele saptamani de viata ale fetitei.Auzisem de mamici care nu primeau vizite in prima luna (nici macar propria mama),ceea ce si acum, ca si atunci, mi se pare putin prea mult, intr-un fel alimenteaza si mai mult panica mamei ref la microbi etc.Evident,nu au venit toti odata,ci pe rand,intr-o saptamana un cuplu,in alta saptamana o prietena si tot asa..si ne-a mers la fel de bine,cu tot cu pisica in casa.Dar fiecare mama stie ce este cel mai bine pentru puiul ei.Articolul mi se pare de mare ajutor,mai ales pentru acelea dintre noi care nu au in cercul de cunostinte mame trecute deja prin fazele enumerate de tine.

  21. Si mie mi se par putine 23 grade (ce sa mai zic de 21 noaptea, as ingheta complet). Eu sunt foarte friguroasa si, daca mie mi-e frig la sub 24, nu l-as tine nici pe bebe la frig. Totusi, cred ca e bine sa gasim o cale de mijloc. Nici 17, nici 27. Eu am ales 24 si foarte rar 25 (la fel, cand mi-e mie frig sau cand e el racit) si ne e bine.

  22. Daca aveti probleme cu ochisorii..canalul lacrimal infundat…nu este intotdeauna o solutie buna sa evitati interventia chirurgicala…noi, dupa 6 luni de masaj si picaturi ajunsesem mai rau decat la inceput…dupa o interventie de 2 min, ce-i drept cu anestezie generala (a tinut doar cele 2 min), nu mai avem nici o problema!!

  23. NU lasati copilul nespalat pana ii cade buricul! Mai ales daca este vara afara!

    Culmea este ca inca mai sunt medici de familie care fac recomandarea asta imbecila: fara baie pana cand cade bontul ombilical.

  24. foarte bine spus…eu nu am multe gravide in jur, insa cand imi spun cele mai „vechi” anumite lucruri ma minunez, mie nu mi-ar trece prin cap. multumesc pentru ca ai vointa sa ne destupi mintile de prostiile care ne inconjoara 🙂 o sa urmaresc blogul cu interes

  25. Draga Ioana, am facut doar un comentariu /o adaugare la lista ta ieri pe Facebook si sper sa nu o ia cineva drept o dojana, e doar din propria-mi experienta. Cu hidratarea pielii chiar e o problema la cei cu pielea uscata (doar ca eu nu am crezut asta de la inceput si mi se parea o tampenie sa ung bietul copil cu ulei).
    Gandindu-ma la micuta mea Ioana (alta Ioana ;), mi-au mai venit doua lucruri in cap:
    – neaparat sa se informeze bine toti parintii carora le surad marsupiile! asa de multi aleg maruspii, chiar de Firma, care insa nu sunt bune pt coloana copilului.
    – daca mai e vreo mamica ce nu stie ca bebe are capul inca f moale si se poate deforma, sa aiba grija cum lasa bebe sa doarma, altfel se va chinui sa il modeleze.

    O zi frumoasa tuturor! si La multi ani pt Ioana ta (bona)!

  26. Nu, nu, nu…si totusi, cateva precizari, din punctul meu de vedere:
    – daca nu-l dai cu creme sau uleiuri, nu-i poti face masaj. Iar masajul place muuuuuult bebelusului
    – daca il poti scoate afara dupa trei zile de ce nu ai primi si vizite, ca doar afara sunt microbi, oricum, si nu ma refer la a-l duce la mall. Pur si simplu la a te plimba pe strazi. De ce una da si alta ba?

    • Mai, daca iti vine acasa un om bolnav, garantat se va imbolnavi copilul. Daca te plimbi prin parc cu copilul in marsupiu sau in landou, sansele sa se imbolnaveasca sint destul de mici. In plus, problema cu musafirii e ca sint musafiri, vin, fac deranj si pleaca, vorbesc mult, te solicita, si nu de asta ai nevoie in primele saptamini.
      Nah, sint niste sfaturi, nu legi. 🙂

  27. Bună Ioana,
    Foarte bună lista ta. Dacă îmi permiți o completare, utilă, după părerea mea – Încercați să găsiți un pediatru înainte de naștere. Un doctor care să știți sigur că vă vizitează pentru controalele de rutină din primele luni, pe care să-l puteți suna oricând aveți vre-o problemă. Și să vină acasă. E foarte important și ajută enorm.

  28. Aș mai adăuga ceva. Consider că orice persoană care are în grijă sau contact cu un copil mic, de la nou-născut până la copil un pic mai mărișor… și deci supusă frustrărilor inerente îngrijirii copilului – ar trebui să cunoască măcar câteva idei despre ceva ce se numește sindromul copilului zgâlțâit (shaken baby syndrome). Aș include asta în interviul bonelor, le-aș informa pe bunici sau alte persoane care stau cu copilul. Poate părea o informație extremă sau exagerată, dar nu este pentru că în ultimii ani, de când a crescut utilizarea RMN-ului și CT-ului de la vârste mici.. ei bine s-au putut diagnostica tot felul de probleme asociate acestui sindrom, probleme și simptome care anterior aparent nu aveau nicio explicație.
    Și partea cea mai tristă este, că nu este o practică abuzivă, nu se întâlnește în familiile extreme unde copiii sunt bătuți, pentru că pare un lucru aproape inofensiv să iei un copil de mână și să îl zgâlțâi un piculeț…
    http://www.motherhood.ro/Articole/Sindromul-bebelusului-zgaltait/sindromul-bebelusului-zgaltait.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome

  29. Eu am nascut prin cezariana dar am fost cazuta rau,rau.In sensul ca abia mi-am revenit dupa 1 an (asa ca sa ma simt om).
    imi prima saptamana mi-a fost nasol rau.M-a durut tare operetia, nu puteam dormi (chiar daca vroiam sa dorm nu puteam, aveam impresia ca il parasesc-copilul fiind cu sotul in sufragerie).
    apoi au inceput sa ma doara oasele rau – in special spatele. Ma dureau articulatiile de nu puteam sa mai merg. Matei plangea intruna.
    Pe mine si la aproape 2 ani de la operatie ma mai doare; oare o fi doar in capul meu aceasta durere? Am zone in jurul taieturii pe care nu le simt, iar cicatricea este destul de urata.

    nu stiu cum o fi sa nasti natural dar pentru mine cezariana a fost grea.

    • ai nimerit un medic care si-a bătut joc de tine, din nefericire. Du-te la un alt dr să nu fie vreo problema cu operația.

  30. Eu n-as recomanda pupatul copilului de catre nimeni, fie ca e ruda sau parintele copilului. Cel putin nu pe gura, manute(pe care copilul le duce la gura).
    Citeam deunazi ca folosirea agentilor de curatare prea puternici a dus la selectionarea unor tulpini de agenti infectiosi mai virulente decat erau inainte. Pare f logic, bacteriile puternice nu se lasa omorate cu dezinfectantul nostru minune, dimpotriva, le facem loc sa se inmulteasca distrugandu-le pe cele mai slabe.
    Deci sa lasam copiii sa faca anticorpi.

  31. Mă pregătesc de venirea pe lume a băiețelului meu și rezonez cu tot ce s-a scris mai sus în articol și în comentarii, dar ca să ajung la o bulă Zen în care mă simt acum, m-am stresat citind foarte multe păreri și sfaturi extreme. Acum am ajuns la echilibru, se pare că acesta este cel mai indicat în viață, și instinctul matern personal (nu al mamei mele sau al mamei soțului). Mulțumesc! ☺

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *