Recoltarea de celule STEM: asigurare de sănătate, șantaj emoțional sau investiție proastă?

Am mai scris despre asta acum mai bine de un an. Citind postul trecut observ cît de multe s-au schimbat în această zonă a tratamentelor medicale în doar un an. Progresele sînt uimitoare și foarte rapide, eu cred că în 10 ani de-acum celulele STEM vor fi o soluție pentru rezolvarea multor situații medicale grave, mult mai multe ca cele din prezent. Am pus la un loc un text mai rece ca de obicei, cu multe cifre, linkuri catre site-uri de încredere, informații despre studii în curs și intervenții reușite. Sper să fie de folos.

În România, deși natalitatea este în continuă scădere (în fiecare an din 2009, numărul de nașteri este cu 4 – 10% mai mic ca în anul precedent), numărul de contracte de recoltare și stocare de celule STEM este în creștere. Aproape 7% dintre familii decid să stocheze celule STEM din sînge și/sau țesut ombilical în una dintre cele 18 bănci disponibile la noi, dintre care 5 au bancă în România și restul funcționează cu licență de import/export. Prelevarea de celule STEM costă între 500 și 1.200 de euro, la care se adaugă prețul de stocare, care variază între 50 și 110 euro pe an. (sursa).

În străinătate există bănci publice de celule STEM, părinții sunt încurajați să doneze celulele STEM ale copiiilor și au acces la rîndul lor la toate probele recoltate, în caz că vor avea nevoie de un donator compatibil. Pacienții români au acces la unități de celule stem (din sînge ombilical, sînge periferic sau măduvă osoasă) listate în registrele internaționale, dar în general este foarte greu de găsit un donator compatibil.

În SUA se dezbate public o propunere de lege care oferă reduceri de taxe familiilor care donează STEM (sursa). În unele țări, băncile private de celule STEM nu sînt încurajate, ba chiar li se interzice să-și facă reclamă, pentru a nu împiedica buna funcționare a băncilor publice (care au prioritate, căci accesul la ele este gratuit pentru pacienții în căutate de celule STEM compatibile). La noi, agenții de vînzări acostează gravide pe holurile spitalelor, internetul e plin de articole și bannere, la evenimente se împart zeci de mii de broșuri și flyere, nu toate cu informații corecte.

Înca un aspect important: în România, costurile unui transplant STEM nu sînt suportate în întregime de stat (există un buget alocat, dar fondurile se termină în cîteva luni). Un autotransplant costă 25.000 de euro, un transplant cu celulele unui donator compatibil costă 40.000 de euro. În străinătate, prețul unui astfel de transplant sare de 100.000 de euro. La Fundeni există dotările necesare pentru astfel de operații (inclusiv camere sterile în care este izolat pacientul, care trebuie apărat de orice contact cu exteriorul, sistemul lui imunitar fiind complet inactiv pentru a da o șansă implantului de celule să fie asimilar de organism), deja s-au efectuat aici mai bine de 100 de operații de transplant. (sursa)

În România, afacerea STEM a ajuns la 15 milioane de euro. E normal ca cei pasionați de teorii ale conspirației să ridice o sprînceană. Se fac foarte mulți bani din asta (și nu-i facem noi, noi doar îi dăm, dacă-i avem), ceva trebuie să fie dubios. E adevărat, multe bănci de STEM promit marea cu sarea. Pun pe lista bolilor care pot fi tratate cu transplant de STEM și afecțiuni care se află abia în stadiul de studiu al efectelor transplantului. Oferă cecuri în alb pentru operații de transplant în străinătate, apoi nu oferă banii din diverse motive contractuale pe care omul în nevoie nu le înțelege și nu are putere să le combată. Băncile de STEM oferă reduceri și gratuități, apeleză la emoțiile viitorilor părinți pentru a stoarce noi contracte. Vînd aceste companii iluzii? Unele da, altele nu. Cert este că 80 de boli pot fi tratate cu transplant de celule STEM, există în lume mii de pacienți vii care stau dovadă a acestui fapt (un număr total de 30.000 de transplanturi au avut loc în lume în ultimele 3 decenii). Nu e film SF, e realitate.

În octombrie anul trecut s-au împlinit 25 de ani de la primul transplant reușit cu celule STEM recoltate din sîngele ombilical. Americanul Matthew Farrow, care suferea de anemia Falconi (o boală rară de sînge cu rată mare de mortalitate pînă la 25 de ani) a primit la vîrsta de 5 ani celule STEM recoltate de la sora sa. Acum are 30 de ani, este perfect sănătos, are copii și militează pentru recoltarea de celule STEM. (sursa)

Celulele sînt conservate vreme de 20 de ani la o temperatură scăzută (-196 gr. C) pentru a le păstra calitățile. Celulele STEM au marea calitate de a se putea dezvolta în alte tipuri de celule din organism. Numărul lor este foarte mare în sîngele și țesutul ombilical. Procedura de recoltare nu este dureroasă nici pentru mamă nici pentru nou născut și durează cîteva secunde. Recoltarea se poate face și după ce cordonul nu mai pulsează (pentru mămicile care își doresc ca medicul să nu traumatizeze în nici un fel cordonul cît acesta încă mai furnizează sînge bebelușului).

Transplantul alogen (cu celule STEM recoltate de la un donator, nu de la bolnavul care primește transplantul) poate vindeca aprozimativ 80 de afecțiuni grave, cronice sau acute, pentru unele dintre ele fiind singura cale de tratament descoperită pînă în prezent. Printre acestea se numără:
– Anumite forme de leucemie
– Anumite sindroame mieloblastice
– Anumite limfoame
– Anomalii ale celulelor roșii (talasemii)
– Anemii

În cazul următoarelor afecțiuni se practică și transplantul autolog (cu unitatea de celule stem proprie):
– Accidente vasculare
– Paralizii cerebrale
– Afecțiuni cardiovasculare
(detalii despre fiecare și surse, mai jos)

Practic, transplantul de celule STEM înlocuiește celulele disfuncționale cu unele sănătoase, care funcționează normal.

Cum funcționează celulele STEM?

Celulele stem sînt practic cărămizile corpului uman. Ele se pot divide pe perioade lungi de timp, nu sînt specializate de la formarea lor, dar se pot dezvolta în timp în orice fel de celulă din corpul uman. Primele celule care se formează în embrion sînt celule STEM. Din ele se formează apoi toate organele, oasele, pielea. Spre deosebire de celelalte celule din corp, care prin diviziune pot naște doar celule identice cu ele însele, celulele STEM sînt pluripotente sau multipotente (majoritatea, există și un tip de STEM unipotente, care se dezvoltă într-un singur tip de celulă), adică se pot dezvolta în oricare din 220 de tipuri de celule prezente în corpul uman. Mai mult, celulele STEM se pot auto-genera, se pot multiplica de nenumărate ori.

Există mai multe tipuri de celule STEM, dintre care:
– Celule STEM embrionare (se recoltează din embrion, sînt destul de controversate din motive etice)
– Celule STEM adulte (se găsesc în cordonul ombilical, în sînge și țesut, în corpul adulților și copiilor, în creier, piele, rinichi, măduvă și în general produc celule potrivite organelor din care sînt recoltate)
– Celule STEM induse (celule adulte diferențiate care au fost reprogramate în laborator să devină celule pluripotente, care se pot dezvolta apoi în aproape orice tip de celulă)

Cercetătorii lucrează la metode de a programa celulele STEM să se dezvolte în alte tipuri de celule. Din momentul în care vor reuși asta, vom putea vorbi despre:
– Creșterea numărului de organe necesare pentru transplant (în acest moment listele pacienților care au nevoie de transplant sînt uriașe, iar numărul donatorilor este extrem de mic)
– Terapia pe bază de celule
– Testarea de medicamente pe celule umane (acum se folosește testarea pe animale și doar în anumite cazuri, pe subiecți umani). Cîtă vreme această direcție e încă experimentală, transplantul de STEM funcționează în vindecarea afecțiunilor de care vorbeam mai sus și pe care le voi relua în detaliu mai jos.

Din păcate, transplantul de celule stem este destul de costisitor, după cum am detaliat mai sus. Există speranțe însă că în timp, pe măsură ce specialiștii fac progrese, un număr tot mai mare de oameni să poată fi salvați cu ajutorul acestui tip de transplant.

La ce știm sigur că funcționează celulele STEM? (cazuri rezolvate, pacienți care au beneficiat de acest tratament și acum trăiesc fără semne de boală)

Celulele stem si leucemia

Leucemia este cancerul celulelor albe, al leucocitelor, care luptă împotriva infecțiilor. Practic, leucocitele nu se mai înmulțesc și nu mai sînt eficiente împotriva infecțiilor care atacă organismul, care devine foarte vulnerabil.

Ca tratament, se folosește chimioterapia, care ucide aceste celule canceroase ineficiente, iar transplantul de STEM ajută la înlocuirea lor cu unele sănătoase (de la un donator compatibil sau chiar de la bolnav).
Sursa

Repararea corneei

Medicii au reușit, cu ajutorul unui transplant autolog (chiar de la pacient, i s-au extras celule STEM care se formează la marginea corneei), să redea vederea unui pacient a cărui cornee fusese distrusă în urmă cu 15 ani și era complet orb. La puțin timp după intervenție și acum, 10 ani mai tîrziu, pacientul are vederea intactă.

Aceeași procedură poate ajuta și pacienți care au orbit din cauza unor boli cronice gen lupus.

Sursa

Paralizia cerebrală

După un accident cerebral la 2 ani și jumătate, un băiețel a intrat în stare vegetativă. După 9 săptămîni de la ischemie, băiețelul a primit transfuzie cu celulele STEM care i s-au recoltat la naștere. La 40 de luni de la transplant, copilul stătea singur în fund și rostea cuvinte simple.

Sursa

La ce-ar putea ajuta transplantul STEM?

În unele dintre cazurile de mai sus, pacienți au fost tratați deja cu succes cu transplant de STEM, dar specialiștii spun că încă există riscuri și lucrează la diminuarea acestora.
Leziuni ale coloanei vertebrale

Lou Gehrig’s disease

Tratarea gingiilor afectate de parodontoză
Sursa

Leziuni ale creierului provocate de accidente cerebrale vasculare

În UK se desfășoară chiar acum un studiu la care participă 12 victime ale unui ACV. Se urmăresc efectele injectării de celule STEM direct în creier, în zonele afectate de AVC. Cercetătorii speră că aceste celule STEM se vor dezvolta în celule cerebrale sănătoase.

Sursa

Diabetul de tip 1

Medicii din California au reușit să înlocuiască celulele distruse din pancreasul șoarecilor cu celule sănătoase, dezvoltate în 8 săptămîni din celule STEM injectate local.
Sursa

Celulele stem si HIV

Cercetătorii lucrează la metode de a prelungi viața și calitatea acesteia pentru pacienții infectați cu HIV, care în acest moment nu au șanse foarte bune.
Sursa

Celule stem si pierderea părului

Da, știu, asta nu e o problemă medicală, dar e un subiect important pentru multă lume. Un studiu al Universității Pennsylvania (desfășurat pe șoarceci) a arătat că celulele STEM din scalp pot fi reactivate și programate să producă foliculi noi în zonele în care foliculii inițiali nu mai produc fire de păr.
Sursa

Boala oaselor de sticlă

O fetiță diagnosticată cu această bolaă a suferit un transplant cuSTEM în uter. Pînă la 2 ani și jumătate de viață, fetița suferise doar 3 fracturi (media în lipsa transplantului e de cîteva sute de fracturi în primii ani de viață).
Sursa

Celulele stem si articulațiile

Problema cu articulațiile bolnave (îmbătrînite sau traumatizate) este că se vindecă foarte încet, sînt foarte dureroase și afectează mobilitatea pacientului. Cartilajele distruse nu mai pot fi înlocuite. Însă celulele STEM pot fi o soluție rapidă pe termen lung.
sursa

Tratarea infecțiilor cu celule STEM

Septicemia este letală și avansează foarte rapid. Ca tratament, de obicei se folosesc antibioticele, problema este ca uneori nici ele nu funcționează. Cercetările arată că transplantul cu celule STEM din măduva osoasă cresc de trei ori șansele de supraviețuire ale unui pacient cu septicemie, oraganele s-au recuperat cu mai puține sechele.
sursa

Celulele STEM sînt încă în teste ca tratament pentru:

– Parkinson (înlocuirea celulelor afectate de boală cu celule noi, generate din STEM)
– Alzheimer
– Afecțiuni cardio-vasculare (cercetătorii au testat deja pe cobai formarea de noi vase de sînge prin transplantul de celule STEM umane, dar și crearea de celule specifice inimii din celule STEM pluripotente)
– Afecțiuni renale
– Scleroza multiplă
– Pierderea auzului

(surse: Medical News Today, Harvard Stem Cell Science)

Sînt suficiente celulele STEM recoltate la naștere?

Pînă de curînd, contractul cu banca stipula greutatea maximă a pacientului care putea primi transplantul cu celule STEM compatibile (ceea ce stîrnea temerea părinților că în caz de nevoie, proba nu va fi suficientă). Acum însă, nicio bancă din România nu mai stabilește nr. de kg pentru care ajunge cantitatea recoltata. Doza celulară (nr.celule/kg corp) necesară la transplant diferă în funcție de boală, de stadiul ei, de gradul de compatibilitate între donator și primitor.

Celulele STEM pot fi conservate vreme de peste 20 de ani, cu șanse mari ca celulele recoltate la naștere să fie suficiente. În plus, cercetătorii lucrează acum la metode de multiplicare a celulelor STEM, o echipă de cercetători israelieni chiar a reușit de curînd multiplicarea in laborator a celulelor stem hematopoietice.
Sursa

Dacă probele sînt contaminate?

Dacă mama e sănătoasă și mediul de naștere e steril, șansele ca proba să fie contaminată cu HIV, hepatită B sau C, sifilis și HTLV, plus infecții bacteriene sînt foarte mici (urmăriți în contract ca proba să fie testată pentru toate aceste infecții).

Părerea mea personală este că dacă-ți permiți cheltuiala, ar trebui să recoltezi STEM la naștere. E o asigurare pe care speri să n-o folosești niciodată, dar care-ți oferă o minimă speranță într-o situație pe care nu și-o dorește nimeni. Dacă nu ai bani și pentru un cărucior scump, și pentru STEM, eu aș alege STEM-ul. În cîțiva ani se pot schimba multe, medicina avansează cu viteză uriașă, ce e acum în stadiu de test poate deveni în cinci ani tratament standard în spitale de stat. Dacă aveți mai mulți copii, șansele ca ei să fie compatibili între ei pentru transplant sînt de 50%. Sigur, STEM nu rezolvă orice, dar sînt o soluție acolo nu există alte soluții. La Sofia am recoltat la Regina Maria, pentru că am născut acolo și era cea mai la îndemînă soluție, dar și pentru că după ce-am citit toate materialele lor, am pus un milion de întrebări și am vizitat banca de celule (care se află în Băneasa), am tras concluzia că oamenii sînt onești, siguri, rapizi, prețul e mediu, nu mi se vînd promisiuni deșarte și cecuri în alb, așa că și la al doilea copil vom face la fel. Să dea Dumnezeu să nu fie nevoie de ele niciodată.

Am pus mai jos un embed al postului de pe FB, s-au adunat și acolo comentarii interesante, unele conțin informații utile:

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4265

71 comentarii

  1. In Germania mămicile nu recoltează. Foarte puține o fac. Eu am ales să recoltez ca să nu regret mai tarziu.
    Însă ce mi.a atras atenția este că femeile medic nu recoltează pentru ele, nu sunt interesate de asa ceva.

    • Noi nu am recoltat la nici un copil, deși ne permitem. Tot asa, am vorbit cu o prietena care este doctor în Germania și ea ne-a spus ca nu a făcut nici ea (are copil) și nici nu recomanda… E doar marketing! Șansele de vindecare sunt fff mici… Și am înțeles ca celulele sunt bune numai pentru un anumit număr maxim de kg (funcție de cât se recoltează). Plus ca medicina avansează și în sensul recoltării de celule stem direct de la adulții care au nevoie!

  2. Cand am vrut sa recoltez am inceput ca orice om sa fac research. Ce am gasit, stim cu totii, ai sintetizat foarte bine in articolul tau. Iata ce n-am gasit:
    1. Niciun exemplu concret de roman vindecat cu celule stem recoltate la o banca in Romania din propriile lui celule stem.
    2. Nicio garantie ca celulele stem recoltate la nastere sunt suficiente pentru vindecarea unei boli facute dupa varsta de 3 ani.
    3. Nicio boala frecventa si cunoscuta gen: diabet, hiv sau cancer reparata integral cu astfel de celule.
    Numai boli rare, vindecate in strainatate, in niciun caz in Romania. Si cu bani multi. Atat de multi ca daca apare nenorocirea costurile obtinerii unor celule de la un alt donator nici nu se mai simt. In strainatate exista banci publice pentru asa ceva, cu acces gratuit pentru cetatenii tarii respective, asigurati in sistemul public de sanatate. Un exemplu este Italia. Intr-un astfel de sistem as fi prelevat, pentru ca nu profita niste nesimtiti mincinosi ci sistemul public, cel care are cu adevarat nevoie si care nu o face pentru castig.
    Un alt lucru pe care l-am inteles eu la vremea respectiva este ca omul insusi este purtator de celule stem care se pot preleva din maduva la orice moment. Deci de ce sa le pun in banca cand le am cu mine tot timpul? Ca e mai dureros? Pai cand esti bolnav si vrei sa te salvezi iti mai pasa? Ca procesul de recoltare dureaza mai mult? Cand e vorba de o boala de-asta, oricum pierzi timp sa aduni cei jdemii de euro, sa te duci la o clinica in strainatate (ca in Romania nu e nimeni nebun sa trateze boli rare … numai timpul pe care il pierzi la cozi, cu spagi, sa construiesti relatii este mai mare decat timpul de transport pana in Austria de exemplu). Deci 1 saptamana in plus e tot aia.
    Mi-as fi permis sa iau celule stem dar sistemul mi se pare atat de nesimtit, profitul bancilor mi se pare atat de mare si atat de lipsit de orice obligatie sau risc incat raspunsul este NU categoric.
    Uite aici un film interesant cu care eu rezonez, si care desi a aparut dupa ce ma hotarasem ca nu, n-a facut decat sa imi consolideze convingerea:
    http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania-te-iubesc/adevarul-din-spatele-unei-afaceri-profitabile-ce-boli-pot-trata-celulele-stem-recoltate-la-nastere.html

    Si inca un lucru pe care nu ti-l zice nimeni: celulele stem, desi sunt privite cu speranta, nu au fost testate pe termen lung. In strainatate au existat studii care au demonstrat ca dupa perioada de vindecare apare cancerul: aceste celule au tendinta de a se multiplica necontrolat si nu exista inca tehnica de a le controla.
    Concluzie: sa recoltez acum celule stem din cordonul ombilical, nestiind daca sunt cele mai indicate (eu am inteles ca cele din maduva sunt de fapt cele mai folosite), sa le depun intr-o banca fara garantii, necontrolata de nicio lege care din cata incredere am eu in ele poate ca le si arunca sau le pastreaza in conditii improprii (sunt banci romanesti, orice este posibil), sa semnez un contract din care inteleg fix zero si sa ma bazez pe acel 0.0000001% ca poate mi-or folosi, intre timp umpland niste imbuibati de bani… hmmm… PAS!

    • Valabil si pentru noi, pentru ca nu mi s-a parut o investitie inteleapta si nici resurse financiare nu am avut, decat daca am fi vrut musai. Este un subiect sensibil, fiind vorba de copii si de sanatatea lor si prin urmare o buna sursa de venituri pentru acest bizniz pentru ca umbla la partea emotionala a parintilor.In rest, sa ne pazeasca bunul Dumnezeu de eventualitatea unei astfel de necesitati.

    • ”In strainatate exista banci publice pentru asa ceva, cu acces gratuit pentru cetatenii tarii respective, asigurati in sistemul public de sanatate. Un exemplu este Italia. Intr-un astfel de sistem as fi prelevat, pentru ca nu profita niste nesimtiti mincinosi ci sistemul public, cel care are cu adevarat nevoie si care nu o face pentru castig.” Sistemul public vs nesimțiți mincinoși? Să înțeleg că sistemul privat medical e nesimțit și mincinos? Eu cel mai adesea m-am simțit furată de sistemul ăsta public ”gratuit”. Ce vă face să credeți că sistemul public e mai puțin nesimțit și mincinos? Sau e impresia aia de gratuitate (spitalul nu face profit pe spatele pacientului) dar pacientul tre să vină cu de toate la el. Plus că ești tratat ca un nimeni indiferent din câte joburi ai contribuit la sănătate. Când mergi la spitalul public românesc ești tonomat. Nu acuz medicii, ci sistemul care e bine lucrat așa de sus. E o oroare ce se petrece. Și înainte să numiți mincinoși și nesimțiti pe cei din sistemul privat eu m-aș întreba de ce în România nu se pot trata aceste boli grave? De ce există chete peste cheste când e vorba de boli tratabile? Pentru că nici banii ăia luați cu japca din taxe nu sunt administrați cu folos. Și uite așa în loc să strângi bani albi pentru zile negre ești obligat să dai bani la asigurarea de stat ca să te trateze ca pe un nimeni (în majoritatea cazurilor).

    • Si eu am ales sa nu recoltez. Financiar ne permitem, insa m-am documentat si parerea mea este ca nu are niciun rost. Pastrand proportiile, e ca si cum as cumpara pamant pe luna. Important e ca fiecare sa faca asa cum considera, astfel incat sa nu aiba nicio parere de rau.

    • 1. Ma referam la sistemul public din vest nu sistemul public din Romania.
      2. Nu am zis ca sistemul privat este nesimtit si mincinos, eu numai in sistemul privat ma tratez, acolo imi duc copilul la controale si la stat nu am de gand sa calc decat in ultima instanta cu sula-n coaste, doar daca nu am alta optiune. Pareti sa credeti ca banci de stem = sistem de sanatate privat. Nimic mai gresit. Sunt doua lucruri diferite.
      3. Am spus exclusiv de bancile de celule stem care sunt o mare afacere privata si care nu au nimic de a face nici cu sistemul de sanatate public, nici cu cel privat, sunt doar un bisnis care pe mine nu m-a convins si atat.
      4. De asemena am observat ca m-ati pus la colt ca si cum eu as fi de vina de colapsul in care se afla sistemul public romanesc si daca este sa aveti dreptate imi cer scuze, am gresit, ce sa fac? Nu sunt in stare sa gestionez niste amarate de spitale si o mana de medici plus asistente. Incercati sa nu mai rastalmaciti ce am scris. Sistemul public e mort, e la groapa, nu am de gand sa trag de el sa se trezeasca dar asta nu inseamna ca asa e peste tot. Sau ca nu apreciez sistemul sanitar public din Austria sau Germania pe motiv ca ala din Romania a decedat.
      In concluzie, imi mentin absolut tot ce am scris cu o mica adaugare pentru evitarea rastalmacirilor: daca sistemul public sau PRIVAT din Romania ar avea o organizare de genul celui public din Italia as fi prelevat celule stem spre uzul oricarei persoane care este asigurata sau plateste la unul din cele 2 sisteme, din spirit civic si datorie sociala. Asa cum m-as fi asteptat ca daca as fi avut nevoie as fi avut in Romania unde sa apelez. Bancile de celule stem ies din discutie, nu ma conving.
      Am fost suficient de clara acum?

    • Îmi cer scuze, Cirius, nu am vrut să pun la colț, am dat citatul ca să se vadă clar la ce se referă ce zic mai încolo. Și nu tot ce e cu biznis e rău, dimpotrivă. Ăștia din sistemul public tot înfierează ideea de biznis pentru că ei nu tre să caute moduri de a face profit pentru că nu au de ce, doar banii vin oricum. 🙂 Numai bine.

    • Pe mine nu ma deranjeaza ca e bisnis, nu ma oftic daca mai castiga si altii un ban facand si ceva constructiv. Felul in care este gestionat acest bisnis in particular nu ma atrage.
      Numai bine si tie!

  3. Din pacate mentalitatea pe care o ai tu, o au foarte multi dintre romani..
    Daca tu crezi ca statul este obligat sa iti dea ceva te inseli amarnic.
    Obama este un socialist iar ce a facut el in ultimii ani ii vor costa mult pe americani, decat sa incurajeze
    statul acasa si primirea de tot felul de subventii ale oamenilor doar pt a-si mentine el voturile pt ca
    pur si simplu sunt prea lenesi sa munceasca e trist
    Nu, in nici un caz statul ar trebui sa fie socialist, daca ii oferi unui sarac anumite lucruri doar pt a-l mentine
    pe linia de plutire toata viata, nu il vei ajuta..
    In romania toate spitalele ar trebui sa fie private iar STATUL sa nu aiba absolut nici o
    legatura cu privatul!!! Mai ales intr-o tara in care coruptia este la ordinea zilei!!!
    Tot ce am inteles din articolul acesta este ca te-ai informat foarte in privinta celulelor stem,
    mai ramane sa te informezi cu privire la ce inseamna statul intr-o societatea si cat de putin ar trebui el sa insemne.

    • o chestie cum e o banca publica de celule stem este de interes national, deci statul este cel care trebuie sa o organizeze, pur si simplu pt ca nici un privat nu are nici puterea si nici interesul sa faca asa ceva.
      daca ducem rationamentul tau la absurd, Anda, atunci si alte institutii ale statului, cum sunt Politia, Justitia sau Armata, de exemplu, ar trebui sa fie si ele private.

      eu sunt de acord cu ce spui, doar ca nu se aplica peste tot. exista anumite servicii de interes public care trebuie sa fie de stat, tocmai pt ca sunt de interes public.

      nu cred ca ti-ar conveni sa nu ai acces la Justitie decat daca esti asigurat intr-un potential „sistem de asigurare de justitie”, nu?
      nu cred ca vrei sa fii in situatia de a nu fi aparat de Politie pentru ca nu esti abonat la Politie, nu?

    • Anda, eu nu pricep de ce lumea nu observă că de fapt ceea ce primesc de la stat e infinit mai puțin cu ceea ce ar putea primi pentru aceeași bani dacă ar fi liberi să își aleagă serviciile de pe piața privată. Statul e foarte puțin interesat să îmbunătățească serviciile pentru că știe că primește banii oricum. De ce să se sinchisească. Și mă bucur că mai sunt oameni care să afirme clar negru pe alb că Obama e un socialist pentru că deja e un fel de blasfemie să spui așa. Nu știu de ce dar foarte multă lume nu a depășit visiunea de etatistă despre orice. Când de fapt lucrurile au stat mereu invers și statul la venit la final să normalizeze, să legifereze intențiile private. Dar deja e altă discuție. Salut intervenția ta ”nepupulară” și m-aș bucura să știu că oamenii s-ar gândi un pic cu adevărat la bucuriile welfăr steitului.

    • aoleo, catgal..nu-mi ajung 100 de comentarii sa te contrazic. iti fac o singura recomandare: uita-te la documentarul lui moore – SICKO – o sa vezi, printre altele, cum e sa-ti moara copilul pentru ca tu ai asigurare la un spital la 200 de km si nu te primeste niciun alt spital din apropiere…o sa vezi atunci ce bun e sistemul asta

    • Din păcate am văzut cum e să îți moară părinții pentru că tu/ ei au asigurare obligatorie publică, așa că sunt cam cu două sensuri comparațiile astea. Dar vă înțeleg punctul de vedere pentru că așa credeam și eu mai demult. Mai trist e când te vezi cu drepturile pe hârtie și cu serviciile sub orice limită. Ceva de genul, asigurarea a reușit, pacientul a murit.

    • Vă mulțumesc pentru reacții, dar we can agree to disagree…am văzut celebrul Sicko…din păcate mai puțină lume reține criticile aduse acestui documentar. Sunt niște exagerări și deformări extraordinare despre condițiile de sănătate din Cuba. Au fost medici din CUba care au luat atitudine. Cum ar fi fost ca pe vremea lui Ceaușescu să vină Moore să facă un documentar despre cum medicina românească e mai evoluată decât cea din US? Un simplu exemplu, el a filmat doar în spitalele destinate ”privilegiaților”, ale nomenclaturii cum ar veni (la fel cum era pe timpuri în Urss când o îngrijire medicală se oferea aparatului și alta prostimii). Apoi datele cu speranța de viață din Cuba mai mare ca în alte state din US sunt loate via UN care ia de bun ce declară fiecare stat (deci statistici date după bunul plac al autorităților). Plus că amestecă adevăruri cu minciuni și le pune o cremă cu emoții. Nu am vrut să lezez pe nimeni cu comentariul meu.

    • Da, partea aia cu Cuba si mie mi s-a parut o exagerare. E greu de pacalit cineva care a trait pe vremea lui Ceasca si a apucat sa si inteleaga cate ceva.
      In rest, nu am luat ad litteram filmul dar filmul + pareri ale unor amici/cunostinte care traiesc acolo = se pupa.

  4. Nu am citit tot articolul ca stiu cu ce se mananca si nici nu prea am timp ca tre sa fug dupa fata prin casa. Dar am vrut sa o facem, suntem in Danemarca si am zis ca da, vrem. Din anumite motive a trebuit sa nasc pana la urma in Romania, in orasul natal, in provincie unde era mai greu cu recoltatul. Era prea mult de umblat si nici nu aveam pe cineva sa ma ajute. As fi facut-o .
    Pe de o parte imi pare rau ca nu am mai ajuns sa rezolvam si treaba asta, dar asta e. Nu ma gandesc prea des la asta. As fi facut-o pentru ca ne permiteam financiar si ma gandesc la ea, pe viitor. Daca Doamne fereste va avea o problema mai grava si stiu ca s-ar fi putut rezolva , nu stiu daca mi-o voi putea ierta. Sper sa nu fie cazul.

    • Daca lucrurile ar fi asa simple..apoi n-ar mai exista suferinta pe lumea asta! Oamenii sunt fiinte complexe care nu reactioneaza la fel si nici nu pot fi tratati la fel, desi principiile de baza pot fi aceleasi. Bine documentat articolul…desi e doar o documentare.
      Eu personal, la primul copil m-am gandit mult ce sa fac, daca s-o fac, in urma cu 5 ani lucrurile nu erau atat de sus, nici mediatizarea nici atat de agresiva..in cele din urma n-am facut-o si nu regret, apropo’ de ce ziceam mai sus nu ne jucam in nici un caz de-a DUMNEZEU si legat de teoria conspiratiei pe care bine ai amintit-o, nu ma incanta ideea de a lasa ceva din copilul meu in afara lui..recoltarea e in definitiv o optiune, nu o presiune( daca n-o faci uite ce s-ar putea intampla).

  5. Am ales sa nu recoltez. Din exact motivele descrise de Cirius mai sus
    Si avem posibiliati financiare pt 10 recoltari. Dar, dupa ce m-am informat, am concluzionat ca nu are rost.

    Dar…fiecare face cum il indeamna inima. 🙂

  6. Am semnat cu Stem Sure (banca e in Danemarca), ca sunt parteneri Medlife, acolo am nascut. Doamne ajuta sa nu aiba nevoie de ele niciodata. Desi a fost relativ costisitor, e o cheltuiala pe care nu am s-o regret niciodata (de altfel si nasterea a fost destul de scumpa, dar a meritat fiecare leut). Daca as mai naste de 15 ori, as recolta de 16.
    Excelent articol, ca de obicei.

  7. Bine, sa presupunem ca e ok recoltatul la noi si celulele sunt bune. Dar ce faci daca copilul se imbolnaveste dupa cei 20 de ani cand celulele sunt valabile?
    Fiindca la mine parintii prietenilor mei care au suferit un AVC au in jur de 50 de ani sau mai mult.
    Sau am alti prieteni care au un baietel de 6 ani care are Sarcomul Ewing(o forma foarte rara de cancer). In cazul lor, celulele stem nu i-ar fi ajutat.
    Deci, pana la urmas nu stiu ce sa zic.

  8. Am ales sa recoltez din ideea de a face tot ce este posibil pt ai fi bine copilului meu, dar finalul nu a fost unul fericit deoarece, asa cum spunea cineva mai sus, in Romania nu se urmareste decat sa se castige bani sub orice forma. Mai exact, am semnat un contract cu o banca de celule STEM, s-a recoltat pt 3 probe, suficient sange, tesut si ce mai trebuia de pe acolo, iar cand am cerut detalii despre probele pe care urma sa le pastrez 18 ani pt care trebuia sa platesc o taxa de stocare de 100 si ceva de EUR/an si inca 1100 EUR recoltarea (care era cu reducere cica), au inceput sa ne spuna ca rezultatele analizelor sunt foarte bune si ca nu avem de ce sa ne indoim de faptul ca acele celule STEM ne vor fi foarte utile in caz de nevoie. Nu ne-am multumit ca dovada doar cu acea scrisoare referitoare la rezultatele obtinute in urma procesarii probelor, i-am sunat de mai multe ori pt detalii inainte de a plati factura si intr-un final, pt ca ne-au vazut foarte insistenti in a sti pt ce urmeaza sa platim atatia bani, ne-au spus ca celulele STEM obtinute sunt intr-un numar foarte mic dar ca nu-i nici o problema pt ca in cativa ani se vor putea multiplica. Ideea este ca nu a prezentat credibilitate acea banca si ca ea sunt multe din pacate. Ce promiteau nu ajungea sa devina realitate, iar asta pe banii oamenilor care vor sa le fie mai bine. Concluzia: nu avem celule STEM, ei nu au nici un ban de la noi. Pacat pt cei ca mine care inca mai cred ca exista intentia de onestitate pe acest pamant.

    • Violeta, spune-mi te rog cu ce banca de celule stem ai facut recoltarea. Multumesc!

    • Eu am nascut in Franta, acum 2 ani, si da e o „moda”. Nu te obliga intr-adevar nimeni, te intreaba medicul ginecolog daca esti de acord sa se recolteze, daca da, semnezi, si gata. La nasterea copilului i se recolteaza din cordonul ombilical si atat. Totul e gratuit.

    • Si eu am nascut in Franta, in iulie 2013. Mie mi s-a vorbit despre recoltare la cursurile de pregatire pentru nastere. Daca doresti, poti sa donezi celulele stem. Este gratuit si se face doar la anumite maternitati unde este personal pregatit pentru recoltare. Cum este o donatie, ele pot fi folosite pentru alta persoana, sau in cercetare, daca esti de acord. Iar daca copilul sau cineva din familie are nevoie de ele, se verifica la banca daca mai sunt sau nu disponible. Din cate am vazut pe internet, aici in Franta medicii nu recomanda recoltarea si pastrarea in banci private, ba chiar mi se pare ca asemenea practici sunt interzise.

  9. Absolut toate dovezile „stiintifice” de aici sunt studii de caz (importante, dar raman doar studii de caz), sau studii in derulare, pe esantioane mici (acestea de altfel foarte putine). In niciun caz dovezile nu sunt atat de concludente. Iar la Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla, nici macar pe aproape (si sunt slabe sansele ca vor fi in viitor), sunt oricum boli care se declanseaza mult mai tarziu in viata (cu exceptia MS).
    Eu personal sunt pentru, mai ales pentru scopuri de cercetare, dar nu se poate spune ca exista un avantaj terapeutic dovedit clar, stiintific, pentru utilitatea lor, pana acum.

  10. recoltarea de celule stem a fost in plan dar cand s`a intamplat nasterea pur si simplu am uitat. trebuie sa recunosc, am retinerile mele legate de acest subiect dar sper sa nu fie cazul vreodata sa trebuiasca sa folosesc niste celule pe care nu le`am recoltat in primul rand.
    nu`mi place ca la noi totul costa bani multi. as fi avut mai mare incredere in procedura asta daca si la noi era ca in alte tari, banci cu donatii gratuite de celule si cine are nevoie sa ia tot gratis. e mai uman si mai cinstit.

  11. Am recoltat pentru primul copil si dorim sa recoltam si pentru al doilea, rugandu-ne sa nu avem nevoie de ele niciodata.Consider ca noi cheltuim multi bani pentru lucruri mult mai putin importante fara sa ne gandim atat de bine daca si cat de mult merita sau nu investitia.
    Mi-a placut articolul si imi permit si o sugestie pentru un articol viitor: vaccinarea- pro sau contra? Mi-ar placea sa aflu aici cat mai multe opinii pe acest subiect.

  12. Am citit cu interes subiectul, desi nu sunt parinte si nici (curand) viitor parinte. Sincer, nu stiu care ar fi decizia finala atunci, dar acum cred ca ar fi pacat, daca ne-am permite financiar, sa nu prelevam celule stem si sa nu le inmagazinam la o banca pentru eventualitatea nedorita in care ar fi necesare ulterior copilului nostru.
    Si offtopic, ca de fapt asta voiam sa las, in privinta HIV-ului si Hepatitei C.. chiar daca celulele stem nu le-au vindecat inca:
    http://www.descopera.ro/dnews/12480608-anuntul-socant-al-unui-doctor-prefer-sa-am-hiv-decat-diabet-specialistul-explica-de-ce
    si
    http://www.gandul.info/stiri/medic-am-invins-hepatita-c-dar-romanii-nu-au-primit-nici-macar-terapiile-folosite-de-europeni-acum-trei-ani-si-care-acum-sunt-considerate-depasite-12526823

  13. Eu nu am avut bani sa recoltez, as fi facut-o de o mie de ori! M-am gandit la un credit chiar.Nu ma intereseaza statisticile, un singur lucru ma intereseaza, ca in caz de … exista x% sanse sa-l salvez. Atat! Polemicile pe subiect ma lasa rece! Nu mi-am permis, sa ne fereasca Dumnezeu pe toti, ca in caz de … mai ales sa ai posibilitatea sa recoltezi, sa nu o faci si sa aflii ca ti-ar fi salvat copilul, nu exista suficienti pereti pe lumea asta de care sa te dai cu capul!

    • in definitiv si eu cred ca despre asta e vorba – sa faci tot ce poti pentru a preintampina o situatie pe care speri din toata inima sa nu o intalnesti.

      cand vine vorba de copil, abordarea mea este nu numai sa minimizez orice risc, ci chiar sa il elimin daca pot sa o fac. deci chiar si daca exista 1 sansa la 1 milion sa fie bune de ceva celulele astea, si imi mai si permit sa dau banii astia, ii voi da.

      pentru ca in definitiv sunt doar bani, si daca ii am, nu vreau sa fac economii cand vine vorba de copil – poate sunt bani aruncati dar poate sunt exact lucrul care il va salva pe copilul meu.

      sigur, daca nu dispui de banii astia, sau dispui doar cu sacrificii mari, atunci poate merita sa te gandesti, fiecare isi face calculele lui.

    • De acord cu tine, Tatiana!
      Noi am recoltat, dar inca speram sa fie cea mai proasta investitie a noastra!

  14. Ioana, ti-am mai scris pe fb data trecuta. Daca ai de ales intre stem si amanarea taierii cordonului ombilical, alege amanarea. Daca vei putea. Am citit si medici care o fac la cezariana, tin un pic copilul sub nivelul mesei ca sa i se mai scurga din placenta sange. Sa-mi zici daca vrei sa iti pozez niste pagini dintr-o carte despre asta, despre cat de importante sunt acele celule stem la nastere, sa le primeasca cel mic. Nu ar mai avea nevoie de ele mai incolo daca le-ar primi la nastere.

    Asta a fost una din frustrarile mele in a doua sarcina cand mi s-a spus ca din celulele cordonului ombilical e musai sa se faca o analiza pentru toxoplasmoza. Musai musai. Am plans cateva zile din cauza ca acele celule nu i le pot lasa nici lui, nici nu le pot pune intr-o banca, le irosesc intr-un laborator pentru o analiza. Am incercat sa impac si lupul, si capra, si varza, lasand cordonul cam un minut, taiat apoi, luat pentru analize foarte putin si trimis ce a ramas si la stem. Daca puteam sa imi dau seama cat timp sa-l las netaiat ca sa ramana fix cantitatea de sange necesara pentru analize, asa as fi facut. Prioritare sa fie celulele stem primite de copil.

    • Da, pai chiar am scris ca se poate amina extragerea de STEM pina cind cordonul nu mai pulseaza, acum depinde si de medic, sigur, dar da, eu sigur o sa insist (si) pe asta. Thx!

    • Raluca, despre ce carte este vorba? M-ar interesa si pe mine detaliile; ( Am cautat pe blogul tau dar nu mi-a aparut la cautare nici un articol despre asta, sau nu am cautat bine) Scuze ca m-am bagat peste conversatia voastra 🙂

    • Dr. Sarah Buckley – gentle birth, gentle mothering. Am luat-o de pe bookdepository cu transport gratuit.

  15. Bine a spus Tatiana, in cateva fraze esentialul,decat sa ai dubii:”daca as fi recoltat,poate….” mai bine sa le ai si sa nu fie nevoie,punctat si de Printesa Urbana – medicina evolueaza galopant si ceea ce nu este posibil AZI poate fi MAINE!

  16. mai, dar terminati cu celulele stem si cu evolutia in medicina.
    Si daca evolueaza asa repede de ce nu s-ar recolta celule si din alta parte a corpului?!

    Nu am recoltat celule stem. Mi se parut cea mai mare sarlatanie existenta la ora actuala; in tarile civilizate bancile private nu au voie la asa reclama ca la noi.
    Sunt total de acord cu bancile publice si as fi donat cu cea mai mare placere 100%. Din pacate nu am gasit nicio banca publica in romania la care sa pot dona gratuit si care sa-mi ofere sau nu anumite beneficii in caz de „Doamne Fereste”.
    Dar sa vina unii sa-mi ceara mii de euro ca sa-mi recolteze celulele apoi sa mi le pastreze si pe deasupra sa nu-mi garanteze ca daca voi avea nevoie sunt bune 100%

    decat sa recoltez si sa pastrez celule stem mai bine fac o asigurare de boala care imi ofera mult mai multe avantaje decat -cai verzi pe pereti.

  17. Este interesant tot ce ai scris. Noi am decis sa nu recoltam celule la nastere, probabil ca la urmatorul bebe (daca va fi) ne vom gandi ceva mai bine.
    Mi s-a parut util modelul practicat in Franta, descris de o prietena. Acolo se cere acordul parintilor pentru recoltarea celulelor stem, iar daca ei accepta, recoltarea si stocarea se face gratuit. Diferenta este ca acolo se tin intr-o banca publica stem, la care are acces oricine necesita un transplant. Adica toata lumea contribuie la aceasta banca, avand in acelasi timp dreptul de a folosi celulele de la orice donator din banca, in cazul nefericit in care este nevoie. Mi se pare o metoda care le permite si celor cu venituri reduse sa faca aceasta alegere si da sanse egale tuturor celor care necesita un transplant. Ar fi bine daca statul roman ar avea astfel de initiative, macar ca o alternativa secundara la bancile private.

  18. Ar fi pacat sa nu folosim aceasta descoperire in folosul nostru. Ma gandesc cat de mult si-ar fi dorit parintii nostri sa aiba asa ceva, sau, mai grav, bolnavi care stiu de descoperire dar din pacate nu o pot folosi pentru ca nu au avut sansa sa isi puna la pastrare !

  19. Starea lucrurilor cand vine vorba de boli si nelipsitele medicamente e „complexa si are multe aspecte”, vorba filmului.
    M-am documentat, am incercat sa gasesc surse credibile de informare (nu siteuri sponsorizate de banci sau medici platiti sa isi sustina „opinia” pe la congrese-lucru la ordinea zilei in medicina de pretutindeni) si am aflat ca celulele stem vindeca putine boli foarte rare (de genul ca esti un caz la un milion), si oricum tratamentul in sine e exorbitant.
    Cancerul nu se vindeca la ora actuala cu nimic. Doctorii iti recomanda chimio care nu face decat sa te omoare, dar macar platesti mult pt ea, oricum te duci, asa ca de ce sa nu bagi bani prin conturile lor? Cancerul se poate retrage spontan, asa cum poate si recidiva. Daca te uiti la concernele farma si vezi ca au venituri cat pibul Romaniei, care se datoreaza din bolile grave/rare (doar nu va imaginati ca fac bani din aspirine si paracetamol) nu prea iti vine sa crezi ca sunt dornici sa faca bine omenirii. Daca le urmariti declaratiile, interviurile si tot ce scot ei pepiata cand vin cu un nou medicament, au un set de medici care le promoveaza produsele, dar, mereu e un grup din afara companiei, disparae ii contrazice cu argumente stiintifice. Vedeti cazul ala cu medicul roman de la nu stiu ce spital (Cluj?) care intr-un interviu spunea ca trebuie oprita avalansa asta de cobaltoterapie/chimioterapie ca sa nu mai fie recomandata de toti dr in cazurile de tumori, pt ca nu e benefica pt organism, a venit si cu statistici impresionante, exista putini de tot care supravietuiesc tratamentului asta. Nu a fost super mediatizat, oamenii de genul asta nu au milioane de euro ca sa isi faca PR.
    Nu cred ca diabetul se poate vindeca, nu am gasit nicaieri informatia asta… S-au facut teste pe soricei dar e cale lunga pana la leacul pt oameni.

  20. Am nascut la stat si am fost repartizata intr un salon langa sala de nasteri. Iesind pe hol am tot vazut in cele 4 zile cat am stat la spital, mafia aceasta a agentilor cu kit urile lor. Si daca nu as fi beneficiat de recoltare gratis, intr un contex de imprejurari, nu as fi recoltat deloc. Cu atat mai mult cu cat i am vazut pe acesti „agenti” si stiu preturile de pe piata. Pe scurt, cadouri si comisioane medicilor fiinca nah, au indreptat paciente catre firma x sau y, comportament de banda, graba mare si priviri fericite ca s a incheiat afacerea. Poate sunt subiectiva dar a doua oara daca voi naste eu nu voi plati promisiuni de sanatate unor astfel de specimene (si sigur, sigur nu voi accepta un alt cadou de acest fel). Prea imi arata mie a orice altceva si mai putin a beneficiu real pentru copil si familie.

    • adica… tu nu ti-ai cumpara casa printr-o agentie imobiliara ca sa nu se bucure agentul de comision?!?!

    • Maria, comparatia ta mi se pare fortata in primul rand. In al doilea rand uitam ca platim acum niste servicii ipotetice pe principul „las ca avanseaza medicina” servicii de care toti speram sa nu beneficiem. Si de la cine le cumparam? De la niste oameni grabiti sa vanda in disperare cat mai mult. Uitam ca de exemplu medicii primesc comision din afacerea asta si atunci normal ca se incurajeaza recoltarea; cu siguranta nu ar mai fi la fel daca exista banci publice; asa ca vand oamenii in disperare acum ca cine stie ce va fi mai incolo…si da, toti cei care vand si primesc comisioane pe partea medicala vorbind- celule stem, anticonceptionale, formula de lapte, mie una imi ridica un semn de intrebare. Recent am aflat ca ginecologii isi fac concedii „sponsorizati” de firmele de anticonceptionale iar pediatrii, de catre producatorii de formula.

  21. Bun articol de PR pentru Regina Maria. 🙂 Cu Q&A si tot ce trebuie:) cu stem repetat in text pt SEO:), profi, ce sa mai.

    Hint to make it less obvious: o documentare atat de exhaustiva cu surse atat de profunde si nu neaparat atat populare nu fac decat departamentele de PR cand au de impins o cauza in spatiul public.

    Asta nu e rau si nu stirbeste meritele de resursa bibliografica, Doamne Fereste, doar spuneam ca observatie.

    Ca dezbaterea sa fie echilibrata, ar merita enumerate si argumentele contra sau, ma rog, cele care contesta eficienta celulelor stem.

    • Salut, Stefan,

      Nu mi-am propus un discurs echilibrat, eu am ales sa recoltez, deci e clar ca pentru mine argumentele pro sint mai importante. Am publicat insa absolut toate comentariile primite, multe dintre ele contin multe argumente contra (unele care m-au preocupat si pe mine, alte nu), sint sigura ca cei interesati vor citi cu atentie si opiniile celor care s-au exprimat alaturi de mine si se pot decide in consecinta sau pot cauta mai departe.

      Eu sint un sustinator al brandului Regina Maria de multa vreme (m-am intersectat de multe ori cu serviciile si produsele lor, am fost multumita de fiecare data), am scris despre asta in repetate rinduri, asa cum scriu de buna voie si nesilita de vreo forma de contract sau plata despre multe branduri sau produse care mi se potrivesc si cu care am avut experiente pozitive.

  22. As vrea sa stiu daca ai fost platita pentru aceasta postare. Sau un barter ca tot nasti si tu la Regina Maria. Poate e corect sa stim si noi daca tot citim.

    • Nu, Nina, textele publicitare de pe blogul asta au cuvantul cheie Publicitate. Nu e cazul aici.

    • Nina, with all do respect, nu te obliga nimeni sa citesti blogul. Nu stiu daca ai copii si daca stii cat de greu e sa-ti gasesti un job cand ai doi copii acasa, conditii in care un venit oarescare e foarte important. Blogul nu se scrie singur, autoarea are nevoie sa mai bage si ea ceva in gura cand si cand, sa mai puna ceva si pe masa copiilor, asa ca e absolut firesc sa scrie pe bani.
      Mi se pare complet, absolut complet deplasata afirmatia „sa stim si noi”. Nu stiu daca e etic ca fata asta sa scrie pe bani si sa nu spuna, dar e complet ne-etic ca noi toti sa citim blogul, sa ne placa, sa ne treaca timpul, sa ne informam, sa ne distram etc. GRATUIT, fara sa dam un ban, dar sa ne simtim indreptatiti sa „stim si noi” daca a luat vreun ban pe postarea x.

    • Revin: „Poate e corect sa stim si noi daca tot citim”. Era cumva – corect, etic, dontologic, cinstit etc. – sa stim daca tot plateam accesul. Cine cui face o favoare cu blogul asta? Noi autoarei, ca o citim si ne hlizim/incordam p-acilea, sau ea noua, ca ne distreaza, sau ne plictiseste cu barterele ei…?
      Eu n-am nici un parti-pris si nici una dintre cititoarele fidele, prietene si exaltate nu sunt, dar ma zgarie rau pe bun simt asa atitudine. Ia deschide matale frigiderul, sa stim si noi ce mananci, daca tot citim.

  23. Eu am nascut in Olanda si medicul ginecolog mi a zis sa fac cum vreau( asta dupa ce am zis ca noi am vrea sa recoltam). Dar mi a zis ca nu e nimic sigur, ca nu exista suficiente dovezi stiintifice bla bla. Am inteles ca f putine mame recolteaza, nu toti ginecologii spitalului recoltasera vreodata, incat incepuse sa mi fie frica ca atunci cand va veni momentul poate nasc cu unu sau una de nu stie cum sa recolteze corect…atat de rar o faceau. Eu sunt perfect de acord cu ultimul comentariu al lui Robo. Daca exista o sansa la un milion sa fie bune de ceva, atunci mai bine sa le am. N as fi vrut sa ma intreb vreodata cum ar fi fost daca…Sper din suflet ca niciunii sa nu aflam vreodata daca sunt ori ba folositoare. Numai bine iti doresc!

  24. Buna ziua,

    dintre cunoscutii mei cu copii nici unul nu a optat pentru varianta cu celule STEM. Sotul meu are un baietel de 5 ani jumatate si a recoltat. Cu 5 ani in urma, cand in Romania erau una sau doua banci. Peste doua saptamani, o luna poate, se va naste inca un junior. Sotul a insistat sa recoltam iarasi. Tot cu Regina Maria am semnat, in urma cu 5 ani contractul a fost cu Biogenis.
    Sansele de reusita sunt mici…dar sunt niste sanse in plus. Si nu doar pentru copil cat si pentru fratii sai si chiar pentru parinti. Din cate stiu eu celule nu au termen de valabilitate. Ca nu au trecut 80 de ani de la prima recoltare facuta e altceva. Asta nu inseamna ca nu rezista si mai mult sau mai putin.

    In ceea ce priveste problematica cu cordonul, ultimele pulsatii, oricum este o batalie intre pacient si doctor. Acele celule in rare cazuri ajung totusi la copil, cu sau fara STEM. Frumos asa ar fi, practic mai rar sa lase cordonul sa pulseze odata ce bebe a fost scos. Ca si scorpul APGAR care s-ar putea face pe burtica mamicii dar lucrul asta nu se intampla, ca si nasterea pe masa de nastere, fara posibilitatea scaunului de nastere, ca si neonatologul si asistentele ce preiau copilul si nu tatal. Ca si luminile mult prea puternice din sala, etc.

    ne descurcam cu ce avem, cu ce putem, in conditiile date. Toti avem insa aceleasi intentii, sa fie bebelui bine si noua la fel.

  25. M-am gandit si eu la asta, pentru ca sunt foarte promovate in Romania, si mult mai scumpe ca in Polonia (recoltat + tinut). Am avut si la scoala de nasteri o mica explicatie pe aceasta tema, am mai citit, m-am mai consultat si cu alte amice din alte tari, iar concluzia finala a fost ca nu exista un rost concret pentru care sa recoltez.
    Am observat totusi ca in Romania prin foarte bine chestiile „noi” si scumpe, obiecte, trenduri, obiceiuri, etc.

  26. Buna! Eu am ales sa stochez la o banca diferita pentru al doilea copil desi nu aveam ceva anume de reprosat celei dintai. Doar ca m-am gandit ca daca e sa se intample ceva cu una dintre ele, sa ramanem macar cu cealalta – fiind frati, in eventualitatea nedorita a unui necaz , ar putea folosi celulele si cel caruia nu-i apartin. Pe principiul – e bine sa nu pui toate ouale intr-un singur cos…

  27. Am in anturaj o gramada de medici si nu cunosc nici macar unul care sa fi recoltat celule stem pentru copii, inclusiv medicul cu care am nascut (are 2 copii mici). Am fost foarte intrigata de acest aspect, pana cand am ajuns sa discut cu un doctor hematolog renumit care mi-a explicat destul de clar ca celulele sunt bune atunci cand sunt recoltate si ideal ar fi sa le donam cazurilor umanitare care se ivesc in momentele respective. Nu vreau sa conving pe nimeni, dar eu am renuntat si nu regret pasul facut.

  28. asigurare de sănătate, părerea unei mame care n-a citit nici un comentariu şi are copilul destul de mare şi, în acele timpuri, nu avea o asemenea posibilitate. dacă ar fi avut n-ar fi stat pe gânduri să o facă. chiar dacă nu ar fi avut nevoie vreodată. Doamne ajută să nu aibă nimeni nevoie de ele dar … mai bine să fie.

  29. Chestia asta cu celulele stem este super „umflata” la noi. Si, aproape numai la noi, cu bani. Atata timp cat doctorii vor avea beneficii de pe urma acestor capuse, le vor „recomanda” din toata „inima: ( a se citi buzunarele).

  30. Contractul cu Stem Sure nu stipuleaza cresterea progresiva a ratei anuale cu 4%, ajungand astfel in anul 18 la sume exorbitante. Suntem dezamagiti:(
    Aveti grija ce semnati!!!

  31. Este putin spus santaj, este o escrocherie cu aura stiintifica, dar si cu iz de camatarie. Este cel putin cazul Lifeline, care dupa ce am anuntat, trezindu-ma la realitate, ca nu voi mai plati ratele respective, ma ameninta cu „toate masurile legale”. Probabil nu au apucat sa-si incaseze comisioanele din tot lantul de „sales”; Nu mai vorbesc despre amatorismul total, dupa luni de zile au fost in stare sa primeasca plati banking, altfel era singura plata pe care trebuia sa o fac la ghiseu! Oricum, aceasta noua perspectiva cu amenintari „legale” arata ca sunt de-a dreptul periculosi si fara scrupule! Asta pentru cine vrea sa vada lucrurile in fata si nu da ochii peste cap.

  32. As vrea sa atentionez mamicile care vor semna un contract de stocare cu cei de la Regina Maria ca acest contract nu poate fi reziliat. Deci va obigati pe viata sa platiti anual niste bani, chiar daca nu mai doriti, nu mai aveti convingerea ca trebuie sau mai grav nu mai aveti posibilitati materiale. Daca are cineva informatii despre cum se pot rezilia aceste contracte, apreciez ajutorul!

    • Buna! Și eu sunt interesata daca se poate rezilia contractul pt stocare celule stem la Regina Maria, pt că din câte am citit, nu se poate!

  33. Din păcate și noi am recoltat și apoi am aflat că sunt bani irosiți. Nu putem renunța la ele, trebuie să plătim 90% din sumă. Practic acum suntem datori 20 de ani fără să putem renunța la contract.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *